abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 560 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu

    13. 6. 2012 | Michal Polák | Návody | Recenze | 7279×

    Thunderbird je oblíbený svobodný multiplatformní e-mailový klient, jenž v základu nabízí uživatelům funkce pro příjem a odesílání e-mailů. Pokud chtějí uživatelé více funkcí, mohou sáhnout po některém rozšíření. Jedním z nich je také Lightning, který do aplikace přidává kalendář s možností vytváření událostí a úkolů. Pojďme se tedy podívat, co všechno dokáže a jakým způsobem vám usnadní práci a zamezí tomu, abyste na něco zapomněli.

    Obsah

    Rozšíření a Thunderbird

    link

    E-mailový klient Thunderbird podporuje jako celá řada webových prohlížečů možnost nainstalování rozšíření, které poskytují více funkcí. Je tedy na každém uživateli, zda se spokojí s tím základním nebo se rozhodne stáhnout nějaké to rozšíření. Ta se přitom nemusí týkat jen e-mailů, ale mohou rozšiřovat funkčnost aplikace i do jiných směrů.

    Příkladem je Lightning, které rozšiřuje Thunderbird o integrovaný kalendář a s tím celou řadou souvisejících funkcí jako například vytváření událostí a úkolů, jejich připomínání atd. Uživatel tak dostává do ruky kompletní řešení nejen na řešení své elektronické komunikace, ale také organizaci svého pracovního i soukromého času. Není třeba připomínat, že je příhodné organizovat svůj čas právě v souvislosti a závislosti na došlé elektronické poště. Když vám přijde pozvánka, upozornění na poradu nebo potvrzení pracovní aktivity – stačí přímo v aplikaci použít klávesovou zkratku a hned danou událost nebo úkol zapsat.

    Instalace a integrace

    link

    Rozšíření Lightning ve verzi 1.5 stáhnete na adrese addons.mozilla.org. Webová stránka automaticky rozpozná operační systém a nabídne soubor s rozšířením ke stažení. V této souvislosti je třeba sledovat kompatibilitu. Některé verze rozšíření jsou totiž kompatibilní s Thunderbirdem od určité verze.

    Pro instalaci staženého rozšíření jděte do Nástroje | Správce doplňků. Rozklikněte ikonku vlevo od pole Hledat doplňky a vyberte daný soubor. Dále už instalace proběhne automaticky a Thunderbird bude pravděpodobně restartován. Mimochodem instalaci můžete provést také přímo z aplikace, viz snímky níže.. .

    Po restartu Thunderbirdu se v hlavním menu zobrazí Události a úkoly a dále se objeví ikonky Kalendáře a Úkolů vpravo nahoře nad vyhledávacím polem. Screenshoty jsou v tomto článku vinou technických problémů z anglické verze aplikace.

    Lightning Lightning

    Kalendář

    link

    Právě podle Kalendáře a Úkolů bychom také mohli rozdělit celé rozšíření. Obě možnosti se totiž i samostatně otevírají v jakýchsi kartách, které fungují úplně stejně jako v případě webových prohlížečů. Na rozdíl o nich se v nich nezobrazují načtené webové stránky, ale jednotlivé složky, otevřené zprávy a rozšíření (využití karet nicméně nijak nesouvisí s instalací rozšíření Lightning, ale to je pouze využívá).

    Kliknutím na ikonku Kalendáře vpravo nahoře se tedy na nové kartě otevře Kalendář. V panelu po levé straně se nachází klasický měsíční kalendář (využijete hlavně ke zjištění, jaký den je kolikátého). Níže se pak nachází tučný nadpis Kalendář, pod kterým máte jeden výchozí. Kliknutím pravým tlačítkem myši však iniciujete nabídku, na které můžete kliknout například Nový kalendář. Lightning totiž umožňuje mít v rámci jediného e-mailového klienta hned několik kalendářů.

    Vedle vytvoření nového kalendáře však můžete také naimportovat kalendář, který si přenášíte odjinud. Při změně počítače nebo nové instalaci systému tak nepřijdete o svá data. Vývojáři mysleli také na skloubení jednotlivých kalendářů. Při zadávání Nové události si totiž můžete jednoduše zaškrtnout, do kterých všech Kalendářů se má uložit. Stejně tak je možné zobrazovat ve střední části kalendáře jen Události vytvořené v určitých kalendářích podle toho, jak je zaškrtáte. Tímto způsobem si tak můžete velice jednoduchým způsobem zkontrolovat, zda například nemáte být v jeden čas na dvou místech. Lightning však za vás kontrolu automaticky neprovede, protože netuší, zda se nejedná o události bez nebo se závislostí na místě.

    V centrální části zabírá pochopitelně nejvíce místa samotný kalendář. Ten je možno opět pomocí jakýchsi karet vpravo nahoře přepínat dle následujících zobrazení: Den, Týden, Vícetýden, Měsíc. Ty je pak dále možno vybírat po levé straně pomocí jednoduchých šipek. U zobrazení dne si snad nemohu odpustit poznámku k barevnému vyznačení, kdy „brzo ráno“ a „pozdě večer“ je tmavší barvou. Tmavší barvou je už sedmnáctá hodina odpolední, což se mnoha pracantům v našich zeměpisných šířkách může zdát stejně jako mně úsměvné.

    Samotné události jsou pak na jednom místě vypsané v horní části uprostřed. Vlevo nahoře si navíc můžete velmi šikovně vybrat, zda chcete jen události daného dne, nebo události vytříděné podle celé řady dalších kritérií jako například události příštích 7, 14 dnů, ale také události v aktivním pohledu – tedy podle zobrazení kalendáře níže. Události nicméně můžete také vyhledávat podle všeho, co obsahují. Stačí tedy klidně jen, aby v popisku bylo hledané slovo.

    Po pravé straně si nakonec můžete listovat v Událostech, Událostech a úkolech a Úkolech.

    Lightning Lightning Lightning Lightning

    Úkoly

    link

    Panel úkolů taktéž zapnete přes Události a úkoly | Úkoly nebo přes ikonku vpravo nahoře. Na nové kartě se následně otevřou Úkoly, přičemž levý a pravý panel vypadají v podstatě úplně stejně jako v případě Kalendáře. Nicméně svému účelu je přizpůsobená centrální část.

    Lightning Lightning

    Nový úkol si můžete vytvořit hned několika způsoby. Za prvé můžete jít v menu do Události a úkoly | Nový úkol nebo stejnou možnost vyvolat klávesovou zkratkou Ctrl+D. V obou případech vyvoláte okno, ve kterém můžete daný úkol nastavit detailně stejně, jako když na kartě Úkoly kliknete na tlačítko s ikonkou Nový úkol.

    Klávesové zkratky jinak můžete použít i pro vyvolání dalších funkcí a úkonů:
    • Nová událost: Ctrl+I
    • Nový úkol: Ctrl+D
    • Kalendář: Ctrl+Shift+C
    • Úkoly: Ctrl+Shift+D

    Konkrétně si v Úkolu můžete nastavit Název, Místo, Kategorii, umístění do Kalendáře, Začátek a nutnost splnění do určitého data a času. Zajímavé je, že v Události i Úkolu si můžete nastavit připomenutí, čas i místo konání. Úkol si nicméně můžete vložit přímo na kartě Úkoly přes textové pole „na rychlo“ a bez dalšího nastavení, čímž se vám vytváří jakýsi checklist. Dalším logickým rozdílem, ačkoliv podobná nastavení mohou mást, je ten, že událost má většinou pevně daný termín, zatímco u úkolu se jedná o termín splnění. Připomenutí pak lze nastavit, jak pro události, tak pro úkoly – a nemusí být jen jedno. Stačí po rozkliknutí Připomenutí vybrat Vlastní a nastavit si podle potřeby třeba hned několik připomenutí.

    Další odlišnosti naleznete v levém panelu a to pod rozklikávacím nadpisem Zobrazit. Pomocí předvolených časových období si můžete zobrazit například jen ty úkoly, které nemají daleko k zadanému splnění termínů. U již vytvořených a označených úkolů si pak ještě dodatečně nastavujete Kategorii a Prioritu. Samozřejmě nelze opomenout na tlačítko Označit jako dokončené, ve kterém si dokonce můžete vybírat z kolika procent. To je ostatně něco, co u události už z principu věci nejde.

    Lightning Lightning

    Závěrem

    link

    Lightning tedy umožňuje v Thunderbirdu kompletně organizovat čas a zároveň zajistí, aby uživatel nezapomněl na nic důležitého. Velkou výhodou je také možnost nastavení synchronizace například s Google Kalendářem, což ocení zejména uživatelé Gmailu, kteří z nějakého důvodu nemohou přistupovat ke své poště pouze z Thunderbirdu, ale využívají na cestách nebo při práci z jiných počítačů webové rozhraní. Detailnímu nastavení takové synchronizace se budeme věnovat ostatně v příštím článku, který vedle toho bude věnován Gmail službám.

    A jaké nástroje pro organizaci svého času používáte vy?

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.6.2012 06:53 Jouda
    Rozbalit Rozbalit vše Lightning vs. Sunbird
    Zatím používám samostatný Sunbird, který se již ale přestal vyvíjet.

    Stojí za to přejít ze Sunbirdu na Thunderbird + Lihgtning? Přibyly nějaké nové funkce, které už v Sunbirdu nejsou?

    Díky.
    13.6.2012 07:43 Bunak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning vs. Sunbird
    Nepoužíval jsem nikdy Sunbird, ale mě hodně vyhovuje převod emailu na událost nebo úkol, který umožňuje Thunderbird ve spojení s Lightningem. A taky synchronizace s kalendáři na MS Exchange. Pro pisatele článku: kdy je pozdě odpoledne nebo brzo ráno si můžete libovolně nastavit, stačí jen nastavit si pracovní den :)
    13.6.2012 18:02 ZiGi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning vs. Sunbird
    Ako mas nastavenu synchronixzaciu s MS Exchange? ja pouzivam davmail, ale hladam nieco nezavisle na serverovych sluzbach.
    Max avatar 13.6.2012 21:07 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning vs. Sunbird
    Ahoj, viz můj článek zde na abíčku : Thunderbird a propojení s Microsoft Exchange
    V současné době je nejlepší způsob použití doplňku Exchange 2007/2010 Calendar and Tasks Provider, ve kterém lze přistupovat ke sdíleným kalendářům, úkolům a dalším hafo věcem.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    15.6.2012 10:40 ZiGi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning vs. Sunbird
    hmm, s davmailom som celkom spokojny, robi vsetko, co jednotlivec potrebuje. Ale chyba mi jedna vec, ked vytvaram udalost a chcem niekoho pozvat, nedostanem sa automaticky k jeho kaledaru/free-busy. Tento provider to umoznuje? nemozem to teraz hned vyskusat, kym nepremigrujeme s Exch 2003.

    Outlook to ma s exchangom celkom pekne previazane, ale bud som neschpny to poriadne nastavit, alebo je v tomto smere thunderbird+lightning velmi zaostaly. Inak je nejaky sposob, ako ku kontaktu priradit URI ku kalendaru?
    Max avatar 16.6.2012 21:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning vs. Sunbird
    Nezkoušel jsem.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.6.2012 09:09 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu
    Nemám rád, když mi něco diktuje denní rozvrh. Stačí ústně sdělená informace obsahující úkoly, které se mají plnit podle jejich povahy a ne podle vůle úkolujícího či dokonce nástroje, jež úkolující používá. Strpím ale jednoduché dokopávací utility typu 'píp' #za hodinu to máš mít hotové
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Marián Kyral avatar 13.6.2012 09:34 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu
    Kalendář používám jen na meetingy, abych na ně nezapomněl. Pokud si naplánuji nějaký úkol, tak to vždy dopadne tak, že jej "sunu" před sebou, neb na to v danou chvíli nemám čas.
    Grunt avatar 13.6.2012 09:39 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu
    Nemám rád, když mi něco diktuje denní rozvrh. Stačí ústně sdělená informace obsahující úkoly, které se mají plnit podle jejich povahy a ne podle vůle úkolujícího či dokonce nástroje, jež úkolující používá.
    Krom lidí co mají vůli úkolovat neznám nikoho kdo by to měl rád. Ale naopak je to docela silná zbraň právě proti takovému ustnímu úkolovači co vydá tisíc úkolů za jednu sekundu a mezitím zapomene další tisíc o sekundu zpět. Prostě se musí podívat co už zadal a jak to zařídit aby se stihlo vše a že ani čas není natahovací. Ještě větší sílu Lightningu (dá se to provázat sítí) vidím v tom, když to dobrovolně používá skupina lidí a tak nějak se podle toho zařizuje sama.
    Strpím ale jednoduché dokopávací utility typu 'píp' #za hodinu to máš mít hotové
    Tohle by mě přivedlo k šílenství.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    13.6.2012 20:46 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu
    Existují úkoly, které nelze dělat "až budu mít čas", typicky meetingy. Existují úkoly, které mají deadline, berňák nepočká. Existují úkoly, kde existuje jistá pravidelnost, třeba výměna čoček.

    Není to jen o tom mít od rána do večera naplánovanou každou minutu, na tomhle levlu naštěstí většina z nás není :)
    Josef Kufner avatar 13.6.2012 23:11 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu
    Ono ten kalendář není o tom, že by ti diktoval, co máš dělat, ale že si to nadiktuješ sám a kalendář je jen taková externí paměť, která nezapomíná, a která v tom dokáže udržet pořádek (většinou).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.6.2012 09:56 SGF
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu

    Já osobně používám Thunderbird bez Lightningu a místo toho využívám kalendář v Evolution. Ten je mnohem lépe integrován do systému. Události se zobrazují v systémovém kalendáři, upozornění na schůzky zařizuje systém apod.

    Navíc u Lightningu se mi nikdy nepodařilo rozchodit synchronizaci přes CalDAV kalendářem v Kerio Mail Serveru, což Evolition nedělá problém. Možná to je ale naším specifickým nastavením.

    Dalším problémem Lightningu pro mě vždy bylo, že odpověď na pozvánky k událostem se lidem v MS Utlouku zobrazovala jako by ji poslali sami, za což mi neustále nadávali. Ale je pravda, že to je spíše specifikum tohoto klienta než chyba Lightningu. Šlo pouze o zobrazení v přijatých mailech, u události se stav pozvaných zaktualizoval správně. Teď to řeším tak, že odpovědi na schůzky posílám výhradně z webového rozhraní mailu, kalendář mi zařizuje Evolution a poštu čtu v Thunderbirdu. Evolution mi na poštu samotnou nepřišlo nejlepší, protože jsem ho nedokázal přesvědčit, aby maily skutečně mazal místo označování jako smazaných, ale hlavně se mi nelíbí jeho GUI :-)

    13.6.2012 22:01 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu
    Synchronizace s kalendářem v Connectu určitě funguje, bez problémů používám.

    Nastavení: http://manuals.kerio.com/connect/adminguide/en/sect-caldavset.html

    15.6.2012 21:16 SGF
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu
    Zkoušel jsem URL dle toho "Other clients (such as Mozilla Sunbird)" a opravdu ne. Mám pocit, že problém u nás je ten, že Connect běží přes https na portu 8080, s čímž leckterý klient včetně Lightningu zřejmě nepočítá.
    13.6.2012 13:12 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu
    Nejlepší doplněk pro Thunderbird spolu s Provider for Google Calendar supr synchronizace s kalendářem v Androidu.
    13.6.2012 13:29 volani.webnode.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu

    Jsou nějaké české kalendářové servery s webovým rozhraním (nejlépe bezplatné) který se umí synchronizaci s Lightningem ?

    13.6.2012 16:31 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu
    Má tady někdo zkušenosti se synchronizací Lightningu a kalendáře v Androidu přes OwnCloud apod.? Je to použitelné? Rád bych synchronizoval, ale přes vlastní server.
    Kdysi mě zaujal i Funambol, ale pak jsem jej příliš nesledoval - zkoušel to někdo někdy?
    13.6.2012 23:12 nemesis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu
    skus sa pozriet tu: https://patrick-nagel.net/blog/archives/389
    Josef Kufner avatar 13.6.2012 23:14 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu
    Jo, tohle bych také potřeboval...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.6.2012 17:42 sarimak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu
    BTW mame v praci Exchange (bohuzel) a z Ligtningu se bez da zobrazovat kalendar ze sdilenych slozek. Pokud mi nekdo posle pozvanku na schuzku, da se v pohode odpovedet a zaroven funguje i pridani udalosti do kalendare. Neni problem si takhle zobrazovat vic kalendaru najednou (muj, dovolene apod.)

    Pouzivam na to plugin Exchange 2007/2010 Calendar and Tasks provider 1.8.5 Nastaveni:
    Server URL: https://exchange.firma.cz/ews/exchange.asmx
    Mailboxname: user@firma.cz
    Username: user
    Domainname: firma
    Share folder Id: nevyplneno
    Folderbase: Calendar folder
    Path below folderbase: /
    
    Jaromír Svoboda avatar 14.6.2012 00:08 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lightning: Kalendář a úkolníček v Thunderbirdu
    V Ubuntu a jeho derivátech je Lightning v repozitáři (metabalík lightning-extension se závislostí na balíku xul-ext-lightning, ten závisí na balíku xul-ext-calendar-timezones a doporučuje balík xul-ext-gdata-provider (podpora Google kalendáře). Po aktualizaci Thunderbirdu na verzi 13 jsem měl několik dní Lightning stále ve verzi 1.4, což nepodporovalo tuto verzi Thunderbirdu. Na těch pár dní jsem to řešil betaverzí Lightningu ze stránek addons.mozilla.org.

    Proč v článku není přímý odkaz na tu stránku https://addons.mozilla.org/cs/thunderbird/addon/lightning/?

    Dá se Lightning překládat? Když už mám Thunderbird v češtině tak by se mi líbilo, kdyby i Lightning byl v češtině. Jinak angličtina mi problém nedělá. A Enigmail česky umí :-).
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    21.6.2012 18:49 m;)
    Rozbalit Rozbalit vše Chandler
    http://chandlerproject.org/ :-(
    22.6.2012 23:16 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Seamonkey + Lightning = ideal
    aspon zde, all-in-one jak ma byt, jiz mnoho let ...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.