abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    LinuxAlt 2011 - Sobota

    22. 11. 2011 | David Kolibáč, Tomáš Heger, Jan Hrach | Reportáže | 4796×

    O víkendu 5. až 6. listopadu se již tradičně v Brně konala přednášková akce LinuxAlt — a opět se vydařila, tentokrát myslím dokonce výjimečně. Oproti minulým ročníkům se přesunula do jiných prostor v rámci areálu FIT VUT, díky čemuž už nedošlo k tomu, že by se posluchači do menší přednáškové místnosti nevešli.

    LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011

    Než se pustíme do toho hlavního, tedy přednášek, zmíním se krátce o tom okolo. Ve foyeru bylo několik stolů klasicky s propagačními materiály, ale nejen jimi. Jako každý rok zde měl stánek s knihami pan Mareček. U stolu Ubuntu si bylo možné vyzkoušet Unity na počítači s dotykovým displejem, ovšem většina lidí hned lovila myš a klávesnici. Vedle, u Red Hatu, potažmo Fedory, to bylo ještě zajímavější — mohli jsme si osahat několik linuxových telefonů a tabletů včetně jednoho s GNOME Shellem. A ti zdatnější se také informovali o možnostech práce pro Red Hat. Samozřejmě nechyběla instalační média jak Ubuntu (i Kubuntu!), tak Fedory.

    LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011

    Nyní již tedy k přednáškám. Byly vybrány lidovým hlasováním a pokud se nespokojíte naším reportem, na webu už jsou prezentace, videozáznamy by měly být tentokrát do Vánoc.

    Během přestávek v programu měli krátké přednášky partneři konference — v poledne to byl Jiří Eischmann z Red Hatu, odpoledne Vlastimil Ott z Liberixu. V prvním případě jsme se mohli dozvědět vedle možnosti práce pro Red Hat a spolupráce mezi RH a vysokými školami také o novinkách v kontaktu s komunitou, což zahrnuje především Fedora Release Party a nově spuštěný web fedora.cz, na kterém by měly vycházet i zasvěcené články přímo od vývojářů. Při tradiční prezentaci aktivit obecně prospěšné společnosti Liberix nás Vlastimil Ott v sobotu vyzýval, ať šíříme časopisy Open Source & praxe a openMagazin, v neděli pak jeho prezentace měla formu diskuze, mj. o nasazování Linuxu ve školách.

    LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011

    Jednou ze zajímavých novinek bylo, že na jednom plátně se většinou zobrazovaly aktuální tweety týkající se LinuxAltu (TwitterWall).

    LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011

    Obsah (sobota)

    (Alespoň částečně) mobilní hračky (Jaroslav Řezník)

    link

    (David Kolibáč)

    Úvodní přednáška Jaroslava Řezníka o mobilních zařízeních se obešla bez prezentace — šlo o povídání s ukázkami na téma podle přání z publika. Telefon GTA04, nástupce svobodného zařízení OpenMoko FreeRunner, nebyl k vidění, ale Nokia N9 i vývojářská N950 už ano, následovalo tedy krátké srovnání těchto dvou a ještě starší N900. „Tady svítí hodiny a tady ne, to je největší rozdíl,“ neboli N950 má LCD, zatímco N9 úspornější AMOLED. Zajímavá byla ukázka uživatelského rozhraní Swipe, které nepoužívá obrazovky s widgety a ovládá se jednoduchými pohybovými gesty. Hodně se hovořilo o tom, že na N9 bude MeeGo — je tam i není, oficiálně jde o MeeGo 1.2 Harmattan, ale ve skutečnosti je to rebrandovaný Harmattan (původní označení pro Maemo 6) s naroubovaným Qt. Oproti běžným zařízením s Androidem je získání superuzivatelskych práv snadné, ale před změnami systémových souboru chrání systém Aegis, což je docela nepříjemné, byť se komunitě daří omezení obcházet a jde používat vlastní kernel. Nakonec nechyběly cenné uživatelské zkušenosti, třeba že aplikací jde spustit i přes 40 bez výrazné újmy na výkonu nebo že NFC je v kombinaci s moderním cestovním pásem užitečná věc, pokud si chcete zahrát všechny úrovně Angry Birds Magic.

    Další zmíněné zařízení bylo ExoPC (identické s WeTabem, který se prodává s MeeGo) od Intelu, vlastně tablet, který se používá pro vývoj/testování MeeGo, a pak maličký telefon HP Veer, jenž má rozměry kreditní karty. Pak na pódium přišel Jozef Mlích ukázat Nokii N900 s komunitní edicí MeeGo, ale telefon se docela zasekl. Řeč se stočila na situaci kolem MeeGo. To nedávno po Nokii (která se k němu ale nikdy moc nehlásila) zahodil i Intel, aby se začal věnovat vývoji nového systému Tizen, pro který se mají aplikace vyvíjet v HTML 5, bez ohledu na komunitu — ta se rozhodla, že bude udržovat MeeGo Core v podobě oživeného projektu Mer (původně svobodná implementace Maemo 5).

    Celou prezentaci bohužel provázel problém, totiž že nešlo současně ovládat zařízení pomocí dotykového displeje a snímat ho na projekční plátno.

    LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011

    Najdi incident v kupě logů (Karel Šimeček)

    link

    (Jan Hrach)

    Karel Šimeček z Axenta.cz začal pro mě poměrně překvapivým tvrzením, že největší „škůdce“ v oboru IT je akademická sféra. Studenti hledají seberealizaci, často v průnicích do cizích systémů. Následovalo samotné povídání o tom, jaké nástroje ulehčují práci bezpečnostnímu analytikovi.

    Samozřejmostí je zalogování případného incidentu. Přednášející se dále věnoval démonu syslog-ng a zejména jeho výhodám. Umí číst spoustu různých formátů logů, parsovat rozličné proprietární logy i vyčítat z roury (jako /proc/kmsg na Linuxu) a takto získané informace rozhazovat podle definovaných vzorů do různých souborů i zapisovat do SQL databáze.

    Potom následovaly hlavně ukázky. Nejdřív ukázka logu SAPu, který vypadal opravdu nepřehledně, aneb proč je někdy potřeba i textové logy před čtením parsovat. A potom demo práce s rozhraním syslog-ng Store Box, což je webová „aplikace“ pro prohlížení logů s pokročilým filtrováním a dalšími nástroji pro analýzu.

    Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux (Ladislav Hagara)

    link

    (David Kolibáč)

    S podle mého nejvtipnější přednáškou celého LinuxAltu přišel Ladislav Hagara z Univerzity obrany v Brně. Věnoval se původně hernímu ovladači Microsoft Kinect. Nebudu zde tlumočit popis zařízení a celou historii kolem vývoje svobodného ovladače, to si můžete přečíst ve zdejších článcích [1] a [2]. V druhé části přednášky ukazoval, co vlastně jde s Kinectem dělat. Začalo to pohledem s hloubkovým rozměrem nebo ve 3D na posluchače, pomocí nástrojů libfreenect/glview, resp. libfreenect/glpcview, a skončilo tím, že na pódiu poskakovala a vlnila se slečna z publika, přičemž v rozšířené realitě na plátně kreslila kružnice, držela v rukou virtuální meč nebo střílela z luku.

    LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011

    Paralelní start systému pomocí systemd (Jan Horák)

    link

    (Jan Hrach)

    Na většině linuxových systémů se používá nějaká reinkarnace SysV Init, který je tu s námi už čtvrt století. Když se podíváte do skriptů v /etc/init.d/, zjistíte, že obsahují obrovské množství duplicitního kódu. Co zkusit spouštění služeb implementovat jinak?

    Na systemd (seriál na AbcLinuxu) mě nejvíc zaujalo, že spouští procesy na popředí a nekrade jim terminál, navíc umožňuje komunikovat s jejich standardním vstupem/výstupem například přes soket a vůbec se o ně různě stará (mysqld_safe již nikdy více). Naopak mi přijde zbytečná honba za paralelním bootováním, když už máme na většině počítačů funkční uspávání.

    Open source desktop současnosti (Jaroslav Řezník)

    link

    (David Kolibáč)

    Po obědě Jaroslav Řezník de facto pokračoval ve své ranní přednášce, přešel na tablety a desktopy. Jelikož se nachází ve Fedoře vlastně přímo u zdroje, okořenil své povídání zajímavostmi ze zákulisí, napr. odmítavým postojem některých lidí z GNOME k rebrandingu tohoto prostředí. A protože klasický koncept desktopů, který je preferovaný v Xfce a LXDE (nebo starším GNOME 2 či KDE 3.5), asi každý zná, věnoval se dále GNOME Shellu a KDE Plasma Workspace. U obou jsou patrně podobné tendence, totiž uživatelské prostředí vytvářené v JavaScriptu a vyžadování 3D akcelerace, což by se ale časem mělo řešit softwarově přes LLVM pipe, a vlastně ještě orientace na zařízení s dotykovým displejem, což ale u každého projektu vypadá jinak. GNOME (GNOME Shell) je na všech zařízeních stejné, což ovšem místy trochu drhne, jak jsme si mohli vyzkoušet na jednom tabletu na stánku ve foyeru, a totéž platí pro Unity, známé z Ubuntu, které bylo také k osahání na PC s dotykovým displejem. Na druhé straně KDE vyvíjí prostředí pro desktopy, které se mírně liší od toho pro netbooky a výrazně liší od prostředí použitého v projektu Plasma Active. V závěru ještě přišlo na řadu prostředí Sugar, využívané projektem OLPC, které „je určeno pro děti, ale nikdo kromě dětí ho neumí používat.“ A obecně tendence do budoucna? Wayland místo X.Org, již zmíněná softwarová 3D akcelerace přes LLVM, akceleraci využívající widgety psané v JavaScriptu,...

    Využití opensource při stavbě infrastrukturního cloudu (Martin Kopta)

    link

    (Jan Hrach)

    Nejdřív jsme si trochu vyjasnili, co je to vlastně ten cloud a jaké jsou jeho typy. Pochopil jsem, že například GMailu se říká SaaS (Software as a Service) — uživatel přistupuje k nějakému aplikačnímu rozhraní a neřeší, co je pod tím, a službám typu BeeScale či VirtualMaster se říká IaaS (infrastrukturní cloud) — uživatel dostane infrastrukturu (v tomto případě konektivitu a prázdný server) a na něj si instaluje. A pak už jsme se věnovali fungování infrastrukturního cloudu.

    IPv6: Nebojte se nového Internetu (Pavel Šimerda)

    link

    (Tomáš Heger)

    Pavel Šimerda si připravil celkem dvě přednášky o IPv6 (jeho seriál na AbcLinuxu). První z nich byla kratší (dělila se o časový slot s přednáškou o GoDNS) a přinesla spíše základní informace. Nejdříve bylo vysvětleno, jaký je problém s IPv4 a proč se nás to týká — zmíněny byly například problémy s propojováním sítí a bobtnání globální routovací tabulky z důvodu nedostatku a přerozdělování IPv4 adres. Kdy na tom budeme opravdu špatně, není jasné. Prognóz se již objevila spousta, většinou se ale den D posunul. Řešením problému je IPv6, protokol, který se připravuje již od počátku 90. let. Byly zmíněny základní vlastnosti IPv6 a přednášející se dále věnoval tomu, co je potřeba doladit, abychom mohli plně využívat výhody nové verze protokolu. Zasoužila by si to prý jistě například automatická konfigurace, chybí také služby dostupné po IPv6 a nedostatečná je nabídka nativního připojení firem i domácností. V závěru přednášky bylo uvedeno několik výhod verze 6, a to například rozvoj peer2peer aplikací, IP telefonie, jednodušší sdílení dat a podobně.

    LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011

    DNS knihovna pro programovací jazyk Go (Jan Mercl)

    link

    (Tomáš Heger)

    Následovala opět kratší přednáška o GoDNS, což je DNS knihovna pro programovací jazyk Go, která je vyvíjena pod patronátem sdružení CZ.NIC. Jan Mercl (jeho seriál o Go na AbcLinuxu) nejprve krátce představil samotný jazyk Go a zmínil, že jeho standardní knihovna má pro DNS pouze základní podporu. Dále se již věnoval GoDNS — postupně představil moduly, ze kterých se knihovna skládá, a ke každému řekl, co zpřístupňuje.

    LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011

    Linux ve 30km nad zemí (Maroš Zatko)

    link

    (Jan Hrach)

    Tato přednáška byla naprosto fascinující a dojmy z ní jsou těžko sdělitelné. Maroš Zatko popisoval, jak skupina nadšenců postavila a vypustila stratosférický balón. Projekt byl ale od počátku až do konce provázen neskutečnými nezdary, které musel tým za pochodu (a pak i za letu) improvizovaně řešit. Ale jak říkal už Jára Cimrman, někdo musí objevit, kudy cesta nevede. Bohužel z balónu samotného nejsou skoro žádná data, protože když se po týdnu konečně podařilo dekódovat souřadnice dopadu, zjistilo se, že chyba v softwaru všechny záznamy přepsala…

    HTTPS na virtuálních web serverech (Petr Krčmář)

    link

    (Tomáš Heger)

    Přednáška Petra Krčmáře o použití HTTPS na virtuálních webových serverech byla určitě zajímavá pro spoustu návštěvníků LinuxAltu. Nejdříve byl nastíněn problém — často máme více webů na jednom serveru, a ten má často jednu IP adresu. Požadavek, aby byl web přístupný i pomocí protokolu HTTPS také není nijak vzácný. A zde je právě ten konflikt. Klient si od serveru vyžádá certifikát, aby mohl zašifrovat svůj požadavek a zaslat jej zpět. Server ale neví, který web klient bude chtít vidět (informace o tomto se zasílá až poté a již zašifrovaná), takže neví, který certifikát klientovi poslat. Je zde tedy klasický problém slepice versus vejce. Řešením by bylo na začátku nešifrovaně posílat název webu, který budeme chtít zobrazit. O to se právě snaží SNI. Aby však bylo možné toto rozšíření použít, musí jej podporovat jak server (zde se dnes již problémy v podstatě nevyskytují), tak klient. Většina prohlížečů SNI podporuje, problematická je však kombinace MS Windows XP a Internet Explorer. Zmíněn byl také stav na poli mobilních prohlížečů — Android nabízí plnou podporu od verze 3 (určené pro tablety), starší verze mají podporu částečnou, na Nokii N900 jsem zkoušel výchozí MicroB i Opera Mobile a oba prohlížeče uspěly, iPhone SNI zvládá zřejmě od iOS verze 4.0, Symbian vůbec. Pokud chcete vyzkoušet svůj oblíbený prohlížeč, můžete kupříkladu na https://bob.sni.velox.ch/. Součástí přednášky byl (kromě tradičního rozdání dárků) také příklad konfigurace a praktická ukázka fungování SNI.

    LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011

    GNU Radio aneb "hackněte" si elektromagnetické spektrum (Jaroslav Škarvada)

    link

    (Jan Hrach)

    GNU Radio slouží ke zpracovávání různých signálů – ať už přijímaných v reálném čase ze vzduchu, nahrávek nebo vytvořených simulací. A k čemu to jde třeba použít? Třeba k pentestingu všemožných radiových zařízení — RFID čipů, dálkových ovladačů od zamykání aut a garáží nebo GSM telefonů. Takovým výstavním projektem je potom OpenBTS, díky které si můžete rozjet vlastní mobilní síť (pozor na legalitu takového počínání). No a nebo se to dá prostě využít k výuce postupů zpracování signálu.

    Přednáška začala hardwarovým okénkem a seznámením s cenami dostupných softwarových rádií (ach jo). Nejzajímavější ale byla druhá část, demonstrace různých úkolů v GNU Radio Companion — vývojovém GUI. A to od základů (generování signálu) přes demodulaci FM vysílání až po dekódování DTFM tónů. Přednáška o GNU Radio se mi z celého LinuxAltu líbila asi nejvíc a už se těším, že až budu mít chvíli čas, pohraju si s tím.

    Android je taky Linux (Adam Štrauch)

    link

    (Tomáš Heger)

    Adam Štrauch na začátku zvé přednášky nastínil, co nám může získání roota přinést (například zábavu, mobilní server nebo zlepšení bezpečnosti) a také to, co můžeme během snahy o rootnutí telefonu ztratit (funkční přístroj, část zabezpečení a podobně). Poté se již věnoval tomu, co je dobré znát, když se člověk chce do rootnutí pouštět — představil způsob, jakým Android využívá paměť a jak bootuje, zmínil důležité adresáře a dále se dostal k tomu, jak tedy přístup k root kontu získat. Na závěr přednášející popsal různé způsoby využití takového přístupu jako je například zálohování systémových dat, nastavení firewallu, možnost crackování bezdrátových sítí, swap, instalace komunitního Androida a webový server na telefonu. Poslední jmenované využití také předvedl v praxi.

    LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011

    A pak už jen vylosování šťastných výherců cen od sponzorů a následně se návštěvníci, pořadatelé a přednášející rozprchli do restauračních zařízení, domů a jinam.

    LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011 LinuxAlt 2011

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    belisarivs avatar 22.11.2011 09:57 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 - letos ještě lepší
    Na většině linuxových systémů se používá nějaká reinkarnace SysV Init, který je tu s námi už čtvrt století. Když se podíváte do skriptů v /etc/init.d/, zjistíte, že obsahují obrovské množství duplicitního kódu. Co zkusit spouštění služeb implementovat jinak?
    U vsech rohatych proc by to mel byt problem a proc by se to melo delat jinak (komplikovaneji)?
    Na systemd mě nejvíc zaujalo, že spouští procesy na popředí a nekrade jim terminál
    Co to je?
    Naopak mi přijde zbytečná honba za paralelním bootováním, když už máme na většině počítačů funkční uspávání.
    Coz o to, uspavani opravdu funguje skoro vsude. Ale funkcni probuzeni jsem snad jeste nevidel.

    Vyhodil bych systemd ze sveho openSUSE, ale zavisi na nem fura balicku a porusit zavislosti se mi dvakrat nechce.

    Nastesti se to da omezit alespon trochu.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.11.2011 10:25 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 - letos ještě lepší
    Coz o to, uspavani opravdu funguje skoro vsude. Ale funkcni probuzeni jsem snad jeste nevidel.
    Já jo. Než jsem aktualizoval jádro. Někdy se to neprobudí, někdy se to probudí a do minuty se to zasekne, někdy to přežije :-(
    22.11.2011 10:53 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 - letos ještě lepší
    Bisect a LKML? :)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.11.2011 12:14 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 - letos ještě lepší
    Až budu mít někdy hodně volného času. Bohužel má takové úsilí krátkého trvání, oni to zase rozbijou.
    Marián Kyral avatar 22.11.2011 14:49 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 - letos ještě lepší
    S uspáváním/probouzením problém na NB nemám. Ale stejně raději vypínám, protože se pohybuji mezi domovem (bez proxy), prací (proxy 1) a zákazníkem (proxy 2) a zatím neexistuje způsob jak upozornit všechny aplikace, že se změnila proxy (kde/psi/skype/firefox/thunderbird...). Momentálně mám skript, který při startu sezení nastaví http_proxy dle přiřazené IP adresy. Ale je potřeba minimálně restartovat sezení a to už můžu ten NB rovnou vypnout.
    Fluttershy, yay! avatar 22.11.2011 10:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 - letos ještě lepší
    Což o to, já mám uspávání na více než 99 % funkční, ale kvůli hardwarové chybě se mi vypíná displej při zapínání PC a nejde pak zapnout bez uspání.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.11.2011 12:48 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 - letos ještě lepší
    hm, já trochu bojuju s jiným problémem. Uspání a probouzení funguje parádně - dokud nespustím (v daném pořadí) oracle DB, vpnc - pak uspím, pochopitelně vpnc zapomenu odpojit - a po probuzení z oracle funguje jenom listener. DB nenaběhne, protože si myslí, že má dostupnou RAM nikoli 8GB, ale 8kB... smysl mi to nedává žádný.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    Jendа avatar 22.11.2011 17:11 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 - letos ještě lepší
    Co to je?
    Že nemůžeš rozumně spustit tohle:
    #!/bin/bash
    
    while true; do
      date >> /tmp/foo
      sleep 1
    done
    
    jako démon, tj. démonizaci si musíš řešit nějakým wrapperem sám. Maximálně můžeš použít start-stop daemon s -b, ale pak okamžitě po spuštění nad tím procesem ztratíš kontrolu.
    -b, --background

    Typically used with programs that don't detach on their own. This option will force start-stop-daemon to fork before starting the process, and force it into the background. WARNING: start-stop-daemon cannot check the exit status if the process fails to execute for any reason. This is a last resort, and is only meant for programs that either make no sense forking on their own, or where it's not feasible to add the code for them to do this themselves.
    pavlix avatar 22.11.2011 17:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 - letos ještě lepší
    A co to má společného s pouštěním procesů napopředí a nekradením terminálu. Nevím o tom, že by každá služba systemd měla k dispozici terminál, spíš naopak! A že by běžely napopředí... nevím o tom, že bych s nimi mohl interaktivně komunikovat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.11.2011 21:59 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 - letos ještě lepší
    A že by běžely napopředí...
    RTF[MDA]
    nevím o tom, že bych s nimi mohl interaktivně komunikovat.

    Viz klíče StandardInput, StandardOutput a StandardError v .service souborech.

    Že zrovna ty se budeš brblat o něčem, u čeho neznáš základní principy fungování, bych teda nečekal.
    pavlix avatar 23.11.2011 01:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 - letos ještě lepší
    Viz klíče StandardInput, StandardOutput a StandardError v .service souborech.

    Že zrovna ty se budeš brblat o něčem, u čeho neznáš základní principy fungování, bych teda nečekal.
    Právěže znám, proto mě to tvrzení udivuje a opravdu mě zajímá nějaký rozumný důvod, proč si nemám myslet, že to jsou plané kecy.

    Mně bohužel už neudivuje, že se vždycky najde někdo, kdo se místo pokusu o obhájení či vyvrácení nějaké myšlenky, pokusí pouze shodit tazatele.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jendа avatar 23.11.2011 01:49 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 - letos ještě lepší
    Asi jsem se blbě vyjádřil, jde prostě o to, že pomocí start-stop-daemon spustíš nějaký program a ten si musí sám zařídit, aby se upozadil a „skončil“. Zatímco systemd ho prostě spustí a nechá běžet (jak se to řeší interně, to ale netuším).

    no tak, nemusíš to hned na druhém zanoření nazývat planými kecy…
    pavlix avatar 23.11.2011 02:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 - letos ještě lepší
    Zatímco systemd ho prostě spustí a nechá běžet (jak se to řeší interně, to ale netuším).

    Ono totiž interně není moc co řešit. Systemd se navenek projevuje jako démon, nešpiní žádný terminál, nepřekáží žádnému shellu. A tudíž když se systemd forkuje, tak vzniká opět démon s očekávanými vlastnostmi.

    Odpoutání od terminálu nepotřebuješ, protože systemd funguje jako klient-server, nový démon se forkuje přímo ze systemd, ne z příkazu service či initskriptu. To má spoustu důležitých důsledků třeba i v oblasti selinuxu.

    Démon neboli služba je něco, co běží napozadí a není to přilepeno k uživatelskému terminálu. Přesměrování vstupu a výstupu se dá v systemd pro jednotlivé služby nastavit, případně může celá služba fungovat pomocí stdin/stdout jako když ji pouštíš z inetd/xinetd.
    no tak, nemusíš to hned na druhém zanoření nazývat planými kecy…
    No, nemusím, dokonce jsem to ani přímo neudělal, ale to o odpojování terminálu a běhu napopředí mi tak opravdu připadá. Že seš to ty, tak to můžeme nazývat třeba matením, to zní lépe, ne?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.11.2011 15:47 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 – letos ještě lepší
    Zareaguji na záznamy s přednášek. Zatím je vše na dobré cestě a podstromečkový termín chceme dodržet. Letos také hodláme vyrobit jen požadovaný počet kusů, z loňska nám jich dost zbylo :-(, tak neváhejte s objednávkou LA 1011 (2010 - kdyby náhodou ;-)).
    Na webu budou záznamy dostupné s časovým odstupem (zhruba měsíc) - jako bonus pro ty, co akci podpořili i finančně. PDFka jsou kompletní (k Rezzovým vstupům nejsou a nebudou), doplňkové materiály objeví až v rámci výroby DVD.
    Jinak díky za reportáž - už vím, o co všechno jsem přišel :-D
    Jendа avatar 22.11.2011 17:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 – letos ještě lepší
    latté
    Maté.
    Fluttershy, yay! avatar 22.11.2011 18:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 – letos ještě lepší
    Stick ale určitě mluvil o kafi, ne o napodobenině čaje, ostatně i na slajdech je fotka kafe. Akorát Google mi nic nenašel, akorát open-source kávovar a nějakou legendární, dnes už zavřenou kavárnu v Second Life.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Rezza avatar 22.11.2011 22:23 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 – letos ještě lepší
    Zajimalo by me, proc ten touchscreen na tom vizualizeru nefungoval - nejaky elektrikar? Bohuzel kapacitni, takze ze by nekde v tom byl ten kamen urazu?
    Fluttershy, yay! avatar 22.11.2011 22:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 – letos ještě lepší
    S tím světločivným tlačítkem to bylo jasné, ale jinak by mě to taky zajímalo.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Rezza avatar 22.11.2011 22:43 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2011 – letos ještě lepší
    Stacilo jen o trosku zvednout a slo to. Bohuzel vystup na platno pres PAL fungoval, ale neslo otocit na vysku. A vecer se objevila aplikace, ktera pousti x11vnc na mobilu, s tou by to bylo uplne best.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.