abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - červen 2015

    16. 7. 2015 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 4088×

    Vyšly nové verze herních enginů CRYENGINE 3.8.1 a Unreal Engine 4.8, pro Linux se objevily hry Perils of Man, Splatter - Blood Red Edition, MASSIVE CHALICE, The Masterplan, Infinifactory, Tabletop Simulator a mnohé další. Červnové linuxové herní novinky jsou tady.

    CRYENGINE 3.8.1 a Unreal Engine 4.8

    CRYENGINE, který vydal verzi 3.8.1, není sice novou verzí hry, ale pro linuxové hraní má tato verze herního enginu mnohem větší význam, než vydání nového AAA titulu. Už jen proto, že velká spousta těchto špičkových her vzniká právě na tomto enginu. Tato verze je významná přidáním podpory pro Linux, dále podporou OpenGL či OculusRift a mnohé další. V oficiálním vydání se však nepíše už nic o portaci starších titulů z dílny Crysis, takže jejich osud a budoucnost starších her jiných firem využívající tento engine je nejistá. Editor her také zatím Linux nepodporuje.
    Nezaháleli ani u konkurence a tak vyšel Unreal Engine 4.8. Ten již Linux podporuje, ovšem v této verzi přibyla multiplatformní podpora pro VR jako je Oculus Rift, Samsung Gear VR, Steam VR a HTC Vive, Leap Motion či Project Morpheus od Sony. Vylepšeno bylo také renderování, především trávy, podpora pro pluginy v jejich marketplace a vylepšena byla i síťová podpora.

    Perils of Man

    Perils of Man je název nové point-and-click adventury, jenž vyšla pro Linux. Mladá dívka jménem Ana dostane dárek od svého otce, který jí umožní vydat se na cestu časem. Ona se ale rozhodne nejen poznávat minulost, nýbrž do ní aktivně zasahovat a pomocí nejrůznějších rozhodnutí odvracet katastrofy, které by zasáhly tento svět. Při pouti časem na vás čeká 24 různých destinací, ve kterých budete řešit bezpočet rébusů. Grafické provedení je velice zdařilé, stejně tak jako hudební doprovod. Hodnocení na Metacritic vychází na 61 ze 100, od hráčů na Steamu dostává hodnocení Pozitivní.
    Perils of Man je k mání na Steamu za 10€.

    Perils of Man Perils of Man Perils of Man

    Splatter - Blood Red Edition

    Svůj debut si v červnu odbyla i top-down střílečka Splatter - Blood Red Edition . V ní se vydáte v roli Maxe skrze území plné nejrůznějších příšer, kterým budete muset utéct či je jinak od sebe odehnat: ať už za použití světla, kterého se bojí, nebo chladným kovem vystřeleným z hlavní vašich zbraní. Hra se nese v noir hororovém stylu a v singleplayeru na vás čeká celkem 16 různých levelů. Na konci každého z nich na vás čeká boss. V místním multiplayeru můžete zapojit krom sebe další tři hráče. Hra získává zatím vyšší hodnocení od hráčů než kritiků.
    Splatter - Blood Red Edition je na Steamu za 10€.

    MASSIVE CHALICE

    Po více než dvou letech od úspěšné kampaně na Kickstarteru a půl roce v EarlyAccess módu vychází tahová strategie MASSIVE CHALICE. Jakožto "Immortal Ruler of the Nation" máte za úkol řídit hrdiny, zadávat výzkum, starat se o růst svého království a hlavně čelit hrozbám, které pramení z neznámého nepřítele, jenž se skrývá za jménem Cadence. Na rozdíl od jiných her je nutné přemýšlet dopředu, protože válka trvá dlouhých 300 let. Je tedy nutné nejen bojovat s jednotlivými hrdiny, ale též pořádat jejich svatby, ze kterých vznikají postupně další generace hrdinů na základě náhodně vybraného genetického kódu obou rodičů. Hra získala na Metacritic hodnocení 74/100, od hráčů na Steamu má hodnocení převážně kladné.
    MASSIVE CHALICE lze získat přes Steam, GOG či Humble Store za 20€.

    The Masterplan

    The Masterplan je název nové akční top-down střílečky. V ní si v roli kriminálního bosse vyzkoušíte velení menšího týmu, který dostane pokaždé jiný úkol, který je daleko za hraničí legality. Vy rozhodujete o tom, zda-li se k oběti vplížíte či se k ní ve velkém stylu prostřílíte, kdy zpomalíte hru, abyste mohli plánovat, jak provedete vypnutí elektřiny a odpojení alarmů, jak pozdržíte zástupce spravedlnosti a civilisty od místa vašeho působení a vůbec jak celou akci provedete. K dispozici je celkem 20 unikátních lokalit ke vloupání, které budete jednu po druhé odemykat. Hra získala hodnocení 68/100 na Metacritic, od hráčů na Steamu pak nálepku "Spíše kladné".
    The Masterplan je k mání na Steamu, GOG či v Humble Store za 20€.

    Infinifactory

    Infinifactory je velice zajímavá sandboxová hra, ve které je vaším hlavním úkolem poslouchat příkazy. A ty, přicházejíc od vašich mimozemských nadřízených, mluví o tom, že byste měli co nejlépe vybudovat továrnu na tvorbu komponent pro vesmírné vetřelce, spravovat ji a hlavně se při produkci zboží nenechat zabít. Samotný výrobce, Zachtronics, hru označil za "SpaceChem v 3D", za kterým taktéž stojí. Hra získala od hráčů na Steamu velmi kladné hodnocení.
    Infinifactory je k mání na Steamu za 23€.

    Tabletop Simulator

    Přestože se nejedná o naprostou novinku, o Tabletop Simulator jsme v Linuxových herních novinkách ještě nepsali. Jedná se o simulátor deskových her, ovšem velice realistický. Na výběr máte spoustu her od Člověče, nezlob se! přes šachy až po domino. A pokud vás tyto hry omrzí, máte možnost vytvořit si své vlastní. Ovšem v Tabletop Simulator tímto realističnost nekončí. Pokud se vám totiž bude zdát, že právě rozehraná šachová partička je příliš nudná, můžete jednoduše vzít figurky a mrštit jimi po protivníkových. Nebo rovnou převrhnout stůl. Hra nabízí bezpočet možností a největšího využití zřejmě dostane pro hraní s přáteli, kteří zrovna nejsou fyzicky přítomni. Od hráčů na Steamu hra získala velmi kladné hodnocení.
    Tabletop Simulator můžete koupit z domovských stránek hry či přes Steam za 20€.

    Letem linuxovým herním světem

    • Bad JuJu Games, vlastník herního obchodu Desura, krachuje
    • Ve svobodné tahové strategii Battle for Wesnoth byla objevena bezpečnostní díra a uživatelům je silně doporučován okamžitý update na verzi 1.12.4 či 1.13.1
    • Minor verzi 1.5.1 vydal oblíbený svobodný ekonomický simulátor OpenTTD
    • Svobodná FPS Unvanquished vydala verzi Alpha 40, která přináší nové modely, vylepšené renderování a opravy chyb
    • Svobodná implementace Red Alert s názvem OpenRA vydala verzi 20150614, ve které se objevil nový editor map, který je plně WYSIWYG
    • Herní engine Spring, využívaný mnohými svobodnými RTS, vydal verzi 0.99
    • Europa Universalis IV: Common Sense, nové DLC k původní tahové strategii, vyšla na Steamu
    • Kung Fury: Street Rage, akční arkádovka v klasickém stylu, vyšla na Steamu pro Linux
    • RPG Pillars of Eternity vydala patch 2.0, který přináší nové postavy, možnost zapnout umělou inteligenci pro určité postavy a zobrazení dosahu kouzel
    • Mod Portalu 2 s názvem Portal Stories: Mel je možné zdarma instalovat skrze Steam
    • Adventura s prvky černého humoru z alternativní přítomnosti, The Last Dogma, vyšla na Steamu
    • Dota 2 Reborn přidala oficiální podporu pro Linux týden po oficiálním vydání. Chyby je možné hlásit přes jejich oficiální GitHub
    • Sid Meier's Civilization V přidává podporu pro Steam Workshop na Linuxu
    • Rozbíječ cihliček v moderním hávu a hlavně zajímavou fyzikou, Grey Cubes, se objevil na Steamu
    • The Next Penelope, akční 2D závodní hra, byla vydána na Steamu pro Linux
    • Shoot-em-up Geometry Wars 3: Dimensions Evolved vydala konečně svoji linuxovou verzi na Steamu
    • Linuxové verze se dočkala i pixelartová RPG Wizorb, která se objevila na Steamu
    • Uklidňující puzzle hra s propracovanou fyzikou, NightSky, je k mání na Steamu
    • They Bleed Pixels, pixelartová hororová skákačka ve stylu H.P.Lovecrafta, vyšla pro Linux na Steamu

    Závěr

    Červen nás opět nešetřil co se nových her týče. A co nás čeká dál? Oznámena byla linuxová verze editoru pro Unity engine, specifikace příruční konzole SMACH Zero se SteamOS (známé dříve jako SteamBoy) či Steam Machine od Alienware a objevila se možnost objednávat hardware ze Steam Universe. A samozřejmě nechybí ani další várka her.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.