Portál AbcLinuxu, 28. března 2024 13:41

Linuxové herní novinky – červen 2017

7. 8. 2017 | Jiří Komárek
Články - Linuxové herní novinky – červen 2017  

V červnu vyšly pro Linux hry Hook, klocki, Paradigm, Scanner Sombre, Brigador: Up-Armored Edition, Minecraft 1.12 a další. Červnové linuxové herní novinky jsou zde.

Hook a klocki

Dnešní představení her začneme rovnou dvojicí puzzle Hook a klocki. Obě dvě totiž spojuje několik společných charakteristik: vývojář (jediný a ten sám v případě obou her), jednoduchá grafika, ovšem skvělá hratelnost, nízká cena a velice vysoké hodnocení na Steamu. V případě Hooku jde o to sestavit elektrický obvod a posléze z něj odebírat jednotlivé části tak, aby postupně proběhly operace, které si vyžaduje ta která úroveň. klocki je založeno na principu skládání jednotlivých kousků k sobě tak, aby vytvořily logický celek. Ačkoliv toto tvrzení může znít jednoduše, někdy dokáže dát dost zabrat.

Jak již bylo zmíněno, obě hry se těší vysokému skóre od fanoušků na Steamu: 97 % pozitivních ohlasů při 4500 recenzích v případě Hooku a to samé procento kladně hodnotících od dvou a půl tisícovky hráčů klocki.

Obě hry je možné najít na Steamu: Hook za 1€, stejně tak jako klocki.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Paradigm

Velice podivnou adventurou je Paradigm. Surrealistické je nejen její provedení, ale i zasazení do reality smyšlené východoevropské země Krusz, která právě prošla apokalypsou. V hlavní roli je geneticky zmutovaný sympaťák Paradigm, kterého však brzy začne pronásledovat minulost v podobě geneticky upraveného lenochoda, který zvrací sladkosti. Jejich společná minulost vede ke společnosti DUPA, která se specializuje na výrobu zázračných dětí. Jedním z nich byl i Paradigm, ale v procesu jeho tvorby se něco pokazilo a on tak byl jako biologický odpad vyhozen do nejbližšího města. Zbytek příběhu je na vás, ovšem je v něm ukryta ještě spousta překvapení a povedeného humoru.

Na Metacritic hra dostala 86 bodů, na Steamu ji kladně hodnotilo 98 % hráčů.

Paradigm je v prodeji na Steamu za 15€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Scanner Sombre

Velice zajímavým počinem je adventura Scanner Sombre. Inspiraci čerpala v Gone Home či Dear Esther, neboť více než o hraní jde o průzkum. V tomto případě o zkoumání jeskynního systému, ovšem nikoliv s čelovkou či kahanem, ale speciálním zařízením LIDAR, což je zkratka z Light Detection And Ranging, neboli zařízení pracujícím na principu laseru, který měří vzdálenost od předmětu pomocí odrazu. To dokáže vytvářet struktury, které jsou svým tvarem sice známé, ovšem jejich grafické provedení dokáže i tak velice zaujmout.

Na Metacritic ji kritici ohodnotili pouze 67 body, na Steamu hru ale má rádo 86 % hráčů.

Scanner Sombre je k mání přes Steam za 10€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Brigador: Up-Armored Edition

Po roce od vydání se na Linuxu objevila též akční hra Brigador: Up-Armored Edition. Jako pilot obřího robota, který zradil a nechal se najmout na zničení své vlastní planety, se vydáte likvidovat vše, co se pohybuje a jehož zničení vám přinese nějaké ten peníz, který se bude hodit pro opuštění zničené planety. Není však třeba jen úzkostlivě šetřit, naopak se vyplatí čas od času popustit opasek a udělat výdaj na zbrojení, neboť s postupujícími úrovněmi se zlepšují i protivníci.

Na Metacritic hra dosáhla sice pouze hranice 70 bodů, ovšem na Steamu ji fanoušci hodnotili kladně dokonce v 96 % případů.

Brigador: Up-Armored Edition je možné začít hrát přes Steam za 20€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Minecraft 1.12

Verze známé sandboxové hry Minecraft povýšila na číslo 1.12, aktualizaci se též říká World of Color Update, neboť byla skutečně barevná. Přibyly nové stavební bloky, například beton, skutečně barevnou novinkou jsou papoušci, vyměněn za nový byl systém řemesel, stejně tak jako byly vyměněny advancements za achievements. Faceliftu se dočkaly starší stavební bloky či jejich zvuky. Linux stále patří mezi podporované systémy.

Vytvoření účtu a koupě je stále možná na staré dobré adrese.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Letem linuxovým herním světem

Závěr

I na závěr školního roku vyšlo dostatek her, kterými bylo možné odměnit malé školáky. A na letní dovolené se chystá nemalá porce dalších her.

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky – květen 2017
Následující díl: Linuxové herní novinky – červenec 2017

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

Diskuse k tomuto článku

tsLnox avatar 7.8.2017 09:20 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – červen 2017
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ten CRYPTARK tam máš dvakrát. Jinak pěkný :-)
Amest I bovvered, forsooth?
14.8.2017 20:26 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – červen 2017
Teď jsem tu chvíli nebyl, takže to buďto nevidím nebo to někdo už opravil?

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.