Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 02:27

Linuxové herní novinky - červenec 2015

26. 8. 2015 | Jiří Komárek
Články - Linuxové herní novinky - červenec 2015  

V červenci vyšly pro Linux hry Middle-earth: Shadow of Mordor, Anno Online, Coffin Dodgers, LEGO Minifigures Online, Monstrum, The Magic Circle, Victor Vran, Cradle a mnohé další. Červencové linuxové herní novinky jsou tu.

Linuxové herní novinky - červenec 2015

Middle-earth: Shadow of Mordor

Asi největší peckou v červenci byl linuxový port Middle-earth: Shadow of Mordor. Tato akční adventura se odehrává v mytologickém světě Tolkienovy Středozemě a časově je umístěna mezi příběhy zpracované v knize Hobit a začátkem trilogie Pán prstenů. V roli hraničáře Taliona, zabitého Sauronem, jehož duch se spojil s duší elfího pána Celebrimbora umučeného týmž temným čarodějem, se vydáváte do otevřeného světa bojovat v bitvách. Ve hře je implementovaný i systém odplaty a zabití jednoho hráče vede ke změně mocenských pozic v tlupě. Hra je hodnocena hráči velice kladně a na Metacritic má hodnocení 84/100.
Kompletní balík Middle-earth: Shadow of Mordor včetně edice GOTY je možné koupit na Steamu za 50€.

Middle-earth: Shadow of Mordor Middle-earth: Shadow of Mordor Middle-earth: Shadow of Mordor

Anno Online

Na Steamu se pro Linux objevil on-line spin-off slavné série Anno jako Anno Online. Anno je jedním z nejznámějších představitelů RTS, které jsou povětšinou zařazeny do minulosti a jde v nich o stavbu města a kolonizaci přilehlého území v určitém časovém období. Hlavními úkoly hráče je tak starost o město, jeho rozvoj, obranu a obchod. S tím jak se vyvíjí město a spokojenost obyvatelstva, rostou i příjmy a zpřístupňují se další budovy. Anno Online přidává možnost být součástí širšího společenství, které se organizuje proti nepřátelům a za obchodním účelem. Jde však o Flashovou hru a s tím souvisejí omezení co se složitosti hry týče. Díky tomu a dalším problémům, například díky nemožnosti vyhrát bez nutnosti investovat skutečně spoustu času nebo spoustu peněz, není hru možné vyhrát, si nezískala příliš fanoušků a na Steamu vyvolává smíšené reakce.
Anno Online je možné začít hrát zdarma přes Steam.

Anno Online Anno Online Anno Online

Coffin Dodgers

Milovníky závodních motokár určitě potěší nově vydaná hra Coffin Dodgers. Ta velice netradičně staví do role hlavních hrdinů důchodce těsně na sklonku jejich života, nechá je vybrat a řádně vytunit jejich vozíky a posílá je na trať závodit se samotnou Smrtí o jejich vlastní život. Podobně jako v jiných hrách tohoto žánru, i tady máte možnost vylepšit si svou pozici různými zlepšováky či zbraněmi. Hra je navíc graficky slazená s celkově humorným vyzněním hry. Na jedné obrazovce máte možnost hrát se třemi dalšími kamarády. Mezi hráči na Steamu získala hra spíše kladné hodnocení, i když někteří z nich zmiňují nezralost celé hry.
Coffin Dodgers lze koupit přes Steam za 10€.

Coffin Dodgers Coffin Dodgers Coffin Dodgers

LEGO Minifigures Online

Hrou spíše pro dětské publikum je LEGO Minifigures Online. Tato akční adventura, někdy též označovaná spíše za MMORPG, je příběhem ze světa dětské stavebnice stejného jména, kde se pohybujete ve světě pirátů, draků či hlubokém vesmíru. V každém z těchto míst máte za úkol bojovat a sbírat více než 100 dalších figurek, se kterými můžete vytvořit vlastní tým. Celá hra je navíc certifikovaná jako "KidSafe", čímž by měla být zajištěna vhodnost pro mladší herní publikum. Hra si však, podobně jako jiné on-line varianty slavných titulů, nezískala příliš přízně a tak je na Steamu hodnocení hráčů smíšené a na Metacritic získala hra 65 ze 100.
LEGO Minifigures Online lze objednat přes Steam za 30€.

LEGO Minifigures Online LEGO Minifigures Online LEGO Minifigures Online

Monstrum

Příznivci hororů ocení nově vydané Monstrum. V této hře jde o holé přežití v procedurálně generovaném světě, ve kterém můžete narazit na různé typy monster, která náhodně mění své chování. S tím souvisí i vaše taktika, která musí počítat s více možnostmi a postup, který fungoval minule, se tentokráte nemusí osvědčit. K tomu, abyste unikli, potřebujete jít hlouběji a hlouběji do lodi, ovšem jste-li jednou zabiti, znamená to konečnou a vy startujete znovu na jiné lodi. Hra je fanoušky na Steamu hodnocena velice pozitivně, u kritiků je zmíněna nekonzistentnost hry.
Monstrum je k mání na Steamu za 15€.

Monstrum Monstrum Monstrum

The Magic Circle

Hrou, kterou lze těžko někam zařadit, je bezesporu The Magic Circle. V ní se ocitnete uvěznění uprostřed rozdělané hry bez jakékoliv moci měnit věci. Tuto moc postupně získáte a začnete napodobovat chování jejích tvůrců, čímž budete hru zevnitř postupně vylepšovat. Každá hádanka či problém však nemá pouze jedno jasné řešení a je tak na vaší tvořivosti, jak se s daným problémem vyrovnáte. Hra je kromě hádanek protkána také spoustou černého humoru, který si zrovna nebere servítky. Mezi hráči má hra velice pozitivní hodnocení, na Metacritic získala 80 bodů ze 100.
The Magic Circle můžete začít hrát na Steamu za 20€.

The Magic Circle The Magic Circle The Magic Circle

Victor Vran

Victor Vran je představitelem klasické RPG. Stylem hraní i prostředím navozuje atmosféru nejznámějšího titulu tohoto žánru, Diabla. Ve Victorovi Vranovi se vydáte v roli stejnojmenného hrdiny, lovce démonů, do fantazy světa zvaného Zagoravia. Ten je rozdělen na několik menších distriktů a v každém z nich se skrývají rozdílné příšery. Pro každou takovou oblast je možné zvolit si jinou obtížnost. Pro více hráčů hra podporuje kooperativní multiplayer. Na Metacritic hra získala hodnocení 76/100, u hráčů na Steamu velmi pozitivní.
Victor Vran je ke koupi na Steamu za 20€.

Victor Vran Victor Vran Victor Vran

Cradle

Puzzle adventurou na zkrácení víkendu by mohla být hra Cradle. Ta je zasazená do sci-fi světa, ve kterém uslyšíte příběh hlavního protagonisty a jeho vztahu ke sličné, leč mechanické partnerce. Spolu se vydáváte zkoumat otevřený svět okolo vás a řešit nejrůznější hlavolamy. Hra nejvíce staví na silném příběhu a hezké grafice, ovšem kritiky i hráči je vyčítána krátkost hry a prázdnota tohoto světa. Možná proto získala hra na Metacritics skóre pouhých 57/100, i když hráči na Steamu ji mají rádi více a hodnotí ji velice pozitivně.
Cradle lze objednat přes Steam za 13€.

Cradle Cradle Cradle

Letem linuxovým herním světem

Závěr

Červenec byl plný nových her, nemálo z nich od velkých herních studií, což značí pro linuxové hraní dobré indicie.

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky - červen 2015
Následující díl: Linuxové herní novinky - srpen 2015

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

Diskuse k tomuto článku

Alkel U3 avatar 26.8.2015 20:56 Alkel U3 | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Docela bych řekl, že by za zmínku aspoň v přehledu stál linuxový port hry Terraria i přesto, že měla vlastní zprávičku. Nebo se ta (ač krátká) beta nepočítá a bude to až na srpen? :-)

A mimochodem, hádám, že v perexu je ten červen asi omylem.

Ke Cradle - hustá modernizace (asi) T3 :-)

26.8.2015 22:33 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015
Tak, tak, Terraria bude až na srpen ;-)

Ano, červen v perexu je omyl, pardon :-) Teď jsem si všiml, že u některých her jsem zapoměl odkaz na Steam, takže: S tím Cradle nevím: vypadá to hodně hezky, ale před koupí bych si raději pročetl negativní komentáře (zmiňující hlavně délku hry).
26.8.2015 21:21 hlasovani | skóre: 1 | blog: zapamatovat
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Heh Shadow of Mordor jsem koupil ve slevě za polovinu, když uvedli verzi pro Linux. Co me ovšem zklamalo, že nemá předdefinované ovládání pro gamepad a nějak jsem zatím nepřišel na to, jak si to na gamepad předefinovat.
Fluttershy, yay! avatar 26.8.2015 22:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015
Nevím, zda je to odpověď na potenciální otázku, ale analogovému ovladači (joystick, gamepad apod.) jde pomocí nástrojů jako QJoyPad celkem jednoduše přiřadit funkce jiných vstupních zařízení.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
27.8.2015 10:11 Stov1k | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Na indiegala je momentálně Middle-earth ve slevě za 15 USD
31.8.2015 08:46 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Za zminku by take stala hra StarMade - http://star-made.org/
31.8.2015 10:22 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - červenec 2015
Early Access... U komerčních her se snažím psát pouze o "ostrých" vydáních (což u svobodných projektů někdy dost dobře nejde, jelikož to bych mohl čekat roky a pořád nic. Tam se snažím brát v potaz důležitost nové verze)

Ovšem hru jsi tu už jednou zmiňoval. Pokud ji nějak blížeji znáš, nebylo by špatné o ní napsat článek ;-) Redakce to přivítá.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.