abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 565 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - duben 2016

    17. 5. 2016 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 3705×

    V dubnu pro Linux vyšly hry Tomb Raider, Don't Starve Together, Enter the Gungeon, SpeedRunners, Pharaonic, FootLOL: Epic Fail League, Human Resource Machine a další. Dubnové linuxové herní novinky jsou tady.

    Tomb Raider

    Jednoznačně největším dubnovým trhákem je vydání Tomb Raider pro Linux. Přestože jde o tři roky starou záležitost, jde o vůbec první hru na Linuxu využívající TressFX, techniku pro realistické vykreslování (nejen) vlasů od AMD. V této znovuzrozené akční hře se opět vydáte v roli ženské „archeoložky“ Lary Croft odhalovat tajemství, tentokráte ukrytá na ostrově Yamatai, ze kterého musíte zachránit své přátele a hlavně sebe. Nejde tak úplně o pokračování celé série, neboť autoři, tentokráte pod taktovkou společnosti Crystal Dynamics, se rozhodli začít celý příběh od znovu. Jde taktéž o první díl série, ve kterém je obsažen multiplayer.

    Hra získala mezi kritiky 86 bodů ze 100, u hráčů na Steamu dokonce 95 % pozitivních ohlasů. Nezbývá než se těšit na další pokračování, které je zatím dostupné pouze pro Xbox a Windows.

    Tomb Raider je k mání na Steamu za příznivých 20€.

    Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky

    Don't Starve Together

    Hra Don't Starve Together se v herních novinkách už jednou objevila. Tehdy však obsahovala pouze první dvě slova a jednalo se tedy jen o singleplayerovou záležitost. Nová verze přináší vše, co bylo přítomno v původní hře, a navíc přidává možnost hrát až šesti hráčům najednou. Ti mohou být staří dobří přátelé nebo se může jednat o zcela neznámé lidi: hrát je možné jak zcela privátní, tak i veřejné hry. Koncept zůstává stejný, tedy za každou cenu přežít, a to tím, že hráči budou sbírat potřebné artefakty a z nich vytvářet potřebné věci. V tomto se hra inspirovala známějším Minecraftem. A stejně jako Minecraft také sází na neotřelou grafiku, která je v tomto případě kreslená.

    Na Metacritic hra zatím hodnocena nebyla, ovšem z více než 30 tisíc fanoušků na Steamu jí dalo pozitivní hodnoceních 96 %.

    Don't Starve Together lze koupit na Steamu za 15€.

    Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky

    Enter the Gungeon

    V dubnu si odbyl svůj debut i rogue-like shoot-em-up Enter the Gungeon. Cílem této hry je prostřílet se skrze haldu nepřátel v podzemích prostorách Gungeonu a najít nejvzácnější a nejmocnější zbraň, kterou je možné zabít minulost. Tuto cestu máte možnost projít sami nebo v doprovodu přátel v kooperativním módu. S nimi máte možnost nejen postřílet více nepřátel, ale též se takticky krýt shazováním stolů či vrháním sudů na nepřátele. Graficky je hra provedena v pixel-artovém kabátku.

    Na Metacritic dostala hodnocení 84/100, na Steamu 88 % pozitivních ohlasů.

    Enter the Gungeon lze pořídit na GamesRepublic, GOG, Humble Store či Steamu za 15€.

    Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky

    SpeedRunners

    SpeedRunners je 2D závodní hra pro jednoho až čtyři hráče, která přináší do dvou prostorů koncept známý například ze SuperTuxKart. Jde tedy o závod o vítězství, kterého ovšem není třeba dosáhnout zcela poctivým způsobem. Samotná schopnost běžet terénem a využít všech jeho výhod je pouze polovičním klíčem k úspěchu. Občas je totiž třeba použít nekalé praktiky, které má každý ze závodníků jedinečné, ke zpomalení protivníků.

    Hra je velmi oblíbená jak u hráčů, kde získala 94 % pozitivních hodnocení, tak mezi kritiky, kteří jí dali 88 bodů ze sta.

    SpeedRunners je ke koupi na Steamu za 15€.

    Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky

    Pharaonic

    Po krátkém pobytu v režimu Early Access byla vydána 2,5D RPG Pharaonic. Hra s tímto názvem nás nemůže zavést jinam než do starověkého Egypta. V něm se snažíte přijít na tajemství rudého faraona Ahmosise I., ovšem cesta k němu vede skrze bezpočet stráží. A ty zdaleka nepředstavují ty nejhorší nepřátele. Bojový systém si vzal inspiraci z Dark Souls, takže čekejte jeho hlubokou propracovanost. Hra má celkem obstojné 3D zpracování postav i prostředí, ovšem i z něj je jasné, že jde o indie počin a ne AAA titul.

    Více než padesátka hráčů na Steamu ji zatím v 98 % hodnotila kladně.

    Pharaonic kupujte na Steamu za 16€.

    Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky

    FootLOL: Epic Fail League

    Další hrou, která mění zaběhnuté představy a zcela nesplňuje pravidla fair-play, je FootLOL: Epic Fail League. Tento fotbalový „simulátor“ totiž přidává do běžných pravidel kopané další prvky: nejde-li vám útok, necháte si letecky přepravit na hrací plochu jednotku výsadkářů; pokud se objeví riziko prolomení vaší obrany, necháte sportovního soka bombardovat. Možností, jak si vypomoci, je bezpočet: od plamenometu po stádo divokých býků.

    Hra je i přes svou praštěnost mezi hráči oblíbená a 88 % z nich ji hodnotí kladně.

    FootLOL: Epic Fail League se prodává na Steamu za 5€.

    Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky

    Human Resource Machine

    Hned po prvním pohledu na grafiku Human Resource Machine se u mnohých jedinců dostaví pocit déjà vu. Podobný styl totiž mohli zaznamenat u oblíbených indie her World of Goo či Little Inferno a jejich intuice je nezklame, neboť se jedná o stejného výrobce, Tomorrow Corporation. Human Resource Machine se však žánrově posouvá trochu jinam a vy se dostanete do role managera-programátora, který má za úkol naprogramovat plynulý chod kanceláře ve velké korporaci. Pokud se vám podaří vyřešit chod jedné, budete převeleni do další kanceláře ve vyšším patře.

    Na Metacritic hra získala souhrnně 78/100, na Steamu 94 %.

    Human Resource Machine je v prodeji na Humble Store či Steamu za 10€.

    Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky Linuxové Herní Novinky

    Letem linuxovým herním světem

    Závěr

    Nová várka her jako vždy potěšila, ovšem trochu zklamalo vydání zařízení pro virtuální realitu Vive VR, které se zrodilo díky spolupráci HTC s Valve, bez podpory Linuxu. V její přidání v co možná nejbližší době nezbývá než doufat.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.5.2016 17:45 ukulele
    Rozbalit Rozbalit vše Tomb Raider
    A já opět doplním, že Tomb Raider je další hra doporučující Mesa ovladače pro AMD grafiky.
    Salamek avatar 23.5.2016 16:51 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tomb Raider
    To je nice
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    18.5.2016 11:04 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - duben 2016
    je pouze polovičatým klíčem k úspěchu
    Zřejmě tam má být polovičním...
    18.5.2016 15:24 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - duben 2016
    19.5.2016 19:30 Jardík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - duben 2016
    Tomb Raider bych si zahrál, v dobách playstationu 1 to byla dobrá hra. Ale rozhodně nebudu kupovat a hrát přes Steam. Až vydají DRM free verzi (a když bude 64bit), tak koupím.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.