abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – duben 2017

    16. 5. 2017 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 11591×

    V dubnu vyšly pro Linux hry OpenTTD 1.7.0, Serious Sam VR: The First Encounter, Serious Sam VR: The Second Encounter a Serious Sam HD: The Second Encounter, Yooka-Laylee, Hollow Knight, Immortal Redneck, Guns of Icarus Alliance a spousta dalších. Dubnové linuxové herní novinky jsou tu.

    OpenTTD 1.7.0

    Jak již bývá každoroční tradicí, na Apríla vyšla nová verze svobodného ekonomického simulátoru OpenTTD, tentokráte s pořadovým číslem 1.7.0. Nejvíce sil přes rok vývojáři vložili do věcí spojených s NewGRF, tedy novou grafikou. Vylepšeno bylo též GUI pro práci s vlaky, respektive jejich tříděním. Novinkou je realistické zrychlování a zpomalování vozidel, které bylo dostupné již nějakou dobu, ovšem nyní je zapnuto ve výchozím nastavení.

    OpenTTD je jako vždy dostupné ke stažení z domovské stránky hry, případně jako balíček ve vaší distribuci.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Serious Sam VR: The First Encounter, Serious Sam VR: The Second Encounter a Serious Sam HD: The Second Encounter

    V dubnu vyšly hned tři tituly z řady Serious Sam: zatímco Serious Sam VR: The First Encounter a Serious Sam VR: The Second Encounter jsou určeny pro headsety pro virtuální realitu (podporovány jsou Oculus Rift, HTC Vive a OSVR), Serious Sam HD: The Second Encounter je remake klasického titulu, ovšem v HD. Celá série se odehrává z pohledu hlavního hrdiny Sama, který bojuje se zbraní v ruce proti záporňákovi jménem Mental, jehož cílem je zničit lidstvo. Úkolem je vyhnout se kulkám nepřátel a co nejvíce jich skolit. Nejedná se o lehký úkol, neboť nepřátelé se objevují ve velkém množství po celé mapě.

    Tituly pro virtuální realitu zatím na Metacritic hodnoceny nebyly, na Steamu však získaly pozitivní ohlasy v 81, respektive 95 % případů. Serious Sam HD: The Second Encounter má na Metacritic hodnocení 76, pro změnu u něj chybí to na Steamu.

    Serious Sam VR: The First Encounter stojí na Steamu 37€, Serious Sam VR: The Second Encounter taktéž 37€ a Serious Sam HD: The Second Encounter se dá pořídit za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Yooka-Laylee

    Hrou vhodnou i pro děti je Yooka-Laylee. Provedení není nepodobné tomu z Crash Bandicoot, které se proslavilo na slovenské televizi v soutěži Maxihra. Tato 3D arkádovka vás taktéž zavede do kouzelného světa, ve kterém se postavíte proti hlavním nepřátelům, Capital B a Dr. Quack, kteří se snaží vysát veškerou světovou literaturu a přeměnit ji v profit. Toho dosáhnete prozkoumáváním světa a sbíráním nejrůznějších artefaktů, ve kterém vám však budou překážet nepřátelé. Ve hře nebudete ovládat jednu, ale hned dvě postavy, které při procházení úrovní spolupracují: citlivého chameleona Yooka a trochu trhlou netopýřici Laylee.

    Na Metacritic hra dosáhla 74 bodů, na Steamu ji má v oblibě 84 % hráčů.

    Yooka-Laylee se prodává na Steamu za 40€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Hollow Knight

    Díky kampani na Kickstarteru vyšla 2D arkádovka Hollow Knight. Ta je příkladem dobře provedené crowdfundingové kampaně, kdy bylo dodáno, co bylo slíbeno plus výborná komunikace autorů s fanoušky. Hra samotná dává hráči, co od titulu z daného žánru očekává: skákání, vylepšování hlavního hrdiny a boj s nepřáteli. Navíc je k dobru třeba přičíst nádhernou grafiku a promyšlený návrh úrovní, kdy se další vlastnosti aktivují až poté, co hráč prozkoumá značnou část dané mapy. A co nezvládne sám, s tím mu pomůžou podivní brouci, kteří se v podzemí dávno zničeného království Dirtmouth nacházejí.

    Hru pozitivně přijímají kritici i fanoušci: první jmenovaní jí dávají 86 bodů ze 100 možných, fanoušci pak 93 % kladných hodnocení.

    Hollow Knight je v prodeji na Steamu za 15€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Immortal Redneck

    Rogue-like FPS Immortal Redneck nenabízí zrovna propracovaný příběh: vidlák, který se zapletl do procesu probouzení mrtvých, se je nyní snaží navždy „uspat“. FPS však většinou příběhem nevládnou, jde tu spíše u akci. Té si ve hře užijete dost, neboť se dostanete do procedurálně generovaného podzemí egyptských pyramid, ve kterých se vám začnou zjevovat všechny možné druhy dávno mrtvých či takových nepřátel, které jste považovali za v reálu neexistující. Tímto se hra podobá staršímu titulu Ziggurat. Vše je navíc okořeněno pořádnou dávkou machistických nadávek a hlášek, které ovšem na rozdíl od Duke Nukem jsou tak nějak více „vidlácké“.

    Na Metacritic hra dosáhla na 73 bodů, ovšem steamoví fanoušci ji hodnotili kladně v 94 % případů.

    Immortal Redneck se nachází na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Guns of Icarus Alliance

    Titul Guns of Icarus Alliance či přiložené snímky obrazovky nepřijdou pravidelnému čtenáři linuxových herních novinek až tak neznámé. Jde částečně o pokračování, částečně o rozšíření staršího titulu Guns of Icarus Online. Stejně jako v původní hře, i tady jde o steampunkový letecký simulátor. Spolu s posádkou se vydáte se svým fantasy vzdušným vozidlem na invazi do nepřátelského území za účelem šíření svého náboženství, záchrany přírody či prostě za ziskem. Na rozdíl od originálu jde o kooperativní hru, kdy jeden vzdušnou loď řídí, další stojí u kulometů, třetí se stará o opravy, další naviguje a tak dále. Také přibyly rozsáhlé mapy, nové zbraně, vzdušné koráby a další nástroje. Změnil se i příběh hry, který je nově více utvářen samotnými hráči.

    Hodnocení na Metacritic zatím není k dispozici, na Steamu ji hráči kladně přijímají v 82 % případů.

    Guns of Icarus Alliance je k dostání přes Steam za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem linuxovým herním světem

    • Verze 0.8.2 svobodné FPS Xonotic přináší krom drobných vylepšení spousty nových map.
    • Vydání verze 20170421 svobodné RTS OpenRA přidává především podporu HiDPI.
    • Vychází pravidelná aktualizace FlighGear tentokrát 2017.1, kde vedle nových modelů letadel, vylepšení renderování a oprav chyb přibyla další vrstva pro vykreslování budov založená na OpenStreetMap.
    • Velký patch přináší zdarma dostupná kombinace RTS a FPS Savage XR.
    • Na šamana si můžete hrát v multižánrovém Tribal Pass.
    • Puzzle Codroids se zaměřuje na jednoduchý design.
    • V RPG adventuře The Great Whale Road je silný důraz kladen na objevování.
    • Ve hře Crawl se vydáte do podzemí. Ideálně s přáteli v lokální hře více hráčů.
    • Moribund je další z řady apokalyptických 2D skákaček.
    • Manipulated: 2D skákačka se spoustou rébusů, kterou podle tvůrců nelze dohrát, aniž byste byli zmanipulováni.
    • One Eyed Kutkh je nová kreslená 2D adventura.
    • Flinthook je pro změnu nová 2D rogue-like skákačka.
    • Už z názvu vesmírné adventury Holy Potatoes! We're in Space?! se dá odvodit, že tato hra bude dost švihlá.
    • Na smrťáka si můžete zahrát v Peace, Death!
    • Hodně povedenou týmovou hrou je UniBall.
    • Everything je simulátor života, který vysvětluje vše. Naprosto vše.
    • Pixelartová adventura Beat Cop staví na kriminálkách z 80. let.
    • Weapon Shop Fantasy je zajímavou kombinací 2D RPG a simulací obchodu se zbraněmi.
    • Zdarma můžete začít hrát 2D akční skákačku BRAIN / OUT.
    • Původní Planescape: Torment se dočkalo oživení v Enhanced Edition.
    • 4X strategie Stellaris přináší rozšíření Utopia.
    • Tahová strategie Europa Universalis IV se dočkala dalšího rozšíření: Mandate of Heaven.
    • RPG Armello přináší nové rozšíření: The Bandit Clan.

    Závěr

    Duben nepřinesl žádný zvrat v linuxovém hraní, pouze pokračuje v nastaveném trendu. Pozitivně nastaveném trendu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    17.5.2017 17:24 pica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2017
    Tak jo, uz mi praskla zilka:

    Prepinani obrazku sipkama:

    otevrete konzolu a delte tam tohle:

    $(function() { $("p.cl-obrazky a").attr('rel', 'kokot[pica]');$("p.cl-obrazky a").prettyPhoto({ social_tools: '' }); });

    fix u clanku: staci zacit pouzivat u a na na obrazek "rel" format neco[galerie]

    23.5.2017 19:08 Miiicho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2017
    Jej, funguje to :)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.