abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 557 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – květen 2014

    5. 6. 2014 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 4393×

    S novými verzemi se může pochlubit Stunt Rally 2.3, 0 A.D. Alpha 16 Patañjali, pro Linux vyšly hry Sir, You Are Being Hunted, Fistful of Frags, Wargame: Red Dragon, The Last Tinker: City of Colors, Anomaly Defenders, Kill The Bad Guy, White Noise Online a spousta dalších. Květnové linuxové herní novinky jsou tady.

    Stunt Rally 2.3

    link

    Novou verzí s pořadovým číslem 2.3 se pyšní svobodná závodní hra Stunt Rally. V této verzi došlo ke vylepšení vzhledu u kompletně všech tratí, neboť byly použity nové textury, které jsou dostupné jako volné dílo a vylepšení se dočkalo i vykreslování trávy. Kamera použitá ve hře nově lépe simuluje reálné chování, neboť při dopadu simuluje nárazy podobně jako v reálu. Mnohých vylepšení se dočkal i editor tratí, který nabízí testování map, rychlejší editaci a další vychytávky. A pro ty, kteří již hru znají, je připravena novinka v podobě sedmi zbrusu nových tratí.
    Na SourceForge je ke stažení připravena jak verze pro Linux, tak binárka pro operační systém Windiws.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    0 A.D. Alpha 16 Patañjali

    link

    Wildfire games po čase opět vydali další verzi své svobodné strategické hry 0 A.D., tentokráte s označením Alpha 16 Patañjali. Mezi hlavní novinky patří podpora lokalizace, kde mezi přeloženými jazyky nechybí ani čeština, nová umělá inteligence, která je na rozdíl od té předchozí více agresivní a dokáže lépe zacházet se surovinami, některé z civilizací dostaly pro specifické jednotky unikátní možnost formace, byl přidán městský zvon známý například z Age of Empires 2, po jehož aktivování se vesničané běží schovat před nepřátelským útokem do útrob nejbližší budovy, přibyla podmínka vítězství „Stavba divu světa“ známého od tamtéž, obchodování lze specifikovat pro všechny suroviny globálně a mapu lze na počátku hry nechat objevenou, ale zakrytou mlhou války. Na grafické stránce hry se nejvíce projevila změna GUI, které bylo použito v multiplayeru již v minulé verzi a nyní se používá v komplet celé hře, nové animace lodí, budov a zvířat a hlavně tlačítko „Jsem připraven“ v multiplayer lobby, po jehož aktivování všemi hráči je až možné začít hru. Hudební sekce taktéž nezahálela a přidala jeden nový song a vylepšení se dočkal i JavaScriptový engine SpiderMonkey, který je používán pro tvorbu AI a jenž byl v minulosti pro své nedostatky některými hráči kritizován.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Sir, You Are Being Hunted

    link

    Sir, You Are Being Hunted je prazvláštní hra, ve které se budete volně pohybovat po ostrově nápadně připomínající venkov, ovšem s tím rozdílem, že tuto část země ovládají roboti. Vaším cílem je najít cestu z ostrova pryč a pomocí kombinace klamů, skrývání se a násilí si zachránit holou kůži. Na začátku hry si vyberete zda-li chcete zachraňovat život Sira nebo Madam a poté se vrhnete rovnou do náhodně generovaného světa britského venkova, ve kterém roboti s buřinkami na hlavách obchází svá pole s brokovnicemi na ramenech a jejichž domy střeží smečky psů. Robotických psů. Jelikož je navíc celá hra prošpikována typicky britským humorem, zajisté nebudete mít příležitost se ani okamžik začít nudit.
    Sir, You Are Being Hunted lze za 20€ koupit přímo z webu výrobce nebo přes Steam.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Fistful of Frags

    link

    Fistful of Frags je velice zajímavým modem postaveným nad Source enginem. Tato FPS vás zavede do oblasti divokého západu, kde platí kruté právo silnějšího. Ve hře tak popadnete kolt, luk, nůž, dynamit či sud se střelným prachem a vydáte se do bojové vřavy. Za nepřátele si budete moct vybrat buďto reálné přátele, které posadíte za počítač a rozdáte si to s nimi po síti, případně máte možnost trénovat off-line na botech s umělou inteligencí. K dispozici je celá řada map, od nefalšovaného westernového městečka přes vojenskou pevnost ve vysokých horách až po indiánské pueblo. Spolu s počtem mrtvých nepřátel poroste vaše skóre, kde ovšem sofistikovanost zabití přímo souvisí s výší odměny.
    Pokud vás hra zaujala, stačí ji nainstalovat a můžete začít zcela zdarma hrát.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Wargame: Red Dragon

    link

    Měsíc po svém oficiálním vydání si odbývá debut pro Linux RTS Wargame: Red Dragon. Jde o pokračování úspěšné a kritiky kladně přijímané série, která započala svoji historii roku 2012. Vypráví se v ní příběh ze studené války, ve které věci vzaly trochu jiné obrátky. Red Dragon se konkrétně zaměřuje na její konec, takže artefakty v něm obsažené odpovídají vybavení z roku 1990. Ve hře se tak stanete velitelem jednoho ze 17 států a vydáte se spolu se spojenci dobývat nepřátelská území, případně se bránit proti invazi. Dějství Red Dragon je zasazeno do oblasti východní Asie, do hry tak kromě původních zemí vstupují státy jako je Čína, Japonsko, Koree či Austrálie s Novým Zélandem. Obě hlavní mocnosti, USA a Sovětský svaz, během války vybavovali spojence svými zbraněmi, tudíž část jednotek je shodná pro více států, nicméně i tak je jich ve hře přítomno úctyhodných 1450. Kromě tanků, pěchoty či letectva přibylo v této verzi námořnictvo, které otevřelo zcela nová bitevní pole. V pozadí hry opět běží engine IRISZOOM, který dovoluje rychlé přiblížení ze satelitního pohledu rovnou doprostřed bitevní vřavy. Hru je možné hrát až s 20 dalšími hráči po síti, k dispozici je však i singleplayer mód.
    Jelikož je Wargame: Red Dragon řazen mezi AAA tituly, odpovídá tomu i cena: na Steamu je nastavena na 40 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    The Last Tinker: City of Colors

    link

    The Last Tinker: City of Colors navazuje na tradici 3D skákaček s dětským vzhledem z dob Playstation 2 či Nintendo 64. V této hře se ocitnete uprostřed upadajícího světa známého jako Colortown, který je už podle názvu tvořen těmi nejroztodivnějšími barvami. Díky tomu, že je stvořen z papíru a lepidla, je však krajně křehký a tak když se mezi jeho obyvateli objeví neshoda, je nutné, aby se hlavní hrdina vydal jej spasit. Koru, jak zní jeho jméno, se tak vydá na cestu plnou nebezpečných nástrah, které je nutno přeskákat, přelézt, podlézt nebo se s nimi poprat. Vy jej na této cestě budete provádět a pomocí kamery umístěné nad jeho hlavou určovat jeho pohyby.
    The Last Tinker: City of Colors je v prodeji na Steamu za 20 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Anomaly Defenders

    link

    Po předchozích úspěšných dílech vychází poslední díl série Anomaly s názvem Anomaly Defenders. Ta pokračuje v žánru svých předchůdců, tedy tower-defense strategií, kdy tentokráte máte možnost hrát naopak za vetřelce a bránit se proti postupujícím lidským jednotkám. Ve hře máte možnost stavět jednotlivé věže, opravovat je či vylepšovat, provádět výzkum v jedné z oblastí bohatého arzenálu technologií a samozřejmě hlavně ničit postupující nepřátele. V celé hře je k dispozici na výběr z osmi věží, se kterými se budete bránit celkem ve 24 levelech. Podle svých schopností si můžete vybrat jednu ze tří nabízených obtížností. A pokud byste ani tak nezvládali záplavu nepřátel, máte možnost si hru pozastavit, rozestavět na strategických pozicích další věže, začít s upgrady zbraní a celkově si před opětovným spuštěním hry promyslet strategii.
    Anomaly Desenders je k dispozici za 10 € jak na Steamu, tak za stejnou cenu i na webu Games Republic patřící přímo výrobci, kde navíc jako bonus dostanete zdarma Anomaly 2.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Kill The Bad Guy

    link

    S dosti morbidním tématem přichází hra Kill The Bad Guy, ve které je jak už název napovídá vaším cílem zabít toho špatného chlápka. Jde vlastně o simulaci vraždění, kdy vy se vydáte v roli nezvaného strážce zákona po stopách mnohým bývalých zločinců, jenž však díky své lstivosti ušli trestu. Vy s pomocí nástrojů, které najdete na ulici, se budete snažit dle zákona „Oko za oko“ odplatit jejich staré hříchy a zabít je tou nejlepší možnou metodou. Zabíjení však nebude probíhat pomocí běžných metod, ale pro svoji pomstu budete muset použít svoji vynalézavost.
    Hru je možné za 15 € získat jak ze Steamu, tak Desury či Humble Store.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    White Noise Online

    link

    White Noise Online je hororová kooperativní hra. V ní se jako jeden ze čtyřčlenného investigativního týmu vydáte na podivná místa hledat nahrávky, které jsou klíčem k odhalení tajemství. Během výpravy se však musíte vyhýbat stvořením z jiného světa, neboť setkání s nimi by bylo vaším posledním dobrodružstvím. Hrát můžete jak sami, tak společně s dalšími třemi lidmi po internetu. Na výběr máte jednu z více než 20 postav. Vaši cestu si můžete zaznamenávat, díky čemuž se ostatní mohou poučit z vašich chyb, případně se vám vysmát za neustálé bloudění dokola. Ke splnění mise však nestačí mít oči na stopkách a nervy na uzdě, ale musíte též nastražit váš sluch: blížící se monstra totiž snadno poznáte podle specifických skřeků.
    White Noise Online je k mání na Steamu za 5 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem světem

    link
    • Pro nákup v internetovém herním obchodě Desura již není potřeba zřizovat účet. Změny designu se dočkal taktéž jejich embedovaný widget pro nákup her.
    • Svobodná FPS & RTS Unvanquished vydala verzi Alpha 27 s novým jetpackem a dalšími změnami.
    • FPS Natural Selection vydala nový pack s názvem Kodiak, který obsahuje hlavně, ale nejen, novou mapu stejného názvu.
    • Plošinovku Full Bore s divokými prasaty v hlavní roli je možné koupit bez DRM z webu výrobce nebo přes Steam.
    • Hudební platformovka The Impossible Game je dostupná jak pro Linux, tak pro váš mobilní telefon s Androidem.
    • Another Star, RPG v konzolovém stylu, byla vydána na Desuře pro Linux.
    • Kreslená point-and-click adventura Al Emmo and the Lost Dutchman's Mine okořeněná humorem, který rozhodně není vhodný pro děti do osmnácti let, právě vyšla na Steamu.
    • The Last Door – Collector's Edition je titul nově vydané point-and-click adventury inspirované prací H.P. Lovecrafta.
    • Puzzle plošinovka s pěknou grafikou, která vám však může způsobit závratě, to jeThe Bridge.
    • Rogue-like plošinovka The Dungeoning vyšla pro Linux jak na Steamu, tak na Desuře.
    • Flower Shop: Summer In Fairbrook, to je název hry, ve které se budete snažit vypěstovat na svém poli co nejlepší zeleninu a randit s holkama.
    • Vulture, isometrický grafický engine pro rogue-like engin Nethack, si můžete stáhnout zdarma z jejich webu a posléze je podpořit svým hlasem na Greenlightu.
    • Po úspěšné kampani na Kickstarteru vychází beat-em-up hra Ascendant, kterou je možné koupit z itch.io, IndieGameStand či přes Steam.
    • Pokud máte chuť na klasickou adventuru, můžete sáhnout po Nightmares from the Deep: The Siren`s Call.
    • Tvůrcům arkádovky BattleBlock Theater se podařilo pro tento žánr neobvykle zakomponovat do jejich hry spoustu krutě veselých okamžiků.
    • V Desktop Dungeons, rogue-like puzzle hře, dostanete přesně 10 minut na to, abyste se prosekali jedním z náhodně vygenerovaných bludišť.
    • Na Desuře se pro Linux objevila i tower defence hra Yrminsul.
    • Plošinovku Twin Robots s robotem zachraňujícím své dvojče si na itch.io můžete koupit nejen pro Linux, ale taktéž pro Android.
    • FPS se spoustou střílení, obrovskými roboty a jetpacky je Drunken Robot Pornography.
    • Na první pohled jednoduchý herní koncept, ovšem k vyřešení puzzle hry Strata budete muset zapojit nejednu mozkovou buňku.
    • Hororová adventura z pohledu dvouletého dítěte je pod názvem Among the Sleep dostupná přes Steam, GOG.com či Humble Store.
    • Svoji linuxovou premiéru si odbyla i plošinovka Kill Fun Yeah.
    • Všemi barvami blikající shoot-em-up RPG Pixel Boy and the Ever Expanding Dungeon je nově k mání přes Steam.
    • Puzzle Super Splatters, ve kterém řešení daného levelu závisí na vaší schopnosti manipulovat s fyzikou, je k dispozici na Games Republic.
    • Tower defense strategie s příznačným názvem Defense Zone 2 je k mání přes Steam.
    • Nejste-li zrovna při penězích, můžete sáhnout po 2D MMORPG Blue Saga, která právě vyšla na Desuře.
    • A další hrou, která se dá hrát zdarma na Desuře, je arkádovka Death Epileptic Pixel.
    • Monochromatická puzzle skákačka Monochroma se prodává na Steamu.
    • Lukostřelecká arkádovka TowerFall Ascension byla vydána na Humble Store.
    • A další arkádovka, Poöf, vyšla pro Linux na Steamu.
    • S androidem, jenž přerušil svůj program, se vydáte na dobrodružnou cestu v 2,5D adventuře The Fall.
    • Klasická sidescrolling beat-em-up s názvem Fist Puncher vyšla na Steamu.
    • A na Steamu je k mání i 2D adventura Inescapable.
    • Pro Linux vyšla také skvělá RPG The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition, ovšem port je natolik odfláknutý, že hru není možné hrát ani na nejnižší rozlišení. Více info zde a zde.

    Závěr

    link

    V květnu jsme se konzolí Steam Machines nedočkali a čekat na budeme ještě hodně dlouho. Podle vyjádření Valve totiž vyjdou až v roce 2015. Otázkou tedy zůstává, zda-li na jejich vydání budou čekat i výrobci předních titulů a nebo co brzdí vydání některých AAA her, které jsou podle uniklých informací již nějaký čas hotovy.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.6.2014 13:05 bubla
    Rozbalit Rozbalit vše The Fall
    The Fall je tak skvělý, že je škoda o něm nenapsat trochu víc.

    Hra má skvělou atmosféru (podobné jako Portal nebo Swapper), parádní příběh a obtížnost tak akorát, aby vás udržela u hrt a vy jste šli spát za zpěvu ranního ptactva :-)
    5.6.2014 16:59 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: The Fall
    A zrovna s 10% slevou!

    Jinak ABCLinuxu stále hledá autory. Navíc ti, jenž "se dokáží udržet u hry a jít spát za zpěvu ranního ptactva", budou zvlášť vítání, neboť právě oni jsou se hrou seznámeni lépe než ostatní ;-)

    Ale je pravda, že mne hra na první pohled taky zaujala, jenže nemám čas psát o všech, obzvlášť nyní, tak prostě vypadla na úkor jiných...

    stativ avatar 5.6.2014 16:52 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2014
    K zaklínačovi – je to taky o štěstí. Na (skoro) nejnižší nastavení mi běží naprosto plynule i na nVidia 9600 GT, neboli grafice horší než je minimální požadovaná.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Solitary avatar 6.6.2014 11:02 Solitary
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2014
    Tez se v srpnu dockame Metro 2033 (Redux) verze pro Linux... Metro 2033 a Last Light dostanou totiz revizi v podani novejsiho enginu (udajne predevsim prepracovane osvetleni), nejakeho redesignu a hernich feature. Pokrok pry u Last Light nebude tak znatelny, ale 2033 uz by mel. Pro vlastniky puvodni verze je predobjednavka levnejsi o 50% (tj. 10€, jinak 20€). Osobne jsem nevahal a Redux verzi 2033 jsem si predobjednal, mam 2033 jen pro Zavadec na hry(tm) a poradne jsem ji nehral.
    10.6.2014 19:47 peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2014
    Civ V pre linux je k dispozicii na steam-e: http://store.steampowered.com/sale/civilizationfranchise
    10.6.2014 21:38 Ufff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2014
    Civilizace V je už i linuxová :)
    10.6.2014 21:39 Ufff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2014
    Ha pozdě :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.