abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 716 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – květen 2017

    3. 8. 2017 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 10694×

    V květnu se na Linuxu objevila služba Parsec, hry Total War: Shogun 2 a Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai, A Story About My Uncle, Block'hood, Reus a mnohé další. Opožděné květnové linuxové herní novinky jsou tu.

    Parsec

    První dnes představenou novinkou není hra, ale služba pro streamování her. Parsec je v této oblasti průkopníkem nikoliv díky technologiím, nýbrž podpoře Linuxu. A to jak na straně serveru, ze kterého se streamuje, tak na straně klienta. Streamovat lze však ze zařízení s jakýmkoliv operačním systémem, tudíž je možné konečně bez potíží hrát hry pouze pro Windows i na Linuxu. Software navíc není spojen přímo s konkrétní službou, takže je možné streamovat hry ze Steamu, od Blizzardu, z vlastního serveru, z Amazon AWS, Microsoft Azure,… (což mimochodem přináší možnost hrát například lokální multiplayer s někým, kdo fyzicky sedí na druhé straně světa bez použití dalšího softwaru). Technické detaily jsou pravidelně rozebírány na oficiálním blogu.

    Parsec lze používat prozatím zdarma, ke stažení je na webu vývojářů.

    Total War: Shogun 2 a Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai

    Další ze série mixu real-time a tahových strategií, Total War, nás přesune tam, kde vše začalo: Total War: Shogun 2 nás opět zavede do feudálního Japonska 16. století. Uprostřed války klanů se ujmete jednoho z nich a vydáte se sjednotit pod svojí vládou celé Japonsko. Rok po Total War: Shogun 2 (2012) vyšlo také samostatné pokračování Fall of the Samurai, kde budete naopak čelit pokusu o okupaci západními mocnostmi v 19. století.

    Total War: Shogun 2 si vysloužilo hodnocení na Metacritic 90 bodů, Fall of the Samurai jich dostal dostal 86. Na Steamu je kladně hodnotili v 90 %, resp. 100 % případů.

    Total War: Shogun 2 se prodává na Steamu za 30€, Total War: Shogun 2 – Fall of the Samurai je tamtéž k mání také za 30€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    A Story About My Uncle

    Další linuxovou novinkou, která však v herním světě byla přítomna už nějaký ten rok, je 3D skákačka A Story About My Uncle. Hlavní devizou hry nejsou souboje, ani příběh o chlapci, který se vydal hledat svého ztraceného strýce, ale pohyb po fantasy světě, ve kterém se mladý chlapec pohybuje. Ten je totiž tvořen spoustou volně létajících ostrůvků, mezi kterými je nutno skákat. A pokud byste až tak moc nevěřili svým fyzickým schopnostem, můžete si pomoci speciální rukavicí, která na povel vydá přitahující paprsek, jenž vám pomůže dostat se na určenou plochu. Na těchto létajících ostrůvcích žijí podivná stvoření, se kterými je však možné se spřátelit a jejich rady vám mohou značně usnadnit cestu.

    Na Metacritic hra získala 73 bodů ze 100, na Steamu ji však kladně ohodnotilo 92 % hráčů.

    A Story About My Uncle se prodává přes Steam za 13€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Block'hood

    Block'hood je další stavební simulátor, který se objevil na Linuxu. V tomto případě máte k dispozici přes 200 stavebních kostek a z nich se snažíte poskládat sousedství. Cílem však v tomto případě není získat co nejvíce peněz, jak bývá u her tohoto typu zvykem, ale najít řešení, které je trvale udržitelné. Přidáváním dalších a dalších věcí do mapy totiž ovlivňujete jak prostředí, které bylo k dispozici na počátku, tak i postavené bloky. Musíte také vždy zajistit dostatek surovin pro každou část vašeho sousedství, což je možné pouze správnou správou a rozvojem celého komplexu.

    Na Metacritic hra získala 77 bodů, na Steamu ji kladně hodnotilo 76 % hráčů.

    Block'hood je k mání na Steamu za 15€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Reus

    Ve strategii Reus si zahrajete na bohy. Tedy téměř, budete ovládat obry, kteří mají sílu tvořit pohoří či oceány, lesy a zvěř, ovládají téměř vše na planetě. Až na lidi, kteří na ní žijí, se všemi jejich přednostmi i neřestmi. Je tedy nutné jim dávat vše k jejich spokojenosti, aby se mohli dále rozvíjet k blahu celého lidstva, ovšem nikdy ne moc, abyste v nich neprobudili démona hamižnosti. Lidstvo je tedy nutné prozřetelně vést skrze nepřímé akce.

    Na Metacritic hra dostála 75 bodům, na Steamu ji mělo v oblibě 82 % hráčů.

    Reus se prodává na Steamu za 10€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem linuxovým herním světem

    • Po čtvrt roce práce, jak mívají vývojáři svobodného leteckého simulátoru FlightGear ve zvyku, vyšla nová verze 2017.2. Podrobnosti v seznamu změn.
    • Svobodná 4X strategie FreeOrion vyšla ve verzi 0.4.7. Změny se týkají především bitevníků a zásobování spojenců.
    • Svobodný software sloužící k nahrávání videa, který bývá často používán hráči ke streamování her, OBS Studio, povýšil na verzi 19.0.2.
    • Příběh o cestě slizu skrz zažívací ústrojí červa vypráví skákačka Slime-san.
    • Dítětem s natahovací rukou, jakou měla Saxána, se můžete stát v puzzle hře Grab the Bottle.
    • Herald: An Interactive Period Drama – Book I & II vás v klasické point'n'click adventuře zavede na otevřené moře.
    • Trigger Time je retro shoot-em-up střílečka.
    • MidBoss je indie rogue-like v pixelartovém provedení.
    • Milovníci strategií, kteří se nechtějí obtěžovat stavbou budov a podobnými zbytečnosti, ale naopak preferují válečnou vřavu, mohou sáhnout po Hyper Knights.
    • 3D akční adventura World to the West vás zavede na místa, kde každý jedinec má nějakou tu zvláštní schopnost.
    • Rise & Shine je akční adventura v povedeném kresleném kabátku.
    • The Dishwasher: Vampire Smile vychází jako pokračování brutální platformovky Dead Samurai.
    • SnarfQuest Tales, Episode 1: The Beginning je první díl humorné point'n'click adventury.
    • Simulátor vlka, WolfQuest, je na rozdíl od simulátoru kozy založen na biologických poznatcích a poví vám něco o vlčím chování.
    • V atmosférické adventuře Pinstripe se vydáte hledat svoji dceru do pekla.
    • Pyre je skvělá RPG pro vaši herní párty.
    • Mass Transit je nové DLC pro Cities: Skyline, přinášející rozšíření možností hromadné dopravy.

    Závěr

    Linuxová herní flotila v květnu opět posílila, potěší i přidání experimentální podpory pro Linux v SteamVR Home setu, kde se ukazuje, že Valve to s Linuxem opravdu myslí vážně.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    3.8.2017 17:42 Alkel U3 | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2017
    Reus se tam asi vloudil omylem, ne? Vyšel sice v květnu, ale 2013 :-)
    3.8.2017 18:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2017
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.8.2017 19:29 Alkel U3 | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2017
    Aha, já jsem si nikdy nevšiml, že to byla beta a to jsem to hrál dlouhé hodiny pouze na Linuxu. :D My bad.
    3.8.2017 18:58 ukulele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2017
    Strašně mě mrzí že se vykašlali na Rome II :-(
    11.8.2017 19:51 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2017
    naozaj podporuje aj linuxova verzia streamovanie? letmym pohladom to tak nevyzera..

    "Make sure you are running Parsec as a host and are using Windows 8.1+"
    14.8.2017 20:33 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – květen 2017
    Jojo, máš pravdu, server musí být (v současnosti) Windows, host může být cokoliv. Omlouvám se za chybu.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.