abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – leden 2013

    6. 2. 2013 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 4428×

    Vyšlo nové Wine a CrossOver, Valve přišlo s prototypem vlastní herní konzole Steam Box, na Linux byly portovány hry Half-Life 1, Counter-Strike 1.6, Crusader Kings 2, Livalink a Rolling Survival, vyšla nová verze her Savage Xr a Warzone2100 a představujeme hru Tales of Maj'Eyal: Age of Ascendancy. První linuxové herní novinky roku 2013 jsou tady.

    Obsah

    Wine 1.5.21 a 1.5.22 a CrossOver 12.1

    link

    Nové verze Wine toho pro hráče tentokráte nepřinesly mnoho. Snad jen ta s pořadovým číslem 1.5.22 podporu pro ARM64, což je do budoucna zajisté dobrá zpráva, nicméně prozatím nevyužitelná. Když ne uživatelé Linuxu, tak alespoň ti s jablečným operačním systémem se mohou těšit na počátek implementace macovského grafického ovladače. CrossOver 12.1 podle webu SteamForLinux přináší hlavně stabilitu pro Guild Wars 2. Ovšem, budou linuxoví pařani i nadále potřebovat Wine/CrossOver, když Valve předvádí to, co předvádí?

    Hry Half-Life 1 a Counter-Strike 1.6 portovány na Linux

    link

    O tom, že to Valve s podporou linuxové platformy myslí vážně, nemůže mít nikdo po přečtení nadpisu pochyby. Tento výrobce her a distribučního kanálu Steam totiž po uvedení linuxové verze Steamu začal pracovat na portacích samotných her a jednou z prvních je právě legendární FPS Half-Life, který vyšel v roce 1998 a přinesl s sebou nejen příběh Dr. Gordona Freemana, ale hlavně Half-Life engine, který byl později využit v bezpočtu dalších her. Jeho portací na Linux se otevírají dveře i portacím dalších her, nikoho asi tedy nepřekvapí, když další portovanou peckou bylo Counter-Strike 1.6, snad nejznámější modifikace Half-Life. Oficiálně si však na teroristy a protiteroristickou jednotku zahrát nemůžete, obě hry jsou totiž stále ve fázi beta a tudíž je v seznamu her pro Linux zatím nenajdete; zobrazí se vám v klientovi pouze pokud jej máte koupeny pro Windows.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Steam Box

    link

    A proč tohle všechno Valve dělá? Stal se Linux pro ně se svým minoritním podílem dostatečně zajímavým, nebo je za tím ještě něco jiného? Ti, kdo hádají že spíše to druhé, dostali do rukou silnou kartu. Jmenuje se „Steam Box“ a je tím, o čem mluvili donedávna pouze příznivci záhad a konspiračních teorií: herní konzole od Valve poháněná právě Linuxem. K oficiálnímu odhalení plánu došlo na veletrhu spotřební elektroniky Consumer Electronics Show, kde byl představen také jeden z prototypů – Piston. Na oficiální představení si však ještě budeme muset počkat, dohady mluví o březnové konferenci Game Developers Conference či červnové E3.

    Hra Crusader Kings 2 portována na Linux

    link

    Ovšem nejen samotné Valve horečnatě portuje na Linux. Zajímavá strategická hra z dílny Paradox Development Studio z období temného středověku, Crusader Kings 2, byla taktéž portována na Linux a objevila se ve Steamu. A co že za těch 50€ v sedmibalení obsahujícím Crusader Kings II, Crusader Kings II: Dynasty Shields, Crusader Kings II: Mongol Faces, Crusader Kings II: Songs of Albion, Crusader Kings II: Songs of Faith, Crusader Kings II: Ruler Designer a Crusader Kings II: Songs of the Holy Land dostanete? Hodiny hraní, kdy si budete moci vyzkoušet, jaké je to budovat rod pomocí svateb, válek a různých intrik, kde sebrat dostatek prostředků na obranu proti Čingischánovi či jak přivést pohanské psy na pravou víru. Jste-li vítězem či ne ovšem nerozhoduje počítačový algoritmus, ale jen a pouze vy a vaše osobní zodpovědnost ke službě jeho/jejímu veličenstvu.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    link

    Další z her, co byly portovány na Linux, je FPSka Livalink. Tentokráte je ale hra tlačena přes herní distribuční platformu Desura. A co že se to stalo, že všude okolo naráz pobíhají příslušníci nové, krvežíznivé rasy? Inu, vědecké pokusy se vymknuly kontrole a... však to znáte, o nepovedených vědeckých pokusech tu už dneska jednou byla zmínka.

    Tady je ovšem ještě třeba zmínit cenu, ta je stanovena na 7,50€. Za ni dostanete tuto hru a příslib „častých upgradů zdarma a spoustu dodatečného materiálu ke stažení“. A co že se tato hra dostala tak snadno na Linux? Inu, odpověď je jednoduchá: používá grafický engine Unity, který právě linuxovou platformu podporuje.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Rolling Survival na Linuxu

    link

    Máte raději arkádovky, střílečky nebo RPG? A co takto dát si všechno tohle najednou? Desura totiž nově nabízí linuxový port této míchanice. Při hraní se budete prohánět po plošinách vesmírné lodi a snažit se za každou cenu setřást své nepřátele. A když nebudete moct utéct, tak je samozřejmě zastřelíte. Nejde však jen o bezduché střílení do všeho, co se byť jen zdánlivě pohne, hru provází již zmíněný RPG prvek, díky kterému budete vylepšovat svoji postavu, aby měla vůbec nějakou šanci proti množícím se nepřátelům. Je také možnost vybrat si z několika módů: Classic, Arcade a pro drsňáky je tu připraven Hardcore.

    Za hrou stojí nezávislé herní studio Adrenal Games a na Desuře je možno hru získat nyní za pohých 2,49€. Že hru opět pohání Unity engine, není nic neuhodnutelného.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Savage XR 1.0 Patch

    link

    Z nových verzí nelze nezmínit nový patch hry Savage XR, která byla nedávno recenzována tady na Ábíčku. Patch 1.0 vylepšil výkonnost botů, stejně jako výkonnostní problémy při vyhledávání, vylepšen byl zaměřovací kříž, předělán byl panel v tutoriálu, byla přidána možnost během hraní vypnout VoIP telefon a opravena byla spousta dalších chyb.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Warzone2100 3.1.0

    link

    Po dvou a půl letech vývoje byla vydána také nová verze oblíbené strategie Warzone 2100. Přestože vývoj trval tak dlouho, moc novinek nečekejte. Verze 3.1.0 s sebou přináší převážně opravu chyb. Vylepšeno tak bylo například renderování terénu, byl odstraněn problém s droidy, které AI hráč hromadil a ti si posléze vzájemně ucpávali cestu, a další.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Tales of Maj'Eyal: Age of Ascendancy

    link

    Dnešní novinkou je Tales of Maj'Eyal: Age of Ascendancy, roguelike RPG z fantasy prostředí temného středověku. Také jste si mysleli, že svět byl tehdy bezpečný?

    V Tales of Maj'Eyal: Age of Ascendancy se můžete proměnit v jednoho z hlavních hrdinů a s ním se vydat do temného podsvětí, hlubokých hvozdů či nehostinných hor. Tady budete svádět boje s nejrůznějšími protivníky a pracovat na vylepšení své postavy. Boje jsou řešeny tahovým stylem, takže spíš než hbitá ruka bude zapotřebí čistá hlava. Při vylepšování své postavy se připravte na pořádný strom různých skillů, zapomeňte na pár artefaktů jako tomu bylo u Heroes of Might and Magic. Ve hře samotné se sice setkáte se spoustou příšer, ovšem na živáčka v tom pravém slova smyslu v ní nezavadíte. Jedná se totiž o single player hru. Přestože se jedná o roguelike hru, nečekejte žádný ASCII art. Hra je na svůj žánr oblečena do velice slušivého kabátku.

    Hra samotná je vydána pod GNU GPL 3 a je k dispozici ke stažení ze stránek tvůrců, ovšem je taktéž dostupná i přes dnes již tolikrát propraný Steam a Desuru. Tam ovšem narazíte na cenovku říkající něco o 8,99€. Za tyto peníze ovšem dostanete další bonusy, které běžný hráč nemá.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Závěr

    link

    Letošní první vydání linuxových herních novinek se neslo v duchu portování her na Linux. Uvidíme, zda-li bude tento trend pokračovat i nadále. S příchodem distribučních platforem se Steamem v čele tomu ale vše nasvědčuje. Že by tedy byl rok 2013 rokem linuxového hraní?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.2.2013 00:18 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2013
    Ano, roků Linuxového desktopu jsme si za posledních několik let už užili dost, teď to bude rovnou rok Linuxových herních platforem :D
    6.2.2013 14:34 Atom321 | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2013
    Valve jde o způsob jak se nedělit o zisky s výrobci konzolí, provozovatelem marketu a ani s výrobcem operačního systému. Udělají to tak, že ke svému vlastnímu marketu udělají vlastní konzoli na nějakém "zadara OS". No a nejlepší "zadara OS" pro tento účel je momentálně Linux. Hráčská komunita na Linuxu je naprosto nezajímavý trh, ale může "zadara" posloužit pro testování her před uvedením konzole na trh.

    Jde (jako vždy) jen o prachy, hry na Linuxu jsou jen takový průvodní jev.

    Luboš Doležel (Doli) avatar 6.2.2013 14:45 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2013
    Hráčská komunita na Linuxu je naprosto nezajímavý trh, ale může "zadara" posloužit pro testování her před uvedením konzole na trh.
    Toť otázka, osobně mi spíš přijde, že si jejich nejvyšší utvořil nějaký vztah k Linuxu. Jinak si neumím představit, proč ten Linux tak tlačí. Mezi linuxáky by se to jinak zpopularizovalo i bez toho.

    Na druhou stranu Valve takto trh pomáhá vytvářet. O klasický software není na Linuxu zásadní nouze - stejně teď lidi zajímá hlavně webový prohlížeč - ale s hrami je to slabé. Do toho hrůza z Win8 a všechno to pěkně zapadá do sebe.
    Limoto avatar 6.2.2013 17:11 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2013

    Ještě by se Gabe mohl vyfotit s Linusem :-D (když se tak rád fotí)

    6.2.2013 21:40 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2013

    proč na to tlačí --- Windows store v Win8 , tlak microsoftu na WinRT rozhrani a jeho zhlednuti se v Apple Store a postupnem zakazu aplikaci pochazejicich odjinud nez Officialniho Store .. viz snahy s SecureBootem ..

    USE="-gnome -kde";turris
    6.2.2013 13:42 SS.Rambo | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2013
    Half-Life i CSko je už má linuxovou ikonku i ve Storu a je v seznamu linuxových her, sice je to beta, ale dneska sem na halfu propařil cca 3 hodiny a naprosto bez problému, jen to železo by chtělo rychlejší...
    6.2.2013 13:47 Rivon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2013
    Jinak koho by zajímali ještě další hry, tak si otevřete Desuru a nahoře klikněte na ikonku Linuxu. Jsou jich tam mraky ;)
    D.A.Tiger avatar 6.2.2013 14:38 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2013
    Jj. a už poměrně dlouhou dobu

    Jen doufám, že příchod Valve na Linux vyburcuje Desuru k tomu, aby zapracovali na spolupráci a portaci áčkových titulů do Linuxu. Doufám, že se Steam rozšíří alespoň na tolik, aby vyvíjel na Desuru trochu nátlak v tomhle ohledu.
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    Ravensun avatar 6.2.2013 15:49 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2013
    Kéž by jednou byla naportována pro linux i hra System Shock 2 :)
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    David Ježek avatar 6.2.2013 16:55 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2013
    pokud bude port newdark enginu, tak není co řešit ne? http://diit.cz/clanek/newdark-je-konecne-venku
    Ravensun avatar 6.2.2013 18:26 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2013
    Děkuji za zajímavé čtení :)

    Nejsem si jist, Pokud jsem to dobře pochopil, tak newdark je patch na starý dark engine. A to nevím jestli by stačilo portnout newdark engine...
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    David Ježek avatar 14.2.2013 22:44 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2013
    ee, je to nový engine pro ty hry. něco jako třeba openMW, akorát že newdark (zatím?) není opensource.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.