Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 08:49

Linuxové herní novinky – leden 2014

11. 2. 2014 | Jiří Komárek
Články - Linuxové herní novinky – leden 2014  

Valve a jeho partneři představují první generaci Steam Machines, Pipelight project přidává podporu Unity3D Web Player pro Linux, vyšly linuxové porty her Trine, Heroes of a Broken Land, Estranged: Act I, Serena, Octodad: Dadliest Catch, The Castle Doctrine, SteamWorld Dig, Cities in Motion a Cities in Motion 2, Loren The Amazon Princess a spousty dalších. První linuxové herní novinky roku 2014 jsou tady.

Obsah

Valve a jeho partneři představují první generaci Steam Machines

link

Ničím jiným snad ani pro leden začít nelze: na veletrhu spotřebního zboží CES představilo začátkem ledna Valve seznam společností, které budou v budoucnu vyrábět Steam Machines. Mezi ně v současnosti patří Alienware, Alternate, CyberPowerPC, Digital Storm, Falcon NW, GigaByte, iBuyPower, Maingear, Materiel.net, Next Spa, Origin PC, Scan, Webhallen a Zotac, ovšem lze očekávat, že v případě úspěchu této platformy se přidají další výrobci. Stroje, jež zatím byly představeny, se liší jak designem, tak i konfigurací a samozřejmě cenou. Ta se bude pohybovat v hodně širokém rozmezí od 550 USD až po částky šplhající k 6 000 USD za nejnadupanější stroje. Jednou z výhod těchto zařízení měla být vysoká škálovatelnost a možnost nejrůznějších úprav, jelikož se jedná o de-facto běžná PC, ale například asi nejzvučnější jméno v seznamu, Alienware, což je pobočka firmy Dell specializující se na herní počítače, oznámil, že jejich stroje budou tuto volbu postrádat. Na druhou stranu, právě Alienware se bude pravděpodobně snažit cílit spíše na průměrné uživatele herních konzolí, kteří ocení možnost koupit si stroj, jenž v případě pocitu nedostatečnosti prodají/vyhodí a koupí si nový stroj, ovšem s tím, že jednou zakoupené hry jim již zůstanou. Jak zareagují ostatní výrobci lze jen hádat a nejlepší odpovědí na tyto otázky je nejspíš čas, který teprve ukáže, co se ujme.

Pipelight project přidává podporu Unity3D Web Player pro Linux

link

Přestože Unity 3D je na Linux již nějaký čas portováno a spousta nových her využívá právě tento engine, jedna jeho část, Web Player, pro tuto platformu stále není k dispozici. To se snaží změnit projekt Pipelight, který vytváří tento plugin pomocí Wine. Na odkazované stránce je k nalezení návod pro všechny hlavní distribuce, s pomocí něhož je možné mít Pipelight v počítači. A k čemu je všechna ta magie dobrá? Unity 3D Web Player bývá vývojáři používán k hraní demo či pre-release verzí skrze webový prohlížeč.

Trine

link

Jméno Trine určitě není fanatickým pařanům neznámé. Tato side-scrolling akční puzzle skákačka byla totiž původně vydána již v roce 2009 pod hlavičkou herního studia Frozenbyte. Nyní však vyšla její další aktualizace, která přináší pro nás to nejpodstatnější: podporu Linuxu. Co však stále zůstává, je poutavý příběh ze středověkého prostředí, kdy v roli jednoho ze tří hrdinů budete muset projít všemi nástrahami, jež na vás cestou číhají, abyste se dostali jako první z dosahu tajemného artefaktu Trine, který navždy uvězní zbývající dva v jeho nitru. Vyberete-li si postavu rytíře Pontiuse, budete mít šanci se nebezpečím probít a proti nástrahám chránit silným štítem. Ovšem není lepší vše ladně přeskákat jak to dělá zlodějka Zoya? Možná bude nakonec nejlepší použít magickou sílu, se kterou budete schopni nevídaných věcí, jak předvede kouzelník Amadeus.
Trine je k dostání bez DRM ze stránek Frozenbyte za 10 dolarů.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Heroes of a Broken Land

link

Název Heroes of a Broken Land vám může připomenout jinou hru, která taktéž začíná slůvkem Heroes. A skutečně, s Heroes of Might and Magic nesdílí tato hra jen podobný název, ale těch podobností je tu povícero. Stejně tak jako v případě staršího a známějšího bratříčka je i Heroes of a Broken Land tahová strategie, ve které putujete fantasy světem, v nemž se potkáváte s nejrůznějšími nepřáteli, se kterými si to rozdáváte přesně ve stylu HoMM. A stejně tak i tady si stavíte město, které vám posléze zpřístupňuje pokročilejší technologie. Rozdíl nenajdete ani ve vylepšeních, kterými si vylepšujete své hlavní hrdiny, až v dalším prvku, který v HoMM rozhodně nebyl: RPG. Jednotlivé lokace si totiž v této hře můžete projít hezky z pohledu třetí osoby. To vše dostanete s grafikou, jenž připomíná první díly MoHH.
Heroes of a Broken Land je k dostání na Desuře za 11 €, případně je tamtéž ke stažení demo. A bude-li se vám hra líbit, můžete ji podpořit svým hlasem na Steam Greenlight.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Estranged: Act I

link

Estranged: Act I je hra, jenž vypráví o osamělém rybáři, jehož loďka byla unesena silnou bouří na podivný ostrov, kde se nacházejí ještě podivnější stvoření. S jejich příběhy se rybář v této adventuře musí seznámit, ubránit se těm méně milým, zjistit příčinu všech těch nesrovnalostí, které se v jeho okolí nacházejí a pokud možno objevit možnost, jak se dostat zpátky na pevninu.
Estranged: Act I je k dostání na Steamu k hraní zcela zdarma.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Serena

link

Serena – to je jméno hry i hlavní hrdinky, na kterou je v této point-and-click hororové adventuře marně čekáno. Hra samotná vznikla jako zajímavá spolupráce několika herních designérů a jejich fanoušků. Tento tým se dokonce pyšní tím, že se jedná o vůbec první takto masivní spolupráci v historii počítačových her. Přestože se nejedná o nikterak rozsáhlou hru, její děsivý příběh je do detailu rozpracován jak po obsahové, tak i grafické stránce.
Hra Serena je zdarma distribuována přes Steam.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Octodad: Dadliest Catch

link

Původně studentský projekt, Octodad: Dadliest Catch se po řadě pozitivních kritik a úspěšné kampani na KickStarteru proměnila v plnohodnotnou adventuru, která svým netradičním pojetím pobaví nejednoho hráče. Ocitnete se totiž v roli otce, který se od své milující ženy a úžasných dětí liší jednou „drobností“: místo rukou a nohou máte chapadla, kosti vám chybí, lidskou řeč taktéž neovládáte a vůbec i další lidské schopnosti jsou vám, jakožto chobotnici, docela cizí. S tím vším se však hrdinně snažíte porvat, stejně tak jako se svými přirozenými pudy, které se projevují obzvláště v situacích jako je rodinná návštěva obřího akvária, a i přes překážky děláte vše proto, abyste byl dobrým otcem.
Octodad: Dadliest Catch je na Steamu za 14 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

The Castle Doctrine

link

Píše se rok 1991 a vy na tom nejste finančně tak dobře. Těch zbylých 2000 dolarů se vám hodí tak akorát na to, abyste si zabezpečili co vám ještě zbylo – váš dům a vaši rodinu. Další peníze lze získat jediným způsobem: vydat se do domů vašich sousedů, překonat pasti a překážky, které si v domě vytvořili oni a získat tak, co jejich jest. The Castle Doctrine rozhodně není hrou, jež by měla malé děti učit správné morálce. Jenže stejně jako v jiných hrách, ani v této MMORTS o ni až tak moc nejde. Spíše než o pravidlech spořádaného občanského soužití v ní jde o to potrápit vaše mozkové závity vymýšlením těch správných kombinací, kdy jednou položená past sice zastaví zloděje, ale dovolí vám vrátit se domů a nezabije vás.
The Castle Doctrine stojí na Steamu 15 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

SteamWorld Dig

link

SteamWorld Dig je jméno arkádovky, ve které se děje přesně to, co je obsaženo v názvu. Kombinuje totiž steampunk s prvky divokého západu, respektive období zlaté horečky. V roli podivného horníka-dobrodruha se v ní totiž budete prokopávat patry hlíny, abyste narazili na nějaký ten alespoň trochu cenný kov, jenž je možno „tam nahoře“ vyměnit za věci, které vám pomohou kopat ještě hlouběji, musíte se vyhýbat různým podzemním potvorám, důsledně promýšlet jak kopat, abyste se taky ještě někdy podívali na světlo boží a hlavně je třeba zjistit, co se to tomu vašemu předchůdci vlastně stalo.
SteamWorld Dig je dostupný přes Steam za 9 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Cities in Motion a Cities in Motion 2

link

Příznivci různých „Tycoonů“ a podobných ekonomických simulátorů by nyní měli zpozornět: pro Linux vyšlo Cities in Motion a jeho nástupce Cities in Motion 2. V těchto hrách si projdete historickým vývojem několika hlavních světových metropolí, které se budete snažit udržet v chodu tak, že v nich vybudujete efektivní dopravní infrastrukturu. Na výběr budete mít několik druhů dopravních prostředků: metro, tramvaje, lodě, autobusy a helikoptéry. Druhý díl navíc přidává další herní prvky, jako je například denní a noční cyklus, možnost tvorby jízdních řádů a dopravní špičky. Vylepšen byl i multiplayer, ve kterém je možné hrát jak konkurenční, tak spolupracující mód.
První díl je k dostání na Steamu za 20 €, druhý díl tamtéž za stejnou cenu. Kompletní edice se všemi expansion packy pak vyjde na 85 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Loren The Amazon Princess

link

Jste-li příznivci RPG, v Loren The Amazon Princess zřejmě najdete vše, co od hry podobného žánru očekáváte. Jako věrný doprovod princezny Loren budete procházet celým královstvím, bojovat často o holé přežití v tahových soubojích, rabovat poklady a to vše při cestě za ztracenou hlavou království Queen of the Amazons. Vyberte si pohlaví hlavního hrdiny či hrdinky dle preferencí, vylepšujte svoje dovednosti v několika možných směrech a hlavně věrně stůjte po boku své paní, neboť možná tohle je ta pravá cesta k jejímu srdci.
Hru je možnou koupit za 19 € přes Steam nebo na stránkách výrobce, kde je ke stažení též demoverze.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Letem světem

link

Závěr

link

Rozjezd se zatím Valve s jejich Steam Machines daří, minimálně dokáže upoutat mediální pozornost. Jak tomu s reálnými čísly prodeje ukáže až čas, ale úspěch Valve by potenciálně mohl pomoci Linuxu jako takovému. Držme palce!

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky – prosinec 2013
Následující díl: Linuxové herní novinky – únor 2014

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

Diskuse k tomuto článku

11.2.2014 01:51 Leinad | skóre: 18 | blog: spheniscidae
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Strategie Europa Universalis IV dostala nový expansion pack s podtitulem Conquest of Paradise, jenž vás poprvé v historii této hry zavede na americký kontinent.

Není náhodou už samotná Europa Universalis IV po celé Zeměkouli?
11.2.2014 19:31 Kleofasz Kutya
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Clovece co to zvanis s Trine?! Sak Trine pre Linux bol uz v roku 2011 sucastou Humble Frozensynapse Bundle!!
11.2.2014 21:30 Ondřej Profant | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Ale mám dojem, že nešel pořídit jinak. Např. na Steamu pro Linux stále není.
12.2.2014 11:16 lyon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Tak tak, nativni verzi existuje pro jednicku i dvojku uz nejaky ten patek. ;)
Bedňa avatar 13.2.2014 08:48 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Jj kupoval som to malej.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Jardík avatar 11.2.2014 23:55 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Daruji svůj key na Humble Indie Bundle 6. Jsou tam kraviny typu Torchlight, Vessel, Wizorb, Rochard, ...
Věřím v jednoho Boha.
12.2.2014 19:44 ooo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Tak zrovna Vessel rozhodne zadna kravina neni.
Jardík avatar 12.2.2014 21:59 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
$ file vessel-02222013-bin 
vessel-02222013-bin: ELF 32-bit LSB executable, Intel 80386, version 1 (SYSV), dynamically linked (uses shared libs), for GNU/Linux 2.6.24, BuildID[sha1]=8c50969ef3477d59c7cf5dcf801c4da8fd7fa640, stripped
Na dnešních systémech ta věc nejde ani spustit.
Věřím v jednoho Boha.
19.2.2014 14:19 Kaacz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Oprava: nelze pustit na systémech 64bit-ových puritánů. To ale platí pro většinu her .. :p
Jardík avatar 20.2.2014 20:00 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Tak ono to nejde stpustit ani na ARM či PPC. Hlavně, že to vyžaduje "linux", ale kterej, to už vám nikdo nenapíše.
Věřím v jednoho Boha.
D.A.Tiger avatar 20.2.2014 21:06 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Vzato prisne technicky a doslovne, tak "Linux" je jen jeden.... ;-)
Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
13.2.2014 09:26 ll
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
je malo hier co ma zo Steamu zaujmu. napr Dota 2 je super dost sa to podoba na League of Legends, taktiez Rome Total War 2, nejake tie sportove inac tieto grcy nemusim, zeby som hral hru len koli tomu ze je na linuxovy port. co sa tyka hier ktore hravam tak Starcraft 2 orig, Diablo 3 mam v plane zatial len starter ed. skusal som aby som zistil aka to je zabava, fakt brutal. ahaa no zo steamu je dobry aj Torchlight 2 al eto mi skor pride ako pre deti do 12 rokov. chcelo by to Dirt 3 teda nejake kvalitne auta a tak a nie vraky hry
19.2.2014 15:01 Kaacz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Tak ono Metro: Last Light je pěkný áčkový titul. Serious Sam 3 BFE pobaví. A v rámci RPG se vracím k NWN(1) .. :)
D.A.Tiger avatar 13.2.2014 15:43 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Loren The Amazon Princess - je spíš Arkáda s RPG prvky, v anime stylu (nebo to alespoň anime hodně připomíná). A přes Desuru je pro Linux dostupná už hodně, hodně dlouho, jak Demo, tak plná hra.

Ehm nechci být protivný, ale nechcete ten seriál přejmenovat? Něco jako "Linuxové Steam novinky"? Protože - jak jsem si za těch pár dílů stačil všimnout, články se zaměřují prioritně na hry na Steamu. Ostatním je tu věnováno hodně málo místa....
Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
D.A.Tiger avatar 13.2.2014 15:53 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
oprava: LTAP - ne Arkáda, ale Adventůra s RPG prvky....
Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
19.2.2014 14:26 Kaacz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
Kdusi dávno jsem kupoval jen retail krabičky s plackou. Protože je to pěkné. Když jsem pak dostal krabičku jen s manuálem a kódem bez placky .. a zjistil, že to začíná být standard .. pochopil jsem. :(

Bohužel se Steam stal běžným distribučním kanálem pro hry.

Osobně se mi líbí víc než Desura. Má vše víc promyšlené a dotažené. Společně s výprodej akcemi a Family fíčurou je to docela příjemné. :)
D.A.Tiger avatar 20.2.2014 21:00 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – leden 2014
No, ja osobne taky preferuji krabicku s plackou. Nicmene nedavno jsem koupil kompletni kolekci The Elder Scrolls - jednak proto ze pro me je tahle herni serie legendou a ja jejim fanouskem, a jednak protoze ze si muzu dokoncit Daggerfall, zahrat Arenu, a Skyrim. A zrovna ke Skyrimu, presto ze mam placku tak se nevyhnu instalaci Steamu, protoze to vyzaduje aktivaci pres Steam. Takze kdybych nahodou nemel net, tak mam proste smulu.

Jinak nemam problem, s tim, ze se tu objevuji hry ktere jsou dostupne pres Steam. Ale evidendne je v teto rubrice naprosto protezovan. Jak jsem psal - Loren je pro Linuxovou platformu dostupna davno, ale recenze, ci zminka o teto hre se tu objevi az se objevy na Steamu. A pokud nahodou autor narazi na hru mimo Steam, tak ji venuje maximalne tak jeden radek textu, prumerne jednu az dve vety. Proto povazuji nazev tehle rubriky za trochu zavadejici - Jinak by se tu venoval stejny prostor vetsine her.

Co se tyce meho postoje ke Steamu, ten se zatim nijak vyrazne nezmenil a z mnoha osobnich duvodu fandim Desure. Navic samotny klient ma otevrene zdrojove kody, takze doufam, ze desura nebude stagnovat ale pokusi se Steam dohnat - co se sluzeb tyce. Casem i co se tyce nabidky. krom Ackovych tytulu, bych byl rad kdyby se v Desure dal objevovaly tituly "za par susnu", konec koncu, i v teto kategorii se da najit dost hratelnych kousku - ne kazdy je odvazany z krvavych konin typu Crysis.... Navic, je fajn, ze se v Desure objevuji Windows hry, portovane na linux alespon tak, ze jsou rovnou zabale i s predkompilovanou a obcas i patricne opatchovanou verzi wine (coz pokud vim, Steam zatim vubec nenabizi) ....
Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.