abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - leden 2016

    16. 2. 2016 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 3592×

    Superpowers, vývojové herní prostředí pro HTML5, vydáno pod svobodnou licencí. Pro Linux vyšly hry Medieval II: Total War, Drox Operative, Space Grunts, Death by Game Show, Punch Club, Attractio a mnohé další. První linuxové herní novinky roku 2016 jsou tu.

    Superpowers, vývojové herní prostředí pro HTML5, vydáno pod svobodnou licencí

    Nová verze 0.18 vývojového herního prostředí Superpowers přinesla krom jiných i změnu licence. Tento uzavřený projekt byl vydán pod licencí ISC, což je obdoba MIT/BSD. Kromě offline editoru nabízí Superpowers také možnost práce v prohlížeči ve více lidech, což ocení menší týmy či skupina přátel vzájemně si ladící kód. K tvorbě her je nutné umět programovat, neboť editor nenabízí tvorbu úkonů systémem drag & drop. Výsledné hry je možné spouštět na Linuxu, Windows, OS X, telefonech s Androidem či iOS, ovšem též kdekoliv jinde v moderním prohlížeči.

    Superpowers je možné si prohlédnout na domovské stránce, zdrojové kódy jsou umístěny na GitHubu, projekt je financován přes Patreon, kde na něj také můžete přispět. Vývojáři získané peníze skutečně investují do vývoje, a tak již stihla vyjít i další „otevřená“ verze, 0.19.

    Medieval II: Total War

    Deset let od vydání přichází na Linux strategie Medieval II: Total War. Už název napoví, že se v ní přesuneme do středověku mezi rytíře bojující za svého boha, pána nebo jednoduše pro žold v Evropě a jejím blízkém okolí zhruba od počátku druhého tisíciletí do jeho poloviny. K vítězství vede cesta skrze obsazování hradů a měst, jejich vylepšování, stavbu armády a konečně samotný boj. První tři jmenované činnosti probíhají v tahovém módu, zatímco bitvy si hráč užívá v reálném čase. Ve hře se vyskytuje hezká řádka frakcí, které reprezentují tehdejší státní útvary. Velkou roli ve hře hraje náboženství. Mezi kritiky z Metacritic hra získala 88 bodů ze 100, u hráčů na Steamu 95 % pozitivních hodnocení.
    Medieval II: Total War se prodává na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky - leden 2016 Linuxové herní novinky - leden 2016 Linuxové herní novinky - leden 2016

    Drox Operative

    Máte-li rádi sci-fi a jste-li zároveň fanoušky žánru RPG, mrkněte na Drox Operative. V ní se vžijete do role kapitána vesmírné lodi Droxů a vaším úkolem bude vyhrát. Nikoliv postavit co nejvíce jednotek, zabít co nejvíce nepřátel, vydělat obchodováním co nejvíce peněz, ale spíše bude oceněna schopnost včas se přidat na tu správnou stranu a v jejích řadách získat co nejvíce výhod tak, abyste v konečném účtování posbírali maximum bodů. Tento oportunistický přístup je dán historií Droxů, která sahá sta tisíce let do minulosti a ve které se právě tento přístup k životu ukázal být tím nejvíce životaschopným. Mezi kritiky hra získala 74/100, u hráčů na Steamu 93 % pozitivních ohlasů.
    Drox Operative si lze koupit přes Steam za 20€ nebo přímo od výrobce, za 20$.

    Linuxové herní novinky - leden 2016 Linuxové herní novinky - leden 2016 Linuxové herní novinky - leden 2016

    Space Grunts

    Do budoucnosti vás zavede rogue-like RPG Space Grunts. Roku 2476 se totiž na jednom z měsíců v naší galaxii, který byl nedávno kolonizován pozemskou federací, stalo něco podivného. Vy, jakožto velitel skupiny „řešitelů problémů“, máte za úkol zjistit, co přesně se událo, a dát věci zpět do pořádku. Cestou do dolních pater měsíce, kde je schováno jádro problému, narazíte na nové zbraně, vylepšení, ovšem též tajné lokace, skrz které se podíváte na nečekaná místa. Na Steamu získala hra od příznivců prozatím 97 % pozitivních hodnocení.
    Space Grunts lze koupit na Steamu za 10€.

    Linuxové herní novinky - leden 2016 Linuxové herní novinky - leden 2016Linuxové herní novinky - leden 2016

    Death by Game Show

    Opravdu zajímavou kombinací klasické strategie a tower-defense je Death by Game Show. V ní jste vrženi na naši planetu v 26. století, kdy je zmítána chaosem a ovládána droidy. Vy se máte probojovat skrze armádu robotů, stavět domy na svoji obranu a posbírat co nejvíce mincí. Ty vypadávají ze zabitých nepřátel a postupně se propadají do země, takže jejich sběr je nutné urychlit. Pokud v některý okamžik nestíháte, je možné přepnout z tower-defense módu do strategického, prohlédnout si během zastaveného času celou situaci, nakoupit ty správné zbraně na nepřátele a opět vyrazit do bitevní vřavy. Na celé hře je zajímavé provedení: pohled je totiž dvourozměrný a neobvykle pro tento žánr vidíte hlavního hrdinu z boku. Navíc planeta, po které se pohybujete, je skutečně kulatá, což přidává spolu s velice povedenou kreslenou grafikou na výjimečnosti hry. Tu ostatně oceňují hráči, neboť hra prozatím získala 89 % pozitivních hodnocení.
    Death by Game Show má na Steamu cenovku 15€.

    Linuxové herní novinky - leden 2016 Linuxové herní novinky - leden 2016 Linuxové herní novinky - leden 2016

    Punch Club

    Zřejmě nejvýstižnějším popisem hry Punch Club je „boxerská tycoonovka“. V roli mladého muže, který se dal na kariéru boxera proto, aby zjistil, kdo zavraždil jeho otce, dostanete za úkol pevně vytrénovat své tělo, dostat se do vedení v boxerské lize a nakonec dojít k pravdě. A nebo také si vybrat jinou, ne až tak zcela legální cestu. Hra totiž nabízí více příběhů a i když cíl je jasný, dojít k němu se dá různými způsoby. Dodávána je v pixelartovém provedení a mezi kritiky získala 73 bodů ze 100, u hráčů si ji oblíbilo 80 % z nich.
    Punch Club je k dostání na Steamu za cenu 10€.

    Linuxové herní novinky - leden 2016 Linuxové herní novinky - leden 2016 Linuxové herní novinky - leden 2016

    Attractio

    Attractio je název nového 3D puzzle. Hned na počátku vás zřejmě napadne jméno jiné hry stejného žánru: Portal. I když se nejedná vyloženě o kopii, není pochyb, kde autoři brali inspiraci. Také v Attractio máte za úkol překonat překážku a dostat se do dalšího levelu manipulací s kostkami, které je nutné dostat na správné místo. Manipulovat lze však nejen s nimi, ale též s gravitací či celkovou prostorovou orientací. Příběh se odehrává ve sci-fi budoucnosti a vy tak budete bojovat jakožto Keir pro peníze, Mia, policistka z Marsu, kvůli slávě nebo uprchlý vězeň Dalek při své cestě za svobodou. Na Steamu si u hráčů zatím získalo Attractio 84 % pozitivních hodnocení.
    Attractio je k mání na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky - leden 2016 Linuxové herní novinky - leden 2016 Linuxové herní novinky - leden 2016

    Letem linuxovým herním světem

    • Chcete-li si zavzpomínat na staré dobré časy, zkuste QuakeJS. Zdrojové kódy jsou pod MIT k dispozici na GitHubu.
    • Svobodná RTS Warzone 2100 vydala po delší době opravnou minor verzi 3.1.3.
    • S novým rokem přichází nová verze svobodné FPS Unvanquished Alpha 47. Pro hráče přibyly tři nové pohyby: klouzání, běhání po stěně a úskoky do strany.
    • Svobodná verze RPG Morrowind, OpenMW, vydala verzi 0.38.0.
    • MegaGlest, svobodná RTS na motivy Warcraftu, vydala verzi 3.12. V ní došlo k přechodu na SDL2, vylepšeno bylo ozáření postav, přibylo pět nových map a spousta dalších vylepšení.
    • Computer, Open That Door! je zdarma dostupná hra, ve které si můžete vyzkoušet, jak náročné je býti řídícím počítačem, jehož cílem je zničení posádky vesmírné lodi.
    • Linuxové verze se dočkala i fantasy RPG Bound By Flame.
    • Přímo jatka zažije v akční arkádovce The Bug Butcher.
    • Oblíbené steampunkové RPG Skyborn přichází s linuxovou verzí.
    • V arkádovce The Aquatic Adventure of the Last Human můžete prozkoumat podmořský svět plný nebezpečí.
    • Klasická point-and-click adventura The Order of the Thorne - The King's Challenge vydala první díl ze série. K mání na Steamu, GOG, itch.io či v Humble Store.
    • Vesmírnou retro arkádovku Bit Blaster XL si lze užít díky Steamu.
    • XLarn je vylepšenou verzí klasické rogue-like LARN z 80. let.
    • V shoot-em-up Starward Rogue dostanete za úkol postřílet všechny mimozemšťany okolo sebe.
    • The Western Front Armies je rozšíření pro RTS Company of Heroes 2, jehož port zařídila firma Feral Interactive.
    • Zajímavým modem pro hru Insurgency je Day of Infamy.

    Závěr

    Po vánoční smršti se jistý útlum dal očekávat, nicméně spousta zajímavých titulů se na Steamu objevila v Early Access, takže ani tento rok o vynikající tituly ochuzeni nebudeme.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.2.2016 17:08 ukulele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2016
    K tomu Medievalu II ještě zajímavost, že v požadavcích pro AMD grafiky nemají Catalyst, ale Mesa ovladače.
    17.2.2016 21:24 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2016
    Všiml jsem si už minulé této tvé poznámky, ale nakonec jsem to do článku nedal, protože jsem to nepovažoval za až tak důležité. Ale každopádně díky za zmínku, je fajn vidět takovéto rozšiřující komentáře ;-)
    17.2.2016 23:15 ukulele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2016
    Aha, no já jsem myslel, že jsem o tom minule jenom přemýšlel, ale nenapsal jsem to - tak jsem to napsal teď - ale jak koukám, tak jsem se svěřil už minule. No nic :D
    18.2.2016 07:29 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2016
    Vůbec nevadí, naopak, je fajn to mít v diskuzi o této hře, i když už to jednou bylo zmíněno. Ne každý čte a pamatuje si každý z dílů ;-)
    18.2.2016 08:27 Nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2016
    Tak to je super. Casem mozna budou "linuxove" hry i pro Linux, ne jen pro Steam.
    Cest vyjimkam (GOG..., mimochodem White March part 2!).
    18.2.2016 11:16 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2016
    Casem budou linuxove hry ze steamu jen pro steamos a za zadnou z milionu dalsich distribuci nebude ani steam ani autori/vydavatele jakkoli rucit; mimo steam pak linuxove hry nebudou prakticky zadne stejne jako pred steamem; jsou to celkem nevyhnutelne dusledky toho, jak trh funguje
    18.2.2016 13:57 Nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2016
    To snad neruci ani ted, ale to po nich ostatne nikdo ani nechce. Uplne by stacilo, kdyby svoje hry nekriplili zavislosti na Steamu.
    18.2.2016 18:02 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2016
    Jak neruci? Pokud koupim x, ktere nema vyrobcem deklarovane vlastnosti.. A to si predstav, ze za moznost toho kripleni ti hloupi vyvojari jedte plati 30+% z prodeje, to je nepochopitelnej svet, co..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.