abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – listopad 2012

    4. 12. 2012 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 7531×

    Souhrn dění ve světě linuxového hraní za měsíc listopad. Z událostí nelze nezmínit Humble Bundle pro Android a Steam pro Linux v beta verzi, nové verze vydalo Wine, Heroes of Newerth, Battle for Westnoth, OpenTTD, MegaGlest, Minecraft, Urban Terror a OpenMW, na Linux byl portován Airline Tycoon Deluxe a dvě hry, CoreBreach a Mystic Mine, byly vydány pod svobodnou licencí.

    Obsah

    Humble Bundle for Android 4

    link

    Letošní listopad se stal svědkem již čtvrté série akce Humble Bundle, již čtvrtým pro Android. Za jakoukoliv cenu jste mohli získat hry Splice, Eufloria, Waking Mars, Crayon Physics Deluxe a Superbrothers: Sword & Sworcery EP. Pokud jste nebyli skrblíci a zaplatili více než byl průměr, který na konci akce činil $6,71, dostali jste jako bonus hry Machinarium, Avadon: The Black Fortress, Canabalt, Cogs, Swords & Soldiers a Zen Bound 2. Celkem se prodalo 167 147 „bundlů“, celkově se vybralo $1 120 844,58, přičemž Linuxáci byli opět nejštědřejší: průměrně zaplatili $9,48, uživatelé Maca $7,36 a Windowsáci $6,01. Část příspěvku jde opět na dobročinné účely, ať již pro Child's Play Charity či EFF. Nezbývá než hádat, o čem bude příští Humble Bundle.

    Steam pro Linux beta

    link

    Přestože Humble Bundle ukazuje „že na Linuxu to s hrami také jde“, nejpoužívanější platformou pro distribuci her zatím rozhodně není. V souhrnu událostí za listopad tudíž nelze než pokračovat roky očekávaným uvedením Steam klienta pro Linux, které proběhlo 7.11. Prozatím jde o uzavřenou betu, do které mělo v první vlně možnost se dostat pouhých 1 000 z asi 60 000 zájemců, GamingOnLinux ovšem informuje, že ani ne dva týdny od prvního kola byly řady testerů rozšířeny o dalších 5 000 šťastlivců, aktuálně tedy testuje linuxové klony známých titulů 6 000 hráčů. A že je opravdu co testovat dokazují i statistiky, kdy oficiální vyhledávání hovoří zatím pouze o 27 titulech, neoficiální statistiky však ukazují vyšší čísla.

    Wine 1.5.17 a 1.5.18

    link

    Pro velkou spoustu her je ovšem stále dostupná pouze verze pro Windows. V tom případě nám již roky tradičně pomáhá Wine, které během listopadu vydalo dvě nové verze. Ta první, 1.5.17, s sebou přinesla ze zajímavostí důležitých pro pařany snad jen vyhlazování fontů, verze 1.5.18 je pro hráče krom bugfixů také nezajímavá.

    Heroes of Newerth 2.6.26

    link

    Nativní linuxovou verzi měla ale vždy on-line multiplayerová real-time strategie z fantasy světa Heroes of Newerth. Tato freewerová hra vydala nový patch s označením 2.6.26, ovšem číslem verze se nenechme zmásti: novinek je na opravné vydání relativně hodně. Přidáno bylo 6 nových alternativních skinů postav, u čtyř postav bylo provedeno lepší balancování stejně jako dvěma artefaktům a nechybí ani bugfix.

    Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012

    Battle for Westnoth 1.10.5

    link

    Menším updatem se chlubí i další strategická linuxová stálice, Battle for Wesnoth. Tahle tahovka udělala na poli inovaci další krok a vydala opravnou verzi 1.10.5. Úprav se dočkala kampaň Under the Burning Suns, z aktualizovaných překladů může některé čtenáře zajímat nová verze slovenštiny a k tomu samozřejmě bugfixy.

    Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012

    OpenTTD 1.2.3

    link

    Koho nebaví bořit, může stavět. S novou verzí ekonomicko-stavitelského simulátoru OpenTTD to půjde ještě snadněji, neboť vyšla opravná verze s krásným označením 1.2.3. Tato verze nepřináší novinky, ale jde jen o opravnou verzi.

    Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012

    MegaGlest 3.7.0 a 3.7.1

    link

    Někdy to holt napoprvé nevyjde a je třeba hned po vydání přijít s opravnou verzí. Takto se tentokráte „dařilo“ i týmu stojícím za real-time strategií z warcraftového světa, Megaglest. Změny i tak nejsou velké, ovšem jistě potěší například multiplayerové scénáře, možnost tvořit kampaně, vylepšený chat, přidání pravomoci adminovi k vykopnutí hráče z multiplayerové hry a sandobox pro skripty v jazyce Lua.

    Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012

    Minecraft 1.4.2, 1.4.3, 1.4.4 a 1.4.5

    link

    Překotný vývoj probíhá v krychličkovém světě Minecraftu. Notch a jeho firma Mojang vydává jednu verzi za druhou, z nichž nejvýznamější byla ta první jmenovaná. Vyšla totiž ještě před Halloweenem a přibyla spousta artefaktů s touto americkou obdobou dušiček spjatých. Update nese také označení The Pretty Scary Update! a přidává k Halloweenu neodmyslytelně patřící dýně, čarodějnice, zombie a netopýry, ale i spoustu běžných artefaktů jako brambory, mrkve, kovadliny, květináče, majáky a spoustu dalšího. Verze 1.4.4 a 1.4.5 jsou pak již bugfixem.

    Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012

    Urban Terror 4.2.005, 4.2.006 a 4.2.007

    link

    Ve světě FPS se toho v listopadu moc nedělo, vývoj se ale hýbal kupředu u Urban Terror. Vydány byly hned tři vývojové verze, první a poslední jmenované jsou pouze bugfixy (s tím, že verze 4.2.007 způsobuje nahodilé pády serveru na Linuxu/FreeBSD a je tedy nutné počkat na opravnou verzi, provozujete-li server na jednom z těchto operačních systémů). Ve verzi 4.2.006 ale vývojáři přidali nový herní typ: „Jumping mode“. Tento herní styl se začal vyvíjet u Quake 3 či Unreal Tournament 2004, k dokonalosti byl přiveden ve hře Warsow, nyní si jej můžete vychutnat i v Urban Terror. Jde o to, že ve hře je aplikovaná nereálná fyzika a hráči se místo klasického běhání, skákání či krytí poklekem po mapě pohybují pomocí skákání a odrazem od stěn. Výstižněji než na stránkách hry to ale asi popsat nejde: „Some say, that humans were not designed to fly. Time to prove them wrong.“.

    Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012

    OpenMW 0.19

    link

    V roce 2002 byla hrou roku vyhlášena akční RPG pecka Elder Scrolls 3: Morrowind, ve které jste si mohli volně uhánět fantasy světem. Deset let nato vyšla nová verze jejího opensource enginu s názvem OpenMW a s pořadovým číslem 0.19. Implementace se tak dočkala alchymie a lektvarů, smrti, dialogů při cestách, dovedností získávaných z knih a mnoha dalšího. Jedná se však stále o vývojovou verzi a stabilita není zaručena, obzvláště majitelé operačního systému Mac se s pády budou potýkat poměrně často.

    Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012

    Airline Tycoon Deluxe v Ubuntu Software Center

    link

    Aby toho nebylo málo, další „tycoonovka“, tentokráte z leteckého prostředí, byla portována na Linux a je dostupná v Ubuntu Software Center a přes distribuční platformu Desura. Přestože hra původně vyšla pro majoritní operační systém již v roce 2003, autoři, zřejmě sami inspirovaní tímto ekonomickým simulátorem, stále touží vydělávat další a další peníze a vy jim v tom můžete pomoci koupí za $14,95, respektive €12,99. A co že za tuto částku dostanete? Nečekejte stavění sítě letišť jako v OpenTTD, tady jde spíše o „managerování“ a správu letecké společnosti, plánování letů, udržování letadla „v kondici“ a v neposlední řadě musí hráč udržovat i sám sebe. Hru si můžete zahrát jak v single player módu, tak i proti živým protivníkům, můžete tedy vyzvat svého šéfa a hezky mu to natřít alespoň virtuálně.

    Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012

    CoreBreach vydáno pod svobodnou licencí

    link

    Začátkem června oznamovali tvůrci CoreBreach, závodní sci-fi hry, ve které se proháníte po okruzích ve strojích ne nepodobných tomu s čím létal mladý Anakin Skywalker, že předčí-li zisky náklady na vývoj, otevřou tuto hru komunitě. Neuběhl ani půlrok a zdrojové kódy pod GPL licencí našly nový domov na GitHubu. A nejen ty, spolu s nimi tam byla pod MIT licencí umístěna i grafika, jejíž pojetí ne každý docení. Binárku hry je stále možno zakoupit, cena klesla na příjemných €3,99. V takovém případě můžete využít pohodlí Ubuntu Software Center, Desury či webu GameOlith

    Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012

    Mystic Mine otevřen

    link

    Dnešní souhrn zakončíme oddychově, i když... Pamatujete doby, kdy nějaké síťování nepřipadlo v úvahu a multiplayerem bylo myšleno několik lidí na stejné klávesnici u jednoho počítače? Do těchto časů se můžete vrátit s Mystic Mine. Princip hry je na první pohled jednoduchý – jezdíte důlním vozíkem po předem dané trati a sbíráte požadované artefakty, nejčastěji mince. Jedinou věc kterou ovládáte jsou výhybky, respektive ta jedna, která je před vozítkem ve směru jízdy. Nuda? Ani náhodou, nastavit v bludišti tu optimální trasu dá dost zabrat. Ta pravá zábava však nastává při hře více hráčů. Vozíky se samozřejmě na na kolejích nevyhnou, potkají-li se, odrazí se každý zpět svým směrem. A teď pozor: hru může hrát zároveň na jednom počítači na jedné klávesnici až 6(!!!) hráčů. Jistě si dokážete představit tu melu...

    Hra je již nějaký ten pátek stará, na webu tvůrce se dá zakoupit za $19,95, do dnešních linuxových herních novinek se však dostala proto, že se autor rozhodl zveřejnit pod svobodnou licencí její zdrojové kódy, které umístil na GitHub. Z původní hry tam chybí jen zvuky a doprovodná hudba, které je však stále možno získat nákupem originální hry.

    Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012 Linuxové herní novinky – listopad 2012

    Závěr

    link

    To je vše z dnešního dílu linuxových herních novinek, chyběla-li vaše oblíbená pecka či nebylo-li některé téma probráno dostatečně důkladně, dejte o tom vědět v diskuzi a příští vydání může být zaměřeno právě na to, po čem budete nejvíce toužit.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.12.2012 08:17 chachar87 | skóre: 4 | blog: chacharovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – listopad 2012
    Battle of Westnoth jsem zacal hrat nekdy loni, kdyz jsem projizdel co za hry jsou v SW-centru Mintu. Docela me to chytlo.

    Heroes of Newerth jsem neznal, urcite vyzkousim.

    Dik za clanek

    Kdyz nejde o zivot, tak jde o hovno...
    4.12.2012 08:47 s0dd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – listopad 2012
    u Heroes of newerth nejde o 6 nových postav, ale 6 nových alternativnich skinů pro postavy :). Jinak pridavaji pravidelne co 14 dni jednu novou postavu.
    4.12.2012 10:39 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – listopad 2012
    Z té "tiskovky" to není zřejmé a pokud člověk hru pravidelně dlouhodobě nehraje, tak to nemá šanci zjistit. Díky :-)
    4.12.2012 09:34 DK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – listopad 2012
    ad minecraft - bacon = slanina, beacon = signalni svetlo, majak
    4.12.2012 10:40 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – listopad 2012
    Tak to je ovšem trapná chyba. Díky za upozornění...
    4.12.2012 15:54 Rivon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – listopad 2012
    Někdo, kdo jste hrál ten jump mode v UrT: je to jen speciální mód pro jumpmapy nebo je tam i jiná fyzika (něco jako WSW nebo CPM)?
    4.12.2012 23:51 Visgean Skeloru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – listopad 2012
    Nevím jak je to teď ale dříve to byla prostě jinak nastavená gravitace, není na to třeba ani speciální mód.. Prostě skáčete do výšky...
    Ravensun avatar 5.12.2012 16:52 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – listopad 2012
    Zkoušel jsem Jumping mode, což je vpodstatě speciální místnost, která je udělaná tak aby se dala proskákat a nejsou tam použity zbraně. Co se týče "fyziky" tak netuším, moc daleko jsem se nedostal :) Ale nazačátku mi přišla normální. Nešlo mi ale rozeběhnutí a "sklouznutí" po kolenou, ale je možné, že to má místnost od místnosti udělané nějak jinak.
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    4.12.2012 18:29 sonicpp | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Mystic Mine
    Tuhle hru doporučuju. Režim pro jednoho hráče časem trochu nuda, ale multiplayer je skvělý. Zvlášť, když hrajete aspoň 3 :))
    8.12.2012 12:00 Al
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mystic Mine
    Kdyz to zkompiluji, mam jen single player (Adventure). Funguje nekomu multiplayer? A je to verze 1.0.0, kdezto demo je 1.2. Hudba a zvuky lze ziskat z demoverze.
    4.12.2012 23:32 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – listopad 2012
    Verzia 1.5.18 Wine je pre niektorých hráčov zaujímavá, pretože im opäť funguje hra The Lord of the Rings Online. :)
    6.12.2012 11:19 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – listopad 2012
    Heh, měl bych ten UT hrát méně, hned jsem poznal Mandolínu a Tunis (ta třetí mapa mi není povědomá).

    Ale ještě mě napadá zeptat se: přešel někdo z verze 4.1 na 4.2 bez změn konfiguráků? Prý to nějak nabourá konfigurák a mě se to nechce nastavovat znova...
    Ravensun avatar 6.12.2012 12:54 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – listopad 2012
    A proč chceš měnit konfigurák? (a vůbec jaký?)

    Já jsem stáhl verzi 4.2 , nastavil jsem si nick a ty dvě klávesy, které mám jinak a to bylo vše.

    Pro Info: Verze 4.2 obsahuje update.x86 (či tak nějak) aplikaci, která dokáže zjistit update a po tvém odsouhlasení ji aplikuje.
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    9.12.2012 00:00 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – listopad 2012
    Nepochopeno. Mam konfigurak plne podle svych predstav a pokud na nem spustim 4.2 misto 4.1, tak se mi nastaveni podela. Aspon tak jsou neoverene zpravy...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.