abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Nová verze

    Julian Andres Klode vydal APT (Advanced Packaging Tool) ve verzích 2.9.0 a 2.9.1. Jedná se o vývojové verze nové větve APT 3.0. Vylepšuje se uživatelské rozhraní. Přidány byly barvičky. Aktuální náhledy a vývoj lze sledovat na Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    14.4. 17:00 | Komunita

    Miguel de Icaza se na svém blogu rozepsal o vložitelných herních enginech. Kdysi slibné projekty UrhoSharp a Urho3D jsou již mrtvé. Zůstává Godot. Aktuálně vývojáři řeší Pull request #90510 s návrhem knihovny LibGodot.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.4. 03:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 5.0 linuxové distribuce Lakka, jež umožňuje transformovat podporované počítače v herní konzole. Nejnovější Lakka přichází s RetroArchem 1.17.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (60%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 409 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - listopad 2014

    9. 12. 2014 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 5545×

    Vyšlo nové Battle for Wesnoth 1.12, pro Linux přibyly hry Space Hulk Ascension, War Thunder, Icewind Dale: Enhanced Edition, Football Manager 2015, Ultimate General: Gettysburg, This War of Mine, Gold Rush! Anniversary a mnohé další. Listopadové linuxové herní novinky roku 2014 jsou tu.

    Obsah

    Battle for Wesnoth 1.12

    link

    Novinky na vás v nové verzi svobodné tahové strategie Battle for Wesnoth s pořadovým číslem 1.12 koukají odevšad. Vylepšení dostala již úvodní obrazovka, kde původní mapa je zpracována v novém pojetí. Modernizace se dočkaly i spouštěcí obrazovky jednotlivých misí, stejně jako dialogy během jejich hraní. Kompletně předěláno bylo boční menu u jednotek, které se zcela přizpůsobuje použitému rozlišení a snaží se využít každé volné místo. Zcela nový je addon manager, jehož předělání odpovídá rozrůstajícímu se množství volitelně instalovatelného obsahu. Pro hráče multiplayeru přibyla nová frakce Khalifate, mezi jejímiž jednotkami nenajdete ani jednu magickou postavu, ale zato jsou schopné rychlého přesunu a umí skvěle využívat terén. Tvůrčí osobnosti nyní mají možnost vytvářet scénáře bez znalosti WML, pouze pomocí UI. A pro všechny přibyly nové animace, spousta grafických vychytávek, oprav chyb a mnohého dalšího.
    Battle for Wesnoth je ke stažení na obvyklých místech, případně v dohledné době ze správce balíčků.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Space Hulk Ascension

    link

    Space Hulk Ascension přináší do vašeho počítače koncept her známý ze stolních her. Jde totiž o variaci na Warhammer 40,000, která navíc přidává RPG prvky, další zbraně, mise a spoustu dalšího. V základu se ale stále jedná o 3D tahovou strategii, ve které máte na výběr jednoho ze tří hrdinů, se kterým se vydáte do podpalubí vesmírného korábu, jenž je zamořen všemožnými mutanty. Ve hře budete muset splnit více než 100 úkolů, které jsou rozděleny do tří kampaní. Toto volné pokračování původní Space Hulk získává srdce hráčů snadněji než ta kritiků.
    Space Hulk Ascension je na Steamu za 28€

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    War Thunder

    link

    War Thunder sice není mezi hráči MMO žádná novinka, ale od listopadu se k hráčům používající Windows, Mac či PS4 mohou přidat ti s Linuxem. I ti se tak mohou přidat do některých bitev druhé světové či korejské války, kde jsou jednotlivé lokace tvořeny s ohledem na realitu. K dispozici jsou hráčům jak pozemní stroje - převážně tanky, dělostřelectvo a protiletecká vozidla, tak letecké síly - jak stíhačky, tak i bombardéry. Celkem se jedná o více než pětistovku strojů. Hráči mohou hrát čistě singleplayerově, lze přidávat boty a samozřejmě jsou k dispozici i čistě multiplayerové bitvy: ať už kompetiční či kooperační. Celkově hra dostává vysoké hodnocení od hráčů i kritiků.
    Hrát War Thunder je možné zdarma, balíčky jsou ke stažení jak z webových stránek výrobce, tak ze Steamu, kde je možnost zakoupit rozšiřující packy.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Icewind Dale: Enhanced Edition

    link

    RPG Icewind Dale: Enhanced Edition není tak úplně novou hrou. Původně totiž vyšla už v roce 2000, novinkou ji činí její přívlastek. Původní myšlenka, stejně tak jako provedení zůstalo zachováno, tudíž je opět možné vyrazit ve skupině až šesti bojovníků do real-time soubojů, v nichž vítězství znamená zisk bodů, které slouží k vylepšování bojových, pohybových a verbálních schopností. A tento herní koncept je ještě vylepšen přidáním nových zbraní a kouzel, dalšími postavami k rekrutování, možností kooperativní multiplayer hry, vystřiženými částmi z původní hry a samozřejmě novou grafikou. Pokud jste fanouškem původní hry nebo Dungeons & Dragons, určitě by vám neměla chybět ani tato verze.
    Icewind Dale: Enhanced Edition se prodává přes Steam za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Football Manager 2015

    link

    V listopadu vyšla jedna z nejvíce hraných, stejně tak jako nejdražších her, Football Manager 2015. Jedná se o nejnovější díl sportovního simulátoru Football Manager, kde verze 2015 opět přináší některá ta vylepšení. K těch patří podpora Twitch TV, časový přehled managera, vylepšená správa financí, nové možnosti tréningu a mnohé další. A k tomu všemu co dělá Football Manager tím nejlepším na trhu: jako trenér vyberete koho chcete do týmu, kdo bude hrát který zápas, jaká taktika se na koho použije a vše pak můžete v 3D sledovat. K dispozici jsou všechny nejznámější světové ligy včetně dvou nejvyšších českých, plus je možnost odemknout i 3., 4. a mládežnickou ligu od externího vývojáře. Nutno však podotknout, že s novou verzí nejsou všichni až tak spokojeni a část fanoušků upozorňuje na velké množství chyb ve hře a někteří kritici zase poukazují na to, že nový engine je až přehnaně defenzivní.
    Jak již bylo řečeno, Football Manager 2015 rozhodně nepatří k nejlevnějším hrám: na Steamu za něj dáte 50€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Ultimate General: Gettysburg

    link

    Ultimate General: Gettysburg je spíše než real-time strategií simulací války. Konkrétní časové období, do kterého je hra zasazena, je druhá polovina 19. století, kdy na území Spojených států bojoval Sever proti Jihu. A právě jednu z těchto stran máte možnost si vybrat a s jejími vojáky se vydat do bitev. Jejich výkon záleží na aktuální morálce, která je ve hře velice detailně propracována. Mapy bitev se snaží co možná nejvěrněji kopírovat historické reálie, včetně příběhu, který je však veden nelineání formou. Hra si pro svoji propracovanost získala vysokou přízeň hráčů.
    Ultimate General: Gettysburg je na Steamu za 12€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    This War of Mine

    link

    This War of Mine je název survival hry, která přináší do herního průmyslu zcela nový úhel pohledu na ozbrojené konflikty. Zatímco v každé běžné hře je vaším úkolem vést armádu či postřílet nepřátele, v This War of Mine je vaším hlavním úkolem přežít. Nejste totiž superhrdinným vojákem či důmyslným velitelem, nýbrž řadovým civilistou. A k tomu patří nejen běžné schopnosti, ale též emoce, které vás budou celou dobu hraní provázet. Na rázu hry přidá i silný příběh, jenž je založen na reálných podkladech. Jediné co by se hře dalo vytknout je kvalita linuxového portu, neboť ne všem se hra spustí.
    This War of Mine je k dostání v herním obchodě patřící vydavatelům Games Republic za $20.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Gold Rush! Anniversary

    link

    Příběh point-and-click adventury Gold Rush! Anniversary vás zavede do Kalifornie roku 1849, kdy v tomto státě bylo objeveno zlato a spolu s tím vypukla zlatá horečka. Připadá-li vám, že jste už někdy hru s takovýmto příběhem hráli, tipujete správně. Jedná se o předělávku více než dvě desítky let staré hry, původně vydané pod hlavičkou Sierra On-Line, jenž byla tehdejšími kritiky velice pozitivně přijata. Současný vývojář, německé studio Sunlight Games, nechává vše povedené jak má být a navíc přidává grafiku odpovídající dnešní době, stejně tak jako hlasový syntezátor a poupravuje co se v původní hře ne až tak zcela povedlo.
    Gold Rush! Anniversary lze zakoupit přes Steam za 30€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem linuxovým herním světem

    link
    • Tahová strategie FreeCol vydává opravnou minor verzi 0.11.1
    • Nová verze FPS Urban Terror s pořadovým číslem 4.2.021 upravuje hlavně konzolové příkazy
    • Internetový herní obchod Desura, průkopník linuxového hraní, mění svého majitele. Od společnosti Linden Lab byla odkoupena firmou Bad Juju Games, která plánuje větší podporu pro Linux
    • Na Steamu se objevila předělávka populární rogue-like The Binding of Isaac s názvem The Binding of Isaac: Rebirth
    • Zdarma je možné stáhnout on-line multiplayerovou strategii Galcon 2
    • Mix puzzle a RPG vychází na Steamu pod názvem Gunspell
    • Pixelartová adventura A Bird Story, jenž byla hráčskou komunitou velice kladně přijata, je k dispozici na Steamu
    • Mod postavený nad Source Engine, Double Action, přináší zdarma skrze Steam na Linux mix akčního filmu a FPS
    • Square Heroes, 2D akční hra silně připomínající sérii Worms, vyšla na Desuře
    • Sproggiwood je název nově vyšlé tahové rogue-like hry
    • Pro fanoušky 4X strategií vyšla The Last Federation
    • Hudební arkádovka s podivným názvem QbQbQb vyšla na Steamu
    • 2D skákačka, jejíž název Magnetic By Nature napovídá, že hlavní silou působící v této hře bude ta magnetická, je k dostání na Steamu
    • Vyšla kreslící hra s velice podivnou fyzikou, Free Balling
    • Arkádovka okořeněná špetkou britského humoru, to je Toast Time
    • Další přírůstek do rodiny 2D arkádovek hratelných pod Linuxem je Deadlings - Rotten Edition
    • Akční arkádovku Geometry Wars 3: Dimensions, odehrávající se na tělesech nejrůznějších tvarů, lze koupit přímo od výrobce nebo přes Steam
    • Na Greenlightu bojuje o přízeň hráčů hororová point-and-click noir adventura Bear With Me
    • Smíšené pocity ve hráčích vyvolává vesmírná akční adventura Kinetic Void

    Závěr

    link

    Listopad nebyl na nové tituly vůbec skoupý a uvidíme, co přinesou tvůrci her na vánoční svátky. Téměř jisté však je, že nadílka bude daleko štědřejší než před dvěma roky, kdy Linuxové herní novinky začínaly.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    9.12.2014 20:37 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - listopad 2014
    Stale prehliadate hru Scrolls od Mojangu, ktora o par dni vychadza na tablety, ale existuje aj jej port na linux.
    9.12.2014 20:45 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - listopad 2014
    Nepřehlížím, nepřehlížím, ale pořád je to beta... Ale i tak díky za tip, až vyjde ostrá verze (pro Linux), určitě se to tu objeví ;-)
    10.12.2014 14:57 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - listopad 2014
    Zmizel mi komentar, nebo uz blbnu?
    10.12.2014 15:01 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - listopad 2014
    Těžko říct, ale mám nastaveno zasílání nových komentářů a nic krom tohoto se mi v mailu neobjevilo ;-) Nezapoměl jsi dát "Dokonči" po náhledu?
    10.12.2014 15:52 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - listopad 2014
    Asi jo. Jen jsem myslel, ze muj komentar byl nepohodlny. Jenom jsem chtel mit poznamku, ze Kerbal Space Program v prehledu taky kdysi byl, i kdyz to je beta... a ze tech zajimavych beta releasy pro linux bylo v listopadu vic.
    10.12.2014 16:10 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - listopad 2014
    Jsem čekal, jaká hrůza se vyklube zpoza termínu "nepohodlný komentář" a ono toto :-D Ne, neboj, tohle se tu (snad) necenzuruje ;-)

    Máš pravdu, byl to březen 2013. Dříve jsem to tak dělal, ale od jisté doby se snažím psát o hrách až když vyjde jejich finální verze. Důvod je více než prostý: měl jsem v tom pěkný nepořádek. Ale i tady je možná výjimka, třeba na ni někdy dojde...

    Trochu jiná situace je u svobodných her: tam je vývojový model jiný a u některých her bychom se nedočkali možná nikdy ;-) Proto se tu objevují i alfa verze (0 A.D. jako jeden příklad za všechny). Navíc se snažím do novinek zahrnout co nejvíce svobodných titulů, což by pouze s major verzemi byl opravdu velký problém (a i tak byla dnes zmíněna pouze Battle for Wesnoth)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.