Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 15:43

Linuxové herní novinky - listopad 2015

10. 12. 2015 | Jiří Komárek
Články - Linuxové herní novinky - listopad 2015  

Vyšly nové verze svobodných her 0 A.D. (Alpha 19 Syllepsis) a Warsow 2.0. Steam Machines jsou oficiálně v prodeji. Z nových her se na Linuxu objevily Trine 3: The Artifacts of Power, Grow Home, Thea: The Awakening, GoD Factory: Wingmen, Sublevel Zero a spousta dalších. Listopadové linuxové herní novinky jsou tu.

0 A.D. Alpha 19 Syllepsis

Po delší odmlce vyšla další verze svobodné real-time strategie 0 A.D. Alpha 19 Syllepsis. Hlavní novinkou pro hráče je možnost zajmutí nepřátelské budovy či dobývacího stroje místo prosté likvidace (i když útok na budovu je stále možný, stačí při povelu k útoku držet klávesu Ctrl), nové podmínky vítězství Dobuď budovu a Znič jednotky, možnost nastavení příměří po určitý čas na začátku hry sloužící k prevenci okamžitých přepadení, koordinace útoku se spojenci (včetně AI, kdy hlavní herní umělá inteligence, Petra AI, již tento příkaz ovládá), výchozí AI se naučilo říkat si o chybějící suroviny a vedle čtyř nových map byla také opravena spousta bugů.

Během listopadu začaly také být rozesílány dárky za podporu v crowdfundingové kampani, která však nedopadla zcela úspěšně a za vybrané peníze nemohli být najati vývojáři na plný úvazek. Peníze tak nadále zůstávají volné pro další rozvoj hry.

0 A.D. je zdarma možné stáhnout z domovské stránky projektu.

herní novinky herní novinky herní novinky

Warsow 2.0

Po více než roce a půl od poslední verze vychází FPS Warsow s pořadovým číslem 2.0. Z novinek nelze nezmínit nové vizuální provedení, kdy kompletní grafika hry je pod licencí CC-BY-SA 4.0. Přidáno bylo intro pro nováčky, které jim představí herní principy hry, pohyb v prostoru a bojové strategie. Opraven byl algoritmus znovuožívání, díky kterému má vzkříšený hráč větší šanci na přežití. Zbraně byly vybalancovány. V neposlední řadě byl představen nový „flip“ mód, který otočí svět vzhůru nohama. Opraveny byly i různé bugy, takže celkově by hra měla běžet až o 50% rychleji.

Hra je zdarma ke stažení na domovské stránce.

herní novinky herní novinky herní novinky

Steam Machines v prodeji

O Steam Machines jsem psal již před více než dvěma lety, v listopadu 2015 však konečně začal jejich prodej, a to společně s herními ovladači Steam Controller a krabičkou Steam Link ke streamování her ze stolního PC „do obýváku“ na televizi. Přehled najdeme na Steamu, klikáním se lze dostat rovnou k prodejcům a zboží si objednat. Herních konzolí je k dispozici zatím šest, další firmy by měly přijít se svými stroji později. Dvě společnosti však oznámily změnu plánů a své původně plánované počítače vydají, avšak ne pod značkou Steam Machine, pro jejíž užití je nutné, aby měl stroj v základu nainstalovaný SteamOS (případně i v dualbootu s jiným operačním systémem).

Na co se zatím čeká, je Steam VR, brýle pro virtuální realitu. Jejich vývoj probíhá u HTC, k dispozici je prozatím pouze vývojářská verze.

HWN HWN HWN

Trine 3: The Artifacts of Power

Trine 3: The Artifacts of Power je třetím pokračováním akční puzzle skákačky, která v minulosti nasbírala nemálo úspěchů. Na to se vývojáři pokusili navázat a opět tu máme tři hrdiny: rytíře Pontiuse, zlodějku Zoyu a kouzelníka Amadea. Ti se pomocí svých jedinečných schopností pokusí dostat přes překážky až k cíli. Tento postup může být urychlen kooperací s dalšími hráči, a to ať už on-line nebo lokálně. Největším tahákem třetího pokračování mělo však být kompletní převedení hry do 3D prostředí. To se však ukázalo být naopak kamenem úrazu, neboť právě tohle dělá hru dle hráčů nehratelnou a kvůli tomu získala na Steamu pouhých 66 % kladných hodnocení, což je značný propad oproti 96 % u prvního dílu a 97 % u druhého pokračování. Ani na Metacritic ji nešetřili a ohodnotili ji pouze 68 body ze 100.

Trine 3: The Artifacts of Power lze koupit nejen na Steamu za 22€, ale též na GOG a v Humble Store.

herní novinky herní novinky herní novinky

Grow Home

Grow Home je roztomilá hra v otevřeném světě; šlo by ji asi nejlépe definovat jako 3D adventuru. V roli hlavního hrdiny, robota, jehož tělo je mimochodem procedurálně generováno, máte možnost ovlivnit vývoj rostliny, která pod vašima rukama dosahuje obřích rozměrů. Po čemkoliv, co už vyrostlo, lze šplhat, skákat nebo použít jako most a vy se tak dostáváte výš a výš skrze nepřátelské území až ke hvězdám. Tolik hlavní příběh, jehož splnění vám nezabere až tolik času, ovšem otevřený svět a možnost usměrňovat růst nechávají hráčům volné ruce pro jejich uměleckou, vědeckou či jen tak bláznivou realizaci, která může být ne nepodobná té z Minecraftu. Hráči dali v 94 % případů hře pozitivní hodnocení, recenzenti z Metacritic však pouze 75 bodů ze 100 možných.

Grow Home lze koupit na Steamu za 8€.

herní novinky herní novinky herní novinky

Thea: The Awakening

Thea: The Awakening je tahovou strategií s RPG prvky. Volba mytologického prostředí je v tomto žánru skoro pravidlem, výjimkou je ale zdroj této inspirace, neboť jako předloha posloužila slovanská mytologie. Také tu nejde o budování velké armády a tvorbu impéria, ale jako vůdce skupinky zoufalých utečenců se snažíte zachránit holý život. Příběh není zcela lineární, na výběr je několik set rozhodnutí, která následně ovlivní vaše životy. Na agregátoru hodnocení Metacritic hra nemá dostatek hodnocení na vytvoření průměru, na Steamu ji však dalo pozitivní hodnocení 91 % hráčů.

U Thea: The Awakening na Steamu byste marně hledali ikonu SteamOS, Linux totiž není podporován. Důvod je zřejmý: nedostatek kapacit. A právě proto se vývojáři rozhodli pro unikátní krok: hru publikovali pro Linux zcela zdarma, ovšem bez záruk a bez další podpory, ovšem dle reakcí hráčů hra funguje bez větších potíží. Hlášení o chybách jsou přijímána, ale není jisté, kdy a zda-li vůbec někdy se jimi bude kdo zajímat. Každopádně se jedná o zajímavý a zcela ojedinělý krok v herním průmyslu.

herní novinky herní novinky herní novinky

GoD Factory: Wingmen

GoD Factory: Wingmen je vesmírná střílečka, ve které je kladen důraz na rychlost. Dva týmy po čtyrech lidech spolu bojují na život a na smrt v meziplanetárním prostoru. Tyto souboje se odehrávají on-line a zapojení každého jedince se počítá. A to jak přeneseně, tak i doslova. Každý je odměňován za svůj podíl bez ohledu na roli v týmu a toto hodnocení se poté přenáší do dalších soubojů. Není-li zrovna možnost najít dost volných hráčů, mohou se do hry zapojit boti, kteří ale reagují na podněty zaslané dalšími hráči. Hráči na Steamu dali hře 73 % pozitivních hodnocení, na Metacritic byla ohodnocena 76/100.

GoD Factory: Wingmen je na Steamu k mání za 20€.

herní novinky herní novinky herní novinky

Sublevel Zero

V případě Sublevel Zero se taktéž jedná o vesmírnou střílečku, ovšem na rozdíl od výše zmíněné hry je tu dost podstatných rozdílů: jedná se o multiplayer, žánrově se řadí do rogue-like a krom klasických tří pohybů (posun v ose X,Y,Z) nabízí ještě další tři (rotace v ose X,Y,Z). V herním průmyslu (a nejen v něm) se pro to používá termín Six degrees of freedom. Díky tomu dostává hra zcela nový rozměr a možnosti, tudíž i zdánlivě běžné herní sekvence se díky tomu stávají zajímavými. Na Metacritic hra získala pouze 72 bodů ze 100, ovšem hráči na Steamu ji ocenili 94 % kladných hlasů.

Sublevel Zero se prodává na Steamu za 14€.

herní novinky herní novinky herní novinky

Letem linuxovým herním světem

Závěr

Listopad patřil jednoznačně Steam Machines a s tím spojenou várkou nových titulů, ovšem ani svobodné hry se tentokráte nenechaly zahanbit. Krásný dárek k výročí linuxovým herním novinkám, které tu jsou již třetím rokem.

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky - říjen 2015
Následující díl: Linuxové herní novinky - prosinec 2015

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.