abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 720 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - prosinec 2014

    13. 1. 2015 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 5044×

    Pro Linux vyšly hry Empire: Total War, Metro 2033 Redux, Sid Meier's Civilization: Beyond Earth, BlazeRush, Sportsfriends, NEO Scavenger, The Talos Principle a Fight The Dragon plus spousta dalších, nové verze několika svobodných her nevyjímaje. Poslední linuxové herní novinky roku 2014 jsou tu!

    Obsah

    Empire: Total War

    link

    Empire: Total War není v herním světě žádnou novinkou. Tato tahová strategie, jenž se zaměřuje na velké bitvy, byla prvně vydána již v roce 2009, ale teprve v prosinci vyšla její linuxová verze. Hráč, jenž se transformuje do role vojevůdce z 18. století, si vybere jednu z frakcí, se kterou se pokusí skrze diplomacii, ekonomickými prostředky a samozřejmě vojenskou intervencí zajistit vlastní světovládu. Na výběr má Velkou Británii, Francii, Spojené státy, Španělsko, Švédsko, Prusko, Rakouskou monarchii, Polsko, Rusko, Osmanskou říši, Mughalskou říši či Maráthskou konfederaci. S nimi může hráč procházet skrze singleplayer mód, ve kterém je pro něj přichystáno několik kampaní či si to rozdat s přáteli v multiplayeru. Hra dosáhla velice vysokého skóre u kritiků i hráčů.
    Empire: Total War je k mání na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Metro 2033 Redux

    link

    Po více než roce od vydání FPS Metro Last Light vychází pro Linux jeho předchůdce Metro 2033 Redux. A to předchůdce nejen dějový, ale též co se data původního vydání týká. Hrou Metro 2033, jenž je založena na stejnojmenném románu ruského spisovatele Dmitrije Gluchovského, celá série v březnu 2010 začala. Tato hororová FPS se stealth prvky se odehrává v chodbách bývalého moskevského metra, které je jako jediné obyvatelné po nukleárním vyvrcholení třetí světové války. Tou se stal povrch planety Země neobyvatelný kvůli zvýšené radiaci a útokům zmutovaných živočichů. Na základě vlastních rozhodnutí učiněných ve hře se nakonec propracujete k jednomu ze dvou překvapivých závěrů. Hra dosáhla kladného hodnocení jak mezi kritiky, tak i samotnými hráči.
    Metro 2033 je možné objednat přes Steam za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Sid Meier's Civilization: Beyond Earth

    link

    Další pokračování kultovní série Civilization, tentokráte s titulem Sid Meier's Civilization: Beyond Earth, vyšlo na Steamu pro Linux. Nejde však o přímé pokračování známé 4X tahové strategie, ale jak už sám název napovídá, děj se tentokráte přesune mimo matičku Zemi. Tam se lidská posádka vydá po katastrofě, která v budoucnu zničí Zemi, aby založila na různých planetách kolonie, které jí mají umožnit přežití. Přestože jde o AAA titul a od recenzentů si vysloužil relativně vysoké hodnocení, hráči se na tento díl dívají více kriticky a jejich hodnocení je relativně nízké. Zmiňována je především nedodělanost hry, chybějící možnosti pro obchodování a další věci, které byly přítomny v Civilizaci V. Větší očekávání se objevila i vzhledem k ceně, neboť hra nepatří k nejlevnějším.
    Hra je dostupná na Steamu za 50€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    BlazeRush

    link

    BlazeRush je zbrusu nová závodní hra, jenž vyšla v prosinci mimo jiné pro Linux. Samotní tvůrci ji označují jako "hru bez brzd a ukazatelů zdraví", což naznačuje její velice dynamický průběh. Vozidlo ovládáte pohledem shora a krom klasického závodění budete své parťáky zpomalovat střelbou po jejich vozech či jinými, ne zrovna fair-play, prostředky. Na výběr je několik typů tratí, z nichž všechny jsou svým vzhledem ovlivněny sci-fi stylem. Hrát je možné jak sám, tak s přáteli on-line či v lokálním multiplayeru. Hra si získává pozitivní reakce jak od kritiků, tak i hráčů, kteří oceňují zejména bezproblémový běh na Linuxu a perfektní integraci s brýlemi OculusVR.
    BlazeRush lze koupit přes Steam za 10€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Sportsfriends

    link

    Zajímavou kolekcí, která po půl roce od svého debutu na herních konzolích Playstation vychází také pro Linux, je Sportsfriends. Všechny hry v této sérii ale mají jedno společné: dají se hrát lokálně multiplayerově. To z nich dělá skvělého společníka na nejednu domácí párty. A to také proto, že u jejich hraní nebudete vždy jen tak sedět na pohovce, ale s ovladači se můžete volně pohybovat v prostoru. Tato kolekce vznikla původně díky štědrým dárcům, neboť částka na její tvorbu byla získána skrze Kickstarter a i za ten půlrok existence si stihla vysloužit nemálo pozitivních ohlasů od kritiků.
    Sportsfriends je možné získat pro Linux buďto přes Steam za 15€ nebo bez DRM z webu výrobce skrze Humble Store widget za $15.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    NEO Scavenger

    link

    Na začátku hry NEO Scavenger budete postaveni před zásadní otázku: kdo vlastně jsem? A odpověď na ni budete hledat po celou dobu hraní této "hardcore" RPG. V každém jednotlivém tahu se budete rozhodovat kam jít, jak obstarat suroviny tolik potřebné k přežití a jak naložit s věcmi a lidmi, na které narazíte, neboť na počátku máte k dispozici pouze zvolené vlastnosti. Ovšem s tím, jak hra postupuje, zvětšuje se váš hlad a žízeň, zranění se zhoršují, zima začíná být čím dál tím hůře snesitelná a kolena se vám začínají podlamovat vyčerpáním. Celý herní příběh je zasazen do post-apokalyptického městského prostředí. Hra si díky své komplexnosti za krátkou dobu od svého vydání stačila získat nemálo příznivců a i navzdory ne příliš líbivému grafickému kabátku je její hodnocení na Steamu skutečně vysoké.
    NEO Scavenger je k mání na Steamu za 15€ či v jiném z mnoha obchodů.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    The Talos Principle

    link

    The Talos Principle je dle slov tvůrců "puzzle hra založená na filozofickém sci-fi". V ní budete z pohledu první osoby v těle robota zkoumat poklidný svět, ve kterém byl stvořen. Rada hlasu, který se objevuje ve vaší hlavě, zní ale jasně: za žádnou cenu nelézt nahoru do věže, jejíž vrchol mizí v temných mračnech. Během svého pátrání však potkává i další bytosti, které v jeho hlavě zasejí sémě pochybností o světě, ve kterém se nachází. Hra získala vysoké hodnocení jak od fanoušků, tak kritiků.
    The Talos Principle je k mání na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Fight The Dragon

    link

    Velice zajímavě začala životní dráha Fight The Dragon, jež byla zkonstruována fanoušky. Jedná se o hack-and-slash RPG, ve které se vydáte do podzemí s některým ze dvanácti bojovníků čelit připraveným nástrahám. Některé pasáže lze snadno překonat samostatně, na jiné je třeba přivolat na pomoc kamarády. Celkově se do hraní mohou zapojit až čtyři hráči, kteří mohou disponovat rozličnými zbraněmi a také schopnostmi. Hra samotná nepřináší nic extra nového, ale hratelnost a grafické provedení je na vysoké úrovni. Díky tomu se pohybuje její hodnocení od hráčů, kteří jsou v některých případech i jejími tvůrci, stejně jako od kritiků na slušné úrovni.
    Fight The Dragon se prodává na Steamu za 12€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem linuxovým herním světem

    link

    Závěr

    link

    Prosinec přinesl pod stromeček hezkých pár nových titulů, ale vyložená revoluce se nekonala. Očekávat ji v začínajícím roce 2015?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.