abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - prosinec 2015

    25. 1. 2016 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 3466×

    Itch.io vydává desktopového klienta, SuperTux a FreedroidRPG vydávají nové verze, vyšly hry GRID Autosport, Valhalla Hills, Divinity: Original Sin - Enhanced Edition, Saints Row IV a Saints Row: Gat out of Hell, Total War: ATTILA a mnohé další. Poslední linuxové herní novinky roku 2015 jsou tu.

    Itch.io vydává desktopového klienta

    Itch.io, on-line obchod s převážně indie hrami, vydal svého desktopového klienta. Tím následuje další z branže, jako je Steam, GOG (jenž stále postrádá podporu Linuxu) či Desura, kteří svého klienta mají již nějaký čas. Klient se jmenuje jednoduše itch a podporovány jsou platformy Linux, Windows a Mac. Zdrojové kódy jsou k nalezení na GitHubu pod MIT licencí.

    Linuxové herní novinky - prosinec

    SuperTux 0.4.0

    Po více než deseti letech vydali vývojáři další verzi klasické arkádovky SuperTux s pořadovým číslem 0.4.0. Hra byla téměř kompletně přepsána za použití OpenGL, OpenAL a SDL2, přidána byla podpora překladů a add-onů ve hře, přibyly levely Bonus Island III a prozatím nedokončené Forest Island a Incubator Island, na Icy Islandu se musí hlavní hrdina utkat s bossem, nový či znatelně upravený soundtrack a zvuky ve hře, noví záporňáci, v halloweenském období pak k tomu uzpůsobené podkladové dlaždice, nové grafické efekty, možnost použít jazyk squirrel na skriptování levelů, přibyly další prvky na mapě jako jsou trampolíny, akcelerátory, portály a mnoho dalšího.
    Stahování je možné z domovské stránky hry či dle situace z repozitářů distribucí.

    Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec

    FreedroidRPG 0.16

    S novou verzí přichází také FreedroidRPG 0.16, který vychází po čtyřech letech od posledního vydání. Zpět se vrátily překlady, mezi kterými nechybí čeština, rozhraní bylo přepsáno do widgetů, takže je lze lépe zobrazovat na obrazovkách s vysokým rozlišením, překresleny byly obrázky na pozadí, přibyla nová hudba, vylepšení doznal i konec hry a další věci.
    Stahovat je možné z domovské stránky, případně počkat na zařazení do balíčků distribuce.

    Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec

    GRID Autosport

    Velkou mezeru v nabídce závodních her pro Linux zaplňuje GRID Autosport. Jedná se o AAA titul portovaný po roce a půl od původního vydání firmou Feral Interactive a v pořadí jde už o třetí díl série. Na rozdíl od druhého pokračování, v trojce se vrací hra ke kořenům a nabízí při hraní co možná nejvyšší autenticitu. V single player módu hráč začíná budovat svoji kariéru od nuly a v každé sezóně, do kterých je hra rozdělena, má za úkol nikoliv pouze vyhrávat, ale plnit cíle své domovské stáje, které závisí na vůli sponzorů. V multiplayeru je možné přes Internet porovnávat své vydobyté cíle a dovednosti s jiným hráčem. Třetí možnost je hraní na jednom stroji skrze rozdělenou obrazovku. V nabídce tratí naleznete nejznámější světové okruhy, to samé platí i pro nabídku aut, ve které nechybí nic ze současné světové špičky. Hra má na Metacritic hodnocení 78/100, u hráčů na Steamu ji kladně hodnotilo 77% kupujících.
    GRID Autosport je k mání na Steamu za 40€, balíček s první a druhou hrou série pak vyjde na 63€.

    Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec

    Valhalla Hills

    Od lidí stojících za legendami Cultures a Settlers II přichází nová strategie s názvem Valhalla Hills. Rukopis autorů je jasně čitelný i v této hře, neboť opět máte za úkol postavit město, rozdmýchat ekonomiku a po postavení silné armády vyrazit směrem k portálu, po jehož dobytí se posunete do nového levelu. Nepřítelem pro vás nebude pouze horda strážců portálu, ale hlavně členitý terén, ve kterém budete muset značně promýšlet infrastrukturu města. Hra je zasazena do severského mýtického prostředí, kde se skupina Vikingů po hrdinné smrti vydává na Valhallu, kde se k nim však Odin otočí zády, a ke své zasloužené odměně se musí sami probojovat. Na Metacritic získala hra hodnocení 70/100, 73% hráčů hodnotí na Steamu hru pozitivně.
    Valhalla Hills stojí na Steamu 30€, stejnou cenovku najdete i na GOG.

    Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec

    Divinity: Original Sin - Enhanced Edition

    Rok a půl od vydání přichází linuxový port Divinity: Original Sin - Enhanced Edition. Toto RPG vám přiřadí roli hrdiny zproštěného řetězů či hrdinky znovupřivedené k životu a spolu se vydají zničit magickou sílu zvanou Zdroj a ty, kdo ji vyvolávají. Svoji cestu si volíte otevřeným světem a veškerá rozhodnutí diskutujete s dalšími členy družiny. Hrát je možné jak v single playeru tak i v kooperativním multiplayeru. Své nepřátele musíte zdolat během tahových bitev, lepší schopnosti a dovednosti získáváte sběrem nejrůznějších artefaktů. Hra byla původně spolufinancována kampaní na Kickstarteru, která zajistila rozšíření herních možností. Na Steamu hru pozitivně hodnotí 88% hráčů, na Metacritic získala souhrnně od recenzentů dokonce 94 bodů ze 100.
    Divinity: Original Sin - Enhanced Edition má na Steamu cenovku 40€.

    Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec

    Saints Row IV a Saints Row: Gat out of Hell

    Po roce a půl, respektive po čtyřech letech od vydání, se na Linux dostaly poslední dvě hry ze série Saints Row. Tato akční adventura vás zavede do bláznivého světa, ve kterém bojuje dobro se zlem a vy máte za cíl zachránit zemi. Poté, co se Svatým podaří odvrátit útok na Spojené státy, je jejich vůdce zvolen prezidentem této země. Ta však nově čelí útoku mimozemšťanů, se kterou si opět musí poradit. V Gat out of Hell máte pro změnu za úkol dostat vůdce Svatých z pekla, kam byl odvlečen samotným Satanem. Běžně je nutné se skrze nepřátele prostřílet prapodivnými zbraněmi, ovšem v mezikolech se se svými soupeři utkáte na závodech. Hra má v sobě zakomponovanou celou škálu humorných scének a často odkazuje na nejrůznější situace z popkultury. První z her si získal u hráčů i recenzentů hodnocení okolo 90%, její pokračování je na tom o něco hůře s oblibou okolo 70%.
    Obě hry, Saints Row IV i Saints Row: Gat out of Hell, lze najít na Steamu za 15€.

    Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec

    Total War: ATTILA

    Prozatím nejnovější hra ze této strategické série nesoucí jméno po slavném vojevůdci si našla téměř po roce cestu na Linux: Total War: ATTILA. Přenese nás o více než šestnáct století do období kolem pádu Říma. Vaším cílem je pozastavit rozpad západořímské říše a obnovit její tehdejší slávu. Proti vám však bude stát nemálo nepřátel a bitvy se bez krve neobejdou. Mise se odehrávají od Kaledonie po Saharu a od Iberského poloostrova po pohoří Hindúkuš. Hodnocení recenzentů je relativně vysoké, souhrnně na Metacritic získala hra 80/100, ovšem hráči na Steamu jsou přísnější: tam jí dalo pozitivní hodnocení pouze 68% z nich.
    Total War: ATTILA je na Steamu za 40€.

    Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec Linuxové herní novinky - prosinec

    Letem linuxovým herním světem

    • Na GitHubu se objevil velice zajímavý projekt s názvem FNA. Jde o svobodnou implementaci herních knihoven XNA Game Studio 4.0 Refresh od Microsoftu.
    • Minor verze 1.5.3 svobodného ekonomického simulátoru OpenTTD přináší opravy chyb.
    • Po velkém vydání minulý měsíc vychází opravná verze 2.01 svobodné FPS Warsow.
    • Nová verze OpenRA 20151224, svobodného enginu pro klasické strategie, přináší globální chat napříč módy, možnost nastavení rychlosti hry a mnohé další.
    • Alpha 46 svobodné FPS Unvanquished přináší nový plamenomet, vylepšení enginu a nový updater, díky kterému je možné mít vždy nejnovější verzi hry. Ta se také stěhuje ze SourceForge na GitHub.
    • Svobodná vesmírná střílečka Endless Sky vylepšuje ve verzi 0.8.9 použití na monitorech s vysokým rozlišením.
    • Ruzar - The Life Stone je název nové RPG z temného a mrazivého podzemí.
    • Nová temná point-and-click adventura z Brazílie nese název The Last NightMary - A Lenda do Cabeça de Cuia.
    • Druhé pokračování hororové akční hry Lucius II se snaží navázat na úspěch prvního dílu, dle prvních reakcí fanoušků ale na svého předchůdce nemá.
    • Jednoduchá puzzle hra za příznivou cenu: SquareCells.
    • Pro příznivce RPG vyšla Voyage to Farland, která se nese v rogue duchu.
    • Top-down střílečka s názvem Gunnheim se objevila na Steamu.
    • Rogue-like RPG ADOM (Ancient Domains Of Mystery) má svoji linuxovou premiéru též za sebou.
    • Kooperativní shoot-em-up pro jednoho až čtyři hráče, Stardust Galaxy Warriors, si našla cestu na Linux.
    • Na boha si můžete zahrát ve strategii Idol Hands.
    • Puzzle Volvox si můžete koupit na Steamu, demo je k dispozici přes WebGL i v prohlížeči.
    • Začínající hackeři jistě ocení simulátor hackování s příznačným názvem Hacknet.
    • Retro 2D střílečku BIO MENACE můžete zdarma stahovat z GOG.
    • Detektivní noir adventuru Blues and Bullets seženete na Steamu.
    • Pro odlehčení se může hodit nová arkádovka Mighty Switch Force! Academy.
    • Adventura Dreamfall Chapters přidala čtvrtou, tedy předposlední knihu.
    • Bound By Flame, RPG z fantazy světa, zaujme hned na první pohled propracovanou grafikou.
    • Další RPG, The Fall of the Dungeon Guardians, vás zavede do podzemí plného nepřátelských stvůr.
    • Velice působivou adventuru ze života původních obyvatel Aljašky představuje hra Never Alone (Kisima Ingitchuna).
    • DLC pro RTS Europa Universalis IV s názvem The Cossacks lze koupit přes Steam, Games Republic či webshop Paradoxu.

    Závěr

    Vánoce a vůbec celý rok 2015 byl na nové hry štědrý a prozatím to vypadá, i z oznámení výrobců, že ten další by jej měl dokonce překonat.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.1.2016 13:07 ukulele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - prosinec 2015
    Super, díky. Na leden nezapomenout na Medieval II, který má mezi požadavky místo Catalystů Mesa ovladače :)
    nescius avatar 26.1.2016 16:07 nescius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - prosinec 2015
    desura je mrtvá - zbankrotovala.
    26.1.2016 19:25 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - prosinec 2015
    Spíš bych ji v současnosti považoval za "zombie": mrtvá rozhodně ne, ale mezi živé se už také počítat nedá.
    27.1.2016 10:18 mikro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - prosinec 2015
    GRID Autosport je parada, ale to, ze ma splitscreen bez moznosti hrat na jednej klavesnici, tak to je podla mna epic fail, nechapem, ako mohli prist k zaveru, ze takato volba tam nie je potrebna? (da sa hrat len s dodatocnym joystickom).
    Václav 27.1.2016 10:41 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - prosinec 2015
    Vzhledem k tomu že většina klávesnic má s vícero tlačítky stisknutými najednou problémy je u takových her split screen na jedné klávesnici často nehratelný. Čest výjimkám s n-key rollover :)

    Pro častější hraní na splitscreen je stejně lepší koupit pořádný gamepad.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    27.1.2016 15:52 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - prosinec 2015
    Co když mám víc klávesnic?
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    27.1.2016 20:43 mankind_boost | skóre: 7 | Hliněná chýše, 5482/3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - prosinec 2015
    Je pro to Wokna32 API vůbec dělaný? Tohle jsem zatím nezkoušel :-D
    Jen skutečný mankind_boost je zárukou kvality.
    Václav 27.1.2016 20:48 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - prosinec 2015
    Tak i kdyby nebylo, víc klávesnic problém řeší. Ale mít požadavek hraní ve víc hráčích na jednom monitoru, aspoň ten jeden gamepad za pár korun koupím. V případě gamepadu s analogovýma joystickama je to na závodní hry i mnohem lepší.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.