abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - říjen 2015

    3. 12. 2015 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 3306×

    Pro Linux v říjnu vyšly hry Prison Architect, Sword Coast Legends, Read Only Memories, Alien: Isolation, Mushroom 11, Broforce, Kingdom a kupa dalších. Říjnové linuxové herní novinky jsou zde.

    Prison Architect

    Simulátoru Prison Architect se dostalo velkého ohlasu ještě před oficiálním vydáním ostré verze. A nutno říct, že jak pozitivních, tak i negativních. Princip hry se až tolik neliší od ostatních her, například série Tycoon, rozdíl je ovšem v tom, co řídíte: v tomto případě se jedná o soukromou věznici. Tu před sebou máte v 2D provedení shora a staráte se o její každodenní chod, najímání zaměstnanců a řešení běžných i výjimečných situací, jako je vzpoura. Na Metacritic hra získala skóre 85 ze 100, na Steamu 94% pozitivních hodnocení od hráčů.
    Prison Architect je možné začít hrát přes Steam za 28€ nebo přímo z webu výrobce.

    HWN HWN HWN

    Sword Coast Legends

    Sword Coast Legends je další RPG ze světa Dungeons & Dragons, konkrétně se jedná o herní nastavení Forgotten Realms. Ve fiktivním světě Sword Coast si vyberete některou z šesti postav z celkem pěti ras a s ní se vydáte na cestu s dalšími dvěma společníky a ke svému cíli se budete muset probojovat skrze hordy nejrůznějších nepřátel. Hra však nabízí i multiplayer, ve kterém se můžete utkat s některým z vašich přátel. Krom toho je k dispozici i "Dungeon Masters mód". Mezi kritiky i hráči byla hra přijata s rozpaky, 62 bodů ze 100 na Metacritic, pouze 57% pozitivních recenzí na Steamu.
    Sword Coast Legends je nabízen na Steamu za 40€.

    HWN HWN HWN

    Read Only Memories

    Read Only Memories je klasická point-and-click adventura z futuristické megapolis zvané Neo-San Francisco. V ní se seznámíte s prvním humanoidním robotem zvaným Turing a spolu se vydáte objevovat příběh vašeho společníka a spolu s tím se dozvíte ledasco o temné stránce technologie. Ve hře je připraven bezpočet rébusů, které dají zabrat na dlouhé hodiny. A k tomu je navíc nutné přičíst příběh čtený vypravěčem. Co se týče grafiky, tvůrci vsadili na pixelartové provedení. Ne Metacritic hra dostala 81 bodů, na Steamu 91%.
    Read Only Memories je k mání na Steamu za 15€.

    HWN HWN HWN

    Alien: Isolation

    Na Linuxu se objevila další FPS ze série Alien s názvem Alien: Isolation. Hlavní protagonistka, Amanda Ripley, se vydává na další z cest po vesmírné lodi. Na cestě potká znepřátelené lidské obyvatele, stejně jako androidy či mimozemšťany. Na rozdíl od svých předchůdců, Alien: Isolation se zaměřuje více na stealth stránku věci a poskytuje pouze limitovanou munici k likvidaci nepřátel. Jejich přítomnost je neustále nutné sledovat použitím baterky či detektoru pohybu. Ve hře jde opět o silně hororový příběh, který se odehrává patnáct let po prvním filmu ze série Alien. Kritici z Metacritic hodnotí hru 81/100, hráči na Steamu 93% pozitivních hodnocení.
    Alien: Isolation se prodává na Steamu za 50€.

    HWN HWN HWN

    Mushroom 11

    Mushroom 11 lze zařadit mezi hry, které přinášejí do herního světa inovace. Jedná se o 2D puzzle, ve kterém máte za cíl převést tvar měnící organizmus z výchozího bodu do cíle. Než samotný cíl je zajímavější proces, kterým toho lze dosáhnout: destrukcí organizmu na jedné straně mu totiž dáváte možnost růst na straně druhé, díky čemuž se může přemisťovat v prostoru. Tento pohyb je navíc podmíněn fyzikálními zákony, se kterými je nutné u nejrůznějších překážek počítat. Hra získala na Metacritic skóre 79/100, u fanoušků na Steamu ale zabodovala s 95% pozitivních hlasů.
    Mushroom 11 lze koupit přes Steam za 15€ .

    HWN HWN HWN

    Broforce

    Původně začala hra Broforce jako malý projekt na herním jamu, díky ocenění za humor však vývoj pokračoval dál v režimu Early Access na Steamu a nyní byla oficiálně vydána finální verze. Jedná se o 2D platformovku, ve které jako člen supermaskulinního komanda střílíte teroristy, vztyčujete americkou vlajku a těsně před výbuchem celé scény urychleně odlétáte ve vrtulníku. Hra si tedy utahuje z holywoodských trháků typu Rambo, které kopírují ten samý scénář. Na to odkazují i jména hlavních hrdinů, které jsou vybrány právě z těchto filmů, ale poupravena použitím slova "bro". Úhrnem získala hra na Metacritic hodnocení 83/100, na Steamu ji ale fanoušci doslova milují s 97% pozitivních hodnocení.
    Broforce najdete na Steamu za 14€.

    HWN HWN HWN

    Kingdom

    Kingdom je velice zajímavá strategie, která je netradičně podána v 2D z bočního pohledu a pixelartovém provedení. Na začátku hry je vygenerován král/královna, se kterou se vydáte vpravo či vlevo a postupným sběrem mincí získáváte možnosti jak vylepšit své město včetně obrany. To vše je nutné kvůli tomu, že s narůstající vzdáleností začnou na vaše město útočit čím dál tím nebezpečnější nepřátelé, kteří budou ničit nejen pracně vystavěné budovy generující další zisk, ale v nejhorším případě vám seberou i korunovační klenoty, což znamená konec hry. Nepřátelé jsou nebezpečnější v noci, s nejhorším je nutné počítat během krvavého úplňku. Celá hra byla vytvořena pouze dvojicí programátorů a na Metacritic získala 75 bodů ze 100, na Steamu ji pak kladně hodnotilo 80% hráčů.
    Kingdom lze hrát po zakoupení na Steamu za 10€ či za stejnou cenu na GOG bez DRM.

    HWN HWN HWN

    Letem linuxovým herním světem

    • Svobodné FPS Unvanquished vydalo 44. alfaverzi, ve které se změny udály převážně "pod kapotou"
    • Opravné verze s pořadovým číslem 0.11.6 se dočkala i svobodná tahová strategie FreeCol
    • Opravné verze 0.8.8 se dočkala i svobodná vesmírná střílečka Endless Sky
    • Akční 2D adventura z politického podsvětí NOT A HERO se dostala na Steam
    • Nová stealth strategie Party Hard přichází s podivným konceptem vraždění hlučných sousedů
    • Polychromatic je klasickou 2D arkádovou střílečkou v minimalistickém provedení
    • Templar Battleforce v sobě kombinuje prvky sci-fi RPG se strategickým budováním armády
    • The Beginner's Guide je povídková hra bez cíle, vyprávějící o problémech při tvorbě her
    • Pokud máte zájem o nenásilnou minimalistickou, ale inovativní arkádovku, mrkněte na INK nebo třeba na iO
    • Shoot-em-up Shutshimi se objevila na Steamu
    • Jste-li spíše na RPG a máte rádi klasiku co se příběhu i grafiky týče, zkuste Last Dream
    • Puzzle arkádovka Toby: The Secret Mine vás zavede do ne příliš světlého světa
    • Do arkádového světa plného goblinů, zombies, ale i robotů je možné se vydat s Adventures of Shuggy
    • Adventuru Pulse je možné získat přes Steam či z webu tvůrce
    • Akční platformovka RONIN vás postaví do role zachránce světa před zlou korporací
    • RPG hra s povedeným hudebním doprovodem, Before the Echo, je dostupná přes Steam
    • Do fantazy světa vás vtáhne tahová RPG Chaos Reborn
    • Na GOG se objevily série starších her: letecký simulátor Falcon, RPG Dark Sun, Krynn a Ravenloft
    • Vlastníte-li Wasteland 2, stáhněte si zdarma verzi Director's Cut. Změn je však tolik, že je nutné znovu stáhnout celou hru a ani uložené hry nebudou kvůli nekompatibilitě fungovat
    • Sid Meier's Civilization přichází s novým rozšířením: Beyond Earth - Rising Tide

    Závěr

    Říjen byl na AAA tituly skoupější, ovšem to jen proto, že spousta velkých titulů čekala na listopadové uvedení Steam Machines.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    clayman avatar 4.12.2015 07:26 clayman | skóre: 13 | Praha 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - říjen 2015

    Komukoli, kdo přemýšlí o Alien: Isolation a je aspoň trochu Alien-pozitivní, můžu tuhle hru směle doporučit za předpokladu, že mu nebude vadit trávit velkou část času schováváním se ve skříních a za čímkoli, za co se dá schovat. :-)

    A:I jsem dohrál dvakrát (na svojí PS4, můj desktop už nemá na to, aby ji rozběhal) včetně nejvyšší obtížnosti, kdy vám permanentně bliká motion tracker, nábojů je málo a nepřátelé extrémně tuzí a ostražití. Každopádně bavil jsem se výborně. Atmosférou a celkovým dojmem je to pro mě nejlepší hra z vetřelčího univerza, co kdy na PC vyšla.

    8.12.2015 07:22 Hudry hudry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - říjen 2015
    Zdravim, taky jsem koupil a teda musim konstatovat, ze atmosfera je uzasna, ale hodnoceni hry srazi celkovy koncept hry, kdy musite vzdy udelat jasne dane "pochody" ve hre. Napr.: Prvni strelba - zena po vas vystreli a utika za komplici, ktere neuvidite do doby, nez seberete "hack".
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.