abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 514 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - říjen 2016

    23. 11. 2016 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 10124×

    V říjnu se na Linuxu objevily hry Urban Terror 4.3 Still Dying, Mad Max, Sky Break, Valley, Aragami, Quadrilateral Cowboy, Dungeon Rushers a spousta dalších. Říjnové linuxové herní novinky jsou zde.

    Urban Terror 4.3 Still Dying

    Freewarová FPS Urban Terror vyšla ve finální verzi 4.3 Still Dying. Jde o poslední vydání před přechodem na Unreal Engine 4, ke kterému se teď upnuly veškeré vývojářské síly. Novinkami jsou nové módy: Instagib, o kterém se již v Linuxových herních novinkách psalo, a Gun Game, v němž po zabití protihráče dostanete o úroveň horší zbraň. Kdo jako první provede zabití nožem, vyhrává. Z nových zbraní přibyly Benelli M4 Super 90, MAS FR-F1, FN Herstal P90 a .44 Magnum Revolver. Revizí si prošla i místa zásahu, především pak zadek a třísla. Mnohé mapy dostaly menší updaty, mezi novými najdeme Mykonos a Paris. Nové UI a menu pak přišlo s verzí 4.3.1.

    Urban Terror 4.3 Still Dying je možné jako vždy stáhnout z domovské stránky hry.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Mad Max

    Horkou novinkou v linuxovém herním světě je akční hra Mad Max. Její linuxová verze vyšla po více než roce od vydání a nabízí nekonečné souboje, jak automobilové, tak ty pěstní, v rozlehlé postapokalyptické budoucnosti. Příběh pro vás nezačne zrovna šťastně: přijdete o rodinu i auto, a tak budete muset začít od nuly. Napřed budete muset prohrabat tuny šrotu, abyste si mohli postavit svůj pojízdný stroj, který posléze můžete vylepšovat přesně dle svých představ. Jak se budete pohybovat v otevřeném světě, narazíte na spoustu postav: s nimi budete uzavírat účelová partnerství, bojovat proti nim nebo se z nich snažit dostat věci k přežití, neboť to je jediné, o co lze v těchto ruinách civilizace usilovat.

    Na Metacritic hra získala pouze 73/100, ovšem na Steamu ji v oblibě má 90 % hráčů.

    Mad Max je k dispozici na Steamu za 30€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Sky Break

    Přežití lidstva v RPG adventuře Sky Break leží opět na vašich bedrech. Jako člen vědecké expedice jste vysláni na planetu, kde se nachází rostliny vhodné pro léčení smrtelného viru. Planeta však byla před nějakým časem opuštěna kvůli androidům, kteří se obrátili proti lidem. Nejen s nimi budete zápasit od samotného počátku, kdy vaše vesmírná loď při přistávání havaruje. K přežití je nutné „domestikovat“ si některé z robotů, rozvinout jejich schopnosti a použít je k boji proti ostatním, nepřátelským strojům. Až se vám podaří zvládnout velice drsné počasí, můžete se vydat na průzkum planety a hledání léku pro vymírající lidstvo.

    Na Metacritic hra zatím nebyla hodnocena, od hráčů na Steamu získala plusové body v 70 % případů.

    Sky Break najdete na Steamu s cenovkou 15€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Valley

    Valley je nádherně zpracovaná 3D parkurová skákačka. Využijete schopností exoskeletonu L.E.A.F. nejen k dosažení neskutečné rychlosti a pohyblivosti, ale též k manipulaci s živými objekty. Respektive s tím, zda objekt oživne, nebo naopak mu život vezmete. Vaše svižná procházka tímto úžasným světem má však jeden háček: čím častěji se ocitnete v situaci, ve které byste za normálních okolností zemřeli, tím více umírá svět kolem vás a údolí se tím pádem stává o to pochmurnějším.

    Na Metacritic tato PC hra zatím nebyla hodnocena, nicméně její PS4 a XBOX verze získaly 72, respektive 68 bodů ze 100. Na Steamu získala více fanoušků, pozitivně ji hodnotí dokonce 93 % hráčů.

    Valley začíná na Steamu s cenovkou €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Aragami

    Máte-li nervy z ocele, poohlédněte se po stealth akci Aragami. Dostanete se do role nemrtvého zabijáka, který dokáže vládnout stínům. Tedy jste-li ve stínu, vaše postava není vidět a vy můžete vykonat předem zadaný úkol. Styl provedení je jen a jen na vás: můžete použít konvenční zbraně či vyvolat ze stínů draka, který provede špinavou práci za vás. Povede-li se vám překonat armádu světla, dostanete se až k dívce Kaiho, která je klíčem vaší existence.

    Metacritic má u hry skóre 75/100, na Steamu je však hodnocena pozitivně v 90 % případů.

    Aragami stojí na Steamu 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Quadrilateral Cowboy

    Na old-school hackera si můžete zahrát ve hře Quadrilateral Cowboy. S namakanou mašinou s celými 256 KB RAM a připojeni superrychlým 56,6k modemem totiž můžete ovládat téměř jakékoliv připojené zařízení na světě. A i v době začátků Internetu se našla spousta bezpečnostních zařízení, která se dala ovládat na dálku. Záleželo pouze a jen na informacích a umění daného jedince překonat bezpečnostní překážky. Vydejte se tedy do virtuálního i reálného světa zkrotit elektronické mašiny a vydělat na tomto šedém trhu nějaký ten dolar.

    Kritici z Metacritic hru hodnotí 81 body ze 100, hráči na Steamu 91 %.

    Quadrilateral Cowboy lze koupit na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Dungeon Rushers

    Chete-li si oddechnout od závažných témat, ale zároveň si užít pohodovou strategii s RPG prvky, sáhněte po Dungeon Rushers. Společně s hrdiny hry se vydáte do podzemí, kde budete v bitvách po tazích porážet nepřátele, rabovat jejich poklady a sbírat zkušenosti. Bude pouze na vás, jak se získanými dovednostmi naložíte a kterým směrem vývoje se vaše družina vydá. A až poznáte záludnosti nejednoho podzemí, postavíte si svou vlastní pevnost, ve které budete uchovávat nashromážděné poklady před jinými dobrodruhy. Hra je provedena v roztomile kresleném stylu a doplňuje ji jemný humor, díky čemuž nebudete brát celé toto dobrodružství až tak vážně.

    Na Metacritic hra zatím nezískala dostatečný počet recenzí na souhrnné skóre, na Steamu ji hráči hodnotí v 79 % případů kladně.

    Dungeon Rushers lze začít hrát přes Steam za 15€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem linuxovým herním světem

    • Verze 0.11.6 svobodné tahové strategie FreeCol je dalším milníkem na cestě k verzi 1.0.
    • Svobodná vesmírná střílečka Endless Sky přišla se stabilní verzí 0.9.4.
    • Svobodný nástroj na tvorbu HTML5 her, Superpowers, vydal díky příspěvkům komunity na Patreonu další verzi, v4.
    • OpenRA, engine pro starší hry, například Red Alert, vydal verzi 20161015 a vzápětí hotfix 20161019.
    • Těm úplně nejmenším hráčům, či spíše jejich rodičům, by se mohla hodit výuková hra It's Spring Again o ročních obdobích.
    • Krátkou hororovou adventuru Disturbed si můžete zahrát přes Steam zcela zdarma.
    • Sally Face je temná adventura o chlapci s protézou místo obličeje.
    • Slayaway Camp je nová krvavá puzzle hra.
    • Potemnělá 2D shoot-em-up A Quiver of Crows má podporu Linuxu ihned od vydání.
    • Siege je single-player strategická karetní hra o obraně hradu.
    • Vtipnou a velice hezky provedenou oddechovkou je Clouds & Sheep 2.
    • Jako v akční arkádovce z 90. let se budete cítit s Prison Run and Gun.
    • Streets of Rogue se pyšní titulem „světově unikátní RPG rogue-like akční stealth střílecí kooperativní megahra.“ Nově je možná již zmíněná kooperace též on-line.
    • GOG na Halloween připravil mezi jinými RPG Zombasite, jako vždy bez DRM.
    • Zajímavá „3D“ arkádovka je On A Roll 3D.
    • Pokud jste měli rádi Lemmings, pak mrkněte na Inklings.
    • Concealed Intent je zbrusu nová vesmírná tahová strategie.
    • 2D puzzle Recursed nejenže funguje na Linuxu, ale bylo na této platformě též vyvíjeno.
    • Survival strategie Earth Space Colonies se dostala z režimu early access.
    • RPG se spoustou hlavolamů, tak by se dala charakterizovat odpočinková hra Star Vikings.
    • Duke Grabowski, Mighty Swashbuckler je zbrusu nová pirátská 3D adventura.
    • Milovníci televizního seriálu Stranger Things by mohli ocenit stejnojmenný fanouškovský počin.
    • Conga Master je hudební hra, ve které jde o to rozhýbat co nejvíce zadků a vytvořit co nejdelšího „hada“.
    • BUTCHER je velice brutální 2D akční střílečka.
    • Spectrum vypadá sice vzhledově jednoduše, ale tato arkádovka dokáže dát pěkně zabrat.
    • Chcete-li si zahrát na lovce upírů v Nebrasce, vyzkoušejte RPG Slayer Shock.
    • Hybrid Wars jsou takovou klasickou top-down střílečkou.
    • Dobrý postřeh se bude hodit u akční arkádovky Super Time Force Ultra.
    • Strategií přežití v akční sci-fi Brigador je utéct ihned po útoku.
    • Spíše než hrou je Meadow jakýmsi on-line diskuzním fórem, ve kterém se hráči ve zvířecí podobě spolu dorozumívají gesty.
    • Strategie Europa Universalis IV přináší další DLC: Rights of Man.
    • Herní obchod itch.io se může pochlubit hezkou řádnou linuxových her, namátkou MoonBase, Pixel Dungeon, Ananias Roguelike, Tanks of Freedom, XENOMARINE, SpaceJammers či Exodemon.
    • Z klasických her si na Linux našly cestu Septerra Core, RPG z roku 1999, a Titus the Fox: To Marrakech and Back, arkádovka z roku 1992.

    Závěr

    Říjen nepřekvapil, plno titulů se neslo v halloweenském stylu, čemuž odpovídala i hrůzostrašnost a/nebo brutálnost jednotlivých titulů. Listopad je v tomto ohledu klidnější a je to měsíc očekávání, neboť pravé hráčské žně se neúprosně blíží.

    Linuxoví hráči mohou být dvojnásob napjatí, neboť Desura, kdysi slavný herní obchod, který byl průkopníkem v linuxovém hraní, změnila majitele a ten plánuje velký návrat.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    D.A.Tiger avatar 25.11.2016 23:28 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - říjen 2016
    Herní obchod itch.io se může pochlubit hezkou řádnou linuxových her
    A take tim, ze - coz je pro me docela zahada - slusna radka z nich je zdarma.
    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    4.11.2021 10:05 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - říjen 2016
    Thanks for this great post, I find it very interesting and very well thought out and put together. I look forward to reading your work in the future dental implants san antonio tx
    6.11.2021 07:40 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - říjen 2016
    Awesome! Learned alot thanks so much keep posting more. concrete cutting spokane
    17.11.2021 06:49 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - říjen 2016
    Awesome! Learned alot thanks so much keep posting more. bookkeepinglexingtonky.com
    17.11.2021 11:55 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - říjen 2016
    Great site thanks admin. More power. cheap fence
    10.1.2023 13:24 Anthony Scotte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - říjen 2016
    I personally like your post; you have shared good insights and experiences. Keep it up! Coventry tree surgeon

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.