Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 22:06

Linuxové herní novinky – únor 2014

19. 3. 2014 | Jiří Komárek
Články - Linuxové herní novinky – únor 2014  

Vyšel Stencyl 3.0, Godot Engine byl vydán pod MIT licencí, nové verze ohlásily hry FlightGear v3.0 a Widelands build 18, na Linux byly portovány hry Journal, The Swapper, The Novelist, Eschalon: Book III, Jagged Alliance – Back in Action, Jazzpunk a mnohé další. Přichází únorové herní novinky.

Obsah

Stencyl 3.0

link

První záležitostí těchto linuxových herních novinek bude nová verze, ovšem ne nová verze hry, ale vývojového prostředí. Stencyl je nástrojem, ve kterém lze dělat hry bez nutnosti napsat řádek kódu. Vše je totiž tvořeno spíše WYSIWYG editorem, ve kterém definujete vzhled prostředí, chování jednotlivých objektů i jejich vlastností pomocí grafického prostředí. Programovat však je stále možné za užití jazyka Haxe. Následně je možné hru vyexportovat do Flashe pro web nebo přeložit pro nativní běh v operačním systému. Verze 3 v tomto směru přináší posun v tom, že běh desktopových her již není vázán na Adobe AIR. Hry je takto možné vytvářet jak ve Flashi pro web, tak pro trojici operačních systému Windows, Mac a Linux a navíc i pro mobilní systémy iOS a Android.
Cena tohoto nástroje se pohybuje od free verze s možností publikovat pouze ve Flashi na webu s nepřeskočitelnou úvodní obrazovkou přes „Indie“ verzi za $99/rok s možností publikovat pro web a desktop až po verzi „Studio“, jenž za celkových $199/rok navíc přidává podporu pro mobilní platformy iOS a Android.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Godot Engine vydán pod MIT licencí

link

A u vývoje her se ještě pozdržíme: herní engine Godot byl vydán pod MIT licencí. Zdrojové kódy jsou tak nově k nalezené na GitHubu. Godot Engine pochází z dílny Okam Studio, které s ním vydalo už pěknou řádku her. Engine samotný si prošel více než třináctiletou historií a v současnosti podporuje tvorbu jak 2D, tak 3D her. Ty můžete tvořit pomocí grafického editoru, přítomen je i editor připravený ke skriptování, designérské nástroje k tvorbě UI, fyzikální simulátor, nástroje k tvorbě animací a ladění. Další funkcionalitu je možné přidat pomocí rozšíření. Výsledná díla lze tvořit pro desktopové operační systémy Windows, Mac a Linux plus Chromium, z mobilních jsou podporovány Android, iOS a BB10 a navíc je přidána i podpora pro export do HTML5.

FlightGear v3.0

link

Čtyři roky od vydání verze 2.0 vychází nová major verze svobodného leteckého simulátoru FlightGear v3.0. Spolu s ní vychází též FlightGear World Scenery 2.0, což je sbírka celosvětových kartografických dat pro tento letecký simulátor, které jsou od této verze obohaceny o nové textury Skandinávie, Korsiky a ostrova Ascension a o data, jež jsou pochází ze svobodné mapy světa OpenStreetMap. Vylepšeného renderování se dočkaly i oceány, jejichž barva se nyní mění spolu se zeměpisnou šířkou. K vytváření map není od této verze třeba znalost programovacího jazyka, neboť jejich renderování lze ovlivnit změnou několika málo parametrů v konfiguračním souboru. Vylepšení se dočkal i jazyk Nasal, jenž je užíván ve FlightGear ke skriptování. Všechny kluzáky ve hře obsažené dostaly opravu variometrů a z modelů letadel, které přibyly či byly značně vylepšeny, sem patří Robin DR400 Dauphin 180ch, CAP10C, Boeing 707, North American P-51D a Boeing 777. Zaradovat se mohou majitelé joysticku Logitech Flight System G940, neboť ve verzi 3.0 přibyla jeho podpora. A všichni ostatní se mohou radovat ze značně vylepšeného výkonu celého simulátoru.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Widelands build 18

link

Widelands, real-time strategie původně vzniklá jako klon legendárních Settlers II, vydává build 18. V něm bylo vylepšeno mořeplavectví, takže je konečně možné vytvářet námořní výpravy a kolonizovat, přibyla možnost odvolání dělníka z budovy, volba výběru vojáků v kasárnách, vylepšené byly herní grafy s novými informacemi a dále se v buildu 18 objevily nové mapy, zvuky, hudba a animace. Grafika je nově renderována až na požádání, což značně zrychluje start hry. Vylepšen byl taktéž výkon, takže nová verze by měla méně „žrát“ CPU.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Journal

link

Přijít v herním světě s něčím novým není nic lehkého. Journal však přináší nejen nevšední herní formu, ale též principiálně jiný přístup k tomu jak by hra měla vypadat a taktéž k jejím hrdinům. Místo zběsilého honění se za co nejvyšším skórem v klidu listujete stránkami deníku mladé dívky, která řeší své každodenní starosti a trable, jenž jí do cesty přineslo období dospívání. Ve hře tak sledujete pomalu běžící lineární příběh, který pouze čas od času ovlivníte svým zásahem. Ve hře však zabrousíte i pod povrch běžných problémů, třeba v situaci, kdy se důležitou informaci dozvíte až po učinění rozhodnutí. Hra též nabízí zcela odlišný přístup k hlavní hrdince, která tu není vykreslována pouze jako objekt zájmu mužů, jak tomu často bývá u jiných her, ale jako bytost myslící a silně prožívající svůj emoční život. Celkové vyznění hry se tedy vymyká obvyklým machistickým stereotypům o životě žen.
Hra byla uvedena do prodeje přes distribuční kanál Steam za 9 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

The Swapper

link

Originalitou nešetří ani další přírůstek do linuxové herní rodinky. The Swapper se sice dá lehce zařadit mezi stávající žánry jako 2D logická plošinovka, originální je v ní však systém možností jejího řešení. V roli přeživšího na poničené vesmírné stanici se vydáte jejími útrobami k záchranné lodi, cestou však musíte pomocí klíčů otevřít dveře do dalších prostor. Jejich dosažení je však pro jednoho normálního smrtelníka nemyslitelné. Ovšem díky tomu, že brzy po začátku hry se dostanete k replikátoru vaší osoby, můžete si vytvořit vždy určité množství vlastních kopií, které se posléze budou pohybovat stejně jako vy. Pokud některá z těchto kopií zmizí z dohledu, zahyne anebo se dostane na stejnou pozici, na které se nachází původní postava, tato replika zmizí a vy získáte možnost ji znova vytvořit. Zábranou v pohybu či možnosti replikace se vám může stát červené, fialové či bílé světlo, které přináší komplikace hlavně ve vyšších levelech.
The Swapper se pro Linux dá sehnat na Steamu za 14 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

The Novelist

link

Poslední originální hrou pro dnešek je The Novelist. Jedná se o jakousi povídkovou adventuru, ve které budete sledovat mladou uměleckou rodinu během jejich letního pobytu v krásné přírodě v Oregonu. Skryti jejich zrakům je budete pozorovat, číst jejich dopisy, poslouchat společné rozhovory, odhalovat myšlenky a přání jednotlivých členů rodiny, pátrat v jejich minulosti a celkově se je budete všechny snažit pochopit, abyste je následně mohli vést k lepším životním rozhodnutím. Projdete si tak problémy jednoho z členů rodiny s alkoholem, školními problémy dítěte či dilematem, zda-li trávit více času s rodinou i za cenu profesních problémů nebo zda-li se plně oddat kariéře, i když to následně povede k další rodinné krizi.
The Novelist je možné zakoupit jak přes web výrobce za 15 dolarů, tak přes Steam za 14 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Eschalon: Book III

link

Další titul, Eschalon: Book III, je však již zažitou klasikou. Jde o poslední pokračování trilogie Eschalon, jehož první díl vyšel již v roce 2007, aby jej druhý díl následoval o tři roky později. Stejně jako v předcházejících dvou dílech se jedná o izometrické RPG, kde se na začátku vydáte z vesnice Elderhollow, jejíž obyvatelé trpí částečnou ztrátou paměti. A právě třetí díl je tím místem, kde dojde k rozuzlení celého příběhu. Od vydání Eschalon: Book II se pracovalo především na vylepšení grafiky a zvukových efektů, přidány byly i různé schopnosti vašim nepřátelům, které však na oplátku můžete zdolávat pomocí nových schopností a kouzel. Vydání vývojářských nástrojů pro úpravu vlastností hrdinů a tvorbu map bylo přislíbeno do blízké budoucnosti.
Samotný Eschalon: Book III je možné pořídit na Steamu za 19 €, celou sérii poté za 28 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Jagged Alliance – Back in Action

link

Hra Jagged Alliance – Back in Action nás dostane do pozice nájemných žoldáků, kteří mají za úkol plnit bojové úkoly po celém světě. Jde o taktickou tahovou strategii, tudíž nebudete bojovat přímo v pohledu některé z hlavních postav, nýbrž budete vše sledovat z odstupu a jednotlivým jednotkám budete pouze přidělovat rozkazy. Nejdříve všechny najaté bojovníky rozmístíte do strategicky výhodných pozic, poté jim přidělíte zbraň se kterou mají bojovat, určíte na kterého z nepřátel se mají zaměřit a následně necháte celý souboj proběhnout. Nepřátelé vás však během přesunu mohou zpozorovat a tudíž je do předu nutné počítat i s krizovým plánem. Je tedy vhodné jednotky vybavit a rozmístit tak, aby byly schopny nejen splnit úkol podle původně rozmístěných pozic, ale též aby se v případě problémů byly schopny ubránit případné posile.
Jagged Alliance – Back in Action je k mání na Steamu za 28 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Jazzpunk

link

Do reality alternativního průběhu studené války nás zatáhne komediální adventura Jazzpunk. V ní budete v roli agenta bojovat proti kybernetickému zločinu, provádět průmyslovou špionáž a objednávat si obligátní Martini. Ovšem spíše než James Bond se z vás ve hře stane Austin Powers. Celý příběh je totiž jak už název napovídá značně potřeštěný, ve hře se tak budete pracovat s nástroji šílených vynálezců, pohybovat se po exotických destinacích a prožívat neuvěřitelné příběhy.
Jazzpunk je v prodeji přes Steam za 14 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Letem světem

link

Závěr

link

Únor na hry skoupý rozhodně nebyl, uvidíme, co s sebou přinese březen. Již v únoru vycházely beta verze známých titulů a v zákulisí se mluví i o věcech jako jsou porty velkých herních enginů. Uvidíme...

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky – leden 2014
Následující díl: Linuxové herní novinky – březen 2014

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

Diskuse k tomuto článku

Fluttershy, yay! avatar 19.3.2014 00:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jagged Alliance – Back in Action je slabý odvar, resp. debilizace původní série. Ruce pryč od toho.

BTW máš tam dost chyb v interpunkci.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Jardík avatar 19.3.2014 03:16 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Chybi ... to určuje kdo? Jenom ploto še byste tam napsal fářku vi neznáměna že jy tam musý napsat y on. Všdicki sě musým dyvyt, jak nǔkdo řešý prkotyni. Nemusýš to čýsť však. Stejně, jako já řešým teď prkotynu a že to čtu vůbec se dyvým.
Věřím v jednoho Boha.
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2014 09:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Když v céčkovém zdrojáku vynecháš středník, taky to bude dělat něco jiného, pokud se to vůbec přeloží.

Už jsi vyhledal lékařskou pomoc?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Jardík avatar 19.3.2014 17:04 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Jediná má pomoc je Bůh. Lékařům nedůvěřuju. Dělají pro peníze a né pro dobro bližního svého.
Věřím v jednoho Boha.
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2014 17:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Výsledky lékařů se ovšem obvykle nemíjí s empirií.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Jardík avatar 19.3.2014 21:30 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Výsledky lékařů jsou chabé. Dodnes např. tají léky na rakovinu a zatajují alternativní léčby nemocí. Dnešní doktoři nejsou nic než loutky farmaceutických společností. Když se dnes zeptáte doktora, jakýže lék vám to předepsal, jaké jsou účinky, co je léčivá látka, jak funguje, jaké jsou vedlejší účinky, tak na vás čumí jak na vola a nechce nebo neumí vám odpovědět, hlavně, že vám ten lék předepisuje. Dnešní lékaři taky většinou neléčí nemoci, ale léčí příznaky nemoci.
Věřím v jednoho Boha.
Fluttershy, yay! avatar 19.3.2014 22:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
No, pokud se podíváme na posledních zhruba tisíc let, v našem regionu schopnost léčit určité úrazy a choroby docela koreluje s úrovní medicíny v danou dobu, což se o náboženství, které jsi sem zatáhl, říct nedá.

Taky nemusíš baštit pilule, nýbrž dát se na terapii. Samozřejmě následuje připomínka, že to je brainwashing. Ale i kdyby... viz patička.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Jiří Svoboda avatar 19.3.2014 09:16 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Když jsem viděl ten druhý obrázek u Stencyl, hned jsem si vzpomněl na blockly.
Jiří Svoboda avatar 19.3.2014 09:30 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
A u The Swapper jsem si pro změnu vzpomněl na androidí point and click adventuru The Silent Age. Graficky mě sice moc nenadchla, ale jinak dobrá. Postavená je na tom, že hlavní hrdina může skákat v čase (přesněji mezi dvěma různými časovými obdobími), takže pokud jsou například nějaké dveře zamčené v jednom období, tak bývají odemčené v tom druhém... (In-app platby jsou určené pouze k předobjednání další epizody, které stejně ještě není hotová.)
Saljack avatar 19.3.2014 15:55 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ku.. jsem to nemel cist uz hraju Widelands pres 3 hodiny ;-)
Sex, Drugs & Rock´n Roll.
D.A.Tiger avatar 19.3.2014 17:24 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
je fajn, ze se vytvareji nove enginy a nastroje na tvorbu her pro Linux. jen kdyz nad tim tak premyslim, tak me napada otazka, zda to nekdo vlastne pouziva....
Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
19.3.2014 18:58 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Co se Godot engine týká, tak už v článku zmiňuji, že ten je na světě již třináctým rokem. Teď byl "pouze" uvolněn pod MIT licencí.

Stencyl je tu s námi "jenom" dva roky, ale i tak se v něm už stihlo něco málo vytvořit.
D.A.Tiger avatar 19.3.2014 22:28 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
No prave. Osobne je muj dojem takovy, ze presto, ze moznosti byly i driv (a nebylo jich zas az tak malo) tak kolik her pro Linux rocne vznikalo? Trochu me to zarazi, jsou dostupne nastroje a moznosti, presto mi prijde, ze to s tim vytvarenim her neni az tak ruzove jak by teoreticky mohlo byt. Ale to je jen muj dojem - proto se ptam...
Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
Jardík avatar 19.3.2014 21:31 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Dnešní vývojáři však většinou dělají hry, co se stejně nedají hrát - plný vraždění a ničení (čest výjimkám).
Věřím v jednoho Boha.
19.3.2014 21:40 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Z komentářů k novinkám se snažím vzít ponaučení a pokud možno přáním vyhovět. Tentokráte jsem při psaní myslel speciálně na tebe, Jardíku, a tak nějak tajně jsem doufal, že minimálně Journal a The Novelist oceníš...
Jardík avatar 20.3.2014 00:44 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Cením si toho ^^ Spíše ta narážka patřila na Tigera:
tak me napada otazka, zda to nekdo vlastne pouziva
Věřím v jednoho Boha.
D.A.Tiger avatar 19.3.2014 22:40 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – únor 2014
Příloha:
Kdyby me meli odsoudit za kazdy NPCecko, co jsem kdy oddelal, bylo by to na nekolik trestu smrti... Pravdou vsak je, ze uz dlouho nemam v oblibe hry, ktere jsou jen a pouze o vrazdeni a nasily...
Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.