abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 700 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - únor 2016

    15. 4. 2016 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 2840×

    Byl vydán Godot Engine 2.0, FlightGear 2016.1 a Minecraft 1.9. Pro Linux vyšly hry XCOM 2, SUPERHOT, Layers of Fear, Plague Inc: Evolved, Firewatch a mnohé další. Se zpožděním tu jsou linuxové herní novinky pro únor 2016.

    Godot Engine 2.0

    Svobodný herní engine Godot se dočkal druhé major verze. Stalo se tak dva roky od doby, kdy byl otevřen pod MIT licencí. Vylepšena byla práce se scénami, ty je také nově možné ukládat do nového formátu vedle již zavedeného xml, přibyla podpora pro formát zip, kodek Opus, vyměněn byl JPEG dekóder a podpora pro gamepad. Uživatelé ale jako první postřehnou nové rozložení prvků a jiný skin, prohlížeč souborů, vylepšené možnosti editovat více scén zároveň, nový editor a mnohé další.
    Stažení pro všechny tři hlavní operační systémy je na stránkách projektu.

    Multimédia Multimédia

    FlightGear 2016.1

    Tradičně po půl roce vychází nová verze leteckého simulátoru FlightGear 2016.1. Tato verze je také první v novém, čtvrtletním cyklu, který vždy ponese jméno po výchozím letišti. Jelikož jde o poslední verzi, kde zůstává výchozím letištěm to původní, její přídomek zní „San Francisco“. Hlavní změnou v této verzi je značná redukce instalačního balíčku, neboť z něj byly až na jednu výjimku vyřazeny veškeré modely letadel. Ty si nyní uživatelé dle vlastní volby stahují přes správce doplňků. Celkem je jich ve hře již přes 500, z nových přibyly modely Beagle Pup, Pottier P.130UL Coccinelle, Boeing 767 a drak. Poslední jmenovaný slouží především jako technická ukázka možností hry. Kompletní seznam změn je k dispozici v changelogu.
    Odkazy ke stažení FlightGear je možné najít na domovské stránce.

    Multimédia Multimédia Multimédia

    Minecraft 1.9

    Po roce a půl od vydání předchozí major verze přichází Minecraft 1.9 s podtitulem „Combat Update“. Již z dodatku lze odhadnout, že změny se týkají hlavně soubojů. Přibyly štíty, nové způsoby útoků pomocí mečů a seker, předměty se dají držet v obou rukách, z nových bloků přibyl purpurový, trávníkový s cestičkou, červená řepa a z ní vařená řepná polévka, ze staveb přibyla iglú a mnohé další.
    Minecraft je možné zakoupit přímo z webu hry za 20€.

    Multimédia MultimédiaMultimédia

    XCOM 2

    Jednoznačně největší událostí února bylo vydání tahovky XCOM 2. Ta navazuje příběhem na XCOM: Enemy Unknown vydanou roku 2012, ovšem posouvá příběh dalších 20 let do budoucnosti, tedy do roku 2035. Lidstvo bylo plně ovládnuto mimozemskou invazí a většina členů XCOM se vzdala, začala žít běžné životy a zapomněla na minulost a nebo se uchýlila do ilegality. Jako velitel malého týmu se vydáte na dobrodružnou cestu, jejíž konec vás však dost dobře možná překvapí. Hra ihned po vydání strhla veškeré dosavadní rekordy, když jen během pár dní po vydání ji v jednu dobu hrálo na Steamu 133 022 lidí, čímž byl stanoven nový rekord. Hra se ale relativně rychle propadla k pěti tisícům. Jedním z možných důvodů tak rychlého startu je hodnocení kritiků, kde hra dostala hezkých 88 bodů ze 100, ovšem na Steamu ji kladně hodnotí jen 76 % hráčů.
    XCOM 2 lze koupit na Steamu za 50€.

    Multimédia Multimédia Multimédia

    SUPERHOT

    Velice zajímavým přírůstkem do rodiny FPS je hra SUPERHOT. Na první pohled svým minimalistickým grafickým kabátkem zřejmě nezaujme. Také herní princip je vyloženě tuctový: zabít všechny nepřátele, kterých je kolem vás více než dost. Hru dělá zajímavým jeden herní prvek: vše se hýbe pouze tehdy, když se hýbete vy. Tím se mění celý koncept a místo rychlosti budete muset zapojit mozek a veškeré kroky řádně promyslet. Poté se můžete začít pomalu posouvat a svět kolem vás se též začne pomalu pohybovat, kulky létat kolem hlavy a v lepším případě nepřátelé padat na zem. Ovšem zapomeňte na ukazatele zdraví či zásobník: jakmile jste jednou zasaženi, umíráte. To, co se vám během vašeho jepičího života povede, můžete posléze nahrát na k tomuto účelu zřízenou sociální síť Killstagram. Na Metacritic získala hra od recenzentů 83 bodů ze sta, na Steamu ji kladně hodnotilo 88 % hráčů.
    SUPERHOT se prodává přes GOG či na Steamu za 23€.

    Multimédia Multimédia Multimédia

    Layers of Fear

    Milovníky strachu potěší Layers of Fear. Tento survival horor je zasazen do viktoriánské doby, ve které se mladý umělec snaží dokončit své životní dílo. Vše je téměř hotovo, chybí pouze malé drobnosti, když v tom se začnou dít kolem divné věci. Hráč má možnost začít zkoumat autorovu minulost, která se skrze jeho díla v náznacích odhaluje, stejně tak jako jeho šílenou mysl, která tato díla stvořila. Hra se silně zaměřuje na příběh, stejně tak jako na estetickou stránku věci. Na Metacritic sice získala pouze 72 bodů ze 100, ovšem na Steamu ji kladně hodnotí 95 % hráčů.
    Layers of Fear lze mít díky Steamu za 20€ či přes GOG za 17,50€.

    Multimédia Multimédia Multimédia

    Plague Inc: Evolved

    Poněkud zvláštním mixem strategie a simulace je Plague Inc: Evolved. Tato hra vyšla původně na chytrých mobilech jako Plague Inc., ovšem poté byla kompletně přepsána a její herní možnosti rozšířeny. Na začátku máte za úkol vybrat virus, který chcete stvořit, dáte mu jisté vlastnosti a určíte, kdo bude pacient 0. Jak se virus úspěšně šíří, lze určit jeho úspěšnost dalšími kroky, například jej zmutovat do nové podoby, což ztíží vývoj protilátky. Právě její objevení je pro hráče prohrou, neboť jeho cílem je zničení celého lidstva. Mezi hráči se hra těší velké oblibě, kladně ji hodnotilo 94 % z nich. Zajímavostí také může být to, že hru docenili i zástupci Centra pro kontrolu nemocí a jejich prevenci, kteří dokonce pozvali vývojáře, aby jim o hře přednášel.
    Plague Inc: Evolved lze pořídit na Steamu za 15€.

    Multimédia Multimédia Multimédia

    Firewatch

    Adventuru s notnou dávkou atmosféry z pravé divočiny představuje Firewatch. Píše se rok 1989. Muž jménem Henry je otráven svým dosavadním životem a rozhodne se vydat do divočiny a živit se jako požární hlídka v národním parku ve Wyomingu. Jediný způsob kontaktu, který máte, je vysílačka, se kterou se domlouváte se svým parťákem Delilahem okupujícím věž na druhé straně rozlehlého údolí. Jednoho dne, během zvlášť horkého a suchého léta, něco upoutá vaši pozornost a vy se vydáte do lesů, kde začnete objevovat zcela nový svět. Rozhodnutí, která uděláte, poté vytvoří či zcela zničí jediný kontakt, který vás ještě zbyl. Od kritiků si hra získala podobné hodnocení jako od fanoušků: 81, respektive 83 %.
    Firewatch můžete začít hrát přes Steam za 20€.

    Multimédia Multimédia Multimédia

    Letem linuxovým herním světem

    • Tým stojící za svobodnou FPS Unvanquished vydal verzi Alpha 48, která hlavně opravuje chyby.
    • Nová verze herního enginu Spring 101.0 vylepšuje mimo jiné výkon.
    • xoreos, svobodná implementace Aurora enginu od BioWare, dospěl do verze 0.0.4 „Chodo“.
    • Anatomy je název nového indie hororu.
    • Emulátor PSP s osobitým názvem PPSSPP vydal novou verzi a do budoucna slibuje přechod na Vulkan.
    • Psychotické puzzle Pony Island lze koupit přes Steam nebo GOG.
    • Akční 2D bojovku z prostředí jatek Iron Snout je možné hrát zdarma na Steamu.
    • Strategie Battlestation: Harbinger vás zavede na bojiště uprostřed hlubokého vesmíru.
    • Real-time taktická adventura z fantazy světa We Are The Dwarves přichází na Linux.
    • Po oddechovém puzzle Panmorphia můžete chytnout na itch.io.
    • V Bridge Constructor Stunts se můžete pokusit postavit vtipnou alternativu ke klasickým mostům.
    • Klasická detektivní adventura The Slaughter: Act One se objevila na Steamu a v Humble Store.
    • We Are Legion je velice zajímavá indie strategie, ve které po síti bojujete s milióny jednotek proti podobně velkým armádám.
    • Sci-fi strategie Earth 2160 dostala linuxový port díky Wine.
    • S vesmírnou lodí se můžete proletět v akčním RPG NeonXSZ.
    • Na Linux se dostal i anti-cheatovací software BattlEye, najít se již teď dá v ARK: Survival Evolved.
    • Zimní DLC pojmenované příznačně Snowfall má i budovatelská strategie Cities: Skylines.
    • Crusader Kings II: Conclave je nové rozšíření této tahové strategie.
    • Novým DLC se chlubí i RPG Pillars of Eternity - The White March Part II.
    • Kompletní vydání strategie Tropico se všemi rozšířeními najdete na Steamu.

    Závěr

    Únor se nesl nejen v duchu vydávání nových her, ale též v oznámeních o vývoji nástupce OpenGL, Vulkanu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.4.2016 13:56 Vojta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - únor 2016
    se svým parťákem Delilahem
    Jako vážně? Nečekám, že autor musí všechny hry rovnou hrát, ale vědět, že Delilah je ženské jméno, by mohl...
    15.4.2016 14:26 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - únor 2016
    No vida, neví. Díky za upozornění, tímto dostává celý příběh "trochu" jiný rozměr, že... ;-)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.