abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 700 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – září 2013

    8. 10. 2013 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 7152×

    Valve představilo operační systém SteamOS, herní zařízení Steam Machines a k němu ovladač Steam Controller, vydalo také update svého Half-Life 1 SDK a hry Half-Life 1: Source a Half-Life Deathmatch: Source, pro Linux dále vyšly hry Amnesia: A Machine for Pigs, Doorways, Euro Truck Simulator 2 a rozšíření Going East!, Arma Tactics, Timelines: Assault on America, Verdun, Iesabel, Wander, Democracy 3, NeonXSZ, proběhly akce Humble Indie Bundle 9 a Humble Mobile Bundle 2, IndieGameStand se stal klasickým herním obchodem s linuxovou divizí, vyšla nová hra Alien Arena: Tactical, novou verzi má hra 0 A.D. Alpha 14 Naukratis a zároveň žádá o příspěvek skrz crowdfunding, Urban Terror 4.2.015, FlightGear 2.12, Freeciv 2.4.0 a emulátor Dolphin Emulator 4.0. Zářijové linuxové herní novinky jsou tu.

    Obsah

    Valve představuje: SteamOS

    link

    První z dnešní trojky, která byla představena koncem září, je SteamOS. Jedná se či spíše bude se jednat o operační systém s linuxovým jádrem. Když byl před více než rokem představen Steam for Linux, mnozí již tehdy prorokovali, že Valve má vyšší zájem než jen přenést Steam na další platformu. Obzvláště, když se její penetrace u Steamu pohybuje kolem jednoho procenta, kdy v září tuto hranici jen mírně překročila. Obrazy ke stažení SteamOS zatím nejsou, stejně jako podrobnější informace. Jediné co se dá najít je hláška: „Downloadable soon. Free forever!“.

    Valve představuje: Steam Machines

    link

    Hned po vlastním operačním systému přišel další logický krok: hardware pro běh tohoto operačního systému. Zde Valve také zatím nic konkrétního nepředstavilo, ale na informace tentokráte nebylo tolik skoupé. Steam Machines, jak lze z plurálu v názvu odhadnout, nebude jediné zařízení, ale spíše obchodní značka pro herní zařízení se SteamOS. Různá zařízení od různých výrobců by měla být dostupná začátkem roku 2014, konfigurace by též měla záležet na konkrétním modelu. Ještě v roce 2013 však bude zdarma rozesláno 300 prototypů od Valve, pro jejichž získání stačí splnit pět kroků a mít štěstí v losování. Na zařízeních poběží již zmiňovaný SteamOS spolu s Big Picture, celoobrazovkovým režimem sloužící k běhu Steamu na televizních obrazovkách, který je již rok dostupný v klasickém Steamu, ovšem na zařízení bude možno instalovat i jiné operační systémy či jej jinak hackovat.

    Valve představuje: Steam Controller

    link

    A do třetice všeho dobrého Valve přidává Steam Controller. Když už máme operační systém i hardware k jeho běhu, stále potřebujeme zařízení k jeho ovládání. A tím je právě herní ovladač Steam Controller. Nejedná se však pouze o další gamepad, nýbrž o zařízení, na kterém je možné hrát i hry jinde ovládané klávesnicí. Alespoň to tvrdí Valve. K tomu má totiž sloužit dva trackpady postavené na stranách zařízení ovládaná palci a dalších 16 tlačítek, která však budou rozložena po celém zařízení tak, aby šla rychle stisknout bez nutnosti změny polohy ruky. Celému zařízení bude kralovat touchscreen umístěný uprostřed zařízení, které bude se Steam Machine komunikovat bezdrátově. Ovšem pokud byste se rozhodli použít Steam Controller jinde, Valve vám v tom dle jejich slov nebude bránit. Stejně jako nebude proti tomu, aby pařani ovládali své hry pomocí klávesnice a myši, neboť tyto zařízení má Valve stále rádo.

    Half-Life 1 SDK update

    link

    U Valve ještě zůstaneme. Tentokráte nebudeme představovat žádnou novinku, „pouze“ update jejich Half-Life 1 SDK, které se hojně používá pro tvorbu různých modů. Update není až tak zajímavý něčím vyloženě novým, jako spíše tím, že jej lze nyní sestavit i na Linuxu a Mac OS X. Zdrojové kódy naleznete na GitHubu. Dočkáme se tedy zpětně i her jako je Natural Selection 1?

    Half-Life 1: Source a Half-Life Deathmatch: Source

    link

    Valve sice bylo dnes více než dost, ale vydání klasické Half-Life: Source a Half-Life Deathmatch: Source nelze nezmínit. Ani v jednom případě se nejedná o novinku, obojí je „pouze“ port původních her na novější Source engine, ovšem v obou případech je novinkou jejich vydání pro Linux. Proč se tomu tak stalo asi není třeba vzhledem k výše napsaným odstavcům říkat. Obě dvě hry jsou dnes již klasické FPS, kdy v roli Dr. Gordon Freemana střílíte do všeho co se hýbe a nepřipomíná to lidskou bytost, neboť v laboratořích Black Mesa se to jen hemží nejroztodivnějšími potvůrkami. Zatímco Half-Life: Source je singleplayer záležitost, v Half-Life Deamtchmatch: Source se proti vám postaví hrdinové z reálného světa.
    Obě dvě hry jsou součástí balíčku Half-Life 1: Source, který je dostupný přes Steam za 8 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Amnesia: A Machine for Pigs

    link

    I když v laboratořích Black Mesa pobíhá ledasco, zas tak děsivé to tam není. Alespoň ne v porovnání s jinými místy na této planetě před více než stovkou let. Amnesia: A Machine for Pigs navazuje na dříve úspěšný titul Amnesia: The Dark Descent. Jako bohatý továrník Oswald Mandus, vracející se s tropickou horečkou z Mexika, se vzbudíte do snu, ve kterém je krom vašich kroků hrobové ticho a jedinou myšlenkou kterou máte v hlavě je strach o vaše děti, které se nacházejí ve smrtelném nebezpečí. Dokážete projít přes všechny nástrahy a zároveň se nezbláznit z těch děsivých věcí, které se nacházejí ve vašem vlastním domě?
    Grafika se od od vydání prvního dílů Amnesie zlepšila, ale dá se to samé říct i o hratelnosti? Odpověď na tuto otázku najdete na Steamu za 16€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Doorways

    link

    Amensia už vás nevyděsí? A co Doorways? Že neznáte? To možná buďte rádi. V roli agenta Thomase Fostera se vydáte při honbě za čtveřicí uprchlých psychopatů na místa, kam noha patřící živáčkovi předtím nikdy nevstoupila. A pokud vstoupila, dlouho se nemohla pyšnit tím, že její majitel patří mezi živé. A nebo se nemohla pyšnit tím, že jejímu majiteli stále patří. Že vám něco takového nevadí? Lámání lidí v kole s vámi nehne? A co galerie vytvořená umělcem, který nezaměnitelným stylem tvoří svá díla z lidských těl nabodaných na kopí, z nichž některá nejsou až tak docela mrtvá jak na první pohled vypadají a po dlouhé době strávené v temnotě mají hlad? Také nic? No pro jistotu si ale k počítači s sebou vezměte náhradní spoďáry...
    Už odbyla půlnoc? Pak zajděte na Steam a přineste tvůrcům této hry oběť 9 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Euro Truck Simulator 2 a rozšíření Going East!

    link

    Zpět do přítomnosti! Pravým hororem dneška totiž není nějaký osamělý dům, ale naopak průjezd hlavními evropskými tahy. Své by o tom mohli vyprávět řidiči kamionů. Ovšem pokud nemáte v rodině či mezi kamarády nikoho takového a jezdit stopem je proti vaší životní filozofii, stále máte možnost dozvědět se jaké to je. Pro Linux totiž vyšel Euro Truck Simulator 2 a celkovou premiéru má za sebou také jeho expansion pack Euro Truck Simulator 2 – Going East!. V obou případech se jedná o simulátor řízení automobilu, či přesněji kamiónu a vaším cílem je vozit náklad z destinace do destinace. A k tomu také máte možnost ovlivnit vlastnosti svého auta, jak už to u automobilových her bývá zvykem. Rozšíření Going East! vás zavede do východní Evropy, nebo alespoň na místa, která jsou pro zápaďáky východem. Nové destinace tak najdete v Polsku, Slovensku, Maďarsku a samozřejmě i místa v České republice, jmenovitě Ostravu.
    Původní hra i s rozšířením Going East! vás vyjde laciněji než řidičák na kamion, za Euro Truck Simulator 2 dáte na Steamu 20 €, za Going East! 10 €. Šťastnou cestu!

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Arma Tactics

    link

    FPS je pro Linux nespočet. Ale co takových her, kde se sice střílí, vy to vidíte hezky zblízka, ale do boje nezasahujete? Arma Tactics je sice tahovou strategií, ale na rozdíl od jiných v nich ovládáte čtyři členy zvláštních jednotek, na které dohlížíte hezky zblízka. Neexistuje univerzální strategie jak projít celým bitevním polem, záleží jen na vás a vaší lstivosti, jak obejít mazané žoldáky. Výhodou pro mnohé může být i to, že hra je krom jiného dostupná i v češtině. Jak to? Za celým projektem totiž stojí Bohemia Interactiv, tudíž vítr vane právě odtud.
    Hra je dostupná přes Steam za lidových 7€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Timelines: Assault on America

    link

    Válčení nikdy nebyl žádný med. Své by o tom mohli vyprávět veterání z bitvy o Washington. Že si z hodin dějepisu na nic takového nevzpomínáte? Nevadí, vývojáři ze Strategy First Inc. tuto významnou událost druhé světové války znají. A nebo že by měli tak dobrou představivost? Každopádně jejich titul Timelines: Assault on America je právě o tom, jaké by to bylo, kdyby se síly Osy vylodili na americkém kontinentu. V teto RTS tedy budete moct vytvořit některý z možných scénářů ať už za Osu nebo za Spojence.
    Změňte přes Steam za 14 € dějiny lidstva.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Verdun

    link

    Bitva o Washington se v druhé světové válce možná neodehrála, ale bitva u Verdunu v první světové určitě proběhla. Tou se nechali inspirovat tvůrci z BlackMill Games u své válečné FPS Verdun. V roli vojáka, plazícího se po zákopech, máte za úkol spolu s dalšími spolubojovníky postřílet co nejvíce mužů sdílející stejný osud, ovšem jinou uniformu. Podle toho, ke které z jednotek se přidáte, budete plnit rozličné cíle. A samozřejmě také záleží na tom, zda-li trikolóra vlaky na vaší uniformě bude s modrou či černou barvou.
    Do zbraně se přes Steam dostanete za 13 €.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Iesabel

    link

    Války se nejsou doménou pouze našeho světa, potýkají se s nimi i jinde. Hack 'n' slash RPG Iesabel je toho živoucím důkazem. Této zemi nehrozí vpád Třetí říše, ale temných sil, které buďto porazí a nebo upadne do věčného prokletí. A vy jste ten jediný, kdo ji může zachránit. Budete se tedy muset prohánět po této fantasy zemi, bojovat s nepřáteli, sbírat zkušenosti a nejrůznější artefakty, posléze se učit roztodivná kouzla a spolu s dalšími hrdiny, kteří se k vám snad během cest přidají, porážet jednoho nepřítele za druhým, až... Snad se vám podaří zemi zbavit temných sil.
    Do zbroje je možné se vydat přes Desuru za €12.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Wander

    link

    Máte už dost všeho toho násilí, krve a vražd? Chcete si u počítače odpočinout a ne zvednout adrenalin? Rádi byste se nějak zabavili se svými virtuálními přáteli, ale nemáte chuť je kvůli tomu zabíjet? A nepotřebujete si ani nijak jinak honit triko v tom, že jste lepší než některý z vašich kamarádů? Zkuste Wander. Tato kooperativní, násilíprostá, nekompetitivní hra vám dá možnost poznat krásy tohoto světa. Tedy, tam toho světa, světa, přes který se přehnala bouře, díky které můžete i vy jako strom kráčet po povrchu zemském a objevovat nepoznané a zkoušet nevyzkoušené. K tomu vás celou dobu bude provázet krom nádherné grafiky i uklidňující hudba. Slunce v duši!
    Pokud vás tato myšlenka zaujala, můžete si na stránkách projektu hru zakoupit za 99 Kč či ji podpořit svým hlasem na Greenlightu a dát jí možnost objevit se na Steamu.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Democracy 3

    link

    Ovšem ne vše je tak krásné jako svět Wander. V reálném světě to vypadá trochu jinak. O tom teď před nadcházejícími volbami víme své... Každý ví jak to nejlépe udělat, jen kdyby ON se tam dostal! Ale je tomu skutečně tak? Zkuste si to! Democracy 3 je totiž takovým politickým simulátorem toho, jak se skutečný demokratický stát řídí. Škrty ve školství? Z toho asi střední třída mít radost nebude. Zvýšit dotace zemědělcům? A kde na to vezmete? Legalizovat marihuanu? Co na to řeknou konzervativci? Nene, jednoduché to mít nebudete... 24€, které hra stojí, není zrovna málo. Na druhou stranu to také není až tak moc na to, abyste konečně zjistili jak to ve skutečnosti chodí a stali se z vás dobří politikové. Nebo minimálně abyste získali takovýto pocit...

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    NeonXSZ

    link

    FPS, ze kterého můžete dostat závrať. Takto lze charatkterizovat NeonXSZ, futuristickou střílečku z pohledu první osoby, kde ovšem neběháte po rovném terénu, ale se svým stojem se vznášíte v prostoru. A nepřátele tedy můžete čekat na ze všech možných i nemožných stran. Jakou strategii tedy zvolíte? Budete pomalu ale jistě budovat malé, rychlé letadélko, se kterým se vám podaří odevšad bleskurychle zmizet nebo máte naopak pro strach uděláno a dáte se do stavby křižníku, se kterým se nebudete muset bát dát do křížku s kýmkoliv?
    Zatím než se vašich 7,50 € převede a vy si hru z Desury stáhnete, můžete v klidu dumat nad vaší strategií.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Humble Indie Bundle 9 a Humble Mobile Bundle 2

    link

    Již tradiční výprodej her za jakoukoliv cenu, Humble Bundle, přišel v září se dvěma akcemi. První z nich, Humble Indie Bundle 9, přinesla celkem 10 herních titulů: Trine 2: Complete Story, Mark of the Ninja, Eets Munchiesa Brütal Legend. Při platbě nad průměr byly k dispozici navíc hry FTL: Faster Than Light a FEZ. Po zaplacení více než $1 jste také dostali Steam klíč k těmto hrám. V průběhu akce přibyly navíc hry Rocketbirds: Hardboiled Chicken, A Virus Named TOM, Bastion a LIMBO.

    Druhá jmenovaná akce, Humble Mobile Bundle 2, probíhá do 9.10. a v jejím rámci je možné získat pro váš Android dvě zcela nové hry Star Command a Time Surfer, dále Punch Quest a Bloons TD 5, při platbě více než činí průměr (něco přes $ 4,50) navíc získáváte hry Ravensword: Shadowlands, Carmageddon, QWOP, God of Blades a Karateka Classic plus knihu o tom, jak se poslední ze jmenovaných her vytvářela. Pokud nechcete přijít zkrátka a o příští Humble Mobile Bundle mít zprávy ihned co se objeví, můžete si do vašeho Androidu nainstalovat aplikaci Humble Bundle, která je nově dostupná i přes Google Play.

    IndieGameStand klasickým herním obchodem s linuxovou divizí

    link

    Ještě nedávno byl IndieGameStand jedním z portálů, kde šlo po omezeně dlouho dobu koupit hry za libovolnou částku, tedy něco ve stylu Humble Weekly Sale. Nově se z něj ale stal i klasický internetový obchod, kde lze koupit různé nezávislé hry a mimo jiné má i svoji linuxovou sekci. Nečekejte tisíce titulů, ale i těch pár desítek zajímavých her pro Linux potěší. Zvlášť proto, že ceny těchto her nejsou nikterak závratné.

    Alien Arena: Tactical

    link

    Již minule jsem psal, že se nestává až tak často, aby se tu informovalo o nových svobodných hrách. To platí obzvláště o takových, které mohou konkurovat komerčním AAA titulům, ale právě teď tento slavnostní okamžik nastal: Dámy a pánové, Alien Arena: Tactical. A že vám to jméno zní dost povědomě? Ano i ne. Tactical je totiž týmovou verzí staré známé Alien Arena. Ovšem nejedná se o ledajakou týmovku: každý ze tří členů týmu má odlišné schopnosti a vlastnosti a pouze jejich správným využitím a skutečnou kooperací je možné porazit nepřítele. Takže krom rychlých prstů si nachystejte i mozek, u Alien Arena: Tactical jej budete potřebovat.
    Samotná Alien Arena: Tactical je zatím v alfa verzi, ale už dnes plně hratelná, i když zatím pouze s jednou mapou. Stáhnout se dá jako samostatný balíček či jako součást Alien Arena: Combat Edition spolu s původní Alien Arena.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    0 A.D. Alpha 14 Naukratis a žádost o crowdfunding

    link

    Jedna z nejnadějnějších svobodných strategií, 0 A.D. Empires Ascendant, vydala novou verzi Alpha 14 Naukratis a zároveň žádá o podporu skrze crowdfunding na IndieGoGo. Ideálním cílem je vybrat $ 160 000, což se však zřejmě nepovede, neboť celá sbírka trvá pouze do 20. října a zatím je vybráno něco přes $ 20 000. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o pružný fundraising, tak i když se cíl nepodaří naplnit, peníze vývojářům 0 A.D. zůstanou, tudíž se nemusíte o svoji investici bát. A co za svoji případnou podporu dostanete zjistíte na crowdfundingové stránce, stejně tak jako to co se již povedlo vylepšit. Aneb kdo z vás se netěší na egyptskou civilizaci...

    Co se týká již vydaných změn ve 14. alfaverzi, přibyla pro všechny civilizace budova kovárny, ve které jsou nově prováděny upgrady vojenských jednotek, jednou postavená pole jsou nyní nevyčerpatelná, ale na jednom z nich může pracovat maximálně pět dělníků, životy a zranění jsou nyní počítány mnohem realističtěji, tudíž lučištník už svými šípy nemůže zničit například kamennou věž, spojenci mohou navzájem plnit jednotkami budovy, obchodní zisky jsou též sdíleny, střelné jednotky nyní dostřelí dále z vyšších pozic, ovšem pohyb směrem vzhůru je náročnější, což jednak více odpovídá realitě, ale navíc i vytváří nové příležitosti pro taktizování při bitvách, nové je i tlačítko hrdiny, možnost měnit rychlost hry, hotkeys pro různé pozice na mapě, v editoru přibyl nástroj pro jednodušší vytváření kopců a další změny. A abych nezapomněl: potápějící se lodě teď vypadají mnohem, mnohem hezčeji!

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Urban Terror 4.2.015

    link

    Nové verze se dočkala i Counter-Strike-like FPS Urban Terror. Přihlašování je v od této verze konečně zabezpečené, přibyly nové grafické efekty nabíjení některých zbraní a zvukové efekty střelby, stejně jako byly změněny střelecké vlastnosti některých z nich. Barevné kombinace jednotlivých týmů byly poupraveny tak, aby se od sebe dali členové jednotlivý družstev lépe odlišit a množství změn se dočkal také tzv. jumpmode. A krom dalším menších změn přibyla i nová mapa: Ghosttown.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    FlightGear 2.12

    link

    Půl roku je zase pryč a nová verze 2.12 leteckého simulátoru FlightGear je tady. Seznam změn je opravdu dlouhý, mezi ty hlavní patří nové modelování letadel, které lze využít například u přistávání a poté exportovat z Blenderu do FlightGear, modely ledovců v severských mořích, opadavé stromy se na zimu skutečně zbavují listí, sněhová linie se pohybuje při průletu planetou, základní podpora pro změnu počasí u atmosférického rozptylu světla, realistické postavení mraků, nová letadla Mudry CAP 10C, Tupolev Tu-154B-2 a Schleicher ASW 20, přibyla i podpora pro joysticky GoFlight TQ6-ADV, Genius Metalstrike 3D a Microsoft SideWinder Precision Racing Wheel, vylepšeno bylo i AI ve scénářích, stejně tak jako při doplňování paliva za letu, vylepšena byla i podpora pro interně použitý jazyk Nasal (ne nepodobný JavaScriptu), opraveny byly i lagy na některých systémech a samozřejmě spousta dalších bugů.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Freeciv 2.4.0

    link

    A novou verzi vydala i tahová strategie FreeCiv, tentokráte s pořadovým číslem 2.4.0. Z novinek nelze nezmínit zvětšení maximální velikosti mapy z 128 000 políček na 2 048 000, neboli zvětšení strany mapy z 512 na 32 768, změněn byl přístup k hráčské autentizaci, kdy k databázi se nově přistupuje přes jazyk Lua, server podporuje převzetí hry jiným hráčem, mapu lze uložit nově jako samostatný obrázek, nový, i když zatím experimentální je i klient freeciv-gtk3, který je, jak již název napovídá, postaven nad knihovnou GTK+3. Přestože oficiálním klientem zůstává minimálně do další major verze freeciv-gtk2, jeho nástupce je již dnes plně použitelný a obsahuje všechny funkce jako jeho předchůdce. V zdrojových kódech je i zárodek Qt klienta, ale jeho další vývoj je nejistý až nepravděpodobný. Server vytvořený klientem je nyní přístupný pouze na lokální síti, což sice zvyšuje bezpečnost, ale chcete-li nastartovat novou hru, musíte spustit zvláštní instanci serveru. Díky klávesové zkratce Shift-Ctrl-N je nově možné nechat si zobrazit, která políčka jsou přístupná pro vybranou jednotku. Navýšen byl i počet národů, za které lze hrát, z 387 na 541 a změněna byla i některá z herních pravidel.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Dolphin Emulator 4.0

    link

    Nene, tohle není nic pro uživatele grafického prostředí KDE. Tento Dolphin je totiž emulátor herních konzolí GameCube a Wii. A nová verze přináší podporu pro oficiální on-line hraní přes Wii, začátek podpory platformy ARM/Android, novou metodu emulace hudby, která by dle vývojářů měla správně fungovat u 99 % her, celá aplikace dostala nový vzhled, vylepšena byla i podpora vstupních zařízení pro Wii, přepsány byly i backendy pro OpenAL a OpenGL a uživatelé Linuxu a Macu by se měli dočkat zrychlení až o 20 %. Ke stažení jsou připraveny balíčky pro Windows, Windows 64-bit, OS X a .deb balíček pro Ubuntu 13.04 64-bit.

    Závěr

    link

    V září se příliv nových komerčních titulů nezastavil, ale na druhou stranu se objevily i nové verze zajímavých svobodných her. A co se Valve týká, to se vydává vůbec zajímavým směrem, který v herním světě není až tak obvyklý. Krom již zmíněného v průběhu září například přes Steam Family Sharing oficiálně dovolilo svým zákazníkům půjčovat si celé své herní sbírky po dobu, kdy je daný uživatel nepoužívá. Uvidíme, jak si povede nadále a jak jejich (ne)úspěch bude mít vliv na linuxovou herní komunitu a případně celý operační systém. Každopádně: „The Steam Universe is Expanding in 2014".

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Heidelberg avatar 8.10.2013 02:26 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Dolphin Emulator - palec nahoru za spolupráci při vývoji Mesy :) je hezké, když lidé spolupracují.
    8.10.2013 08:15 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Flightgear používá skriptovací jazyk "Nasal" ne "Nascal".
    8.10.2013 09:04 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    A jo, pardon, chybička se vloudila. Díky za upozornění...
    8.10.2013 08:34 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Grafika se od od vydání prvního dílů Amnesie zlepšila, ale dá se to samé říct i o hratelnosti?
    Co máš proti hratelnosti Amnesie?
    Quando omni flunkus moritati
    8.10.2013 09:10 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Grafika se od od vydání prvního dílů Amnesie zlepšila, ale dá se to samé říct i o hratelnosti?
    Co máš proti hratelnosti Amnesie?
    Nic :-) Ale pár lidí si u některého z videí stěžovalo, "že to není ono". Na druhou stranu se v té samé diskuzi objevovali i názory opačné. Proto ten otazník ;-)
    stativ avatar 8.10.2013 14:34 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    V tomhle Let's Play podle mě A Machine For Pigs popsal výborně. Ve zkratce - A Machine For Pigs by byla skvělá hra, kdyby to nebyla Amnesia. Protože Amnesia má být děsivá, ale tohle, ač mělo temnou atmosféru, prostě děsivé nebylo. Spíš to bylo jen takové procházení příběhem a kochání se okolím (možná inspirace jejich předchozí hrou Dear Esther, kterou jsem ale nehrál).
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    stativ avatar 8.10.2013 14:42 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Mimochodem, pro mě opravdovým pokračováním TDD je mod The Great Work. Rozhodně doporučuji vyzkoušet.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Luboš Doležel (Doli) avatar 8.10.2013 09:50 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Euro Truck Simulator - vyzkoušel jsem demo (je jen pod Windows) a byl jsem zklamaný. Nefungoval zvuk, ale což, je to demo.

    Primárně mě ale zklamalo to, že pokud říkají, že tam mají taková a maková města, tak je to naprostý výmysl. Ze města tam mají jednu fotku (typicky nějaký známý výhled), ulice ve městě už jsou naprosto smyšlené. Smyšlená je i dálnice, okolí vypadá jinak, sjezdy jsou úplně jiné, počty pruhů nesouhlasí už vůbec a celkově vlastně nesouhlasí vůbec nic.

    Vytvoření města je pro ně tedy zařazení jedné fotky, vymyšlení několika ulic, vycucání si celé dálnice z prstu a maximálně se podívají do mapy, jaká velká města tam v okolí jsou, tak je tam náhodně frknou na cedule. :-(
    9.10.2013 12:06 dizz | skóre: 21 | blog: Dizzyho_Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Zvuk funguje v Linuxove verzi OK.

    Kazdopadne to ze tam nebudou cela mesta detail jsem ocekaval, ale ze silnice neodpovidaji me take dost mrzi. kazdopadne jako odpocinkova relaxacni zabava to uplne spatne neni.
    Chuck Norris dohral GNU/Linux... a dvakrat!
    Conscript89 avatar 9.10.2013 13:00 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Me taky nefunguje, moc jsem se na to ale nedival, videl jsem nejaky vypis o pulseaudiu a jeste neco.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    9.10.2013 13:13 dizz | skóre: 21 | blog: Dizzyho_Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Aha, Pulseaudio nepouzivam...
    Chuck Norris dohral GNU/Linux... a dvakrat!
    Jardík avatar 8.10.2013 22:39 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Ani jedna hra bez podělanýho vraždění.
    Věřím v jednoho Boha.
    8.10.2013 23:03 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Počkej, minimálně Euro Truck Simulator 2, Democracy 3, FlightGear a hlavně Wander, který je přímo postaven na spolupráci a objevování krás světa.

    Ale uznávám, že toho násilí je v recenzovaných hrách více než dost...
    Jardík avatar 9.10.2013 00:46 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Už by ty vraždící hry měli zakázat :-) V americe už děti zavírají za stříkání z vodních pistolí, někde ve venezueli, nebo tam někde zakázali výrobu hraček co vypadají jako pistole, ... mysllím, že je to krok správným směrem. Od mala nám takovými hračkami, filmy a videohrami říkají "je naprosto vpořádku vraždit druhé" a podle toho to taky dopadá. Hlavně, že porno je špatné a nesmí se vysílat přes den, ale vraždění, to je ok.
    Věřím v jednoho Boha.
    9.10.2013 08:15 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Hlavně, že porno je špatné a nesmí se vysílat přes den, ale vraždění, to je ok.
    To dava logiku - skutecny problem tohoto sveta neni vrazdeni, ale rozmnozovani.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    9.10.2013 09:44 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    To nechápu: v zemích s vysokými příjmy (na které vývojáři primárně cíli) není rozmnožování problémem, protože nebýt migrace, docházelo by spíše k úbytku (OT: což osobně nepovažuji za problém). A co se týká většinového světa (většinového co se týká množství lidí co v něm žijí, nikoliv co se týká spotřeby), tak tam to vraždění naopak podporuje rozmnožování...
    9.10.2013 10:20 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Nechapete to spravne - to byla ironie. :-)
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    9.10.2013 10:36 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    No jó, když to oni na mne nesměj s ironií hnedka takto po ránu... ;-)
    11.10.2013 00:18 Prussian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013

    problemom europy je prave nedostatocne rozmnozovanie, co vytvara dopyt po imigrantoch a to sposobuje dalsie socialne problemy hlavne dovody nedostatocneho rozmnozovania sa:

    1. socialny a dochodkovy system, ktory motivuje ludi aby nemali deti
    2. antikoncepcia
    3. interrupcie

    9.10.2013 13:09 Hudry Hudry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Chci se optat, rozbehnul nekdo Doorways na nejakem starsim zeleze? Mam notebook s ATHLON 64 X 2 M320 a 4 GB RAM a grafikou ATI Mobility ™ Radeon ® HD 5145, 512MB VRAM, tak jestli to ma cenu kupovat :D. Diky
    stativ avatar 9.10.2013 19:32 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Taky by mě to zajímalo. Zdá se mi to, nebo je takový trend, že ke hrám obvykle není demo?
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Heron avatar 9.10.2013 19:37 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Ano není.
    vain avatar 10.10.2013 06:25 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Někde psali, že dema snižují prodejnost. Jinými slovy výrobci chtějí, aby jsi to stáhl z torrentu a až potom se rozhodl, jestli si to koupíš.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    stativ avatar 10.10.2013 12:35 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Zrovna jsem chtěl napsat: „A pak se diví, že lidi pirátí.“ Přece nebudu kupovat zajíce v pytli.

    Abych pravdu řekl, tenhle argument se mi úplně nezdá. To by mohli rovnou hry prodávat „zaplať, kolik chceš.“ Krom toho když už dohraju upirátěnou hru, nemám motivaci si ji kupovat. U demoverze si řeknu „Jo, to vypadá super, zajímalo by mě, jak to dopadne“ a koupím si plnou verzi. Ale možná jsem úplně mimo, i když většinou mám pocit, že mimo je spíš multimediální průmysl.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    10.10.2013 13:06 Hudry Hudry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Uplne by stacilo, kdyby se hra dala nejakym zpusobem spustit treba na hodinu. At proste clovek vidi, jestli mu to neco rekne a premava mu to. No co, nakonec jsem koupil tu Armu Tactics a musim rict, ze celkem dobre. Akorat to obcas pada.
    11.10.2013 00:21 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Steam tohle dela pomerne casto, ze nabizi hry zdarma pres vikend, a muzete si je pak koupit.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    vain avatar 11.10.2013 16:39 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    No "poměrně často" bych to nenazval. Naopak bych řekl ojediněle. Zatím jsem nikdy tuto jejich nabídku nevyužil, jelikož fakt poskromnu a tím pádem menší šance se trefit do vkusu. Ono to ale není vyloženě o Steamu, ale distributorech hry jako takové.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    11.10.2013 18:14 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Ja to taky nikdy nevyuzil, akorat jsem chtel poznamenat, ze ta moznost uz existuje, i kdyz neni bezna.

    To spis vyuzivam ty slevove akce (na Steamu).
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    10.10.2013 09:59 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Škoda že v Urban Terror je tak málo serverů na 4.2, většina CTF serverů je pořád na 4.1
    10.10.2013 13:19 Zloděj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Také se nám, milovníkům stealthu a zvláště Thief série, urodil The Dark Mod v2.0. Viz thedarkmod.com, který je ale teď beznadějně přetížený, takže stahujte z https://thepiratebay.sx/torrent/9024163
    10.10.2013 13:46 Hudry Hudry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – září 2013
    Ale to fakt vypada dobre... diky za tip.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.