abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - září 2014

    9. 10. 2014 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 2761×

    Vyšla nová verze Minecraftu s označením 1.8, pro Linux přibyly hry Planetary Annihilation, Hack ‘n’ Slash, Hatoful Boyfriend, McDROID, Tropico 5, Cannon Brawl, Train Fever, Borderlands 2 a mnohé další. Linuxové herní novinky pro září 2014 jsou tady.

    Obsah

    Minecraft 1.8

    link

    Oblíbená sandboxová hra Minecraft vydala novou verzi 1.8. Novinek není zrovna málo, přibyla spousta stavebních materiálů, neméně nových akcí, vylepšení týkající se Minecraft Realms a mnohé další. Ovšem to není jediné, co se v kostičkovém světě za září událo: herní studio Mojang, jež za hrou stojí, bylo za dvě a půl miliadry dolarů koupeno Microsoftem. Obě zainteresované strany se však vyjádřily v tom smyslu, že pro hráče by se nic zásadního změnit nemělo, tudíž ani linuxová verze by neměla být ohrožena. Doufejme...

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Planetary Annihilation

    link

    Pokud vám název Planetary Annihilation něco připomíná, tak máte pravdu: za vývojem této RTS stojí velká část lidí, jenž stvořili dnes již legendární Total Annihilation. A žánr, případně i náplň hry zůstává stejný: real-time strategie, ve kterém je vaším úkolem nikoliv nad nepřítelem zvítězit, nýbrž jej zničit. Děj se odehrává ve vesmíru, tudíž ke splnění svého cíle můžete využít obvyklé zbraně, jako jsou kosmické lodě, ovšem uplatnění najdou taktéž poletující asteroidy, které lze navést na kolizní dráhu s planetou obývanou nepřáteli. Na výběr je jak hraní single-player módu, tak multiplayerová verze, která slibuje možnost souběžného hraní skutečně masivního počtu hráčů. Přestože byl titul dlouho a netrpělivě očekáván, reakce na vydání jsou rozpačité, a to jak mezi hráči, tak i recenzenty.
    Planetary Annihilation lze sehnat na Steamu, v Humble Store či u přímo u výrobce za cenu pohybující se okolo 28€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Hack ‘n’ Slash

    link

    Hack ‘n’ Slash je velice podivnou puzzle hrou. Hlavní náplní je totiž hacking: přeprogramování chování objektů, zneužívání chyb v globálních proměnných, změny chování nepřátel a přepisování kódu hry. Dle slov autorů totiž "jediná cesta k vítězství vede skrze nerespektování předem daných pravidel". K projití prvních pár levelů stačí pouze dostatek trpělivosti, ovšem ty vyšší lze úspěšně dokončit pouze se znalostí programování, neboť tam již skutečně měníte kód, který je v tomto případě psaný v jazyce Lua. A jelikož měníte chování celé hry, snadno se může stát, že jednoduše zhavaruje. V tom případě je nutné vrátit se v čase a svůj kód přehodnotit.
    Hack ‘n’ Slash je na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Hatoful Boyfriend

    link

    Různých vizuálních novel tu už byla spousta, ale Hatoful Boyfriend se liší. V této hře totiž nejde primárně o seznamování se dívky s chlapcem, nýbrž chlapce s ptákem. Takto bizarně je totiž postaven příběh, jenž vypráví o prvním lidském studentovi na St. PigeoNation’s Institute, prestižní škole pro talentované ptactvo. Děj je totiž zasazen do světa, jenž je ovládán inteligentními okřídlenci všech možných druhů. Vy postupujete dále ve studiu a každý krok, jenž učiníte, rozhodne o tom, který z opeřenců se stane vaším vyvoleným. Na první pohled uhozená hra, nicméně po kozím simulátoru by linuxové hráče nemělo snad překvapit už vůbec nic.
    Hatoful Boyfriend se prodává na GOG či Steamu za 8€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    McDROID

    link

    McDROID je zajímavou kombinací arkádovky, RTS a tower-defense. Příběh vypráví o robotovi, který se z vesmíru náhodou dostal na nehostinnou planetu, kterou se snaží upravit k obrazu svému. Sází všude kolem sebe zeleň, sbírá plody, konstruuje složitější přístroje a hlavně se připravuje na vlny protiútoků, které jsou proti jemu a jeho bohulibé činnosti vedeny. Hra je vytvořena v hezkém, animovaném stylu, ovšem vhodnost pro děti je otázkou, neboť se nejedná zrovna o nejjednodušší hru.
    McDROID se dá koupit na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Tropico 5

    link

    Dlouho očekávaný linuxový port diktátorské RTS Tropico 5 je tady. Pátý návrat na ostrov Tropico v roli jeho diktátorského vůdce pokračuje v duchu předešlých dílů: začínáte v době hluboké kolonizace 19. století a postupně se snažíte svůj stát rozvíjet dle vlastních schopností, dovedností a plánů, aby obstál i po několika stoletích v době přesahující 21. století. Opět je nutné dbát na rozvoj zemědělství, průmyslu a služeb pro turisty, bezpečnost, dobré zahraničně politické vztahy, ovšem hlavně na spokojenost vlastních občanů. Pátá verze navíc vylepšuje obchodní mechanismy, technologický a vědecký výzkum a průzkum. Hru je možné hrát v multiplayeru v kooperativním či kompetitivním módu až ve čtyřech hráčích.
    Jelikož se jedná o AAA titul, odpovídá tomu i cena: Tropico 5 se na Steamu prodává za 45€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Cannon Brawl

    link

    Cannon Brawl je v žánru real-time strategií jistou výjimkou: hráči totiž nesledují dění pohledem shora jak bývá zvykem, ale vše je zobrazováno z 2D pohledu. Během hraní se však ukáže výhoda tohoto řešení, neboť bitvy mezi hráči probíhají ve stylu známém z herní série Worms. Zbytek se však již nese v duchu klasických strategií: postav, dobuď území, vylepši, znovu postav, dobuď další území a tak dále. Po dohrání singleplayer módu však není třeba hru odkládat, neboť stále lze své síly změřit s ostatními v on-line multiplayeru.
    Cannon Brawl je k mání na Steamu za 15€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Train Fever

    link

    Train Fever je dalším z řady ekonomických simulátorů, které se zaměřují na dopravu, konkrétně v tomto případě na tu vlakovou. V Train Fever začínáte v roce 1850 a vaším cílem je vybudování skutečně funkčního dopravního impéria. Krom osobní dopravy se budete snažit na své místo dopravit i další suroviny čtyř různých průmyslových řetězů. Terén, ve kterém se vše odehrává, je procedurálně generovaný, ovšem cestu skrz něj nebudete hledat jako v případě Transport Tycoonu či jeho svobodného klonu OpenTTD přes snižování jednotlivých bodů a stavění jednoho kousku železnice za druhým, neboť nejlepší možná trať se sama propočítá pouhým tažením po požadované trase. Celkové názory na hru se různí: vyšší hodnocení dostává od kritiků než od samotných hráčů.
    Train Fever lze sehnat přes Steam či z webu výrobce za cenu 25€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Borderlands 2

    link

    Více než dva roky po své premiéře vychází linuxová verze slavné FPS s RPG prvky Borderlands 2. Ve hře si můžete vybrat jednoho ze čtyř hlavních hrdinů, Axton, Maya, Salvador či Zero, v případě DLC ještě navíc Gaige a Krieg, a s nimi se vydat do bitev na planetě Pandora. Ta je od skončení prvního dílu ovládána tyranem Handsome Jack, kterého může zastavit pouze jeden z Vault hunterů, v jehož roli se ocitáte. Celá hra je zpracována v zajímavém komiksovém stylu a možná i díky tomu se vše nese v odlehčenější atmosféře. Krom klasického singleplayeru můžete využít i kooperativního multiplayeru, kdy v misích, se kterými si nejste schopni poradit sami, můžete přizvat dalšího hráče na pomoc. Hra sklízí silně pozitivní ohlasy jak u kritiků, tak u hráčů.
    Borderlands 2 je k mání na Steamu za 20€.

    Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

    Letem světem

    link

    Závěr

    link

    Zatímco v srpnu nebylo téměř o čem psát, v září bylo naopak nutné se o spoustě zajímavých titulů pouze letmo zmínit. Kurz linuxového hraní je tedy dobře nastaven, snad se jej podaří udržet.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    mikirc avatar 9.10.2014 09:46 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    Nevím proč, ale četl jsem "Oblíbená sandboxová hra Microsoft Minecraft..." Jenom to MS koupilo, nebo jim tam cpou i nejake svoje smejdarny?
    Byl jednou jeden...
    9.10.2014 10:33 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    Oficiálně to jenom koupili a nic by se nemělo změnit, ani lidé kteří na tom pracují (velet by tomu měl i nadále Notch), tak uvidíme. Zatím neproběhlo nic, minimálně nic, o čem by se mluvilo...
    9.10.2014 20:22 mm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    Notch tomu velet nebude, protože součástí smlouvy s Microsoftem je skutečnost že opustí Mojang. Viz jeho vyjádření na blogu http://notch.net/2014/09/im-leaving-mojang/
    9.10.2014 21:04 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    A jo, tak Notch ne, ale hra má stále zůstat cool ;-)
    Heron avatar 9.10.2014 21:14 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    Hlavně Notch Minecraft neřídí už hodně dlouho. To má na starosti Jeb (od roku 2011).
    9.10.2014 09:50 jc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    Sice uz negamesim, ale udelam jednu vyjimku. Na spadnuti je totiz Legend of Grimrock II. Prvni dil byl skvelou vzpominkou na legendarniho Dungeon Mastera a druhy urcite take neudela ostudu. Mmt bezi posledni predobjednavky.
    9.10.2014 10:17 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    Kde je Wasteland 2? To strci vsechny ty sragory z clanku do kapsy.
    9.10.2014 10:34 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    No, to je otázka! Wasteland 2 není, jelikož jej autor z nějakého neznámého důvodu přehlédl...
    9.10.2014 10:44 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    To mi prijde spis jako zamerne neuvedeni, nez prehlednuti. Na gamingonlinux o tom je nekolik clanku, na Steamu se Linuxovym uzivatelum zobrazovaly velke upoutavky, clanky snad na vsech ceskych hernich webech. Jestli to neni zamer, tak si myslim ze by to chtelo doplnit. Je to jedna z nejlepsich her co zatim na Linux vysla("velke" tituly jsem hral snad vsechny).
    9.10.2014 10:56 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    :-D Opravdu mne nenapadá jediný důvod, proč bych měl záměrně něco neuvést...

    Jinak jsem v rychlosti proletěl Gaming on Linux a nikde jsem tam neviděl článek typu "Wasteland 2 officially released". A jelikož se tam často píše o různých beta a Early access verzích, tak mi to prostě uniklo (možná že tam něco takového je, ale jelikož jsem to opět přehlédl, tak to asi není až tak výrazné). Ale jo, na ten GoL cast o Wasteland 2 si vzpomínám, ale nějak mi to nedocvaklo, že už to zřejmě bude oficiálně venku...
    9.10.2014 11:07 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    Ok. Tak to kdyztak dopln. Je to pecka. Uz to hraju podruhy, protoze jsem uplne prisel o pulku lokaci.

    http://www.gamingonlinux.com/articles/wasteland-2-is-selling-very-well-what-a-shocker.4356

    http://www.gamingonlinux.com/articles/gol-cast-maintaining-the-law-of-postapocalyptic-world-in-wasteland-2.4350
    9.10.2014 17:17 Old school James Bond
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    > Srágory > Borderlands 2 > Nigga, You just went full retard. Never go full retard.

    Wasteland 2 je super skvělá hra, ale urážet Borderlands to se prostě nedělá...
    9.10.2014 17:28 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    Jenom jsem si trochu zaprehanel. Proste me zarazilo ze je v prehledu nejake uchylacke zoohentai a Wasteland 2 chybi.
    1.12.2014 16:22 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    Tak jsem se konecne dostal k tomu si Borderlands 2 zahrat a musim rict, ze ve srovnani s Wastelandem 2 to sragora je. Naprosto tuctova strilecka, kterou odlisuje snad jenom ta grafika.
    Salamek avatar 10.10.2014 17:06 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    Wasteland 2 tam neni protoze je to predrazena prerejtovana sracka (Bohuzel, moc jsem se na nej tesil) a na borderlands 2 nema ani omylem...

    Mam rad RPG tahovky (pri nejlepsim postapo), Fallout 1,2 Gorky 17, UFO... ale proste Wasteland 2 je nezabavny, neprehledny a hratelnost je taky nic moc... Snazim se Wasteland 2 stale uplne nezavrhnout a hrat jej a doufam ze nekde prijde zlom... ale zatim nic, stale mam Sado Maso pocit z jeho hrani...

    Shadowrun Returns je mnohem lepsi (Taky zde chybi)
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    13.10.2014 10:52 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    Me teda Wasteland 2 bavil od zacatku. Arizona je vubec vychytana. Problemy a nedodelky jsem potkal az v druhe mape, kam se dostanes tak po 30 hodinach hrani.
    paul2no avatar 11.10.2014 12:29 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - září 2014
    Na Borderlands 2 jsem se fakt těšil. Bohužel ale na mém stroji to pod Linuxem nejde úplně plynule, i když je fakt že mám už opravdu letitý hardware, nicméně ale Win verze pod Windows jde krásně, byť samozřejmě se sníženými detaily. Je otázka, jestli to je ovladačem grafiky, nebo celkovou optimalizací.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    13.10.2014 20:37 __I__
    Rozbalit Rozbalit vše Train Fever
    Train Fever som testoval od prvej uvoľnenej testovacej verzie (na Windowse). Nainštaloval som cez steam aj na Linux, ale veľmi dlho tam chýbal binárny spúšťací súbor. A keď sa konečne objavil, tak hra nešla spustiť, a nejde (mi?) spustiť stále. Inak k hre: čakal som niečo na spôsob Cities In Motion, ale dostal som pomerne nudnú hru, s veľmi ťažko dosiahnuteľným profitom, neshopnosťou načítať uloženú hru po aktualizáci...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.