abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky - září 2015

    12. 11. 2015 | Jiří Komárek | Hry a zábava | 3104×

    S mírným zpožděním jsou tu linuxové herní novinky za měsíc září.

    Savage XR vydal verzi 1.2, pro Linux vyšly hry SOMA, Armello, Satellite Reign, The Stanley Parable, Crookz - The Big Heist, Cross of the Dutchman, Grand Ages: Medieval a spousta dalších. Se zpožděním, ale Linuxové herní novinky za září 2015 jsou tu.

    Savage XR 1.2

    Svých dvanáctých narozenin se dočkalo Savage XR, hra kombinující real-time strategie a first-person střílečky. Při této příležitosti byla vydána verze 1.2, ve které najdete 113 nových kamenů sloužících k dekoraci, které se budou hodit především tvůrcům map, důl na drahokamy nyní vytěží 12 tisíc jednotek do autodestrukce, důl na zlato pak 100 000 jednotek, proběhla i změna vyvážení těchto surovin a do standardního nastavení se dostaly dva nové typy pracovníků: hlídač a nosič.
    Savage XR je zdarma ke stažení na domovské stránce hry.

    Savage XR 1.2 Savage XR 1.2 Savage XR 1.2

    SOMA

    Asi nejlepším představením hry SOMA je informace, že za ním stojí ten sám tým co stvořil Amnesia: The Dark Descent. Opět se jedná o hororovou hru, tentokráte se však ve sci-fi budoucnosti budete snažit přežít na dně Atlantického oceánu. Hlavní představitel opět trpí jistou formou halucinací a hranice mezi fikcí a realitou je tak tenká. Páteří hry je však opět silný příběh, který je navíc umocněn patřičnou grafikou a skvěle padnoucí hudbou. Na Metacritic si hra získala hodnocení 84/100, na Steamu se stala miláčkem hráčů s 95% pozitivních reakcí.
    SOMA stojí na Steamu 28€.

    SOMA SOMA SOMA

    Armello

    Milovníky karetních her by mohlo zaujmout Armello. Během jejího hraní se totiž budou cítit jako při utkání ve stolní hře. Koncept hry zahrnuje pohádkové bytosti, které má hráč na povel a po jednotlivých tazích se snaží porazit protivníky a nárokovat si trůn. Celkové provedení ale explicitní násilí neukazuje a i zobrazení hlavních hrdinů jakožto pohádkových postav dává tušit cílovou skupinu, i když svou náročností může zaujmout i starší hráče. Metacritic hodnotí hru na 74/100, hráči na Steamu jí dali pozitivní hodnocení v 89% případů.
    Armello je k mání na Steamu za 20€.

    Armello Armello Armello

    Satellite Reign

    Satellite Reign je název nové real-time strategie z cyberpunkového prostředí. Se skupinou čtyř agentů se vydáte do ulic, ve kterých platí právo, jenž si určují všemocné korporace. Svoji cestu si budete muset najít plazením se, střelbou či sabotážemi, ovšem odměna za to stojí: ovládnutí nejmocnější z korporací. Za svoji existenci hra vděčí Kickstarteru, na kterém se objevila žádost o její financování před dvěma lety. Na Metacritic hru hodnotí 76 body, na Steamu 83%.
    Satellite Reign lze hrát za 28€ na Steamu či za podobné částky, ale bez DRM na GOG či přes Humble Store.

    Satellite Reign Satellite Reign Satellite Reign

    The Stanley Parable

    Přestože The Stanley Parable začal jako mod Half-Life 2, aby byl poté vydán jako samostatná hra běžící na Source enginu, násilí ani akci ve hře nečekejte. Naopak, celá hra stojí na vyprávění o muži jménem Stanley Parable a jeho pouti po budově, ve které pracuje. Hráč má pak pouze omezené možnosti ovládání předmětů, ovšem přichází-li důležité rozhodnutí, hlas vypravěče, kterým není nikdo jiný než britský herec Kevan Brighting, mu poradí co udělat. Na hráči je pak rozhodnutí se poddat nebo se mu vzepřít a tato rozhodnutí vedou následně k různým koncům. Metacritic hodnotí hru vysoce 88/100, hráči na Steamu jí dali 91% pozitivních hlasů.
    The Stanley Parable je k mání na Steamu za 12€.

    The Stanley Parable The Stanley Parable The Stanley Parable

    Crookz - The Big Heist

    Crookz - The Big Heist vás zavede do sedmdesátých let 20. století, kdy vládne pohoda a bezstarostná nálada. Té si chtějí užít i hlavní protagonisté této stealth strategie, a tak se vydají na dráhu zločinu. Pomocí předem připravené taktiky se pokusí o největší loupačky v historii, jejichž precizní plánování závisí na špionáži. Občas se ale věci nepovedou a je třeba užít rychlé rozhodování, chce-li se hráč vyhnout odhalení. Na Metacritic hra získala 75/100, na Steamu od hráčů 78% a tedy velmi pozitivní hodnocení.
    Crookz - The Big Heist je na Steamu za 25€.

    Crookz - The Big Heist Crookz - The Big Heist Crookz - The Big Heist

    Cross of the Dutchman

    Akční adventura Cross of the Dutchman staví svůj příběh na pověsti o muži jménem Pier Gerlofs Donia, panovníkovi z Fríska, který se vzbouřil nadvládě Habsburků a vydal se na cestu pirátství a rebelie. Ve hře však jakožto hrdina dá dohromady partu sedláků a spolu s nimi se vydá bojovat za svůj lid proti nepříteli. Grafický styl silně připomíná komiksovou tvorbu. Dosahování jednotlivých cílů také není nejtěžší a celkově se dá hra dohrát během pár hodin. Kritikům z Metacritic se líbí z 61%, hráčům na Steamu z 82%.
    Cross of the Dutchman se na Steamu prodává za 9€.

    Cross of the Dutchman Cross of the Dutchman Cross of the Dutchman

    Grand Ages: Medieval

    Grand Ages: Medieval datuje svůj původ do roku 2008, kdy vyšla budovatelská strategie Imperium Romanum. Její pokračování, Imperium Romanum II čili Grand Ages: Rome, spatřilo světlo světa o rok později. Hlavní náplň hry, tedy budování impéria, se neztratila, pouze se posunulo časové období. Hra má velice propracovaný systém obchodu a tvorby zboží, kdy hlavní výzvou není válčení, ale udržení chodu vlastní říše. Válka se ve hře vyskytuje, ovšem pouze ve velice zjednodušené formě (a jako velice nákladná činnost), stejně tak jako diplomacie. Na Metacritic hra získala 63 bodů ze sta, na Steamu od hráčů pouze 44%. Možným důvodem nízkého hodnocení je náročnost hry, kdy i jen jednoduché udržení říše při životě stojí hráče i přes desítku pokusů.
    Grand Ages: Medieval na Steamu za 37€.

    Grand Ages: Medieval Grand Ages: Medieval Grand Ages: Medieval

    Letem linuxovým herním světem

    • Svobodná implementace klasických Command & Conquer titulů OpenRA vydala verzi 20150919, která přináší hlavně výrazné vylepšení AI
    • Opravné verze se dočkala i svobodný ekonomický simulátor OpenTTD, který vyšel v pořadovém čísle 1.5.2
    • Svobodná FPS Unvanquished vyšla ve verzi 0.43. Vylepšeny byly hlavně mapy
    • Tahová strategie FreeOrion se dostala do verze 0.4.5. Hra vyměnila engine Ogre3D za SDL, značně vylepšena byla AI, změn se dočkalo uživatelské rozhraní a přibyly články ve wiki
    • Nové verze 0.9.1 se dočkala i svobodná závodní hra SuperTuxKart. Pro všechny přibyla nová trať a přispěvatelé se mohou těšit na další dvě: Antediluvian Abyss a Candela City
    • Pro Linux vyšla sci-fi tower-defense Alien Robot Monsters
    • Procedurálně generovaná FPS s pro tento herní žánr velice neobvyklou ASCII art grafikou, Illuminascii, se objevila na Steamu
    • Lovers in a Dangerous Spacetime je název nové 2D střílečky, kterou lze kooperativně hrát spolu s AI postavičkou nebo další osobou
    • Hororová adventura I Can't Escape: Darkness byla vydána mimo jiné i pro Linux
    • RPG Victor Vran, o které byla zmínka v červencovém čísle, vydala záplaty a zdarma ke stažení DLC
    • Hezky vyvedená vesmírná střílečka Solar Shifter EX vydala svou linuxovou verzi
    • Akční RPG Rack N Ruin lze koupit na Steamu či v Humble store
    • Hru POSTAL 2 lze nově rozšířit o DLC Paradise Lost
    • Point-and-click adventuru Dropsy lze stahovat ze Steamu, bez DRM pak z Humble store, itch.io či GOG
    • Klasická tower-defense strategie Alien Robot Monsters byla vydána pro Linux
    • BRAWL, krvavější klon klasického Bombermana, vydán pro Linux
    • Hyperspace Pinball, jak už název napovídá, je další počítačovou verzí pinballu
    • Zombie survival strategii The Escapist: The Walking Dead lze také hrát na Linuxu
    • Budovatelská strategie Cities: Skylines přichází s rozšířením After Dark, které přidává střídání dne a noci a s tím spojené obtíže při správě města
    • Adventura o gentlemanovi s názvem Last Word přistála na Steamu
    • Objevitelskou adventuru Else Heart.Break() můžete kupovat na Steamu či bez DRM na GOG či Humble Store
    • Na Linuxu se též objevila hezky vypadající adventura Armikrog, zpočátku ji však trápily bugy
    • Ve hře Expand postupujete kruhovým labyrintem, který se neustále posouvá dál
    • Pozitivního přijetí hráči se dostalo i kreslené akční adventuře Jotun
    • Assault Android Cactus je nová střílečka s arkádovým nádechem
    • Z klasických her se na GOG objevily Al-Qadim: The Genie's Curse a D&D Stronghold: Kingdom Simulator

    Závěr

    Her pro Linux neustále přibývá, jen na Steamu jich je možné najít přes 1500 a toto číslo by se mohlo ještě zvýšit s příchodem Steam Machines.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.