abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (61%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 435 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače

    11. 12. 2012 | David Ježek | Recenze | 7782×

    Necelé dva měsíce po vydání prvního dílu se společně podívejme, kam mezitím Mageia 2 pokročila, jaké že to dvě verze GNOME vlastně nabízí a jak je to tedy s těmi uzavřenými ovladači grafických karet. Na závěr také vysvětlím, proč přes všechny nepříjemnosti u Mageia 2 nadále zůstávám…

    Obsah

    Co se za dva měsíce změnilo?

    link

    Hodně a přitom málo. Hodně se v mém případě změnilo z hlediska stability. Asi 14 dní po vydání prvního dílu recenze jako mávnutím kouzelného proutku zmizely moje problémy se stabilitou vyúsťující denně v kernel panic. Nevím o tom, že by tehdy „přitekly“ nějaké relevantní aktualizace (zcela jistě ne kernel, ani žádné moduly, možná nějaké aplikace), takže bych to přisoudil linuxovému pravidlu pana Murphyho: „Kernel panic zmizí ve chvíli, kdy o něm napíšete na linuxový server“ ;-).

    Mageia Mageia

    Mnoho se nezměnilo v oblasti aplikací. Kupříkladu můj oblíbený Firefox se stále drží verze 10, aktuálně 10.0.11, ač sedmnáctka je venku již dlouho. Pomalu si začínám myslet, že Firefox 17 se oficiálně objeví až v Mageia 3, jejíž třetí alfa vyšla před necelým měsícem, přičemž finální verze je chystána na květen příštího roku. Ale už jsem si zvykl (včetně toho že jsem si ručně zprovoznil i sedmnáctku, viz screenshoty). Řekl bych, že stabilnějším se stal i GIMP (nyní 2.8.2) a Rawtherapee (ač stále „jen“ 4.0.6, když homepage projektu nabízí 4.0.9.x) i darktable (zde všechna čest Peťošovi, nedávná aktualizace z jeho repozitáře drží slušně krok s vývojem – vedle Peťošova repozitáře dále používám BDK).

    Ovladače GPU aneb Tak trochu poloviční omluva Mageia týmu

    link

    V diskusi pod prvním dílem jste mi spílali, že jsem nebyl schopen použít jinak výborně fungující GUI pro změnu grafického ovladače z open-source na uzavřený. Ano, je to částečně moje chyba, jednoduše mi systém nic takového nenabídl ani pro GeForce, ani pro Radeon a můj letmý pohled do Ovládacího centra Mageia (+ položky Prohlížet a nastavovat hardware) mi nic takového neodhalil. Dnes již vím, že chyba je u mě, protože v nabídce ovladačů pro GPU je k dispozici uzavřený ovladač tak, že jej Mageia 2 sama nainstaluje.

    Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia

    Problém je ale v tom, že tento ovladač je v dialogu po jeho zobrazení jakoby předvolen, tudíž to působí dojmem, že TOTO je aktuálně aktivní ovladač, což v případě Radeonu HD 5450 znamenalo jediný dostupný („radeon/fglrx“. Ani ve snu by mě nenapadlo, že když v tomto dialogu místo na „Zrušit“ kliknu na “Ok“, nabídne se mi instalace uzavřeného ovladače od daného výrobce GPU.

    Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia

    Nicméně se tak stalo a funguje to perfektně. A to jak pro Radeon HD 5450, tak pro GeForce GTX 550 Ti – v obou případech systém umí dobře zprovoznit uzavřený ovladač vlastním automatickým procesem, pokud se uživatel skrze ovládací centrum k němu prokliká. Ale intuitivní to není v žádném případě, naopak je to velmi matoucí.

    Ovládací panel pro AMD Radeon:

    Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia

    Ovládací panel pro Nvidia GeForce:

    Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia

    Jedno však musím ocenit, neustálé žonglování mezi grafikami s GPU obou výrobců systém ustál na jedničku a neměl a nemá s tím žádný problém. Pravda, nyní při bootu v logu nacházím selhání toho či onoho kernelového modulu pro GPU, které není zrovna přítomno, ale nijak to neovlivňuje jinak hladký běh systému, pročež si z vlastní zkušenosti dovolím říci, že tohle má Mageia o dost zmáknutější než Ubuntu (to obvykle po dvou přehozeních grafik šlo do kolen a Xka přestala nabíhat, ale připouštím, že naposledy jsem takto důkladněji prověřoval rok a půl staré Ubuntu 11.04).

    Mageia Mageia

    GNOME 3 a GNOME shell

    link

    Mageia

    Nejprve se krátce zastavím u „klasického GNOME 3“. V podání Mageia 2 nijak zvlášť nevybočuje z výchozí implementace, alespoň jsem si po letmém průzkumu ničeho nevšiml. Design je ryze černý, příjemný na dlouhodobé používání, pokud vám tmavší desktop vyhovuje, představovat v dnešní době sekce menu jako Okna a Aplikace asi nemá valný smysl.

    Mageia

    Já bohužel nejsem schopen si zvyknout na nemožnost minimalizace aplikací do nějaké lišty/seznamu a snadného přepínání mezi nimi. Je to s výchozím GNOME 3 přesně tentýž problém, jaký mám s „Metro UI“ ve Windows 8. Proto jsem velmi ocenil, že v Mageia 2 se nachází i „alternativní verze“ GNOME zvaná GNOME Classic.

    Mageia

    Pozadí plochy lze samozřejmě změnit, přepínání aplikací i s náhledy skrze GNOME Shell je až překvapivě svižné (pamatuji si, že na stejném PC – Intel Pentium Dual-Core + Radeon HD 5450 – to bývávalo poněkud línější).

    GNOME Classic

    link

    Mageia Mageia Mageia Mageia

    To sice běží na stejném základu, tedy GNOME 3, ale řadu věcí implementuje v konzervativnější podobě: máme zde tedy horní lištu, kam se umísťují zástupci aplikací, dolní seznam úloh, do kterého se okna minimalizují a na horní liště okna nechybí tlačítka pro minimalizaci a maximalizaci.

    Mageia Mageia Mageia

    Stejně tak když okno chytnete za horní lištu (nikoli s Altem kdekoli) a táhnete jej nahoru, nechce jej GNOME automaticky zvětšit přes celý monitor.

    Další vlastnost, kterou jsem na GNOME Classic ocenil, je našeptávání spouštěných aplikací. Velmi rychle (tedy před zhruba 5 měsíci) jsem si zvykl na spouštění aplikací pomocí rychlo-nabídky přes Alt+F2. Ta v GNOME vyžaduje napsání celého jména aplikace, zatímco v GNOME Classicu stačí typicky první tři-čtyři znaky a pak už jen odentrovat. Jediná nevýhoda tohoto systému spouštění aplikací tkví v tom, že neregistruje programy jinde instalované či jen rozbalené – jako je třeba ten můj Firefox 17, nebo VueScan, který mám jen rozbalený na Ploše. Pokud existuje možnost je nějak dostat do tohoto našeptávače (nejspíš tedy do nějakého přehledu aplikací uvnitř Mageiy, resp. balíčkovacího/menu systému, dejte mi prosím vědět v diskusi :-)).

    Audio + foto + video

    link

    Zvuk

    link

    Mageia

    V krátkosti si ukažme několik aplikací. Pro audio je výchozím přehrávačem v GNOME obligátní Rhytmbox. Osobně ale používám Audacious, který vyžadoval doinstalování. Trpí obvyklým neduhem, kdy, pokud použijete Winamp skin, a minimalizujete program, již jej nemaximalizujete. Minimalizuje se totiž jen hlavní přehrávač, nikoli ekvalizér a playlist, „díky“kterým systém považuje Audacious za stále maximalizovaný, pročež tato volba nic nedělá. Musím tedy používat GNOME skin, ale nestěžuji si, nakonec „po překonání rezistoru“ se s ním pracuje o něco lépe.

    Mageia

    Pro rychlý převod hudby mezi formáty dobře poslouží dodatečně instalovaná utilitka Gnac („GNome Audio Converter“). Pouze zatím nevím, proč při převodu mp3 do aac občas se skladbami udělá to, že v nich nepravidelně lupe. Ruční převod kupříkladu přes wav formát toto nedělá, z čehož usuzuji, že jde o chybu Gnacu.

    Video

    link

    Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia

    Mezi přehrávači videa se sluší pro GNOME zmínit GUI nadstavbu GNOME MPlayer. Vedle samotného MPlayeru asi jediný – v mé velmi „zprasené“ instalaci Mageia 2 velmi namáhaný – spolehlivý video přehrávač, kterému po složité choreografii s výměnami grafických karet a ovladačů nepřestala fungovat akcelerace fullscreen videa (tedy nikoli akcelerace dekódování nějakého formátu, ale HW akcelerace fullscreen video zobrazení včetně jeho přeškálování na dané rozlišení a vyhlazení).

    Mageia Mageia

    Jinak je výchozím přehrávačem pochopitelně Totem, pro něj platí víceméně podobné povídání jako pro MPlayer pouze s tou výjimkou, že si žáá doinstalování nesvobodných kodeků.

    Mageia

    Avidemux je v Mageia 2 aktuálně ve verzi 2.5.6, což oproti domovskému webu s verzí 2.6.0 sice na první pohled vypadá jako znatelné zpoždění, ale když se podíváme do novinek této verze, pak tvůrci sami upozorňují, že dva-šestka je sice v mnoha případech lepší, ale v jiných zase horší. Nevím jestli to tedy byl záměr tvůrců Mageiy 2, ale respektuji, že setrvali u 2.5.6.

    Kupříkladu OpenShot je aktuálně ve verzi 1.4.2, což oproti 1.4.3 na domovském webu je naopak v pořádku na první pohled, ale na druhý nikoli, neboť verze 1.4.3 představuje poměrně velké vydání z hlediska opravených kritických chyb a zaměřila se na velmi žádané vlastnosti týkající se efektů, vylepšení časové osy, 3D animací apod.

    Foto

    link

    Mageia Mageia

    Mezi foto aplikacemi se sluší vedle výchozího prohlížeče obrázků opět připomenout stále dospívající, ale s každou verzí lepší a lepší Shotwell.

    Ač má jeho výstup pochopitelně velmi daleko k možnostem RAW editorů, jeho možnosti v rychlých úpravách expozice, barevného podání snímků a podobných věcech začínám pomalu ale jistě shledávat dostačujícími pro většinu fotografií.

    Mageia

    Dále musím zaklepat, že Hugin v aktuální verzi 2011.4.0 je u mě takřka zcela stabilní (spadne občas jen při dávce, nikoli při přípravě panoramat, což je klíčový posun k lepšímu oproti dobám před zhruba rokem). Jsem sám zvědav, kdy se nějaký schopný balíkář (balíkovač) chopí před měsícem vydané verze 2012.0.0, která integruje knihovnu lensfun a nový nástroj pto_gen pro generování pto souborů.

    Mageia Mageia

    Některé z pluginů pro GIMP jsou k dispozici v repozitářích.

    Mageia Mageia

    K darktable i Rawtherapee 4 míří má pochvala.

    Další aplikace

    link

    Mageia

    Výchozím prohlížečem je Epiphany, GNOME browser využívající jádro WebKit, ale asi nebudu daleko, když vyslovím názor, že většina z vás jej vůbec nepoužívá?

    Mageia Mageia

    Textovou editaci reprezentuje například LibreOffice Writer – ten je mimochodem aktuálně ve verzi 3.5.5.3, přičemž na domovském webu projektu je k dispozici verze 3.6.4. Ke Geditu mám jistou výhradu: při zapnuté kontrole pravopisu mi po překročení jisté meze dojde natolik dech, že zobrazování psaných znaků má jisté zpoždění za realitou a i se občas stává, že nějaké znaky úplně vynechá, ač klávesy zmáčknuty byly. Gedit by si dle mého zasloužil nějaké překopání kódu za účelem zrychlení jeho chodu, ale to samozřejmě není výtka vůči Mageie, jen drobný postřeh.

    Je důvod ke spokojenosti?

    link

    Obecně myslím mohu říci, že ano. Přes porodní problémy, které minimálně zčásti vyléčila pilulka anti-PEBKAC léku, jsem s Mageiou 2 více než spokojen. Po půl roce používání se definitivně změnily mé pracovní návyky na PC tak, že to co mě krátce po nainstalování tohoto systému frustrovalo, mi nakonec spíše vyhovuje. A že ta cesta, kterou se GNOME 3 vydalo, není kompletně chybná (ba právě naopak) myslím jasně demonstruje i fakt, že řadu ideí zkopíroval Microsoft do svého Windows 8 Modern UI (dříve známého jako Metro). Ale pokud je pro vás GNOME 3 v klasické podobě nepoužitelné, je tu skvělá věc jménem GNOME Classic, které pod kabátkem tepe GNOME 3 srdce, ale navenek je to konzervativec tělem i duší.

    Na běžné procházení souborů (ať již kvůli otevření toho či onoho dokumentu či puštění videa) jsem si zvykl na “klasického průzkumníka“ zvaného Thunar, pro věci, které chci od něj mít oddělené a realizovat ve dvou panelech ale zůstávám u Krusaderu (protože GNOME Commander je bohužel nadále podstatně větší „osina v zadku“ než Krusader), ale na Total Commander stále nostalgicky vzpomínám. Už mi ale nechybí otevírání souborů jejich přetažením na ikonu v TCMD, což je věc, kterou jsem velmi používal posledních 15 let – tak moc GNOME změnilo mé návyky. V něm lze otevírání souborů v aplikacích realizovat sice zcela jinak, ale při zhruba stejné časové náročnosti.

    Co ještě GNOME chybí k dokonalosti, je hlubší provázanost aplikací s jeho systémy. Ne všechno se totiž objevuje v sekci „Naposledy použité“ v otevíracím dialogu a to je zkrátka špatně, narušuje to konzistenci. Také by si takovéto dialogy mohly pamatovat svoji polohu, nastavení a načtené adresáře. I přes všechny tyto výtky je ale GNOME (Classic) příjemným desktopem, na který jsem si zvykl.

    A Mageia 2? Z toho co jsem již uvedl jasně plyne, že čím déle se s tímto systémem kamarádíte, tím spíše mu přijdete na chuť a vychytáte ty všemožné otravné mušky. A když už se i mě podařilo dobrat se funkčních grafických ovladačů včetně 3D akcelerace, přehrávání 1080p/x264 videí ve fullscreenu, zprovoznění skeneru (Epson V500 + VueScan) i DVB-T PCI karty (bezproblémový Philips), tak je to důkaz, že při troše snahy může být Mageia zajímavou alternativou Ubuntu, které se nám vydává cestou implementací komerčních služeb.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.12.2012 11:00 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Co je to za login manager / display manager? Díky ;-)
    11.12.2012 16:24 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    gnomacky GDM
    Jakub Lucký avatar 11.12.2012 12:14 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Pokud existuje možnost je nějak dostat do tohoto našeptávače (nejspíš tedy do nějakého přehledu aplikací uvnitř Mageiy, resp. balíčkovacího/menu systému, dejte mi prosím vědět v diskusi :-)).
    Ten našeptávač funguje stejně jako Tab v Bashi... Stačí danou aplikaci přidat do $PATH (nevím, jakou ten našeptávač má, mně se osvědčilo dělat symlinky do /usr/bin/)
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    11.12.2012 16:28 tomolc | skóre: 29 | blog: Live Desktop Tuning | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Zdravím

    "pro věci, které chci od něj mít oddělené a realizovat ve dvou panelech ale zůstávám u Krusaderu (protože GNOME Commander je bohužel nadále podstatně větší „osina v zadku“ než Krusader), ale na Total Commander stále nostalgicky vzpomínám."

    Skúste DobleCommander. Je fakt vinikajúci. Treba použit aktuálnu radu 0.5.5.xxxx.
    pocasienahorach.sk
    19.12.2012 23:30 Michalxo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Suhlas, double commander je super. Snazi sa byt to iste co total cmd pre win. (Dokonca to tam aj deklaruje autor.) ;)
    Agent avatar 11.12.2012 16:28 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    V Avidemuxu 2.6 se mi dosud nepovedlo zkonvertovat jediný video. Vždycky to po čase spadne na nějakou debilní chybu :-/ Zdá se mi, že ten soft je čim dál horší. Nejlepší verze se mi jevila nějaká 2.4. 2.5 taky nejni nejhorší.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    11.12.2012 17:21 Rovano | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    To bude tím novým vykreslováním a akcelerací přes OpenGL. Pohledej.
    (╯°□°)╯︵ ┻━┻ enough of this! ♫♫♫ԅ(ˆ⌣ˆԅ)♫♫♫
    11.12.2012 21:42 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Jako dlouholetý uživatel Mandrake / Mandriva / Mageia musím bohužel napsat, že jsem migroval k OpenSuse a to kvůli projektu na kterém momentálně pracuji. A důvody? Mageia je neskutečně zabugovaná. Přes MCC není možné zprovoznit NIS server, NFS server. Inu řekl jsem si nevadí, zkusím to z command line, nejsem přeci žádné béčko. Bohužel ani to se nepovedlo, protože některým balíčkům chybí závislosti na důležité součásti pro zprovoznění. Na to ovšem není čas. Při instalaci na T400 se automaticky nenainstaluje podpora pro ThinkPady, takže nefungují ani takové maličkosti jako je kliknutí, či scrolování touchpadem. Některé aplikace jako třeba remmina neumožňují nastavení všech možností, některé možnosti jako kdyby aplikace vůbec neměla. Kdybych ji neznal z jiných dister, bral bych to jako nedotaženou aplikaci. Tady asi opět bude nějaká špatná, či chybějící závislost. Tohle je jen náčrt problémů, na které jsem narazil a přijdou mi tedy závažnější, než prkotiny, které popisuje autor. Mageiu jsem provozoval i na některých serverech ... ale mám li server o něco rozšířit, automaticky upgraduji na OpenSuse, protože i když se mi to těžce píše, tak je daleko více odladěnější a funkční. V Yastu2 jsem nenarazil na nějaký bug jako v MCC pod Mageiou. A právě MCC jsem považoval za hlavní sílu této distribuce, už třeba kvůli jednoduché instalaci GPU. Bohužel i v této síle Mageia dosti oslabuje. Neháži ji však přes palubu a doufám, že se z toho všeho postupem času vzpamatuje. Přeci jen je to dosti "mladá" distribuce, na které se podepsal neveselý konec Mandrivy. Toť mé praktické zkušenosti po celý život Mageii.
    David Ježek avatar 11.12.2012 21:52 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    vidíš, pro mě jsou třeba na desktopu zase nepodstatné prkotiny to kolem NIS/NFS. je to otázka toho, na co distro potřebuješ a holt pro tvé užití je vhodnější opensuse, ale nedělal bych z toho všeobecný závěr.
    11.12.2012 22:35 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    A je snad někde psáno, že se jedná vyloženě o desktopovou distribuci? Pokud něco v předchozí verzi fungovalo a nyní to nefunguje, je to jednoznačně chyba. Tedy pokud není předem oznámeno, že o tuto funkcionalitu systém přijde. No a pokud jsou v MCC takové chyby, že z něj nenastavíš to, co nabízí MCC nabízí, tak se jednoznačně jedná o chybu distribuce. Byly časy, kdy MCC nemělo konkurenci. Pravda, to bylo ještě v Mandrivě. Nevím, ale i na desktopu může být funkcinalita NIS/NFS celkem důležitá. Představ si, že budeš mít v domácnosti dva Linuxové stroje a budeš chtít mezi nimi sdílet data, to to budeš řešit přes sambu? Dnes je v málokteré domácnosti jen jeden stroj ...
    12.12.2012 14:37 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Oznámil si im bug ?

    Ak nie tak oznám, ďakujem.
    12.12.2012 18:20 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    To je pro mne samozřejmost. Většinu z toho ale nahlásili uživatelé dříve ;-)
    15.12.2012 22:21 JardaK | skóre: 12 | blog: Linuxovy_obcasnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače

    Na Mandraku/Mandrivě/Mageie jsem už asi deset let, funkčnost NFS a NIS je pro mě též velice podstatná (školní síť). Proto jsem koncem května nahlásil bug, který jsem raději za týden vyřešil tvorbou opravených rpm (aplikování F16 patchů). Tím se vyřešil NIS.

    Ohledně NFS - servery mám na Mag1, klienti Mag2 - žádný problém. NFS Server na Mag2 jsem ovšem nezkoušel
    16.12.2012 20:42 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    No ve školství to bude asi jedno, ale mít server na již nepodporované verzi je poměrně riziko. To by Mageia nekomunikovala třeba s CentOS? Tam je dlouhá podpora a stabilita, tím pádem asi i dost ušetřeného času.
    Tomáš Bžatek avatar 13.12.2012 16:52 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    NFS je vicemene zaklad pro sdileni souboru a dokonce bych rekl, ze v desktopu ma nejvetsi vyuziti. Nebo snad nekdo sdili v unixove siti veci pres sambu??
    Koupim litajiciho tucnaka
    13.12.2012 17:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Mně na tohle obvykle celkem stačí FTP.
    David Ježek avatar 13.12.2012 17:09 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    já třeba nesdílím nic. a tak to jistě dělá nejméně polovina uživatelů (samozřejmě ne rekrutovaných na tomto serveru). myslel jsem to tedy tak, že ač je chyba/škoda, že NFS není v pořádku, tak to není tak významná chyba.
    multi avatar 13.12.2012 13:36 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Taky jsem si vsiml, ze Mageia uz asi nebude cilit tolik na server jako Mandriva. Osobne jsem Mandrivu povazoval za nejlepsi kombivaci stability privetivosti a ruznorodosti. Proto ji mam na desktopu, starem notasu, serveru.... Ale nyni uvazuj, ze u servetu misto upgredu z madrivy 2010.2 prejdu na debian .... Jinak na jednom desktopu mam uz Mageiu 2 a tak spokojenost, na druhem teprve planuji upgrade.
    12.12.2012 09:21 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Jako dlouholetý uživatel Mandrake/Mandriva jsem nikam neemigroval, naopak mám Miháju (nářeční výslovnost) jako 100% funkční. A to nejen na silném hardwaru, ale i na P3 1100MHz a na stejně silném Thinkpadu T23, samozřejmě s KDE. Je fakt, že nic speciálního jako NFS nepoužívám, ale jako uživatel desktopu jsem spokojený...
    12.12.2012 15:41 XMen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Ja mam problem zatial na vsetky verziach linuxu. Chcel som rozhodit moj starsi scanner Benq 5000U pomocou sane ale je to nemozna zalezitost. Dostal som sa iba potial, ze som schopny scannovat c/b do rozlizenia max 50dpi (scanner zvlada ovela viac). Ked chcem nieco viac tak scanner sa v strede zasekne a ani priebezne mi neposiela ziadne uz oscanovane casti obrazku. Skusal som aj VueScan, ktory funguje uplne super avsak je plateny. Mate niekto podobny problem a prip. aj riesenie?
    13.12.2012 18:56 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Toto vyriesis jedine s vyvojarmi SANE. Urcite sa bude hodit dump funkcnej USB komunikacie (z Windows alebo z toho VueScanu).

    Scannerov je totiz vela typov a spravidla k nim nie je ziadna dokumentacia ani podpora pre Linux. A ludi schopnych urobit/dorobit backend do SANE za takychto podmienok je malo.
    15.12.2012 14:51 XMen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Uz som sa o to znazil, bohuzial ta komunikacia s nimi je skoro nemozna. Neviem ci som to spominal ale ten scanner mi perfektne fungoval este na mandrake 10 tiez so SANE takze co sa tyka podpory mojho scanneru tak by problem byt nemal. Podla mna sa nieco zmenilo architektonicky a novy SANE nieje schopny pracovat s drivermi pre stare scannery alebo s usb 1.1
    =^..^= AmigaPower® avatar 13.12.2012 12:33 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Proboha to Gnome je ale kentus! :-D Proč tam nemáš KDE?
    25.12.2012 19:47 tydýt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 2 po půl roce užívání #2: obě verze GNOME, grafické ovladače
    Nastavení ovladače pro grafickou kartu je jednoduše popsáno tady. Takže nikoliv chodit do položky Prohlížet a nastavovat hardware, ale do položky Nastavit grafický server.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.