abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 562 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)

    3. 4. 2014 | David Ježek | Recenze | 4545×

    V minulé části jsme si představili instalaci a KDE 4 ve čtvrtém vydání distribuce Mageia, dnes je čas na druhý „majoritní desktop“. A to hned ve dvou reinkarnacích. Mageia 4 samozřejmě nabízí jak aktuální GNOME 3.10, tak jakýsi hybridní režim GNOME Classic, se kterým oproti vydání Mageia 3 dost zamávali. Pojďme se na tu řež podívat blíže.

    Obsah

    Základní seznámení

    link

    Mageia 4 v obrazech

    Mageia 4 používá v podstatě výchozí desktop GNOME. Liší se samozřejmě wallpaper, případně pozadí v logovacím programu GDM, ale jinak nejsou zásahy do GNOME prakticky žádné.

    Uvítací obrazovka, instalace

    link

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    I GNOME vás bude vítat s novou obrazovkou, přes kterou se jde dostat na všechna nastavovátka a rychle provádět instalace základních / nejpoužívanějších aplikací či aktualizovat systém. Vizuálně se vše trochu liší přesně v intencích rozdílů mezi KDE/Qt a GNOME/GTK, ale samotná uvítací obrazovka je vytvořena v Pythonu.

    Mageia 4 v obrazech

    Odhlašování, vypínání či nastavení jasu a hlasitosti je klasický společný dialog, nyní vše v jednom bez ohledu na to, na kterou z ikonek v pravé horní části kliknete. To byl dobrý nápad.

    Mageia 4 v obrazech

    Zamčená obrazovka zobrazuje velkým písmem datum a ještě větším čas. Sympatické.

    Nastavení prostředí

    link

    Mageia 4 v obrazech

    GNOME 3.xx používá poměrně nevzhledný dialog pro jednotlivé oblasti nastavení. Pokud je někde vidět jistý efekt, pak asi nejvíce zde. Jestli si za slovo efekt dosadíte nedodělanost GUI, nebo evidentní nesvéprávnost návrháře tohoto GUI, to nechám již na vás :-).

    Nastavení sítí, aktualizace

    link

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Tato sekce je, jako další jiné, shodná s KDE. Jde o Mageia dialogy, které, mají jen trochu jinou dekoraci oken, případně mírně odlišný vzhled fontů atd.

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Stejné platí pro aktualizační GUI. To si v případě instalace nového jádra řekne o restart systému, nijak jej ale nevynucuje, ostatně v systému jsou ve výchozím nastavení zachovávány všechna nainstalovaná jádra, mezi nimiž lze přepínat v zavaděči (ve výchozím stavu GRUB 1.5).

    Nabídka „Start“, alternativní nabídka

    link

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Výchozí aplikační či dokumentová obrazovka GNOME je stále stejná. Nabízí přehled nejčastěji používaných programů či všech aplikací, aktuálně spuštěných aplikací, přehled ploch a lze v jejím rámci přímo psaním vyhledávat v aplikacích a historii dokumentů. Sympatická věc, kéž by byla svižnější, na 1,2GHz Core 2 Duo je to dost tristní.

    Mageia 4 v obrazech

    Ale máme tu gnome-tweak-tool – s jehož pomocí lze upravit asi stovku nastavení GNOME 3.xx včetně přidání minimalizačního a maximalizačního tlačítka do horní lišty oken, a také zde máme alternativní spouštěcí nabídku.

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Ta je doplňkem té velké, pomalé, hlavní a přímo z ní ji lze volat, takže nepřijdete o žádnou výše uvedenou funkcionalitu, jen s touto alternativní můžete získat možnost pohybovat se zejména v nainstalovaných aplikacích svižněji a trochu konzervativněji.

    Výchozí aplikace

    link

    GNOME je od trojky známo několika věcmi: krácením možností prostředí a přejmenováváním letitých aplikací do nicneříkajících stupidních univerzálních názvů. Za všechny jmenuji třeba video přehrávač Totem, přejmenovaný na Videa, nebo www prohlížeč pojmenovaný velice vkusně a inovativně jako WWW. Vpravdě ženijální, ale kromě názvů se také postupně překopává GUI těchto programů do podoby slučitelné s překopáváním GUI v samotném GNOME, takže se na verzi 3.10, kterou Mageia 4 přináší, podívejme.

    Již zmíněný www prohlížeč WWW staví na jádru Webkit a v mnoha ohledech jakoby Chrome, resp. Chromiu vylezl z klonovacího zařízení. Nové GUI, kde se mnohé prvky přesouvají do lišty s titulkem okna, mu ale dávají specifický ráz. První dva screenshoty ukazují vzhled prohlížeče v normálním okně, resp. v maximalizované verzi.

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Dialogy se z nemalé části přesunuly ze samotné apliakce do horní lišty prostředí.

    Mageia 4 v obrazech

    Nastavení jsou velmi podobná jiným Webkitovým prohlížečům.

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Po projítí dostatku stránek se zaplní výchozí nabídka nejnavštěvovanějších. Žádné velké úpravy, které nabízela Opera, ale nečekejte.

    Mageia 4 v obrazech

    Ale dost pláče nad rozlitým prohlížečem, podívejme se na Videa. Tedy ne na nějaké avi či mkv soubory, ale přehrávač zvaný Videa. Kdysi známý jako Totem. To víte, Zlín se také jmenoval Zlín odjakživa, jenže pak pár chytrých hlav vymyslelo jeho přejmenování na Gottwaldov. Ale to sem vlastně nepatří.

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Gottwaldov sice změnil jméno, ale jinak je to ten stále stejný starý dobrý Zlín, tedy Totem. Základní přehrávač videí s podporou všeho možného skrze Gstreamer pod kapotou.

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Standardním prohlížečem fotografií je jednoduchý, ale sympatický prográmek, jehož název je skutečný jazykový majstrštyk: Fotky. Budu sám velmi zvědav, kam se tento prográmek vyvine, jeho oficiální pouť jako součásti GNOME začala s verzí 3.8, tedy té předcházející tři-desítce z Mageiy 4.

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Vedle Fotek jde samozřejmě buď doinstalovat nebo přímo ve výchozí instalaci volby desktopu GNOME používat spousta dalších foto aplikací. Dnes vynechám RAW editory, ukažme si pouze klasický Shotwell a klasický GIMP.

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Je zde také výchozí jednoduchý přehrávač hudby zvaný Hudba. Každému jistě vyhovovat nebude, pro rychlé snadné přehrávání ale nabízí potřebnou základní funkcionalitu, opět oblečenou do strohého čistého GNOME designu.

    Mageia 4 v obrazech

    Jednodušší textový editor gedit již také částečně migroval do prostředí GNOME 3. Zatím je to ale takové chaotické, většina nastavení se stále volá nabídkami z menu, ale předvolby již z horní lišty. Trochu matoucí, napoprvé jsem to déle hledal, než mi to docvaklo.

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Souborový správce vypadá poněkud výpočetně náročněji než třeba Thunar z Xfce. Je na něm znát jistá elegance a vícevláknovost, ale postupné načítání položek ve velkých adresářích či náhledů souborů je tak pomalé, že než se vše ustálí, neustále vám v okně hopsá měnící se seznam. Thunar v tomto funguje přeci jen efektivněji. Pokud bych navíc mohl za něco orodovat, tak to bude možnost větší velikosti náhledů, abych kvůli každé probírce fotografií nemusel pouštět Shotwell či GwenView.

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Několik dalších součástí již jen na screenshotech.

    GNOME Classic

    link

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Alternativní nabídku v GNOME berte jako oslí můstek ke „klasickému“ režimu. Zatímco Mageia 2 či 3 měly k dispozici režim, který se víceméně podobal nějaké kombinaci GNOME 2 s Xfce a částečně GNOME 3, musím bohužel konstatovat, že v Mageie 4 je tento režim totálně zabit. V podstatě pokud si nainstalujete do standardního GNOME onu alternativní nabídku, tak jste na dvou třetinách cesty k novému režimu GNOME Classic. K mému velkému zklamání je tento režim nyní v podstatě z valné části jen jinak oskinované GNOME s alternativní nabídkou a některými dalšími úpravami á la gnome-tweak-tool.

    Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech Mageia 4 v obrazech

    Mimo jiné tak kupříkladu zůstává přes Alt+F2 spouštěný rychlodialog pro spouštění programů, který v minulé verzi Mageiy hezky napovídal zbytek názvu aplikace (podobně jako v KDE, Xfce, Mate (snímek se zeleným pozadím), Unity, …), zatímco ten v GNOME 3 ne. I GNOME Classic tak nyní nutí uživatele psát kupříkladu celý „firefox + Enter“ namísto pouze „fir + Enter“. Je to děsně zdržující a ještě smutněji tohle vypadá v porovnání s tím, že v GNOME Shellu ono „fir + Enter“ stačí.

    Navíc ač je samotné GNOME Classic oblečeno do šedivého skinu, jsou některé dialogy černé jako v originálním GNOME 3. Vypadá to dost divně a jedním z těchto podivných dialogů je právě spouštěč Alt+F2. Zkrátka za GNOME Classic dávám čtyřce mínus, byť chápu, že zůstat u původního pojetí bylo do budoucna neudržitelné. Naštěstí jsou tu další desktopy jako Xfce či Mate a Cinnamon, ale o těch zase příště.

    Obecně z hlediska pomalejšího notebooku s 1,2GHz dvoujádrem Intel považuji GNOME za dobře použitelné. Ano, některé dialogy jsou trošilinku trhanější či s pomalejší odezvou (vyhledávání psaním ve Shellu, například), ale nebrání to všednímu používání kombinace Mageia 4 s GNOME. Pokud bych svižnost KDE 4 ohodnotil jako 2 – 3, pak s GNOME to bude zhruba 2-.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jardík avatar 3.4.2014 00:32 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Se jim moc nepovedlo. Zlatý gui Windows 2k
    Věřím v jednoho Boha.
    Sešívaný avatar 3.4.2014 00:52 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    GNOME 3.xx používá poměrně nevzhledný dialog pro jednotlivé oblasti nastavení. Pokud je někde vidět jistý efekt, pak asi nejvíce zde. Jestli si za slovo efekt dosadíte nedodělanost GUI, nebo evidentní nesvéprávnost návrháře tohoto GUI, to nechám již na vás :-).
    Ani ne tak nesvéprávnost návrháře jako spíš nesvéprávnost správců GNOME v Magei. V originále to totiž vypadá takto: http://www.eweek.com/imagesvr_ce/5997/038813gnome01.jpg

    Očividně chtěli sjednotit vzhled s KDE, ale jak jde vidět i na dalších screenshotech, a moc se jim to nepovedlo. To je důvod, proč preferuji, když se distribuce nesere do vzhledu a nabízí software v takové podobě, v jaké to zamýšleli autoři.
    vain avatar 3.4.2014 06:09 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    +1. Jsem rád, že to tady hned někdo zmímil. Čuměl jsem na tu větu v článku a ten screen s otevřenou hubou :-)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    3.4.2014 19:32 skóre 159
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Ve finále jde především o nesvépravnost autora článku, který nerozumí problematice a evidentně píše kraviny.

    Proč by taky nepsal kraviny, když je za to placený, že jo.
    4.4.2014 08:46 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Jste hrdý na své dílo?
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Conscript89 avatar 3.4.2014 12:14 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Na GTK2 se mi libilo, ze kdyz jsem si pustil aplikaci v nem napsanou, nevypadala jako mimozemstan. To same rozhodne nemuzu rict o GTK3 (gnome3) aplikacich. Z meho pohledu je chyba na strane vyvojaru GTK3/gnome3/aplikaci. (uzivatel KDE/Xfce)
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    Sešívaný avatar 3.4.2014 14:40 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    To je pravda, ale když už vypadají jako mimozemšťani v KDE,Xfce,..., tak není potřeba z nich dělat mimozemšťany i v samotném GNOME.
    Conscript89 avatar 3.4.2014 16:49 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Tak s tim souhlasim (ostatne na tom jak to vypada v Gnome mi az tak moc nesejde).
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    4.4.2014 09:00 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    A naopak. Toolkitem to v každém případě není, pouze nemístnou iniciativou leštičů...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Fluttershy, yay! avatar 4.4.2014 01:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    V KDE System Settings na vývojovém Kubuntu vidím i možnost nastavit oxygen-gtk pro GTK3, ale pravda, trpajzlíci samotní na to zvysoka prdí – jako obvykle.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Drom avatar 3.4.2014 02:14 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Sympatická věc, kéž by byla svižnější, na 1,2GHz Core 2 Duo je to dost tristní.

    Tak to je dost smutnej poznatek.

    Pokud bych navíc mohl za něco orodovat, tak to bude možnost větší velikosti náhledů, abych kvůli každé probírce fotografií nemusel pouštět Shotwell či GwenView

    Velikost ikon/náhledů je otázka zvoleného měřítka. Nebo tuhle funkci už taky odstranili?

    ...postupné načítání položek ve velkých adresářích či náhledů souborů je tak pomalé, že než se vše ustálí, neustále vám v okně hopsá měnící se seznam.

    To je celkem stará věc, kterou trpěl už nautilus (než ho vykuchali a přejmenovali na todle :)).

    Dialogy se z nemalé části přesunuly ze samotné _apliakce_ do horní lišty prostředí.

    (vyhledávání psaním _ve_ Shellu, například)

    Typo...

    ...www prohlížeč pojmenovaný velice vkusně a inovativně jako WWW.

    Ha, owned! :D
    4.4.2014 08:58 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Právě jse spolu s autorem přišel na to, proč Mageiu neprovozovat s Gnome a proč si dát práci s výběrem hlavních aplikací.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Drom avatar 18.4.2014 23:35 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Tomu nerozumím.
    3.4.2014 08:32 ikarr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Ohavné
    3.4.2014 12:49 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    GNOME 3.xx používá poměrně nevzhledný dialog pro jednotlivé oblasti nastavení.
    To není vzhled Gnome ale distribuce, zřejmě jste nezkusil jiné s opravdu výchozím vzhledem.
    5.4.2014 18:11 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Musím, říct, že poslední ale opravdu pěkný vzhled (dekokoraci) měl Mandrake 10..10.1 Ale marně jsem hledal tuhle dekoraci abych jí mohl změnit v distribuci jiné. Když teď vidím, jakou dekoraci používá KDE4, ..nechápu.
    Fluttershy, yay! avatar 5.4.2014 20:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    To vypadá skoro jako Keramik, jdu blejt.

    Zlatý Oxygen, u kterého si navíc dekoraci můžu úplně schovat.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.4.2014 20:25 jadd | skóre: 34 | blog: Greenhorn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Ne jmenovalo se to Galaxy, ale pod stejným názvem měly jiné distribuce podobnou dekoraci, jen ty tlačítka byly hranatá a měly horší efekt při stisku. Keramik se mi taky nelíbil,
    Fluttershy, yay! avatar 5.4.2014 20:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    To vypadá skoro jako Keramik, jdu blejt.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.4.2014 08:56 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Vidím, že riziko spočívající ve výběru nevhodného DE je u distribucí stálle velmi živé. Když už má být něco defaultní, tak v případě DE asi tak, jako je Cinnamon v Mintu. Osobně ale rád připomenu, že takový Enlightenment nic nikomu nevnucuje a obsahuje nastavení - vše podle E, ponechat nastavení X, ponechat aplikacím jejich nastavení - atd. Prostě nikomu nic nevnucovat a dát na výběr při maximální svižnosti a lehkosti. Jo a ty stížnosti autora na pomalý FM - doporučuji zkusit XFE, má to sice jiný lak, ale ta rychlost :)
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Fluttershy, yay! avatar 4.4.2014 14:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Osobně ale rád připomenu, že takový Enlightenment nic nikomu nevnucuje

    Možná by stálo za zvážení inspirovat se tím a skutečně ho netlačit všude možně.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.4.2014 21:06 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Neměl jsi Davide období, kdy ses snažil používat Enlightenment? Ale jestli ano, tak je to už nějaký rok.
    Fluttershy, yay! avatar 5.4.2014 21:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Ano, neměl. Asi třikrát jsem ho na desktop nainstaloval, dvakrát spustil a opustil. Pominu-li, že se docela dost používalo na freerunneru.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.4.2014 14:41 u2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    videa, www, hudba.. aneb gramatika pozmenena tak aby kazde slovo bylo mozne pouzit jak jako sloveso, tak podstatne jmeno... co mi to jen pripomina, ze by orwelovu novorec :-) ?

    Uz see tesim az si ty dementi (tedy pardon, inteligentni uzivatele gnome 3.0) budou rikat: wwwvni tohle www ve www a klinkni tam na www.
    Sešívaný avatar 5.4.2014 17:31 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 4 v obrazech: 2. část (GNOME 3, GNOME Classic)
    Nějak mi uniká ten myšlenkový pochod. V čem je třeba Videa blíže slovesu než Totem?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.