abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 706 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mageia 5 v obrazech: nové vydání po téměř roce a půl

    30. 6. 2015 | David Ježek | Recenze | 7025×

    Páté vydání následníka již zesnulých distribucí Mandrakelinux a Mandriva přináší trošku konzervativnější složení softwaru, což je v mnoha ohledech naopak kladem. Pojďte se podívat, jak Mageia 5 vypadá a co nabízí.

    Dnešní představení nového vydání staré dobré distribuce nebude téměř v ničem objevné. Mageia 5 se totiž drží své tradice mírného konzervatismu, takže ač nám za několik hodin začne červenec a máme tu relativně čerstvě jádro verze 4.1, Mageia 5 staví na kernelu 3.19.8 (s podporou DMA-BUF + fences). Je to na škodu? Inu, pokud třeba máte Broadwell či Skylake (ha, ha, ha, jsem to ale vtipálek ;-), tak vás může mrzet chybějící pokrok v ovladačích, případně pro majitele radeonů jde o to, že na nejnovější pokrok v podobě next-gen ovladače AMDGPU si ještě počkají (kdo ví, možná až do vydání Mageiy 6).

    Pro grafiky Nvidia z hlediska proprietárního ovladače, jelikož Nvidia zahodila podporu pro starší karty, jsou zde tři větve: balíček nvidia304 pro Geforce 6/7, balíček nvidia340 pro Geforce 8/9 a 100 až 415 a nakonec aktuální nvidia-current pro Geforce od 420 výše. Plus samozřejmě ovladač nouveau. Instalátor systému se při instalaci v případě možnosti ptá, jeslti chcete používat otevřený, nebo rovnou stáhnout a nahodit uzavřený ovladač (ověřeno na GeForce GTX 750 Ti).

    Z dalších věcí je zde X.Org 1.16.4, Qt 5.4.0, GTK+ 3.14.8, mezi desktopovými prostředími pak KDE 4.14.3 (ale také Plasma 5.1.2 a Frameworks 5.5), GNOME 3.14 (plus „Gnome Classic“), Cinnamon 2.4.5, MATE 1.8.0, Xfce 4.12, LXQt 0.9.0 (a také LXDE na instalačním DVD), Enlightenment E18 (a mnoho dalších lehkých desktopů jako afterstep, awesome, dwm, fluxbox, fvwm2, fvwm-crystal, i3, icewm, jwm, lightdm, matchbox, openbox, pekwm, sugar, swm, windowmaker) a za aplikací třeba LibreOffice 4.4.2.2, Firefox ESR 31.7.0 (má být velmi (možná už byl) brzy upgradován na Firefox ESR 38.x). Balíčkovací systém používá RPM 4.12.0.1 s tzv. weak dependencies managementem. Editor HandBrake má podporu x265, konvertor Transmageddon podporuje VA-API, přibyl lehký prohlížeč fotografií Phototonic, instalátor Flashe freshplayerplugin, který využívá instalačku pepperflashe z Chrome (je nutno ji stále dodat ručně).

    Zkrátka novinky jsou celkem příjemné, ale nic co by představovalo revoluci. A to je dobře.

    Instalace, zabydlení, KDE

    Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia

    Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia

    Instalátor je obligátní klasika, nic zásadního se nemění, snad jedině ta podpora instalace uzavřeného ovladače pro GPU.

    Mageia

    Musím bohužel konstatovat, že mi opět neběžela přímo v instalaci Wi-Fi (může jít o pebkac, nevím), ale vytvoření UEFI / Grub2 instalace na mém stroji (Haswell Refresh a ASROck deska s UEFI) vedlo k nebootovatelnému systému. Možná chyba v implementaci Grubu2, nebo něco jiného, nicméně nejrychlejším řešením pro mě bylo repete klasickou cestou.

    Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia

    Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia

    Mageia

    Zabydlení v KDE je stejné jako u Mageiy 4. Ostatně jde stále o KDE 4, s ohledem na zkušenosti s horší stabilitou „KDE 5“ v Kubuntu 15.04, za to Mageiu spíš chválím.

    Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia

    Mageia Welcome je zde stále a funguje dobře. Skrze ni nahodíte jak repozitáře, tak dodatečné instalace, včetně metabalíčků pro audio a video kodeky a mnoho dalšího včetně Skype a Flashe. Musím uznat, že od prvního objevení mi tento nástroj je stále sympatičtější.

    Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia

    Následně už začínají putovat i aktualizace. Nastavení všeho možného je bezproblémové.

    GNOME, Xfce a další desktopy

    Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia Mageia

    GNOME i Xfce, stejně jako LXDE / LXQt vypadají víceméně standardně, ovládají se tak jak jsme zvyklí a totéž platí i pro zbývající GUI prostředí. Cinnamonu se týká stejný problém jako s Mageiou 4: opět mi odmítá nastartovat, s chybovou hláškou u Cinnamon i Cinnamon2D.

    Zkušenosti z půlročního používání (od beta verze)

    Mageiu 5 jsem osobně začal provozovat někdy v době vydání 5 Beta 1, tedy od poloviny listopadu. Už tehdy šlo o poměrně stabilní systém, který nabízel novější verze aplikací než Mageia 4, případně aktualizační vydání Mageia 4.1 uveřejněné po Heartbleed aféře. I o finálním vydání si dovolím říci, že pokud si pohlídáte známé chyby (a nebudete chtít používat Cinnamon, pokud vám také nepoběží :-), pak dostanete systém sice neběžící na bleeding-edge verzích programů, ale dobře udržovaný a stabilní (což jsem opravdu o Kubuntu či Lubuntu verze 15.04 říci bez uzardění nemohl). Vše je tak otázkou toho, jaká linuxová distribuce vám svojí filosofií či stabilitou vývoje nejvíce vyhovuje. Faktem totiž je, že s Mageiou se to poslední měsíce dost třáslo, je na ní stále znát, že vývojářů či balíčkářů není dostatečné množství a tak se vydání plánované na podzim/zimu daného roku může zpozdit až na léto roku příštího. Také je potřeba se smířit s tím, že ne na vše pro Mageiu najdete postupy, ne všechny programy jsou v repozitářích, natož v nejnovějších verzích. Ale každý další rok pozoruji, že stav je o něco lepší.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    jiri.one avatar 1.7.2015 07:38 jiri.one | skóre: 19 | blog: Jiriho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 5 v obrazech: nové vydání po téměř roce a půl
    Z určitých důvodů teď jedu chvilku na nejnovějším Kubuntu 15.04 a stabilita KDE byla opravdu mizerná, ale když jsem povolil backport repozitáře, tak se KDE aktualizovalo a teď jede stabilně k mé plné spokojenosti.
    www.jiri.one - Můj blog o Linuxu, hrách, životě, ...
    1.7.2015 11:48 Dima
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 5 v obrazech: nové vydání po téměř roce a půl
    Zkousel jsem Cinnamon v Mageia 5 kvuli kamaradovi a funguje bez problemu.
    1.7.2015 17:38 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 5 v obrazech: nové vydání po téměř roce a půl
    Testujem mag5 (stále v cauldrone ako vyšla 4.) vo virtuálu a zatiaľ môžem povedať že budem ubgradovať moju mag4 čo nevidieť.

    Pribudlo pár nie tak často videných programov ako aegisub v najnovšej verzii. Niektoré programy sú zastaralé ako napríklad qgis (nepracujem v ňom len testujem)
    1.7.2015 20:30 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 5 v obrazech: nové vydání po téměř roce a půl
    Osobně jsem zvědav na OpenMandrivu LX3, beta je na světě a léto bude na finální testování pro záříjové vydání. Bude to jistě zajímavé srovnání i z hlediska potenciálu obou vývojových skupin. Pak bude možné usoudit, zda by nebylo lépe opět spojené úsilí.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 2.7.2015 13:01 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 5 v obrazech: nové vydání po téměř roce a půl
    Domnívám se, že ty skupiny jsou si dosti vzálené. Mageia je nástupcem Mandrivy, kdežto OpenMandriva se odklonila k RosaLinuxu a jejich směr je dosti odlišný. Tady by slučování přineslo asi více škod, než užitku.
    2.7.2015 08:00 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 5 v obrazech: nové vydání po téměř roce a půl
    Líbí se mi recenze stylu "Tato distribuce je oproti *buntu velmi stabilní, jen v ní nejde WiFi a po nainstalování nejde nabootovat, takže je nutné ji nainstalovat znovu a jinak. Ale jinak je prostě boží :-)".
    2.7.2015 11:15 vxmery | skóre: 8 | Čeklís
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 5 v obrazech: nové vydání po téměř roce a půl
    A pokial nebude spolahlivo fungovať UEFI, tak si na novým strojoch velmi nezahraje.
    Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať
    2.7.2015 10:13 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mageia 5 v obrazech: nové vydání po téměř roce a půl
    Aktualizace čtyřky proběhla na T23 bez problémů, až jsem se divil...
    http://bandzone.cz/_90972

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.