abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 710 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Manjaro Linux

    17. 9. 2013 | David Kolibáč | Recenze | 147690×

    Před časem jsme si představili distribuci Chakra, která se odtrhla od Arch Linuxu, aby se vývojáři mohli zaměřit na uživatelskou přítulnost. Tehdy jsem si posteskl, že kompatibilitu nemuseli zcela zavrhnout — tak jako Linux Mint zůstává založený na Ubuntu, příp. Debianu. Je tu ale jiná distribuce, která se Archu drží na dohled, přitom ale nejde pouze o připravené liveCD s grafickým instalátorem. Jmenuje se Manjaro Linux — podle hory Kilimandžáro — a Mint v mnoha ohledech skutečně připomíná.

    Obsah

    V čem spočívá ta podobnost?

    • K dispozici je několik obrazů instalačních médií s různými grafickými uživatelskými prostředími a uživatelsky přívětivým instalátorem.
    • Aktualizace softwaru nejsou vysloveně na hraně, distribuce ve výchozím stavu obsahuje (vlastní) grafické nástroje pro správu balíčků. Přitom ale zůstává zachována kompatibilita se zdroji balíčků připravovaných komunitou.
    • Manjaro je vyvíjené primárně v Evropě, vyznačuje se vstřícnější politikou k proprietárnímu softwaru, zde nejen kodekům, ale i ovladačům.
    • Ne že by to hrálo nějakou roli, ale je populární na Distrowatch (za poslední rok stabilně v první desítce, recentně dokonce na čtvrtém místě).

    Instalace

    link

    Vývojáři pravidelně připravují tři varianty instalačních obrazů: s Xfce, s Openboxem a konečně bez grafického prostředí. Dále se se zpožděním objevují předělávky s jiným prostředím, namátkou Cinnamon nebo KDE. Jelikož aktuální verze v době, kdy jsem se jal Manjaro vyzkoušet, nebyla k dispozici s KDE Workspace, sáhl jsem po minimalistickém, asi 500MiB obrazu. Pro použití na jiném počítači jsem zvolil “plnotučné” Xfce.

    Poznámka: V době dopisování článku byl vydán Manjaro Linux 0.8.7.1 s mírně revidovaným instalátorem. Krom toho jsem pořádně netestoval verzi instalátoru, která podporuje UEFI, ale současně je zatím označena jako potenciálně nestabilní, resp. když jsem ji zkoušel, skutečně se ukázala jako experimentální — instalace se nezdařila.

    Konzolový instalátor je vcelku přímočarý a pro pokročilého uživatele, na nějž je tato varianta beztak cílená, bude procházkou růžovou zahradou. Pro nastavení rozdělení disku se používá cfdisk. Pokud tuto variantu instalace zvolíte, nedivte se, že se budete muset o hodně věcí starat sami. Polopatická uživatelská příručka1 např. zmiňuje, že prostředí KDE nainstalujete příkazem

    sudo pacman -S kde kdeplasma-applets-networkmanagement

    Už ale nehovoří o tom, že budete muset ještě rozběhnout správce přihlášení, tj. alespoň systemctl enable kdm apod. Dále jsem např. nečekal, že instalátor na disku nenajde MS Windows a nepřidá odpovídající položku do nabídky Grubu.

    Konzolový instalátor Konzolový instalátor Konzolový instalátor

    Oproti tomu grafický instalátor se nikterak zvláště neliší od jiných desktopových distribucí. Mám k němu jen několik poznámek:

    • Není přeložený do češtiny, totiž pokud na začátku zvolíte češtinu, pouze se nainstaluje několik balíčků s lokalizací aplikací a nastaví se locale.
    • Je možné vytvořit pouze jednoho uživatele, ten bude moct používat pro administraci systému sudo se svým heslem (jako v Ubuntu). Síla hesla se nekontroluje. Naopak si můžete zvolit jako obrázek pro použití na přihlašovací obrazovce jednu z mnoha podob Tuxe.
    • Automatické rozdělení disku není možné — přístupnější varianta je ruční nastavení diskových oddílů, což je pěkně zpracováno a můžete si příp. pomoct aplikací GParted. Netradiční možnost pro náročné je kompletně vlastní, ruční konfigurace včetně vytvoření souboru fstab, pak se instalátor o nic nestará.
    • Pokud instalátor vypnete nebo se vám podaří ho shodit, budete vše vyplňovat znovu.
    • Během samotného kopírování souborů se tradičně zobrazují různá sdělení o distribuci. Z těchto informací mě zaujalo hlavně vyjmenování některých populárních alternativ k předinstalovaným aplikacím, např. hudebnímu přehrávači.
    • Instalátor detekuje další operační systémy a přidá pro ně položky do nabídky Grubu.

    Při prvním spuštění po instalaci se systém přihlásil s instalací dodatečných lokalizačních balíčků — prostředí bylo v češtině jen tak napůl — jenže provést ji následně odmítl s tím, že první se musí provést aktualizace všech balíčků.

    Grafický instalátor Grafický instalátor Grafický instalátor Grafický instalátor Grafický instalátor Grafický instalátor Grafický instalátor Grafický instalátor

    Správa softwaru

    link

    Jestliže jste obeznámeni se správou balíčků na Arch Linuxu, budete v Manjaro Linuxu jako doma. Používá se zde pacman a dokonce i AUR, resp. yaourt. O nich už toho bylo napsáno hodně jindy, proto jen k odlišnostem od Archu…

    Stěžejní rozdíl spočívá v tom, že Manjaro má vlastní repozitáře a nejde je úplně jednoduše nahradit těmi z Archu2. V dostupnosti softwaru jsem rozdíly nepozoroval; běží jen o to, že Manjaro je trošku konzervativnější, pokud jde o aktualizace.

    S cílením distribuce na pohodlnější uživatele jde ruku v ruce grafická správa softwaru. Pro tento účel zamýšlený Pamac i Qt používající alternativa Octopi svou roli plní, jsou přehledné, stabilní a docela rychlé. Vzpomínáte-li si z minulých let např. na pomalý Yumex nebo neschopný KPackageKit, tohle rozhodně není ten případ.

    Pamac: aktualizace Pamac: aktualizace Pamac: aktualizace

    Octopi: rozhraní Octopi: instalace v konzoli

    Ještě jedna věc stojí za zmínku v souvislosti se správou softwaru, a sice Manjaro Hardware Detection, resp. v konzoli mhwd. Tento nástroj by vám měl pomoci s instalací ovladačů především grafické karty. Protože ovšem na všech počítačích momentálně používám grafické čipy Intel, bezproblémově podporované síťové karty apod., prakticky jsem tuto vymoženost vyzkoušet nemohl.

    mhwd umí ale ještě jednu věc, a to manipulovat s více verzemi linuxového jádra na jednom počítači. Vývojáři distribuce udržují v repozitářích více vydání — aktuálně stabilní 3.4, 3.8, 3.10 a spíše nestabilní 3.11. Doinstalovat jinou verzi je otázkou jednoho příkazu jako

    sudo mhwd-kernel -i linux38

    mhwd mhwd

    Xfce a aplikace

    link

    Na GNU/Linuxu samozřejmě můžeme používat aplikace a prostředí dle vlastní volby, ale krátce k tomu, co pro nás vývojáři připravili v případě Manjaro Linuxu s Xfce.

    Aktuálně je to prostě Xfce 4.10 s odpovídajícími aplikacemi:

    • správce souborů Thunar;
    • přehrávač Xnoise;
    • vypalovací nástroj Xfburn;
    • emulátor terminálu xfce4-terminal.

    Do toho jsou zamotané nástroje z GNOME, namátkou prohlížeč dokumentů (PDF) Evince nebo textový editor gedit, a populární aplikace jako Firefox, Thunderbird, Pidgin, VLC nebo balík LibreOffice. Z mně nepochopitelných důvodů ve výchozí instalaci (opět) straší např. vývojářské nástroje Qt.

    Zajímavější jsou předinstalované proprietární kodeky, Adobe Flash a pro mě překvapivě Steam. Nic pro milovníky svobody tak, jak si ji představuje Free Software Foundation.

    Musím ocenit výchozí nastavení vzhledu prostředí. Upravený motiv Adwaita společně s ikonkami Faenza vypadá dobře. Ovšem dál už je to slabší. Průhlednost emulátoru terminálu je přehnaná. Klávesové zkratky Alt+Fx kromě své funkce v grafickém prostředí občas současně fungují také tak jako v konzoli — např. při zavření okna pomocí Alt+F4 se přepnu na tty4. Další nepříjemnosti se týkaly regulace hlasitosti a nestability přehrávače Xnoise, při prvním spuštění se zhroutil a při druhém se zasekl, takže nešlo pozastavit přehrávání…

    Výchozí Xfce Uvítací obrazovka, README Předinstalované aplikace Dirty Xfce Dirty Xfce

    Závěr

    link

    Přiznám se, že z Manjaro Linuxu mám rozporuplné dojmy. Jakkoliv se mi myšlenka již připravené, věčně víceméně aktuální distribuce líbí, nutně vede k tomu, že se člověk nechá ukolébat tím, co za něj připravili vývojáři, načež tvrdě narazí na hrubé hrany Arch Linuxu. Kromě toho především na instalátoru by šlo ještě leccos zlepšit.


    1. Wiki Manjaro Linuxu obsahuje několik návodů, které vedou uživatele za ruku. Pěknou kompilací stěžejních wiki stránek je pak PDF, jež naleznete mezi obrazy disku na SourceForge.

    2. Ačkoliv provést konverzi systému z Manjaro Linuxu na Arch technicky možné je, jen to není tak docela triviální

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Artran avatar 17.9.2013 12:41 Artran | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    Nedávno mi odešel disk i s vyladěnou instalací Archu. Abych to nemusel zas celé od píky tunit asi tam hodím právě to Manjaro s Openboxem. Hlavní pro mě je, že je dostupný AUR. Podle mě je Manjaro zatím spíš pro lidi, kteří si už Archem prošli a případnou další instalaci si chtějí ulehčit a kteří si detaily v konfigurácích snadno doladí, než pro nováčky, kteří očekávájí zcela user friendly distribuci srovnatelnou třeba s Mintem.
    Fluttershy, yay! avatar 17.9.2013 15:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    Podle mě je Manjaro zatím spíš pro lidi, kteří si už Archem prošli a případnou další instalaci si chtějí ulehčit a kteří si detaily v konfigurácích snadno doladí, než pro nováčky, kteří očekávájí zcela user friendly distribuci srovnatelnou třeba s Mintem.

    Kam patřím já, když jsem z lenosti přešel z Archu na Mint?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    mca avatar 17.9.2013 19:42 mca | skóre: 17 | blog: keep_walking | Lévis, Québec City
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    Tezko rici, ale treba Te jen nebavi pouzivat pocitac proto, abys mohl pouzivat pocitac.

    "Hloupe dotazy posiluji kolektiv... ostatnim v tu chvili stoupne sebevedomi"
    17.9.2013 23:54 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    a preto je dobre, ak je viac druhov (nie vsak privela) distribucii.

    kubuntu ci opensuse pre ludi, ktori chcu pracovat

    arch ci debian pre ludi, ktori sa radi aj povrtaju

    gentoo ci lunar pre ludi, ktori radi pozru pod povrch.

    ale zasa 300 distribucii je uz asi zbytocne mnozstvo (OK, ese su tam jednoucelovky na pracu s diskami, routre a podobne, ale aj tak - 300?)
    Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
    Fluttershy, yay! avatar 18.9.2013 01:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    ale zasa 300 distribucii je uz asi zbytocne mnozstvo (OK, ese su tam jednoucelovky na pracu s diskami, routre a podobne, ale aj tak - 300?)

    Rozhodl kdo? To budeš obcházet vývojáře distribucí a u 300. distribuce jim řekneš, že tu jsou přebyteční? O_o

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pavlix avatar 18.9.2013 10:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    Zvláštní situace, kdy oba máte pravdu ;). Vznik nové distribuce může znamenat nové posily v open source nebo oslabení jiného projektu. Zánik distribuce může znamenat ztrátu open source vývojářů nebo posílení jiného projektu.

    Laik (kotrcka, snad neurazím) se na to dívá přímočaře a nechápe, proč by někteří nemohli spolupracovat a mít jednu společnou distribuci pro každou kategorii uživatelů, které on si umí představit. Je to sice primitivní, ale když to promítneš do reálné situace, skutečně nevidím důvod proč nemít těsnější spolupráci mezi distribucemi.

    Na druhou stranu, to laik nemůže ovlivnit. Dokonce je to dost těžké ovlivit i z pozice ostříleného člena komunity. Navíc kecy nemaj cenu, důležité jsou činy (nebo aspoň kecy do správných uších, které vedou ke změně situace). Musel by si vybrat nějakou význačnou distribuci a aktivně pomáhat ji dostat do stavu, kdy některé deriváty budou skutečně zbytečné a půjdou s distribucí sloučit nebo redukovat na spin či alternativní instalační CD.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.9.2013 10:54 lempl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    ospravedlnujem sa ze reagujem svojim neznalym nazorom, nemam v umysle niekoho urazit

    co sa tyka komunity, a spoluprace viacerych projektov pre jeden ciel, mam dojem, ze je to rovnake aj ako s ostatnymi vecami okolo nas

    pokial sa nenajde spolocny "nepriatel" (aj keby mal byt iba fiktyvny alebo si ho v niekom premietly, napr v nepriatelskej/nepopularnej nadnarodnej korporacii) tak tieto komunitne projekty sa velmi neochotne a tazko spajaju aby tahali za jeden povraz a dosiahli rovnaky ciel, aj ked pracuju na rieseni rovnakeho problemu

    myslim ze to je z niekolkych dovodov ego tvorcov - snaziasa nieco dokazat nie len sebe ale aj okoliu (co neberem ako zlu vec, kazdy si potrebuje niekedy nieco dokazat aby sa uistil ze je dobry v tom co robi)

    nevedomost - v niektorych pripadoch jedna komunita okolo neakeho projektu ani netusi ze existuje neaka dalsia komunita ktora ma podobny napad a zamer a snazia sa dosiahnut rovnakeho ciela (moze byt nedostatocna informovanost, neni od kial alebo od koho sa o danych projektoch dozvediet)

    neochota spolupracovat - pri niektorych projektoch moze byt ze hlavny veduci tychto projektov su ludia co sa neradi prisposobuju druhym a radsej su aby sa ostatny prisposobili im

    alebo len cista tvrdohlavost - "nebudem spolupracovat pretoze ..." a neaky dovod si uz najdu len aby boli odlisny od ostatnych aby boli priekopnikmi ci rebelmi

    a urcite sa najdu este neake dalsie osobne ci emocionalne nezhody ktore brania vzajomnej spolupraci aj na menej dolezitych projektoch

    ospravedlnujem sa ak sa to niekoho dotklo ale podobne pristupy su obcas videne aj pri inych skupinovych zalezitostiach a pri skupine ludi dost casto hraju ulohu aj emocie

    a pokial si nedokazu ludia uvedomovat tieto emocionalne stavy a snazit sa ich pre spolocne dobro potlacit , tak je dost mala pravdepodobnost na uspech
    pavlix avatar 19.9.2013 11:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    co sa tyka komunity, a spoluprace viacerych projektov pre jeden ciel, mam dojem, ze je to rovnake aj ako s ostatnymi vecami okolo nas
    Je to tak.
    pokial sa nenajde spolocny "nepriatel"
    To vždycky pomáhá :).
    myslim ze to je z niekolkych dovodov ego tvorcov - snaziasa nieco dokazat nie len sebe ale aj okoliu (co neberem ako zlu vec, kazdy si potrebuje niekedy nieco dokazat aby sa uistil ze je dobry v tom co robi)
    Možnost svoji práci předvést taky hodně pomáhá :).
    ospravedlnujem sa ak sa to niekoho dotklo ale podobne pristupy su obcas videne aj pri inych skupinovych zalezitostiach a pri skupine ludi dost casto hraju ulohu aj emocie
    Celá tvá úvaha má jednu jedinou zato zásadní vadu. Ty mluvíš o projektech a problémy ve spolupráci mezi nimi zdůvodňuješ neochotou lidí spolupracovat (a dalšími důvody). Jenže tvé teorie jsou o lidech, nikoli o projektech. A pokud by ti lidé skutečně nemohli spolupracovat, tak by ty projekty nikdy nevznikly. Většina z nich není one man show.
    a pokial si nedokazu ludia uvedomovat tieto emocionalne stavy a snazit sa ich pre spolocne dobro potlacit , tak je dost mala pravdepodobnost na uspech
    Ono je někdy mnohem lepší na něčem prostě zapracovat a neřešit sračky. Porovnej člověka, který se bude půl roku intenzivně věnovat potlačování stavů a člověka, který se bude půl roku věnovat nějakému projektu a stavy může neplánovitě potlačit třeba v hospodě po konferenci ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.9.2013 16:38 lempl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    "...Celá tvá úvaha má jednu jedinou zato zásadní vadu. Ty mluvíš o projektech a problémy ve spolupráci mezi nimi zdůvodňuješ neochotou lidí spolupracovat (a dalšími důvody). Jenže tvé teorie jsou o lidech, nikoli o projektech. ..."

    dokial ludia budu viest a vytvarat projekty a na nich pracovat tak je to myslim, ze emocie a psychologicky vplyv bude dost zasadna cast pre zivot a fungovanie projektu ako takeho :)

    "...A pokud by ti lidé skutečně nemohli spolupracovat, tak by ty projekty nikdy nevznikly. Většina z nich není one man show. ..."

    tuto trocha poupravim, povodne som mal na mysli rozne projekty medzi sebou, ktore su si podobne alebo chcu dosiahnut rovnaky ciel ale kazdy samostatne

    ale aj v komunite jedneho projektu moze nastat situacia, ze aj ked na zaciatku prispievatelia nemali vobec ziadny konflikt medzi sebou alebo nezhody pri rozhodovani akym smerom bude projekt pokracovat, to nemusi platit o neskorsom case ked uz projekt urcite ciele splnil no zacne sa rozhodovat o neakych zasadnych zmenach alebo smerovani projektu, pripadne narazi na neake problemy pri dosahovani ciela, tam zacinju (casom) nezhody (ale to je myslim uz asi prirodzena vlastnost cloveka , snazit si ist za vlastnym cielom, vlastnou viziou, snazit sa riesit problemy po svojom, aj ked to vo vacsine pripadov znamena vynachadzanie kolesa od uplneho zaciatku)

    "...Ono je někdy mnohem lepší na něčem prostě zapracovat a neřešit sračky. Porovnej člověka, který se bude půl roku intenzivně věnovat potlačování stavů a člověka, který se bude půl roku věnovat nějakému projektu a stavy může neplánovitě potlačit třeba v hospodě po konferenci ;). ..."

    ospravedlnujem sa tuto cast som asi nepochopil uplne :) ono dost zalezi od jedinca ktory prispieva na neakom projekte, ci sa dokaze povzniest nad vlastne ego a pojde tym smerom ktorym sa urci (bude teamovy hrac) alebo uz ten hrniec pretecie a povie dost ukaze prostrednik a odide s tym ze zaklada vlastny fork, akym sposobom clovek potlaca svoj vlastny nazor na smerovanie projektu to uz je asi kazdeho individualna vec, ale potlacat to do nekonecna nejde :) (inac suhlasim s tou castou o pive :D, teda dufam ze slo o pivo a nie o nasilie :D)

    tiez nevravim ze vzdy take nieco nastane su aj svetle priklady, ale vo vacsine pripadov asi k tomuto dochadza (inac by tolko tych forkov zas nebolo ;) )
    pavlix avatar 20.9.2013 17:51 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    ono dost zalezi od jedinca ktory prispieva na neakom projekte, ci sa dokaze povzniest nad vlastne ego a pojde tym smerom ktorym sa urci (bude teamovy hrac) alebo uz ten hrniec pretecie a povie dost ukaze prostrednik a odide s tym ze zaklada vlastny fork
    Legrační na tom je, že nejde obecně říct, co z toho je správně a často není ani v konkrétním případě jednoduché si na to udělat názor. Nehledě na to, že se nejedná zdaleka jen o to, co si běžný linuxák představuje pod názvem fork, ale různé drobné nuance jako jestli patch začlením do distribuce nebo protlačím do upstreamu, popřípadě naopak velké kroky jako nové implementace software s překrývajícími se cíly.

    Technicky vzato je fork základním nástrojem open source. Budu-li předpokládat, že forkem myslíš odchod lidí z projektu za účelem založení nového, pak je takový fork záchranným nástrojem open source.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.9.2013 18:40 lempl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    je pravda ze neda sa zobecnovat, ci to je zle alebo dobre, zalezi na kazdej situacii individualne

    niekto moze odist z projektu pretoze sa mu nepaci aky ten projekt nabera smer, a zalozi vlastny projekt s rovnakym cielom a rovnakou myslienkou len pozmeni formu, ALE ! nehladi na to a ani nehlada ci uz niekto taky projekt v minulosti zacal alebo ci bezi, pricom by sa stacilo k uz existujucemu alternativnemu projektu pripojit

    a to je tiez trocha rozdiel kto ako chape fork projektu, niekto to chape ze zobere to co bolo doteraz a pozmeni posledne rozhodnutie

    iny to zas chape ze zobere projekt ktory mal dobru myslienku no poslednych x rokov do toho zacali kecat manageri a pravnici a pozmenili licencie ktore uz znemoznovali pristup komunity, a tak sa spravi fork z poslednej volnej dostupnej verzie, a komunita to podpori

    teda ci sa forkuje pretoze ina moznost neexistuje, alebo sa forkuje len a iba preto ze sa to da ale vacsi a hlbsi prinost to nema ?

    ano open source to umoznuje a podporuje, a bude sa to diat stale pretoze nikdy sa neda vyhoviet vsetkym za kazdych okolnosti

    tisic ludi tisic chuti tisic nazorov tisic myslienok

    vyhoviet sa neda vsetkym, ale da sa spravit kompromis ktory bude vyhovovat vacsine a ten zvysok si to poupravi, ale zas je to na ludoch aby dany kompromis prijali, suhlasili s nim, a dane zmeny boli mozne a dali sa vykonat bez problemov (teda s moznymi upravami sa pocita od zaciatku)
    pavlix avatar 20.9.2013 20:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    Obávám se, že to jsou natolik prázdné řeči, že na to nemá smysl nějak více reagovat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    21.9.2013 00:30 lempl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    ospravedlnujem sa,

    moje chapanie skutocnych dovodov, preco sa stiepia komunitne projekty na mensie, urcite nebudu spravne a ani presne

    ale nevidim iny dovod preco sa tomu deje, a snazim sa to pochopit

    hovorim o menej dolezitych projektoch nie o zasadnych s velkymi zasadnymi zmenami

    napr preco je x distribucii, a kazda s vlastnym repozitarom (tj dalsi ludia co sa o taky repozitar musia starat) pricom rozdiely medzi tymito distribuciami je iba v desktopovom prostredi, alebo preco sa vyvyja usilie na 3 rozne forky rovnakeho prostredia

    nechcel som nikoho svojimi komentarmi urazit, iba som sa to snazil pochopit, vidiet to z ineho pohladu

    mohli by ste preto prosim napisat preco su to "prazdne reci" a v ktorych bodoch je moje chapanie nespravne ?

    este raz sa ospravedlnujem ak som niekoho urazil alebo nahneval , nebolo to v mojom umysle
    pavlix avatar 21.9.2013 07:31 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    napr preco je x distribucii, a kazda s vlastnym repozitarom (tj dalsi ludia co sa o taky repozitar musia starat) pricom rozdiely medzi tymito distribuciami je iba v desktopovom prostredi
    Například?
    alebo preco sa vyvyja usilie na 3 rozne forky rovnakeho prostredia
    Vím, o čem mluvíš, ale stejně. Je potřeba ptát se na ty jednotlivé forky, nikoliv na jejich počet.
    nechcel som nikoho svojimi komentarmi urazit
    Z mého pohledu k žádné urážce nedošlo, není se za co omlouvat.
    mohli by ste preto prosim napisat preco su to "prazdne reci" a v ktorych bodoch je moje chapanie nespravne ?
    Tyhle dvě otázky se vylučují. Buď se jedná o prázdné řeči, nebo se jedná o nesprávné chápání. Já v tom vidím prázdné řeči proto, že je to hromada obecných nic neříkajících tvrzení, z nichž některé jsou příliš zřejmé pravdy, ze kterých si nikdo nic nového nevezme a u jiných jsem ani nepochopil, proč je zmiňuješ.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    21.9.2013 12:29 lempl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    dakujem za reakciu

    "...Například?..." rozne forky Ubuntu, dalsie distribucie nepoznam do hlbky aby som mohol povedat ktora je zdvojena, a je ich aj nespocetne mnozstvo ( ? arch ? gentoo ? slackware ? archbang ? )

    "...Vím, o čem mluvíš, ale stejně. Je potřeba ptát se na ty jednotlivé forky, nikoliv na jejich počet. ..."

    suhlasim, ze treba sa pytat na dovod a ciel forku, ale tieto otazky by si mali asi klast na zaciatku projektu ich zakladatelia a spravit si neaky prieskum ci uz nieco podobne niekto nerobi pripadne byt otvoreny blizkej spolupraci s inym podobnym projektom

    "...Tyhle dvě otázky se vylučují. Buď se jedná o prázdné řeči, nebo se jedná o nesprávné chápání. Já v tom vidím prázdné řeči proto, že je to hromada obecných nic neříkajících tvrzení, z nichž některé jsou příliš zřejmé pravdy, ze kterých si nikdo nic nového nevezme a u jiných jsem ani nepochopil, proč je zmiňuješ. ..."

    podla mna sa nevylucuju :) ale to je to ze kazdy ma na vec iny nazor

    niektore veci som sa snazil napisat jednoduchsie aby nedoslo k nedorozumeniam (mam problem sa spravne vyjadrovat)

    obecne som to popisoval preto ze su to problemy ktore sa vyskytuju aj mimo linux komunitu

    > myslim si ze interkacia medzi ludmi je dost dolezity faktor pri praci na projekte, a komunikacia je dolezita pocas celeho projektu ci uz na zaciatku alebo pocas jeho niekolko rocneho vyvoja pri jeho zmenach

    ziskavanie a zdielani informacii o inych projektoch by malo byt sucastou tejto komunikacie

    ale to vsetko zavisi na klucovych ludoch v projekte ci su otvoreny novym podnetom a spolupraci <

    exte raz sa ospravedlnujem ak som niekoho urazil ci nahneval, tiez sa ospravedlnujem ze neviem spravne vyjadrovat :)
    pavlix avatar 21.9.2013 20:21 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    "...Například?..." rozne forky Ubuntu,
    Mezi „forky“ Ubuntu v odkázaném grafu bohužel i názvy, které nepatří samostatným distribucím se samostatnými repozitáři, nýbrž i něco, čemu by jiní říkali spiny nebo alternativní instalační obrazy.
    tieto otazky by si mali asi klast na zaciatku projektu ich zakladatelia
    Vtip je v tom, že jednotlivci si můžou založit projekt, jaký chtějí a z jakýchkoli pohnutek. Open source není o tom, že si přijde někdo z ulice a začne lidem diktovat, co mají nebo nemají dělat.
    pripadne byt otvoreny blizkej spolupraci s inym podobnym projektom
    Lidé se snaží mezi sebou spolupracovat, protože jim to něco přinese, ne proto, aby z nich měl náhodný kolemjdoucí radost. Rozhodnutí zda se zapojit do existujícího projektu podobného zaměření je na každém.
    ziskavanie a zdielani informacii o inych projektoch by malo byt sucastou tejto komunikacie
    Pokud si myslíš, že můžeš open source světu něco dát, tak to udělej a pak ukaž výsledky. Rád si přečtu více o úspěšné aplikaci tvých myšlenek v praxi.
    exte raz sa ospravedlnujem ak som niekoho urazil ci nahneval, tiez sa ospravedlnujem ze neviem spravne vyjadrovat :)
    Jestli tě můžu poprosit, tak se dalšího omlouvání vyvaruj.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.9.2013 10:58 lempl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    to by som neradil , pretoze ak im povies ze su prebutocny alebo ze to je hlupost co robia , mohli by ta skopnut do velkej hlbokej jamy :D hlavne si treba davat pozor aby sa dana distribucia nevolala THISISSPARTA
    Fluttershy, yay! avatar 19.9.2013 12:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    Heh, skopnutí ze schodů nebo prohození proskleným balkónem je lepší.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.9.2013 11:00 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    To je přesné. Mint je pro linuxové novice, Manjaro pro pro ty, kteří nechtějí vše ručně konfigurovat a Arch jim jinak vyhovuje. Osobně používám CD Manjara s Openboxem jako univerzální live OS s přístupem na mé stroje s Archem i na vše cizí. Konzolová variatnta mi u Manjara moc smysl nedává, na server raději odladěný Arch nebo něco jiného.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    22.9.2013 13:04 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    CLI instalator narozdil od GUI instalatoru umoznuje jednoduche instalovani na lvm + umoznuje editaci par konfiguracnich souboru, coz se hodi, pokud neznate vsechny nastroje konfigurujici arch, ale chcete trochu flexibility, ktera typicky u GUI instalatoru neni mozna.
    22.9.2013 10:53 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    Stížnosti na nedetekování Windows na disku u konzolové variantě je nesmyslné. Grub má svou vlastní utilitu zjišťování různých OS na disku (os-prober), která těm, kdo instalují bez grafického prostředí, plně vyhovuje. Editace Grubu při instalaci je přitom základní procedura.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Fluttershy, yay! avatar 22.9.2013 13:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    To nemusím pak instalovat Manjaro, ale stačí mi Arch, že...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    31.10.2013 01:02 Paolo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Manjaro Linux
    Prešiel som z Archlinuxu na Manjaro. Rozbil sa mi systém pri nejakom z update, kde bola nutná manuálna intervencia. Už som to rozvŕtal, ale nakoniec poskladal dokopy, ale predsa som sa rozhodol radštej preinštalovať. Preinštaloval som na Manjaro linux Xfce4 a som spokoný. V prípade, že sa objavia maličké chybyčky, viem si to opraviť. Niekto písal v tejto diskúsii, že existuje zbytočne veľa distribúcii. Uviedol by som to na pravú mieru. Hlavných linuxových distribúcii je iba zopár, všetko ostatné sú forky a deriváty a v prípade forkov, derivátov sa jedná v podstate o podobný princíp respektíve mierne zmenený...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.