abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 517 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Minimalistické prezentace s Markdown

    30. 4. 2013 | David Kolibáč | Tipy a triky | Návody | 13304×

    Ohledně tvorby prezentací je de facto průmyslovým standardem MS PowerPoint, resp. tu a tam se objeví alternativa z jiného kancelářského balíku, tedy OpenOffice.org/LibreOffice Impress nebo Keynote (součást Apple iWork). Tyto aplikace jsou ovšem poměrně těžkopádné a příslušné datové formáty často trpí v oblasti přenositelnosti. Existuje alternativa? Určitě ano, v tomto článku se podíváme na některé šablony, které používají standardní webové technologie, a tak si při prezentování vystačíme s textovým editorem a moderním webovým prohlížečem.

    Úvod

    Kancelářské balíky zpravidla používají pro ukládání svůj nativní formát, ať už je to ODF, OpenXML nebo třeba starší skupina binárních formátů MS Office. Jejich zásadní nevýhodou, se kterou se pravděpodobně setkal skoro každý, je nekompatibilita nejen mezi aplikacemi různých dodavatelů, ale i mezi různými verzemi téže aplikace. Je to tím, že tyto formáty jsou velmi komplexní a aplikace se snaží poskytovat WYSIWYG tvorbu dokumentů, přičemž v souborech postupnými editacemi zůstává různý balast. Když se chceme vyhnout problémům s kompatibilitou, obvykle výsledek snažení exportujeme do PDF, které jde zobrazit na téměř libovolném osobním počítači. Jenže pak zase nastává problém s editací takového souboru.

    Když člověk chce mít absolutní kontrolu nad tím, jak bude prezentace vypadat, použije latexový Beamer nebo si prezentaci rovnou “naprogramuje” v QML, JavaScriptu nebo třeba Pythonu (typicky s použitím SDL). To zase není pro každého…

    Naštěstí existuje jednoduché řešení, a sice některá minimalistická šablona v HTML, která používá CSS a JavaScript k tomu, aby obyčejnou webovou stránku proměnila v klasické “slajdy”. Nebudeme ale editovat přímo HTML, ačkoliv i to je možné, nýbrž využijeme jednoduchý značkovací jazyk Markdown, resp. jeho implementaci (a rozšíření) pandoc, o němž jsem se zmiňoval v dřívějším článku.

    Od prostého textu k prezentaci

    Ukažme si tedy jednoduchý text (uvažujme, že je v souboru prezentace.txt), který následně proměníme v prezentaci:

    % Lokalizace (svobodného) softwaru
    % David Kolibáč
    % 30. dubna 2013
    
    # i18n, l10n
    
    > * systémy psaní
    > * překlady
    > * kulturní zvyklosti
    > * typografie
    
    ----
    
    # GNU gettext
    
    1. `printf(_("About application %s.\n"), app_name);`
    2. `xgettext --keyword=_ derp.c -o derp.pot`
    3. `derp.po`
    
    ~~~~~~~
    #: src/derp.c:42
    msgid "About application %s.\n"
    msgstr "O aplikaci %s.\n"
    ~~~~~~~
    
    4. `msgfmt derp.po -o derp.mo`
    
    ----
    
    # otázky?

    Syntaxi zde nebudu rozebírat, jednak jsem základy naznačil ve výše odkazovaném starším článku, jednak je rozebraná v dokumentaci. Za zmínku stojí několik drobností specifických pro prezentace:

    • První tři řádky uvozené znakem procento (%) tvoří hlavičku, zobrazí se na úvodním slajdu a v metadatech dokumentu.
    • Slajdy se oddělují pomocí horizontalní čáry nebo nadpisů určité úrovně (jde to nastavit, ale zde uvažujeme nejvyšší úroveň).
    • Odrážky uvozené menšítkem (>) se při přechodu na danou stránku prezentace zobrazí postupně, nikoliv zároveň — nebo právě naopak (pokud se použije přepínač -i).

    Nyní si uvedený zdrojový soubor přeložíme do prezentace, která už bude vypadat… jako prezentace:

    pandoc -i -t dzslides -s prezentace.txt -o presentace.html

    Na první pohled je vidět, že -s prezentace.txt označuje vstupní soubor a -o presentace.html soubor výstupní. Význam přepínače -i jsem zmínil výše, slouží k tomu, aby se položky seznamů zobrazovaly postupně. Přepínač -t, resp. slovo za ním následující určuje použitý výstupní formát, v tomto případě použitou šablonu — dostupné šablony jsou:

    S5 (s5)
    populární šablona původně od Erica Meyera, která existuje ve velkém množství různých variant a rozšíření
    Slidy (slidy)
    velmi prostě vypadající šablona z dílny W3C
    Slideous (slideous)
    další šablona, evolučně navazující na předchozí dvě
    DZSlides (dzslides)
    minimalistická novinka využívající možností HTML5, proto nemusí fungovat ve starších prohlížečích; dá se snadno např. vložit do webových stránek
    Beamer (beamer)
    prezentace v LaTeXu, vyžaduje následný export do PDF/PS, tento formát je mimo rámec tohoto článku

    Další užitečný parametr je --self-contained, který zajistí, že všechno, co je pro spuštění prezentace v prohlížeči třeba, bude zahrnuto v jediném souboru — od samotné prezentace přes javascript a stylopis až po obrázky.

    Pokud náhodou nemáte na počítači k dispozici pandoc, není všem dnům konec. Prezentaci můžete vytvořit jako stránku ve wiki gitit a exportovat ji do kýženého formátu. Tento CMS mimochodem mohu jen a jen doporučit — krom toho, že používá pandoc, má ještě jednu zajímavou vlastnost, data jsou totiž uchovávána v klasickém gitovém repozitáři a můžete s nimi podle toho nakládat.

    Export ve wiki gitit

    Kterou šablonu zvolit?

    Všechny čtyři šablony mají společné to, že se ovládají pomocí kurzorových kláves a vypadají podobně jednoduše. Pokud chcete vychytávky jako obsah prezentace nebo číslování stránek, sáhněte po některé z prvních tří. DZSlides se také vyhněte, pokud vám hrozí riziko nekompatibility prohlížeče s novinkami v HTML5.

    Osobně jsem Slideous snad nikdy doopravdy nezprovoznil a nevyhovuje mi výchozí ovládání a vzhled S5, tudíž se omezuji na čisté Slidy — nebo v poslední době DZSlides. Na nich se mi zamlouvá to, že kaskádové styly jsou přímo v souboru s prezentací, proto je úprava vzhledu triviální, není třeba upravovat šablonu. Výchozí šablony mimochodem najdete v adresáři jako např. /usr/share/pandoc-1.9.1.1/ v mém případě.

    Výchozí vzhled S5 Výchozí vzhled Slidy Výchozí vzhled DZSlides

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.4.2013 12:34 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    součást Apple iWorks
    iWork, nikoliv iWorks
    vim ~/.emacs
    Luboš Doležel (Doli) avatar 30.4.2013 13:18 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    Opraveno.
    30.4.2013 14:32 rastakajakwanna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    Osobně jsem nakonec objevil jako nejjednodušší implementaci Opery (Opera Show Format) a tu následně používal pro prezentaci stránek s dokumenty.
    30.4.2013 14:36 rastakajakwanna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    Pohrával jsem si ovšem i se Slidy2, který taky v (nejen?) Opeře funguje dobře.
    30.4.2013 14:43 rastakajakwanna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    A uniklo mi, že byl zmíněný v článku :D Každopádně by to mohl být hezký seriál, je to v plánu?
    Fluttershy, yay! avatar 30.4.2013 15:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    Ne. V plánu mám akorát něco o gitit a příp. stylování šablon. Ale nikdo ti o tom nebrání napsat. ~_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    belisarivs avatar 30.4.2013 15:42 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    Ma tohle nejaku vyhodu proti latex-beameru?
    IRC is just multiplayer notepad.
    Fluttershy, yay! avatar 30.4.2013 15:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    Jo, nefiguruje tam LaTeX. ^.^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 30.4.2013 19:39 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Markdown vs. LaTeX
    s/vyhodu/nevýhodu/g
    s/nefiguruje/nefunguje/g
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 30.4.2013 19:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Markdown vs. LaTeX
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    1.5.2013 20:51 IGD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Markdown vs. LaTeX
    wat sa nepíše s otáznikom.
    Fluttershy, yay! avatar 1.5.2013 21:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Markdown vs. LaTeX
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    1.5.2013 22:59 UDG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Markdown vs. LaTeX
    Jéééé, ty jsi frajer!! Taková znalost kultury!! Ten PŘEHLED!! /s
    little.owl avatar 2.5.2013 00:07 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Markdown vs. LaTeX
    Vy zase vemte na vedomi, ze "wat" se pouziva v nekolika kontextech a vyznamech a muze se psat s otaznikem.
    A former Red Hat freeloader.
    2.5.2013 10:22 UDG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Markdown vs. LaTeX
    Proč bych já měl brát něco na vědomí - bavil jsem se snad o něčem takovém? Žádné "wat" jsem nikde nezmiňoval, vyčisti si brejle, agresore.
    pavlix avatar 2.5.2013 10:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Markdown vs. LaTeX
    Troll alert.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    2.5.2013 10:43 UDG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Markdown vs. LaTeX
    Dík, myslel jsem si, že je,
    2.5.2013 12:27 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Markdown vs. LaTeX
    wy?
    5.5.2013 00:12 twat
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Markdown vs. LaTeX
    twat?
    little.owl avatar 30.4.2013 15:57 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    Ano. Neni to psane v latex.
    A former Red Hat freeloader.
    30.4.2013 16:13 Milan Vančura | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    Díky za zajímavý článek. Putuje do záložek.
    30.4.2013 23:00 jurasn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown

    "Když člověk chce mít absolutní kontrolu nad tím, jak bude prezentace vypadat, použije latexový Beamer"

    Nevím, jak ostatní uživatelé, ale já používám Beamer právě proto, že nemusím řešit, jak má daná prezentace vypadat, jelikož Beamer to na ty slidy naskládá víceméně automaticky tak, aby to nějako rozumě vypadalo.

    Fluttershy, yay! avatar 1.5.2013 03:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    To udělá i to popsané v článku, rozdíl je v preciznosti sazby.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    1.5.2013 08:41 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    Bohužel moje zkušenosti jsou špatné. Všechny exporty do HTML trpí tím, že různé prohlížeče s různou velikosti pixelů a různými fonty vykreslí text různě velký a s rastrovou grafiku se občas nevejdou do viewportu prohlížeče. Tohle se s výstupem do PDF, které má předem daný rozměr nestane.
    Fluttershy, yay! avatar 1.5.2013 09:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    různé prohlížeče s různou velikosti pixelů a různými fonty vykreslí text různě velký a s rastrovou grafiku se občas nevejdou do viewportu prohlížeče

    Což je vlastnost. Např. Slidy v tom případě zobrazí posuvník. Kéž by to platilo také u PDF, kde ale bohužel přetékající obsah prostě není vidět.

    Skutečný problém je ovšem někde úplně jinde, a to v lidech, kteří tlačí příliš mnoho obsahu na jeden slajd. Tu a tam to může mít smysl, nicméně v drtivé většině případů, co jsem měl možnost vidět, se jedná o zásadní chybu.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    MaT avatar 2.5.2013 01:14 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    Dají se v takových prezentacích nějak využít i obrázky? Jak moc složité je jejich vkládání? Jak pak takovou prezentaci někam přenést (když to nebude v jednom souboru)?

    Něco tak zásadního mi v článku celkem chybí. Já vím, v titulku je "minimalistické", ale myslím, že asi nebudu jediný, kdo v prezentaci občas nějaký ten obrázek potřebuje... :-)
    Open source software for open minded people. :-)
    Fluttershy, yay! avatar 2.5.2013 03:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown

    Dají, stačí použít ![popisek](adresa/někam.png), což se převede na obrázek (cesta může být jak absolutní, tak relativní, resp. v případě --self-contained se obrázek zahrne přímo do souboru — to je v článku mimochodem zmíněno) a případně i textový popisek pod ním, pokud je vyplněný. Ono je to ostatně zřejmé (nepozorné čtení v 1:14 však vyčítat nebudu ^.^), když jde použít prakticky cokoliv z Markdownu, potažmo jeho rozšíření.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    MaT avatar 2.5.2013 21:58 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    Fajn, tohle jsem potřeboval vědět a v článku to nebylo. :-) Já ho četl, i ten odstavec o parametru self-contained, ale právě zajímalo mě, jak složitě se s obrázky pracuje. Předchozí článek o Markdown jsem nečetl (zatím :-), tak právě abych věděl, jestli se o to mám zajímat dál...
    Open source software for open minded people. :-)
    alblaho avatar 2.5.2013 11:13 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    Já jsem si docela oblíbil, Reveal.js.

    http://www.root.cz/clanky/reveal-js-efektni-prezentace-pomoci-html/

    Dřív jsem docela spokojeně používal Impress, zkoušel jsem Beamer, ale nelíbily se mi šablony (sterilní) a s tvorbou vlastní se mi v TeXu nechtělo štvát.

    Na Reveal.js se mi líbí, že graficky působí elegantně. Pro použití v češtině jsem musel trochu hacknout fonty.
    7.5.2013 00:11 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalistické prezentace s Markdown
    Zajímavý, díky. Jen tak do budoucna, co je myšlený hackem fontů?
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.