abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 734 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mobilní novinky – 12/2010 + 1/2011

    17. 3. 2011 | David Kolibáč | Různé | 2682×

    V prosinci se toho okolo mobilních linuxových zařízení moc nestalo, tedy kromě nové verze Androidu a prototypu netbooku s Chrome OS, o němž zde vyšel vyčerpávající článek. Lednový CES byl nabitý zejména tablety s Androidem a notebooky/netbooky s APU jak Intel Sandy Bridge, tak AMD Fusion. Právě netbooky s AMD Zacate by mohly být, zejména co se výkonu týče, zajímavou alternativou k těm atomovým, leč na trhu se neobjeví hned a zejména kvůli linuxovým ovladačům grafické karty bych raději počkal na nějaké testy.

    Obsah

    Android 2.3 a Google Nexus S

    link

    Vyšel Android 2.3 "Gingerbread". Nabízí lepší výkon zvláště ve hrách, mírně změněné uživatelské rozhraní, lepší správu napájení, kodek VP8 a formát WebM a nativní podporu pro SIP VoIP, více fotoaparátů/kamer a NFC. Současně byly aktualizovány vývojové nástroje. Na jaře bychom se měli dočkat Androidu 2.4 "Ice Cream", který by měl být směřován na chytré telefony, zatímco novinka 3.0 aka "Honeycomb" již má být určena pro tablety.

    Oficiální telefon – s Androidem 2.3 – cílený na vývojáře je Google Nexus S, odvozený od Samsungu Galaxy S. Specifikacemi jde o tuctový chytrý telefon nejvyšší třídy bez klávesnice, vybočuje jen prohnutým AMOLED displejem a má vedle pětimegapixelového fotoaparátu také VGA kamerku (pro videohovory). Na českém trhu by se měl objevit v dohledné době, dá se předobjednat za 14 tisíc Kč u Vodafone.

    Mobilní novinky

    Android 3.0 pro tablety

    link

    Nový Android 3.0 "Honeycomb" je konečně určený pro tablety – má kompletně přepracované uživatelské rozhraní uzpůsobené pro použití na větších displejích, lepší přepínání úloh a podporuje plnohodnotné klávesnice (připojené přes USB nebo Bluetooth), k tomu nechybí řada menších vylepšení a novinky v SDK zahrnující například podporu pro vícejádrové procesory nebo hardwarově akcelerovanou 2D grafiku přes OpenGL.

    Mobilní novinky

    Současně Google představil webovou verzi Android Marketu, aplikace tedy jde nově získat z tržiště nejen skrze klientskou aplikaci, ale také přes webové rozhraní.

    Z tabletů medovou pláství oplývajících zdaleka nejvíce pozornosti upoutala desetipalcová Motorola Xoom, zřejmě stěžejní protivník iPadu 2, postavená nad nVidií Tegra 250. Disponuje 32 GB interní pamětí, dvěma kamerkami (jednou 5MPix s bleskem a druhou 2MPix namířenou vpřed) a HDMI portem, přes který zvládne FullHD video (na vlastní displej o rozlišení 1280×800 se vejde "jen" HD video). Jinak nechybí samozřejmé WiFi, Bluetooth a také podpora 3G sítí. Ohlasy jsou především pozitivní, a to díky předinstalovaným aplikacím, multitaskingu, slušné výdrži na baterie a vůbec hardwaru, naopak kritizovány jsou četné nedodělávky, třeba chybějící, ač inzerovaný, Flash nebo na větší rozlišení displeje neoptimalizované aplikace. A cena? 800 USD, srovnatelně vybavený iPad 2 vyjde na 729 USD.

    Zajímavé jsou ale i další tablety, třeba ty od Asusu. Sedmipalcový Eee Pad MeMo, poháněný 1GHz Qualcommem Snapdragon a dodávaný se stylusem, je ještě poměrně nenápadný, ovšem Eee Pad Slider vybočuje vysouvací QWERTY klávesnicí a stejně velký Eee Pad Transformer jde pro změnu připojit ke klávesnici s touchpadem, pak se promění v netbook, podobně jako AI TouchBook. Oba mají být vybaveny mj. SoC nVidia Tegra 250 s procesorem se dvěma jádry Cortex A9 a desetipalcovým kapacitním IPS displejem.

    Notion Ink Adam s displejem Pixel Qi

    link

    Indická společnosti Notion Ink otevřela předobjednávání tabletu Adam (a první kusy už dorazily ke svým majitelům). Asi nejvýraznějším rysem je 10" matný LCD – volitelně Pixel Qi, který je čitelný i na slunečním světle při minimální spotřebě. Za 500 USD může jít o vskutku zajímavou koupi a i za 375 USD to také nebude tak hrozné, ač bez transflektivního displeje. Obecně specifikace totiž nezaostávají za jinými tablety: nVidia Tegra 250, 1GB RAM, 8GB úložiště doplnitelné o microSDHC kartu, dva USB porty, HDMI, WiFi, Bluetooth, GPS atd. Pouze operační systém je dnes již pro tablety poněkud neaktuální Android 2.2, ovšem s rozšířením "Eden" pro větší displeje.

    Mobilní novinky

    Indický tablet za 35 dolarů?

    link

    Možná si vzpomenete na ambiciózní projekt na výrobu extrémně levného tabletu pro indické školy. Měla ho vyrábět společnost HCL, která už dříve spolupracovala s Microsoftem na Classmate PC, indická vláda pro tyto účely dokonce vyhradila 300 milionů rupií (zhruba 6,5 milionu amerických dolarů) a hádejte, jak to dopadlo. HCL se vykroutilo a vláda vyhlásila nový tendr.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.3.2011 16:38 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 12/2010 + 1/2011
    Nedodělávky mi přijde trochu krkolomný :) Za nás se říkalo nedodělky.
    Fluttershy, yay! avatar 18.3.2011 11:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 12/2010 + 1/2011
    Ber to jako aktualizaci. ~.^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.3.2011 07:21 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 12/2010 + 1/2011

    V poslední větě posledního odstavce kapitolky o Androidu 2.3 by místo přeobjednat mělo být "předobjednat".

    V první větě třetího odstavce kapitolky o Androidu 3.0 asi chybí čárky před a za medovou pláství oplývajících (vsuvka).

    Fluttershy, yay! avatar 18.3.2011 11:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 12/2010 + 1/2011
    V poslední větě posledního odstavce kapitolky o Androidu 2.3 by místo přeobjednat mělo být "předobjednat".

    Pardon, třeba to Doli opraví.

    V první větě třetího odstavce kapitolky o Androidu 3.0 asi chybí čárky před a za medovou pláství oplývajících (vsuvka).

    AFAIK to není vsuvka, nýbrž přívlastek, konkrétně přívlastek těsný, protože bez něj by věta měnila význam (co ty tablety s Androidem 2.x), čárky tedy rozhodně nejsou namístě.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jaromír Svoboda avatar 18.3.2011 21:02 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 12/2010 + 1/2011
    Taky si myslím, že ty čárky tam nepatří, ale asi jsem tu medovou plástev nepochopil :-)
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    Fluttershy, yay! avatar 18.3.2011 21:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 12/2010 + 1/2011
    Android 3.0 má kódové označení Honeycomb, což je česky... co asi? ~_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jaromír Svoboda avatar 18.3.2011 23:01 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 12/2010 + 1/2011
    Jejda :-D dík. Mám poslední dobou strašně napilno ve škole, v pěti předmětech z osmi v tomhle semestru dělám protokoly z měření v labinách, do toho písemky, necelou půlku semestru jsem byl nemocnej, takže se to na mě projevuje, že nějak blbnu. Už se těším na prázdniny :-)
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    24.3.2011 16:36 koudy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 12/2010 + 1/2011
    To uz se nekopiruji laborky jako kdyz jsem je musel delat ja? Vetsinou uz clovek prisel s predmerenyma hodnotama a vedel jak mu to ma vyjit ;) PS: Diky za dobre clanky a hodne stesti se studiem, at je klidneji!
    Jaromír Svoboda avatar 25.3.2011 00:37 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 12/2010 + 1/2011
    To uz se nekopiruji laborky jako kdyz jsem je musel delat ja? Vetsinou uz clovek prisel s predmerenyma hodnotama a vedel jak mu to ma vyjit ;)
    V rámci skupiny máme stejný naměřený hodnoty, některý protokoly se dají zkopírovat, co se týče obrázků a teorie ale třeba výpočty máme svoje. Nejhorší to je, když se nedá najít podobnej protokol když starý protokoly jsou podle starých zadání a mezitím se změní zadání a úlohy, to pak není odkud kopírovat.
    PS: Diky za dobre clanky a hodne stesti se studiem, at je klidneji!
    Za článek poděkuj Archerovi ;-) a díky za to štěstí ve studiu, budu ho někdy potřebovat :-).
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    Fluttershy, yay! avatar 18.3.2011 23:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky – 12/2010 + 1/2011
    Od 27. března bude v USA v prodeji Motorola Xoom ve verzi pouze s WiFi -- za 600 USD.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.