abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 512 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    12. 12. 2008 | Michal Vyskočil | Multimédia | 17796×

    Po pěti letech od prvního vydání v roce 2003 vyšla 10. prosince 2008 nová verze hudebního přehrávače Amarok. Tento program se stal po svém uvedení jednou z nejpopulárnějších čistě linuxových uživatelských aplikací, takže verze 2.0 pochopitelně vzbuzuje velká očekávání. Jste zvědaví na nové vlastnosti? Pokračujte ve čtení.

    Obsah

    Prakticky ihned od svého uvedení vzbuzoval Amarok velkou pozornost mezi uživateli a stal se velice populárním. A to nejen na domovské platformě prostředí KDE, kde mu jediným důstojným soupeřem mohl být pouze Juk, který dnes žije ve stínu svého úspěšnějšího kolegy. Stal se dokonce etalonem pro ostatní přehrávače, takže spousta lidí hledá „Amarok“ nejen pro GNOME/Gtk, ale i pro Windows. Program se tak stal ikonou linuxového desktopu (ve smyslu "čumte, co máme za super přehrávač, tomu se vaše Media Playery a iTunes ani nepřibližují"), podobně jako třeba Compiz.

    Oficiální oznámení uvádí celkem 4 hlavní změny, které jsou v Amaroku2:

    1. Kompletně přetvořené uživatelské rozhraní.
    2. Úzká integrace s online službami jako Magnatune, Jamendo, MP3tunes, Last.fm a Shoutcast.
    3. Zcela předělané skriptovací API a podpora pluginů, která přináší lepší integraci do Amaroku.
    4. Migrace z KDE3 na KDE4 framework, včetně použití základních technologií, jako Solid, Phonon a Plasma.

    Změny uživatelského rozhraní

    link

    Nové UI je největší a nejvíce viditelnou změnou nového Amaroku. Pro pravidelné čtenáře Ábíčka jistě není velkým překvapením, protože už byl několikrát představen. Krátký výlet do historie Amaroku2 zde na ábíčku stručně představí, jak se postupem času přehrávač měnil:


    Verze 1(.3.5)


    První alfaverze


    Stav po vydání KDE 4.0


    Beta verze v KDE 4.1

    Současný stav se od posledně představené betaverze prakticky neliší, ovšem od předchozí verze poměrně podstatně. Pro mě nejvýraznější změnou je neexistence kompaktního režimu, v němž se dal Amarok přepnout do minimálního okna ve stylu přehrávače Winamp. Dvojková řada tak (zatím) poskytuje pouze plné zobrazení s playlistem a ostatními informacemi.

    amarok2 01

    Základní rozložení přehrávače, ač to tak na první pohled nevypadá, zůstalo v zásadě stejné. Nahoře menu, nalevo záložky s funkcemi, které se rozbalují do levé části přehrávače a napravo je seznam skladeb. Kdo se díval pozorně, zjistil, že zmizela záložka Kontext. Ta se přesunula do prostředního kontextového panelu, což je nejvíce vizuálně viditelná změna a novinka, na kterou jsou vývojáři velice pyšní. Kontextový panel slouží k zobrazení kontextových informací, jako třeba slova právě přehrávané skladby nebo informace o albech. Celý koncept prostředního kontextového panelu se až nápadně podobá konceptu Plasmy, protože i na něj je možné přidávat widgety, nebo mít několik různých pohledů, jako jsou virtuální obrazovky (plasma widgety jsou viditelné na všech virtuálních plochách, ale Plasma má i koncept virtuálních obrazovek, kde se mohou widgety lišit) Plasmy.

    Seznam skladeb

    link

    Seznam skladeb se dočkal velkých změn. V předchozí verzi se jednalo o nejdůležitější součást přehrávače, čemuž odpovídala i jeho velikost, kterou zabíral v porovnáním s levým funkčním panelem. Nová verze je graficky daleko vyvedenější než přededšlá. Přestože neumožňuje zobrazit tolik informací o skladbách jako jeho ukecaný předchůdce, ty nejdůležitější jako název alba, skladby a čas zůstaly zachovány. V této konfiguraci bohužel příliš nefungují alba od různých interpretů (typicky třeba soundtracky k filmům). Přidání prostředního panelu zatlačilo seznam skladeb doprava a zdůraznilo prostřední panel.

    amarok2 playlist

    Naštěstí výchozí velikost nového seznamu skladeb není žádným problémem, protože se dá jednoduše upravit zmenšením prostředního panelu nebo roztažením seznamu skladeb přes celé okno. Vývojáři se na svůj cíl, totiž možnost si uživatelské rozhraní jednoduše nastavit, nezaměřili pouze přidáním prostředního pruhu, celé okno se dá změnit.

    amarok2 playlist 02 amarok2 playlist 03

    Z mého pohledu tak trpí současná verze Amaroku absencí funkce jednoduchého filtrování seznamu skladeb, což nemohou různé dynamické kolekce nahradit. Naštěstí stejně jako KDE 4.0 není KDE 4, tak Amarok 2.0 není Amarok 2, takže se filtrování snad brzy v pořádku vrátí zpět.

    Kolekce

    link

    Kolekce je, podobně jako v předchozí verzi, smyslem a základem filosofie Amaroku, který tak spoustu uživatelů (včetně mojí maličkosti) donutil si svoji hudbu otagovat. Ne že by nešlo používat Amarok jako normální přehrávač pouze se seznamem skladeb. Jde to, ale není to tak pohodlné jako s nimi. Kolekce, ač v současném vánočním čase evokuje spíše stromeček a cukroví, je v tomto kontextu jednoduše seznam hudebních souborů, které obsahují různé informace (tagy), podle nichž je možné kolekci třídit (respektive se v ní vyznat).

    Stejně jako v minulé verzi probíhá import při prvním spuštění, je možné nastavit, aby si Amarok hlídal změny v souborech a podobně. Dále je možné se ke kolekci dostat z nastavení programu. Navíc umí importovat kolekce programů Amarok 1.4 a iTunes.

    amarok2 kolekce nastaveni

    Informace o aktuálně načtené kolekci jsou dostupné v levém panelu pod záložkou Kolekce. Na obrázku jsou vidět pouze položky z lokální kolekce, ale protože je nový Amarok integrován do KDE4, podporuje i Nepomuk. Bohužel je mi tato funkce stále záhadou, která se projevuje pouze velkým vytížením disku (obzvláště na notebooku), proto nejsem schopen říct bližší informace. Jisté je pouze to, že s fungujícím Nepomukem+Strigi by Amarok nemusel mít vlastní načítání kolekcí a sledování změn v souborech a mohl by se spolehnout na informace zasílané Nepomukem. Současná implementace a hardware však hovoří spíš pro včasné vypínání těchto udělátek. Kombinace Nepomuk metadat v rozšířených atributech souborů a SSD disku by z této technologie mohla udělat v pravdě zabijáckou (a nejen pro harddisky a zdroje nebohých notebooků) vlastnost.

    amarok2 kolekce

    Zpět od lamentování nad Nepomukem k Amaroku. To, že máme nahranou kolekci, neznamená, že můžeme přehrávat. Amarok totiž nepřehrává kolekci, ale seznam skladeb. Naštěstí není nic jednoduššího, než dvakrát kliknout na libovolnou položku (včetně Lokální kolekce) a její obsah se do seznamu skladeb načte. Kolekce podporuje jednoduché filtrování, různé způsoby řazení, seskupování (podle interpreta, podle roku, alba, ...) a docela propracované pokročilé vyhledávání, které umí sice psí kusy, ale vizuální podoba formuláře by chtěla trošku propracovat. Navíc vzhledem k SQL backendu kolekce (asi jsem se ještě nezmínil o tom, že kolekce v Amarok2 fungují nad MySQL embeded) by možná neškodilo mít možnost nechat uživatele samotného si napsat příslušný SELECT.

    amarok2 kolekce jednoduche hledani amarok2 kolekce pokrocile hledani

    amarok2 kolekce seskupeni

    Internet

    link

    Pod touto záložkou se schovává jedna z největších změn nového Amaroku. Tou je kompletní změna architektury (alias střev, jak říkáme my odborníci) programu. Amarok jako jeden z prvních OSS přehrávačů přinesl podporu pro tehdejší audioscrobbler.net, dnes znám jako last.fm. Uživatelé po registraci služby a zadáním přihlašovacích údajů získali možnost si nechat odesílat informace o přehrávané hudbě právě na last.fm, kde se pak dalo různě vyhledávat, sdružovat, hledat lidi poslouchající podobnou hudbu a jejich skladby a podobně. V pozdějších verzích přibyla možnost použít Amarok jako last.fm player, tudíž možnost naopak poslouchat streamy z last.fm.

    Amarok2 přichází s podporou pro více online služeb než pouze last.fm a navíc je kompletně přepracovaný způsob, jakým se nové služby do přehrávače integrují. V předchozí verzi byl last.fm do programu „zadrátován na tvrdo“, dnes jde o jeden z mnoha pluginů. Současná verze tak podporuje 7 online služeb. Důležité upozornění - služby, které vyžadují registraci a neumožňují přístup anonymním uživatelům (last.fm, ampache, mp3tunes), nejsou zobrazeny v seznamu pluginů, přestože uživatel zvolil jejich zobrazení. Zobrazeny jsou až poté, co uživatel zadá jejich jméno a heslo, což považuji za dost nešikovné řešení.

    amarok2 internet nastaveni

    amarok2 internet seznam

    Amarok2 nyní podporuje následující online služby:

    Pokud vám, stejně jako mně, názvy vesměs nic neříkají, bude pro vás asi následující část zajímavá.

    OPML

    link

    OPML je v podstatě RSS pro podcasty. Jednodušeji řečeno, OMPL je specializovaný formát dat, do něhož se přidávají informace o zajímavých mediálních souborech (kdybych tento článek nenapsal, ale namluvil, byl by to podcast - a podcast protože iPod). Existují vyhledávače specializované na OMPL jako opmlsearch.com a Amarok2 se s nimi rovněž dokáže poprat. V prvním kroku je nutné ručně nahrát lokální databázi, což se dělá tlačítkem Aktualizovat. Po pár okamžicích se zobrazí obsah adresáře podle jednotlivých hierarchií. Přehrávání podcastů je složitější. Nejprve je nutné podcast přidat, potom se přepnout na záložku Seznamy skladeb a tam máme ve složce Podcasty vše potřebné.

    amarok2 internet ompl

    Ampache

    link

    Ampache je OS software pro streamování hudby přes HTTP. Poskytuje jak webové rozhraní, tak API potřebné k organizaci přehrávání hudby. Protože nemám k dispozici Ampache server a vlastní se mi instalovat a konfigurovat nechtělo, můžete se detaily dočíst v blogu vývojářů.

    Jamendo

    link

    Jamendo není další z řady serverů poskytujících hudbu zdarma. Tento server naopak cíleně poskytuje svobodnou hudbu, to jest hudbu pod Creative Commons licencí, takže pro hudebníky může být určitou obdobou sourceforge.net. Další detail viz elektronický Ott. Podobně jako u OPML je nutné nejprve databázi pro Jamendo natáhnout ručně tlačítkem Aktualizovat. První pohled na databázi člověka vyděsí relativní neuspořádaností a rovněž tím, že po zadání libovolného názvu celý seznam zmizí. Nicméně, první fakt je prostě daň za to, že si každý může svůj styl pojmenovat libovolně, a druhý je dán tím, že těch skladeb je prostě moc, takže prohledávání trvá.

    Ale funkčnost tohoto pluginu byla v pořádku, bohužel občas při přehrávání skončil Amarok v nekonečné smyčce, takže zcela bez chyby není. Zatím nepodporuje přihlašování uživatelů, takže veškeré funkce se omezují na poslouchání a stahování torrentu s písničkou. Ke stažení slouží tlačítko vedle ovládacích prvků. Druhé (s dalekohledem) slouží k filtraci seznamu pouze na daného umělce. Ale i tak je integrace s Jamendo velmi povedená vlastnost.

    amarok2 internet jamendo

    Magnatune

    link

    Magnatune je jako obchod s muzikou takříkajíc na opačné straně barikády od serveru Jamendo. Ovšem jen zdánlivě, protože filosofie tohoto obchodu je v mnoha ohledech sympatická. Například jako jeden z prvních online obchodů přestal používat DRM, k dispozici jsou zdarma streamy hudby a navíc vše, co poskytují zdarma, je pod Creative Commons licencí (Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike License). Amarok přišel s podporou pro Magnatune již ve verzi 1.4, takže podpora ve stávající verzi není žádnou novinkou.

    Seznam dostupné hudby je na první pohled o něco organizovanější a kratší. Přehrávání funguje skvěle, uživatel si může přímo přes přehrávač album zakoupit. V nastavení je též možnost vybrat si mezi streamy OGG a dvěma kvalitami MP3.

    amarok2 internet magnatune

    Last.fm

    link

    Podpora last.fm je propracovanější než pro Jamendo. Celý princip ovládání je rozdělen do podstromů jako Globální značky, Osobní rádio, Sousedské rádio a podobně. Amarok má podporu pro hodnocení, přeskakování a zakazování skladeb. Tento plugin rovnež zajišťuje odesílání informací zpět na last.fm.

    amarok2 internet last.fm

    MP3tunes

    link

    MP3tunes je nejen e-shop poskytující hudbu bez DRM, ale i prostor k odložení svojí muziky s možností přístupu odkudkoliv, kde je k dispozici připojení k internetu. (Pro zajímavost: MP3tunes založil Michael Robertson, který stál mimo jiné za Lindows/Linspire a i v tomto případě se nevyhnul kvůli svému podnikání žalobám ze strany velkých společností, tentokrát konkrétně EMI). Plugin pro MP3tunes vznikl v rámci Google Summer of Code - více viz blogy vývojářů.

    Shoutcast

    link

    Poslední představenou a implementovanou službou je shoutcast.com, což je největší seznam internetových rozhlasových stanic na světě, takže s tímto pluginem máte v dosahu prakticky vše, co na internetu vysílá.

    amarok2 internet shoutcast

    Seznamy skladeb a souborů

    link

    Amarok má i podporu pro seznamy skladeb. Uživatel si může ručně vytvořit svůj a uložit jej, nebo si nechat nějaký vytvořit dynamicky. Dynamické seznamy skladeb se v současné verzi omezují na náhodný seznam. I když se z uživatelského rozhraní zdá, že by to mohlo být chytřejší, osobně jsem této funkci nepřišel nikdy na chuť. Uživatelsky uložené seznamy a podcasty jsou dalšími položkami, které jistě není třeba představovat.

    Protože jedna z hlavních inspirací pro Amarok byl dvoupanelový správce souborů, nabízí se i možnost úplně obejít veškeré kolekce a pluginy a kdoví co ještě a přidávat do seznamu skladeb pouze to, co je na disku. Jednoduché a funkční.

    Kontextový panel

    link

    Kontextový panel nahrazuje levý kontextový pruh. Uživatel si na něj může přidávat vlastní widgety nebo mít několik různých pohledů. Mě osobně tato funkce zaujala jen jako autora tohoto článku, protože to poskytuje spousty možností k obrázkům. Coby uživatel jsem rozpačitý a osobně by mi bohatě stačila možnost panel prostě vypnout, což je, jak jsme si ukázali, možné.

    amarok2 kontextovy panel 01

    Přidávání a odebírání appletů je možné pomocí tlačítek plus a mínus ve spodní části okna. Tlačítko pro zoom umí zobrazit několik pohledů naráz a zelené šipky slouží k přepínání pohledů. Applety je možné instalovat z kde-apps.org nebo před GetHotNewStuff. Zajímavou funkcí panelu je, že při drag&drop operaci zobrazuje akce, které je možné udělat.

    amarok2 kontextovy panel 02

    amarok2 kontextovy panel 03

    amarok2 kontextovy panel 04

    Závěr

    link

    Co říct na závěr. Začneme klady. Vizuální stránka je příjemná, přechod na KDE4 technologie jako Phonon bezbolestný, přičemž Amarok teď obsahuje podporu pro přehrávání videí. Větší integrace s online službami spolu s novou architekturou pluginů dávají naději, že Amarok bude podporovat prakticky libovolnou z nich.

    Největším záporem je asi třetí panel, jehož nejužitečnější funkcí (alespoň pro mě) je to, že se dá překrýt. Osobně v něm nespatřuji takový přínos, který by ospravedlnil utlačení seznamu skladeb. Ve většině případů překáží a vinu na tom má i špatně se škálující plugin zobrazující informace o právě přehrávané skladbě. Dále jsem postrádal rychlý filtr v seznamu skladeb a možnost si zobrazit něco navíc.

    Celkové hodnocení ale zůstává pozitivní. Amarok 2.0 prostě následuje cestu KDE 4.0; sami vývojáři říkají:

    Je důležité mít na paměti, že Amarok 2.0 je na počátku, nikoli na konci. Protože došlo ke spoustě změn, ne všechny vlastnosti z 1.4 jsou dostupné ve 2.0. Mnoho chybějících vlastností jako fronty a filtrování seznamu skladeb se za několik verzí vrátí zpět.
           

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    12.12.2008 00:27 alfonz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    bude porovnání s Songbirdem? ten je nyní ve verzi 1, ne?

    12.12.2008 00:51 SnailCZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Songbird ve verzi 1.0 mě úplně nadchnul. Ostatní přehrávače jsem pustil k vodě. Až vyřeší problém s pluginem MMkeys, tak to bude dokonalost sama.  Vzhled songbirdu: http://tinyurl.com/5775wv

    12.12.2008 05:48 JeChW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Oba přehrávače nejsou ve finální verzi 1.0 respektive 2.0, ale tak v první alfa verzi. Chybí podpora naprosto zásadních funkcí jako třeba fronta (queue), ekvalizer, replay gain a další. Nevim, jak Amarok 2, ale Songbird také ještě neumí crossfade, monitorovat adresář,konvertovat hudbu do jiného formátu a v podstatě mu chybí playlist (doplněk Now Playing List není s verzí 1.0 kompatibilní).

    V současných verzích jsou oba přehrávače pouze velmi těžko srovnatelné s konkurenty jako Winamp nebo foobar2000. Vývojáři obou přehrávačů se soustředili příliš na (alespoň pro mě) nepotřebnou integraci všemožných webových služeb a zapomněli na to hlavní - přehrávání hudby.

    Takže já bych s nějakým porovnáváním počkal tak do verzí 1.2 a 2.2, jinak by oba přehrávače při porovnání s konkurencí windousových freewarekolegů dopadli jako sedláci u Chlumce.

    12.12.2008 08:12 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Songbird také ještě neumí crossfade, monitorovat adresář,konvertovat hudbu do jiného formátu a v podstatě mu chybí playlist
    Crossfade je ten odporný přechodový efekt při přechodu na jiný track, nebo při vypnutí? A od přehrávače nečekám, že bude umět konvertovat hudbu.

    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.12.2008 17:11 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Pokud se ten efekt udela dostatecne kratky, asi tak 0.5 sec, umazne to tiche zacatky a konce skladeb a skladby na sebe plynule navazou. A take to umazne lupnuti/prasknuti na zacatcich ci koncich nekterych skladeb.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    12.12.2008 17:44 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Amarok má 2,5 s. Možná by stálo za to navrhnout kratší interval, ale já to stejně vypínám, protože to nemám moc rád.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.12.2008 22:25 JeCh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Crossfade například používají všechna rádia. Pokud člověk poslouchá hudbu jako pozadí, je to celkem příjemné.

    AmaroK a Songbird nejsou pouze přehrávače. To byl Winamp 2 nebo XMMS. Tohle jsou hudební manažery a sami se do té kategorie řadí. Od hudebního manažeru se očekává, že bude umět kolekci organizovat - přesouvat soubory, měnit schéma pojmenování, tagovat a také konvertovat do jiných formátů. AmaroK 1.x to uměl, umí to foobar2000 i Winamp.

    Všimněte si, že nekritizuji ty přehrávače za absenci podpory ripování a vypalování, přestože hlavní komerční konkurenti, iTunes a WMP, to umí. To je trošku už nad rámec hudebního manažeru, ale pokud by to AmaroK nebo Songbird uměly, je to další plus.

    15.12.2008 00:21 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Třeba spousta metalových alb je nahrána jako jeden celek a pak rozsekána --- mezery mezi skladbami (jako mi to dělá Palm) jsou nechutné. Ale pravda, ty tři sekundy jsou moc.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.12.2008 08:46 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

     

    V současných verzích jsou oba přehrávače pouze velmi těžko srovnatelné s konkurenty jako Winamp nebo foobar2000. Vývojáři obou přehrávačů se soustředili příliš na (alespoň pro mě) nepotřebnou integraci všemožných webových služeb a zapomněli na to hlavní - přehrávání hudby.

    Přesně tohle jsem chtěl taky napsat. Pro mě je to takové ... přeplácané. Pod linuxem hudbu moc nepouštím, takže jsem neřešil ani otázku přehrávače (vyhovuje prakticky každý), pod Win používám starý strohý Winamp 2.95 a jsem spokojen. Občas slyším obdivné výkřiky na Amarok, ale po přečtení tohohle článku zjištuju, že program je to sice nabušený, ale zřejmě už jsem na všechny ty fičůry starej :-)

    12.12.2008 09:23 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Amarok taky nikdy nebyl myšlen jako ekvivalent dvojkového Winampu. To je nějaký z pokračovatelů XMMS jako Audacious, nebo BMPx.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.12.2008 09:33 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    BMPx nemá s koncepcí WinAmpu společného vůbec nic a to už docela dlouho.
    12.12.2008 10:37 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Já vycházel ze screenshotů
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.12.2008 11:12 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Které jsou pěkně staré - víc, než dva roky.
    12.12.2008 11:22 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    IRC is just multiplayer notepad.
    12.12.2008 10:06 slayn | skóre: 5 | blog: Cokoliv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    ja pouzivam mpd + nejaky z klientu (v konzoli mpc nebo ncmpc, v xkach gmpc) + mam nastavene klavesove zkratky na ovladani + to muzu ovladat z firefoxu. spokojenost:)
    To err is human, to arr is pirate!
    12.12.2008 14:30 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Občas slyším obdivné výkřiky na Amarok, ale po přečtení tohohle článku zjištuju, že program je to sice nabušený, ale zřejmě už jsem na všechny ty fičůry starej :-)
    +1

    Presne tak, mam ten samy pocit. Pritom tak jednoduchou a uzitecnou funkci jako je "prehraj adresar" (viz muj problem) umi maloktery prehravac (jak je na tom Amarok netusim)
    12.12.2008 20:37 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Amarok to dokáže. Dokonca pri pravom kliku na adresár je viac možností (Load - Append to Playlist - Queue Track(s)).
    13.12.2008 01:39 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    A jak si tady mám připadat já s mým cd, ls, mplayer?Napadá mě leda asi tak jako BLEK. ve společnosti.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    23.12.2008 00:18 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Občas slyším obdivné výkřiky na Amarok, ale po přečtení tohohle článku zjištuju, že program je to sice nabušený, ale zřejmě už jsem na všechny ty fičůry starej :-)
    Amarok je skvělý jakožto katalog písniček. Když chci najít nějakou písničku, namlátím do filtrovacího políčka kousek názvu nebo zpěváka, a mám to (například máš 15 alb od jednoho zpěváka, a netušíš, na kterém to je). Jinak ale raději používám konzolový MOCP :-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    12.12.2008 08:21 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    bude porovnání s Songbirdem? ten je nyní ve verzi 1, ne?
    Pokud jej někdo napíše, tak ano ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.12.2008 00:45 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Tak jsem ho zkusil... a zas se vratil k 1.4 :-D

    Cestu má před sebou ještě hodně dlouhou...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    17.12.2008 13:47 jj_sk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    +1

    12.12.2008 00:54 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    open source hudbu, to jest hudbu pod Creative Commons

    To je trochu blbost, ne? Open source hudba je ktere je k dispozici zdroj - noty, pripadne u elektronicke hudby nejake soubory do prislusneho software. Creative Commons se zabyva necim vyrazne jinym.

    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    12.12.2008 01:27 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Je pravda, že termín by měl znít spíše "svobodná hudba". 

    12.12.2008 08:14 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Máš pravdu, požádám Roberta, ať to opraví. Díky
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.12.2008 03:31 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Amorok je nyní i pro OS X, na stáhnutí 70.1MB při instalaci to zabere cca 230MB, protože qt4 a poobný nezbytnosti, ještě jsem nezkoušel, jelikož to vyžaduje zavření všech app a logout (to teď nemůžu udělat, protože tvořim video). Čekam až to někdo vyzkouší. :-) 

    hmm
    12.12.2008 09:43 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Fungoval někomu import kolekce z 1.4 uložené v mysql?

    http://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=174269

    12.12.2008 10:22 Xóža Hňabaj | skóre: 15 | blog: popcorp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Nechutny vzhled, prebyajici a zbytecne velka tlacitka (hlavne play/pause/stop. Nechapu jak je neco takoveho mohlo napadnout.), zakladni funkce selhavaji. Nenacte nektere soubory do kolekce. Uzivatelske rozhrani neprehledne. To je muj dojem z testu aktualniho baliku z packmana.

    Mozna ve verzi 2.4 z nej bude pouzitelny prehravac. Do te doby zustavam u 1.x verze.
    Jednaokový biu
    12.12.2008 10:44 koffr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    +1

    12.12.2008 11:03 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    zbytecne velka tlacitka (hlavne play/pause/stop. Nechapu jak je neco takoveho mohlo napadnout.)
    Tak zrovna tohle mi velmi vyhovuje. U přehrávače hudby chci velká tlačítka, abych nemusel řešit trefování na miničudlítka.
    12.12.2008 11:40 dayvee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    nepotrebuji zadna takova tlacitka, je mi sympatictejsi ovladat prehravac klavesnici. proto bych ocenil, kdyby tato tlacitka mela tak 1/4 velikost

    12.12.2008 11:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    No vidíš, já raději použiji myš, takže by mi menší tlačítka nevyhovovala :-). Všechno je subjektivní.
    12.12.2008 16:25 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    A proto jsou ta tlačítka namačkaná na sebe, aby jsi zase takovej komfort při trefování neměl :-)

    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    12.12.2008 11:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Tak můžeš používat globální zkratky! A ta tlačítka skoro neuvidíš.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.12.2008 11:11 grim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    taky tak nějak nechápu ten hype okolo vzhledu přehrávače/aplikace/systému. On si snad někdo po výběru playlistu a spuštění první písničky z něj, maximaluzuje okno přehrávače a kochá se, jak to má pěkné tlačítka, jak je tam vlevo dole hezký obrázek alba, jak vpravo ubíhá text skladby etc? Ne že by aplikace nemohla vypadat pěkně, ale ať je to proboha trochu ergonomické a funkční. To jak Amarok vypadá po shlédnutí screenshotů, není přehrávač, ale nabubřelá příšera. Brrr, zlatý foobar

     

    12.12.2008 12:23 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Například já často čtu lyriku k písním, takže hezký vzhled je pro mě také důležitý. Pokud neposlouchám hudbu jen jako pozadí třeba při práci, tak mám to okno maximalizované. Nebo třeba když poslouchám Last.fm, koukám se na informace o právě hraných skladbách, podobných interpreterech, atp.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    12.12.2008 13:39 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Například já často čtu lyriku k písním, ...
    Takže texty písniček, které mají nějaký děj, si nečteš? ;-)
    12.12.2008 14:10 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    No dobře, velmi špatný překlad slovy lyrics ;-) to je tím, že já mám termín "lyrics" už tak vžitý, že "texty písní" mi prostě nesedí, přestože je správný a jasný :-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    12.12.2008 14:06 fettgesicht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Já zas čtu zásadně epiku.  :-D

    12.12.2008 13:09 KejPi | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    To jsem presne cekal, ze se tu nejaky takovy nazor objevi :-)) Rekl bych, ze tohle je natolik subjektivni, ze asi nejde uspokojit kazdeho uzivatele. Myslim, ze dulezite je, jak to rozhrani jde konfigurovat k obrazu svemu. Tady jsem jednoznacne poteseny, ze ten panel uprostred, co tam zbytecne zabira misto pro playlist, jde schovat :-)

    12.12.2008 11:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Ampache je OSS software...

    Ampache je open-source software software...?

    Každá druhá aktualizace Amaroku mi (v openSuSE) padá hned po spuštění, ale v době, kdy mi Amarok 2 fungoval, mi zásadně chyběla především výborná funkce "zastavit přehrávání seznamu skladeb po ukončení aktuální skladby" --- neznám jiný přehrávač, který by ji měl. Jinak problémy s kolekcí jsou klasika... nicméně si nestěžuji. ^_^

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.12.2008 20:41 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Áno, presne. Pre mňa sú veľmi dôležité funckie Queue Track a Stop Playing After Track.
    12.12.2008 22:34 JeCh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    V tomhle má největší možnosti nastavení foobar2000. Kdyby ho tak někdo chtěl portovat na Linux. Přitom zrovna tenhle přehrávač je postavenej typicky linuxově - spousta malých pluginů, které dohromady tvoří přehrávač. Pluginy můžu mazat, doinstalovávat a možnosti konfigurace jsou skoro nekonečné. Akorát škoda, že je closed source a jenom pro Windows.

    13.12.2008 19:31 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Foobar2000 som vo Windows používal a bol som spokojný. Ale Windows už nepoužívam.
    12.12.2008 14:05 Messo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    A ako to je stymi pluginmi, ja som skusal a tam nieje ani 20% pluginov 1.4. Ziadne zvukove kniznice, dokonca ani kolko kanalov, alebo som zle pozeral? A nieto este biedny zvuk bez moznosti equalizeru.

     

    12.12.2008 14:22 fettgesicht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Když to tady čtu, připadám si starej, konzervativní a nemožnej. Dyť bych potřeboval celej den, abych se s ním jenom naučil zacházet a zjistil, co potřebuju a co ne. Jednou jsem ho pustil, začal cosi strašlivě indexovat, pak mi sesypal všechny písničky dohromady, pak nastalo veliký zmatení při pokusu o kopírování do MP3 přehrávače, pak cosi nefungovalo a nakonec jsem to vypnul. Já nevim, mně pořád připadá nejjednodušší vlízt v MC do adresáře nějakýho alba a pustit tam na ty písničky alias MPlayeru. Hraje to, dá se to zapauzovat, přeskočit na další, zesílit, ztlumit, to všechno z klávesnice. Co víc člověk potřebuje? Teď mě ukamenujete... :-D

    12.12.2008 15:01 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    hmmm, to já tedy vlezu do adresáře nějakýho alba a pustím tam na ty písničky xmms.  ;-)

    12.12.2008 22:35 JeCh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    A teď si představ, že mam třeba náladu pustit si nějaký rockový mix. Jak to uděláš? Já si pustím AmaroK, Songbird, Winamp, foobar2000 nebo jiný podobný přehrávač, kliknu na rock, shuffle a play a poslouchám.

    13.12.2008 00:42 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Jenže předtím musíš mít otagovanou celou kolekci hudby :-) Já osobně se sice snažím mít tagy u nových věcí v pořádku, to nic ale nemění na tom, že v hudebním adresáři se povalují ještě desítky dalších alb, která jsou otagovaná stylem "Artist 1 - Track 1". 

    13.12.2008 13:22 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Dokážu si představit, jak asi vypadá tvůj stůl.
    13.12.2008 14:06 Vláďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    No třeba můj stůl je jeden velký bordel, ale písničky mám otagované vzorně. Nejvíc mě štve doplňování diakritiky, protože na freedb.org je všechno "cesky".

    Na druhou stranu otagovat si rozumně velkou kolekci, pokud to mám alespoň pojmenované, je práce tak na 2 zimní večery. Výhody jsou potom velký hlavně v přenosných přehrávačích a hudebních manažerech.

    13.12.2008 22:32 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Picard nepomuze?

    IRC is just multiplayer notepad.
    15.12.2008 16:57 JeCh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    A myslíš, že vyřeší češtinu? No vyzkouším to...

    16.12.2008 13:38 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Amarok 1.4 ma takovou peknou vlastnost, ze je schopen odhadovat tagy podle nazvu souboru (nejdriv vyberes, popr. vytvoris pattern jak jsaou jmena poskladany a pak jen kllikas na doplneni tagu. Bohuzel to funguje vzdy jen na jen na jednu skladbu, tudiz clovek porad klika. Ale clovek aspon nemusi nic psat.

    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    16.12.2008 13:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Ve dvojce je to myslím taky.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.12.2008 01:03 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Je lepsi pouzit nejaky tagovaci nastroj, ty projedou automaticky treba cely album nebo vsechny pisnicky...
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    20.12.2008 01:01 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Zkus Easytag. Je to specializovany a velmi povedený nástroj. Ovládání má na první pohled trošku podivné, ale po chvilce zjistíš, že velmi efektivní.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    12.12.2008 17:07 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    No tak nejak vypadalo moje prvni seznameni s amarokem :-D dneska si ho ale nemuzu vynachvalit, hlavne se mi libi jednoduche vyuziti fronty, kdyz chci napr nejakou skladbu preskocit. A pokud ma clovek dobre otagovany soubory, tak je naprosto bezkonkurencni vyhledavani v kolekci.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    12.12.2008 17:19 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Ono kdyz vyhazis vsecky ty blbosti (vc. indexovani) a nechas si v jednom panelu browser souborama a v druhem playlist, tak to je velmi jednoduche a prehledne. (Mluvim o verzi 1.4)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    14.12.2008 15:42 Saruman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Přesně. A když se mi zachce takového luxusu jako playlistu, napíšu si buď bash scripty rock.sh či jazz-mix.sh nebo jenom passnu do souboru názvy těch mp3ek i s cestami a narouruju si to tam :)

    Luxus největší. Fakt nevím, co víc chtít. Styl WinMedia playeru či nějakého jabličkářskýho přehrávače mi ukrutně nevyhovuje stejně jako MTP, což je nejhorší vynález na poli multimédií. Neumí to ani polovinu úkonů, co UMS a ještě jsou s tím jenom problémy. Vidí to někdo stejně?

    12.12.2008 17:00 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    tak neviem.. v KDE4 som presedlal na Juk.


    Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
    12.12.2008 20:34 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Oxygenovský tlačítka vlevo, i když mám jiné téma. A ikony a text se tam sotva do těch tlačítek vejdou, proč je neudělaj širší? Už jenom kvůli takovýhle kravině je to nepoužitelný, když používám program, nechci u toho zvracet.

    Banshee a Songbird jsou mnohem lepší.

    Věřím v jednoho Boha.
    12.12.2008 21:44 Kill_Bill_and_Jyrku
    Rozbalit Rozbalit vše Vysel novy SLAX
    Off Topic - je tu novy SLAX
    12.12.2008 22:51 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Díky za článek, hezký článek. Mě akorát na KDE4 štvou jeho zvýšené nároky na počítač, takže ho budu používat až někdy až si koupím nový počítač, který zatím nepotřebuji protože jsem spokojený s tím dosavadním s KDE3, škoda že dneska musí být všechen sw průhledný, skleněný, animovaný, tekutý a bůhvíco zbytečného ještě :-)
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    13.12.2008 21:03 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Žádné zpomalení sem u nového KDE nezaznamenal, respektive běží stejně rychle jako gnome 2.24 a ty efekty se dají samozřejmě vypnout, ale pokud máš dobře napsaný xorg.conf, tak se to dá dobře používat i se čtyri roky starým integrovaným intelem...

    Vivre libre ou mourir!
    18.12.2008 01:07 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    no musim pouzivat stary ovladac na grafiku, abych mohl omezit velikost videoram (tuhle volbu v novym ovladaci v intelu proste zrusili a sezere to pak celou malickou ramku) a v tom potom nefunguje 3D akcelerace jen v 16ti bitech a to jeste nejak divne a kdyz jsem zkousel kde4 na livecd tak otevreni hlavni nabidky trvalo 5 minut a ostatni ukony podobne, livecd s kde3 bylo v pohode, takze jsem KDE4 ani neinstaloval...
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    13.12.2008 04:47 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Je možná trochu smutný, že při té údajné podpoře internetu, rádií a všeho, mi to u blbého netového rádia neumí ani ukázat název aktuální skladby.

    Růžové lži.
    13.12.2008 11:08 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Nebude chyba v daném rádiu? Mně totiž zobrazuje název aktuální skladby bez problému...
    15.12.2008 08:42 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Je možná trochu smutný, že při té údajné podpoře internetu, rádií a všeho, mi to u blbého netového rádia neumí ani ukázat název aktuální skladby.
    Podle mých zkušeností se to týká jen některých rádií. Náhodně vybrané z Shoutcast seznamu - 1.FM zobrazuje název aktuální skladby, u basseline.gr ne.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    15.12.2008 12:43 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Metainformace lze přenášet v transportním vrstvě ICE protokolu (většina MPEG rádií), v kontejneru formátu (OGG) nebo vůbec (ošklivý nešvar, ale běžný tam, kde internetové vysílání se vyrábí z analogového výstupu radiopřijímače).
    13.12.2008 10:38 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Nie som síce používateľom amaroku, kedysi som ho skúšal ale chýbala mi tam 1 drobosť ktorú považujem u prehrávača za najdôležitejšiu. Je v amaroku2 nastavenie veľkosti bufferu pri prehrávaní?
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    13.12.2008 19:33 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Načo je to dobré?

    13.12.2008 21:00 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    imho velikost bufferu nastavis primo pro xine ktery amarok pouziva, respektive ja to tak udelal...

    Vivre libre ou mourir!
    14.12.2008 09:01 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Ako konkrétne sa to nastavuje? Pre mňa je táto drobnosť dosť podstatná (pri rýchlom ale nestabilnom pripojení s pársekundovými výpadkami sa fakt väčší buffer celkom hodí).
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    14.12.2008 10:45 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    pavel@keramka ~ $ cat /home/pavel/.xine/config
    engine.buffers.audio_num_buffers:1500
    engine.buffers.video_num_buffers:2500

    zkus pohledat v dokumentaci xine jinak tu

    Vivre libre ou mourir!
    14.12.2008 12:16 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    Jaj, to som vôbec netušil, že to je všeobecné nastavenie pre celý xine engine a nie len pre prehrávač xine. Ďakujem za info.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    8.2.2009 17:39 Palmic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?

    Ja bych Amarok 2 hodnotil jako navrat do dob winampa na windows.

    (zbytecna prace navic, na kterou jsem si v jednicce odvykl a lamal jsem si hlavu nad tim, proc jsem ji drive musel absolvovat - typicky s pretahovanim skladeb z kolekce do playlistu, PROC PROBOHA???). Proc nemuzu filtrovat pomoci search-as-you-type primo celou kolekci?

    21.4.2009 00:58 Mirek Barták | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amarok 2.0 - are you ready to amarok?
    S lítostí Vám oznamuji, že včera jsem se seznámil s verzí 2.0.2 a po příchodu KDE4 musím konstatovat, že linuxu na desktopu zvoní hrana. Proč když chce někdo zahubit výborný program nepoužije nové jméno (KDE4, kscd, amarok) ? Ať se konkurence rozrůstá, ale zůstává možnost výběru. K Amaroku. Moje kolekce je něco kolem 11,5 tisíce skladeb. Většinu mám připojenou jako dvd iso obrazy tj. read only, ostatní na disku. Import z postgresql nějak povedl i s obrázky alb, přesto jsem musel znovu zaškrtnout prohledávané adresáře. Problém je s tagy. Pouze u některých skladeb jsou načtené, u jiných je nějak vygenerován název z jména - prostě bordel. Z toho asi vyplývá i zobrazování obrázku alba u aktuální skladby. Načítání kolekce oproti 1.4 řádově pomalejší. Nemám to ověřené, ale přisuzuji to knihovnám KDE4. Se soubory KDE4 neumí pracovat správně. Soubor v jiném kódování je zobrazen se zástupnými znaky, ale nepřejmenujete ho, ani ho nevymažete. Copy nebo move tisícovek souborů se v KDE4 neprovede správně. Vytvoření nového adresáře s lomítkem uprostřed je taky legrační. Když tohle nefunguje stoprocentně, nemůže fungovat ani nic nad tím.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.