abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 680 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Extra multimediální systém XMMS

    16. 6. 2004 | Vlastimil Ott | Multimédia | 16589×

    Zaslouží si přehrávač XMMS pozornost? Co vlastně umí s pomocí pluginů?

    XMMS je přehrávač zvukových souborů všech možných typů. Protože nedávno konečně vyšla další verze, pojďme si jej blíže představit. Aktuální verze 1.2.10 pouze opravuje dřívější chyby a nepřináší nic nového. To je asi fakt, který se mi na XMMS nejvíce nelíbí - jeho pomalý vývoj.

    XMMS se stal standardem pro přehrávání zvuku v Linuxu, i když mu může slušně konkurovat třeba MPlayer, ačkoliv ten je určen spíše pro video. Téměř všechno je v XMMS realizováno pomocí pluginů. Modularita programu může být někdy na obtíž - když prostě nemáte plugin, nemůžete číst nebo ukládat to či ono. Ve standardním balíčku s programem jsou ale všechny běžně potřebné pluginy k dispozici.

    Pluginy

    Plugin - česky obvykle "zásuvný modul" - je knihovna (má příponu .so), která je při startu programu načtena a její funkce jsou uživateli zpřístupněny nějakou volbou programu. Je možné sehnat knihovny již zkompilované, ale stejně tak je běžné, že si je uživatel musí zkompilovat sám.

    Místo, kde bychom měli pluginy hledat, je sekce na webu XMMS. Podle funkce jsou rozděleny na vstupní, výstupní, efekty, vizualizace, všeobecné a různé. Je tedy možné instalovat plugin do libovolné kategorie. V programu je potom vyvoláme klávesovou zkratkou Ctrl+P.

    Vstupní pluginy

    V této sekci jsou zobrazeny pluginy pro čtení zvukových souborů. Standardně se jedná o přehrávání

    • CD audio
    • MPEG Layer 1/2/3
    • OGG Vorbis
    • FLAC, VQF (bohužel neznám)
    • WAVE vzorků
    • starých modulů typu .mod a dalších (zlatá Amiga)
    • plus generování tónu o určité frekvenci

    Každý plugin je standardně zapnutý, proto tento parametr zkontrolujte, pokud vám přehrávání nefunguje.

    Vstupní a výstupní pluginy

    U mnohých pluginů lze tlačítkem Nastavit specifikovat přesnější parametry než ty, které byly standardně nastaveny. To se může týkat například pluginu pro přehrávání audio cd, kde je v případě více CD-ROM mechanik nutné vybrat tu "správnou", nebo se hodí spuštění CDDB systému (vyhledá na Internetu název písničky).

    CDDB  v akci

    Výstupní pluginy

    Jedná se o programový kód, který formuje zvuková data do konečné formy. Záměrně to píšu takto složitě, protože to není vždy zvuk, co je na výstupu. Standardním výstupem samozřejmě zvuk je; dnes je realizován zvukovým systémem ALSA, je ale stále podporován překonaný systém OSS. Doporučení je jasné - volte ALSA. Dále mohou být na výstupu opět zvuková data, tentokrát jako WAV soubor uložený na disk. O to se stará Disk Writer Plugin; výsledkem je soubor typu RIFF (little-endian) data, WAVE audio, Microsoft PCM, 16 bit, stereo 44100 Hz.

    Posledním typickým zástupcem je podpora EsounD, což je jeden ze zvukových démonů. Je ale možné doinstalovat jiné výstupní pluginy, například pro spolupráci s aRtsd (zvukový server pro KDE), pro výstup do OGG nebo MP3, pro DJs či pro modulování výstupu - efekt crossfade. Všechny zde uvedené (a některé navíc) najdete v odpovídající sekci.

    Efektové pluginy

    Efektové pluginy modulují proud zvukových dat a s jejich pomocí lze dosáhnout více či méně praktických a obskurních zvuků a pazvuků. Obvykle lze každý z nich nastavit, pokud to ovšem sám podporuje.

    Efektové pluginy

    Mně se osvědčily pluginy, které lze vidět na obrázku; bohužel jich zase nejsou stovky, některé nejdou zkompilovat, jiné tvrdošíjně XMMS shazují. Na následujícím obrázku jsou "šavle" efektu DeFX. Záměrně píšu "šavle", protože tento dialog neslouží pouze k nastavení - je určen k realtimovému modulování zvuku. To znamená, že zvuk se mění okamžitě. Nejlepší je volba Karaoke a Reverberation - zvuk zní velice amatérsky, a navíc ještě jakoby z velkého potrubí. No a když ten zvuk je třeba Britney...;-)

    Efekt DeFX

    Zkrátka, je třeba trošku zkoušet a hrát si. Zvukový efekt se špatně popisuje, je prostě nejlepší si ho poslechnout. Otázkou zůstává, jestli je dostatek efektů např. pro DJ nebo jestli lze XMMS využívat k něčemu jinému, než je domácí zábava.

    Vizualizační pluginy

    Nejzábavnější použití pluginů jsou právě ty, které se starají o vizualizaci hudby. Více či méně se jim to daří. Mnoho z nich používá rozhraní OpenGL, což je jednak velice efektivní, a jednak také celkem náročné na výkon stroje. Ukázku některých efektů vidíte na následujích obrázcích. Všechny neoznačené obrázky mají redukovanou velikost kolem 20kB.

    Některé z nich lze spustit v celoobrazovkovém režimu, takže efekt je dokonalý. Některé velice efektně reagují na rytmus a na nízké tóny, takže monitor vám úplně ožije barvami.

    Vizualizační pluginy

    Všeobecné pluginy

    Standardně jsou přístupné tři: pro ovládání dálkovým ovladačem, pro ovládání joystickem a pro spuštění programu v okamžiku změny skladby. Dálkový ovladač k televizní kartě se mi s XMMS zatím rozchodit nepodařilo, ale joystick jede od okamžiku, kdy je při startu inicializováno zařízení /dev/js0 nebo vyšší. Lze transparentně nastavit, co má vykonat pohyb pákou či stisk tlačítek. Hodně záleží na citlivosti, proto pozor na uši, máte-li sluchátka - pohyb kniplem k sobě vyžene hlasitost k maximu během sekundy.

    Plugin Změna skladby umožní spouštět program při začátku či konci skladby s parametrem nazev_skladby. To znamená, že program může název zobrazit na obrazovce, poslat ho někomu mailem či zapsat do logu.

    Nastavení

    V této části lze do určité míry nastavit chování programu. Možností je ale méně, než by si člověk přál. Prostě se mi zdá, že jsou možnosti nastavení příliš "chudé". Nevím, co mi chybí, ale něco asi ano. Ale možná je to můj subjektivní dojem.

    Velká část nastavení se věnuje názvům souborů a jejich správné interpretaci. Dále také několik voleb k přehrávání, organizaci playlistu a polohování okna, ale to je vlastně vše.

    K ovládání přehrávače slouží mnoho kláves, které najdete v hlavní nabídce. O té jsme ještě nemluvili - zobrazí se kliknutím na levý horní rožek aplikace a skrývá se v ní ještě mnoho jiných věcí. Je to například playlist neboli seznam přehrávaných skladeb. Ten lze různě modifikovat, načítat, ukládat nebo míchat.

    Praktickou pomůckou je ekvalizér (Alt-e): opravdu efektivně funguje a dokáže měnit jednotlivá zvuková pásma. Stav lze uložit a později načíst. Jenom jsem se na Internetu nedopátral přednastavených profilů.

    Skiny

    Skiny jsou klasická věc - změna vzhledu. Do jisté míry nás XMMS zklame, protože (pokud je mi známo) není možné změnit jeho "hranatý" tvar. Žádná divoká párty se tedy nekoná. Tohle považuji za další nedostatek aplikace. Nejsem sice uživatel, který by si na takových drobnostech zakládal, ale domnívám se, že je to důležitá vlastnost.

    Skinů existují tuny, hledejte opět na stránce XMMS.

    Rozhodně je co zlepšovat

    Program patří ke klasice, ale přiznejme si, že má co dohánět. Eufemisticky řečeno je onen pověstný vlak už o stanici dál. Je sice možné předat programu adresu zvukového souboru, který je uložen v internetu, ale QuickTime to rozhodně být nemůže. Také jiným funkcím chybí určitý komfort. Program je také relativně nestabilní, zohledníme-li fakt, že plugin je potenciální "shazovač" - proto nikdy nespouštějte dva pluginy používající OpenGL. Pokud se aplikace "kousne", příčinou je obvykle uzamčené zvukové zařízení, nebo nesprávně načtené moduly zvukového systému. Dle mého názoru je XMMS na vymření - a možná právem. Objeví se nějaká další generace přehrávače, třeba derivát MPlayeru? Nechme se překvapit...

           

    Hodnocení: 40 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.6.2004 08:49 jkt
    Rozbalit Rozbalit vše FLAC
    FLAC == FreeLoseless Audio Codec
    16.6.2004 09:05 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FLAC
    A co ten VQF? K čemu a kde se používá? Může se s ním normální uživatel někde potkat?
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    16.6.2004 09:34 jkt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FLAC
    http://www.moviecodec.com/extensions/vqf.html
    16.6.2004 09:37 jkt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FLAC
    a jo, nejakou muziku v tom doma tusim mame.
    26.6.2004 09:48 Beda Bagr | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FLAC
    jo u me na disku. ale je to historie tak pet let zpet.
    Pavel Vymetálek avatar 16.6.2004 08:52 Pavel Vymetálek | skóre: 15 | Náchod
    Rozbalit Rozbalit vše Opačný názor
    XMMS je autorem vykreslen velmi, velmi černě. Po mnohaleté zkušenosti považuji XMMS za nejlepší, co se dá v této oblasti provozovat. Nepamatuji se jestli mi někdy vůbec XMMS spadnul, kdy by se seknul. Autor zde vůbec neuvedl možnost ovládání pomocí multimediálních klávesnic, pluginy pro přehrávání hudeb ze ZX Spectra, Commodore64 atd.
    16.6.2004 09:03 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opačný názor
    Mně XMMS občas spadne, není to nijak tragické, ale přece.

    Multimediální klávesnici nemám, nemůžu o ní tedy psát. O pluginech ze spectra či commodoru taky nic nevím, bohužel jsem žádný z těchto osmibitů nikdy nevlastnil, což je vidím pořád handicap...;-)

    Taky bych se rád dozvěděl něco dalšího - nechcete o tom něco napsat? (Bez ironie.)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    16.6.2004 11:34 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opačný názor
    Nejen Spectra, C64, Atari XL/XE, ale i Amigy atd. Dokonce existuje pro xmms plugin uade, který emuluje API legendárních přehrávačů Eagleplayer a Delitracker, takže se v xmms dají přehrát všechny formáty, co uměly tyhle dva. Řádově jsou to snad stovky různých formátů, od osmibiťáckých "čipovek", přes všechny možné i nemožné formáty více či méně exotických MODulů, které nic jiného přehrát neumí, až po třeba TFMX (Turrican ! :).

    P.S. Mě xmms teda nepadá.
    16.6.2004 16:50 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opačný názor
    Svym zpusobem je to, ze jste nikdy nepoznal ZX Spectrum ci C64 opravdu handicap. Mozna vam pak chybi ten spravny pristup ke stroji, ktery mame my, kteri ty skvele masinky stale vlastnime plne funkcni a kteri jsme s nimi neco zazili. Clovece, tu sanci, znat svuj pocitac do posledni soucastky a posledniho bajtu, tu uz mit nikdy nebudete... :)
    XMMS mne tedy opravdu nikdy nepadl a povazuji jej za to nejlepsi co se da pro dany ucel na Linuxu pouzivat.
    16.6.2004 20:30 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opačný názor
    Já jsem začínal na XT ze Slušovic...:-( Na nějaký osmibit jsem neměl peníze...:-(

    ;-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    18.6.2004 10:08 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opačný názor
    yep, taktez: 1st. Sapi ?80086 nohdd a pak slavna PP06 ?80186 s neuveritelnymi 20MB HDD (i odbornici z vypocetniho strediska se tu byli mrknout :)
    16.6.2004 09:06 Jan Molic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opačný názor
    No, me tedy XMMS uz mnohokrat spadnul i se kousnul, ale vzdy to bylo kvuli nejakym modulum.. At tak ci tak, nakonec vzdycky zjistim, ze jsem rad, ze XMMS mam
    Jedine, co bych mu vytknul je, ze eqalizer funguje pouze na mp3 (nevim, zda je implementovan primo v kodeku), trochu neprakticke pridavani skladeb a vubec rozvrzeni veci v jednotlivych menu.
    KDE ted razi jakysi svuj prehravac, sice neni spatny, ale styl rozhrani XMMS mi chybi.
    16.6.2004 12:12 jan hluštík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opačný názor
    Tak on je to bug, že ekvalizér funguje jen na .mp3? Před cca dvěma lety jsem na to narazil u formátu .ogg, ale tehdy jsem to považoval za nějakou chybu mezi židlí a klávesnicí. Pravda ovšem je, že jsem donedávna dlouho provozoval gqmpeg, který ekvalizér nemá a dnes jej považuji za zbytečnost. Když chci přidat basy, pohnu čudlíkem na svojí Hi-Fi 1+1 sestavě Tesla Synkopa a je to. Důležitější se mi zdá např. ovládání (přidávání do seznamu skladeb a podobně). To si myslím by opravdu šlo vylepšit. Možná by šlo vymyslet ještě něco lepšího než je ten winampoidní design.
    23.6.2004 19:47 Roman ŠANDOR | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opačný názor
    A nielen multimedialne klavesnice sa daju pouzit, ten kto nema taku, ale ma Bluetooth a mobil Siemens S55, nie je ziady problem ovladat XMMS za pomoci tohto mobilu :-D
    16.6.2004 10:24 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše Modularita
    Nevim, co vam vadi na modularite. Me to prijde jako velmi dobry napad. Je to podobne jako v MPlayeru (i kdyz ten musite prekompilovat cely), muzete si pridavat ruzne vstupni a vystupni pluginy, cimz ziskate presne to, co potrebujete, a nemusite cekat, az vyvojari XMMS neco dopisi. Vsimnete si, ze mnoho modulu delaji casto lide, co s XMMS nemaji nic spolecneho. Co se tyce nestability, tak skutecne se jedna o nestabilni moduly a autori na to take upozornuji, casto jsou ve verzi <1.0. Diky modularite mam moznost jako zvukovy server pouzit NAS, cehoz bych se u jinych nemodularnich prehravacu asi nedockal.

    XMMS je proste jen framework, kostra, do ktere se zasunuji jednotlive moduly. Proto hodnotte XMMS a ne moduly. To je, jako kdyz se rika, ze Windows jsou lepsi nez Linux, protoze pod Windows existuje mnohem vice aplikaci.
    16.6.2004 10:52 klingger
    Rozbalit Rozbalit vše nastupca XMMS
    za nastupcu xmms by mohol byt povazovany BMP (beep multimedia player) ale je este stale vo vyvoji, ja osobne pouzivam gqmpeg, nema sice ziadne pluginy a equalizer ale z tychto veci som uz vyrastol :)
    16.6.2004 19:31 Cesta | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nastupca XMMS
    Nechci mlžit, ale mám pocit, že jsem dříve na stránkách xmms četl, že po plné implementaci gtk2 u programu beep, budou tyto změny portovat do programu xmms. XMMS zatím používá starší gtk a projekt beep vzniknul právě za účelem přechodu na novější gtk.
    16.6.2004 22:00 Vaclav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nastupca XMMS
    Nemuzu najit link na rpm soubory pro Fedora Core2, rpm z mandrake nefunguji (program se ani nespusti), rpmbuild z tarballu zkonci chybou.
    16.6.2004 12:08 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše skiny
    Je mozne pouzit i skiny pro Winamp z dob, kdy byl i tento prehravac "hranaty".
    wil-m avatar 29.6.2004 15:01 wil-m | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: skiny
    jojo skiny dvojkovy verze winampu slapou jako hodinky a je jich porad slusna zasoba :)
    16.6.2004 14:04 m
    Rozbalit Rozbalit vše zkuste beep media player
    gtk2, nepada, vypada lepe... http://beepmp.sourceforge.net/
    16.6.2004 15:05 MarSik | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše rozhrani pluginu
    No pokud vim, u XMMs je prave s pluginy maly problem z hlediska vyvoje. Napriklad neni mozne jednoduse zjistit jaka skladba bude nasledovat (coz treba IMMS [http://www.luminal.org/wiki/index.php/IMMS/IMMS] pomerne vyuziva). Pokud ovsem vim, tak verze 1.2.11 ma pridat nejake nove prvky do rozhrani pro pluginy, tudiz se mozna jeste dockame nejakych prijemnych prekvapeni.
    Nothing is foolproof...fools are very clever.
    16.6.2004 15:59 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Screenshoty
    Tak přátelé, sypu si popel na hlavu a omlouvám se. Protože bylo těch obrázků hodně, drtil jsem je, kde se dalo. Večerní světlo taky milosrdně skryje některé nedostatky, v tomto případě jsem musel asi vidět světlušky. Prostě shoty jsou jsou hrozné a horší snad ani být nemůžou.

    Všechny obrázky dohromady měly po bzipování cca 750 kB, což je na mé linky prostě moc. Takže tohle byla příčina, příště se polepším.

    Ještě jednou se omlouvám.
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    16.6.2004 16:45 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Na vymreni ?
    Proc na vymreni ? Nedovedu si predstavit, ze bych pouzival neco jineho nez kombinaci XMMS, Mplayer :) Na cem bych asi poslouchal www.radiokaos.com a Radio Akropolis ? :). Jiste, existuji i jine prehravace, ale klasika je klasika.
    16.6.2004 19:30 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na vymreni ?
    uz jsem ale narazil na par vysilani, ktere xine (video prehravac!) prehrava lip
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    16.6.2004 16:47 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Winamp
    Nedivím se, že je XMMS docela oblíbený. Je to totiž v podstatě multimediální přehrávač Nullsoft Winamp v. 2.80, i když přebastlením pod Linux hodně utrpěl. Ovšem originál umí trochu (no - popravdě hodně) víc, než XMMS. Vždyť vy přijdete na to, že free software není vždycky to pravé ořechové. Vivat Bill G.
    16.6.2004 16:58 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Winamp
    Hmmm... Co by mne tedy melo v XMMS tolik chybet ? Fakt me to zajima. Ja zil az dodneska v predstave, ze pro dany ucel poskytuje presne to co ma...Ale treba pan G s Nullsoftem za zady vymyslel neco o cem ani nevim, ze bych to mohl chtit :) Je to otec Internetu, tak mam obavu, abych neco neprosvihnul.
    16.6.2004 17:55 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Winamp
    Treba vstupni plugin pro WMA, nebo rozsireny (rozumej v balickach pro distribuce) plugin pro AAC, MP3 pro (ty z Nera), MP3 +, MP4,...
    Ikdyz AAC asi budou v Musepack.

    Jinak mi nic nechybi, jeste pouzivam Crossfader (prechod mezi skladbami), xmms-kde (tady placu, protoze neumi znakove sady v TAGu), jinak je to skvela vec. Budme radi, ze je takovy, jaky je.

    16.6.2004 21:17 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Winamp
    Co je to ten CrossFader? To nejak stisuje nebo tak? Netrpi tim ta hudba? Ale mozna ze je to neco uplne jineho:)
    Josef Kufner avatar 17.6.2004 00:07 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Winamp
    CrossFader je takova vymozenost, ktera vypusti mezery na konci a zacatku picnicek a prijemne je propoji dohromady, pripouistim ze v nekterych pripadech to trosku kazi ale vetsinou je to zlepseni... pouzivam to vcelku spokojene uz nejaky ten patek a clovek si ani nevsimne ze uz hraje dalsi skladba ;)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Valoun avatar 17.6.2004 01:22 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Winamp
    Doporucuju v Crossfaderu nastavit u Seekingu (pretaceni uvitr skladby) na Simplecrossfade 250ms... odstrani se tim veskere lupance skripoty, kdyz pretacite v pisnicce mezi dvema zvukove uplne odlisnymi castmi. Stejne tak 100ms fadeout pro stop, end-of-playlist a 50ms pro pauzu. Jakmile to vyzkousite, zjistite, ze vsechny ostatni prehravace jsou strasne ulupany a neohrabany ;-). Be smoooooth ....
    17.6.2004 10:53 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Winamp
    A není lepší namísto berliček typu crossfader použít formát, který umí gapless playback (jak to napsat česky ? ) nativně ?

    Člověk má někdy pocit, že ta ultra hi-tech internetová doba je ve skutečnosti návrat kamsi k praskajícím deskám (špatný grab) nahraným na zmuchlanou kazetu nevalné kvality (mizerný kodek a nízká bitrate) ;)
    17.6.2004 07:26 Vlada Mezera | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Winamp
    Jo jo plugin na WMA bych potreboval jak vodu na sahare (neb o benzin do me skodovicky). Neni nejaky program, ktery by *.wma predelal na mp3. Muj lama to asi nezvladne, protoze v dokumentaci nic. A kdo ma kvuli tomuhle hroznymu formatu chodit do woken na winamp.
    root@king.cz:/# rm -r *
    Valoun avatar 17.6.2004 09:07 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Winamp
    WMA je Microsofti format, propatentovany skrz naskrz. Prehrat ho umi jen mplayer (videoprehravac), ktery pouziva upravene knihovny z Windows. Takze nejlepsi reseni je napsat si skript, kterej prevede wma do wavu a ten nasledne uz do cehokoli (Ogg Vorbis, FLAC, mp3)
    17.6.2004 22:41 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Winamp
    No a proc se nedaji ty ***** knihovny pouzit/prepsat to, co zajistuje, ze to funguje v mencoderu a ffmpegu, jako plugin do XMMS? Ja mam mplayer bez GUI.
    20.6.2004 18:20 Jiri Gabrys
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Winamp
    WMA plug-in existuje .. zkusil bych napred googlit az potom restartovat :) Ten plugin je od nejakeho Rusa a na adresu uz si asi nevspomenu .. ale na disku se mi to jeste vali. V pripade nouze: sef [at] centrum [dot] cz Poslu...
    26.6.2004 12:16 Gustav | skóre: 23 | blog: Gustav I
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Winamp
    To je skvely!!!

    Preklad nesel, ale RPM jede...

    http://mcmcc.bat.ru/xmms-wma/xmms-wma-1.0.3-1.i386.rpm
    Chybi tam treba dialog pro vyber souboru, ktery by odpovidal 21. stoleti. Ta gtk prisernost bije do oci.
    17.6.2004 00:55 Endi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Winamp
    XMMS je zalozen na historicke verzi GTK. CVS verze beep-media-player obsahuje novy fileselector, ktery odpovida 21. stoleti.
    16.6.2004 19:47 Ooaniki
    Rozbalit Rozbalit vše vice playlistu
    dd, chtel bych se zeptat jestli nekdo nezna nejaky prehravac pod linuxem, ktery by umel to co winamp5 - to jest mit otevrenych vice playslistu zaraz a mezi nimi se prepinat? tato featurka mi citelne chybi
    Bob Bobovich avatar 17.6.2004 07:27 Bob Bobovich | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vice playlistu
    Prace s playilistem je to, co XMMS prilis neresi. O neco lip je na tom juk.
    Valoun avatar 17.6.2004 01:32 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Nedostatky XMMS
    na XMMS mi vadi

    - pouziti dnes uz zastaraleho GTK1

    - neprehlednost nastaveni (bylo by hezci radit pluginy do ruznych front atd)

    - nedotazene zobrazovani oken - xmms si proste nerozumi s workspacy, prdi na window manager, atd. (ok, jde to, kdyz zapnu titlebar v nastaveni, ted sjem to objevil)

    - pri prehravani streamovaneho radia se pri preruseni toku zastavi a uz se nepokusi prehravani znovu navazat a rozjet, a to ani kdyz je dane radio v playlistu samo (jedine reseni je dat radio do playlistu 3x a rotovat playlist).

    - libil by se mi nejaky plnosti ukazatel bufferu pri streamovani (obdoba write-bufferu pri vypalovani CD)

    - neukazuje vsechny tagy u streamu, jen nazev autora/skladby v hlavnim okne (a to ani u meho vlastniho radia, kde se tagy vsem posluchacum s winampem zobrazuji)
    17.6.2004 10:06 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nedostatky XMMS
    GTK1: ne kazdy vyzaduje dokonalou grafiku

    neprehledne pluginy: To je vec nazoru, zda mit vsechny v jednom tabu nebo kazdy v samostatnem

    preruseni streamu: tam je rozhodne, co zlepsovat, ale dost problemu muze byt zpusobeno serverem, nebo mozna i kodekem. Ruzne se chova napr. u R. Akropolis sever CVUT a jinak cesneti (oba ogg). Napr. mp3 http://195.114.88.6:8000 se navazuje bez problemu.

    tagy: za prve, co se bude zobrazovat lze nastavit (zalozka "Nazev"), za druhe konkretne u mp3 existuje nekolik verzi tagovani (asi 3) a XMMS nezna vsechny a vybira prvni, ktery umi. Setkal jsem se se soubory, kde XMMS, mp3info a mplayer ukazovali kazdy neco jineho.
    corwin78 avatar 17.6.2004 09:02 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše XMMS a playlist
    U XMMS mě štve akorát to, že když mám otevřený playlist a dám XMMS zarolovat do lišty, tak playlist zůstává na obrazovce. Jde s tím něco dělat?
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    Valoun avatar 17.6.2004 09:11 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XMMS a playlist
    Kdyz dam minimalizovat prehravac kliknutim, tak se minimalizuje jen hlavni okno. Pokud klavesovou zkratkou (pouzivam FLuxbox), tak se minimalizuje vcetne playlistu a ekvalizeru.

    Osobne uz playlist nepouzivam, nebo jen minimalne. Radeji jsem si rozjel vlastni Icecast2 server, a poustim si vlastni streamovane radio. Vedlejsim produktem je ze muze poslouchat kdokoli se pripoji, a ze procesor jede nonstop na 10-15%.
    18.6.2004 07:49 Tomáš Šimek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XMMS a playlist
    XMMS je u mne podle názvu X MultiMedia systém. Jeho vývoj sleduju od dob, kdz to byl ještě X11Amp. Od přejmenování čekám kdy se objeví podpora videa (zadělat mplayer) a dalších věcí u WINAMPU příp mediaplayeru normálních. Ano má sice 3 nevyzrálé pluginy (2xmpeg 1, avifile), ale touhle cestou se prostě nejde a je to velká škoda
    18.6.2004 08:07 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XMMS a playlist
    Nikdo netvrdí, že v názvu článku je název programu - je to pouze parafráze. ;-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    18.6.2004 10:49 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XMMS a playlist
    Ja jsem myslel, ze XMMS (i pres svuj nazev) je hudebni prehravac, na video tu mame jine programy. A pokud chcete vse integrujici balik, pouzijte MPlayer (video se bez audio obvykle neobejde, obracene to vsak neplati).

    http://xmms.org/about.php: XMMS is mainly targeted at music playback, but through thirdparty plugins some rudimentary video capabilities exists, but there are much better systems other than XMMS for video support.
    20.6.2004 01:42 Lisak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XMMS a playlist
    Souhlasim s tim, proc by XMMS mel umet i video, na to neni urcen. Taky bych nevidel problem v grafice, ta pro me nehraje roli. Ale treba to, ze nove XMMS po minimalizaci necha na plose EQ a playlist, ze pri operacich s diskem prestane hrat (nekde sem cetl, ze prekompilovat jadro bez volby preemptivni, nepomohlo) ze playlist je opravdu spatny a spousta dalsich detajlu, co by se dali zlepsit. Zkusim pro porovnani i jine prehravace, preci jen je mi xmms sympaticke, bezne sem uzival WinAmp, ale ten je o hodne lepsi, ve verzi 2-8 je dokonaly
    22.6.2004 15:35 optoman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XMMS a playlist
    hmm presne s tym playlistom je to ubohe a s tym videom do prdele ved ako pokazili winamp s podporou prehravana filmov ja potrebujem kvalitny prehravac a nie nieco co pada a este aj s podporov videa.Neviete cim to je?zeby verziou xmms?alebo niecim inym?
    22.6.2004 17:25 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XMMS a playlist
    optomane, mírni se ve výrazech, jo? ;-)

    správce diskuzí
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    Gilhad avatar 21.6.2004 11:01 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Co mi chybi ..
    Velice by se mi hodilo mit nejakou klavesovou zkratku (nebo jeste lepe klik/doublecklik nejakym mysitkem), co by spustilo preddefinovany skript a dalo mu jako parametr jmeno a cestu prave prehravaneho souboru (pripadne oznaceneho, nebo seznam oznacenych)

    Abych si mohl snadno z velkeho playlistu vybrat do mensich playlistu oblibene skladby, pripadne je nekam nahrat a tak podobne ... Proste zkratku za ctrl+3, oznacit jmeno, pastnout do prikazoveho radku ...

    Nevi nekdo, kudy na to nejlip?
    30.6.2004 11:38 Allen Strange
    Rozbalit Rozbalit vše MOD Plugin
    Budete se možná divit, ale z určitých důvodů potřebuju nějaký MOD přehrávač, který umí to, co XMPlayer pro Windows. Konkrétně přehrávat Amiga moduly v loopu a fading po 4 sec. (lze nastavit). Toto nezvládá ani MikMod Plugin ani XMMS ModPlug - ten navíc okázale ignoruje loop a přehrávaný modul prostě na konci natvrdo usekne. Nevíte někdo o něčem vhodném? Díky.
    30.6.2004 14:18 Vladimír Slavík
    Rozbalit Rozbalit vše Učíme se španělsky s mplayerem nebo xmms
    Ten, kdo by chtěl poslouchat rádio ve španělštině, tak je na

    http://pacodebian.iespana.es/pacodebian/radio.html

    hezký návod, jak na to v případě

    mplayeru, xmms, realplayeru.
    12.7.2004 08:33 Kozo
    Rozbalit Rozbalit vše nehranate skiny ..
    Mozno to nie je to , co autor myslel, ale nehranate skiny xmms vie. Staci si zapnut KJofol plugin a mate skiny, ktore hranate nie su ani nahodou. A aj to funguje. Jedneho casu som doma bezal skin, ktory vyzeral ako Nokia 5110 :-{))

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.