abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 760 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    GJay - trochu neobvyklý jukebox

    8. 2. 2005 | Pavel Beňak | Multimédia | 7465×

    GJay vám vytvoří playlisty hudby například podle jejího tempa, rozsahu frekvencí, vámi přiřazené barvy, hodnocení, umístění souboru a celkové délky playlistu.

    GJay je jukebox, který vám pomůže vytvářet playlisty skladeb podle vámi zadaných kritérií. Vytvoří si seznam vašich skladeb, u každé si uloží informace z jejího tagu, analyzuje její frekvence a určí její tempo. Ke každé skladbě můžete přidat barvu nebo vlastní hodnocení. GJay vám z vašich skladeb podle zadaných kritérií vygeneruje playlist. Pro přehrávání skladeb používá existující instanci programu XMMS. Analýza může probíhat i na pozadí za pomoci démona. Grafické rozhraní programu se ukončí a veškerou práci provádí démon na pozadí. Pokud se poté rozhodnete program znovu spustit, grafické rozhraní se spojí s probíhajícím procesem.

    gjay

    Po prvním spuštění nás na první záložce uvítá tlačítko Set base music directory. Po jeho stisku se objeví okno, kde je třeba vybrat základní adresář s naší sbírkou hudby. Ve verzi, která vznikla kompilací kódu ze SourceForge, se po výběru složky bohužel nic nestane. Je třeba udělat to v okně s nastaveními programu (Application - Preferences). Po stisku tlačítka Set base directory vybereme složku, kde jsou uloženy naše hudební soubory MP3, OGG nebo WAV. Další volba se týká ukončení programu při analýze zvukových souborů - zvolíme buď Ask, nebo Continue in background. Volba Show popup tips přepíná zobrazování tipů nápovědy u kurzoru myši. Pokud chcete používat při výběru skladeb také vlastní hodnocení, zatrhněte volbu Use song ratings.

    gjay

    Program je nastavený, analýza naší hudební kolekce započala. Nejdříve se načte seznam souborů v adresářích a poté se začnou analyzovat. Analýza jedné skladby dlouhé 4 minuty trvá na Athlonu 1,9 GHz 9 vteřin. Rozsahy frekvencí se rozdělí do 30 pásem a ukaždého se uloží jeho hlasitost. Určení tempa není vždy spolehlivé, ale docela dobře funguje mezi skladbami stejného žánru.

    Hlavní okno programu obsahuje dvě záložky. Na první můžeme procházet nalezené skladby a přiřazovat k nim barvy a hodnocení a na druhé si můžeme vygenerovat playlist. Pravá polovina okna programu je často stejná. Obsahuje menu se skladbou (skladbami), které chceme mít v playlistu nebo k nim chceme přidat barvu a hodnocení. Do menu s písničkami je možné přidat buď jeden soubor nebo všechny soubory v jednom adresáři. Vybrat více jednotlivých souborů nelze. Soubor přidáme do menu klepnutím na jeho jméno ve stromové struktuře. Chceme-li přidat celý adresář, ve stromovém zobrazení na něj přesuneme kurzor. V pravé části menu zmizí a objeví se tam jediné tlačítko se šipkou ukazující směrem dolů. Po klepnutí na ni se vrátí menu skladeb a obsahuje skladby z celého adresáře (a jeho případných podadresářů). Pak stačí vybrat barvu, která se vám líbí, nebo skladby ohodnotit.

    gjay

    Jste-li hodně netrpěliví, vyzkoušejte si generování playlistu i při analýze skladeb, když byly už nějaké analyzovány.

    gjay

    V seznamu vybraných skladeb můžeme vybrat, kterou chceme použít jako referenční. Na další záložce pak zatrhneme volbu Start at selected song. Pokud jsou přiřazeny barvy k písničkám, můžeme určit také startovací barvu. Šest posuvníků určuje důležitost jednotlivých kritérií. Barva, nasycení barvy, jas barvy, tempo, frekvenční otisk a adresář, kde se soubory nachází. Je-li zaškrtnuta volba Wander, bude se každý další soubor porovnávat s předchozím souborem, místo prvního. Rating cut-off způsobí, že se do playlistu nebudou vkládat soubory, jejichž hodnocení je menší než vámi zadané. Randomness nastavuje náhodnost výběru a hodnota Time nastaví délku playlistu. Poté stačí klepnout na tlačítko Make playlist a seznam skladeb se objeví v novém okně. Tento playlist můžete uložit jako soubor s příponou m3u a uschovat si ho.

    gjay

    GJay má ale i své stinné stránky. Pokud si vygenerujete playlist, po klepnutí na tlačítko Play se v XMMS nepřehraje; je potřeba ho uložit jako soubor m3u a ten pak otevřít v XMMS. Když používáte uživatelská hodnocení písniček, pak se může hodnocení náhodně objevit u písničky, kde nebylo nastaveno. Pokud chcete kompilovat ze zdrojových kódů, narazíte také na pár problémů. Po provedení make install se program sám spustí (tedy s právy roota). V adresáři /tmp vzniknou dva soubory s rourou, díky kterým komunikuje program s démonem a démon s programem. Z nějakého důvodu mi tam po ukončení programu a daemona zůstaly a při dalším spuštění pak neprobíhala analýza. Stane-li se to i vám, smažte tyto dva soubory jako root (rm -rf /tmp/gjay_*). Další věc se týká také make install, kde se nezkopíruje adresář s ikonami a je potřeba lehce upravit Makefile. Když se s tím nechcete zatěžovat, můžete si stáhnout raději binární balíček.

    GJay má i některé zajímavé parametry.

    • -d spustí GJay jako daemona, který bude analyzovat soubory na pozadí.
    • -v program bude vypisovat podrobnější údaje o své činosti. Pokud je spuštěn jako daemon, bude ukazovat informace o skladbě, která se právě analyzuje.

    gjay

    Další parametry se týkají generování playlistu, ale neumožňují dostatečné nastavení kritérií. Pokud se chcete podívat, gjay -h je tu pro vás.

    GJay vám pomůže vybrat skladby trochu jiným způsobem než většina programů, výsledky mohou být někdy velmi dobré.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Josef Kufner avatar 8.2.2005 09:44 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Vylepseni
    Jeste by to mohlo snimat tep a naladu pouslouchajiciho a podle toho prubezne upravovat kriteria vyberu skladeb ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.12.2021 06:33 geebranz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vylepseni
    15.2.2005 19:41 zet | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše super
    super, sice zabere pres noc, nez se mi to vsechno naindexuje, ale budu to pouzivat
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.