abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    GNUsound 0.6

    11. 11. 2003 | Vlastimil Ott | Multimédia | 6163×

    Nenáročný, ale přesto velmi schopný program pro editaci zvukových vzorků. Umožňuje načítat velké množství audio formátů a díky pluginům nabízí i široké spektrum zvukových efektů.

    Operační systém Linux již dosáhl úrovně, kdy je zralý nejen k nasazení v rámci tzv. "neviditelných" technologií (různé typy serverů), ale také jako kancelářská stanice. Nyní si razí cestu na pole monotematických profesionálních aplikací. V oblasti zpracování grafiky je jistě položen dobrý základ, který je podporován také kvalitou ve zpracování multimédií. V neposlední řadě sem patří i zpracování zvuku, kde Linux nabízí široké možnosti nasazení v nahrávacích studiích nebo při zpracování zvuku na špičkové úrovni. V tomto článku se ovšem nebudeme věnovat těmto činnostem, ale zaměříme se program, který umožňuje jednoduché, a přitom efektivní, zpracování zvukových vzorků (samplů) pro amatérské účely.

    Program GNU sound editor lze stáhnout z nepříliš výstavní domovské stránky. Je distribuován ve formě zdrojových kódů, před použitím je tedy nutné jej zkompilovat; nutno podotknout, že nemá žádné zvláštní požadavky a neměl by to tedy být problém. Je také možné, že balíček pro konkrétní distribuce najdete v softwarovém archivu dané distribuce.

    Hlavní okno editoru

    Závislosti, kompilace, instalace

    Pokud instalujete ze zdrojových kódů, postupujte následovně.

    Požadavky

    Program pro úspěšnou kompilaci vyžaduje přítomnost jádra verze 2.4 a vyšší, GNOME verze 1.4 a vyšší, knihoven libglade (0.14 a vyšší), libaudiofile (0.2.3 a vyšší) libsamplerate (0.13 a vyšší) a zvukových ovladačů kompatibilních s OSS (např. ALSA). Dalším předpokladem je procesor s frekvencí 500MHz a vyšší a hodně paměti RAM (kolik to je, ovšem autoři neuvádějí). Uvedené knihovny by měly být součástí prostředí GNOME.

    Kompilace

    Pro kompilace musíte mít pochopitelně nainstalovanou podporu vývoje programů, která bývá v instalačních programech označována jako Vývoj nebo Programování apod. Kompilaci samotnou provedou obvyklé příkazy

    $ ./configure
    $ make

    Instalaci do systému provede příkaz (pokud ji provede uživatel root, je platná pro celý systém)

    $ make install

    Zásuvné moduly

    Program podporuje zásuvné moduly neboli pluginy, jimiž lze rozšířit možnosti editoru. Lze je stáhnout např. ze stránek www.ladspa.org. Stažený soubor obsahuje jednu knihovnu, umístěte ji nejlépe do adresáře /usr/local/lib/ladspa/. Bude automaticky načtena a nalezené pluginy budou hned k dispozici (obrázek 2).

    Ovládání programu

    Ovládání je naprosto triviální, a pokud uživatel ví, co má před sebou (tzn. už někdy s takovým programem pracoval), okamžitě se zorientuje. Velkou část plochy zabírá stopa (angl. track). Zde se grafickým průběhem zobrazují data zvukového snímku. Stisknutím levého tlačítka myši a tažením se označuje část vzorku. Obojí je vidět na prvním obrázku.

    Hlavní nabídka

    V mé kopii byla hlavní nabídka z malé části česká, z velké části anglická (instalováno na Slackware 9). Krátce se pokusím nastínit, jaké možnosti se skrývají v jednotlivých sekcích. Jen podotýkám, že program nabízí velké množství klávesových zkratek, tzv. "horkých kláves".

    • File/Soubor. Klasické operace se soubory: otevřít, zavřít, uložit apod.
    • Edit/Úpravy. Operace se schránkou: vkládání, mazání, vyříznutí apod. Důležitá funkce je vložení/smazání stopy.
    • Markes/Značky. Existují dva typy: markers (záložky) a envelopes (pův. obálka, zde spíše jakási "kostra" průběhu; dále body průběhu). Lze je vytvářet, přejmenovávat, mazat. Poslední položka "Envelope edit" přepíná mezi normálním režimem (výběr části vzorku myší) a vytvářením bodů průběhu (viz níže).
    • Select/Výběr. Klávesy pro pohyb ve vzorku a označování.
    • View/Zobrazit. Určení měřítka, ve kterém se vzorek zobrazí a čtyři možnosti výšky stopy.
    • Play/Record/Přehrávání/Nahrávání.
    • Tools/Nástroje. Spíše instalované pluginy, viz níže.
    • Settings/Nastavení. Nastavení programu.
    • Debug/Ladění programu. V mé verzi nefunkční.
    • Help/Nápověda. V mé verzi bohužel nefunkční. Soubory s nápovědou ovšem existují, lze je nalézt v adresáři /usr/local/share/gnome/help/gnusound/C/.

    Efekty

    Jako stopa (angl. track) je označován grafický element, ve kterém je zaznamenán časový průběh vzorku, na obrázku má zelenou barvu, je tvořen linkami. GNU sound editor podporuje až 16 stop (na druhém obrázku jsou dvě stopy). Při přehrávání lze kliknutím na ikonu v levém horním rohu každé stopy určit, které stopy mají být reprodukovány. Stopy mohou být míchány a vůbec na ně (nebo jejich části) lze aplikovat mnoho efektů. Editor obsahuje několik efektů (menu Tools), další lze přidávat ve formě zásuvných modulů.

    Nastavení pluginů LADSPA

    Na druhém obrázku je ukázka výše umíněné knihovny LADSPA. Bohužel jsou popisky efektů anglické, což neprofesionálovi téměř znemožňuje rozpoznat, co daný efekt provádí. Nejlepší je tedy celý efekt vyzkoušet.

    Na třetím obrázku je vytvořena pomocí bodů průběhu struktura, podle jejíhož průběhu (připomínajícího sinusoidu) bude na vybranou část vzorku aplikován efekt, v daném případě Resample. Výsledkem je situace, kdy zvýrazněná část vzorku při přehrávání zjednodušeně řečeno zrychluje a zpomaluje přesně podle os, kterými jsou spojeny jednotlivé body (ve skutečnosti jde o posun frekvence). Lze tak dosáhnout zvuku, který vyloudí gramofonová deska, zastavíme-li ji rukou. Každý z efektů má několik parametrů, obvykle frekvenci, rozmezí (to je dáno grafickým výběrem), metodu nebo jiný soubor parametrů. Nejlepší postup je vše vyzkoušet. Zde tak oceníte funkci, kdy lze všechny změny vrátit zpět.

    Aplikování efektu Resample

    V neposlední řadě patří mezi důležité funkce také nahrávání, které ovšem neoplývá mnoha možnostmi. Lze nahrávat ze zvukového zařízení /dev/dsp, a to, pokud je zařízení podporuje, z několika kanálů. Nelze už ovšem určit, do které stopy se má který kanál nahrávat, vše funguje na vzestupném principu (nultý kanál první stopa, první kanál druhá stopa atd.).

    Komu, k čemu?

    Tento program dozajista neposlouží profesionálovi, ale zručnému amatérovi poskytne dost radosti na to, aby s ním (a vhodným zvukovým vzorkem) příjemně strávil kus odpoledne. Program sice ještě nedosáhl první verze, což ale není ve světě Linuxu nutnou podmínkou kvality, ale přesto nelze tvrdit, že to, co umí, dokáže bez chyby. Občas se stane, že program "spadne", obvykle při aplikaci některého z LADSPA pluginů. Ke cti autorům budiž přičteno to, že editor vždy vytvoří záložní kopii právě zpracovávaného souboru s příponou .crash. Bezesporu existují lepší a důmyslnější programy, ale GNU sound editor dobře poslouží díky svým funkcím a jednoduchému ovládání nejen úplným laikům.

           

    Hodnocení: 17 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Pavel Čejka avatar 11.11.2003 23:57 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše tip na další recenzi z oblasti zvuku
    Bohužel nejsem hudebník a nedokážu příliš posoudit, ale jelikož je pro Linux (ač není OpenSource) nejspíš vcelku krátce a jelikož mi připadá velmi dobře propracovaný zkuste se na to podívat. http://www.metamacro.com/awezoom/skale/
    http://www.skale.org
    12.11.2003 13:12 Fry
    Rozbalit Rozbalit vše tip na další recenzi z oblasti zvuku
    Odkazy nefungujou:(
    co Audacity?
    18.11.2003 15:23 Jirik
    Rozbalit Rozbalit vše tip na další recenzi z oblasti zvuku
    Jo. Audacity vypadá fakt dobře. Je na audacity.sf.net. Stránky jsou z větší části česky. Poslední verze je k dispozici i jako Linux binary, takže to stačí jen rozbalit a je vymalováno. Žádná kompilace, žádný rpm balíčky. Aby chodila čeština v programu, ještě se myslím musí spustit skript install. Je to tam popsaný. S tou češtinou je trochu potíž, protože je nějaký rozjetý kódování (přecejen je to zatím BETA), ale na www.audacityteam.org/wiki píšou jak z toho ven. Líbí se mi, protože ji používám i na Windowsech a je to dobrý pocit být na všech počítačích jako doma.
    12.11.2003 11:32 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Rezound rulez
    http://rezound.sourceforge.net/
    13.11.2003 23:42 KejPi
    Rozbalit Rozbalit vše Rezound rulez
    Rezound je super, ale neumi mixovat :-( Kdyby to umel alespon na urovni audacity, tak by to byla asi nejlepsi zvukovy editor pro linux.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.