abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    KDE 4.0: Plasma

    2. 9. 2005 | Robert Krátký | Multimédia | 99265×

    Co je to Plasma, kde se vzala, proč to někdo vyvíjí? Jak se změní KDE, až bude Plasmu ve verzi 4.0 používat?

    Úvod

    Aaron Siego (blog), jeden z hlavních iniciátorů a vývojářů tzv. Plasmy, byl před nedávnem zaměstnán firmou Trolltech (která vyvíjí a distribuuje grafické knihovny Qt - na těch je založeno KDE) -- stalo se tak z větší části právě kvůli jeho práci na projektu Plasma. A. Siego se ke KDE připletl při vývoje verze 2.0. Od té doby spravoval celou řadu aplikací, z nichž poslední je Kicker neboli panel.

    Právě při opravování a vylepšování Kickeru, který v KDE slouží jako místo, jež většina lidí využívá k myšoidnímu ovládání celého desktopového prostředí, se Aaron začal zajímat o radikálnější způsoby vylepšování této komponenty pracovního prostředí. Už pro nadcházející KDE 3.5 jsou připravovány zajímavé doplňky a zdokonalení. Ale v KDE 4.0 bude Kicker ještě mnohem zajímavější.

    Co je to Plasma?

    Hned na začátku se hodí říci, že více než cokoliv jiného je Plasma zatím jen koncept, návrh, idea. Pokud byl napsán nějaký kód, moc ho nebylo. Kromě toho, že se vývojáři zabývají především dolaďováním všech změn, které přinese KDE 3.5, to má ještě dva důvody:

    • Před zahájením vlastního vývoje se tým vývojářů okolo projektu Plasma snažil nejprve zjistit, jestli jsou jejich nápady a představy vůbec uplatnitelné v reálném světě. Jestli z nich budou těžit i uživatelé. Aaron Siego se v rozhovoru pro linux-mag.com nechal slyšet, že není jeho cílem vytvořit v Plasmě něco, co by jej těšilo z akademického nebo teoretického pohledu.

      Vývojáři se zjevně zalekli častého tónu kritiky na adresu open source desktopových aplikací - totiž že jsou tvořeny vývojáři pro vývojáře a na běžného uživatele neberou ohled. Tahle otázka není jednoznačně rozsouditelná a mnozí by argumentovali tím, že když je uživatel zkažen způsobem práce ve Windows, neznamená to ještě, že jiný styl je špatný. Přesto však navázal tým KDE spolupráci s OpenUsability.org (i když to pochopitelně nebylo jen kvůli projektu Plasma) a dal si v mnoha věcech poradit.

    • Plasma nevzniká (nebude vznikat) jako zbrusu nová sada knihoven, aplikací a appletů (malý program, který lze začlenit do panelu - např. hodiny). Místo kompletního přepisování Kickeru, desktopu a dalších komponent vycházejí vývojáři z již existujícího kódu, který se snaží přiohnout tak, aby vyhovoval jejich požadavkům. Přestože, jak Aaron přiznává, je dost pravděpodobné, že výsledek se bude svým předchůdcům podobat jen vzdáleně (co se zdrojového kódu týče, ne z uživatelského hlediska), nezačíná se od nuly.

      Dosavadní práce zahrnovala portování stávajících komponent na Qt4. Qt4 je novou verzí knihoven od Trolltechu, která je na světě již několik měsíců. První KDE, které na Qt4 bude založeno, je však až verze KDE 4.0.

    OK, co je to tedy ta Plasma? Zjednodušeně řečeno jde o propojení panelu/ů a desktopu. Nebudou to již dvě samostatné a oddělené aplikace, ale jeden rámec, jehož funkce budou snadno zaměnitelné. Jinými slovy, například umísťovat applety bude možné nejen na panel, ale i na desktop (nebo je nechat plavat nad vším ostatním). Náznak této myšlenky je možné spatřit v aplikaci SuperKaramba, která už teď desktop využívá jako plochu, která už není omezena jen na tapetu a ikony, ale lze na ní mít třeba boxík s předpovědí počasí, hodiny, kontrolu nových emailů atd.

    Plasma se, podle slov svých tvůrců, bude snažit zjednodušit ovládání desktopu. Aaron Siego argumentuje, že desktopová prostředí, z nichž jedno nabízí KDE, jsou v současné podobě více méně totožná s tím, co přinesl v roce 1984 grafický desktop Macintoshů. Už tehdy bylo možné ukládat na plochu ikony, o něco později se objevil taskbar (seznam úloh). Ale až na drobná vylepšení tento původní koncept stagnuje. Vypovídá to sice o jeho univerzálnosti a adaptabilitě, ale zároveň je škoda nepokusit se jej posunout o trochu dál.

    A tento posun kupředu, snaha o inovaci razantnější než jen nový applet nebo pozměněný vzhled, je cílem vývojářů Plasmy.

    Nutno podotknout, že zatímco pro uživatele KDE (a dalších podobných desktopových prostředí) může být tento nový vývoj vítaný, nevítaný nebo úplně lhostejný, je skupina uživatelů, které bude lhostejný zcela určitě. Uživatelé, kteří desktop nepoužívají stylem, který KDE nebo GNOME (či Windows) očekává. Pokud vás nelákají ikonky na ploše, panel s applety a vyskakující okénka, nebudete uchváceni ani Plasmou.

    Krása

    Krása je oblíbené zaklínadlo projektu Plasma. Ačkoliv je hned doplněno o ujištění, že hlavním a nejdůležitějším aspektem je ergonomičnost a prostá použitelnost, na "dechberoucí" kráse si chtějí dát vývojáři a umělci záležet. Nakolik je tento bod relativní a nakolik bude bodem sváru (případně opovržení), to asi není třeba vysvětlovat. Podle prvních nesmělých ukázek a falešných screenshotů (sestavených pro názornost v grafickém programu - ne sejmutých na skutečném funkčním desktopu) je patrné, že Plasma jde ve stopách současného KDE - Crystal, Plastik, jasné barvy.

    Následující obrázky už jste asi někde na internetu viděli. Jde zatím o jediné ukázky toho, jak by Plasma mohla vypadat.

    kde4 plasma usb

    kde4 plasma desktop

    kde4 plasma anim

    Komu se líbí KDE teď, ten si pravděpodobně inzerovanou "krásu" Plasmy oblíbí. Komu se KDE nelíbí, ten asi nadšen nebude.

    Nové applety

    Proklamovanou výhodou nového desktopu má být velmi snadné přidávání nových appletů. Snadné nejen ve smyslu přetahování z panelu na plochu a zpět. Ale hlavně psaní/programování. Mají k tomu dopomoci připravené vazby [bindings] na další programovací jazyky. Doposud bylo možné psát applety pro Kicker jen v C++, protože to je jazyk, ve kterém je napsáno KDE.

    S vazbami pro Python, Ruby, Javu, JavaScript a další bude mít mnohem více lidí příležitost sestavit svůj vlastní applet. Tvůrci dokonce tvrdí, že to bude tak snadné, že to zvládne každý, kdo je schopen napsat webovou stránku a ovládá trochu skriptování.

    Využití interpretovaných jazyků také nabízí snadnou distribuci těchto nových appletů. Teoreticky by to měly být multiplatformní prográmky, které se - díky spouštění bez kompilace - budou moci instalovat přímo z webu (podobně jako třeba rozšíření pro Firefox a Thunderbird). Aaron Siego tuto myšlenku rozvíjí tak, že by se využilo již existující a fungující služby Get Hot New Stuff. Ta v současné době umožňuje jednoduchou instalaci doplňků pro desktop.

    Zpětná kompatibilita

    Z uživatelského hlediska by Plasma neměla být žádný obrovský šok. Bude-li uživatel chtít, nebude mu nic bránit v tom, aby svůj desktop používal stejně jako v dobách KDE 3.x. Nové funkce a možnosti však budou k dispozici a jejich výchozí nastavení by mělo být - podle slov Aarona Siega - natolik rozumné a vyladěné, že s ním budou moci okamžitě pracovat i lidé, kteří byli zvyklí na něco hodně jiného. Snad se to vyplní.

    Z vývojářského hlediska bude přechod na Qt4 a KDE 4.0 pochopitelně trochu složitější. Qt4 obsahuje sadu tříd pro zpětnou kompatibilitu, kterou půjde využít pro překompilování s novými knihovnami bez využití nových funkcí/možností toolkitu. Ale spouštět staré aplikace (bez překompilování) s novými knihovnami nepůjde. A stejné je to i s applety do panelu, kterých se dotýká zavedení Plasmy.

    Kdy to bude?

    Ačkoliv je na stránkách Plasmy roadmap (plánovaný rozvrh práce na projektu), není moc použitelná, chcete-li znát datum. Aaron však uvedení KDE 4.0, a tedy i Plasmy, očekává ke konci roku 2006. Času je tedy zatím dost a očekával bych, že po KDE 3.5 přijde ještě další revize než uzraje čas pro překlopení na nový toolkit.

           

    Hodnocení: 89 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    hajma avatar 2.9.2005 00:44 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše kicker
    Bohatě by mi stačilo, kdyby kicker přestal padat, na co plasmu ... :-(
    21 promarněných znaků
    2.9.2005 07:57 jrave
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kicker
    bohate by stacilo pouzivat stabilni verzi (stabilni build, poradnou distribuci), me ve 3.3, 3.4 a 3.4.2 nikdy nepadal.

    jsem sice spokojenej, ale to neznamena, ze by se nemelo zkouset nic noveho (naopak, aspon si chvili pohraju, nebo budu mozna jeste spokojenejsi, to je jako kdyz vylezlo kde 3.4, malem mi vypadly oci, a presto je to porad stejne pouzitelny ;-))), zvlast kdyz bude moznost pouzivat i stare rozhrani/zpusob ovladani.
    2.9.2005 09:19 camlost | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kicker
    Upřímně řečeno, nevzpomínám si, kdy naposledy mi kicker padnul. (Tím nezpochybňuju tvé tvrzení, spíš to ber jako informaci, že existuje alespoň jeden člověk, kterému kicker nepadá.)

    Za jakých okolností se ti to stává a jakou máš verzi (a pro zajímavost i distribuci)?

    A slow biker.
    hajma avatar 2.9.2005 09:57 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kicker
    3.4.2, Mandriva Cooker

    ale je fakt, že ve Slaxu mi nepadl ani jednou.... no, počkám do stable a uvidím
    21 promarněných znaků
    2.9.2005 11:40 Jack Raven | skóre: 8 | blog: RavenBlog | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kicker
    Mandriva ... tak to je jasné - ne že bych měl něco proti Mandrivě, ale je fakt, že kicker mi padal jenom v ní a to ještě za dob Manraku. Padal mi i ve stabilní verzi, cooker jsem moc nepoužíval ...
    Časem zjistíš, že mít něco není tak příjemné jako toužit po tom.
    2.9.2005 14:47 hyperion
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kicker
    Cooker je v podstate devel, takze si v podstate nemas na co stezovat..:/
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.9.2005 18:01 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kicker
    Gentoo je jeden velký devel a nepadá to tam...
    2.9.2005 20:35 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kicker
    Vážně ? To jako že se tam balíky netestují před tím, než se pošlou do stabilní větve ? Ale jděte..
    12.11.2005 14:18 PinoM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kicker
    Ale prosim vas, Gentoo pouzivam jiz 5 let a to nejen jako pouhy uzivatel desktopu. Co jste napsal proste neni pravda. Kazdy softwarovy celek je testovan a po shledani stabilnim / nestabilnim je teprve odmaskovan, pripadne neodmaskovan. Nevim co myslite tim, ze je Gentoo jeden velky devel, mozna jsem vas jen spatne pochopil. V tom pripade prosim o vysvetleni. Kdyz tedy tvrdite, ze kicker v Gentoo nepada (mne take ne), pak jiste Gentoo pouzivate a mel byste tedy znat jeho osobite vlastnosti. Divim se, ze nekdo, kdo pouziva Gentoo, muze neco takoveho napsat. A pokud v nem jen klikate a nepodilite se nijak na jeho instalaci, administraci, aktualizaci, konfiguraci atd..., pak se nepoustejte do takovychto vyroku. Pripadne mi svuj nazor nejak osvetlete.
    Josef Kufner avatar 2.9.2005 01:09 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Taskbar ?
    K čemu je taskbar? Nějak ho už celkem dlouho nepoužívám a vůbec mi nechybí...

    Mám takový pocit, že ty klikátka co jsou na obrázcích už trošku přerostly. Myslím, že bohatě stačí jedna lišta, dostatečně malá, aby nezabírala moc místa a dostatečně velká, aby se daly přečíst čísílka na hodinkách, stav baterky a nějaké ty základní sledovátka systému (cpu, síť) případně ještě zadokovaný IM. Ten zbytek už je imho akorát na obtíž...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    2.9.2005 01:32 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    To asi jak komu, já osobně si dokážu představit, že bych měl podobný lišty na všech okrajích obrazovky a v případě potřeby měl úplně okamžitě po ruce všechny informace (zprávy, počasí, burzovní zprávy, výsledky sportovních utkání, systémový informace atd.), někomu to opravdu může vyhovovat. Myslim, že to budoucnost má.
    2.9.2005 09:01 morgan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Ja nemam rad jakykoliv zbytecny listy, me vyhovuje Gnome tak jak je, bez sledovani site, burzy, pocasi apod. Vsechny tyhle "kraviny" rozptyluji od prace. Proc bych mel sledovat zatizeni CPU, pamet, teplotu, sit na desktopu? Pokud beru PC jako nastroj na praci, tohle me vubec nezajima nebo snad nekdo sleduje vytizeni CPU u svyho mobilu, teplotu kondenzatoru ve svy TV? Pokud to chodi, neni potreba NIC sledovat, ale pouze na PC pracovat. Nemam rad pohled, kdy je cesta dulezitejsi nez jeji cil.
    2.9.2005 10:52 aubi | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Ja mam taky Gnome. Tedy listu nahore i dole, vcetne pocasi, casu, zatizeni procesoru, ikonky na zamykani pocitace, odhlaseni, ovladani hlasitosti koleckem mysi, zadokovany icq, tlacitko na (u)mount stickeru, dockovany ovladani xmms, policko na zadavani prikazu ap.

    Vytizeni cpu sleduju, kdyz potrebuju vedet, proc je to dneska tak pomaly.

    Musim rict, ze vsechno popsane pouzivam a urychluje a zjednodusuje to praci.
    16.1.2006 09:42 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    myslim ze vim proc je to tak pomaly! ;)
    2.9.2005 10:55 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Nikdo nema rad jakekoli zbytecne listy. Jen kazdy tu zbytecnost posuzuje jinak. Nekdo muze povazovat za zbytecne jakekoli listy i ty, co ty za zbytecne nepovazujes a naopak, nekdo muze za uzitecne povazovat listy, ktere se obe uzitecne nezdaji. Ja mam rad na prvni pohled prehled o casu, vytizeni site, disku, CPU, pameti, rad vim, ze mi prisel mail a podobne.

    Srovnani s mobilem je ujete, s mobilem pracuju jinak nez e svym pocitacem, ale i na mobilu me zajima stav baterek nebo kvalita signalu. To me kupodivu nezajima na mem desktopu, zvlastni, co?

    Muj desktop vypada napriklad takto. http://wraith.iglu.cz/tmp/plocha050828.png Jestli se nekomu nelibi, at si pouziva svuj, vzdyt o tom to je, na linuxu mame moznost volby, ne?
    3.9.2005 03:04 cubic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    muzete mi prosim napsat nebo odkazat na postup/program jak jste dosahl ikon na plose iceWM? diky
    3.9.2005 08:25 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    How To Enable Desktop Icons for Lightweight Window Managers (ten článek využívá IDesk), můžeš však také zkusit třeba DFM.
    Mikos avatar 3.9.2005 15:23 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Doporučuju radši ROX. Kromě ikonek na ploše plní i funkci jednoduchého (ale skvěle použitelného) filemanageru. IceWM + ROX sem mojí mladší 16 leté sestře (která předtím v životě neviděla Linux) nainstaloval asi před půl rokem až rokem místo Windows 98 na její starý počítač (Pentium-200MMX, 96MB RAM) a je s tím nádherně spokojená (ale musel sem jí to nastavit tak, aby to vypadalo a ovládalo se podobně jako Windows), funguje to i na takovém starém PC mnohem lépe (a rychleji!) než tam kdy fungovaly Windows.

    Kdyžtak TADY a TADY jsou screenshoty (ten screenshot je z mého PC kde jsem to Gentoo pro ní kompiloval v chrootu a dolaďoval, u ní to ale vypadá naprosto stejně).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    11.9.2005 17:51 Drahosh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    moc hezke, ta z widli vycorena ikona "Zobrazit plochu" :)))
    3.9.2005 10:55 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Já osobně ve startovacím skriptu spouštím nautilus s parametrem -n, ten se stará i o plochu.
    3.9.2005 13:21 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Pro ty, kteří nechtějí staré GTK+
    ROX je docela dobrý.
    9.9.2005 18:17 Cubic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Diky vsem za rady, prozkoumam to.
    OndraZX avatar 2.9.2005 08:18 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Ja zas nechapu proc "hardcore" linuxari, kteri neuznavaji KDE, nebo Gnome, maji na svem "holem" desktopu (vetsinou fluxbox a jemu podobne) bez ikon a vsech pro ne zbytecnych veci, vetsinou spusteny GKrellM ktery jim zobrazuje zatizeni procesoru, teplotu CPU, obsazeni pameti, sledovani site, a jine STRASNE DULEZITE udaje pro praci na desktopu. :-)

    PS: mimochodem mi to "nenazrane" KDE, na "nenazranem" Suse po startu zabira 7% RAM - coz je z 1024MB jen cca 74MB
    2.9.2005 08:29 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Asi proto, že dělám na počítači, a ne na nějakém desktopu ;-)
    2.9.2005 08:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    To je slovíčkaření. Je tím zjevně myšleno rozdělení na server a desktop. Z tohoto pohledu občas na desktopu děláš, ať se ti to líbí nebo ne :-). A je jedno, jestli používáš FVWM, KDE nebo něco jiného. Mě spíš zaráží, že by si chtěl někdo oblepit pracovní prostor panely ze všech stran. Už takhle mi připadá, že mám pořád málo místa...
    2.9.2005 13:01 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Když pracuji s počítačem (hw, počítám, kompiluji, ladím, ...), a ne s bravenými hejblátky na desktopu, tak mě ty věci, které ukazuje gkrellm, zajímají. Co mě nezajímá, to jsem v něm vypnul. Jinak gkrellm mi zabírá víceméně v mrtvý prostor napravo (část pravého okraje obrazovky stejně zabírá pager). Stále se vedle sebe vejdou dva xtermy, což je nejdůležitější -- a také nemít žádné blbiny nahoře ani dole, protože vertiální prostor je vzácný (i když podle těch screenshotů bude prostor na desktopu brzy vzácný vůbec...). Puristé vypínají u xtermů i titulky oken, získá se tím jeden až dva řádky, ale zatím je mám zapnuté.

    P.S.: (k původnímu příspěvku) Fluxbox u mě není žádné hardcore...
    2.9.2005 13:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Reagoval jsem na tvrzení, že nepoužíváš desktop.

    Gkrellm sám sice nepoužívám, ale chápu, že se může hodit. Vertikální prostor je mi však k ničemu. Já potřebuji především horizontální, abych mohl co nejpohodlněji sledovat dva dokumenty vedle sebe.
    2.9.2005 13:58 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Co ti brání si otočit displej na výšku? Hned budeš mít vertikálního místa spoustu :-).
    2.9.2005 14:00 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Podstavec na špatné straně?
    2.9.2005 15:02 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Nechápu, jestli tak moc toužím po vertikálním prostoru, pořídím si displej, který se dá používat na výšku, ne? Pak se nemusím zbavovat task ani title baru.
    2.9.2005 15:12 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    To budu mít malé písmo, protože mám stále podmínku dva terminály vedle sebe.
    3.9.2005 00:14 TomR | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Tak si koupím 2 monitory a vrznu je vedle sebe ne? :)
    3.9.2005 00:23 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Divim se, ze nekoho nenapadla tak trivialni vec jako automaticke skryvani panelu ? Bez animaci, zpozdovani a pripadnych dalsich blbosti je to perfektni reseni.
    3.9.2005 00:30 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Já osobně to nesnáším a nemůžu si na to zvyknout :-) Zapnout to samozřejmě můžu…
    Copak toho není dost?
    3.9.2005 09:52 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Lze v KDE panel skrýt/zobrazit klávesovou zkratkou? Nedokážu se do něj pomocí klávesnice popravdě řečeno ani dostat, ale používám KDE jen na cizích účtech, takže jsem to moc intensivně nezjišťoval.
    3.9.2005 10:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Lze v KDE panel skrýt/zobrazit klávesovou zkratkou?
    Tohle asi nejde. Ale panel je stejně klikací věc, ne? Proč jej tedy zobrazovat klávesovou zkratkou, když pak na něj budeš klikat? V KDE lze nastavit, aby se panel buď schovával automaticky po určité době, nebo aby ho okna mohla libovolně překrývat. K tomu lze určit, aby se panel objevil, dotkne-li se kurzor myši zvoleného okraje obrazovky. Klávesové zkratky však jdou nastavit pro procházení jednotlivých úloh v taskbaru (což nemusí být totéž jako procházení všech otevřených oken).
    3.9.2005 11:49 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Yetiho záměry neznám, nicméně třeba mně tohle vyskakování když se dotknu okraje obrazovky nesmírně štve a vadí a je důvodem proč to nepoužívám. Kdyby to šlo přes zkratku, bylo by to možná lepší.
    Copak toho není dost?
    3.9.2005 11:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Já to taky nepoužívám. Jsem zvyklý mít panel zobrazený pořád... Ale co nechápu, je to, jakým způsobem panel využíváte, pokud k tomu nepotřebujete myš (což usuzuji z toho, že byste byli ochotni jej zobrazovat klávesou zkratkou). Nicméně je pravda, že přidat možnost zobrazit ten panel pomocí klávesnice by asi nijak nebolelo -- spíš na to nikdo nepomyslel.
    3.9.2005 16:27 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Nemusí to být klávesnicí, ale kdyby mi něco vyskakovalo pokaždé když se dotknu okraje obrazovky, tak se asi zblázním. Pokud je cílem toho schování rozšířit pracovní plochu, tak ten získaný prostor samozřejmě využiju a budu v něm myší rejdit, tedy i u toho okraje. A pak se prostě náhodnému vyskakování panelu neubráníte a po hodině práce s něčím takovým máte chuť akorát počítač prohodit oknem. Vím o čem mluvím, zkoušel jsem to ;-)
    Copak toho není dost?
    5.9.2005 01:09 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Hm, to bude asi ten zásadní problém. Já na něj nechci klikat, já předpokládám, že když se mi nějak podaří dát mu focus, tak se po něm bude dát pohybovat klávesnicí. Např. o MS Windows toho mnoho nevím, ale vím, že Ctrl-Esc (nebo to je Alt-Esc? no, něco takového...) se dostanu do toho Start menu a tam se lze normálně pohybovat klávesnicí, takže se mohu odlogovat, rebootovat, něco spustit... To se mi zatím v KDE nepodařilo.
    Marián Kyral avatar 5.9.2005 07:21 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Zkus ALT+F1 (menu) a ALT+F2 (run box).
    18.9.2005 19:19 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    To jsme si ale nerozuměli. Já myslel, že mluvíš o panelu, ne o hlavním menu. Hlavní menu lze - podobně jako v jiných DE a WM - vyvolat klávesovou zkratkou (jak zmiňuje kolega nade mnou: Alt+F1 - a jde to samozřejmě přenastavit na jinou kombinaci) a pak se po něm můžeš pohybovat pomocí kláves.
    4.9.2005 09:35 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Pokud vim, tak klavesovou zkratkou to nelze (at me nekdo opravi, jestli se mylim). Urcita moznost je v KDE pomoci zapnuti emulace mysi (obvykle ALT-F12 - pak muzete kurzorem pohybovat normalne kurzorovymi klavesami a samozrejme tak bez mysi i otevrit panel a pracovat s nim.). Pak jeste lze (obvykle pomoci ALT-F1) otevrit hlavni menu . Ale, ackoliv hodne casu travim treba v konzoli a nejsem typicky klikac, nikdy jsem u panelu potrebu klasicke klavesove zkratky nepocitil.
    Zareaguji i na jine prispevky, abych zbytecne nepsal vicekrat:
    Ze neco vyskakuje, kdyz se dotknu okraje obrazovky, mne osobne vubec nevadi - myslim, ze se jedna jen a pouze o zvyk. Po tech letech jsem bez vyskakovaciho panelu na desktopu jak bez ruky. Mit na desktopu panel, ktery tam zabira misto stale (a vlastne tak umrtvuje cast plochy), je pro me neprijatelne - to uz je lepsi prostredi uplne bez panelu.
    Ale jinak samozrejme chapu, ze to muzete videt jinak.
    KDE je moje oblibene prostredi a vubec me nepresvedci tvrzeni, ze spravny "hardcore" musi delat jen v lehkotonaznich Window managerech (z tech pouzivam Windowmaker). KDE je treba nasazovat tam, kam patri (mit jej na konzoli serveru ci jednouceloveho pocitace, kde bezi skoro stale tataz aplikace, je samozrejme pitomost). A jelikoz jsem driv byval obcas nucen delat i v prostredi Windows, mohu s klidnym svedomim rici, ze s KDE se dela daleko lepe. Ze je pochopitelnejsi pro BFU ? No a ? O to snad prece taky jde ne ?
    4.9.2005 10:02 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Jeste jsem zapomel, ze IMHO nejlepsi je mit panel samozrejme na hornim okraji plochy. Je to logicke - pri praci s mysi - pokud z nej "vytahnete" nejakou aplikaci, mate pak bliz k liste jejiho okna (a nedostanete pak zanet zil do ruky od neustaleho rejdeni :-)).
    Moc by me zajimalo, kdo vlastne vymyslel, davat implicitne panel k dolnimu okraji. Ted, kdyz jsem se nad tim zamyslel, me napadlo, ze to byl asi Otec Internetu pri uvedeni Windows95, ale uvedomil jsem si, ze jsem neco podobneho videl jiz daleko drive na Unixovych pracovnich stanicich (tusim, ze to tenkrat bylo neco od SGI).
    2.9.2005 09:34 Jozef Vondrák | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    S tím vytížením CPU a jinými "důležitými" údaji je to celkem trefa :-)
    2.9.2005 09:49 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Pokud máš počítač i na práci, ne jen na koukání na applety a různé dokované aplikace, tak se ti informace o rychlosti přenostu dat po síti, vytížení procesoru případně obsazení paměti někdy můžou hodit.

    Používám WindowMaker, bez ikon, bez docku. Aplikace mám většinou maximalizované přes celou plochu monitoru a přesto mám na pozadí spuštěný xosview a xclock, aspoň na jedné pracovní ploše mám terminál se spuštěným topem.

    Záleží na tom jaký styl práce máš. Je mi jedno co používají ostatní, pokud mi to nějak nevnucujou. Bohužel jsou tu lidé jako je Miguel (vy víte kdo...), kteří si myslí něco jiného a vnucují mi pěkná hovadiny.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    2.9.2005 10:44 Cyberbob66
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    A na co potřebuješ pořád spuštěný top? Jistě víš, že top je obvykle na jednom z prvních míst co se týče využití procesoru.

    Taky používám top, ale pouštím si ho, jen když to potřebuji.

    Jinak mám Gnome, na ploše obrázek, plochu bez ikon, panel se zástupci několika nejdůležitějších programů, stavu baterky, sledování sítě, apletu na nastavovaní frekvence procesoru.
    2.9.2005 15:25 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Taskbar ?
    Vytížení procesoru, počet běžících procesů, přenosy na síti, zaplnění paměti a disku, počet nových mailů, fáze měsíce a uptime považuju za informace celkem důležité a rozhodně je chci mít po ruce. Je fakt, že některé z nich by nemusely být přítomné vždy a všude, ale to je malá cena.
    Copak toho není dost?
    2.9.2005 01:20 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Vypadá to hezky
    Mě osobně se to docela líbí a ačkoliv někdo namítne, že se to čim dál víc blíží Windows (např. ta bublinka s připojenym USB diskem), já tuhle snahu docela schvaluju, je to další detail, kterej i naprostýmu laikovi umožní s tak složitym a rozsáhlym systémem, jako dnešní systémy jsou, pracovat téměř bez jakejchkoliv znalostí. Tam má podle mě desktopovej systém směřovat. Počítač má lidem práci usnadňovat a má jí usnadňovat všem, což se podle mě timhle docela daří. A pokud to půjde i vypnout, nemám žádný namitky, jen houšť a větší kapky.
    2.9.2005 01:39 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vypadá to hezky
    Spíš než vypnout by tyhle věci měly jít zapnout.
    Copak toho není dost?
    2.9.2005 01:46 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vypadá to hezky
    Neprovokuj :)
    Petr (DotaZ) Jakubec avatar 2.9.2005 08:05 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vypadá to hezky
    myslim, ze ne. je to primarne urcene pro usery kteri si to proste nezapnou. kdezto pro tebe, to snad nebude problem povypinat. takze asi proto ta obracena logika.

    Myslim si ze mit desktop pripominajici nejakou 3D hru, nebo jak se rika omalovanku (ted uz ne jako XWP ALE jeste lepsi :-) je urcite pro nektere usery velmi lakave. A zda se ze natolik, ze jim nevadi ani ze se v tom neda priliz efektivne pracovat.

    Nekteri lide proste chteji mit desktop, ktery se cely hybe, blika, zvuci, je pestry a takovy cely ...no... kycovity. Dulezite preci je, ze nas k tomu nenuti, ze mohu rici na otazku KDE? - niKDE! Ano, osobne patrim k lidem, ktere tyto snahy nijak nezasahnou, ani plasma, ani KDE. snad jen QT (pouzivam dve apps ktere jej vyuzivaji :-)
    2.9.2005 13:42 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vypadá to hezky
    souhlas s Honzou, default by měl být zapnout - uživatel by měl sedat k počítači s tím, že chce něco udělat, a počítač by mu to měl umožnit, ne že "si to prostě nezapnou", a tak jim počítač bude vnucovat milión blbostí a snažit se myslet za ně ...

    psal jsem to tu nedávno v jiném threadu, je to prostě principiální problém přístupu ... počítače se zdokonalují, tak udělejme skok do budoucna a představme si, že má každý doma robota schopného plnit samostatně úkoly ...

    scénář 1: řeknu 'udělej mi topinku' - robot mě vyzve, ať si ji jdu ke stolu sníst (neřekl jsem mu, kam chci servírovat, použije default)

    scénář 2: sednu ke stolu - robot se zeptá 'dáte si kávu nebo čaj' - řeknu čaj, loknu si, a pak zjistím, že jsem vlastně sedl ke stolu proto, že mám hlad a ne žízeň, jenomže tvůrci robota naprogramovali jako defaultní otázku pití, protože žízeň má člověk mnohem častěji než hlad, navíc vaření jídla je extra featura ukrytá hluboko v nepřehledném nastavení, neboť by default se počítá, že člověk jí v restauraci

    přičemž usednutí ke stolu je trigger k vyvolání akce robota - jako třeba to zasunutí USB klíče

    nemohu si pomoci, ale scénář 2 je IMHO špatný - bohužel chování desktopových prostředí k němu zatím celkem přímo směřuje :-(

    btw, u toho USB klíče - fakt mi tam nějak chybí položka "nedělat nic" (nemluvě o hafu jiných činností, co se s ním dají dělat, ale budiž, řekněme, že ty nejsou obvyklé a mohou být schované ...)
    2.9.2005 20:36 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vypadá to hezky
    Souhlas s obema.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    2.9.2005 20:33 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vypadá to hezky
    Ovsem nejdrive se lidi museji naucit cist...
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    2.9.2005 08:13 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Desktop
    Představil jsem si prostřední screenshot s maximalizovaným xtermem přes všechny ty barevné věcičky, zasmál se a jdu zase dál...
    2.9.2005 08:49 fikus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Desktop
    dobry :-)
    2.9.2005 08:48 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše To snad ne
    Takze dalsi cesta do pekel. Applet napise pako v jave no to bude bomba. KDE se bude nahazovat 1/2 hodiny program hello wordl sezere 1G pameti. No fakt uzasna myslenka. Kdyby se radsi zamerili na to aby to co funguje fungovalo tak 5x rychleji treba by to ocenilo vic lidi.
    2.9.2005 09:00 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Proč by měl applet v Javě způsobit zpomalení? Krom toho - i kdyby někdo napsal applet, který by prostředí zpomaloval, ty ho přeci nemusíš používat.
    2.9.2005 09:15 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Nebo ještě lépe - můžeš jej přepsat, aby byl menší a rychlejší a barevnější ... :-)
    2.9.2005 09:43 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Protoze kdyz se pusti tak s sebou natahne celou javu ne ? A to je poradny zrout vykonu. Asi jsem vymirajiic druh, ale me fakt prekvapuje, ze nikomu nevadi jak soft chodi cim dal tim pomaleji, sezere vic pameti i CPU. Ja vim mam si pustit fwvm a neprudit co :-)
    2.9.2005 10:47 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Ne, pust si DOS, ten je fakt hodne nenarocny na zdroje pocitace. Pak mozna pochopis, proc vetsina lidi trochu tech zdroju pocitace obetuje za lepsi funkcnost a pohodli. Dyt je to jasny jak facka, ne?
    2.9.2005 12:31 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    facku bys měl dostat spíš ty za takovýhle přirovnání :-(

    říká ti něco třeba ZX Spectrum? - pusť si na něm software z roku 1983 a pak si to srovnej s nějakým novějším demíčkem ... budeš valit bulvy, co všechno se z toho stroje dá vytáhnout, a to je stále tentýž hardware ... tedy názorný příklad, že za "lepší funkčnost" se nemusí obětovat "trocha těch zdrojů počítače"

    jo, asi jsme fakt odsouzeni k vymření, my, co odmítáme vše posuzovat jenom hlediskem maximalizace okamžitého zisku - jen jestli spolu s námi nevymřou i ti ostatní, kterým jde jen o ten zisk, a tak pomalu činí planetu neobyvatelnou ...

    proč platit dva měsíce programátora, aby něco naprogramoval a zoptimalizoval, když ho stačí platit čtrnáct dní, aby to nějak splácal, za ušetřený plat nakoupit třikrát výkonnější hardware a starý nechat vyvézt na skládku, vždyť surovin na výrobu nových počítačů je dost a oni nám ti číňani kvantitu místo kvality rádi dodají, že? :-/
    2.9.2005 13:44 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    A tak dalsi dinosaurus :-) Presne, nedavno jsem z garaze vytahl moji starou Amigu 500 se 4M Ram a dobastlenym diskem prokrupal a nabootoval. Fakt me dost vyrazilo dech jak rychle to nabehne spusti editor a tak. Ja vim 4 barvy, ale fakt to chodilo moc pekne :-(
    2.9.2005 13:53 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Já jsem o žádné facce nikomu nic neříkal, nejsi nějaký agresivní? :-)

    Ano, ZX spectrum znám dobře, dokonce jsem na něm programoval. Ten software si pamatuju, obávám se, že jeho funkčnost je na dnešní dobu zcela nepoužitelná, proto ho ani obdivovatel jako ty nepoužívá.

    Nejde o maximalizaci okamžitého zisku, jde o efektivitu.

    Ano, proč platit programátora dva měsíce, když to může být hotovo za dva týdny? Všechno je otázka nákladů. Jestliže je špatně ohodnocena lidská práce (programátor je moc drahý) a hardware (je levný, třeba proto, že se s ním nenakládá ekologicky), není chyba v tomto přístupu, který je přirozený, ale v ocenění produktů, které přirozené není. Tam upři svou pozornost, protože jen touhle cestou s tím můžeš v demokratické a tržní společnosti něco udělat.

    Úplně nejlepší by bylo, kdybychom se vrátili na stromy a žili v souladu se stávajícím ekosystémem, jenže to nemůžeme (jsme přemnožení) ani nechceme (jsme pohodlní, jsme rádi zdraví a rádi dlouho žijeme, nemáme rádi hlad ani bolest). Nic není zadarmo a nic není černobílé.

    Stejně se dá říci, proč jet hodinu autem, když tam za den dojedeš ekologicky na kole, že? Není existence osobních automobilů příliš velké plýtvání? Proč používat počítač, když můžeš používat papír a tužku? Proč vlastně trávíš neužitečně čas tady, na netu a spotřebováváš tím zbytečně zdroje naší planety? Není existence osobních počítačů příliš velké plýtvání?

    Jestli chceš, používej ZX Spectrum, je šetrné. Někomu se to bude ale zdát nedostatečné a bude používat alespoň ten DOS. Ten je také šetrný, i když ne tolik. Někdo možná ani s DOSem nebude spokojený a dá přednost linuxu s příkazovým řádkem. Někdo bude chtít i lehké GUI. A někdo i to náročné. Všichni tito lidé se tak jako tak chovají silně neekologicky, rozdíly mezi nimy jsou minimální, ty máš hranici přijatelnosti jen o tenoučký chloupek níž, ale tváříš se jako ohromný ochránce planety Země.
    2.9.2005 20:41 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    No jo. Proc vlastne? To je dobra otazka!
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    4.9.2005 21:54 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Já jsem o žádné facce nikomu nic neříkal, nejsi nějaký agresivní? :-)
    promiň, ale já to holt mám od přírody vůči lidem, když kecaj pitomosti ... v tomto případě zcela demagogicky zaměňuješ funkčnost a rozežranost, navíc se tváříš, že mluvíš o stejném voze, jako já, a přitom mluvíš o koze ...
    Ano, ZX spectrum znám dobře, dokonce jsem na něm programoval. Ten software si pamatuju, obávám se, že jeho funkčnost je na dnešní dobu zcela nepoužitelná, proto ho ani obdivovatel jako ty nepoužívá.
    nikde jsem neřekl, že funkčnost ZX Spectra je postačující dnešním nárokům - třeba DVD na tom prostě realtime nedekóduješ ... uvedl jsem jej pouze jako protipříklad, že lepší sw nemusí znamenat vyšší nároky na hw, což zřejmě měla tvoje nejapná poznámka o DOSu naznačit
    Nejde o maximalizaci okamžitého zisku, jde o efektivitu.
    hm, a teď bych prosil ještě dovysvětlení, co myslíš tím prvním a co tím druhým? a jak se to v tvém podání liší v konečném důsledku?
    ty máš hranici přijatelnosti jen o tenoučký chloupek níž, ale tváříš se jako ohromný ochránce planety Země.
    nebo víš co, radši mi nic nevysvětluj, pokud v tobě můj příspěvek vyvolal takovýto dojem, raději táhni do pekel, poněvadž úvahy o principu a žonglování s nějakými hranicemi jsou natolik rozdílné záležitosti, žebychom se stejně nedohodli :-(
    10.9.2005 17:25 JP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Nevím proč, ale když někdo o někom tvrdí, že kecá pitomosti, dost často dělá to samé a dokonce ještě v daleko větším měřítku. Jestli nechápeš, co chtěl Petr Mach vyjádřit a sám se neumíš vyjadřovat slušně, tak prosím omez pole své působnosti na oblasti, které zvládáš - věcně i emocionálně.
    11.9.2005 22:01 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    hm, a jestli ty nechápeš příčinu sporu, pak se raději nesnaž nějakou stranu napomínat

    kolega Mach zcela bezostyšně zaměňuje různé věci, což považuji z hlediska diskuse za sprosté, a tedy nemám zábran ji takto ostře ukončit

    pokud se vážně domníváš, že jsem jej nepochopil, bylo by od tebe konstruktivnější podat vysvětlení jeho slov, nežli takovýmto způsobem naznačovat, že jsem blbej - tím se totiž snižuješ na úplně stejnou "emociálně nezvládnutou" úroveň, jen s tím rozdílem, že já se nestydím to říct přímo, zatímco ty se snažíš schovat za diplomatickou formulaci ... možná tím pár čtenářů oblbneš a budeš v jejich očích slušňák, zatímco mě zatratí, ale jen si posluž, image "kravaťáka" nebyla nikdy mým cílem :-p
    12.9.2005 09:32 JP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Oblbnout někoho není zase cílem mým, se svým příspěvkem jsem se obrátil k Tobě, názory případného obecenstva nejsou pro mě v této věci nejdůležitější. O image jde také až ve druhé řadě. Původní příspěvek Petra Macha byl sice prudký, ale nebyl osobně útočný. Mně přišly Tvoje reakce o několik řádů agresivnější a myslím, že jisté hranice slušnosti by mohli dodržovat i ti, kteří nechodí do práce v kravatě. Jak se potom mají chovat ti nejmladší, když jim budou ti zkušenější dávají takovýto příklad?
    2.9.2005 15:10 Triton | skóre: 10 | blog: keep_slacking
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Také občas nostalgicky vzpomínám na doby, kdy programování ještě bylo umění ...
    Z'LI0(%:`&/NRU`Y0"@8.L%.%PG(%!D>"<!@C(4&'?`UO!/$"K\2)+!1K',R' 2V,*3$D-EG4PC!<*(%%I"<*$` `
    4.9.2005 10:20 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Hlasim se k tem, kteri jsou, jak pisete, asi urceni k vymreni. Souhlasim.
    Pro me je porad predstavitelem spickoveho programu hra Elite, kterou jsem poprve poznal prave na ZX Spectru. To co se jejim autorum podarilo narvat do par desitek KB je dnes pro vetsinu lidi nepredstavitelne. Sice byly na Spectru i programy s lepsi 3D grafikou nez Elite, ale Elite je takovym perfektnim mixem vseho dobreho co by program (v tomto pripade hra) mel mit.
    Kdyz nebudu pocitat hry, bylo krasnym kouskem softwaru napr. Art Studio nebo treba editor Twriter(sakra, snad ten nazev pisu spravne). Z vyvojarskych nastroju jednoznacne prekladace firmy Hisoft ci debugger od TRC, ktery bezel ve videoram.
    Ma ZX Spectra jsou stale 100% funkcni :-). Vcetne microdrivu.
    2.9.2005 10:57 aubi | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Prosimte, co Ti Java udelala? Pouzivas nejakej program v Jave, kterej je pomalej a stve Te?

    Ja pouzivam Javu bezne a nic pomalyho na ni nevidim. NetBeans v Jave startujou srovnatelne ,,pomalu'' jako Mozilla v C++.

    Proc se neobujes treba do Pythonu apod.?
    2.9.2005 11:07 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Protože Python startuje rychleji než Java :-). Nebo proto, že má menší paměťové nároky. Ani mě java nepřipadá vhodná na drobné utilitky. Představ si, že budš mít 10 drobných apletů napsaných v Javě, každý poběží ve vlastním jvm, ne? To bude už docela pěkná zátěž. Krom toho, v Pythonu se lépe a snadněji programuje, Java je moc zkostnatělá :-). Ale díky Jythonu lze používat Python i v Java prostředí, když na to přijde.
    2.9.2005 12:43 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Ani mě java nepřipadá vhodná na drobné utilitky. Představ si, že budš mít 10 drobných apletů napsaných v Javě, každý poběží ve vlastním jvm, ne? To bude už docela pěkná zátěž.
    Tohle uz neplati. JDK 1.5 pouziva sdilenou pamet mezi JVM, tudiz dalsi aplikace uz potrebuje podstatne mene pameti.

    Jinak uz leta pouzivam java aplikace na dsktopu a nestezuji si. A nejsem sam.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    2.9.2005 13:55 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Ano, v takovém případě se použití javy zdá už reálnější. Děkuji za upozornění.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 2.9.2005 18:07 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Používám Azureus a zkusil jsem Eclipse a JBuilder... všechny tyhle Javovské programy jsou ve srovnání s nativními obdobami líné jako prase.

    Nehorázně to zatěžuje CPU a i věci jako otevření menu (v GTK toolkitu) jsou viditelně zpomalené oproti nativním nebo pythonovským GTK aplikacím. Tohle není názor nenávistný a naplnění záští, to je reálný pohled člověka, který programoval v Javě dřív než začal s C++.
    2.9.2005 20:25 Pavel Janousek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Nemohu souhlasit, krome komercniho bastlu JBuilder (diky nemu ma spousta programatoru hnusne zlozvyky) zbytek rutinne pouzivam a na P4 okolo 2GHz a vyse to neni znat.
    4.9.2005 23:04 petris
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Ja s tím plně souhlasím, mám P3 na 500MHz a aplikace napsané v javě jsou mnohem pomalejší (start i běh) než nativní nebo pythonovské programy. Jinak java jako jazyk taky není nic extra, o tolik jednoduššínebo pohodlnější než C++ není, aby stálo za to v tom něco programovat, to už radši perl/python.
    5.9.2005 14:27 Martin Peška
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    No vidíš a já používám JBuilder a vyhovuje mi. Vše je relativní a závyslé na osobě pozorovatele...
    6.9.2005 14:10 aubi | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: To snad ne
    Azureus mi pripada uplne v pohode (pokud neschovava mimozemstany, MIB). Navic neni ve swingu, ale za pouziti nativni knihovny SWT. Totez Eclipse.

    Srovnam-li Eclipse s podobne velkym softem, napr. C++ Builder (pravda, pro widle), je Java mnohonasobne rychlejsi. To same napr. Azureus vs dcqui-qt.

    Bohuzel pod Linuxem zadny opravdu velky, srovnatelny soft nepouzivam.
    Dalibor Smolík avatar 2.9.2005 09:04 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Plasma
    Mně se to docela líbí, i když si nejsem jist, zda to budu používat. Používám sice KDE, ale obejdu se bez zbytečných grafických efektů. Ale to není rozhodující. Je fakt, že spousta lidí volá po příjemném uživatelském prostředí, jsou na ledascos zvyklí z Windows a toto Windows připomíná, což nepovažuji za chybu. Je důležité, jak už to tu někdo psal, aby to šlo vypnout (nebo zapnout - jak kdo chce). Programátor bude preferovat jiné prostředí, než sekretářka či obchodník, používající počítač ke své práci. A tohle by mělo být umožněno. Držím projektu palce.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    2.9.2005 09:32 camlost | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    Programátor bude preferovat jiné prostředí, než sekretářka či obchodník

    V tomto kontextu mě napadlo, zda někdo nevíte, jak se vypořádávají běžní uživatelé s více plochami. Používají je? Orientují se v nich?
    A slow biker.
    2.9.2005 09:43 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    Podle mé zkušenosti (uživatelé prakticky nepoznamenaní počítači v pokročilém věku) můžu říct, že je chápou, orientují se v nich, ale příliš sami aktivně nepoužívají prostě proto, že dělají vždy jednu činnost - buď čtou mail nebo píšou dokument nebo surfují, ale málokdy to kombinují :-)
    2.9.2005 09:56 Jozef Vondrák | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    Ja v praci pouzivam na WXP altdesk ktery dela vice ploch. Obcas to nekdo obdivuje, ale jeste si to nikdo nenainstaloval - jak vyvojari tak programatori.
    2.9.2005 10:01 Peter S.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    asi podobne ako s viacerými záložkami v internetových prehliadačoch, čo poznám pár ľudí (teda konkrétne dvoch, ktorých som videl pracovať vo firefoxe) tak používanie viacerých záložiek je pre nich problém. A predpokladám, že s viacerými plochami to bude obdobne. Ale na druhej strane, asi proste potrebujú nejaký čas, aby zmenili svoje zaužívané postupy
    2.9.2005 10:27 xxxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    I když více ploch nepoužívám (viz dole), záložky v Konqueroru a Opeře používám pořád.
    2.9.2005 10:22 xxxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    Já to nepoužívám, i applet "Přepínač ploch" mám vypnutý. Na panelu mám tlačítko "Vyčistit plochu", to mi ke štěstí stačí.
    2.9.2005 10:49 Cyberbob66
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    Ano, ale proč používat desktop jako KDE, když všechno povypínáš a zredukuješ skoro na úroveň balckboxu?
    2.9.2005 11:01 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    Protože KDE je mnohem víc než jen wm. Nebo proto, že někomu se s ním lépe pracuje nebo konfiguruje? Nebo proto, že se mu blackbox nelíbí? Důvodů může být spousta, ne?
    2.9.2005 21:02 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    Ano, ale proč používat desktop jako KDE, když všechno povypínáš a zredukuješ skoro na úroveň balckboxu?
    Protože KDE je kompletní desktopové prostředí a framework s hromadou velmi užitečných knihoven, programů a utilit, které si s sebou nemusí tahat stále ten stejný kód furt dokola a zaplácávat s ním paměť i disk. O věcech jako vývojové nástroje a konzistence nemluvě. Naprotitomu věci jako blackbox jsou akorát skin na okna a menu.
    Josef Kufner avatar 2.9.2005 23:52 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    Naprotitomu věci jako blackbox jsou akorát skin na okna a menu.
    Presne tak. Ty veci ktere si to taha jsou akorat libc a xlib a ty jsou stejnak v pameti jen jednou, takze uspora stejna a ten zbytek tam proste neni. A staci to.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    3.9.2005 12:35 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    Mě to tedy nestačí. Já mám grafický desktop na to, abych v něm pracoval, tj. spouštěl aplikace a ne k tomu, abych si jen šoupal okny sem tam a rozplýval se nad tím, že to zabírá málo paměti (které mám dostatek).

    Jsem zkrátka zhýčkaný uživatel, který je zvyklý na to, že se mi browser/mail klient/editor/etc. spustí okamžitě po kliknutí na ikonu, mají jednotný vzhled a chování (které si můžu navíc upravit pár kliky), funguje mezi nimi spolehlivě clipboard, korektní dokování atd..
    Josef Kufner avatar 3.9.2005 14:16 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    Ja mám taky grafický desktop na to aby se v nem dalo neco delat. Ale vsecko co popisujes funguje i bez KDE a GNOME. Navíc dostatek paměti není nikdy, což jsem si nedávno ověřil, když jsem z 30 desktopu mel obsazeo vic jak 20 a windowlist se mi nevešel na obrazovku... Ke štěstí mi stačí wmaker nebo icewm, aterm a programy které používám si vystačí jen s GTK+2 a pár vyjímek používá Qt.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Marián Kyral avatar 5.9.2005 07:34 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    .....když jsem z 30 desktopu mel obsazeo vic jak 20 a windowlist se mi nevešel na obrazovku.....
    Ježíší, v tomhle se někdo vyzná? Já mít 30 desktopů, tak se z toho zblázním.
    5.9.2005 14:32 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Plasma
    ... tady je problém mimo oblsast HW i SW...
    2.9.2005 09:46 Voidless
    Rozbalit Rozbalit vše Na co plocha?
    Propojeni panelu a desktopu je mozna hezka vec, az na to, ze plochu vubec nepouzivam - v 99% casu mam stejne otevreny aspon jedno okno a to pak maximalizovany stejne plochu zakryje.

    Takze ikonky na plose, SuperKaramba a podobny frajerinky maji pro me nulovou informacni hodnotu, protoze je proste nevidim.

    S plochou me otravovaly uz Windows, ktery ji zarputile v dialozich pro ukladani nabizely defaultne, jsem rad, ze aspon v Linuxu je to jen "dobrovolny doplnek" :)
    2.9.2005 12:10 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na co plocha?
    Propojeni panelu a desktopu je mozna hezka vec, az na to, ze plochu vubec nepouzivam - v 99% casu mam stejne otevreny aspon jedno okno a to pak maximalizovany stejne plochu zakryje.
    no, psal to už výše Yeti, tady další a já se k tomu taky hlásím - veškeré blbosti na ploše jsou na dvě věci, když potřebuju pracovat s něčím prostorově náročnějším (což je prakticky vše), pak to prostě všecko přeplácnu ...
    msk avatar 2.9.2005 12:32 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše 3.5 vs 4.0
    První KDE, které na Qt4 bude založeno, je však až verze KDE 4.0

    A nebude to prave KDE 3.5, ktore bude vlastne KDE 3.4 premigrovane na QT4?
    2.9.2005 12:40 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 3.5 vs 4.0
    Nebude. KDE 3.5 Alpha už je k dispozici: kompilovaná s Qt 3.3.4. Navíc je KDE 3.5 plánováno někdy na konec října (2005) - a protože na Qt4 je zatím portováno jen pár knihoven a programů, není to ani reálné.
    2.9.2005 13:24 Filipec Dominec
    Rozbalit Rozbalit vše Quo vadis, software auguste?
    Zdá se mi, že věci podobného rázu nejsou krokem kupředu. Je jen otázka, jestli jsou krokem stranou, nebo krokem zpět.

    HC linuxář se toho štítí.

    Běžný uživatel to prakticky nevyužije a jenom stráví několik hodin tuningováním grafiky, aby se s tím pochlubil pár kamarádům a stejně to nakonec zklamaně vypnul.

    Lame user (těch je asi většina) má problémy s tím, že je počítač hrozně složitý a ocenil by, kdyby vlevo dole měl tlačítko s jednoduchým menu aplikací a vpravo hodiny a jinak nic.

    Jak to tak vidím, instaluju si EvilWM (http://www.6809.org.uk/evilwm/) a budu mít pokoj. :I
    Mikos avatar 2.9.2005 15:55 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Quo vadis, software auguste?
    Váš názor, neberu vám ho, ale mám ho uplně jiný ;-) Nepovažuju se za lame usera ani BFU, stejně tak se nepovažuju za HC linuxáka (i když mnozí BFU by mě tak vnímali - používam distribuce jako Arch Linux, Gentoo a Slackware, veškerá systémová nastavení dělám ručně v konzoli a chci mít o svém systému absolutní přehled, atp.). Na linux na desktopu sem přešel asi před 2 a půl roky. Přesto miluju KDE a obecně hezké eye-candy. Zkoušel sem všechny možné wm a desktopy (IceWM, Fluxbox, FVWM 2, XFCE 4, GNOME, ...), ale vždycky sem se vrátil s radostí ke svému oblíbenému KDE. Prostě mi vyhovuje nejvíc, líbí se mi nejvíc a pracuje se mi s ním nejlíp. Každý jsme holt jiný...

    Jo a Plasmu považuju za skvělou věc, doufam že to dotáhnou do konce. Na KDE 4 už se hrozně moc těším...
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    3.9.2005 21:51 Filipec Dominec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Quo vadis, software auguste?
    Hm, asi je to otázka vkusu. Já mám při pohledu na eyecandy takový pocit, jako člověk co se úspěšně vsadil že sní 5 kilo punčových dortů se šlehačkou a teď jde domů okolo cukrárny... Linuxu nerozumím tolik abych ho mohl pořádně tuningovat, ale do windowsek (samozřejmě 95, poslední kvalitní Billův výtvor) jsem se obul. Odstranil jsem Explorera, takže zmizely ikonky na ploše a hlavní panel a vůbec jsem je mocně okrouhal. Místo explorera se spouští command.com (ano, příkazový řádek!). A grafiku jsem nastavil na matrixovou zeleno černou... :)
    5.9.2005 18:12 jonko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Quo vadis, software auguste?
    re: "samozřejmě 95, poslední kvalitní Billův výtvor" ... Tento pokus o vtip som naozaj nepochopil, alebo su este neake ine 95ky ktore nepoznam ja ? ;-)

    A este jednu otazku by som na Vas mal ... na aku cinnost pouzivate tento "vytuneny" system ?

    ALL: Inac pokial bude Plasma obdobou Aqui jednoznacne to bude len plusom, MacOS si aj tymto ziskal mnoho priaznivcou a obdivovatelov. Dovolim si taktiez povedat, ze tento krok vydim ako logicky ? nutny ? zo strany vyvojarov a project managerov, s prichodom Avalonu pre Win bude predsa potrebne predstavit "trendovy" desktop aj pre Linux ;-)

    6.9.2005 08:58 Filipec Dominec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Quo vadis, software auguste?
    W95 mají tu výhodu, že je do nich ještě trochu vidět... Jejich slabiny jsou podle mého dvě, jednak naprostá bezpečnostní děravost, jednak záměrná zpětná nekompatibilita některých výrobců SW. Vzhledem k tomu, že je používám bez sítě, na psaní textu, úpravu fotografií apod., není s nimi problém. (explorer je zbytečný, takže jeho odstranění nemá vliv) A bootujou pár vteřin a padají dost málo (relativně :).

    Úplně nejradši bych je nahradil Reactosem, ale protože se naposledy při instalaci ještě nekamarádil s HW, tak jsem se mu pokusil aspoň maximálně přiblížit Wokýnka.
    6.9.2005 09:43 Filipec Dominec noš ajnmal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Quo vadis, software auguste?
    Ale aby bylo jasno: v zásadě proti Plazmě ani eye-candy nic nemám. Jenom si myslím, že je na OSS ještě spousta důležitější práce a že je trochu škoda si hrát s výrobou grafických kudrlinek.
    6.9.2005 16:59 Agdar | skóre: 2 | blog: Nixove_objevy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Rána pro Vistu
    Já se osobně těším. Bude to veliká rána pro M$ Windows Vista (dříve Longhorn). Myslím si že Lame Users se to bude líbit pokud jim to v servisu nainstalujou. Protože si většinou neumějí ani nainstalovat produkt M$. Běžný uživatel to taky využije, a Linuxovej profík stejně KDE nepoužívá, neni co řešit.
    10.9.2005 17:34 JP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rána pro Vistu
    A to říká kdo, že linoxový profík nepoužívá KDE? K výhodám KDE patří keho vysoká konfigurovatelnost. KDE IMO nesedí spíš *nixovým snobům.
    7.9.2005 18:37 ..... Izak ..... | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše No uvidime
    No jen doufam ze to nebude moc zrat, ale jinak presne kvuli takovimhle blbinam jsem od KDE utek a pouzivam IceWM, ktere jsem pouzival vyhradne doma z duvodu slabeho pecka. Dnes mam pecko silne a IceWM pouzivam dale. Hezke bylo KDE1, melo to sice sve mouchy, ale stacilo to Dnes je KDE3.x a je to Xkrat narocnejsi i kdyz prechod na framework je super, jen tuto funkci asy nikdo nepouziva. Dale mi na KDE vadi jeho potapana windows ceska lokalizace ... ala "ulozit odkaz jako" ... K*** pip pip ktery pip**** to vymilel podle me je "Save as = Ulozit jako"

    Ale jinak je KDE super, u nas v rodine jsem vsem dal KDE jako vychozi, protoze je pro ne nejednodusi a az na tu powindowsenou cestinu ujde.

    Jinak neco vzdalene podobneho ma windows: activeX na plose a kazdy rozumny clovek to vypne. Popravde receno nektere feature jako ptani se co s mediem atd. v linuxu nechci/nechci se dozit, bud je uzivatel trotl a at za PC neleze, nebo at laskave vi co je to soubor a ze na ikonku CD musi kliknout atd. Proste nesnasim kdyz me PC otravuje, je to muj nastroj kteremu davam prikazy a chci aby je splnil, dokoce vyhazuji i automounty a podobne nesmysly (stejne umi spusobit kernel panic).
    12.9.2005 11:57 FFirewall | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Obecne receno .... co je to vlastne Plasma?
    Obecne receno ... hledal jsem odpoved v prvnim odstavci, nenasel ... hledal odpoved hned v odstavci "Co je to vlastne Plasma?", a tam rovnez nenasel. Az kdesi uprostred clanku jsem ji konecne nasel .... "OK, co je to tedy ta Plasma? Zjednodušeně řečeno jde o propojení panelu/ů a desktopu." To je tak tezke odpovedet na otazku "Co to vlastne je" hned na zacatku clanku?

    Takovyto pristup se mi nelibi. Budto se neptam, a kdyz uz, tak na otazku odpovim, ne? Takze v hodnoceni pisu "0 bodu", a tento clanek ani nectu do konce, protoze mne spise otravil, nez pobavil. Nehodlam cist clanky az dokonce, aniz bych se predem (hned shora) nedovedel, o cem vlastne clanek hodla informovat ctenare.
    18.9.2005 19:16 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obecne receno .... co je to vlastne Plasma?
    Měl by být tedy dle tvého názoru článek zredukován na pár vět? Celý ten článek je přeci o tom "co je to Plasma". Kdybych si myslel, že to lze sfouknout pár slovy, nepsal bych článek.
    20.10.2005 14:04 L.T.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.0: Plasma
    Takový detail, Aaron se jmenuje Seigo

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.