abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Na co se často ptáme: ALSA - III

    30. 12. 2004 | Robert Krátký | Multimédia | 21976×

    Řešení problémů (žádný zvuk, špatný zvuk atd.). Konfigurace prostorového zvuku. MIDI.

    Potíže

    Začněme problémy s instalací a základním nastavením.

    Otázka: Jak poznám, že jsou ovladače ALSA (správně) nainstalované?

    Odpověď: Záleží na tom, co myslíte slovem "nainstalované". Je totiž potřeba ovladače nejprve zkompilovat a nainstalovat na své místo vzniklé moduly (což neplatí v případě, že jste se ovladače rozhodli zakompilovat přímo do jádra) a potom dané moduly "natáhnout" do běžícího jádra (opět neplatí, máte-li ovladače v jádře).

    Instalace modulů

    Chystáte-li se použít jádro řady 2.6, pak se kompilace a instalace modulů nijak neliší od běžné kompilace a instalace jádra. Zdrojové kódy ovladačů jsou totiž součástí zdrojových kódů jádra, a proto stačí při konfiguraci kernelu zaškrtnout příslušné volby a ovladače ALSA budou automaticky nainstalovány spolu se vším ostatním.

    Konfigurace, kompilace a instalace nového jádra nepatří do tohoto návodu. Podrobnější informace naleznete např. v článcích:

    Kompilaci a instalaci modulů pro jádro 2.4 popisoval první díl seriálu o ALSA. Provedete-li vše podle návodu, neměl by nastat v této fázi žádný problém.

    Pro kompilaci jader 2.4 i 2.6 platí, že pokud nejsou zdrojové kódy "čerstvé", tzn. už z nich někdo jádro kompilováno bylo, je nutné provést jejich pročištění od pozůstatků předchozích kompilací. Takže nezapomeňte na

    make mrproper

    A také nezapomeňte, že tento příkaz vymaže i konfigurační soubor .config.

    Prostor pro potíže se otevírá v případě, že se pokusíte použít již předkompilované ovladače, které jsou např. součástí vaší distribuce. Pak je třeba si být naprosto jistí, že používáte ovladače určené právě a jedině pro jádro, které máte zrovna nainstalované. Kdyby byly ovladače kompilovány oproti jinému jádru, dočkáte se pravděpodobně při pokusu o natažení modulů chybového hlášení:

    unresolved symbols

    Natažení modulů

    Jsou-li moduly nainstalovány v adresáři

    /lib/modules/<verze_jádra>/kernel/sound/

    mělo by být možné je pohodlně natáhnout pomocí příkazu modprobe.

    modprobe snd-ovladač_vaší_zvukovky
    modprobe snd-pcm-oss
    modprobe snd-mixer-oss
    modprobe snd-seq-oss

    To je samozřejmě jen pro otestování funkčnosti. Rozumnější způsob natahování modulů (automatické) je v rámci možností popsán v prvním díle. Pomoci s tím může i utilita alsaconf, kterou někdo připomenul komentářích k prvnímu dílu (děkuji).

    O tom, jestli už jsou moduly nataženy, se můžete přesvědčit příkazem lsmod. Výpis pak může vypadat například takto:

    lsmod
    Module                  Size  Used by
    snd_intel8x0           33832  0
    snd_ac97_codec         72208  1 snd_intel8x0
    snd_pcm_oss            53480  0
    snd_mixer_oss          19968  1 snd_pcm_oss
    snd_pcm                97608  2 snd_intel8x0,snd_pcm_oss
    snd_timer              25604  1 snd_pcm
    snd_page_alloc          9928  2 snd_intel8x0,snd_pcm
    snd_mpu401_uart         7872  1 snd_intel8x0
    snd_rawmidi            25060  1 snd_mpu401_uart
    snd_seq_device          8072  1 snd_rawmidi
    snd                    54820  9 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,
                    snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer,
                    snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device
    soundcore               9888  1 snd

    Pokud docílíte podobného výpisu (může se lišit konkrétní ovladač, také nemusí být přítomny moduly pro emulaci OSS, naopak mohou být přítomny jiné, např MIDI moduly), můžete si být jistí, že ovladače jsou nainstalovány.

    Otázka: Ačkoliv všechno vypadá nainstalovaně, při pokusu o přehrání čehokoliv není slyšet žádný zvuk.

    Odpověď: Všechny kanály jsou po instalaci standardně ztlumené, resp. úplně vypnuté. Použijte nějaký mixér, který podporuje ALSA a potřebné kanály (většinou to budou Master a PCM) zapněte a zesilte na požadovanou úroveň. Více v prvním díle.

    Otázka: Při pokusu o přístup ke zvukové kartě (přehrání zvuku, spuštění zvukového serveru) je odmítnut přístup. Například aplay vypíše:

    aplay: main:508: audio open error: Permission denied

    Jak mohu používat zvukovou kartu jako běžný uživatel?

    Odpověď: Jsou dvě řešení. Buď můžete nastavit potřebná práva pro svého uživatele (nebo všechny uživatele) přímo na souborech zařízení v adresáři /dev, nebo přidejte svého uživatele do skupiny audio -- tato druhá možnost je rozhodně lepší. Zde předpokládám, že většina distribucí má skupinu audio... Zařízení zvukové karty v adresáři /dev vlastní uživatel root a patří do skupiny audio. Členové skupiny audio na ně smějí zapisovat - tj. používat zvukovou kartu k přehrávání, nahrávání, ...

    Přidat uživatele do skupiny můžete např. příkazem

    # adduser uživatel audio

    Ověřit výsledek lze takto:

    $ groups

    Otázka: Přehrávaný zvuk je trhaný, zkreslený atp.

    Odpověď: Důvodů může být více. Tím úplně nejobyčejnějším může být fakt, že váš hardware nestíhá. Ať už jde o vysoké zatížení systému, celkově pomalý stroj nebo třeba kombinaci staršího 2.6 jádra s vyšší latencí a zvukového serveru aRts z některé starší verze KDE...

    Pravděpodobnější však bude, že je chyba v jednom z následujících dvou nastavení. Některé karty (např. SB Live!) začínají zkreslovat zvukový výstup, když je kanál Master nastaven nad určitou hranici. Chce to experimentovat a zjistit, jak nejvýše je možné Master nastavit, aniž by docházelo k problémům.

    Také je možné, že máte někde nastavenu příliš velkou hodnotu fragmentů. Levnější karty (na základních deskách) často nezvládají velikost fragmentů vyšší než 4096 bajtů. Pokud jste použili ukázky konfiguračního souboru z druhého dílu, nemělo by se vás to týkat.

    Prostorový zvuk

    Otázka: Jak umožnit výstup na soustavu prostorových reproduktorů?

    Odpověď: Teoreticky by to mělo fungovat bez nějakých speciálních zásahů. Podporuje-li váš ovladač prostorový výstup, je k němu také přiložen konfigurační soubor (/etc/share/alsa/alsa.conf), ve kterém jsou definována výstupní zařízení, která lze pro přehrávání prostorového zvuku použít.

    Názvy zařízení jsou výmluvné. Většinou bývá k dispozici surround40, surround51 a nebo i surround71. Chcete-li, aby aplikace využila některé z těchto zařízení, zadejte na příkazové řádce jeho název:

    aplay -Dsurround40 soubor.wav

    Pokud byste náhodou chtěli, aby bylo takové prostorové zařízení nastaveno jako výchozí - tzn. všechny zvuky by byly posílány na prostorové reproduktory, nadefinujte nové výchozí zařízení !default. Blíže popsáno v druhém díle.

    Toto nastavení platí pouze pro analogový výstup. ALSA neprovádí žádné dekódování z DTS nebo AC3.

    SB Live! 5.1

    Evergreenem mnoha diskuzních fór jsou dotazy na zprovoznění prostorového zvuku s touto kartou. Na AbcLinuxu.cz vyšel kdysi článek o konfiguraci s OSS ovladači - SBlive 5+1 pod Linuxem, ale o funkčním nastavení ALSA se - jak se zdá - informací nedostává. Protože sám nemám možnost tuto kartu vyzkoušet a zatím se bohužel neozval nikdo, kdo ji má úspěšně nastavenou, a kdo by se byl zároveň ochoten o své zkušenosti podělit, uvádím pouze odkazy, které vám mohou přijít vhod.

    Také v dokumentaci, kterou najdete přímo v balíku alsa-driver, jsou užitečné informace. Když v souboru alsa-driver-<verze>/alsa-kernel/Documentation/ALSA-Configuration.txt nalistujete kapitolu o modulu snd-emu10k1, objevíte přehled parametrů, kterými lze nastavit vstup a výstup karty. Zápis parametrů do souboru /etc/modules.conf vypadá takto:

    options snd-emu10k1 extin="hodnota" extout="hodnota"

    Z pročítání všelijakých diskuzí jsem nabyl dojmu, že základním problémem pro většinu lidí je správné nastavení hlasitosti jednotlivých kanálů v mixéru, protože to přímo ovlivňuje funkčnost nebo nefunkčnost zadních reproduktorů. Základem je tedy ZAPNOUT a zesílit "Wave Surround" a naopak VYPNOUT (mute) "Analog/Digital Output Jack". Dále bude pravděpodobně potřeba si pohrát ještě s kanály "Tone", "Treble", "Bass" atd.

    Problém je, že existuje docela dost různých verzí karet SB Live. Mnohé se liší třeba jen v drobnostech, které však způsobují problémy při pokusu o konfiguraci podle návodu, jež byl sestaven na základě zkušenosti s jinou verzí karty.

    Dalším častým steskem uživatelů je nemožnost ovládat celkovou hlasitost jediným ovladačem v mixéru. Toto chování se zjevně neprojevuje u všech verzí ALSA, ale máte-li s tím problém, může vám pomoci jednoduchý skriptík, který pro tento účel napsal Tom:

    case "$1" in
    
    up)
    amixer -q set 'Master' 10+
    amixer -q set 'Wave Center' 10+
    amixer -q set 'Wave LFE' 10+
    amixer -q set 'Wave Surround' 10+
    ;;
    
    down)
    amixer -q set 'Master' 10-
    amixer -q set 'Wave Center' 10-
    amixer -q set 'Wave LFE' 10-
    amixer -q set 'Wave Surround' 10-
    ;;
    
    *)
    amixer -q set 'Master' $1
    amixer -q set 'Wave Center' $1
    amixer -q set 'Wave LFE' $1
    amixer -q set 'Wave Surround' $1
    ;;
    esac

    Skript uložte někam do $PATH a nastavte jako spustitelný. Spustíte-li jej s parametrem "up" nebo "down", amixer zvýší nebo sníží hlasitost o deset procent. Při zadání číselné hodnoty se použije přímo ta. Samozřejmě je vhodné se ujistit, že váš mixér má stejné názvy "šoupátek" - třeba příkazem:

    amixer scontrols

    Otázka: Jak zařídit, aby se stereo zvuk přehrával nejen na předních, ale zároveň i na zadních reproduktorech?

    A s tím částečně související Otázka: Jak udělat ze dvou (nebo více) obyčejných dvoukanálových karet "prostorové" zařízení?

    Odpověď: S obojím pomohou pluginy. Konkrétně pluginy plug, route a multi. Jejich konfigurace v .asoundrc není nijak zvlášť složitá, a protože už vše bylo popsáno v ALSA Wiki, uvedu pouze odkazy na jednotlivé ukázky části konfiguračního souboru.

    MIDI

    Zde se zaměřím pouze na triviální použití. Jde jen o obyčejné přehrání .mid souborů, které jsou k nalezení na internetu. Většina levných karet nemá možnost uložit do své paměti soundfont a mnohdy ani nemají MIDI port pro připojení externího syntezátoru (např. kláves).

    Použijeme tedy softwarový syntezátor. To je program, který v reálném čase převádí informace nalezené v MIDI souboru na zvukové vzorky. Ty jsou hned posílány na běžné PCM zařízení zvukové karty - a tím pádem přehrávány. Budeme k tomu však potřebovat tzv. GUS patche nebo soundfont. To jsou vlastní digitální audio vzorky, pomocí kterých bude MIDI soubor interpretován.

    Šikovným softwarovým syntezátorem je program TiMidity++. Je velká šance, že bude součástí vaší distribuce. O patchích nebo soundfontech už to tvrdit nebudu, ale ty zase není těžké sehnat. Existuje svobodná kolekce patchů: freepats (24 MB). A nebo můžete zkusit třeba tento soundfont (141 MB).

    Nastavení TiMidity tak, aby byly použity buď patche nebo soundfont je jednoduché. Buď v konfiguračním souboru (např. /etc/timidity/timidity.cfg) pomocí parametru source určíte cestu ke konf. souboru freepats patchů, nebo přes parametr soundfont přímo specifikujete stažený soubor se soundfontem. Více viz man timidity.cfg.

    Závěr

    Tento miniseriál nebyl vyčerpávajícím zdrojem informací, vím. Pokud vám některé téma přijde ošizené (kromě SB Live! 5.1) nebo dokonce vynechané, dejte vědět v diskuzi.

           

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    30.12.2004 02:29 Pavel Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Skript pro SB Live
    V článku uvedený skript pro ovládání hlasitosti SB Live mi správně nefungoval. U mojí karty SB live má položka mixu 'Master' 32 hodnot, kdežto položka 'Wave Surround' má 100 hodnot. Řešením je zadávát hodnoty hlasitosti v procentech. Takže stačí skript upravit takto

    amixer -q set 'Master' 10+%

    amixer -q set 'Master' 10-%

    amixer -q set 'Master' $1%

    Děkuji autorovi za napsání serie článků o ALSA.
    1.1.2005 23:18 Pavel Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Skript pro SB Live
    Napsal jsem to chybně, správně je to takto:

    amixer -q set 'Master' 10%+

    amixer -q set 'Master' 10%-
    30.12.2004 08:57 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše AC97 a MC97
    Zdravim, castym problemem taky byva, napriklad u levnejsich notebooku, pritomnost modemu. Ja s tim take nejakou dobu bojoval, a nejak extra tomu nerozumim. Moc rad bych vedel, co to je AC97, MC97 a v jakem vztahu jsou s ALSA. Mam totiz dojem, ze se casto stavalo, ze si ovladace ALSY misto zvukovky 'ukradly' modem a posilaly pak zvuk na spatny vystup. K uplnemu zmateni prispiva i to ze vetsina zarizeni na desce je typu i810 (zvukovka, modem, grafika ...)
    30.12.2004 10:47 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AC97 a MC97
    Modem je pre alsu dalsia zvukova karta. Alsa modem neukradla, ale modem je detekovany ako prvy a je priradeny ako zvukova karta 0, normalna zvukovka je potom ako alsa zvukovka 1.
    30.12.2004 12:19 Digero
    Rozbalit Rozbalit vše kompilace
    Zdravim, nevim jak presne zkompilovat kernel 2.6 abych tam mohl pouzit externi driver (v gentoo je to balicek alsa-driver) a ne driver primo v kernelu. Ten externi ma lepsi volby, v kernelu nevim jak zprovoznit amix z minuleho clanku.

    Zkousel jsem pri kompilaci uplne zakazat zvuk, pak mi driver nahlasil ze mam spatnou konfiguraci kernelu. Pokud povolim zvuk aoss nebo alsu zase hlasi ze jsou jiz zkompilovane v kernelu a odmitne se zkompilovat. Nevite nekdo co presne tam nastavit?
    30.12.2004 12:35 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kompilace
    Nejsem si jist, jestli jsem to správně pochopil... Nicméně nevidím důvod, proč používat u jádra 2.6 ovladače jiné než ty, které jsou součástí jádra. Píšeš, že "externí má lepší volby", čemuž vůbec nerozumím. ALSA jako ALSA - lišit se to může maximálně verzí.

    Co se týče zprovoznění amix (myšleno dmix?), pak na to nemá konfigurace jádra žádný vliv. To se nastavuje v uživatelském prostoru.
    30.12.2004 16:02 Digero
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kompilace
    Amix mi ale nefunguje jak ma (nefunguje vubec). Externi driver chci proto, ze ho vyvojari gentoo doporucuji a amix v nem funguje bez problemu.
    30.12.2004 16:17 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kompilace
    Ale pro jadernou řadu 2.6 neexistuje "externí" ALSA. Respektive, je možné ovladače v jádře nahradit jinými (postup v prvním díle), ale to má smysl pouze tehdy, když chceš úplně nejnovější (rozuměj nestabilní) ovladače z CVS.

    Nevím, co je "amix". Máš-li na mysli plugin "dmix", jehož konfigurace je popisovaná v druhém díle, pak ten zcela určitě funguje na ALSA ovladačích obsažených v jádře.

    Mám dojem, že si pleteš ovladače OSS a ALSA. Obojí je součástí jader 2.6. Externí ovladače ALSA by přicházely v úvahu pouze v případě jádra 2.4.
    30.12.2004 18:43 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kompilace
    Alsa-driver sa da skompilovat aj na 2.6 jadre. Napr. Mam default jadro z FC3 ale alsu mam 1.0.8rc1. Staci stiahnut alsa-drivers, mat nakonfigurovane zdrojaky jadra (na FC3 to nie je potrebne)

    ./configure make make install

    a potom uz staci len restartnut alsu, alebo komp.
    30.12.2004 12:54 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kompilace
    alsa-driver je jenom ke kernelu 2.4. Kernel 2.6 má alsu v sobě, doinstalovává se jenom ta omáčka okolo (tuším alsa-lib, alsa-utils, alsa-tools), což jsou jedny a tytéž balíky co pro 2.4. Žádne "lepší volby" (ať už tím bylo myšleno cokoliv) tam proto být nemohou.
    25.1.2005 23:40 olien
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kompilace
    Ahoj, jsem jen totalni zacatecnik, cerstvy gentoo exwinxp (2 mesice bez xp :) ja bych to delal zhruba nasledovne: v kernelu nastav pouze volbu "Sound card support" jako "M"odule, ostatni co se tyce zvuku uplne vypni, taky musis mit v kernelu zapnutou podporu nacitani modulu, ale to snad vis. V make.conf si nastav flag ALSA_CARDS="ovladac" ja mam napr. audigy, takze pouzivam "emu10k1". Pak dej emerge alsa-driver alsa-oss alsa-utils, nastav rc-update add alsasound boot, spust alsaconf, ten vytvori novy soubor alsa v /etc/modules.d, jestli tam je i stary alsa (myslim, ze alsa.old nebo tak nejak) tak ho smaz, pak dej modules-update, mel by ti uz taky fungovat amix (nebo mozna az po restartu) a pak i alsamixer, ale myslim, ze vse za tebe udela ten alsaconf... zvuk mi funguje, ale opravdu nevim, jestli ten postup je uplne spravny, no neni to jenom setup.exe I Agree next next next next o.k... :)
    30.12.2004 14:41 Caleb
    Rozbalit Rozbalit vše ALSA - nefunkcni dmix
    Mam velky problem s pouzitim dmixu na me zvukove karte. Pokud pustim "aplay -D plug:dmix nejakej_wav" vyplivne mi aplay hlasku: Unable to handle kernel NULL pointer dereference at virtual address 00000060 .... - vice na http://4um.ocguru.cz/viewtopic.php?p=811825#811825 Je to neomagic256AV, ALSA 1.0.6 primo v kernelu (zkousel sem i moduly), gentoo 2.6.9 Diky za jakekoliv postrehy
    30.12.2004 19:02 -=Majkl=-
    Rozbalit Rozbalit vše spatny odkaz
    mate tam spatny odkaz na ten soundfont, spravne je: http://inanna.ecs.soton.ac.uk/~swh/fluid-unpacked/FluidR3%20GM.SF2
    30.12.2004 19:19 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: spatny odkaz
    Díky, opraveno.
    30.12.2004 20:16 Kakihara
    Rozbalit Rozbalit vše 2ch -> 5.1
    Mno, fajn clanek, nicmene mi nepomohl vyresit muj problem. Autor psal, ze nevlastni zvukovku s sestikanalovym vystupem, tak pokud nekdo ze ctenaru? Jedinej a nejrozumnejsi navod na problem v $SUBJECT, jez jsem nalezl, je uveden v clanku: http://alsa.opensrc.org/index.php?page=FAQ028 Nicmene, uvedeny vystup mi funguje, jen pokud je explicitne nastaven v aplay( 'aplay -D ch51dup a.wav'). Bohuzel, jack se nepripoji(ani kdyz je nastaven na pouzivani ch51dup). Pokud definici ch51dup presunu to pcm.!default, tak funguje normalne ve stereu-- zadnej center ani woofer(Stejne tak funguje, pokud default pouziva jako vystup ch51dup). Nenasel jsem dokumentaci k parametru ttable a nevim, co presne znamena posledni cislo. Ale to neni az tak dulezity. Subwoofer bych chtel stejne jeste poustet pres frekvencni LADSPA filtr, coz je vec, ktera mi v clanku take chybi. Nevite nekdo, co s tim? Nejslip aby to mohlo byt v samostatny definici pcm a tu by pouzival !default, dmix etc... Nejspis to chce sikovne nastavit kanaly a podobne..ale fakt tapu.
    31.12.2004 00:10 svaca | skóre: 38
    Rozbalit Rozbalit vše Alsa
    No nevim.... Linux je stale vzdaleny pro BFU, dokud bude alsa fungovat tak jak funguje ..... :-)

    K veci, mam pocitace a v nich tyto karty: Audigy, CMI8738 a envy24HT (Revolution7.1) Audigy jsem rozchodil 5.1 az kdyz to OPRAVDU alsa podporovala a to neni tak davno, protoze funguje HW mixing, neni problem ani se spolecnym spoustenim vice zvuk. aplikaci ... A tim se dostavam k memu problemu, NIKDY jsem nerozchodil posrany dmix (uz me to toci), NIKDE TOTIZ NENI poradna dokumentace .... :-( Treba svoji revo7.1 nejsem schopen zprovoznit, ani z navodu primo z alsa-project.org ani z tohoto clanku ... jedna se mi hlavne o sladeni mplayer a xmms .. nastavim dmix jak radite, nastavim xmms a jak mam nastavit mplayer ????? NIKDE ANI ZMINKA. Je taky neco potreba ? nebot dohromady to stale nehraje, tudiz dmix je spatne, nebo mi v nastaveni mplayer neco chybi ... Na arts, atd si ani netroufam .... Tohle cele je spatne, dle meho nazoru je to zbytecne slozity .... Takove veci jako dmix, a ostatni DULEZITE pluginy by mely byt jednoduche ...

    Never give up ! Stay ATARI !
    31.12.2004 01:59 Libor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa
    No mate pravdu v tom, ze je to zbytecne slozity...Mam Envy24 (MAudio Delta 1010LT) asi pred pul rokem jsem dmix celkem obstojne rozchodil, ale parkrat se mi stalo, ze nejake video nebyl schopen mplayer prehrat netrhane pres dmix zatimco normalne pres alsu to hralo. Logicky by clovek zvednul buffer jenze ouha u karet na tomto cipu nesmi byt vetsi nez 4096 (tusim:-) takze sem se na to zatim vyprdnul a filmy poustim pres alsu a zbytek pres arts. Jediny co slape jak ma je Jack, jenze ten neni tak siroce podporovan a normalnimi aplikacemi asi ani nebude. Je to trosku smutny, ze tohle cloveku nejede na kartach za 15 ci 30 tisic...
    2.1.2005 21:28 Jerry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa
    Tohle mi vyřešil řádek "autosync=15" v ~/.mplayer/config (nebo odpovídající switch). Občas se sice po přesunu na jiné místo filmu může rozjet zvuk s obrazem, ale to se během krátké chvilky zase srovná.
    31.12.2004 08:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa
    ad dmix + XMMS + MPlayer: Tohle zrovna jsou aplikace, které s dmix vůbec problém nemívají. Podařilo se ti vůbec rozchodit dmix? Vyzkoušej to nejprve s něčím primitivním (aplay). Pokud to bude fungovat, není důvod, proč by to nešlo s XMMS a MPlayer (jak v článku zmiňuji, v XMMS je potřeba u výstupního pluginu ALSA nastavit zařízení "default"; MPlayer (1.x) používá "default" standardně, takže tam žádné nastavování není potřeba.

    Pokud to nepůjde ani s aplay, je problém někde v nastavení dmix.
    2.1.2005 13:25 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa
    No nevim.... Linux je stale vzdaleny pro BFU, dokud bude alsa fungovat tak jak funguje ..... :-)

    No tak to prrr. Alsa funguje skvěle, ale je to prostě jenom ovladač a nikoliv slepenec ovladače, digitálního mixu, DSP processingu a podobných vylomenin, které do ovladače nepatří.
    A tim se dostavam k memu problemu, NIKDY jsem nerozchodil posrany dmix (uz me to toci), NIKDE TOTIZ NENI poradna dokumentace .... :-( Treba svoji revo7.1 nejsem schopen zprovoznit, ani z navodu primo z alsa-project.org ani z tohoto clanku ... jedna se mi hlavne o sladeni mplayer a xmms .. nastavim dmix jak radite, nastavim xmms a jak mam nastavit mplayer ????? NIKDE ANI ZMINKA.
    A co chceš nastavovat v mpayeru ? Maximálně tak jestli chceš stereo nebo multikanál.
    arts, atd si ani netroufam ....
    A proč ? Arts dělá přesně to, co ty chceš a pokud používáš KDE, nechápu co řešíš.
    Tohle cele je spatne, dle meho nazoru je to zbytecne slozity .... Takove veci jako dmix, a ostatni DULEZITE pluginy by mely byt jednoduche ...
    Ale ono to zas důležité není. Když si vezmeš libovolnou distribuci s běžným desktopovým proředím, tak po instalaci tam máš plně funkční arts či esd out of the box a nic nikdo nemusí řešit. Nehledě na to, že soudný člověk si stejně nepouští dohromady film v mplayeru, muziku v xmms a do toho ještě systémové zvuky ;)
    2.1.2005 15:13 svaca | skóre: 38
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa
    .Nesmysl, Ctirade.... :-))) Zacnu od zacatku, atrcim, revo7.1 spustim linux (Fedora3, MDK10, Slack10) NAKONFIGURUJE se mi sama karta (FC, MDK) a v Slack si ji nakonfigujuju pomoci alsaconf .... Spustim, fluxbox a protoze nemam dmix, tak mohu pouzivat jen jednu aplikaci, OK ?, tak spustime KDE (ma vsech trech systemech) a POKUD je pouzivano ARTS (je v nastaveni prodleva 60 sek. - coz je default) tak nefunguje NIC, ANI JEDNA APLIKACE, COZ je logicke ... pouze kdyz nastavim v ATRS, aby si ARTS pro sebe rezervovalo zvuk max. 5 sekund, tak pak to funguje ... Z toho vypliva, ze pokud NENI funkcni DMIX, tak se arts CHOVA UPLNE stejne jako treba XMMS....

    Ted k tomu dmix....
    kdyz se podivam do nastaveni ALSY v XMMS tak je tam toto:

    1. default
    2. M-audio Revolution 7.1:ICE1724 (hw:0,0)
    3. M-audio Revolution 7.1:ICE1724 IEC958 (hw:0,1)
    4. M-audio Revolution 7.1:ICE1724 Surround PCM(hw:0,2)

    Co mam pak napsat do dmix ? Hmm ? hw:0,0 ??? Dmix vypada takto:

    pcm.!default {
    type plug
    slave.pcm "vystup"
    }

    pcm.vystup {
    type dmix
    ipc_key 1024
    slave {
    pcm "hw:0,0"
    period_time 0
    period_size 1024
    buffer_size 4096
    rate 44100
    }
    }

    pcm.dsp0 {
    type plug
    slave.pcm "vystup"
    }

    At v radku: pcm "hw:0,0" zmenim cokoliv, stejne nefunguje .... Zvuk hraje samozrejme na hw:0,0 v XMMS, ale spustim cokoliv jineho, tak zvuk zahraje az vypnu xmms .... Zkousel jsem MILION nastaveni i co byly na strankach alsa-project ... Stejne zbytecne jsem se pokousel i s Audigy1 a taky jsem to NIKDY nerozchodil az pak, tusim od Alsy 1.0.2 to FUNGOVALO i bez dmix, nebot byly vylepseny ovladace Audigy a zacal (konecne) fungovat HW mixing, ktery Audiygy umi ...

    Diky za jakekoliv rady ...

    Never give up ! Stay ATARI !
    2.1.2005 15:43 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa
    Z toho vypliva, ze pokud NENI funkcni DMIX, tak se arts CHOVA UPLNE stejne jako treba XMMS....
    Mýlíš se. aRts je zvukový server a jako takový zpracovává požadavky aplikací, které mu posílají data. A zpracovaný proud pak posílá na zařízení zvukové karty. Tzn., aby ti aRts fungoval, musejí jej jednotlivé aplikace používat - musí na něj posílat data (zrovna u XMMS to není tak snadné - existuje pro to nějaký plugin a taky myslím funguje spuštění přes artsdsp).

    Dmix by byl v konfiguraci s aRts potřeba pouze tehdy, pokud bys chtěl používat aRts a zároveň s tím ještě něco jiného (to jsem nezkoušel a výsledkem si nejsem moc jistý). Nicméně pro běžné mixování to vůbec není potřeba. Běží-li ti aRts, dmix NEPOTŘEBUJEŠ.
    2.1.2005 16:41 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa
    .Nesmysl, Ctirade.... :-))) Zacnu od zacatku, atrcim, revo7.1 spustim linux (Fedora3, MDK10, Slack10) NAKONFIGURUJE se mi sama karta (FC, MDK) a v Slack si ji nakonfigujuju pomoci alsaconf .... Spustim, fluxbox a protoze nemam dmix, tak mohu pouzivat jen jednu aplikaci, OK ?, tak spustime KDE (ma vsech trech systemech) a POKUD je pouzivano ARTS (je v nastaveni prodleva 60 sek. - coz je default) tak nefunguje NIC, ANI JEDNA APLIKACE, COZ je logicke ... pouze kdyz nastavim v ATRS, aby si ARTS pro sebe rezervovalo zvuk max. 5 sekund, tak pak to funguje ...

    Z toho vypliva, ze pokud NENI funkcni DMIX, tak se arts CHOVA UPLNE stejne jako treba XMMS....
    Jsi chaot ;) Arts je softwarová vrstva (konkrétně tady démon), který leží mezi zvukovým driverem (v tomto případě alsa) a aplikacemi vyluzujícími zvuk, přičemž jednou z vlastností je i SW mixování. Ale umí toho mnohem mnohem víc. Základ je pochopitelně mít ve všech aplikacích co pracují se zvukem jako výstupní zařízení nastaveno arts.
    4.1.2005 20:09 svaca | skóre: 38
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa
    Uf tak jsem ten dmix rozchodil ... proc mi to nefungovalo, stacilo jenzmenit "vystup" na "dmixer" to proste nechapu ....:

    pcm.!default {
    type plug
    slave.pcm "dmixer"
    }

    pcm.dmixer {
    type dmix
    ipc_key 1024
    slave {
    pcm "hw:0,0"
    period_time 0
    period_size 1024
    buffer_size 4096
    rate 44100
    }
    }

    pcm.dsp0 {
    type plug
    slave.pcm "dmixer"
    }

    Jen posledni otazka,kdyz nastavim do options mplayeru -channels 6, tak mi sice hraje 5.1,ale dmix asi nefunguje,nebot ostatni aplikace hlasi, ze/dev/dsp je pouzivano, nepouziji parametr channels 6, dmix je plne funkcni ??? Diky.

    Never give up ! Stay ATARI !
    5.1.2005 12:36 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa
    Pravdepodobne na stereo sa pouziva hw:0,0 a na 5.1 hw:0,2 a nemozu sa pouzivat oba naraz (hw:0,0 a hw:0,2). Mozno by stacilo presmerovat dmix na to hw:0,2 a nadefinovat dve vetvy stereo a 5.1 s vystupom do dmix a hw:0,2
    5.1.2005 13:42 svaca | skóre: 38
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alsa
    A to udelam jak ?? Sam to nezmaknu ...
    Never give up ! Stay ATARI !
    31.12.2004 11:36 Glin
    Rozbalit Rozbalit vše MIDI na SB LIVE!
    Tak muj problem opet ani tento clanek nevyresil...snad posledni vec, kterou jsem na svem linuxu nerozchodil jsou prave MIDI ...mam SB LIVE! (samozrejme nechci softwarovy synt). Vsechny tutorialy co jsem cetl selhali. Nevite nekdo o nejakym funkcnim?
    31.12.2004 11:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    Zkus být trochu konkrétnější. Co bylo cílem (přehrávání MIDI souborů, zaznamenávání z MIDI přístroje, ...)? Jaké tutoriály ti nepomohly (co jsi vyzkoušel)?
    31.12.2004 11:56 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    Treba mat nainstalovanu alsu (oss nema podporu midi synth). A je potrebne nahrat soundfond pomocou sfxload alebo asfxload.
    1.1.2005 02:23 Glin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    Jde mi o to midi prehrat, zadny nahravani atd. nepotrebuji. Tak jsem se do toho pustil znovu (delal jsem to pred 3/4 rokem). Samozrejme jsem tenkrat mel nainstalovanou alsu a awesfx a hral jsem si s mixerem, takze nevim, co jsem delal spatne.
    Nicmene ted jsem to rozchodil, takze konkretne:
    1) Nahrat z CD od sounblastru soubor s fontama 8MBGMSFX.SF2
    2) asfxload /usr/share/sfbank/8MBGMSFX.SF2
    3) V alsamixeru nastavit hlasitost "Music" soupaku

    4) aplaymidi -l
    a melo by to vyhodit neco takoveho:
    Port Client name Port name
    62:0 Midi Through Midi Through Port-0
    64:0 EMU10K1 MPU-401 (UART) - Rawmidi EMU10K1 MPU-401 (UART)
    65:0 Emu10k1 WaveTable Emu10k1 Port 0
    65:1 Emu10k1 WaveTable Emu10k1 Port 1
    65:2 Emu10k1 WaveTable Emu10k1 Port 2
    65:3 Emu10k1 WaveTable Emu10k1 Port 3
    Ty 62 a 63 mi nefungujou (ticho), ale ty WaveTable jo, takze:
    aplaymidi -p 65:0 soubor.mid
    A uz to hraje!!
    Napr. v kmid se to musi nastavit (ten port) v MIDI setup.
    Pro xmms jsem videl naky pluginy, ale jeste jsem je nezkousel.

    No ale to, kvuli cemu jsem to delal, jsem stejne nerozchodil :(, to je pro hudbu v legacydoom. Ten musserver, ktery to pouziva, bezi asi na OSS, a presto, ze mam zapnutou emulaci OSS v jadre (i ten sequencer), tak mi to hlasi:
    open /dev/sequencer: No such device or address

    Takze mam asi smulu... no nic, stejne jsem to nak moc nepotreboval ;)..jen ze to byla snad posledni vec, kterou jsem nerozbehal ;D
    2.1.2005 13:43 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    Port Client name Port name
    62:0 Midi Through Midi Through Port-0
    64:0 EMU10K1 MPU-401 (UART) - Rawmidi EMU10K1 MPU-401 (UART)
    65:0 Emu10k1 WaveTable Emu10k1 Port 0
    65:1 Emu10k1 WaveTable Emu10k1 Port 1
    65:2 Emu10k1 WaveTable Emu10k1 Port 2
    65:3 Emu10k1 WaveTable Emu10k1 Port 3
    Ty 62 a 63 mi nefungujou (ticho), ale ty WaveTable jo, takze:
    Což je naprosto v pořádku, protože 62 je jenom takový pomocný "loopback", který se může hodit k "routování" MIDI mezi aplikacemi a 63 je externí I/O konektor (nejspíš součást gameportu).
    No ale to, kvuli cemu jsem to delal, jsem stejne nerozchodil :(, to je pro hudbu v legacydoom. Ten musserver, ktery to pouziva, bezi asi na OSS, a presto, ze mam zapnutou emulaci OSS v jadre (i ten sequencer), tak mi to hlasi:
    open /dev/sequencer: No such device or address
    Pokud je skutečně zapnutá emulace OSS sequenceru, tak tam jenom chybí ta device a po vytvoření by to mělo šlapat.
    2.1.2005 21:18 Glin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    Device tam je (/dev/sequencer je odkaz na /dev/sound/sequencer, a ten tam taky je)..prava jsem zkousel (pro jistotu) nastavit na 777, taky nic. btw. po upgradu na novejsi verzi doomlegacy to hlasi jeste:
    open /dev/sequencer: No such device or address
    Could not open esound
    A to jeste jen nekdy..zvuk (normalni) bud nefunguje, nebo funguje s pulvterinovim zpozdenim...no je to naky bugy :)..stejne si spis na odreagovani dam Quake2 + Limp Bizkit ;)...spis jsem to chtel na obcasnou sitovou parbu s kamosema, ale k ty uz pul roku nedoslo, takze tohle asi vzdavam, pac to ani nemam moc vyznamu. Ale dik za odpovedi.
    2.1.2005 13:53 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    (samozrejme nechci softwarovy synt).
    A proč tak samozřejmě ? HW syntéza na zvukovkách je přežitek z doby pomalých CPU (míněno něco jako 286 386) a dneska už nemá žádný smysl. Možnosti softsyntů jsou už dávno někde zcela jinde.
    2.1.2005 15:20 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    Tak s tymto nesuhlasim. Hw synth-thu napr. na emu10k1 sa vyrovna len par softsynth co sa kvality tyka, ale potom je vytazenie CPU niekde inde. Zatial stale lepsie znie hw synth pri skoro nulovej zatazi CPU ako softsynth. Softsynth ma vyhodu len v cene, ale tu cenu najviac plati zakaznik, ale nie za zvukovku, ale za CPU.
    2.1.2005 16:10 Balda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    Samozrejme nemate pravdu. Dneska jsou VST a DX instrumenty radove jinde nez nejaka synteza na shitblasteru. A jejich cena nekolikanasobne prevysuje cenu shitblasteru.
    2.1.2005 16:13 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    Tak s tymto nesuhlasim. Hw synth-thu napr. na emu10k1 sa vyrovna len par softsynth co sa kvality tyka
    Ale jistě že ne. Jak jste na tohle vůbec přišel ? Emu je zastaralý pomalý brouk s výkonem na úrovni zlomku možností dnešních CPU. Navíc dokáže pracovat pouze na frekvenci 48kHz a je omezený pomalou PCI sběrnicí, přes kterou si musí sahat do RAM pro vzorky, se kterými pracuje.
    Zatial stale lepsie znie hw synth pri skoro nulovej zatazi CPU ako softsynth.
    Pokud bude softsynth dělat pouze jednoduchoučkou wawetable syntézu, jako emu, tak bude zátěž CPU taky skoro nulová. Vtip je vtom, že když budu chtít nějakou lepší syntézu za použití různých filtrů, efektů a třeba ještě ve 24bit rozlišení, tak je emu zcela mimo hru.
    2.1.2005 19:17 Venca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    Jenze synteza broukem na blasteru ma podstatne mensi LATENCI nez cpu, a o tu vetsinou jde, ne primarne o vykon. Pri hrani na klavesy jsou znat desitky milisekund; timidity (jako ALSA midi server) melo citelne zpozdeni i kdyz bezelo na nice -19 (nemel jsem low-latency patche, ale stejne: AthlonXP 1800+, nebezelo skoro nic jineho). Hw syteza na emu10k1 byla okamzita a dalo se na to hrat uplne bez problemu.
    2.1.2005 20:08 balda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    No pokud mate slusou kartu (= ne shitblaster) tak tu latenci pod 10 ms dostanete v pohode a na to uz se hrat da...
    4.1.2005 23:06 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    Jenze synteza broukem na blasteru ma podstatne mensi LATENCI nez cpu, a o tu vetsinou jde, ne primarne o vykon.
    Latenci způsobuje multitaskový OS, nikoliv syntéza samotná (stejný algoritmus bude mít stejnou latenci ať už pojede na jakémkoliv CPU či DSP). CPU v počítači s multitáskovým OS narozdíl od DSP na kartě (nebo v syntíku) neustále přeskauje mezi hromadou různých procesů, takže je potřeba zajistit, aby nedocházelo k výpadkům zvuku, což se dělá pochopitelně pařičným předimenzováním všech I/O bufferů a ty způsobují latenci. U běžného přehrávání hudby či filmů je to úplně jedno, naopak je žádoucí, aby ani na pomalých a hodně zatížených počítačích nedocházelo nikdy k výpadkům.
    Pri hrani na klavesy jsou znat desitky milisekund; timidity (jako ALSA midi server) melo citelne zpozdeni i kdyz bezelo na nice -19 (nemel jsem low-latency patche, ale stejne: AthlonXP 1800+, nebezelo skoro nic jineho).
    Takhle to ale nefunguje. Předpoklad, že rychlejší CPU a vyšší priorita = automaticky menší latence je špatně. Je potřeba použít realtime server (jack) s definovanou velikostí I/O bufferů a pak je to zcela bez problémů. Lowlatency patche nejsou už ve 2.6 potřeba (a popravdě k normálnímu hraní si se softsynty a klávesami nejsou potřeba vůbec). Jenom pokud člověk vyžaduje extrémně nízké latence (řádově jednotky ms) a zároveň nechce spouštět inkriminované aplikace jako root, je vhodné použít lsm modul. Jinak pro zajímavost. Na starém athlonu 750@930Mhz můžu jít s prachobyčejnou cmi8738 bez dropoutu i na 2.9 ms (pokud jack nekecá). Session s latencí nějakých 23ms pak není problém ani když mi na pozadí něco kompiluje portage (jinak je to normální desktop s KDE a spuštěnými běžnými aplikacemi, SIM, valknut, kmail..). Prostě pohoda.
    5.1.2005 16:04 balda
    Rozbalit Rozbalit vše To Ctirad Feřtr
    No kdysi jsem mel nejakym omylem pujcenej kompl se soundblasterem live a tam jsem se teda s latenci pod 30 ms nedostal (pod windows). Pritom na prastarym GUSovi PnP a radove horsim komplu to slo na 10ms nez dropoutu (rovnez pod woknama).

    Jinak koukam, ze se celkem vyznate...chtel jsem se zeptat. Mam pustenej ardour nastavenej na synchronizaci pres jack. Dale spustenej Hydrogen a Ardourem nahravam vystup z hydrogenu. Vystup z Hydrogenu se ovsem trosku predbiha (nastesti konstantne:-) Nevite cim to muze byt a jak to napravit?
    2.1.2005 20:32 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    Vykon ma mensi, ale je to chip postaveny na midi syntezu. Ta pci zbernica mu bohate postacuje: 48000 samplov * 2 byte * 64 kanalov = 6.1 MB/s - to myslim nie je az tak moc.

    Ono emu az taku jednoduchu syntezu nema (keby mali tie softsynth dodavane k zvysku kariet podobnu, tak to by bolo este ok, lenze oni nemaju ani len taku jednduchu).

    Emu ma zopar LFO, zopar envelope generatorov a aj nejaky ten filter + nejaky ten mixer (a to vsetko na kazdy hlas zvlast). A je tam aj nejake DSP na nejake tie efekty (a dokonca to dsp ma 32 bitov).
    2.1.2005 22:54 balda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    >keby mali tie softsynth dodavane k zvysku kariet podobnu, tak to by bolo este ok

    Asi se tu bavime kazdy o necem jinym, vy o synteze pro prehravani midu pro normalni "uzivatele", my o instrumentech jejichz cena prekracuje klidne i 1000 ci 2000 dolacu a jejichz zvuk je uplne nekde jinde nez synteza na shitblasteru. Tam uz se plati za zvuky. Jinak davno pred shitblasterem mel dobrou syntezu Gravis:-)
    5.1.2005 11:17 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    je omezený pomalou PCI sběrnicí, přes kterou si musí sahat do RAM pro vzorky, se kterými pracuje.
    hm, zlata isa awe32 (8Mb na karte) aj s tym sb16. asi ju znova vytiahnem ;-)
    6.1.2005 11:02 Bubak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    To je sice hezke, ale sw synteza i na PIII/500 nic moc. Nehlede na to, ze usetreny vykon se pozna, kdyz pri prehravani chci take nahravat (a prehravany zvuk slouzi v podstate treba jen k orientaci). Ale to jen tak na okraj. Ja mam kartu s ymf724 a docela rad bych vyuzil XG, ktere ta karta umi (tezko bude na Linuxu sw, ktery to bude umet:-) Bohuzel se mi to porad nepodarilo rozchodit. Vcera se mi podarilo (options ymfpci mpu_port=1) to, ze aplaymidi -l mi ukaze port 64:0, coz znamena, ze by rosegarden a kmid uz nejspis mluvil s klavesami (k tomu ale musim koupit kabel:-) Je tady nekdo, komu funguje syntak na takove karte? Mohl by mi takovy clovek pripadne venovat konfiguraky? Dekuji, RT.
    16.1.2005 19:33 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    Pokud vím, tak jediné karty, které mají skutečnou hardwarovou XG syntézu jsou DB50XG, SW60XG a SW1000XG. Zbytek je softsynth zabudeovaný v (windows) ovladačích. Což mimochodem tak trochu nabourává tu tezi o nic moc syntéze na PIII/500 ;) I když na druhou stranu ono XG zas nic tak extra není.
    3.5.2005 09:44 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MIDI na SB LIVE!
    Ono to XG totiz musite umet pouzit.Pak je to o tridu jinde nez GM/GS.A XG neni prosim synteza,nybrz MIDI standard.Zvukovky s HW Midisyntezatorem pouzivaji wavetable syntezu bez ohledu na to,zda jsou GM, GS nebo XG.To jen pro upresneni pojmu.Abych ale nezapomel,nevite nekdo,jak uchodit tu SW60XG?Je to legacy ISA karta,100% HW kompatibilni s Roland MPU401.Ve WinXP se to resi prave pouzitim ovladace MPU401.V cele Siti jsem nasel jen 3 postupy (z toho jeden pro OSS),bohuzel jsou stare a neodpovidaji realite.Konkretne nejvic mi zajima Mandrake 10.1 ci SuSe 9.2,ale jde mi o obecny postup v aktualni ALSA s jadrem 2.6.
    4.1.2005 20:23 Hobitt
    Rozbalit Rozbalit vše funkcni konfiguraky
    Nemohl by prosim nekdo, kdo ma rozchozenou ALSA s 5.1 sem pastnout sve konfiguraky?

    -- Diky.
    4.1.2005 23:31 Petr Gola | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: funkcni konfiguraky
    Zdravim vsechny, sice nevim jestli to nekomu muze pomoct, ale vsichni o to stale prosi, tak tady jsou moje konfiguraky - ALSA + SB Live + 5.1 repro (Genius 5.1 Home Theatre). Neni to nastaveny nijak odborne, ale funguje to. Teda alespon mne:) A treba to nekomu k necemu bude.

    Protoze je to strasne dlouhy a udelalo by to tady hroznou paseku, tak to jsem to hodil sem.
    7.1.2005 17:10 RabuKate
    Rozbalit Rozbalit vše integrovana ADI AD1888 na MB Asus P4P8X SE
    Nemuzu ani za boha rozchodit tuto zvukovku.

    Distribuce: Debian sarge, apt na unstable act. jadro: 2.6.9-2-686

    skousel jsem vsechno (asi), dokonce asus dava ovladace pro linux, ale to je jenom to same co dava alsa, akorat je tam mene modulu (proste to vypada za u Asusu vyhazeli moduly co nejsou na jejich deskach)...

    Pod Mandrekem to jelo, ale mandrake nechci, navic to byla deska ne verze SE (ta sla do reklamace). Uz je to pres pul roku, ale zda se mi ze mandrake si je nasel sam...

    Vypisy:

    dmesg:
    .........
    AC'97 0 analog subsections not ready
    intel8x0_measure_ac97_clock: measured 49423 usecs
    ........
    alsaconf ji najde jako intel, ale to nefunguje
    .........
    rabuws:/lib/modules/2.6.9-2-686/kernel/sound# lsmod
    ........
    snd_intel8x0           35276  0
    snd_ac97_codec         73168  1 snd_intel8x0
    snd_pcm_oss            54024  0
    snd_mixer_oss          20192  1 snd_pcm_oss
    snd_pcm                98696  2 snd_intel8x0,snd_pcm_oss
    snd_timer              25668  1 snd_pcm
    snd_page_alloc          9992  2 snd_intel8x0,snd_pcm
    gameport                4512  1 snd_intel8x0
    snd_mpu401_uart         7872  1 snd_intel8x0
    snd_rawmidi            24868  1 snd_mpu401_uart
    snd_seq_device          7976  1 snd_rawmidi
    snd                    56804  9 snd_intel8x0,
              snd_ac97_codec, snd_pcm_oss, snd_mixer_oss,
              snd_pcm,snd_timer,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,
              snd_seq_device
    soundcore              10176  1 snd
    Takze prosim poradte, pripadne mi doporucte nejakou zvukovku do PCI co bude urcite fungovat pod debian a kernel 2.6.9

    Diky moc!

    Rabu
    7.1.2005 21:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: integrovana ADI AD1888 na MB Asus P4P8X SE
    Když to jde v jedné distribuci, půjde to i v druhé :-). Z toho můžeš vycházet.

    Každopádně to vypadá, že používáš špatný ovladač. Pro tento čipset by to neměl být ovladač intel8x0, nýbrž atiixp. Vyzkoušej nainstalovat tento ovladač.

    Pokud používáš jádro z distribuce, nainstaluj ovladač pomocí APT (dselect, aptitude, ...).
    10.1.2005 07:32 RabuKate
    Rozbalit Rozbalit vše Re: integrovana ADI AD1888 na MB Asus P4P8X SE
    skusim to, jenom mam podezreni ze asus pouzil do desky P4P8X verze SE jiny chip pro zvukovku, protoze winXP s tim maji taky problem, a to se starou P4P8X nemeli - pomuze pouze novy ovladac.

    Skusim tedy apt atiixp. skusim to na jine distribucni jadro protoze aktualni mam zkompilovane pro NVidii

    zvuk mi nyni jede diky ess karte nekolik let stare, ale nema digitalni vystup takze nevyuziji vsechny featury co AD 1888 poskytuje

    Rabu
    20.2.2005 18:29 ikar | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše AC'97
    Mam onboard zvukovku AC'97 a ad delam co delat tam nejde prehravani zvuku jako 5.1 proste max. stereo a smitec, nemate nekdo nejakou radu co s timhle problemem, nejak nechci pristoupit na hru mileho linuxu ze bedinky ktere jsem si koupil a jsou 5.1 ze proste mam tri jako krasnou dekoraci a muzu si z nima neco .... Pod windows to slape jako vino takze bude problem nekde v linuxu potazmo v nastaveni nejakeho konfiguraku neresil jste nekdo stejny problem a nevite jak na to ?
    17.3.2005 15:24 Dannny | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AC'97
    Resim te sam problem uz nekolik tydnu, po umorne praci mi jede 4 z 6 kanalu... mam zkukovku onboard C-Media, CMI8738-6CH... nicmene v alsamixer mam moznost pustit jen 4 kanalovy zvuk, Pritom v dokumentaci se neustale mluvi o 6 kanalovem zvuku... nepomuze ani konfigurace v .asoundrc kde pomoci plugin route predavam zvuk na dalsi kanaly... zacinam mit pocit, ze halt neni podpora a dokumentace je jaksi nepresna... Kdyby nekdo vedel "jak na to" :-) budu rad...
    29.6.2005 14:41 Vinicius | skóre: 10 | blog: viniciovy_postrehy
    Rozbalit Rozbalit vše MIDI přes Wavetable
    Existuje způsob jak přehrávat midi soubory přes Wavetable na zvukové kartě? Přecházím z Windows, tam mi třeba Winamp dal vybrat s pomocí kterého zařízení chci přehrávat midi soubory (vybral jsem Wavetable a bylo hotovo). Mám PCI zvukovou kartu TRIDENT 4DWave, která jinak bez problému pod Linuxem MDK 10.1 funguje.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.