abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 752 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Na co se často ptáme: MPlayer

    8. 9. 2003 | Robert Krátký | Multimédia | 46014×

    Zase ten MPlayer. Podrobný návod ke kompilaci, konfiguraci a používání. Kompilační parametry, výstup zvuku a obrazu, titulky.

    Nejrůznější problémy s MPlayerem jsou vděčným tématem mnoha otázek v diskuzi na AbcLinuxu.cz. Pokusím se tedy o co nejpodrobnější popis.

    [V článku zmiňované softwarové balíky mohou mít v různých distribucích odlišná pojmenování. Názvy, které uvádím, vycházejí z Debianu, ale nepředpokládám, že by se měly od jiných distribucí lišit nějak zásadně. Každopádně vždy připojím ještě odkaz na stránky daného projektu.]

    Parametry skriptu ./configure

    Ačkoliv lze pro mnoho distribucí sehnat předkompilované balíčky, nebudu se jim zde z pochopitelných důvodů věnovat. Nemohu sice soudit, nakolik vlastní kompilace zaručí vyšší výkon, ale vím zcela jistě, že v binárním balíku bude zakompilováno mnoho věcí, o které vůbec nemusíte stát - a naopak jiné mohou chybět. Jejich jedinou výraznou výhodou proto zůstává skutečnost, že budete ušetřeni instalace -dev (-devel) verzí knihoven, jejichž podporu chcete v programu mít. Každopádně počítejte s knihovnami XFree (xlibs).

    Kompilace však není nic složitého. Může se stát, že narazíte na problém s použitou verzí kompilátoru. Dokumentace nedoporučuje gcc verze 2.96 a 3.0.x. Ale najde se dost lidí (včetně mě), kteří různé verze s těmito kompilátory zkompilovali bez problémů. Chyba se však někdy může projevit až po 'úspěšné' kompilaci - např. okamžitým pádem - ještě než se program pořádně spustí... Ačkoliv tedy nemohu poskytnout stoprocentní radu, alespoň dodám, že zatím jsem ještě nikdy nenarazil na problém s verzí gcc, která byla totožná s verzí, kterou byl kompilován kernel (viz cat /proc/version).

    Většinu parametrů není potřeba vůbec zadávat. ./configure skript se pokusí automaticky rozpoznat přítomnost všech možných zařízení, ovladačů a knihoven, které máte v systému nainstalovány. Je proto důležité mít je na standardních místech, aby je skript nalezl - ale to vlastně platí pro každou kompilaci.

    Začněte stažením všech externích (windowsích) kodeků, které budete chtít používat (stabilní vydání v sobě obsahují balík libavcodec, takže [úctyhodná] základní funkčnost je zajištěna i bez dalších kodeků). Protože by byla škoda ochudit se o bohaté možnosti MPlayeru, doporučuji nainstalovat všechny (nebo alespoň Quicktime) - alespoň vás později žádný formát nezaskočí. Program bude tyto kodeky standardně hledat v adresáři /usr/lib/win32. Pokud vám toto umístění z nějakého důvodu nevyhovuje, můžete ./configure skript nasměrovat jinam pomocí parametru --with-win32libdir.

    Nezapomeňte, že kodeky je potřeba "nainstalovat" (resp. nakopírovat) ještě PŘED spuštěním skriptu ./configure a kompilací - jinak pro ně nebude zakompilována podpora.

    Pokračujeme stažením poslední verze (v současné době 1.0pre1) samotného MPlayeru. Archív rozbalte a přepněte se do vzniklého adresáře. Třeba takto:

    tar -jxvf MPlayer-číslo.verze.tar.bz2
    cd MPlayer-číslo.verze

    Nastal čas ke spuštění skriptu ./configure. Abychom však dosáhli kýženého výsledku, je ještě nutné se přesvědčit, jestli jsou v systému nainstalované a k dispozici všechny potřebné vývojové [development, -devel, -dev] knihovny. Můžeme si je pro přehlednost pracovně rozdělit do čtyř skupin:

    1. Podpora různých formátů obrazu nebo zvuku.
    2. Výstup grafické karty.
    3. Výstup zvukové karty.
    4. Různé funkce přehrávače.

    1. Audio a video formáty

    V této oblasti jsme se již o to nejdůležitější postarali instalací win kodeků. Pokud požadujete i podporu obrázkových formátů (PNG, JPEG, GIF), nainstalujte -dev balíky knihoven libpng, libjpeg, giflib.

    Aby bylo možno pracovat s formátem MP3 (vytvářet), nainstalujte liblame. Pro OGG budete potřebovat libogg/libvorbis.

    2. Výstup grafické karty

    Zmíním se o nejčastěji používaných kartách. Všechny budou fungovat i bez jakékoliv zvláštní přípravy, ale pak nebudete moci využít hardwarové akcelerace, což se podepíše na výkonu - především při celoobrazovkovém módu.

    Matrox (G200/G400/G450/G550)

    MPlayer nabízí jaderný modul mga_vid. Můžete ho používat jak ve framebufferové konzoli, tak v XWindow.

    Nejprve si jej však musíte zkompilovat, vytvořit zařízení /dev/mga_vid a modul natáhnout do kernelu. Skript ./configure toto zařízení nalezne a podporu automaticky zapne. Z hlavního adresáře zdrojáků MPlayeru zadejte:

    cd drivers
    make
    mknod /dev/mga_vid c 178 0
    insmod mga_vid.o

    Abyste měli /dev/mga_vid připravené i po rebootu, zkopírujte zkompilovaný modul mga_vid.o do adresáře /lib/modules/verze_kernelu/někam, přidejte do vašeho /etc/modules.conf souboru řádek:

    alias char-major-178 mga_vid

    a aktualizujte seznam natahovaných modulů - většinou depmod -a.

    V Debianu vložte řádek s "alias..." do samostatného souboru mga_vid, který umístěte do /etc/modutils/. Nakonec spusťte update-modules.

    Pokud používáte DevFS, můžete vynechat příkaz "mknod...". mga_vid je už nějakou chvíli DevFS kompatibilní a soubor zařízení /dev/mga_vid se po natažení modulu vytvoří automaticky. Abyste se opět dočkali zařízení i po rebootu, vložte do vašeho souboru devices pro DevFS řádek (v Debianu samostatný soubor s takovým řádkem do /etc/devfs/devices.d/):

    mga_vid c 178 0 root video 0660

     

    3Dfx

    Máte dvě možnosti. Buď použít novější a kvalitnější ovladač tdfx_vid, který se instaluje na vlas stejně jako předchozí mga_vid -- a nebo využít standardní jaderný ovladač tdfxfb.o. Většina distribučních jader by ho měla mít zkompilovaný. Pokud máte vlastní jádro, přikompilujte si ho. ./configure skript budete ještě muset instruovat parametrem --enable-tdfxfb.

     

    ATI

    K dispozici jsou VIDIX ovladače. MPlayer by měl vaši kartu správně rozpoznat a automaticky použít ten správný (mach64_vid, rage128_vid a radeon_vid). Pak je tu ještě možnost použít overlay ovladač radeon_vid, který můžete najít a zkompilovat v adresáři drivers/radeon. (Postup opět stejný jako v předchozích dvou případech - s tím rozdílem, že ovladač potřebuje ke své funkci VESA BIOS, což se projeví na podobě parametru pro výběr video výstupu při spouštění přehrávače. Více viz drivers/radeon-README

     

    S3
    Standardní xv ovladač by měl ve většině případů posloužit optimálně.

     

    nVidia
    Použijte ovladače přímo od fy. nVidia. Pokud máte novější kartu, bude xv ovladač fungovat bez problému. Riva128 bohužel Xvideo rozšíření nepodporuje (resp. firemní ovladač ne).

    Kromě ovladačů specifických pro konkrétní typy grafických karet jsou k dispozici ještě zvláštní možnosti grafického výstupu, které vám usnadní použití MPlayeru v nejrůznějších podmínkách. Pokud budete mít o zakompilování podpory zájem, opět nainstalujte příslušné knihovny.

    • SDL (libsdl - Simple DirectMedia Layer): Pokud vás zvláštní okolnosti nenutí využívat tento výstup (i audio), oceníte ho asi jen kvůli tomu, že umožňuje zobrazovat titulky k filmu mimo vlastní obraz (tedy pouze relevantní u širokoúhlých záznamů).
    • Framebuffer na konzoli fbdev (vyžaduje zakompilovanou podporu pro vaší kartu v kernelu): Když už používáte konzoli ve vysokém rozlišení a frekvenci, proč si v ní ještě nepustit film?
    • SVGALib: Další z možností, jak si v konzoli pustit video. V tomto případě je to záležitost instalace a konfigurace jediné knihovny.
    • AAlib: Skutečně velmi kvalitní způsob zobrazování grafiky pomocí běžných ASCII znaků. Sice ne moc použitelné, ale určitě zajímavé.

    3. Výstup zvukové karty

    Nejčastěji používanými ovladači jsou buď jaderné OSS nebo od projektu ALSA. MPlayer je na konfiguraci zvukového výstupu dost citlivý a může vám klidně oznámit, že váš počítač není dost výkonný, aby mohl soubor XY přehrát. Pokud skutečně nesedíte u pomalého stroje, bude důvodem nejpravděpodobněji nevyhovující OSS ovladač zvukové karty. Budete přinuceni vyzkoušet ALSA ovladače, což však není na škodu, protože jsou obecně kvalitnější a podporují více funkcí zvukových karet.

    Ovladače správně nainstalované v systému skript opět nalezne a přidá k nim i podporu aRts a esd, pokud k těmto systémům máte nainstalované potřebné vývojové knihovny. Jejich zakompilováním pak získáte možnost nasměrovat audio výstup z MPlayeru na vámi používaný zvukový server.

    4. Různé funkce přehrávače

    Několik dalších užitečných parametrů:

    • --language=cz Aby na vás program mluvil česky. Nevýhodou je, že případná chybová hlášení jsou někdy také česky, což prakticky znemožňuje dohledání jejich významů na internetu.
    • --enable-gui Zakompiluje podporu grafického rozhraní. Budete potřebovat knihovny Gtk+ 1.2 (libgtk).
    • --enable-menu Zapne podporu obrazovkového menu. Sice poměrně zbytečné, ale hezky to vypadá ;-).
    • --enable-dvdnav Pokud chcete přehrávat DVD včetně jejich menu a rádi byste vyzkoušeli experimentální podporu knihovny libdvdnav, použijte tento parametr. Moc si toho však od něj neslibujte, protože moc nefunguje.
    • --disable-runtime-cpudetection Pokud budete mít autodetekci procesoru zapnutou, upozorní vás MPlayer při každém spuštění, že to není optimální. Ačkoliv podle nápovědy ke skriptu je tato funkce ve výchozím nastavení vypnuta, vždy se mi při kompilaci zapnula. Vyřešil to až tento parametr.
    • --enable-xinerama Zakompilovat podporu pro zobrazení na více obrazovkách.

    Kompilace

    Až budete spokojeni s vybranými parametry kompilace, spusťte ./configure skript a nezapomeňte zkontrolovat jeho výstup. Na úplném konci naleznete šikovný přehled zapnutých a vypnutých parametrů v jednotlivých oblastech.

    Takto vypadá příkazová řádka většinou když kompiluji MPlayer:

    ./configure --disable-runtime-cpudetection --enable-dvdnav --enable-menu --enable-gui --language=cz

    A takhle vypadá závěrečné shrnutí. Pokud najdete některou z požadovaných funkcí/knihoven/ovladačů v "Disabled" části, ačkoliv byste ji radší viděli v "Enabled", opravte instalaci příslušných knihoven ve vašem systému a pak spusťte ./configure (se všemi parametry) znovu.

    Enabled optional drivers: [zapnuté/nalezené funkce]
      Input: streaming edl tv mpdvdkit2 vcd
      Codecs: qtx divx5linux xvid libavcodec dshow/dmo win32 libvorbis libmad
      Audio output: alsa9 arts oss nas sdl mpegpes(file)
      Video output: xvidix sdl vesa jpeg png mpegpes(file) svga aa xmga mga opengl dga xv x11
    Disabled optional drivers: [vypnuté/nenalezené funkce]
      Input: tv-v4l tv-bsdbt848 cdda dvdnav dvdread dvdcss smb
      Codecs: divx4linux libdv real xanim liblzo gif
      Audio output: sgi sun esd dxr2 win32
      Video output: bl zr dxr3 dxr2 directx gif89a fbdev ggi directfb tdfxfb 3dfx

    Zkompilujte příkazem make a proběhne-li vše bez nějakého zádrhelu, nainstalujte program: make install (jako root, třeba pomocí su). Později můžete MPlayer odstranit spuštěním příkazu make uninstall ze stejného adresáře.

    Pro Debian si můžete snadno vytvořit .deb balíček. Informace v souboru debian/README.debian.

    Konfigurace

    Ačkoliv je možné veškerou konfiguraci provádět z příkazové řádky, pohodlnější je nastavit základní parametry v konfiguračních souborech. Pokud vás to neláká, máte možnost použít konfigurační nástroj, který je součástí GUI. Hodnoty nastavené v něm sice budou platit pouze pro GUI verzi programu, ale pokud rozhraní příkazové řádky stejně nehodláte používat, může vám to být jedno. Nastavení v tomto Gtk+ prostředí je celé počeštěno a navíc velmi přehledné. Na tom skutečně není co vysvětlovat. Zmíním tedy jen doinstalaci samotného GUI (skinu) -- přestože jsme jeho podporu zakompilovali, žádné nainstalováno nebylo; MPlayer ve svém základním "balení" žádné neobsahuje.

    GUI

    Stáhněte některý ze skinů, rozbalte a výsledný adresář přesuňte buď do /usr/local/share/mplayer/Skin/ (pokud jste ovšem ./configure skriptu nezadali nějaký jiný instalační adresář v parametru --prefix) nebo do ~/.mplayer/Skin. První varianta je samozřejmě celosystémová, druhá pouze pro právě přihlášeného uživatele. Adresář se skinem pak přejmenujte na default (pokud chcete skiny obměňovat, bude výhodnější vytvořit pouze symbolický odkaz: ln -s adresar_se_skinem default). MPlayer v GUI podobě se spouští příkazem gmplayer.

    default skin

    Konfigurační soubory

    Hlavní celosystémový konfigurační soubor umístěte do /usr/local/etc/mplayer.conf, jeho uživatelský protějšek (který má při běhu programu přednost) pak do ~/.mplayer/config. Jako šablona vám může posloužit soubor etc/example.conf ze zdrojového adresáře.

    example.conf je velmi bohatě komentovaný, takže nastavení by nemělo činit zvláštní potíže. V následující tabulce jsou proto vyjmenovány jen ty nejdůležitější parametry (parametry pro příkazovou řádku, které jsou vysvětlovány na jiných místech článku, můžete také zařadit do konfiguračního souboru - jen zápis se změní např. takto: -subcp cp1250 -> subcp=cp1250).

    ParametrVýznam
    vovideo výstup; spusťte mplayer -vo help, což vypíše dostupné ovladače.
    aoaudio výstup; mplayer -ao help opět vypíše tentokrát audio ovladače. Nezapomeňte, že pokud již máte spuštěný nějaký program obsluhující systémové ovladače (ALSA, OSS) zvukové karty, budete muset jako výstup pro MPlayer použít právě ten (tzn. např. aRts v KDE).
    gui = yesVždy používej GUI řežim.
    skin = nazev_adresarePoužij skin ze zadaného adresáře.
    framedrop = yesKdyž nestíhá ovladač/procesor/atd., vynechávej snímky.

    Fonty

    Fonty pro titulky k filmům a pro zobrazení obrazovkového menu. Máte několik možností, jak se s touto věcí vypořádat. Asi nejjednodušší je použít relativně novou funkčnost MPlayeru - totiž schopnost používat jakýkoliv truetype font tak, jak je. Podmínkou je mít při kompilaci správně nainstalované vývojové knihovny FreeType2. Pak už je jen potřeba opatřit si pěkné (české) fonty, což můžete řešit třeba instalací sady microsoftích fontů pro web. Jednotlivé fonty si v akci můžete vyzkoušet při spuštění s parametrem -font /cesta/k/fontu/nazev_fontu.ttf (více o titulcích v části "Praxe"). Od požadovaného fontu pak vytvořte symlink do adresáře MPlayeru ve vašem home:

    ln -s /cesta/k/fontu/nazev_fontu.ttf ~/.mplayer/subfont.ttf

    Pokud vám uvedený postup z nějakého důvodu nevyhovuje (například nechcete instalovat knihovny FreeType - i když nechápu, proč by se mohl někdo chtít o její skvělé funkce ochuzovat...), můžete využít připravené baličky s fonty, které můžete získat přímo na stránkách MPlayeru. Obsah takového balíčku pak nakopírujte do adresáře ~/.mplayer/font/.

    Kódování češtiny

    Menší - ale důležitá - vsuvka. Nebudu se pouštět do žádných obšírných vysvětlení. Chcete-li si přečíst něco více o tom, proč vůbec máme nějaká kódování a kde se vzala, zkuste třeba stránky cestina.cz. Při používání MPlayeru budete asi nejčastěji hledat řešení pro přehrávání filmů s externími titulky, které jsou ve většině případů v kódování Win1250. Pokud se vám nechce titulky pomocí některého z mnoha konverzních programů (nebo online) převést do kódování, které používá vaše instalace Linuxu (tj. ISO8859-2, případně UTF-8), budete muset MPlayeru říct, jaké kódování má v textovém souboru titulků očekávat.

    K tomu slouží parametr -subcp kódování. Pokud používáte pro zobrazení titulků rovnou truetype fonty (viz výše), máte po starostech. Usnadnit život vám ještě může utilitka Enca, kterou napsal nestor diskuzního fóra AbcLinuxu, David Nečas (Yeti). Enca je velmi šikovná v rozpoznávání jednotlivých kódování, takže pokud si ji nainstalujete (zkompilovanou s podporou programu iconv, jehož označení různých kódování MPlayer používá), můžete parametru -subcp naservírovat "hodnotu" `enca -i soubor_s_titulky.sub`. Nemusíte si pak dělat hlavu s tím, v jakém kódování titulky vlastně jsou.

    Při použití balíčků s fonty je situace trošku složitější. Fonty jsou totiž většinou určeny jen pro jedno kódování (ty, na které ukazuje odkaz výše, jsou pouze pro kódování ISO8859-2). Můžete zkoušet různé kejkle popisované na spoustě míst, ale řekl bych, že úplně nejprostší řešení je zároveň to nejlepší. Nahradíte-li soubor font.desc z balíčku fontů takovým, který je upraven i pro zobrazení českých znaků definovaných v kódování Win1250, máte opět po starostech. Stáhněte si jej třeba odsud (upravil Artwine).

    Praxe

    Předpokládám, že nejnázornější bude ukázat vše na příkladech.

    Běžné použití

    Chcete-li přehrát jakýkoliv soubor bez dalších speciálních nastavení (a za předpokladu, že v konfiguračním souboru už máte nastavené preferované výstupy pro video i audio), spusťte MPlayer s názvem (a případně cestou k němu) tohoto souboru jako jediným parametrem:

    mplayer film.avi

    Pokud chcete již popisované nastavení z konfiguračního souboru "přebít", vložte parametr na příkazovou řádku. Třeba:

    mplayer -ao alsa9 http://server.cz/radio.pls

    DVD, VCD, SVCD, CD

    Přehrávání všech těchto disků je velmi snadné, a pokud jej budete chtít provozovat častěji, doporučuji vytvořit pro jednotlivá zařízení symbolické linky, abyste nemuseli MPlayeru vždy na příkazové řádce říkat, kde to DVD/CD hledat. DVD mechaniku očekává program na /dev/dvd. CD zase na /dev/cdrom.

    mplayer -dvd 1 -dvd-device /dev/hdc

    Kde -dvd 1 značí stopu na DVD. Uvedený příkaz by toho ve většině případů moc nepřehrál, protože stopa 1 bývá obyčejně několikavteřinové logo produkční společnosti nebo copyrightové upozornění.

    Na tomto místě stojí za zmínku nastavení DMA vaší CD/DVD mechaniky. Při použití staršího PIO režimu se budete potýkat s pomalým přenosem => přehráváním. Současný stav zjistíte třeba pomocí hdparm -v /dev/dvd. U konkrétní mechaniky pak můžete DMA zapnout parametrem -d1.

    Titulky

    V části, která se zabývala fonty, jsem už mluvil o kódování titulků. Dalším problémem však bývá, že MPlayer titulky u širokoúhlého filmu nezobrazí hezky v černém pruhu pod obrazem, nýbrž nešikovně do obrazu. Jsou dva způsoby, jak tomu předejít.

    Prvním a systémovějším řešením je říct MPlayeru, kam chceme, aby titulky umístil, pomocí parametru -vop. Tento parametr se používá pro nastavení všech filtrů/pluginů, které MPlayer zná. Jejich seznam získáte příkazem mplayer -vop help, bližší popis pak v man mplayer. Nás teď zajímá filtr "expand", který zvětší videovýstup o zadané hodnoty (obraz zůstane nedotčen, nejedná se manipulaci s rozlišením filmu). Budeme předpokládat, že soubor s titulky se jmenuje film.sub a tím pádem ho MPlayer načte automaticky.

    mplayer -vop expand=0:-100:0:0 film.avi

    titulky pod filmem

    Ke spodnímu okraji obrazu jsme tímto přidali 100 bodový černý pruh, který je pro zobrazení titulků plně dostačující. Při přepnutí do celoobrazovkového režimu se toto nastavení projeví posunutím obrazu filmu o úměrný počet bodů výš.

    Druhou možností je využití video výstupu SDL (-vo sdl), který titulky automaticky umístí do volného prostoru pod obrazem (tzn. pouze v celoobrazovkovém režimu).

    Závěr

    Tento článek nemůže a ani nechce být kompletním průvodcem. To už by bylo snazší přeložit celou dokumentaci. Přesto jsem se snažil nevynechat žádnou oblast, která obvykle (alespoň to tak vypadá podle otázek v diskuzním fóru) dělá uživatelům problémy. Opravy a doplňující informace jsou samozřejmě vítány.

           

    Hodnocení: 43 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.9.2003 09:18 jerry
    Rozbalit Rozbalit vše mplayer
    perfektně blbuvzdorný,ideálně pro mě díky
    8.9.2003 11:26 naxalite
    Rozbalit Rozbalit vše mplayer
    Jo, tohle me uz taky dlouho chybelo :-) Jak sity na miru pro mou osobu :-)
    8.9.2003 13:23 michal
    Rozbalit Rozbalit vše hezky clanek
    viz $subj ... ale jeste jedna pripominka, vo sdl se vyplati protoze je mnohem (videtelne ;-) rychlejsi nez vo xv. (kdyz proste neaky film se trha tak to prozenete pres sdl a uz netrha .... pro majitele slabsich pocitacu (duron800, 256mb, tnt2pro32mb)
    8.9.2003 16:21 pharook
    Rozbalit Rozbalit vše hezky clanek
    Myslím, že se nevyplatí obecně, ale jen v případech, kdy není (nebo je v driveru špatně či vůbec akcelerované) xvideo rozšíření Xek. Pak lze v XF86Config nastavit víc rozlišení (to jsou ty, mezi kterými jde přepínat pomocí Ctrl-Alt-Grey+ a Grey-), a SDL je umí využít (mplayer sám bez SDL ne) - t.j. přepne do nejbližšího většího pro film a v tom hraje, a nemusí na videokartu tlačit tolik dat (když použije třeba 640x480, tlačí a konvertuje 4_a_něco krát méně dat, než v 1280x1024).
    8.9.2003 13:46 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše nvidia
    Mam kartu od nvidie, ale doteraz som bol lenivy ziskat a instalovat jej ovladace z nvidia.com. Nedavno som vsak zistil, ze nejake mpg-y v mplayer-i nedokazem prehravat bez silneho dropovania framov alebo za cenu straty zvuku.

    Myslite, ze pouzitie nvidia.com driverov by na tom nieco zmenilo? Alebo mam proste pomaly stroj ?

    8.9.2003 14:53 zdeeck
    Rozbalit Rozbalit vše nvidia
    No, podstatne... Jde o to, ze pri dekompresi je vysledny obraz v YUV, pricemz karta samozrejme zobrazuje RGB. Takze se musi provadet konverze. Pri rozsireni XVideo je toto delano primo v HW karty, takze prace procesoru odpada. To stejne plati pro resizing, kde by normalne musel vse resizovat (pri napr. fullscreenu) procesor, pri XV toto dela karta. Poznamka k SDL vs. XV. Opravdu si nemyslim, ze SDL je rychlejsi nez XV. Uz z principu. SDL pouziva XV - vola ty stejne funkce jako MPlayer pri XV, takze pri pouziti SDL se vlastne vola par funkci (SDL_*) navic.
    9.9.2003 08:39 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše nvidia
    Dakujem.
    10.9.2003 10:47 ctirad
    Rozbalit Rozbalit vše nvidia
    Mno, jde spíš o to, že pokud máte kartu, co na ní není podporováno XV, tak je SDL nejlepší volba. I když ! SDL, snad jediné, umí jednu zásadní věc. U širokoúhlých filmů vám vrazí titule do nevyužitého černého pásu pod filemem a nikoliv do něj. Nechápu, proč taková zásadní věc není podporovaná defaultně všemi výstupními pluginy.
    8.9.2003 16:13 pharook
    Rozbalit Rozbalit vše nvidia
    Záleží na tom, jaký driver používáte teď (/etc/X11/XF86Config, nebo XF86Config-4, Section "Device", Driver "tojeono"). Pokud vesa, určitě by to pomohlo. Pokud nv, je možné, že by to pomohlo, ale závisí to dost na typu karty, novosti driveru, Vaší chuti to vyzkoušet... :) Také viz "man 4 nv", ale moc informací o hw akceleraci "xv" rozšíření tam bohužel není.
    8.9.2003 16:30 pha
    Rozbalit Rozbalit vše mga_vid
    mga_vid sa oplatilo pouzivat s xfree 3.x, sucasne xfree uz maju Xv extension takze mga_vid je zbytocne riesit
    8.9.2003 17:40 ...... | skóre: 41 | blog: ...
    Rozbalit Rozbalit vše super :-)
    super článek, obzvlášť to upřesnění s těmi kodeky atd.. škoda že to přišlo až jsem se toho musel dopátrat sám.
    8.9.2003 17:57 KejPi
    Rozbalit Rozbalit vše Titulky...
    Skvely clanek. Titulky v mplayeru jsou kapitolka sama pro sebe - tak pokud byste si o nich chteli precit neco vic, tak zkuste mrknout, na sem. Je to psane pro zacatecniky, takze pro toho, co uz o tom vi skoro vsechno, to neni ;-)
    8.9.2003 18:52 ld
    Rozbalit Rozbalit vše Barva titulku
    Nevite nekdo jak zmenit barvu titulku ? Napr kdyz neni mozno posunout titulky mimo oblast filmu (posledni obrazek) a ve filmu jsou bile anglicke titulky tak bile ceske pres ne nejdou precist. Kdyby to slo zmenit napr. na zlute ci modre ? Nevite ?
    17.9.2003 10:57 Christof | skóre: 22 | Havířov
    Rozbalit Rozbalit vše Barva titulku
    uz jsem to zjistoval ale bohuzel barva nijak nejde zmenit
    8.9.2003 19:02 Martin Slouf | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše MEncoder
    pri kodovani videa (vystup avi) mam nasledujici trable:
    1. pri pouziti kodeku libavcodec to nelze prehrat pod windows (je nejaka ccesta, jak nainstalovat libavcodev do windows? -- nasel jsem nejakej archiv na webu, je v nem dll a ini soubor, ale netusim, co s tim mam delat)
    2. pri pouziti DivX v. 5.0 to lze prehrat, ale jsou tam chyby v obraze
    pouzivam MPlayer (MEncoder) 0.90rc2-2.95.4 Setkal ste se nekdo s necim podobnym? P.S. pod linuxem je prehravani ripnutych avi naprosto v pohode.
    9.9.2003 08:04 TonyMi
    Rozbalit Rozbalit vše MEncoder
    A co třeba: http://sourceforge.net/projects/ffdshow/
    8.9.2003 20:55 tomas
    Rozbalit Rozbalit vše modry pruh pri pouziti sdl, xv...
    zdravim, mam nb acer tm 610 s chipset i810 a integrovanou grafikou. Pri pouziti vystupu sdl nebo xv mam pres 50%obrazovky svisly modry pruh(pokud neni fullscreen je to vic). Pri pouziti gl,gl2 je obraz v pohode. Nenapada vas co mam kde spatne nastaveny? dik
    9.9.2003 14:47 MartensPh | blog: Když nejde o život ... Když nejde o linux...
    Rozbalit Rozbalit vše modry pruh pri pouziti sdl, xv...
    tohle mi delalo taky a pomohlo si pohrat s nastavenim grafiky...
    "I had absolutely nothing and I threw it all away." A. J. Rimmer, "Cassandra", Red Dwarf
    10.9.2003 08:21 tomas
    Rozbalit Rozbalit vše modry pruh pri pouziti sdl, xv...
    a nevzpominas si nahodou co jsi musel presne nastavit? dik
    11.9.2003 21:45 martink
    Rozbalit Rozbalit vše modry pruh pri pouziti sdl, xv...
    V nektere verzi ovladace pro i810 v XFree86 4.2.1 je chybne xv. Ja osobne jsem mel pri pouziti toho ovladace modrou celou obrazovku ;-) A protoze SDL sandardne pouziva xv (pokud muze), projevi se to i tam. V Debianu by verze XFree86 vyssi nez 4.2.1-4 meli byt v poradku.
    Jiří Svoboda avatar 9.9.2003 12:08 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Dve veci do dalsiho dilu :-)
    Diky za skvely clanek, ac ja osobne jsem se z nej prilis noveho nedozvedel. Mel bych dve veci, ktere se asi tematicky do dnesniho clanku prilis nehodi, ale mohl by treba vyjit nejaky druhy dil. :-)
    1) Prehravani DVD bylo docela odbyte. :-) Prepinac '-title' je sice zaklad, ale co treba '-chapter' nebo dokonce '-dvdangle'. Dobra, tohle je vcelku jasne z man stranky. Ale uz treba neni tak trivilani vybrat pri prehravani jazyk (audio). A jak pri prehravani DVD pouzit originalni titulky, na to jsem neprisel (jde to vubec?).
    2) Prekodovavani videi pomoci mencoderu.
    9.9.2003 18:03 Remenec Juraj
    Rozbalit Rozbalit vše Dve veci do dalsiho dilu :-)
    K vasmu dotazu c.: 1/ "mplayer -dvd 1 -dvd-device /dev/xxx -v" a na zaciatku vo vypise (ukecanom) najdete vsetky podporovane subtitles a aj audio. napr: sk - slovak cs - czech en - english Titulky vyberate prepinacom -slang a audio -alang . "mplayer -dvd 1 -slang cs -alang en" K druhemu dotazu si prestudujte clanok o ripovani DVD. Myslim, ze tu uz kedysi vysiel - alebo sa mi to len zda ?
    9.9.2003 19:59 Dave
    Rozbalit Rozbalit vše Barva titulku
    Je mozne u standardnich mplayerovskych fontu menit jejich barvu?
    9.9.2003 20:21 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše xv mi nefunguje
    Zdravim Mam mplayer zkompilovany uz ponekolikaty, mam to vcelku vychytany, ale mam jeden problem. Obraz je dost tmavy a nejde zesvetlit. Kdyz pouziju prepinac -brightness, tak na me mplayer krici ze tento prepinac nejde pouzivat spolu s vybranim video vystupnim driverem. Pouzivam x11, protoze xv nejde pouzit hlasi tohle: vo: X11 running at 1152x864 with depth 16 and 16 bpp (":0.0" => local display) It seems there is no Xvideo support for your video card available. Run 'xvinfo' to verify its Xv support, and read Xv section of DOCS/video.html ! See 'mplayer -vo help' for other (non-xv) video out drivers. Try -vo x11 Chyba při otevírání/inicializaci vybraného video_out (-vo) zařízení. Mam dve graficky, bez zapnuty Xineramy. V BIOSu mam nastavenou primarni PCI rendition verite 2100 (vyrobce neni dulezity, staci cip) a druhou mam AGP S3 savage 4. Na obe mam drivery primo pro ne, tedy rendition a savage. Zvlastni je ze i tuxracer mi jede v 0.5fps coz je na duronovi 800 s 256MB ram ponekud divny. diky za radu Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    9.9.2003 21:36 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše xv mi nefunguje
    odpovim si sam: jakymsi zahadnym nedopatrenim jsem mel v X konfiguraku hodnotu "no_accel". Odstranil jsem to. Tuxracer jde sice porad 0.5fps ale video uz jde naladit aby to bylo jak ma byt. Morim se s tim 14 dni a jen co polozim dotaz to sam vyresim, to nastve. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    12.9.2003 15:51 MiX
    Rozbalit Rozbalit vše Kde je?
    Byl jsem kouknout co je nového a místo stránek mp se mi objevil nápis: "This site has been closed by the European Patent Agency (EPA), for numerous patent violations." Co to má znamenat? Kde se dá sehnat MPlayer?
    13.9.2003 16:55 Maud Lebowski
    Rozbalit Rozbalit vše Kde je?
    klikni na posledni odkaz na te strance:
    Enter MPlayer Site (while you still can)
    
    13.9.2003 16:52 Maud Lebowski
    Rozbalit Rozbalit vše Rage Mobility versus mplayer
    drobna poznamka, na notebooku s Rage mobility grafickou kartou pouziva mplayer jako -vo modul xvidix, bohuzel vsak tento modul pristupuje primo ke karte a to znamena (pokud nechce filmy shlednut jen root) ze musi mit mplayer nastaven suid bit. To je v pohode, pokud jej spoustite z prikazove radky bez gui, s gui ovsem nejede, protoze gtk knihovna nedovoluje spousteni suid programu z bezpecnostnich duvodu...
    17.1.2004 20:04 Fikus
    Rozbalit Rozbalit vše mplayer
    mám prosbu,asi jsem jelito,ale nemohu Mplayera nainstalovat.zkoušel jsem to podle návodu,když se snažím spustit configure skript napíše mi "nelze spustit program configure".linux mám mdk9.1.Jsem teprve začátečník v linuxu.Díky.
    21.1.2004 15:42 cthulu
    Rozbalit Rozbalit vše mplayer
    musis byt v adresari,kde je rozpakovany mplayer. a potom je dolezite,aby si zadal ./configure (spustas configure v aktualnom adresari). inak nevidim problem.
    2.4.2004 11:55 Lisak
    Rozbalit Rozbalit vše Problem s XVIDIX, karta ATI 3d radge pro II
    Mam problem pri prehravani videa s vyse zminenou kartou. Kdyz si stahnu hotovy player, tak xvidix jede v pohode a nejde kartu. Chtel sem si ho zkompilovat sam a pri konpilaci hlasi, ze xvidix je poradku, ale spustit nejde, jen sdl. V tom tahanem mplayeru zase blikaji titulky. Lisak
    3.4.2004 09:15 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s XVIDIX, karta ATI 3d radge pro II
    Čím se projevuje to, že "spustit nejde"? Vypíše nějakou chybou hlášku (jakou)? Spadne? Nehraje video?
    3.4.2004 13:52 Lisak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s XVIDIX, karta ATI 3d radge pro II
    Otevírám audio dekodér: [realaud] RealAudio decoder opening shared obj '/usr/lib/win32/cook.so.6.0' Audio codec: [24] 64 Kbps Stereo Music - RA8 Audio bitrate: 64,083 kbit/s (8010 bps) AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, 16 bit (0x10), ratio: 8010->176400 (64,1 kbit) Selected audio codec: [racook] afm:realaud (RealAudio COOK) ============================================
    No vidix driver name provided, probing available ones (-v option for details)! vo: X11 running at 1024x768 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local display) vosub_vidix: Couldn't find working VIDIX driver Chyba při otevírání/inicializaci vybraného video_out (-vo) zařízení. Tohle napise (pokus o prehrati televize pres live-realplayera). Zvlastni je i to, jak me to cele funguje. Kdyz stahnu balicek, tak se do systemu naistaluje a funguje verze z toho balicku, kdyz balicek odeberu, jede zas to co sem mel zkompilovane :) Takze video ani nenajede(pres vidix, sdl jede, ale trhane). Zrejme pri kompilaci neprida podporu toho driveru, podivam se do logu, co vlastne ten vidix udela
    3.4.2004 15:18 Lisak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s XVIDIX, karta ATI 3d radge pro II
    vidixlib: PROBING: /usr/local/lib/mplayer/vidix/mach64_vid.so vidixlib: /usr/local/lib/mplayer/vidix/mach64_vid.so not driver: libdha.so.0.1: cannot open shared object file: není souborem ani adresářem vidixlib: PROBING: /usr/local/lib/mplayer/vidix/mga_crtc2_vid.so vidixlib: /usr/local/lib/mplayer/vidix/mga_crtc2_vid.so not driver: libdha.so.0.1: cannot open shared object file: není souborem ani adresářem

    tak tohle to pise pri podrobnejsim vypisu pro priklad uvadim driver ktery chci(mach64) a driver pro ktery muj pc nema hw. zkousel sem to spustit primo, ten mach64 a hodilo to nejaky eror s pristupem do pameti, napadlo me, jestli treba neni potreba nastavit nejak sdileni pro ten driver, ze k nemu nema pristupova prava mplayer
    3.4.2004 15:28 lisak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s XVIDIX, karta ATI 3d radge pro II
    vidixlib: PROBING: /usr/local/lib/mplayer/vidix/cyberblade_vid.so [cyberblade] Can't find chip vidixlib: PROBING: /usr/local/lib/mplayer/vidix/mach64_vid.so [mach64] Found chip: 3D Rage Pro AGP 1X/2X vidixlib: /usr/local/lib/mplayer/vidix/mach64_vid.so probed o'k vidixlib: will use /usr/local/lib/mplayer/vidix/mach64_vid.so driver vidixlib: Attempt to initialize driver at: 0x40dc9e30 [mach64] version 1.0pre3-3.3.3

    takto to vypada, dyz to jede spravne
    16.4.2004 13:58 lisak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Problem s XVIDIX, karta ATI 3d radge pro II
    Tak sem to vyresil. Napadlo me podivat se, co vlastne kam dava ten balicek, kdyz ho instaluju. A on pri instalaci dava soubory "libdha.so.0.1" a "@libdha.so.0" ne do adresare "/usr/local/lib" jako ta ma kompilace, ale da je do "/usr/lib". Takze sem je zkopiroval do "/usr/lib" a mplayer je tam nasel a jede. Asi je to nesystemove reseni a mozna jdou najit nekde v konfiguracnich souborech cesty, kde je ma hledat, ale nejsem tak dobry, abych to nasel a su rad ze to jede. Lisak
    16.4.2004 14:49 Lisak
    Rozbalit Rozbalit vše Nevite nekdo jak na blikani titulku?
    Pri prehravani videa mplayerem me blikaji titulky, i kdyz je posunu do tmaveho pruhu. Nevi nekdo jak na to? Dik Lisak
    18.4.2004 23:06 Lisak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevite nekdo jak na blikani titulku?
    Opet poradil kamarad, stacilo parametr -double a nebo zapnout v gmplayeru double buffering a vse jede. Blikalo krom titulku i OSD. Takze timto kamaradovi moc dekuji :)
    16.12.2005 20:46 Snowman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na co se často ptáme: MPlayer
    prosim vas, mam taky problem, skompiloval som to, vsetko bezi ok, ale z nejakeho dovodu mi nejde resizing, tzn. ze rozmery obrazu su aj pri fullscreene rovnake -> neroztiahnu sa po kraje, vie mi dakto pomoct?
    22.1.2006 01:29 Fluke
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na co se často ptáme: MPlayer
    Tohle mi to delalo take. Pomohlo mi explicitni specifikovani -vo s tim defaultnim to nefungovalo (i kyz teda nevim ktery to pouziva). takze treba mplayer -vo sdl film.avi snad to pomuze.
    6.6.2009 14:48 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše pomůžete s MPlayerem?

    Mám v DIVX video, které se mi nějakým způsobem poškodilo a nešlo ničím přehrát ani načíst. Po letech se mi ho podařilo jaksi restaurovat, ale jediný přehrávač, který jej poté přehraje je MPlayer. Protože má hodně možností a nastavení a já jsem začátečník v jeho používání, chtěl bych poradit, zda je možné - a jak to udělat - aby to co mi nyní dokáže přehrát také zkopíroval do jiného - už obecně čitelného souboru (avi). Je třeba říct, že nejedu pod Linuxem, ale pod Windows.

    Díky předem za každou radu. Pavel

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.