abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Nová verze

    Julian Andres Klode vydal APT (Advanced Packaging Tool) ve verzích 2.9.0 a 2.9.1. Jedná se o vývojové verze nové větve APT 3.0. Vylepšuje se uživatelské rozhraní. Přidány byly barvičky. Aktuální náhledy a vývoj lze sledovat na Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    14.4. 17:00 | Komunita

    Miguel de Icaza se na svém blogu rozepsal o vložitelných herních enginech. Kdysi slibné projekty UrhoSharp a Urho3D jsou již mrtvé. Zůstává Godot. Aktuálně vývojáři řeší Pull request #90510 s návrhem knihovny LibGodot.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.4. 03:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 5.0 linuxové distribuce Lakka, jež umožňuje transformovat podporované počítače v herní konzole. Nejnovější Lakka přichází s RetroArchem 1.17.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (59%)
     (13%)
     (2%)
     (25%)
    Celkem 391 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Textové hudební přehrávače

    21. 3. 2005 | Robert Krátký | Multimédia | 9344×

    Pokud potřebujete nebo chcete přehrávat hudební soubory v konzoli, podívejte se na několik programů s textovým uživatelským rozhraním.

    Nějakou dobu jsem hledal vhodný program pro přehrávání MP3 souborů v textovém prostředí. Nakonec jsem si vybral. Ostatní, které jsem zkoušel, fungovaly všechny víceméně dobře, ale pro mé potřeby byly buď až příliš komplikované nebo mi nevyhovovaly z jiného důvodu. Vám by však mohly třeba přijít vhod.

    Základním měřítkem pro můj výběr byla jednoduchost ovládání a pokud možno co nejméně funkcí. Používám tento druh aplikace většinou tak, že si v Midnight Commanderu označím požadované soubory a po stisku Enter chci, aby se otevřelo okno, ve kterém se automaticky začnou zvolené písničky přehrávat. A protože to tak dělám jak v čistě textovém režimu (resp. framebufferu - všechny screenshoty v článku jsou sejmuté právě z framebufferu), tak v X, chtěl jsem program s textovým rozhraním. Jistě, šlo by snadno ošetřit, aby se v obou případech spouštěl jiný program, ale to mi přijde zbytečné - především proto, že bych takový další program musel mít nainstalovaný. A navíc - i když XMMS je rychlé, není jeho spuštění rychlejší než XTerm a v něm textová aplikace.

    Pro stejný účel by šel využít třeba i MPlayer nebo xine, ale já mám rád TUI. Mám vždy snadno přehled, kde právě v seznamu písniček jsem apod. A navíc, MPlayer přece nemá žádné barvičky!

    Jen MP3

    Možná svým výběrem kandidátů zklamu ty, kteří dávají přednost formátu Ogg Vorbis. Ale pravda je taková, že téměř všechna svá CD mám naripovaná do souborů MP3. Sice bych se asi nebránil použití OGG - a to i kdyby šlo jen o převod z již hotových MP3 (znovu stahovat 300 disků se mi fakt nechce) - alespoň bych ušetřil místo, ale hlavní důvod pro používání MP3 je v autě. Totiž v CD přehrávači v autě, který OGG nezvládá. A protože si rád každou chvíli vytvořím nějakou více či méně náhodnou kompilaci hudby pro konkrétní výlet, ponechávám všechny písničky v MP3. Z představených programů umí OGG přehrávat pouze jeden a ještě ne moc stabilně...

    Juice

    K tomuto programu jsem byl už na počátku trochu podezřívavý. Jakmile mi něco tvrdí, že kromě přehrávání to umí i skvěle editovat playlisty, nemám k tomu důvěru. Tedy, abych byl spravedlivý - pro mnoho lidí mohou být podobné funkce velmi šikovné, a pokud by chtěli takový program používat k organizaci a správě své sbírky písní, může se to hodit. Ale pro mě je to zbytečné. A zbytečné funkce se většinou pletou do cesty těm potřebným. Kromě toho je potřeba se učit program ovládat, na což nemám trpělivost.

    Přesto jsem však Juice vyzkoušel. Jedná se o nadstavbu k mpg123, ale měl by jít použít i s jiným, libovolným přehrávačem. Díky tomu může podporovat přehrávání i jiných formátů než MP3 (tato funkce však prý není moc stabilní...). Rozhraní je poměrně intuitivní, žádná velká překvapení. Vzhledem trochu připomíná TurboVision blahé paměti. Trochu mě rozčilovalo rozdělení mezi režimem procházení souborů a playlistem. Ale na druhou stranu - účel to plní dobře.

    mp3-juice1

    Vytváření a ukládání playlistů je docela jednoduché. Jen je potřeba si zvyknout, že pokud program spustíte jen tak, bez zadaných souborů k přehrávání na příkazové řádce, bude vám chviličku trvat, než vlastně budete moci nějakou tu hudbu pustit.

    mp3-juice2

    Když už jsem zmínil zadávání souborů přímo na příkazové řádce, tak si neodpustím zanaříkat nad autorem programu, který zjevně uvažuje o odstranění této funkčnosti (viz man stránka). To by bylo skutečně nemilé a aplikaci by to výrazně uškodilo, protože by se např. vůbec nedala použít ve výše zmiňovaném případě přehrávání z MC.

    Zmatek

    Juice má množství hierarchicky členěných konfiguračních dialogů, což podle mého názoru celkovou orientaci při nastavování ztěžuje. Kromě klasického ovládání hlasitosti (hlavní a PCM) je tu i grafický posuvník pro rovnováhu mezi reproduktory. Vyskakovací okna nabízejí také kontextovou nápovědu. To všechno je trochu překombinované. Pohyb po jednotlivých oknech se liší okno od okna. Zatímco nápověda se uzavírá stisknutím Enter, tak mixér se ukončuje pomocí F4. A hlavní konfigurační okno zrušíte klávesou F3 (kterou se i vyvolává). Na můj vkus je to zmatené.

    mp3-juice4

    Coby uživatel Debianu kladně hodnotím přítomnost souboru rules, pomocí kterého lze snadno sestavit vlastní balíček .deb :-).

    ksmp3play

    Tento program už moje požadavky splňuje daleko více. ksmp3play je jednoduchý, přehledný a moc funkcí nemá... Totiž. On má funkcí dost, ale nejsou takříkajíc na obtíž. Jsou hezky schované pod povrchem a použít je můžete, ale nemusíte. Tzn. například playlisty také umí vytvářet, ale vůbec vás k tomu nenutí.

    To mi vyhovuje. Bohužel však musím říci, že ty funkce jsou schovány před zraky běžného (náhodného) uživatele tak důmyslně, že bych se o nich bez pár minutek slepého experimentování vůbec nedozvěděl. Program má domovskou stránku dosti spartánsky řešenou - je to pouhý výpis projektu na SourceForge. Kdyby tam nebylo napsáno více, než že se jedná o MP3 přehrávač využívající knihovnu ncurses, ani by mě nenapadlo se po nějakých skrytých funkcích pídit. Je tam však zmíněno, že program umí pracovat s playlisty, nastavovat hlasitost pro každou písničku zvlášť a dokonce umožňuje hodnocení písní.

    Manuálová stránka také pouze papouškuje dvě větičky, které jsou k vidění na SourceForge. Jako hlupák jsem si připadal po té, co jsem zjistil, že součástí zdrojáku je dokonce PDF soubor s dokumentací... Ale znáte to, po manuálu člověk sahá, až když jde opravdu do tuhého.

    mp3-ksmp3play

    Prostředí programu nenabízí žádné vodítko, kterého by se dalo chytit. Po chvilce urputného trápení kláves F1, ?, Alt, F10 apod. jsem konečně natrefil na "h". To byla ta správná. Otevře vám okno s nápovědou, která poměrně jasně a stručně vysvětluje funkce různých kláves, z čehož je tím pádem i patrné, co vlastně program všechno dokáže (klávesy jsou konfigurovatelné - ale výchozí nastavení je vyhovující - zvláště pokud si předem v rychlosti pročtete manuál/nápovědu...). Chybkou je, že vyvoláte-li okno s nápovědou, nepokračuje po přehrání aktuální písničky program v playlistu. Přehrávání se zastaví, dokud okno s nápovědou nezrušíte.

    Funkce

    K čemu by mi mohlo být řazení playlistu podle oblíbenosti písniček, to netuším, ale třeba nastavování individuální hlasitosti pro jednotlivé songy je fajn, pro to využití mám. Především proto, že mám rád nahrávky z koncertů, u kterých se mnohdy hlasitost liší i v rámci jednoho záznamu. Ze stejného důvodu (koncerty) oceňuji i možnost konfigurovat délku pauzy mezi písničkami.

    Tentokrát je naopak nemožné program spustit "jen tak". Je potřeba jej už na příkazové řádce nakrmit buď přímo soubory s písničkami nebo aspoň playlistem (umí přehrávat i přes HTTP). Pomocí ksmp3play je možné i editovat ID3 tagy, i když pro hromadné úpravy se to nehodí. Naopak vyhledávání v playlistu je jednoduchá funkce, která nebývá v malých přehrávačích často zastoupena, ale zasloužila by si to. Nakonec ještě zmíním pěkné zpracování prostředí. Sice mu trochu chybí alespoň řádeček, kde by bylo řečeno, že pro nápovědu je třeba stisknout "h", ale naopak povedený je progress bar. Ten se v tomto přehrávači hodí i proto, že umožňuje pohyb v rámci písničky, což se na progress baru sleduje určitě pohodlněji než na číselném vyjádření uplynulého času.

    Příště

    V druhém (a závěrečném) díle představím další dva programy: mp3blaster a playmp3list.

           

    Hodnocení: 78 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.3.2005 08:08 Xóža Hňabaj | skóre: 15 | blog: popcorp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Alternativa
    Já jsem k přehrávání ke vší spokojenosti používal (než se kvůli závislostem najednou odinstaloval:) alsaplayer. Běžel hezky jako démon na pozadí, jen jsem mu občas aktualizoval playlist. Teď používám mpg123, který funguje jen jako decoder - takže žádné vychytávky typu dopředu/dozadu/pauza ...
    Jednaokový biu
    21.3.2005 09:23 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alternativa
    Zdravim

    Ja teda v konzoli k velike spokojenosti pouzivat mpg123. V MCcku vyberu ty mp3 ktere chci prehravat a odentruju. Hezky se prehrajou. akorat je potreba v konfiguraci mc prenastavit aby se jako parametr nepredaval jen aktualni vybrany soubor ale jejich cely seznam.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    21.3.2005 14:22 jan.xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alternativa
    Též zdravím.

    Mohl by jste nastínit, kde a jak se taková úprava MC dělá?

    Děkuji
    21.3.2005 14:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alternativa
    V souboru, který upravuje akce k příponám (většinou mc.ext), bývá na začátku nápověda. Pro tento konkrétní případ je třeba v požadovaném příkazu nahradit %f za %s.
    TomCat avatar 24.3.2005 04:26 TomCat | skóre: 11 | blog: Proti proudu | Praha-západ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Alternativa
    F9 - Command - Edit extension file ;-)
    Lazarus Long: Hloupost nelze vyléčit penězi, výchovou a dokonce ani zákony. (Robert Anson Heinlein - Dost času na lásku)
    21.3.2005 09:36 Pinky | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše další Alternativa
    já používám moc a jestli se vám chce napsat o pár řádek navic, tak si myslím že tenhle za to stojí. Navíc píše pro nápovědu stiskněte "h" :)
    jose17 avatar 21.3.2005 08:09 jose17 | skóre: 44 | blog: Joseho_blog | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše mplay
    skuste prosim v dalsom (zaverecnom) dieli orecenzovat aj mplay. myslim, ze si to tento soft zasluzi. diky.
    Ja vim, on vi, ty nano!
    21.3.2005 08:50 jAHu
    Rozbalit Rozbalit vše mp3blaster
    mp3blaster
    21.3.2005 09:00 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mp3blaster
    Díky. Opraveno.
    21.3.2005 09:43 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Další, ještě menší
    Běžně používám mpg123, cdplay. Jsou textové, ovládají se pohodlně a mají minimum funkcí...
    21.3.2005 09:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Další, ještě menší
    Ale nemají TUI. To bylo jednou z mých pdmínek. Jinak bych nezkoumal nadstavby k mpg123 :-).
    21.3.2005 10:05 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše PyTone
    Chybí mi tu PyTone :-)
    Vašek Lorenc avatar 22.3.2005 08:45 Vašek Lorenc | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PyTone
    Tak tak.. osobně taky používám a ač to podle popisu vypadá jako kanón na vrabce, funkčně mi vyhovuje :)
    ...včetně majestátného loosa
    21.3.2005 12:20 r080
    Rozbalit Rozbalit vše mpd
    momentalne pouzivam mpd ( http://www.musicpd.org/ ) a jsem s tim temer spokojeny

    muj zasadni pozdavek je: nezavislost na frontendu, chci proste demona, ktery prehrava at se deje co se deje (spadnou X, vyskocim z frontendu,...)

    mpd ma nekolik ruznych typu frontendu a to jak vylozene cmd line bez gui (resp tui, jak jsem se dozvedel v clanku :), tak ncurses, graficky a par dalsich exotickych

    problem, ktery mam, je jeho silna orientace na playlisty ja zadne playlisty nepouzivam, pripada mi to zbytecne poustim si muziku podle adresaru, coz mpd primo nepodporuje, ale myslim, ze to pujde jednoduse dopsat pomoci mpc a par nejakych bashovych/perlovych harakiri
    21.3.2005 16:48 r080
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mpd
    tak http://moc.daper.net/ ktery tady jiz byl zminen vypada jako vyborne reseni - diky tomu, kdo ho zminil!
    22.3.2005 01:29 nxt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: mpd
    gmpc (gtk+ frontend k mpd) vie prehravat aj podla adresarov (alebo podla id3 tagov). v podstate ten playlist upravuje.
    21.3.2005 13:34 dush
    Rozbalit Rozbalit vše camp
    Kdysi jsem delal pro jednoho znameho mp3 jukebox. Tenkrat jsem zkusil ruzne textove frontendy pro mpg123 a nakonec jsem pouzil camp.
    21.3.2005 19:40 iSteve
    Rozbalit Rozbalit vše XMMS2
    Skoro bych rekl, ze v dnesni dobe s prehledem vede XMMS2, co se tyce moznosti vyuziti - pravda, hezke curses-based tui jsem pro to jeste nevidel, ale xmms2-shell tu je ;)
    Mikos avatar 22.3.2005 23:12 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XMMS2
    XMMS2? To je co? Nějaká development verze?

    Já tedy XMMS opustil a už dávno místo něj používam Beep Media Player, což je jeho pročištěný a do GTK 2.x převedený fork. To GTK 1.x rozhraní XMMS sem totiž nemohl vystát.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    Mikos avatar 22.3.2005 23:28 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XMMS2
    Aaaha, tak na to koukam a to XMMS2 je co se UI týče něco uplně jiného...
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    2.7.2005 19:42 certcv
    Rozbalit Rozbalit vše Nejsem linuxak ale widlak
    Zajimavej pokec ale linux nepouzivam takze pouze winamp. klikni

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.