abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    VLC - 2 (přehrávání multimédií)

    16. 8. 2006 | Jiří Poláček | Multimédia | 29825×

    Navzdory bohatému množství způsobů ovládání přehrávače VLC media player, kterým se věnoval první díl seriálu, se přidržíme při zemi a ukážeme si, jak z příkazové řádky pustit hudební cédéčko, filmové DVD a naladit internetové rádio či televizní vysílání.

    Výstupní moduly zvuku a videa

    Ještě než se dostaneme k odpovědi na otázku, co a jak přehrávat, zmiňme krátce s pomocí čeho přehrávat – u VLC jsou myslitelné prakticky všechny zvukové systémy (OSS, ALSA, ESD, aRts) i videovýstupy (X11, OpenGL, SVGAlib, framebuffer apod.) - samozřejmě za předpokladu, že byl VLC kompilován s podporou dotčené knihovny. Seznam všech dostupných modulů přehrávač vypíše po zadání vlc -l, vybraný modul specifikujeme pomocí parametru aout pro zvuk a vout pro video. Příznivci Ascii Art a OSS mohou zadat například:

    vlc video.avi --aout oss --vout aa

    VLC - Video s pomocí Ascii Art

    Jiný netradiční příklad – pro získání série obrázků z videa:

    vlc video.mpg --vout image --image-out-format jpg \
      --image-out-prefix obrazek --image-out-ratio 30
    

    Z každého třicátého snímku videa se v aktuálním adresáři vytvoří obrázek ve formátu JPEG (vybrat lze i PNG) se jménem složeným ze zadané předpony obrazek a pořadového čísla.

    Playlisty a síťové zdroje

    Již jsme zmínili, že pro přehrání nějaké hudby či videa stačí uvést cestu k příslušnému souboru jako parametr programu VLC. Dá se říci, že to obecně platí i pro seznamy nahrávek a síťové vysílání. Podporovány jsou playlisty ve formátech M3U a PLS:

    vlc downbelow.pls
    VLC media player 0.8.5 Janus
    Remote control interface initialized. Type `help' for help.
    playlist
    |*sun_is_up   01_downbelow_-_sun_is_up.mp3|downbelow.pls|
    | on_the_open_sea   02_downbelow_-_on_the_open_sea.mp3|downbelow.pls|
    | little_me   03_downbelow_-_little_me.mp3|downbelow.pls|
    playlist: returned 0 (no error)
    

    V konzolovém ovládacím rozhraní vypíše příkaz playlist aktuální seznam skladeb, příkaz add přidá další položku a s pomocí next a prev v seznamu skladeb vybíráme příští, respektive předchozí položku. Prázdný playlist nám zajistí příkaz clear.

    Ukázka naladění internetového rádia:

    vlc http://www.live.cz/radio/beat128.ogg.m3u
    VLC media player 0.8.5 Janus
    Remote control interface initialized. Type `help' for help.
    status change: ( new input: http://www.live.cz/radio/beat128.ogg.m3u )
    

    Při přehrávání internetového zdroje VLC nezastaví ani drobné překážky – pokud je třeba přistupovat přes proxy, lze ji definovat parametrem http-proxy; při přehrávání z FTP-serveru se lze autentizovat dvojicí ftp-user a ftp-pwd (v otevřené podobě).

    Multimediálních zdrojů lze uvést i více, přehrají se právě v tom pořadí, v jakém je uvedeme:

    vlc vecernicek.avi vlc:pause:8 famfara.mp3 vlc:quit
    

    Direktivy vlc:pause a vlc:quit mají v seznamu speciální účel – z názvu je patrné, že vlc:pause pozastaví další přehrávání po stanovenou dobu v sekundách a vlc:quit ukončí aplikaci (hodí se obzvláště u rozhraní dummy pro korektní ukončení VLC po skončení přehrávání).

    Přehrávání ze speciálních zdrojů obsahu

    Speciálními zdroji obsahu jsou zde míněny hudební cédéčka, filmová cédéčka a dévédéčka a karty pro příjem televizního vysílání. Typ zdroje specifikujeme podobně jako síťový protokol, případné vlastnosti zdroje pak s pomocí k tomu určených parametrů. Přehrajme si hudební CD:

    vlc cdda://

    Takto se VLC pokusí přehrát CD od začátku v zařízení, které vyčte z konfiguračního souboru či z výchozího zařízení, kterým je /dev/cdrom. Můžeme upřesňovat:

    vlc cdda:// --cd-audio /dev/dvdrecorder --cdda-track 9 --cdda-caching 400 
    

    Parametrem cd-audio vybereme mechaniku, která má cédéčko přehrát, cdda-track způsobí přehrání výhradně vybrané stopy a s pomocí cdda-caching upravíme velikost vyrovnávací paměti v milisekundách. VLC umí také spolupracovat se servery CDDB, k nastavení spojení slouží parametry cddb-server a cddb-port.

    Přehrávání filmového cédéčka je podobné:

    vlc vcd:// --vcd /dev/cdrw --vcd-caching 250

    Širší možnosti poskytuje přehrávání filmů na nosičích DVD. Pokud bylo VLC kompilováno s podporou dvdnav, lze využít přístup dvd:// k plnohodnotnému prohlížení disku včetně menu; přístup dvdsimple:// přímo spustí přehrávání filmu. Pokud chceme přehrát pouze určitý titul či kapitolu, máme možnosti podle následující šablony:

    vlc dvd[simple]://[@[title][:[chapter][:angle]]]

    Tedy například

    vlc dvd://@1:5 --sub-language 'cs'

    přehraje pátou kapitolu z prvního titulu, přičemž menu bude přístupné pro pozdější vyvolání. Příklad zároveň ukazuje výběr titulků podle kódu jazyka, alternativně lze titulky vybrat též pořadovým číslem udaným za parametrem sub-track. K přehrávání DVD dodejme ještě, že správné zařízení, kde se nachází filmové DVD, upřesníme parametrem dvd.

    Ladíme programy televizního vysílání

    Věnujme se nejdříve tomu zajímavějšímu zdroji, kvůli kterému si mnohý cestu k VLC nachází – digitální televizi. Aby bylo možné ji sledovat a následně streamovat, musí být VLC kompilováno s podporou DVB. Aplikace bohužel nespolupracuje s konfiguračním souborem channels.conf, který je výsledkem známých ladících utilit (t,s,c)zap, potřebné údaje o vysílaní je třeba mít v konfiguračním souboru VLC (~/.vlc/vlcrc) nebo zadat s pomocí parametrů:

    vlc dvb: --dvb-frequency=626000000 --dvb-bandwidth=8

    Příklad se týká pozemního digitálního vysílání, přičemž dalších pět souvisejících parametrů má výchozí hodnoty shodné s těmi, s jakými se v naší zemi vysílá a tudíž není potřeba je explicitně zadávat. Výpis všech parametrů z nápovědy týkajících se DVB (včetně satelitní a kabelové verze) získáme příkazem vlc -p dvb --advanced.

    Pokud neurčíme jinak, VLC z celého naladěného multiplexu vezme první vysílaný proud, na který narazí, a spustí jeho přehrávání; předchozí příklad tak konkrétně při signálu multiplexu A vysílaného z brněnských Hádů pustí ČT4 Sport. Pro sledování jiného televizního kanálu budou zapotřebí další parametry:

    vlc dvb: --dvb-frequency=626000000 --dvb-bandwidth=8 \
      --ts-es-id-pid --program 1

    Parametr ts-es-id-pid umožní odvolávat se na jednotlivé proudy číslem kanálu (lze vyčíst z channels.conf) a konečně parametrem program daný proud vybereme (v tomto případě ČT1).

    V případě analogového televizního vysílání spoléhá přehrávač na architekturu Video4Linux – za předpokladu, že byl zkompilován s parametrem enable-v4l. V takovém případě je samozřejmě myslitelný přístup i k jiným podporovaným zařízením, jako jsou webové kamerky apod. Bohužel nemohu ověřit, takže pouze ocituji příklad přístupu k podobnému zařízení:

    vlc v4l:// --v4l-vdev=/dev/video --v4l-adev=/dev/dsp

    Přístup k architektuře Video4Linux udává v4l://, následující dva parametry specifikují zařízení, odkud se má brát video a zvuk. Veškeré přípustné parametry vypíšeme příkazem vlc -p v4l --advanced.

    Příště

    Následující díl seriálu o VLC se bude zabývat pokročilejšími aspekty přehrávání multimédií, řeč bude bude zejména o nasazení titulků a obrazových filtrů.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jardík avatar 16.8.2006 00:27 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    Právě jsem VLC zařadil do fronty na vyzkoušení.
    Věřím v jednoho Boha.
    16.8.2006 07:20 hanzz | skóre: 19 | blog: hanzz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    Umi VLC nahravat z televizni karty?
    16.8.2006 08:40 al-Quaknaa | skóre: 13 | blog: al_quaknaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)

    AFAIK ano. Umí zaznamenávat/vysílat cokoliv, co přehrává - jeden z důvodů, proč ho považuji za jeden z nejlepších OS přehrávačů vůbec a pokud mě někdo donutí instalovat příslušenství na čistá Wokna, VLC tam jde 100%

    al-Quaknaa
    16.8.2006 08:28 jkcinik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    VLC umi ledacos, doufam, ze se autor vrhne i na VLS neboli server ktery umi streamovat. Napriklad kombinace: kamera ---> LVC ---> VLS ---> STREAM, by se docela hodila. Minimalne jako nahrada za MS Encoder a MS MediaServices. Kdyz sem to zkousel asi pred rokem, tak byl neprekonatelny problem aby VLC chodil spolehlive a bral signal z kamery.
    16.8.2006 09:33 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    VLS je deprecated, dnes vsechno umi VLC

    uz se tesim na povidani o video on demand atd...
    never use rm after eight
    Jiří Poláček avatar 16.8.2006 10:19 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    VLS se věnovat nebudu, pouze streamování ve VLC.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    16.8.2006 15:54 Sunny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    VLC uz vie streamovat do siete
    16.8.2006 09:17 wocis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    Nevi nekdo jak streamovat po lokalni siti cely multiplex? mam doma dve dvb karty - moje idea je to dat do stroje ktery by streamoval oba dva hlavni multiplexy (kazda karta jeden mpx :) ). Cimz bych mel v siti vsechny programy. Pocitam ze by to nebylo ani moc narocne - ze by streamovadlo (VLC, nebo neco jineho) proste jenom preposilalo prijimany mpeg dal do site...
    16.8.2006 09:35 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    never use rm after eight
    Jiří Poláček avatar 16.8.2006 09:37 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    Ví, bude o tom řeč v dalších dílech. Již nyní se ovšem samozřejmě můžete podívat do oficiální dokumentace, hledejte pojmy DVB a VLM.

    A ano, mohu potvrdit, že přeposílání signálu vůbec není pro PC výpočetně náročné.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    16.8.2006 12:51 majklovec | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    frequency=506000000
    programs="ct1 ct2 ct24 ct4 nova"
    dest=":8080"
    channel=1
    
    for program in $programs
    do
        if [ "$program" != "." ]
        then
            echo "$program - $channel";
            channels="$channels$sep$channel"
            vlc="$vlc${sep} dst=std{url=$dest/$program},select=\"program=$channel\"";
            sep=","
        fi
    
        $((channel++)) &>/dev/null
    done
    
    vlc -d dvb-t:adapter=0:frequency=$frequency:inversion=0:bandwidth=8:\
    code-rate-hp=2:code-rate-lp=0:modulation=16:transmission=8:\
    guard=4:hierarchy=-1:budget-mode=1 --ts-es-id-pid \
    --programs=$channels --sout-standard-access=http \
    --sout-standard-mux=ts --sout "#duplicate{$vlc}" --intf=logger
    
    16.8.2006 11:00 Ludek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    Pokud mám nastavenou v KDE nějakou průhlednost nebo stíny, VLC ztrácí obraz a je vidět pouze černé okno. Pokud okno chytnu a táhnu je obraz vidět a po upuštění se zase ztratí. Je možné problém vyřešit jinak než efekty vypnout v KDE ?
    Jiří Poláček avatar 16.8.2006 11:07 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    Hmm, zkuste jiný výstupní modul pro obraz – x11, xvideo, glx, vout_sdl, třeba to pomůže.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    16.8.2006 12:56 Milan Vančura | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    Jako clovek, ktery se multimediim dlouho vubec nevenoval, mam v tom vsem docela zmatek. Dlouhou dobu mi stacilo vedet, ze na vsechno je nejlepsi mplayer a dal neni treba nic hledat [ :-) ] a ted se zda, ze nektere me zivotni jistoty nejsou uz tak jiste...

    Umi VLC cist image CD/DVD? (idealne stejne snadno jako mplayer, tedy ze je jedno, jestli napisu "-dvd /dev/dvdrecorder" nebo "-dvd ~/iso/dvd_s_filmem.iso")

    Umi VLC i zapisovat do ruznych formatu (mpeg4 atd.) nebo jenom streamovat?

    jak je na tom s prehravanim DVD (ochrany, region_code)?

    Kdo znate oboji, muzete porovnat mplayer a VLC?

    Diky,

    Milan
    Jiří Poláček avatar 16.8.2006 13:42 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    Umi VLC cist image CD/DVD? (idealne stejne snadno jako mplayer, tedy ze je jedno, jestli napisu "-dvd /dev/dvdrecorder" nebo "-dvd ~/iso/dvd_s_filmem.iso")
    To by šlo ověřit, ale žádné takové iso nevedu. V dokumentaci jsem na tuto vlastnost nenarazil, ostatně ale nevidím problém si iso do systému připojit přes zařízení loop.
    Umi VLC i zapisovat do ruznych formatu (mpeg4 atd.) nebo jenom streamovat?
    Jednou z výstupních metod streamování je file, tj. odpověď zní ano, dokonce umí vysílat a ukládat zároveň.
    jak je na tom s prehravanim DVD (ochrany, region_code)?
    Klasika - libdvdcss
    Kdo znate oboji, muzete porovnat mplayer a VLC?
    To by bylo na dlouhé povídání. mplayer má přeci jenom bohatší možnosti nastavování a poradí si s větším množstvím formátů (např. WMV není VLC po chuti); silnou zbraní VLC je pak síťové vysílání a netradiční ovládací rozhraní.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    Jardík avatar 16.8.2006 17:22 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    Jasně že umí. Z nabídky File->open vyberete iso a VLC sám pozná, že je to iso DVD a přehraje ho :)
    Věřím v jednoho Boha.
    16.8.2006 17:04 faha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    Dobry den, chtel bych se zeptat, zda-li VLC dokaze dokaze prijimat data po siti rekneme o jineho stroje(linux), ktery ma k sobe pripojene sitove IP kamery a je proste dopravuje data na server kde rekneme bezi VLC, dokaze nasledne VLC tyto data rekneme odesilat klintovi, ktery se pripoji k tomuto serveru? A to vse pokud mozno real-time. A jeste druha otazecka, neni nejaka sance jak dostat vystup z VLC napr. do prohlizece? Nejakym FLASHem nebo neco na ten zpusob, ActiveX jsem fuj fuj.

    Dekuji.
    16.8.2006 20:31 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    afaik existuje vlc jako plugin pro prohlizece (minimalne pro mozilla-based)
    never use rm after eight
    17.8.2006 16:54 benco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    1. ano, da sa to, mam zivu taku konfiguraciu a prave ju testujem.. 2. existuje udajne plugin do firefoxu, ktory to vie a v zivote som to neskusal
    23.8.2006 14:35 faha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    to je zajimave, nemohl by jste o tom poskytnout vice informaci? pripadne nejaky web?chtel bych si neco takoveho doma experimentalne rozchodit. dekuji. faha dot faha AT gmail dot com
    6.2.2007 23:10 Rici
    Rozbalit Rozbalit vše Galaxie sport
    Muzete mi nekdo napsat jak si mam do playlistu dat galxii sport,eurosport,ct2,ct1.vubec se v tom nevyznam.diky
    27.10.2009 22:40 Brejsky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 2 (přehrávání multimédií)
    Lze prehravat avi soubory primo z verejneho FTP? mpeg se mi spusti, ale avi si prehravac nejdriv stahuje kamsi na HDD a az po ulozeni video zacne prehravat. Mam to jen spatne nastavene, nebo to nelze?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.