abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    VLC - 4 (začínáme streamovat)

    5. 9. 2006 | Jiří Poláček | Multimédia | 45047×

    Hlavní devizou VLC je nepochybně možnost streamování – vysílání multimediálního obsahu po síti. Následující text lehce nastiňuje široké možnosti takového počínání a podrobněji se pak věnuje základnímu vysílacímu modulu a problematice vícesměrového vysílání (multicast).

    Vysílací moduly

    K vysílání ve VLC slouží parametr sout, za kterým může být definice nastavení dlouhá přes několik řádků. Začneme ale jednoduchým příkladem – vysílejme libovolný videosoubor via protokol HTTP:

    vlc video.avi --sout http/ts:localhost:6543

    Takovéto vysílání přehrajeme již známým způsobem:

    vlc http://localhost:6543

    Příklad využívá zjednodušené syntaxe nastavení streamování, u kterého se automaticky předpokládá standardní modul vysílání. Plná verze zápisu toho stejného by vypadala následovně:

    vlc video.avi --sout \
     '#standard{access=http,mux=ts,dst=localhost:6543}'
    

    Ve složených závorkách jsou definována nastavení modulu, jehož jméno je před závorkami; modul standard z příkladu je pouze jedním z několika dostupných:

    standard
    Nebo jen std je základním výstupním modulem, data vysílá vybraným protokolem (HTTP, UDP, file atd.) ve vhodném kontejneru (TS, PS, OGG, ASF, AVI atd.), viz dále.
    duplicate
    Umožňuje k multimediálnímu zdroji přistupovat vícekrát, s jeho pomocí je například možné elegantně streamovat více programů digitálního televizního vysílání.
    transcode
    Provádí překódování vstupu, tj. myslitelné obvyklé úpravy jako změna kodeku, kvality, rozlišení či nasazení některých filtrů.
    display
    Přehrává vstup jako obvykle, ve spojení s duplicate je možné se na nějaký film dívat a zároveň jej vysílat dále po síti.
    rtp
    Vysílá po síti protokolem RTP – Real-time Transport Protocol, který je definován RFC 3550.
    es
    Jako zkratka od Elementary Streams; modul separuje jednotlivé složky zdroje, typicky od sebe oddělí hudební a obrazovou složku.

    První várka příkladů

    Jak již je v popisech naznačeno, moduly lze společně různě kombinovat, zejména je řadit do posloupností (oddělovačem je dvojtečka) a zanořovat do modulu duplicate. Ukažme si to na pár obecnějších příkladech (konkrétní volby vysílání a kódování se dozvíme později):

    vlc video.avi --sout \
     '#duplicate{dst=display,dst=standard{volby vysílání}}'
    

    Video bude přehráváno lokálně a zároveň dále vysíláno po síti.

    vlc cdda:// --sout \
     '#transcode{volby kódování}:std{volby vysílaní}'
    

    Přehrávané hudební cédéčko bude nejdříve překódováno a po té vysíláno.

    vlc mojeradio.pls --sout \
     '#duplicate{dst=std{volby vysílaní},\
    dst=transcode{volby kódování}:std{volby vysílaní}}'
    

    Vysílání internetového rádia – v plné kvalitě na jedné adrese a překódované do nižší kvality na adrese druhé.

    Jednotlivé moduly samozřejmě mají hromadu možností k nastavování. Na ty nejdůležitější se nyní podíváme.

    Vysíláme pomocí modulu standard

    Modul standard posílá multimediální zdroj jedním ze základních protokolů na místo určení – do souboru nebo po síti. Důležité jsou jeho následující parametry:

    access

    Definuje výstupní metodu vysílaného zdroje, tj. vhodný internetový protokol:

    • http, https, mmsh – Vysílání na principech webového serveru (včetně varianty s SSL); MMS je podporováno pouze zapouzdřené v HTTP.
    • udp, rtp – (Jedno)směrové (unicast) nebo vícesměrové (multicast) vysílaní na vybranou adresu a port pomocí nespolehlivého UDP.
    • file – Uložení přehrávaného multimediálního zdroje do souboru.
    mux

    Kontejner, v kterém jsou multimédia vysílána – dlužno mít na paměti, že některé kontejnery jsou vhodné jen pro některé kodeky a stejně tak nemusí podporovat všechny výstupní metody.

    • ts – Transportní varianta formátu MPEG2 (Transport Stream), standard pro šíření digitální televize; kontejner podporuje veškeré výstupní metody a nejširší portfolio kodeků.
    • ps – Klasická varianta MPEG2 (Program Stream), standard pro filmy na DVD; výstupní metody jsou omezeny na file a http, také podpora kodeků je užší.
    • ogg – Kontejner z projektu Xiph; podporuje kodeky z jmenovaného projektu plus MPEG, výstupními metodami jsou opět http a file.
    • asf, asfh – Kontejnery Microsoftu se svými specifiky.
    • avi, mov, mp4 – Kontejnery, jejichž jedinou výstupní metodou je file.
    dst
    Již zmiňované místo určení, jehož význam se lehce mění v závislosti na zvolené výstupní metodě. Pokud je vybrán file, dst samozřejmě udává soubor, do kterého se má ukládat; u metod udp a rtp cílovou adresu a u ostatních metod síťové rozhraní, na kterém má VLC naslouchat požadavkům ve tvaru adresa:port/cesta.

    Druhá várka příkladů

    Nyní již s konkrétními volbami vysílání:

    vlc http://www.live.cz/radio/beat128.ogg.m3u --sout \ '#std{access=file,dst=radio.ogg}'
    

    Uložení vysílání internetového rádia do souboru:

    vlc video.avi --sout '#std{access=mmsh,mux=asfh,dst=:7880/video}'
    

    Vysílání, ke kterému se může připojit i Windows Media Player na adrese mms://<počítač>:7880/video – bez specifikace IP či jména počítače naslouchá VLC na všech síťových rozhraních.

    vlc dvdsimple:// --sout http/ts:localhost:8080 --sout-all

    Globální parametr sout-all zajistí, že vysílány budou všechny dostupné proudy streamovaného filmového DVD, tj. veškeré zvukové stopy i titulky.

    vlc video.avi --sout '#std{access=udp,mux=ts,dst=192.168.0.5}' --ttl 5
    

    Směrové vysílání (unicast) k počítači s adresou 192.168.0.5 na výchozím portu 1234. Volba ttl nastavuje životnost paketu – počet aktivních prvků sítě, přes které může vysílaný proud dat projít.

    vlc video.avi --sout '#std{access=udp,mux=ts,dst=239.255.0.5}'
    

    Vícesměrové vysílání (multicast) na adresu 239.255.0.5; klienti, kteří chtějí přijímat takové vysílání, se musí k zadané adrese zaregistrovat (nepřehlédněte znak zavináč):

    vlc udp:@239.255.0.5

    Pro porovnání – pro příjem unicastu (na výchozím portu) stačí zadat pouze vlc udp:. Pokud se neorientujete v problematice vícesměrového vysílaní, čtěte následující odstavec.

    Kterak na multicast

    Vícesměrové vysílání je standardní součástí internetového protokolu IP, které se používá s transportním protokolem UDP. Multicast lze provozovat i s protokolem RTP, který je vystavěn právě nad UDP. Vysílající stanice posílá svůj obsah na dynamicky vznikající IP adresu z prostoru vyhrazeného pro tyto účely, klienti si pak mohou tutéž adresu zaregistrovat – k tomu slouží protokol IGMP – a přijímat tak vysílaný proud. Vícesměrovým šířením dat se šetří přenosová kapacita linky, neboť data od vysílací stanice putují pouze jednou, na druhou stranu vysílací stanice neví, kdo (všechno) je příjemcem jejího vysílání. Zmiňované rezervované adresy jsou z rozmezí 224.0.0.0–239.255.255.255, přičemž pro lokální použití jsou (zjednodušeně řečeno) rezervovány segmenty 224.0.0.0/24 a 239.0.0.0/8 (podrobnosti viz Internet Protocol Multicast).

    Globální použití vícesměrového vysílání je prakticky omezeno na uživatele virtuální vícesměrové páteřní sítě MBONE, pro většinu z nás tak připadá v úvahu jen lokální použití. I zde však lze narazit na problémy; multicast musí podporovat operační systém (linuxové jádro), síťová karta a veškeré síťové prvky, přes které vysílání prochází – různé levné směrovače s ním mohou mít problémy, ty drahé jej zase mají ve výchozím nastavení vypnuté. Pro důkladnější prostudování problematiky viz seriál článků na Lupě, proslulé Multicast HOWTO, či pojmy ve Wikipedii Multicast, IP Multicast a IGMP.

    Nastavení vícesměrového vysílání

    Pro úspěšné provozování multicastu pod Linuxem je třeba věnovat pozornost následujícím položkám:

    linuxové jádro
    Podpora linuxového jádra samozřejmě nesmí chybět a obvykle také ve výchozím nastavení distribucí nechybí. V případě problémů přesto věnujte pozornost položkám IP:mutlicasting, IP:multicast routing v menu NetworkingNetworking Options.
    síťová karta
    Příznak MUTLICAST ve výpisu ip addr značí podporu vícesměrového vysílaní. U běžných ethernetových síťovek obvykle problém není, pozor však na bezdrátové síťové karty.
    směrování síťového provozu

    U některých konfigurací sítě může být žádoucí doplnit směrovací tabulku následujícím způsobem:

    ip route add to 224.0.0.0/4 dev eth0
    firewall

    Také je nezbytné povolit ve firewallu protokol IGMP a všechny porty UDP, na kterých se vysílá. Používám výchozí firewall v SUSE, proto mám v /etc/sysconfig/SuSEfirewall2:

    FW_SERVICES_EXT_UDP="1234"
    FW_SERVICES_EXT_IP="igmp"

    Analogická pravidla pro IPTABLES (bez záruky):

    iptables -A INPUT -p udp --dport 1234 -j ACCEPT
    iptables -A INPUT -p igmp -j ACCEPT

    Oznamování vysílaného obsahu

    V případě funkčního vícesměrového vysílání si můžeme dopřát i onu symbolickou třešničku na dortu v podobě oznamování obsahu, který se kde vysílá. Jako příjemce obsahu tak nemusíme znát adresu zdroje, na kterém se vysílá, postačí nám v přehrávači zapnout funkci příjmu oznamování SAP a dostupná vysílání se nám „sama naladí“

    Vysílaný obsah oznámíme za pomoci služby SAP – Session Announcement Protocol – zadáním parametru sap v modulu standard. Pokud něco oznamujeme, neměli bychom zapomenout připojit popisek – to zajistí parametr name:

    vlc trailer.mov --sout \
     '#std{access=udp,mux=ts,dst=:1234,sap,name="Filmová ukázka"}'
    

    Standardní port UDP pro oznamování je 9875, takže opět pozor na nastavení firewallu.

    Příště

    Příští díl seriálu se bude věnovat dalším vysílacím modulům, zejména transcode pro konverzi vysílaného zvuku a videa.

           

    Hodnocení: 97 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.9.2006 08:28 ch-in-A | skóre: 13 | blog: Zapisky_silencovy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    bezva clanek, urcite se mi nekdy bude hodit....pisu si :@)
    -- RTFRFC --
    5.9.2006 09:22 DAve
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    Jednim slovem .. Nadhera :-)
    5.9.2006 11:13 Mayo | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    Zaujímalo by ma aký typ kontainera použiť, ak by som chcel streamovať video prevažne pre uživateľov Windows, bez toho aby sa na strane klienta musel inštalovať špeciálny kodek (alebo vlc). Teda ako streamovať video vo formáte Windows Media (asf,...)?
    Jiří Poláček avatar 5.9.2006 12:18 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    Doporučuji nahlédnout do fóra na webu videolan.org; kontejner asf samozřejmě lze použít, ale kodeky WMA, WMV (myslím) VLC pod Linuxem nepodporuje.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    5.9.2006 12:56 Mayo | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    Pozeral som si vlc forum, ale nenašiel som žiadny spôsob ako to vyriešiť.
    9.9.2006 18:47 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)

    Mrkni sem: http://forum.videohelp.com/viewtopic.php?t=259354 je to tady i se screenshoty. Mám to vyzkoušené.

    Jinak vlc se nemusí ve Windows instalovat, ale stačí rozbalit zip nebo 7-zip verzi a protože se dá taky spouštět z příkazového řádku, tak se vlastně dá komplet nastavit jako bat a příjemce jen klikne na zástupce na ploše.

    5.9.2006 11:18 erchamion
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    Moc hezky clanek. Jen by mozna jeste melo byt receno, ze pro lokalni multicast je opravdu lepsi pouzivat segment 239.0.0.0/8, protoze v segmentu 224.0.0.0/24 jsou nektere adresy rezervovany (co si vybavuju takhle z voleje, tak treba 224.0.0.5 a 224.0.0.6 pouziva routovaci protokol OSPF atd.) a hrozi riziko kolize. Podrobnosti lze dohledat v RFC1700. Ale jinak fakt super clanek, mozna si to streamovani jen tak ze sportu vyzkousim... :-)
    5.9.2006 22:43 zigi | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    moc pekne, jen bych bel jeden dotaz:
    
     Potrebuju z rozhrani eth0 (verejna IP) preroutovat
    multicast na eth1 (192.168.1.254) do domaci podsite..
    klasicke internetove spojeni funguje pres ip_forwardig a NAT.
    
     Nebo dalsim resenim, ktere me napadlo, by bylo video data
    prichazejici na eth0 prestreamovavat pres vlc na druhe
    rozhrani eth1, ale potreboval bych trochu nasmerovat.
    
    thx
    
    8.9.2006 07:25 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    Přiznám se, že mě taky zajímá, jak routovat multicastový provoz.
    Math, as Barbie says, is hard.
    9.9.2006 08:49 p_a_l_o
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    Resim stejny problem. ISP uz mnoho mesicu vysila TV pres multicast, ale ja se za linux routerem mohu divat akorat tak z okna. Kdyz pripojim PC(OS Windows) primo, neni sledovani problem.
    3.11.2006 16:46 local
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    Ak by ste si precitali niektory zo spominanych serialov, pochopili by ste, ze routovat multicast traffic staticky akosi nejde. preto je na to potrebne pouzit dynamicky routing protokol, najcastejsie sa pouziva pim. jeden z free pim routrov (tusim zvlada iba sm, co ale az tak nevadi) je napriklad xorp, pouziva ho ja vasa 802.tv, pokial ma pamat neklame. odporucam spojit sa s nimi a podebatit. local
    21.1.2007 22:23 Kolyk
    Rozbalit Rozbalit vše VLC DVB UDP multicast
    Narazil někdo na problém s vyčerpáním paměti při streamování DVB přes UDP multicast? Při nějaké těžko popsatelné události začne VLC vyčerpávat paměť, dokud jej nezabiju. Do té doby jede VLC bez problémů. Prosím o pomoc. Mám vlc-0.8.6 na testing debianu. Díky.
    11.2.2007 23:48 poli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC DVB UDP multicast
    Ano, problem je bug v VLC od verze 0.8 pro DVB karty. Smula je ze to nikdo neresi. Narazil jsem na lepsi soft: getstream http://www.mulder.franken.de/getstream-poempel/
    5.3.2007 15:30 Kolyk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC DVB UDP multicast
    Díky moc za informaci.
    19.2.2007 15:44 Migel
    Rozbalit Rozbalit vše Lamy
    A co třeba nějaký článek pro začínající lamy? Já jsem z tohohle článku nepochopil nic, co tady dělají nějaké příkazy? To přece není programovací jazyk kde se píše tuna příkazů ... já chci vysílat jednuduše, abych spustil program, vybral video, dal vysílat a aby se mi to ukládalo např. na http://mojeip:8080 nebo podobně, jako to dělají webkamery
    26.1.2011 15:46 EnemyXP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    Zdravím, mám takový problém, streamování mi funguje, jen nemůžu zprovoznit SAP oznamování. Firewall mám vypnutý a požadavky SAP přijímám na portu 9875, ale pod protokolem IPv6. Ve VLC se mi ze SAP informací nic neukáže. Problém je asi v tom, že to posílá v IPv6, ale nedaří se mi to změnit na IPv4. Víte někdo co s tím? Díky
    17.11.2021 07:20 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    Well this is great site! Would definitely recommend this to my friends. Love the read www.boudoirphotographyportland.com
    17.11.2021 07:37 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    GREAT SITE KEEP POSTING MORE! cabinets laredo
    17.11.2021 12:36 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 4 (začínáme streamovat)
    Well this is great site! Would definitely recommend this to my friends. Love the read life lesson

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.