abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 689 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    VLC - 5 (pokročilé streamování)

    21. 9. 2006 | Jiří Poláček | Multimédia | 34927×

    Vysílání multimediálního obsahu po síti v režii přehrávače VLC media player, to nejsou jen síťové protokoly, ale též kódování zvuku a videa v reálném čase, vkládání loga a textů do videa a možnosti vícenásobného zpracování zdroje. Podívejme se, jak na to.

    Kódujeme

    Ačkoliv není nemožné představit si VLC jako nástroj pro převod multimédií z jednoho formátu do druhého, kódovací možnosti přehrávače jsou uzpůsobeny zejména pro streamování a tedy kódování v reálném čase. Předpoklad dostatečně rychlého počítače zajisté není třeba zdůrazňovat. Mezi nejdůležitější parametry modulu transcode pro nastavení kódování tedy patří:

    • vcodec, acodec – zadání kodeku pro video a audio, nejpoužívanější jsou mp2v, mp4v, mjpg, theo a h263 pro video a mpga, mp3 a vorb pro audio; kompletní výčet lze nalézt ve wiki
    • vb, ab – šířka datového toku pro odpovídající složky
    • venc, aenc – volitelně lze specifikovat kodér, kromě ffmpeg se nabízí theora a x264 pro video a vorbis a speex pro audio
    • fps, samplerate – mění frekvenci videa a zvuku
    • scale, width, height – mění velikost videa
    • cropleft, cropright, croptop a cropbottom – ořezávají video o zadaný počet řádků / sloupců
    • audio-sync – udržuje zvukovou složku synchronizovanou s obrazovou složkou
    • deinterlace – filtr pro odstranění prokládání obrazu

    Při volbě kodeku je třeba pamatovat na zadání vhodného kontejneru ve výstupním modulu. Například platí, že pro vysílání protokolem UDP lze použít pouze kontejner TS, který ovšem nepojme protokoly z projektu Xiph (Vorbis, Theora apod.); volbu té správné kombinace usnadní tabulky na stránce Streaming features list. Příklady:

    vlc video.mpg --sout '#transcode{vcodec=mp4v,acodec=mp3,vb=2048,ab=128}:display'
    

    Video překódované do MPEG-4 s datovým tokem 2 Mb, zvuk do MP3 s konstantním datovým tokem 128 kb, modul display způsobí, že video nevysíláme, ale přímo zobrazujeme na monitoru, viz dále.

    vlc video.mpg --sout '#transcode{vcodec=mjpg,croptop=40,cropbottom=32}:display'
    

    Video nahoře a dole oříznuté o zadaný počet řádků.

    vlc dvb: --dvb-frequency=626000000 --dvb-bandwidth=8 \
    --ts-es-id-pid --program 1 \
    --sout '#transcode{deinterlace,vcodec=mp4v,vb=900,scale=0.8}:std{access=udp,mux=ts,dst=224.0.0.98}'
    

    Vícesměrové streamování jednoho televizního programu s odstraněním prokládání a zmenšení velikosti obrazu na čtyři pětiny.

    vlc video.avi \
    --sout '#transcode{vcodec=h264,venc=x264,audio-sync}:std{access=http,mux=ts,dst=:6543}'
    

    Vysílání videa překódovaného do H.264 s požadavkem na synchronizaci zvuku s obrazem.

    vlc video.avi --sout '#transcode{vcodec=theo,venc=theora,acodec=vorb,aenc=vorbis}: \
    std{access=file,mux=ogg,dst=vysledek.ogg}' vlc:quit 
    

    Překódování videosouboru do kontejneru OGG, po konverzi se VLC samo ukončí (pozor, podpora videokodeku Theora v přehrávači je z důvod (ne)stability prozatím experimentální a ve výchozích kompilačních volbách vypnutá).

    vlc dvdsimple:// --audio-language 'en' --sub-language 'cs' \
     --sout '#transcode{vcodec=mp4v,vb=2000,acodec=mp4a,ab=128,soverlay}: \
    std{access=file,mux=mp4,dst=vysledek.mp4}' vlc:quit
    

    Ripnutí DVD s anglickou zvukovou stopou do souboru ve formátu MPEG-4. Do výsledného videa budou též zakódovány vybrané české titulky, o což se postará doposud nezmíněný parametr soverlay modulu transcode.

    Filtry pro streamování

    Obrazové filtry zmiňované v třetím díle lze použít pouze pro přímé zobrazení na obrazovce, tj. není možné takto upravený obraz streamovat. Do vysílaného videa však umí VLC v současné době zakomponovat logo či libovolný text, pokud se provádí konverze obrazové složky. Použitý filtr se specifikuje parametrem sfilter u modulu transcode:

    vlc dvb: --sout '#transcode{sfilter=logo,vcodec=mp4v}:std{...}' \
     --logo-file tux.png --logo-position 5
    

    Filtr logo samozřejmě do obrazu přidává logo ze souboru udaného parametrem logo-file. Pozici loga lze zadat pomocí parametrů logo-x a logo-y či jako v příkladě na jedno z devíti předdefinovaných míst pomocí logo-position. Pozice 5 znamená vlevo nahoře, pro definici dalších pozic i parametrů filtru viz vlc -p logo –-advanced.

    O vložení textu do obrazu se postará filtr marq:

    vlc dvb: --sout '#transcode{sfilter=marq,vcodec=mp4v}:std{...}' \
     --marq-marquee "Pouze pro soukromé použití" --marq-color 65535 \
     --marq-x 100 --marq-y 480 --marq-size 32 --marq-timeout 5000
    

    Podle příkladu bude do televizního vysílání vložen azurový text „Pouze pro soukromé použití“ odsazený 100 bodů zleva a 480 bodů shora s velikostí písma 32 bodů, který po pěti sekundách zmizí. Stejně jako pro titulky platí, že v případě absence výchozího fontu FreeSerifBold.ttf je třeba uvést náhradu – v konfiguračním souboru či pomocí parametru freetype-font. Totéž platí i pro následující filtr time, který do obrazu vkládá aktuální čas:

    vlc video.avi --sout '#transcode{sfilter=time,vcodec=mp4v}:std{...}' \
     --time-format "%H:%M:%S (%d. %m. %Y)"
    

    Pro více informací o možnostech modulů marq a time viz vlc -p <název filtru>. Již jen dodám, že filtry lze kombinovat a jejich jména u parametru sfilter oddělujeme dvojtečkou:

    vlc video.avi --sout '#transcode{sfilter=logo:marq:time,...}:std{...}'
    

    Vícenásobné vysílání jednoho zdroje

    Modul duplicate umožňuje vybraný multimediální zdroj uchopit vícekrát a následně každou takto vytvořenou instanci nezávisle zpracovat libovolným jiným modulem. Základním parametrem je zde dst – zdroj bude duplikován právě tolikrát, kolikrát bude tento parametr v definici modulu použit; hodnotou parametru dst je pak definice libovolného jiného streamovacího modulu. Teoreticky bude počet parametrů dst nejspíš omezen typem číselné proměnné, v praxi však zejména výkonem počítače:

    vlc pisnicka.mp3 --sout '#duplicate{dst=display, \
    dst=std{access=udp,mux=ts,dst=239.255.0.101}}, \
    dst="transcode{aenc=vorb,acodec=ogg,ab=128}: \
    duplicate{dst=std{access=file,dst=prekodovano.ogg}, \
    dst=std{access=http,mux=ts,dst=:8080}}"'
    

    V příkladu jsme se rozhodli streamovat písničku několika různými způsoby. První cíl modulu duplicate směřuje na display, přehrávač tedy písničku přehraje (viz dále), druhý cíl definuje vícesměrové vysílání na adresu 239.255.0.101. Třetí cíl volá modul transcode pro překódování písničky do jiného formátu, který dále posílá vnořenému modulu duplicate, který překódovaný zvuk bude ukládat do souboru a zároveň vysílat protokolem HTTP na portu 8080. Fantazii se meze nekladou.

    V případě streamování souborů na disku samozřejmě není problémem otevřít si požadováný zdroj vícekrát a použití modulu duplicate se tak vyhnout, pokud však multimediální zdroj produkuje zařízení, ke kterému nemůže zároveň přistupovat více procesů, je modul duplicate pravým požehnáním. Příkladem vhodného použití je digitální televizní vysílání – řešením sice může být streamování celého multiplexu, proč však plýtvat kapacitou sítě, když se příjemce bude dívat pouze na jeden program? O výběr nějaké části z vysílaného zdroje se stará parametr select:

    vlc dvb: --dvb-frequency=626000000 --dvb-bandwidth=8 \
    --ts-es-id-pid --programs=1,2,3,4 \
    --sout '#duplicate{ \
      dst=std{access=http,mux=ts,dst=:8080/ct1},select="program=1", \
      dst=std{access=http,mux=ts,dst=:8080/ct2},select="program=2", \
      dst=std{access=http,mux=ts,dst=:8080/ct24},select="program=3", \
      dst=std{access=http,mux=ts,dst=:8080/ct4},select="program=4"}'
    

    Výběr pomocí specifikace čísla programu je možný právě u televizního vysílání, kde je tato identifikace součástí vysílání (parametry ts-es-id-pid a programs nesmí chybět). Obecně lze složky multimediálního zdroje vybírat pomocí identifikátorů elementárních složek – hodnota es=<id> nebo podle typu složky – hodnoty audio, video a spu (= titulky). Pro uvedené hodnoty jsou přípustné také varianty se slůvkem no na začátku (noprogram, novideo atd.), které se interpretují tak, že se má streamovat vše kromě toho, co je vybráno.

    Poznámky ke zbylým modulům

    Modul display, jak již bylo řečeno v minulém díle, slouží k přímému zobrazení vysílaného zdroje na obrazovku. Užitečný je pouze ve spojení s modulem duplicate, kdy lze multimediální zdroj zároveň streamovat a sledovat. U modulu lze volitelně použít tři parametry – novideo, noaudio a delay pro vypnutí obrazové či zvukové složky a nastavení prodlevy v milisekundách:

    vlc video.avi \
    --sout '#duplicate{dst=std{volby vysílání},dst=display{noaudio,delay=1000}}'
    

    Zadanou sekundovou prodlevu lze snadno ověřit naladěním vysílaného videa.

    Modul es lze chápat jako rozšíření standardního modulu pro případy, kdy je zapotřebí od sebe oddělit zvukovou a obrazovou složku. Podobně jako modul standard nabízí parametry access, mux a dst, navíc však také s variantami -audio a -video pro případy, kde se nastavení zvukové a obrazové složky liší:

    vlc film.avi --sout '#es{access-video=http,mux-video=ts,dst-video=:8080, \
      access-audio=file,mux-audio=ps,dst-audio=zvuk-%c.%m}'
    

    Zatímco obrazovou složku filmu vysíláme po síti, zvuk ukládáme do souboru. Zástupný znak %c bude nahrazen označením (FourCC) kodeku a %m kontejnerem, takže soubor se ve výsledku bude jmenovat například zvuk-mpga.ps.

    Modul rtp dělá v podstatě to samé, co modul standard, tj. vysílá po síti. Používá k tomu ovšem pro tyto účely určený protokol RTP s jeho vymoženostmi. O něm a o zprovoznění služby videa na přání společně s ukázkou streamování z více zdrojů zároveň bude řeč v příštím díle.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.9.2006 08:05 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Vyborne, presne to, co jsem potreboval, velmi dekuji za clanek a tesim se na pristi dil ;-)
    21.9.2006 09:31 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Mam nekolik otazek. Asi je pro prehlednost budu cislovat...

    1. Zkousel jste nekdo streamovat do Flashe? Jak to vypada? Jak je to narocne na datovy tok pro plnem rozliseni?

    2. Mate typ na nejaky kodek, ktery je pri velkem snizeni rychlosti (vb) jeste koukatelny? Pripadne jakou mate odzkousenou hranicni rychlost?

    3. Da se pomoci vlc udelat jezdici radek jako maji na CT24? Predpokladam, ze kdyz se zmeni text v souboru, ze ktereho by se cetl, tak to vlc nepostrehne, ze?
    21.9.2006 14:36 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Ad 2) Samozřejmě nějaký moderní formát tedy MPEG4 AVC / H.264 nebo OGG Theora. OGG Theora není moc dobrý na vysoké bitrate (kvalitní video), ale pro malé rychlosti je prý lepší než MPEG4 AVC / H.264 - to jsem slyšel od lidí z AVC (Strahov). Jinak na MPEG4 AVC / H.264 to chce opravdu, opravdu silný stroj. Bitová rychlost závisí od rozlišení. V malém okénku se dá jít i na 100 kbit/s.
    xxx avatar 22.9.2006 22:49 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)

    Ad 2) Chce to ale už docela hodne vykony procesor (odhadem !minimalne Athlon XP 1.5 GHz) a to nejen ne enkodeni, ale i dekodeni. Treba u prednasky se na loadu projevi i jak mos se prednasejici hybe :).

    Nekdo v AVC nedavno zkousel wmv9/vc1, coz je jak nazev napovida prilis spajato s windows

    Jinak na stream bych volil neco z rodiny realmedii

    Please rise for the Futurama theme song.
    21.9.2006 08:44 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Podařilo se někomu streamovat analogovou TV. Postupoval jsem podle minulého dílu, ale neprocházel mi zvuk, pouze obraz. Kde můžu dělat chybu?
    21.9.2006 12:47 janskyj | skóre: 11 | blog: linuxuv_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Neni to tim, ze zvuk je vyveden z tuneru a pichnut pripo do zvukove karty na line in? (nektere karty umi poslat zvuk pres pci, jinak byste to asi musel chytit na tom vstupu)
    Krystaly, polovodiče, všechno směšné. Co tak konzole z digitronů, to by bylo něco pro pravé muže. :)
    22.9.2006 08:53 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    No jo, ale co zadat VLC, aby odchytaval ten vstup. Zarizeni /dev/dsp uz tam mam, ale s tim to prave nefunguje :-(
    22.9.2006 09:50 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    VLC mi totiz neprehraje u televize zvuk ani lokalne, proto ho ani nemuze streamovat, ze. TVtime funguje normalne - i se zvukem.
    22.9.2006 09:54 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    jaky zadavas prikaz na spusteni vlc?
    23.9.2006 09:09 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    vlc v4l:// :v4l-vdev="/dev/video0" :v4l-adev="/dev/dsp" :v4l-norm=0 :v4l-frequency=-1
    23.9.2006 19:14 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Tak jsem procital forum.videolan.org a nasel castecne reseni:
    vlc v4l:/dev/video0:norm=pal:size=640x480:adev=/dev/dsp:audio=0
    ... ted uz zvuk lokalne hraje (dulezite bylo to audio=0). Jenze kdyz tohle streamuji, na druhe strane zvuk nehraje. Musim to jeste vychytat ... Navic po vypnuti vlc na serveru zvuk hraje porad dal, takze pak musim na okmzik spustit napr. tvtime a nasledne ho ukoncit, cimz se vypne i zvuk.
    Jiří Poláček avatar 25.9.2006 09:52 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Co takhle použít parametr sout-all?
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    27.9.2006 09:48 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Problém VYŘEŠEN! Chyba byla v nastavení (alsa) mixeru. Bylo třeba klasicky označit line-in pro nahrávání. Teď už to šlape jak víno!
    21.9.2006 13:45 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    A nahravani televize (treba pomoci mencoderu) Vam funguje?
    21.9.2006 09:13 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Streamovani vorbis zvuku nad UDP/RTP
    To opravdu neni mozne pomoi VLC streamovat Vorbis ci Speex stream nad UDP, pripadne RTP?

    Co jsem cetl specifikaci Vorbisu, tak ten je na to prave navrzen, aby sel prenaset pres nespolehlivy kanal. Takovy speex nad RTP umi kdejaky SIPovy telefon.
    Jiří Poláček avatar 21.9.2006 10:42 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Streamovani vorbis zvuku nad UDP/RTP
    Žel ani VLC není dokonalé. Schválně jsem zkusil nějaké pokusy, nejde to.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    21.9.2006 10:51 zigi | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    hi,

    potrebuju z rozhrani (eth0, verejna IP) duplikovat video na druhe rozhrani (eth1, vnitrni sit, IP 192.168.1.254) .. dohromady jsem dal toto:

    vlc udp://@239.194.10.11:1234 --sout "duplicate{dst=std{access=udp,mux=ts,dst=192.168.1.254}}"

    ale nejak to nefunguje:
    VLC media player 0.8.4 Janus
    [00000267] skins2 interface error: Cannot open display
    [00000267] skins2 interface error: Cannot initialize OSFactory
    Remote control interface initialized, `h' for help
    [00000273] stream_out_standard private error: no access _and_ no muxer (fatal error)
    [00000272] main stream output error: stream chained failed for
     `std{mux="",access="",url="duplicate{dst=std{access=udp,mux=ts,dst=192.168.1.254}}"}'
    [00000271] main input error: cannot start stream output instance, aborting
    status change: ( New input: udp://@239.194.10.11:1234 )
    status change: ( audio volume: 256 )
    status change: ( play state: 1 )
    status change: ( stop state: 0 )
    [00000261] main playlist: nothing to play
    
    Jiří Poláček avatar 21.9.2006 13:22 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Nevidím žádné opodstatnění pro modul duplicate v tomto případě. Taky mi v tom zápise chybí znak # na začátku definice sout.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    21.9.2006 14:58 zigi | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    no pokud mi doporucite lepsi reseni, budu jedine rad.
    
    moje situace:
     server s ubuntu, eth0 (verejna IP), eth1 (vnitrni sit)
      .. server routuje a natuje, ipforwarding je zapnuty
    
    problem je v tom, ze se mi nepodarilo zatim rozchodit
    multicast routing a na vic nevim, jake TTL maji nastaveny
    pakety, ktere vysila provider
    
    xxx avatar 23.9.2006 14:09 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    TTL je vetsinou 1, protoze se predpoklada sireni jen v ramci lokalni site. Ovsem v iptables neni problem ttl zvysit
    Please rise for the Futurama theme song.
    21.9.2006 15:03 zigi | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    ten krizek jsem prehlid, ale stejne to nefunguje ...nejsem si jist, jestli je dobre nastavena ta ip adresa v dst
    inet <-> eth0 server eth1 192.168.1.254 <-> 192.168.1.1 eth0 notebook
    
    Jiří Poláček avatar 21.9.2006 15:11 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Pokud chcete via UDP streamovat na notebook, tak v dst musí být IP-adresa toho notebooku.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    21.9.2006 15:53 zigi | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    diky, uz to frci aspon takhle pres tu duplikaci

    nevite o nejakem dobrem tutorialu na multicast routing?
    xxx avatar 22.9.2006 22:59 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    taky by mi nejakej bodnul. Ale asi si ho budu muset vymyslet sam. Vpodstate by melo jit jen o par pravidel pro iptables. Jeste pak existuje nejaky mrouted, ktery ma krome podivne licence i podivnou instalaci a nepodarilo se mi ho zprovoznit.
    Please rise for the Futurama theme song.
    xxx avatar 22.9.2006 22:50 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    nejsi nahodou na kolejich na strahove :)
    Please rise for the Futurama theme song.
    24.9.2006 08:32 zigi | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    jj, ze by newsy ;)
    24.9.2006 08:34 zigi | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    a nebo ta ip toho streamu..
    22.9.2006 20:16 Martin Kratochvil | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Playlist a preruseni
    Pustim vlc (jako stream server) a dam mu parametr nekolik souboru, kdyz se pak pres jiny vlc na to divam, tak po kazdem prehranem souboru se mi to zastavi a musim (u klienta) dat znovu play aby pokracoval znovu v prehravani streamu..

    parametr --no-play-and-stop nefunguje, nebo neni na to urcen

    na serveru je samozrejme parametr --loop (takze stream jede)

    Vite nekdo co s tim?
    Jiří Poláček avatar 25.9.2006 09:49 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Playlist a preruseni
    Nepodařilo se mi tuto chybu napodobit, mně to prostě jede tak jak má. Zkoušel jsem to ovšem ve verzi kompilované z nightlies.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    25.9.2006 00:45 .comz | Lochovice
    Rozbalit Rozbalit vše TV Out
    zdravicko potreboval bych poradit.mam doma nasledujici situaci: na serveru s opteronem 146, na kterym mi bezi apache, postfix atd, mam grafickou kartu s tv vystupem. sem stastnym majitelem nb Acer Aspire 3102WLMi, ktery bohuzel nema tv vystup. tudiz bych ten server chtel vyuzit ke sledovani filmu na tv. bohuzel na serveru mi nebezi x, takze nevim jak nastavit aby mi vlc aby vysilalo na TV-Out. jde to nebo tam potrebuju mit x ? diky za radu, poradu, bo odpoved :) s pozdravem -- Jan Komzák itengeneering for .comz
    -- Jan Komzák itengeneering for .comz
    25.9.2006 18:13 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: TV Out
    VLC pracuje v příkazové řádce (ale jestl potřebuje X nevím). Takže buď je potřeba přečíst si dokumentaci nebo se podívat do klikací verze a on tam v řádku nahoře zobrazuje co se má do příkazové řádky zadat.
    27.9.2006 15:39 iwik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    mam airstar2, skusal som stremovat pomocou vlc, fungovalo to. avsak je tam asi niekde daky memleak, pretoze pri starte proces zaberal asi 60MB ram, a po cca 8 hodinach to uz bolo 400MB. :(
    28.9.2006 12:59 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Mas spatny signal, taky se mi to stavalo.
    26.10.2006 13:07 iwik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    ze to moze byt signalom, tak nad tym som neuvazoval...ale pravda je, ze je dost slaby. dik za tip.
    31.10.2006 20:46 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Tak jsem konecne poridil poradnou antenu - yagi a od te doby pohoda. Uvidime za par dni, ted to bezi tri den, coz bylo drive nevydane.

    Doporucuji nekupujte matrace se zesilovacem, nema to zadny viditelny pozitivni efekt, nejaka vetsi matrace bez zesilovace, nebo nejlepe yagina vyresi problemy se signalem ;-)

    Jirka
    19.10.2006 17:16 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Pomocí tohoto programu lze sledovat na PC IPTV (O2TV) od O2 bez použití SET-TOP-BOXu, samozřejmě pokud ji máte zřízenou. Bohužel lze sledovat pouze obraz bez zvuku, alespoň já nevím co a jak nastavit aby šel i zvuk. Máte s tím někdo nějakou zkušenost?
    3.12.2006 14:53 Adam Reifrt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Dobry den !
    Bylo by mozne aby ste zde uvedl IP a port pro sledovani O2TV pomoci VLC, nejlepe cely prikaz ?
    
    31.8.2007 15:08 Poloman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Sniffnete si ty multicastovy adresy (hub mezi STB a Router a do toho pichnout komp s wiresharkem), meli by byt furt stejny, ct1 je myslim 239.232.0.1:8001 (pak to jde dal ..0.2:8002). Problem se zvukem resim taky, myslim, ze to jen chce nejak rozlousknout ten kodek, VLC mi pise, ze je to mp4a (coz by melo byt mpeg4 audio). Tomu zas tolik nerozumim, nicmene jeste poexperimentuju.
    31.10.2006 20:34 mnn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Je možné použiť streamovanie vo vlc tak aby príjmateľ (klient) nemusel mať vlc???

    Keď dám mmsh, tak je len video, na zvuk sa nechytá ani MPC ani WMP (samozrejme encapsulation->ASF). Keď dám niečo iné tak je len zvuk, video nič...
    Jiří Poláček avatar 31.10.2006 22:20 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Určitě mplayer by s tím měl poradit ... ;-)

    Co se týče přehrávačů pod Windows – netestoval jsem.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    31.10.2006 23:11 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    19.9.2007 14:26 maestrooo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Otazka .. da sa streamovat systemovy (globalny, vysledny) zvuk? Alebo da sa streamovat zvuk z nejakej aplikacie?
    3.12.2011 10:48 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    trochu to tu oživím dotazem ... :)

    dají se titulky vkládat ze souboru, kde je třeba jediný řádek textu, s tím že obsah souboru se občas na pozadí změní, a ve streamovaném videu se to hned projevuje?

    tedy streamuji třeba z kamery online, a podle toho jak měním obsah textového souboru, je ten text online vkládán do streamu

    diky
    3.12.2011 11:08 Jiří Snopek | skóre: 10 | blog: Jirkův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VLC - 5 (pokročilé streamování)
    Zdravim,

    v textaku to mozne nebyvalo a necekal bych to ani ted, ale mohlo by to fungovat pres telnet rozhrani, kam budete psat to, co ma byt vlozeno do videa jako text. Pokud nepujde ani to, pak bych zkusil jit cestou miseni dvou videi, kde jedno ponese jen titulky a bude vkladano do druheho s nejakym dejem. Kdyz budete potrebovat zmenit text, tak titulkove video prerusite, upravite, spustite. Neni to pekne, ale melo by to fungovat.

    Jirka

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.