Portál AbcLinuxu, 19. března 2024 10:21

BASH - I

24. 10. 2003 | Jan Fuchs
Články - BASH - I  

Nový seriál o příkazovém interpretu BASH. Najdete v něm vše od běžné práce s shellem až po psaní skriptů. Úvodní díl se věnuje editaci příkazové řádky.

Tento seriál je určen pro začátečníky. Postupně se vás pokusí naučit využívat BASH.

Obsah jednotlivých dílů

  1. Úvod, editace příkazové řádky
  2. Základní příkazy, roury a přesměrování
  3. Proměnné, podmínky a cykly
  4. Funkce a příkazy
  5. Dokumenty here, regulární výrazy
  6. Ladění skriptů, odchytávání signálů a příklady

Úvod

Bourne Again SHell je standardní interpret příkazů v Linuxu založený na Bourne shell. Funguje jako rozhraní mezi uživatelem a systémem. Jelikož je součástí GNU projektu, nebylo problémem ho portovat na unixové systémy, takže se jeho znalost uplatní i mimo Linux. Jeho funkce můžeme rozdělit na 3 základní části.

V interaktivním režimu čeká na zadání příkazu od uživatele. Příkazy mohou být buď přímo zabudované v shellu nebo samostatné programy napsané téměř v libovolném programovacím jazyku.

Pomocí systémových proměnných umožňuje přizpůsobení pracovního prostředí. Některé z těchto proměnných jsou přednastaveny systémem, ostatní nastavuje uživatel např. v inicializačních souborech při spuštění shellu.

Je to také velice mocný programovací nástroj. Když nám chybí nějaký program nemusíme ho hned psát v kompilovaném jazyku (C, C++, Ada, Java), ale je možné vyřešit náš problém vytvořením skriptu. Můžeme si tím ušetřit hodně práce a nebo právě naopak. Nejprve musíme důkladně analyzovat náš problém a zvolit správné řešení.

Zjistěte, jestli máte jako implicitní shell nastaven opravdu BASH. Možností je hned několik. Poslední příkaz zjistí, jaký shell používá implicitně váš systém.

$ echo $SHELL
/bin/bash
$ cat /etc/passwd | grep $USER
fuky:x:1000:1000:Jan Fuchs,,,:/home/fuky:/bin/bash
$ ls -l /bin/sh
lrwxrwxrwx 1 root root 4 čen 19 02:24 /bin/sh -> bash

Jestliže nemáte /bin/bash nastaven jako implicitní shell, napravte to následujícím příkazem a poté spusťte BASH, protože změny se projeví až po přihlášení.

$ usermod -s /bin/bash $USER
$ /bin/bash

Začínáme

Vypsání hodnot všech proměnných známých aktuálnímu interpretu příkazů (uvedl jsem jen některé z nich, je jich samozřejmě mnohem víc <img src=" class="emo">).

$ set
BASH=/bin/bash
LANG=cs_CZ
PS1='$ '
PS2='> '
PS4='+ '
_=noclobber

Proměnná $PS1 definuje tvar primárního promptu (zobrazuje se, když shell čeká na zadání příkazu). V definici tvaru proměnných $PSn (n = 1, 2, 3, 4) můžeme použít sekvence se speciálním významem. Ukážeme si pouze některé z nich.

$ PS1='[\t] \W\$ '
[17:20:20] bash$

Proměnná $PS2 je tvar sekundárního promptu (zobrazuje se když shell čeká na dokončení příkazu). Chcete-li pokračovat v zadávání příkazu na dalším řádku, stačí napsat \ a stisknout ENTER. Středník použijete při spušťení více příkazů najednou.

$ echo "Na dalším řádku je výpis příkazu who"; \
> who
Na dalším řádku je výpis příkazu who
fuky    tty1    Oct 18 10:37

Vypsání nastavení různých módů interpretu (uvedl jsem jen dva, je jich opět mnohem víc). Druhý příkaz zapíná mód vi a poslední ho znovu vypíná (takovýmto způsobem lze nastavit všechny módy).

$ set -o
history on
emacs on
$ set -o vi
$ set +o vi

Běžící program můžeme ukončit stiskem CTRL+c a standardní vstup (např. v níže uvedeném příkladu) můžeme ukončit stiskem CTRL+d, ale nejdříve musíme přejít na nový řádek.

$ wc
První, druhé, třetí,
čtvrté, páté, šesté,
sedmé
     3     7     48

Procesy a signály

Každý proces má svůj jedinečný identifikátor PID. Spuštěný proces je závislý na svém rodiči (na procesu, ze kterého byl spuštěn). Při ukončení rodiče budou automaticky ukončeni i všichni potomci. Pomocí příkazu nohup zajistíme nezávislost pro nově spouštěný proces a pomocí & ho spustíme na pozadí.

$ nohup ./skript.sh &
[5] 3043
$ nohup: appending output to `nohup.out'

V případě, že nyní ukončíme shell, bude proces s PID 3043 (náš skript) dál pracovat. Proces můžeme ukončit zasláním SIGTERM (dovolí procesu uložit data na disk a dobrovolně se ukončit), ale tento signál může proces ignorovat. Existují dva signály, které ignorovat nemůže, SIGSTOP (pozastaví proces) a SIGKILL (bez milosti proces zabije). Pro zaslání signálu můžeme použít kill nebo killall (POZOR ukončí všechny procesy zadaného názvu!). Použití ukazují následující příkazy (použijeme jeden z nich).

$ kill -SIGKILL 3043
$ killall -KILL skript.sh
[2]    Zabit (SIGKILL)     ./skript.sh

Stiskem CTRL+z zašleme právě běžícímu procesu signál SIGSTOP, zadáním příkazu fg ho opět probudíme a je-li proces na pozadí, umístí ho na popředí. Příkazem bg přesuneme naopak proces na pozadí. Nezadáme-li identifikátor procesu, je použit poslední použitý identifikátor v rámci aktivního shellu.

$ mp3blaster

[1]+  Stopped        mp3blaster
$ fg
mp3blaster
$ ./skript.sh

[2]+  Stopped        ./skript.sh
$ bg
[2]+ ./skript.sh &
$ fg 2
./skript.sh

Speciální soubory

Editace příkazové řádky

Lze jí editovat jako ve dvou nejpoužívanějších (dle mého názoru i nejlepších) textových editorech vi, Emacs (není to "pouze" textový editor). Implicitní je mód emacs <img src=" class="emo">. Zmíním pouze několik příkazů jako ukázku, zbytek si můžete dohledat v dokumentaci.

Než začnete zkoušet klávesové zkratky, ověřte si, jestli máte zapnutý mód emacs, případně ho zapněte.

$ set -o emacs

Klávesových zkratek a příkazů je opravdu hodně. Ale nemějte strach, časem vám přejdou do krve a znalost těch nejdůležitějších (z vašeho úhlu pohledu) se pro vás stane samozřejmostí. Když provádíte nějakou činnost v systému, vždy se ji snažte provádět co nejefektivnějším a nejrychlejším způsobem. Zkuste se zamyslet, jestli by to nešlo udělat lépe.

Své nové objevy si poznamenávejte na papír, který nechávejte ležet vedle klávesnice. Budete to mít všechno hezky po ruce, než si to potřebné pro vás častým používáním zapamatujete. Tak vám z papíru budou postupně některé věci ubývat a nové zase přibývat.

Seriál BASH (dílů: 6)

První díl: BASH - I, poslední díl: BASH - VI.
Následující díl: BASH - II

Související články

BASH - II
BASH - III
BASH - IV
BASH - V
BASH - VI

Odkazy a zdroje

BASH - GNU Project

Další články z této rubriky

VDR a DVB-T2, část 2.
VDR a DVB-T2, část 1.
Šifrovaný Proxmox VE 6: ZFS, LUKS, systemd_boot a Dropbear
MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
Syncthing

Diskuse k tomuto článku

24.10.2003 09:29 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše esc, zjištění bashe, mazání
Namísto Esc foo obvykle funguje Alt-foo, nemáte-li úplně hloupý terminál. Klasická metoda zjištění, zda je právě běžící shell bash, je Ctrl-x Ctrl-v, jež v bashi vypíše verzi, např. GNU bash, version 2.05b.0(1)-release (i686-pc-linux-gnu) Mazání ,slov` je trochu matoucí, protože slova existují dvoje (a) slova (words), což jsou spojité sekvence alfanumerických znaků (b) unixová slova (unix words), což jsou spojité sekvence nemezerových znaků. Takže Ctrl-w maže nalevo stojící unixové slovo, zatímco Alt-BS maže nalevo stojící slovo, ostatní uvedené zkratky fungují na slovech.
27.10.2003 15:14 Maud Lebowski
Rozbalit Rozbalit vše subshell misto nohup
jina metoda umoznujici provadet prikaz i po skonceni shellu je subhesll: ( prikaz.sh >& output )
14.11.2003 01:40 Jiri Mares
Rozbalit Rozbalit vše Co kdyz nefunguje ctrl+z?
V shellu jsem spustil sqlplus pro oracla a v nem nejaky skriptik, ktery ma neco delat. Protoze mu to ale asi bude trvat dost dlouho, chtel bych se odhlasit, ale pritom bych rad, aby spusteny proces pokracoval. Asi by fungovalo Ctrl+Z a pote "bg" ... jenze sqlplus mi na ctrl+z nereaguje a zustava stale v popredi. Je nejaka jina cesta, jak proces nasilne odsunout na pozadi?
16.11.2003 13:32 purporteX
Rozbalit Rozbalit vše Co kdyz nefunguje ctrl+z?
Pouzijte "screen".
27.2.2007 12:09 Nes | skóre: 20 | blog: Nes
Rozbalit Rozbalit vše Re: BASH - I
byl mi doporucen tento clanek a narazil jsem hned v uvodu na problem - jak zjistit jaky je implicitni shell -

$ echo $SHELL
/bin/bash
$ cat /etc/passwd | grep $USER
fuky:x:1000:1000:Jan Fuchs,,,:/home/fuky:/bin/bash
$ ls -l /bin/sh
lrwxrwxrwx 1 root root 4 čen 19 02:24 /bin/sh -> bash

zkousel jsem to zadat do konzole - jak poradcich, tak i cele najednou a porad jen command not found....

Asi to nemam cpat do konzole, ale jinam, ze?
ICQ 454104749 zacatecnik v debianu 64 bit, mala znalost anglictiny
27.2.2007 20:02 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
Rozbalit Rozbalit vše Re: BASH - I

Všimni si, že je na konzoli před blikajícím kurzorem znak $ nebo #. Znak dolaru tě informuje o tom, že jsi "obyčejný uživatel" a znak zahrádka o tom, že jsi root (tj. máš neomezená práva, tutíž můžeš konfigurovat přípdaně zničit systém jak si Ti jen zlíbí).

Před každým příkazem tedy píši tento znak, aby jsem odlišil příkaz od výstupu a naznačil jaká oprávnění musím pro jeho spuštění mít. Např. aby jsem mohl spustit příkaz usermod musím mít rootovská oprávnění.

Takže zadej příkaz:

echo $SHELL

A s velkou pravděpodobností dostaneš odpověď (tj. Tvůj shell):

/bin/bash

Už je Ti to jasné?

7.9.2012 15:10 afaj
Rozbalit Rozbalit vše Re: BASH - I
Nač zde jsou procesy a signaly, kdyz ani nevime jeste jak si ty procesy vypsat! Jenom jste me popletli.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.