abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (61%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 435 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Fonty v Mozille - III

    10. 9. 2002 | Ondřej Prokop | Návody | 15350×

    aneb jde to i bez Truetype
    Úvod

    Pro tento článek byla použita distribuce SuSE 8.0, situace v jiných distribucích je však podobná.

    V předešlých článcích (1, 2) jsme si ukázali, jak nastavit vzhled písma v prohlížeči Mozilla pomocí TTF fontů Microsoft. Bohužel tyto fonty již nejsou dostupné na WWW stránkách. Proto jsem hledal jiné řešení a výsledek je překvapující.

    Po standardní instalaci SuSE 8.0 a instalaci Mozilly vypadají stránky www.zive.cz zhruba takhle:


    Výsledek je otřesný a naprosto nepoužitelný, začínající uživatel, který si nainstaluje tuto distribuci Linuxu pro vyzkoušení, se podle mého názoru vrátí ke svým Windows a bude si myslet o Linuxové komunitě, že snad není normální.

    Další řešení

    Náprava je jednoduchá. Firma SuSE se asi rozhodla nahradit kvalitu kvantitou, a proto ve standardní instalaci najdeme mnoho různých fontů v kodování ISO-8859-2. Navíc jsou jména fontů aliasovány, takže najdeme ve výpisu fontů např courier new, což je název Microsoftího fontu, který samozřejmě v systému není.

    Po odstranění těchto balíků:

    • ifnteuro
    • xfntl2
    • xfntscl
    • xfntscl2
    a restartu bude vypadat výsledek zobrazení takto:

    Stále nic moc, ale stačí nastavit minimální velikost fontu na 12. (Edit/Preferences/Appearance/Fonts/Minimum font size). Výsledek:

    Poznámka: škoda, že jsem neudělal náhled u prvního obrázku s nastavenou min. velikostí fontu, ono to vypadá ještě hůř než první obrázek.

    Nastavení fontu jsem ponechal na původních hodnotách:

    Zkuste porovnat stránky Tiscali s TrueType fonty a dnešními úpravami.

    Závěr

    Situace v Linuxu v oblasti fontů není nijak růžová, uživatelé stále narážejí na problémy se zobrazováním a kódováním fontů. Myslím si, že postup Microsoftu ve Windows je správný. Windows 3.11 - XP obsahují cca 5 základních druhů písma a aplikace spoléhají, že v systému jsou. V Linuxu máme na výběr z mnoha fontů, ale každá aplikace chce svůj font a když v systému chybí, tak použije první font, na který přijde, takže výsledek je potom strašný. Názvy písem jsou různě aliasovány, z čehož vznikne hotový guláš.

    Přeji si, aby byly v každé linuxové distribuci základní druhy písma stejné a aby všechny aplikace tyto písma využívaly. Jestli bude někdo chtít si nainstaloval další druhy písma a používat je v aplikacích, je to jen otázka jeho vlastního uvážení a volby.

           

    Hodnocení: 37 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.9.2002 17:13 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše ??
    Mozna jsem neco prehledl ci se mne vykourilo z hlavy, ale kdyz ja instaloval SuSE 8.0, byly fonty v Mozille (ale i jinde) hned napoprve vcelku k svetu (prednastaveny Adobe)... Snad jedine minimalni velikost fontu jsem nastavoval.... Tu hruzu z prvniho obrazku jsem zazil naposled u RedHatu :-))
    22.2.2003 01:27 vn
    Rozbalit Rozbalit vše nefacha
    mam RH 8.0 a mozillu s xft. v Rh 8.0 se nepouziva na fonty XF86 ale XFS. Nasledoval jsem popisu ale bohuzel stale nemam v mozille navyber ty MS fonty..co stim ? ;( vyhlazene vypadaj ty linuxove taky good, ale stranky nevypadaj tak jak by meli.. neexistuje nakej soft co by to proste nastavil ? ukazal bych mu cestu a on by to tomu XFS nejak narval ? :( vn@kamarad.cz
    11.9.2002 11:13 Kocour_easy
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    Zdravim, mam Red Hat 7.3+mozila 1.1b .Podarilo se mi nakonfigurovat TTF v mozille.Akorat fonty v zahlavi(FILE/EDIT/VIEW....) jsou velice male a nevim kde toto zvetsit. DIK
    11.9.2002 16:11 RaBL
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    Mam podobny problem - fonty v menu jsou hnusne a kostrbate. Kdyby nekdo poradil jak na to, byl bych take velice vdecny. Pouzivam RH 7.3 + Mozilla 1.1.
    20.9.2002 10:49 BoodOk
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    ~/.mozilla/default/blebleble/chrome/userChrome.css
    Co se tyce nastaveni minimalni velikosti fontu. Doporucuji neponechavat nastaveni DPI na systemu, ale pouzit mozilli pravitko.
    12.9.2002 14:04 Coolman | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    A pouzivas KDE nebo GNOME? Tyto polozky "obhospodaruji" spravci oken, tak hledej tam.
    12.9.2002 22:28 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    zdravim,myslim ze musi byt neco s mozillou 1.1 :-),verze 1.0 vypadala uplne super,ale po instalaci 1.1 se to zmrsilo :-( trosku sem se hrabal ve skinu takze uz to je skoro vsude v poradku...ale stejne,asi zmenili(tzn. zacli pouzivat jine) nejake "defaultni" pismo
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    17.9.2002 00:12 tomas jedno
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    Zdravim, velikost pismen v zahlavi zmenis v: /usr/lib/mozilla-1.1/defaults/pref/unix.js a radka : // below a certian pixel size outline scaled fonts produce poor results pref("font.scale.outline.min", 12); teda alespon u mne to je fcni
    18.9.2002 09:09 kocour_easy
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty v zahlavi
    Nakonec jsem to vyresil, ze nepouzival jsem rpm pro red-hat 7.3 ale stahnul jsem si mozil-sea instalator a uz je vse v poradku.
    11.9.2002 14:14 BruXy (bruxy_at_regnet_dot_cz)
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty
    Dobry den, fonty od M$ nejsou zase tak uplne nedostupne, jak by si nekdo mohl myslet, archiv je napr. ZDE. A primo na strankach M$ je z fontu k dispozici jeste tohle a taky toto. Snad si z toho vyberete :)
    20.9.2002 10:50 BoodOk
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty
    A mimoto je ma asi milion lidi v masinach :-))
    20.9.2002 11:27 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty
    A je to pak pravne ciste ??? Kdyz ty fonty bude nekdo kopirovat z Windozove masiny ? Chce to se bez nich obejit.. Ostatne soudim, ze Adobe fonty (Helvetica, Times, Courier), ktere jsou v distribucich, nejsou spatne... -> MS fonty nepotrebuji. Ale je pravda, ze zrovna ve fontech sila Linuxu nespociva :-].
    28.9.2002 13:33 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty
    Zajímavá otázka: mám-li licienci na Windows 98SE a používám-li fonty z nich (i) v Linuxu, je to právně v pořádku? IMHO ano, ale nejsem právník... Řekněme, že Windows nemám. Stáhnu si MSIE 5.5 a ty fonty vyextrahuju z jeho CABů. Právo používat ty fonty bych měl mít (mám právo používat MSIE, jehož jsou součástí). Je to v pořádku?
    11.9.2002 21:13 RedDragon
    Rozbalit Rozbalit vše pomale rolovani stranky
    Na nekterych strankach (napr. na LinuxZone) pri zobrazeni s vyhlazenym pismem je vertikalni rolovani priserne pomale. Muze za to pouzity vyhlazovaci algoritmus? A jde nejak v Mozille omezit velikost pisma, ktere se jeste vyhladi, a ktere ne? (Pokusy s nastavenim XftConfig selhaly.)
    16.9.2002 12:41 Milan
    Rozbalit Rozbalit vše pomale rolovani stranky
    Jak vubec zaptnout antialiasing v mozille? Pouzivam originalni stahnutou z mozilla.org. Diky
    16.9.2002 15:15 ienik
    Rozbalit Rozbalit vše pomale rolovani stranky
    Takze - nastavil jsem fonty tak jako v clanku a nic.. musel jsem nakonec vypnout podporu systemovych fontu (ci jak se ta potvora tam dole v dialogu nazyva) a ono to zaclo fungovat.. pouzivam latest build stahnuty skriptem getmoz (nekde na netu .je..) Jinak distribuce je RedHat 7.3 a zadne extra fonty dodavany nebyly... enjoy
    9.10.2002 13:11 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše AA fonty v Mandrake 9.0
    mam problem s antialiasovanymi fontami v mandrake 9.0. Screenshoty na prilozenych obrazkoch:

    mozilla, xfree, freetype, atd. z distribucie mandrake, drivery nvidia z oficialnej stranky NVIDIE, fonty ttf od microsoftu - vysledok : screenshot, fonty su kostrbate, zle citatelne najma mensie velkosti

    kdezto na abclinuxu.cz som nasiel : screenshot ale mne sa to vsetkymi dostupnymi navodmi, howtos nepodarilo skusal som vypnut xfs, pridat fontpath do XF86Configu, menit driver grafickej, no stale nic

    presne ten isty problem mam v openoffice : screenshot
    26.12.2002 00:28 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše AA fonty v Mandrake 9.0
    ja mam tiez Mandrake 9 a OpenOffice vyzera presne ako ten vas, teda straasne:( Ine programy ale vyzeraju celkom slusne. Na linux som presiel asi pred tyzdnom a jednu z prvych veci som si vsimol prave tie nestastne a zle citatelne fonty.
    22.11.2002 19:32 becher
    Rozbalit Rozbalit vše Fajn
    Fonty jsme instaloval v Kde 3.0 pres Ovladaci centrum -> System -> Instalator pismen a v Mozille (1.0.1) jsem nastavil druhy fontu podle clanku Truetype fonty v Mozille I a vypada to slusne.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.