Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 08:52

Netrunner 13.06 Enigma

2. 10. 2013 | David Kolibáč
Články - Netrunner 13.06 Enigma  

Přijde vám, že různých derivátů Ubuntu je nějak mnoho? Pojďme se podívat na další! Jmenuje se Netrunner a má docela nezvyklou výchozí konfiguraci včetně vyladěného KDE Plasma Desktopu. V jedné verzi navíc nabádá k propojení osobního počítače s různými službami, v druhé (vlastně v oficiálním spinu) naopak nahrazuje proprietární komunikační služby anonymizačním nástrojem Tor, šifrovacími doplňky apod.

Obvykle používám distribuce založené na Ubuntu, protože oceňuji snadnou dostupnost softwaru — ať už z oficiálních repozitářů, skrze PPA nebo přímo od vývojářů (typickým příkladem jsou hry v Humble Indie Bundle). Preferuji prostředí KDE Plasma Desktop, což jasně vede k volbě Kubuntu, a současně se mi zamlouvají předinstalované kodeky v Linux Mintu. Proto se nabízí Linux Mint KDE Edition. Háček je v tom, že tato komunitní edice má zpoždění nejen oproti vydání Ubuntu, jako je tomu v případě Mintu, ale i oproti Mintu samotnému. Například Linux Mint 15 KDE Edition vyšel 21. července, tedy skoro dva měsíce po Mintu 15 a tři měsíce po Kubuntu 13.04. Přitom pevné datum vydání nebylo stanoveno a Linux Mint oficiálně nepodporuje povýšení na novější vydání.

A teď něco úplně jiného… V souvislosti s KDE jste možná zaslechli o firmě Blue Systems. Tato německá společnost sponzoruje zmíněný Mint KDE Edition, a také Kubuntu — od doby, kdy Canonical přenechal Kubuntu zcela komunitě. Dále také zaměstnává Martina Gräßlina, hlavního vývojáře správce oken KWin. Jak to sem má zapadat? Inu, další aktivitou Blue Systems je udržování vlastního derivátu Kubuntu — Netrunner, jímž se zde také budeme zabývat.

Netrunner je zajímavý především volbou předinstalovaného softwaru, výchozí konfigurací prostředí KDE Plasma a v neposlední řadě také integrací s online službami. Od odpovídajícího spinu Mintu se liší také tím, že vychází ve stanovený den zhruba dva měsíce po Kubuntu, ačkoliv poslední verze 13.06 Enigma, které je článek věnován, měla kvůli technickým komplikacím několik týdnů zpoždění — ale zdržení za účelem vyladění stability se dá chápat i pozitivně.

Na webu jsou ke stažení zhruba 1,3GiB obrazy pro x86 a x86_64. Po stažení si ISO zapište obvyklým způsobem (tj. pomocí unetbootin nebo ekvivalentního nástroje) na flešku, příp. vypalte na DVD, pokud stále holdujete optickým kotoučům.

K dispozici jsou ve skutečnosti dvě varianty Netrunneru — běžná a zatím spíše experimentální Stealth edition. Rozdíl je v komunikačních nástrojích a integraci s online službami, ale o tom až dále.

Netrunner 13.06 Enigma: live systém Netrunner 13.06 Enigma Stealth Edition

Netrunner jsem rozhodl vyzkoušet a používám na dvou počítačích. První z nich je Lenovo ThinkPad X200T (Intel GMA 4500MHD a další docela dobře podporovaný hardware od Intelu), kde jsem nenarazil na nejmenší problém. Horší to bylo na druhém počítači (Intel Pentium G2030 a základní deska ASRock H77 Pro4/MVP s IGP a vypnutým Secure Bootem). Tam se mi systém vůbec nepodařilo spustit, pomohla až výměna klávesnice Noppoo Choc Mini, která není podporována v OS X, ale jinde s ní problémy nebývají, za jinou. Když už Netrunner naběhl včetně uživatelského rozhraní, obraz na jednom monitoru byl posunutý a zobrazovaly se na něm artefakty. Jakákoliv změna nastavení displejů pak vedla k totálnímu rozsypání obrazu na několik desítek sekund, načež se obraz občas nečekaně spravil. S tím jsem se dosud nesetkal. Jinak jsem měl před sebou živé prostředí připravené k používání nebo instalaci.

Instalátor je převzatý z Kubuntu, jen se změněným logem distribuce a některými texty, jež ale nejsou přeloženy do češtiny. Po nastavení oddílů na disku se data hned začnou kopírovat, zatímco si uživatel nastavuje detaily jako časová zóna, rozložení klávesnice nebo heslo — stejně jako u (většiny) ostatních derivátů Ubuntu. Drobný háček spočíval v tom, že instalátor se jednou snažil vnutit mi instalaci na externí pevný disk, který jsem měl náhodou připojený. Disk jsem prostě odpojil, jal se instalátor vypnout a zapnout, načež vše fungovalo korektně. Má jediná další připomínka je kosmetického rázu: na obrázcích si můžete všimnout oříznutí popisku aktuální fáze instalace.

Instalátor Instalátor Instalátor Instalátor Instalátor Instalátor Instalátor Instalátor Instalátor

Jednou ze zajímavostí Netrunneru je netradičně nastavené prostředí KDE Plasma. Na první pohled do očí udeří výraznější tapeta (a vzhled správce přihlášení LightDM), množství kompozitních efektů a prvky připomínající uživatelské rozhraní Aero z MS Windows Vista/7 nejen vzhledem, ale i ovládáním.

KDE Plasma

Výchozí dekorace oken je FormaN s obrovskými tlačítky (naštěstí jdou zmenšit). V nabídce najdeme také seven, MetroDark a deKorator s motivy ElementalOSX a Windows3.1 — už z názvů je zřejmé, odkud vítr vane. Naštěstí nechybí ani Oxygen, QtCurve a Plastik, pokud nemáte potřebu napodobovat vzhled jiných systémů. V motivu vzhledu samotného uživatelského rozhraní a výběru ikon už se experimenty nekonají, výchozí je Oxygen. Barevné schéma je vlastní, světlé, ale přitom laděné do mírně tmavších odstínů šedé a modré než Oxygen. Na ploše (resp. v Plasma Shellu) byl zvolen Glassified, který koresponduje s výchozí dekorací oken. Nejsem příznivcem průsvitnosti, proto oceňuji více připravených motivů včetně kontrastního Androbitu a Caledonie, pak jsou tu ještě navíc průhledné Invisible a Plasma7.

Nastavení vzhledu: dekorace oken Nastavení vzhledu: Plasma

Překvapilo mě, že si vývojáři dovolili povolit ve výchozím stavu tolik kompozitních efektů včetně průhlednosti a rozmazání. A co mě překvapilo ještě víc, manipulace s okny je přesto naprosto plynulá. Vlastně bych se ani nemusel divit, když je to uvedeno v oznámení vydání:

Improved KWin performance, so full transparency fx work on most lower end machines

Při zkoumavějším pohledu na prostředí si všimneme dalších změn, z nichž některé ani nelze označit za drobnosti. Namátkou, hlavní nabídka je klasická ve stylu MS Windows 95, nikoliv ta novější s drobečkovou navigací a textovým vyhledáváním, změnit typ nabídky je však maličkost. Připravena je jak ta výchozí v KDE4, tak i Lancelot a Homerun.

Zmizela ikonka kešu přepínající aktivity. Taktéž byla ikona aktivit na panelu nahrazena — pro mě trošku nepochopitelně — ikonkou vyvolávající KRunner, který primárně slouží ke spouštění aplikací pomocí klávesnice. Možná to není zcela praktické, ale jde o dobrý způsob, jak uživatelům tuto funkcionalitu vůbec ukázat.

Plocha je ve výchozím stavu jen jedna. Je na ní pohled na složku. Zajetím kurzoru do pravého spodního rohu se zobrazí plocha, opětovným najetím tamtéž se okna opět ukážou.

Výchozí podoba plochy

Podobně je na panelu ikonka vysouvající emulátor terminálu Yakuake. Ano, Yakuake nemusíte instalovat sami!

Yakuake

Nastavení systému je uspořádáno jinak než ve výchozí podobě známé z upstreamu. Spousta kategorií někam zmizela, takže to vypadá skoro jako v GNOME. Kampak se nám ty položky schovaly? Naštěstí neumřely, nýbrž jsou ukryté pod kryptickým názvem Other. Najdeme tam nevyužité aktivity, vypnutý Nepomuk aj.

Nastavení systému ve zjednodušené podobě Ukryté položky v Nastavení systému

Klíčenka KWallet je ve výchozím stavu aktivní.

Textový editor Kate má místo vertikálního posuvníku “minimapu” aktuálního souboru.

Kate, všimněte si minimapky místo vertikálního posuvníku

Pro otevření adresářů nebo souborů se ve správci souborů používá dvojklik jako v MS Windows. Tomu odpovídají i velké ikonky. Jen považuji za matoucí to, že výchozí správce souborů je Dolphin, ale přes ikonku My Computer na ploše se spustí Konqueror, ve kterém jde také manipulovat se soubory, leč hlavní nabídka je ve výchozím stavu skrytá.

Přehled My Computer v Konqueroru Dolphin a Konqueror vedle sebe

Tím jsme se pomalu dostali k výběru aplikací. Předinstalované aplikace pochopitelně nejsou právě ty, které musíme používat. Samozřejmě si můžeme nainstalovat cokoliv z repozitářů Ubuntu atp. Netrunner po Ubuntu podědil apt-get i aptitude, pro správu balíčků skrze grafické uživatelské rozhraní nechybí pro Kubuntu vyvinutý Muon, ani klasický Synaptic, na čemž je vidět, že vývojáři se neštítí aplikací používajících GTK. Na takovou dualitu ještě narazíme.

Obchod s aplikacemi Muon: výpis aplikací Obchod s aplikacemi Muon: popis aplikace Obchod s aplikacemi Muon: správa zdrojů Správce balíčků Muon

Takže aplikace. Vesměs jsou to ty z projektu KDE. Navíc samozřejmě nechybí LibreOffice, ale dále to bude zajímavé, třeba taková Krita i GIMP současně mohou někoho zaskočit. Pak jsou to nástroje, které bych jako předinstalované nečekal, např. AcetoneISO pro manipulaci s obrazy optických médií, video střižna Kdenlive nebo RecordMyDesktop pořizující záznam dění na obrazovce. Nebo takový VirtualBox a Dosbox, minulé vydání dokonce obsahovalo Wine — v současné verzi se už na něj ale místo nenašlo, protože prý přestává být relevantní, mj. vzhledem k dostupnosti Steamu pro GNU/Linux… a Netrunner obsahuje aspoň instalátor Steamu, když nemůže distribuovat Steam jako takový. Když jsme u těch her, Netrunner má ve výchozí instalaci nejen část balíku KDE Games, ale i Nibbles, šachový simulátor GNOME Chess a sadu karetních her AisleRiot taktéž z GNOME (!) — už tak relativně velký výběr odpočinkových/deskových her doplňují Frozen Bubble a další.

Samozřejmě není problém otevřít většinu souborů v běžných formátech jako PDF, JPEG atd. Poněkud mě zaskočilo otevírání Adobe DNG v kreslící aplikaci Krita, naštěstí ovšem nedošlo na zvěrstva jako otevírání PDF v Gimpu nebo obrázků ve formátu PNG v Okularu, tedy prohlížeči dokumentů určených pro tisk (PDF, PostScript) a knih (EPUB). I s tím se občas na jiných systémech potkám. Hlavně mě ale zajímalo, jak je to s multimédii, kterážto oblast je zamořena proprietárními kodeky. Hudbu v MP3 i WMA jsem přehrál — otevírá se v přehrávači Qmmp, což je trošku překvapivé, jelikož ten má uživatelské rozhraní kopírující WinAmp, tj. nezapadající mezi ostatní aplikace KDE. Kontextová nabídka přitom vůbec nenabídne nainstalovaný hudební přehrávač a správce sbírky Tomahawk. Jen VLC, které se také používá pro přehrávání videa, v tomto ohledu jsem s H.264 ani MPEG4 nenarazil. Mimochodem, možná vás (ne)potěší, že aktuální verze Netrunneru neobsahuje Pulse Audio, využívá se přímo ALSA.

Přehrávání videa ve VLC na výchozím systému Pro přehrávání hudby se nabídne pouze Qmmp a VLC

Webový prohlížeč a různé internetové služby jsem si nechával na konec, a to také z toho důvodu, že v tomto ohledu se odlišuje Stealth edice od běžného vydání. Společný je v tomto směru vlastně jen “kecálek” Pidgin, který je ovšem ve spinu zaměřeném na soukromí navíc připravený na šifrování, a webový prohlížeč Firefox — mimochodem integrovaný do prostředí, např. používá odpovídající souborový dialog. V případě Firefoxu také stojí za zmínku motiv vzhledu Qute3++ a předinstalované doplňky, jejichž výběr chválím: Adblock Plus, Add to Search Bar, Download Helper a ProxTube. Ve Stealth edici je dále doplňují FoxyProxy Basic, HTTPS Everywhere a NoScript. Dodávám ještě, že nechybí Adobe Flash a výchozí vyhledávač je Google, resp. DuckDuckGo.

Předinstalované doplňky ve Firefoxu na Enigmě SE

Věc, která v Stealth spinu chybí, jsou Web Accounts. V podstatě jde o synchronizaci desktopu s online službami. Z nabízeného Google, Facebooku a ownCloudu (příp. provozovaného Blue Systems a dostupného pod Runners-ID) jsem zkoušel pouze účet u Google. Po přihlášení se mi přidal odpovídající účet na Google Hangouts do dalšího “kecálka” KDE-Telepathy a kalendář s kontakty do aplikace Kontact. Jde tedy pouze o záležitosti využívající Akonadi — integrace s výchozím e-mailovým klientem Thunderbird není žádná, s jeho kalendářem Lightning nápodobně. V případě ownCloudu by se vlastně měla ještě v Dolphinu přidat složka s vašimi soubory na vzdáleném úložišti.

Nastavení Web Accounts Nastavení Web Accounts Nastavení Web Accounts

Další integrace s cloudem se skrývá ve spouštěči v kategorii Web-Apps… ve skutečnosti ale jde pouze o odkazy na webové stránky, které se otevřou ve webovém prohlížeči. Nejvíce mě z nich zaujal web, který není notoricky známý, a sice Jack’n’Joe, skrze nějž můžete “jedním kliknutím” instalovat aplikace do distribucí založených na Debianu či Ubuntu. O poznání zajímavější je ale služba Firefox Marketplace, kterou také najdeme ve spouštěči aplikací. Tentokrát jde o “obchod” s aplikacemi v HTML5 určenými primárně pro FirefoxOS, v praxi ovšem na desktopu připomene spíše Mozilla Prism a Adobe AIR. Tyto webové aplikace jsou pak opět přístupné přes spouštěč aplikací.

Firefox Marketplace

Normální verze oproti té stealth obsahuje také Skype, IRC klienta Konversation a kfilebox, jenž slouží k integraci s Dropboxem. S výjimkou Konversation nic nečekaného. Tolik k tomu, co Stealth spin nemá. Teď naopak stručně k tomu, co je v něm navíc. Je to jednak KGpg a integrace OpenGPG v Thunderbirdu, jednak anonymizační software Tor (s GUI Vitalia) a konečně komunikační nástroj Jitsi. To jsou ale témata přesahující rozsah tohoto článku.

V článku jsem zmínil několik úprav charakteristických pro Netrunner, ty jsou vesměs udržovány v distribučním repozitáři. Několik jsem jich také nezmínil, třeba samba-mounter, který má usnadnit připojení síťového úložiště — kterým ovšem nedisponuji, tudíž tuto funkcionalitu nemůžu vyzkoušet.

Závěrem bych chci jen podotknout, že mě těší, že jsem na Netrunner narazil. Je to po čakře zase jiný pohled na to, jak lze vyladit prostředí KDE Plasma, a jestliže se podaří vyhladit neopracované hrany, půjde o zajímavou alternativu k Linux Mintu KDE Edition.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

Diskuse k tomuto článku

2.10.2013 15:58 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Překvapilo mě, že si vývojáři dovolili povolit ve výchozím stavu tolik kompozitních efektů včetně průhlednosti a rozmazání. A co mě překvapilo ještě víc, manipulace s okny je přesto naprosto plynulá. Vlastně bych se ani nemusel divit, když je to uvedeno v oznámení vydání:
Improved KWin performance, so full transparency fx work on most lower end machines
Máte představu jak se toho dá dosáhnout? novější KWin?
Fluttershy, yay! avatar 2.10.2013 16:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Budou to nějaké patche mimo upstream, ale konkrétně jsem to nenašel, ač jsem hledal.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Fluttershy, yay! avatar 2.10.2013 16:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
...a na GitHubu to nevidím.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
2.10.2013 17:10 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Používám už léta openSUSE KDE a tak mne by zajímalo kde tu rychlost mohli nahnat. A je li to transportovatelné do jiného distra.
2.10.2013 16:27 hu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Stejně to vypadá hnusně...
gtz avatar 3.10.2013 19:48 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Tak co našel jsi jak a čím jsou KDEčka takto urychlená?
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
4.10.2013 23:31 Rovano
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Nebude to jen tím, že jsi to zkoušel s intel grafikama a KDE 4.10+? Několik posledních vydání(4.10, 4.11) dost pracovali na Kwinu apod. Poslední "zrychlení" jsem evidoval s KDE 4.11.x(věci, co zůstali původní-intel grafika se starším ovladačem 2.20.19 a starším jádrem 3.7=výchozí v posledním stable OpenSuse).
gtz avatar 5.10.2013 01:20 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Já jsem to zkoušel na starším železe, s 4.11 verzí a s Nvidií a zrychlení jsem nepozoroval. 4.11 z repistářů OSS. Jádro poslední 3.7.x (poslední update 3.7.10-1.16)
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
5.10.2013 08:51 Rovano
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
A máš povolený Open GL core 3.1? Protože když vyloženě přepínám Kwin mezi 2.1 core a 3.1 a pak to sleduju pouhým okem, vidím velkej rozdíl.
5.10.2013 14:42 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
jak se to nastavuje?
6.10.2013 00:23 Rovano
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
No normálně v nastavení systému.. efekty..či jak se to teď jmenuje... a tam na poslední záložce, pokud máš KDE 4.11, uvidíš Open GL core, tearing vsync, experimentální barvy atd.
6.10.2013 12:54 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Příloha:
Tam jsem byl. Ale nic z toho mi nedávalo smysl, že přepínám mezi 2.1 a 3.1. Takže povolení 3.1 znamená fakticky nepoužít shadery OpenGL 2?
gtz avatar 6.10.2013 16:28 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Já už si tím prošel taky a odklikal jsem to a to a rychlost byla stejná. Zkoušel jsem to pro jistotu na novém uživateli, abych si něco nedoprznil.

No asi sosnu tu jejich verzi a kouknu se jak je to nastavené oproti susáčovi.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
6.10.2013 16:43 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Dej pak vědět, budu rád. Nemám teď sílu se hrabat v ještě další distribuci. Moje studijní distro je teď BackTrack.
gtz avatar 7.10.2013 15:43 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Nepoužitelné.

Stáhnul jsem poslední verzi co byla přes unetbootin jsem to poslal na USB disk, zkoušel jsem to na 3 konfiguracích:

  • Virtuál VMWARE
  • (dal jsem mu 2GB ramky, disk a po spuštění to jelo-blikalo a naběh obraz z dob CGA - samá kostička, artefakt o obrazu nemůže být řeč - )
  • Testovací mašina P4/NVIDIA
  • dtto to samé
  • Boot z USB z produkční mašiny
  • T8100, 4GB, vrazil jsem USB a výsledek byl o něco lepší, ale plasma se asi 3x odporoučela takže nic.
Virtuál byl na provozní mašině a obraz byl skoro o hownech.

Anijá nemám čas zkoumat toto Buntu, takže snad někdy přístě.

Změnil jsem pak na testovacím stroji v dialogu kde opengl na V 3.1 + native a zrychlení je zhruba 5%-10%.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
gtz avatar 8.10.2013 00:25 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
No já používám XFCE se správcem kwin a na něm pozoruji cca 10-15% urychlení grafických operací poté co jsem to přepnul na 3.1. KDE 4.11.X co mám ze stable repos jsou možná o chlup rychlejší, ale není to co bych si představoval.

Netrunner jsem zkoušel znovu přes VirtulBox a dopadlo to stejně jak v případě když jsem to zkoušel na VmWare. Tedy grafika == pixelový čaj. Že by grafika (nvidia FX na testovacím popř. AMD RADEON SE na NTB)?
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
gtz avatar 5.10.2013 17:57 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Já tam vidím -> 2.1.2 NVIDIA 173.14.37

Jak tam nacpat tu 3.1 ? Díky
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
3.10.2013 08:54 Honz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jak se pozná vyladěné KDE od nevyladěného...?
3.10.2013 15:17 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zajímavé, ale nic než vzhled a pár doinstalovanch aplikací. Rád bych viděl, že někdo sice změní vzhled, přidá aplikace, ale nebude hned dělat novou distribuci. Proč nevydá instalačku, která toto vše doinstaluje a nastaví, případně povypíná nechtěné ze současného OS. Klidně ať je to zaměřené jen na jednu distribuci, třeba to Ubuntu.
Fluttershy, yay! avatar 3.10.2013 16:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Kdo ti brání zkusit si přidat příslušný repozitář do čistého Ubuntu?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
4.10.2013 13:29 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Nikdo, pokud bych měl zájem.
D.A.Tiger avatar 4.10.2013 23:22 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Ona ta otázka není až tak úplně mimo...

Nepatřím k těm, kteří by byly proti tvorbě nových dister, ale nad tím jsem se pozastavoval už u dister jako je Famelix, nebo LunaOS. V Obou distrech jde hlavně o přizpůsobení desktopu tak aby se funkčně a vzhledově co nejvíc podobal těm, co jsou na konkurenčních OS (Famelix - Windows, LunaOS - MacOS). Nebylo by jednodušší a ... řekněme pro více uživatelů přijatelnější, to vytvořit jako balík (popř. sadu balíků, třeba *.tgz) s install a uninstall skripty, ze kterých se potom vytvoří balíček (balíčky) pro konkrétní distra, pokud o to budou mít zájem?

Nechci, aby to vypadalo, že bych chtěl někomu něco vnucovat - je to jen má osobní úvaha, jen takový dotaz...
Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
5.10.2013 08:56 Rovano
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nechcu nikomu nic vnucovat... ale před časem jsem si pro sebe srovnával Kubuntu, Netrunner, Linux Mint KDE edition a OpenSuse KDE. Poslední vyšlo vítězně, protože potřebovalo nejmíň doladit. Ještě jsem předem vyřadil Chakru. Nějak neměla moji důvěru. A složitější distribuce též. Cílem byla jedna distribuce s KDE pro mě a lidi kolem.
5.10.2013 13:10 masaker
Rozbalit Rozbalit vše Re: Netrunner 13.06 Enigma
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
pekne vygrckane gui... pekna tapeta na plochu to nezachrani

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.