abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    OpenAFS – administrátorské a uživatelské identity

    28. 12. 2011 | Michal Švamberg | Návody | 1938×

    Tentokrát se zaměříme na vazbu AFS a Kerberos, kterou jsme zatím bez většího vysvětlení používali od prvních dílů. Vytvoříme si identitu pro vlastního administrátora, protože sdílení administrátorských účtů není vhodná praxe ani v malých organizacích.

    Obsah

    Vazba na Kerberos

    link

    Pokud chceme založit nového uživatele, musíme to udělat na dvou místech. Zavést uživatele do KDC (Key Distribution Center, v našem případě Kerbera) a nastavit mu v něm heslo. Tím je v databázi KDC vytvořeno sdílené tajemství mezi uživatelem a KDC, které je později používáno pro účely autentizace (vytváření lístků, ...).

    Dále si musíme vytvořit záznam v PRDB (Protection Data Base). Vazba mezi  jednotlivými databázemi je tvořena automaticky na základě shody jména uživatele (principalu) a důvěry mezi AFS servery a KDC. Důvěru mezi nimi jsme zařídili při instalaci buňky ve druhém díle, a to příkazem asetkey, který přejal klíč z Kerberos keytabu do AFS KeyFile, ten najdete v /etc/openafs/server/KeyFile.

    Zkontrolovat si to můžete příkazy (druhý příkaz vyžaduje oprávnění root):

    ~$ bos listkeys afssrv.foo.bar
    key 2 has cksum 1976585079
    Keys last changed on Tue Feb 22 17:17:19 2011.
    All done.
    
    ~# klist -k /var/lib/krb5kdc/keytab.afs -e
    Keytab name: WRFILE:/var/lib/krb5kdc/keytab.afs
    KVNO Principal
    ---- --------------------------------------------------------------------------
       2 afs/foo.bar@FOO.BAR (DES cbc mode with CRC-32) 
    

    Avšak soubor keytab.afs jsme použili pouze jako prostředek pro výměnu klíčů při instalaci. Ve skutečnosti se musíme podívat do databáze Kerbera, kde zjistíme aktuální informace o používaném klíči. Prozatím opět zneužijeme privilegia uživatele root:

    ~# kadmin.local -p spravce/admin -q "getprinc afs/foo.bar"
    getprinc afs/foo.bar
    Principal: afs/foo.bar@FOO.BAR
    Expiration date: [never]
    Last password change: Tue Feb 22 16:01:02 CET 2011
    Password expiration date: [none]
    Maximum ticket life: 0 days 10:00:00
    Maximum renewable life: 7 days 00:00:00
    Last modified: Tue Feb 22 16:01:02 CET 2011 (spravce/admin@FOO.BAR)
    Last successful authentication: [never]
    Last failed authentication: [never]
    Failed password attempts: 0
    Number of keys: 1
    Key: vno 2, DES cbc mode with CRC-32, no salt
    MKey: vno 1
    Attributes: REQUIRES_PRE_AUTH
    Policy: [none]
    

    Zde vidíme informace o principalu afs/foo.bar@FOO.BAR (služba AFS), jehož klíč (de facto heslo) jsme uložili do keytab.afs, abychom ho mohli do AFS naimportovat příkazem asetkey. Pro nás je důležité, že odpovídají čísla klíčů a jsou ve správném šifrování, které umí OpenAFS. AFS tak má k dispozici klíč, kterým dokáže ověřit, že token vytvořený z lístku pro službu afs/foo.bar@FOO.BAR není nějaký podvrh. Celá záležitost s protokolem Kerberos je trochu zamotanější, ale pro naše potřeby to stačí, méně náročným lze doporučit Frantu a jeho krabice, ostatním už jedině dokumentaci prokolu Kerberos.

    Je doporučení, že jednou za čas byste klíč měli vyměnit. To znamená celou operaci zopakovat a výsledný /etc/openafs/server/KeyFile ručně rozkopírovat na všechny vaše servery. Důvodem je slabost šifry DES (kterou dnes lze prolomit do jednoho dne), ale jiné šifrování zatím OpenAFS nepodporuje.

    Nový administrátor

    link

    Po odbočce k protokolu Kerberos si založíme jednoho administrátora, abychom jím pak mohli vytvářet uživatele. V systému se rozlišují 4 základní typy principalů: administrátoři, uživatelé, počítače (host) a služby. Je vhodné je rozlišovat, protože v databázi KDC se používají tzv. politiky (policy), kterými jednotlivé principaly lze předkonfigurovat. Vytvoříme tedy tyto politiky:

    ~$ su
    Password:
    
    ~# kadmin.local -p kadmin/admin@FOO.BAR
    Authenticating as principal kadmin/admin@FOO.BAR with password.
    kadmin.local:  add_policy -minlength 8 -minclasses 3 admin
    kadmin.local:  add_policy -minlength 8 -minclasses 2 -maxlife "365 days" user
    kadmin.local:  add_policy -minlength 8 -minclasses 4 host
    kadmin.local:  add_policy -minlength 8 -minclasses 4 service
    

    Všechny politiky vyžadují heslo minimální délky 8 znaků a podle důležitosti musí obsahovat různé množství tříd znaků (čísla, velká písmena, malá písmena, interpunkce a ostatní znaky). Jak je vidět, na uživatele jsme nebyli tak přísní jako na administrátory s požadovanou kvalitou hesla. Ale uživatelé si každý rok musí změnit heslo příkazem kpasswd. Administrátoři si heslo nemusí měnit, defaultně je nastaven maxlife na 0, což se bere jako nekonečno. Ztráta jejich přístupu k systému by mohla být fatální a také se předpokládá nějaké povědomí o potřebě měnit hesla.

    Než začneme vytvářet nový principal v Kerberu pro administrátora, je vhodné se rozmyslet, jak budete rozlišovat administrátory od uživatelů. Nejčastěji se administrátorům připojuje přídomek admin nebo root. Ale lze narazit i na jiné varianty. V obecném formátu principalu primary/instance@REALM využijeme část instance. Je vhodné mít všude sladěné uživatelské jména a tak doporučuji, abyste si administrátorskou identitu odvodili od svého běžného loginu. Takže pro uživatele lojza budeme mít principal lojza/admin@FOO.BAR. V příštím díle pak shodu loginu a principalu využijeme k automatickému vytváření lístku. Můj oblíbený login je svamberg takže si pro něj vytvořím principal (stále pracujeme v kadmin.local):

    kadmin.local:  add_principal -policy admin svamberg/admin@FOO.BAR 
    Enter password for principal "svamberg/admin@FOO.BAR": 
    Re-enter password for principal "svamberg/admin@FOO.BAR": 
    Principal "svamberg/admin@FOO.BAR" created.
    
    kadmin.local:  quit
    

    Nyní sice máme administrátora, ale ten nemá žádná oprávnění. Použijeme tedy hvězdičkovou notaci v souboru /etc/krb5kdc/kadm5.acl abychom všem administrátorům (*/admin) přidali všechna oprávnění (*). Pak provedeme restart admin serveru a už nebudeme uživatele root potřebavat.

    ~# echo "*/admin *" >> /etc/krb5kdc/kadm5.acl
    
    ~# /etc/init.d/krb5-admin-server restart
    Restarting Kerberos administrative servers: kadmind
    
    ~# exit
    

    Nový uživatel

    link

    A teď vytvořeným administrátorem si můžeme vytvořit uživatele, tentokrát už nepoužijeme program kadmin.local, který přistupuje k databázi KDC přímo. Spustíme kadmin, kterým se regulérně přihlásíme k administrátorskému rozhraní KDC serveru, kde vytvoříme běžného uživatele (v jejich principalu se nepoužívá část instance):

    ~$ kadmin -p svamberg/admin
    Authenticating as principal svamberg/admin with password.
    Password for svamberg/admin@FOO.BAR:
    
    kadmin:  add_principal -policy user svamberg
    Enter password for principal "svamberg@FOO.BAR": 
    Re-enter password for principal "svamberg@FOO.BAR": 
    Principal "svamberg@FOO.BAR" created.
    
    kadmin:  quit
    

    Program kadmin můžete použít odkudkoliv, kde budete mít svůj /etc/krb5.conf (nebo si vzpomenete na adresu admin serveru, viz man kadmin).

    Nastavení principalů v AFS

    link

    Principal pro uživatele i administrátora máme vytvořen, ale nemáme žádnou návaznost na AFS. Token sice vytvoříme, ale je nám prakticky k ničemu, protože není svázaný s žádným uživatelem:

    ~$ kinit svamberg
    Password for svamberg@FOO.BAR:
    
    ~$ aklog
    
    ~$ tokens | nl
           
         1  Tokens held by the Cache Manager:
           
         2  Tokens for afs@foo.bar [Expires Apr  2 10:09]
         3     --End of list--
    

    Na řádku 2 je jen obecný token a není v něm řečeno, kterému uživateli z AFS patří. Budeme tedy naposledy potřebovat token od afsadmin:

    ~$ kinit afsadmin
    Password for afsadmin@FOO.BAR:
    
    ~$ aklog 
    
    ~$ tokens | nl
           
         1  Tokens held by the Cache Manager:
           
         2  User's (AFS ID 1) tokens for afs@foo.bar [Expires Apr  2 10:16]
         3     --End of list--
    

    Zatím je toto jediný token, který máme ve skupině system:administrators, proto napřed vytvoříme identitu pro našeho nového správce v AFS a pak jej do skupiny přidáme. AFS pro  oddělení jména a funkce nepoužívá lomítko nýbrž tečku, proto si já založím uživatele svamberg.admin:

    ~$ pts createuser svamberg.admin
    User svamberg/admin has id 2
    
    ~$ pts adduser svamberg.admin system:administrators
    
    ~$ pts members system:administrators
    Members of system:administrators (id: -204) are:
      afsadmin
      svamberg.admin
    

    Zařazení do této skupiny nám ale nedává úplně všechna oprávnění. Můžeme sice dělat některé operace, ale již v příštím díle bychom zjistili, že takto nemůžeme například založit nový volume. Proto svého administrátora přidáte na každý AFS server do souboru UserList (ten se nachází v /etc/openafs/server/). Pro tuto operaci použijeme příkaz:

    ~$ bos adduser afssrv.foo.bar svamberg.admin
    

    Aktuální obsah seznamu privilegovaných uživatelů si lze vypsat příkazem:

    ~$ bos listuser afssrv.foo.bar
    SUsers are: afsadmin svamberg.admin
    

    Správce afsadmin ponecháme v seznamu, jeho přístup na konci tohoto článku odepřeme v Kerberosu. Jeho identitu můžeme tak snadno obnovit a použít jej v případě nějaké krize.

    A teď už můžete používat svou vlastní administrátorskou identitu pro správu celého systému. Hned ji využijeme na to, abychom do Protection Data Base (PRDB) přidali i obyčejného uživatele. Výjimečně si pustíme aklog v debug režimu, kde je pěkně vidět, jak z Kerberos lístku vytvoří AFS token:

    ~$ kinit svamberg/admin
    Password for svamberg/admin@FOO.BAR: 
    
    ~$ aklog -d
    Authenticating to cell foo.bar (server afsdb.foo.bar).
    Trying to authenticate to user's realm FOO.BAR.
    Getting tickets: afs/foo.bar@FOO.BAR
    Using Kerberos V5 ticket natively
    About to resolve name svamberg.admin to id in cell foo.bar.
    Id 2
    Set username to AFS ID 2
    Setting tokens. AFS ID 2 /  @ FOO.BAR 
    
    ~$ tokens
    
    Tokens held by the Cache Manager:
    
    User's (AFS ID 2) tokens for afs@foo.bar [Expires Apr  2 10:56]
       --End of list--
    

    Lze doporučit nějak vhodně oddělit uživatele od systémových účtů. To lze provést obdobně jako v Linuxu, kdy systémové účty mají nižší ID a běžní uživatelé začínají od čísla 1000. To lze nastavit i u účtů v AFS, posuneme čítač pro vytváření uživatelů na vyšší číslo. To samé provedeme i čítači skupin, které se počítají v záporné ose.

    ~$ pts listmax
    Max user id is 2 and max group id is -205.
    
    ~$ pts setmax -group -1000 -user 1000
    
    $ pts listmax
    Max user id is 1000 and max group id is -1000.
    

    Jako administrátor lze vytvořit obyčejného uživatele v PRDB:

    ~$ pts createuser svamberg
    User svamberg has id 1001
    

    Když už máme svou vlastní a vyzkoušenou správcovskou identitu, můžeme zakázat uživatele afsadmin. To zařídíme přes kadmin, kde zakážeme tvorbu Kerberos lístku (a potažmo tokenu) pro tento principal:

    ~$ kadmin -p svamberg/admin
    Authenticating as principal svamberg/admin with password.
    Password for svamberg/admin@FOO.BAR: 
    
    kadmin:  modify_principal -allow_tix afsadmin
    Principal "afsadmin@FOO.BAR" modified.
    
    kadmin:  quit
    
    ~$ kinit afsadmin
    kinit: Clients credentials have been revoked while getting initial credentials
    

    Stejným způsobem lze zablokovat i ostatní uživatelské principaly a tím jim odepřít přístup nejen k AFS, ale i jiným službám, které můžete mít na Kerberos navázány.

    Závěr

    link

    Každý správce by měl mít svou běžnou (uživatelskou) identitu a k ní samostatnou administrátorskou. Není dobrý nápad mít jednu identitu, ke které si budete předávat heslo. Ztrácí se tím pak informace, kdo co udělal a také to spěje jen k problémům v budoucnu. KDC umožňuje drobnější dělení práv a spoustu dalších detailů, ale to už je trochu mimo téma tohoto seriálu.

    Správci jsou už spokojení, ale pro uživatele jsme toho moc neudělali. Napravíme to tedy v příštím díle, kde jim vytvoříme jejich vlastní prostor a také je naučíme pracovat se skupinami.

    Centrum informatizace a výpočetní techniky pro Západočeskou univerzitu v Plzni buduje a provozuje od roku 1996 prostředí Orion založené na  autentizačním systému Kerberos a distribuovaném síťovém souborovém systému AFS s více než 22 tisíci aktivních uživatelů.
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Max avatar 29.12.2011 15:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenAFS – administrátorské a uživatelské identity
    Měl bych několik technických. Podle tohoto : Using Stanford OpenAFS for Windows to vypadá, že stačí vytvořit základní hierarchii a poté si jen win admin nainstaluje clienta a ten mu umožní nastavovat přístupová práva přímo na síťové složce pro dané uživatele / skupiny přes kontextové menu. Takže velmi podobně klikací způsob, jako má netware (příklad : How can I setup file and folder permissions or trusteeships for my NDS network share?). Je to tak?
    Jinak podle těch screenshotů to vypadá, že se tam uživatel vepisuje ručně, nebo lze vybrat uživatele ze seznamu, nebo něco podobného?

    V poslední řadě by mně zajímalo, zda existuje, nebo zda můžete někdo doporučit nějaké klikátko pro správu uživatelů / skupin. Prostě takové té nejběžnější části.
    Díky
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.1.2012 12:12 List | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenAFS – administrátorské a uživatelské identity
    Každý AFS strom se buduje tak, že se vytvoří základní kostra a tu pak administrátoři dále spravují a rozšiřují, většinou jde o malou skupinu lidí, která se drží nějakých pravidel. To jestli akce z kontextového menu projde nebo neprojde záleží na tom, jaké má aktuální uživatel (nebo win admin) práva, tedy token. Klient ve win umožňuje mnoho akcí provádět z kontextového menu, na ostatní lze použít i z prostředí windows příkazy 'vos', 'fs', 'bos', ...

    Ohledně vpisování uživatelů vs. seznam: tak to netuším, ale zkusím vypátrat od kolegů.

    Pro unix jsem několikrát uvažoval o klikátku, dokonce o tom, že jej třeba v Perlu napíšu, ale nakonec jsem se nedostal ani k jednoduchému skriptu. Takže stále používám příkazovou řádku a postupem času zjišťuji, že ani nic jiného nechci. Pokud jde o unixové uživatele, tak netuším. Většinou znají login člověka, kterému chtějí nastavit oprávnění a v dokumentaci stačí uvést jen příslušný příkaz.

    List.
    2.1.2012 14:55 List | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenAFS – administrátorské a uživatelské identity
    Tak je to tak, jak jsem si myslel, uživatele je potřeba dopsat ručně. Seznam všech uživatelů a skupin je dostupný pouze skupině system:administrators, takže běžný uživatel ani tento seznam nemůže vidět, viz man pts_listentries. Ale muže si ověřit, že daný uživatel existuje příkazem 'pts examine <username>'.

    List.
    Max avatar 2.1.2012 16:17 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenAFS – administrátorské a uživatelské identity
    Děkuji za info, dostupný seznam čistě pro admini je samozřejmě jasná věc, obyčejný uživatel by neměl mít možnost vidět seznam uživatelů na serveru, takže ok.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    29.12.2011 15:06 ES
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenAFS – administrátorské a uživatelské identity
    Super super...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.