abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ošetřování chyb v Go

    2. 8. 2011 | Jan Mercl | Programování | 11098×

    Jedním z již dříve plánovaných (mono)témat tohoto seriálu je všechno kolem ošetřování chyb. Mezitím vyšel shodou příznivých okolností na Go blogu příspěvek člena vývojového týmu Go, Andrewa Gerranda: Error handling and Go. Určitě bych na toto téma nemohl napsat článek lepší a tak s Andrewovým vědomím, souhlasem a v (doufám) souladu s původní licencí textu (Creative Commons Attribution 3.0 License), dnes přinášíme českou verzi tohoto článku, která je jen zcela nepodstatně upraveným překladem z originálu.

    Pokud jste něco v Go programovali, tak jste se už pravděpodobně setkali s typem os.Error. Hodnoty typu os.Error v Go indikují nenormální, chybový stav. Kupříkladu funkce os.Open vrátí ne nilovou hodnotu os.Error pokud se nepodaří soubor otevřít.

    func Open(name string) (file *File, err Error)

    Níže uvedená funkce otevírá soubor voláním os.Open. Při chybě vypíšeme chybové hlášení a ukončíme program pomocí log.Fatal.

    func main() {
        f, err := os.Open("filename.ext")
        if err != nil {
            log.Fatal(err)
        }
        // proměnná f má nyní hodnotu otevřeného souboru typu *File
    }

    Už s tímto množstvím znalostí o os.Error se dá v Go udělat mnoho věcí, nicméně v dnešním článku se na os.Error podíváme podrobněji a probereme některé doporučené postupy ošetřování chyb v Go.

    Obsah

    Vše co jste kdy chtěli vědět o typu os.Error, ale báli jste se na to zeptat

    link

    os.Error je rozhraní. Hodnota typu os.Error reprezentuje jakoukoli hodnotu, která umí sama sebe popsat hodnotou typu string.

    package os
    
    type Error interface {
        String() string
    }

    Na rozhraní os.Error není nic zvláštního. Je to jen široce zaužívaná konvence.

    Nejběžnější implementací rozhraní os.Error je neexportovaný typ errorString v modulu os.

    type errorString string
    
    func (s errorString) String() string { return string(s) }

    Hodnoty typu errorString je možné vytvářet např. funkcí os.NewError. Argumentem funkce je řetězec, který je konvertován na typ errorString, který ovšem implementuje rozhraní os.Error.

    func NewError(s string) Error { return errorString(s) }

    os.NewError se dá použít třeba takto:

    func Sqrt(f float64) (float64, os.Error) {
        if f < 0 {
            return 0, os.NewError("math: odmocnina ze záporného čísla")
        }
        // implementace
    }

    Pokud zavoláme Sqrt se záporným argumentem, dostaneme ne nilovou hodnotu rozhraní os.Error (jehož konkrétní implementací je hodnota typu os.errorString). Textovou hodnotu chyby lze získat buď voláním metody rozhraní os.Error, tj. String(), nebo prostým výpisem chyby:

    f, err := Sqrt(-1)
    if err != nil {
        fmt.Println(err)
    }
    

    Modul fmt umí vypsat cokoli, co má metodu String() – a to hodnota typu os.Error splňuje.

    Správný textový souhrn kontextu chyby závisí na implementaci toho kterého chybového typu. Chyba kterou vrací os.Open má textovou podobu např. „open /etc/passwd: permission denied“ a nikoli jen „permission denied“. Naopak chyba vrácená z výše uvedené funkce Sqrt neříká nic o konkrétní hodnotě nesprávného argumentu.

    Tuto informaci můžeme přidat třeba pomocí užitečné funkce fmt.Errorf. Ta naformátuje řetězec podle stejných pravidel jako fmt.Printf a výsledek převede na os.Error použitím os.NewError.

    if f < 0 {
        return 0, fmt.Errorf("math: odmocnina ze záporného čísla %g", f)
    }
    

    V mnoha případech je fmt.Errorf zcela postačující. Avšak díky tomu, že os.Error je rozhraní, můžeme jako chybu předávat i složitější datové struktury – ty pak poskytnou volajícímu možnost prozkoumat všechny podrobnosti chyby.

    Řekněme, že náš hypotetický volající bude opět chtít získat konkrétní neplatnou hodnotu předanou funkci Sqrt. To se dá zařídit třeba definicí nového chybového typu – místo použití fmt.Errorf:

    type NegativeSqrtError float64
    
    func (f NegativeSqrtError) String() string {
        return fmt.Sprintf("math: odmocnina ze záporného čísla %g", float64(f))
    }

    V případě potřeby pak může programátor v některém místě ověřovat typ (type assertion) a nakládat s hodnotu typu NegativeSqrtError nějakým zvláštním způsobem, zatímco všechna stávající volání, která např. pouze předávají ne nilové chyby funkcím jako fmt.Println nebo log.Fatal, nebudou touto změnou nijak dotčeny.

    Další příklad – modul json definuje typ SyntaxError. Funkce json.Decode jej vrací když zjistí chybu při syntaktické analýze dat ve formátu JSON.

    type SyntaxError struct {
        msg    string // popis chyby
        Offset int64  // chyba zjištěna po přečtení 'Offset' bajtů
    }
    func (e *SyntaxError) String() string { return e.msg }

    Pole Offset se v textové podobě chybového hlášení vůbec nevyskytuje, ale programátor má nyní možnost tuto hodnotu použít pro přidání údajů o zdrojovém souboru a řádce:

    if err := dec.Decode(&val); err != nil {
        if serr, ok := err.(*json.SyntaxError); ok {
            line, col := findLine(f, serr.Offset)
            return fmt.Errorf("%s:%d:%d: %v", f.Name(), line, col, err)
        }
        return err
    }

    Uvedený kód je mírně zjednodušenou verzí části skutečného programu – projektu Camlistore.

    Rozhraní os.Error předepisuje pouze metodu String; konkrétní implementace chyby může mít i další metody. Například modul net vrací v duchu běžné konvence chyby typu os.Error, ale některé implementace chyb v tomto modulu přidávají ještě další metody, definované rozhraním net.Error.

    package net
    
    type Error interface {
        os.Error
        Timeout() bool   // Byla chyba způsobena vypršením časového limitu?
        Temporary() bool // Je chyba dočasného charakteru?
    }

    Uživatelský kód může opět ověřením typu detekovat chybu typu net.Error a následně třeba reagovat různě na dočasnou chybou sítě a trvalou. Takže např. nějaký web crawler by se v prvním případě mohl rozhodnout chvíli počkat a zkusit operaci provést znovu, zatímco při jakékoli jiné nebo neodstranitelné chybě svoji činnost ukončí.

    if nerr, ok := err.(net.Error); ok && nerr.Temporary() {
        time.Sleep(1e9)
        continue
    }
    if err != nil {
        log.Fatal(err)
    }

    Lenost matkou pokroku: Jak si ulehčit práci při ošetřování více možných chyb

    link

    Ošetřování chyb je v Go důležité stejně jako v jiných jazycích. Návrh jazyka a uvedené zvyklosti by měly programátora vybízet k explicitním kontrolám chyb v místě jejich výskytu (v kontrastu ke konvencím některých jiných jazyků, kde se v jednom místě výjimky vyvolávají – aby se pak někdy a někde úplně jinde následně zachytily ). V některých případech to v Go může vést k většímu počtu řádek, které je potřeba napsat. Naštěstí máme po ruce pár triků, jak tento dopad minimalizovat – třeba v případě obsluhy posloupnosti několika možných chyb.

    Představme si třeba Go aplikaci v App Engine, která bude obsluhovat HTTP požadavky na záznam z datového úložiště (datastore) a výsledek bude formátovat šablonou.

    func init() {
        http.HandleFunc("/view", viewRecord)
    }
    
    func viewRecord(w http.ResponseWriter, r *http.Request) {
        c := appengine.NewContext(r)
        key := datastore.NewKey("Record", r.FormValue("id"), 0, nil)
        record := new(Record)
        if err := datastore.Get(c, key, record); err != nil {
            http.Error(w, err.String(), 500)
            return
        }
        if err := viewTemplate.Execute(w, record); err != nil {
            http.Error(w, err.String(), 500)
        }
    }

    Tato funkce ošetřuje chyby vrácené funkcemi datastore.Get a viewTemplate.Execute. V obou případech se uživateli zobrazí jednoduché chybové hlášení spolu s HTTP stavovým kódem 500 („Internal Server Error“). Zatím funkce vypadá ještě poměrně dobře, ale pokud přidáme pár dalších obslužných funkcí pro HTTP požadavky, tak rychle skončíme u mnoha kopií stále stejného kódu pro ošetření chyb.

    Nadefinováním vlastní obslužné HTTP funkce appHandler, která vrací chybu, lze takové opakování omezit:

    type appHandler func(http.ResponseWriter, *http.Request) os.Error

    Stejně tak změňme i funkci viewRecord, aby i ta vracela chybu:

    func viewRecord(w http.ResponseWriter, r *http.Request) os.Error {
        c := appengine.NewContext(r)
        key := datastore.NewKey("Record", r.FormValue("id"), 0, nil)
        record := new(Record)
        if err := datastore.Get(c, key, record); err != nil {
            return err
        }
        return viewTemplate.Execute(w, record)
    }

    To je sice jednodušší než původní verze, ale modul http neumí zacházet s funkcemi, které vracejí os.Error. Napravit to můžeme tím, že pro (funkční) typ appHandler implementujeme metodu ServeHTTP, definovanou rozhraním http.Handler:

    func (fn appHandler) ServeHTTP(w http.ResponseWriter, r *http.Request) {
        if err := fn(w, r); err != nil {
            http.Error(w, err.String(), 500)
        }
    }

    Metoda ServeHTTP zavolá funkci fn a pokud dojde k chybě tak zobrazí uživateli chybové hlášení. Všimněte si, že přijímač metody fn je funkce – věc, kterou Go umí! Metoda vyvolá tuto funkci tak, že zavolá onen přijímač – příkaz je v tomto případě fn(w, r).

    Teď už jen postačí při registraci funkce viewRecord modulem http použít funkci Handle (místo původní HandleFunc), protože appHandler je typu http.Handler (nikoli http.HandlerFunc).

    func init() {
        http.Handle("/view", appHandler(viewRecord))
    }

    Když už máme tuto základní infrastrukturu ošetřování chyb pohromadě, tak bychom ji mohli učinit uživatelsky trochu přívětivější. Místo toho, abychom jen zobrazili textovou podobu chyby, bude možná lepší vrátit uživateli jednoduché chybové hlášení – spolu s příslušným HTTP stavovým kódem – a současně vypsat kompletní popis chyby do vývojářské konzole App Engine a trochu tím tak ulehčit programátorovi ladění.

    Toho můžeme dosáhnout deklarací struktury typu appError, která kromě pole typu os.Error bude obsahovat ještě pár dalších:

    type appError struct {
        Error os.Error
        Message string
        Code int
    }

    Dalším krokem bude úprava typu appHandler – nyní bude vracet hodnoty typu *appError:

    type appHandler func(http.ResponseWriter, *http.Request) *appError

    (Obvykle je chyba vracet konkrétní chybový typ místo hodnoty typu rozhraní os.Error. K důvodům se dostaneme v další části seriálu. V tomto případě je to ale správně, protože ServeHTTP je jediným místem, které hodnotu „vidí“ a používá její obsah.)

    Teď ještě zařídíme, aby metoda ServeHTTP, definovaná pro typ appHandler, zobrazila pole Message struktury appError, současně se správným HTTP stavovým Code a ještě vypsala Error do vývojářské konzole.

    func (fn appHandler) ServeHTTP(w http.ResponseWriter, r *http.Request) {
        if e := fn(w, r); e != nil { // e je *appError, nikoli os.Error.
            c := appengine.NewContext(r)
            c.Errorf("%v", e.Error)
            http.Error(w, e.Message, e.Code)
        }
    }

    Jako poslední věc upravíme funkci viewRecord tak, aby vyhovovala novému „podpisu“ a aby vracela více kontextu při výskytu chyby:

    func viewRecord(w http.ResponseWriter, r *http.Request) *appError {
        c := appengine.NewContext(r)
        key := datastore.NewKey("Record", r.FormValue("id"), 0, nil)
        record := new(Record)
        if err := datastore.Get(c, key, record); err != nil {
            return &appError{err, "Record not found", 404}
        }
        if err := viewTemplate.Execute(w, record); err != nil {
            return &appError{err, "Can't display record", 500}
        }
        return nil
    }

    Tato verze funkce viewRecord má sice stejnou délku jako ta původní, nyní má ale každý případ ošetření chyby svůj specifický význam (více podrobností – kontextu) a tak poskytujeme uživateli o trochu více pohodlí.

    Tím to nekončí. Mohli bychom ošetřování chyb v naší aplikaci ještě dále vylepšovat. Několik námětů:

    • Obsluha chyby by mohla používat nějakou přívětivou HTML šablonu.
    • Výpisem trasy zásobníku by bylo možné dále ulehčit ladění – třeba podmíněně, pokud má uživatel práva správce.
    • Pro typ appError by šlo napsat konstruktor (v Go je to jen obyčejná funkce), který – opět pro účely ladění – automaticky ukládá při chybě výpis trasy zásobníku někam, kde se to bude později hodit.
    • Přidat zotavení chyb (pomocí recover) v rámci appHandler. Podrobnostmi se zabývá mj. článek Defer, Panic, and Recover, ale věnovali jsme se této problematice i v předchozích dílech seriálu.
    • Do konzole/logu vypsat úplnou chybu s poznámkou „Kritická chyba“, ale uživateli jenom prostě sdělit, že „došlo k závažné chybě“. To je uživatelsky přívětivější postup, protože zobrazovat koncovému uživateli podrobnosti chyby, kterým často nebude vůbec rozumět, je pro něj často frustrující zážitek.

    Na závěr

    link

    Korektní ošetřování chyb je podstatným požadavkem na každý dobrý program. Využitím technik popsaných v tomto článku byste měli být schopni psát spolehlivější a přitom v zápisu kratší Go programy.

    Autor: Andrew Gerrand

    (Originální text v angličtině a licence pro šíření: vizte odkazy v záhlaví této české verze.)

    Laboratoře CZ.NIC

    O autorovi překladu

    Jan Mercl, autor překladu, pracuje v Laboratořích CZ.NIC jako programátor pro výzkum a vývoj.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ________________ avatar 6.8.2011 03:29 ________________ | skóre: 5 | blog: _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ošetřování chyb v Go
    fuj!
    13.6.2019 13:12 Gowitek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ošetřování chyb v Go
    Due to Go’s superior error handling process, the resultant code is neat, safe and bugfree. Golang requires every variable to have a type associated with it. Programmers must return possible errors from functions and handle those returns. The usual way of error handling in Golang is to compare the returned error to nil. A nil value means that no error has occurred and a non-nil value means there is an error. This can be a tedious process for programmers because several functions in the standard library return errors. However, this means that developers have to handle each one of them and the resultant code is error-free. It helps prevent subsequent costs of bug searching,fixing and application downtime.Click to know more:http://bit.ly/2V21CxJ
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.