abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (62%)
     (13%)
     (2%)
     (23%)
    Celkem 439 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce

    23. 2. 2017 | David Ježek | Recenze | 12531×

    Zatímco v Canonicalu pomalu dopékají vydání Ubuntu 17.04 a v Mageie stále zápasí s buildovacím systémem, který zpožďuje vydání verze 6 dál a dál, vyšla tento měsíc nová verze distribuce, která tak trochu evokuje oba světy, ale jde si vlastní cestou.

    Úvodem

    PCLinuxOS je vlastně poměrně stará distribuce. Dokonce starší než první vydání Ubuntu, poprvé se totiž objevila již v roce 2003. Své kořeny má v Mandrake Linuxu, resp. Mandrivě, původně vznikla jako sada RPM balíčků, které svého předchůdce vylepšovaly. Až do roku 2003 zakladatel projektu Bill Reynolds udržoval příslušný repozitář, aby následně založil PCLinuxOS jako samostatnou distribuci. V říjnu 2003 šlo o fork Mandrake 9.2 následovaný řadou dalších vydání. Jak si ukážeme za chvíli, dědictví světa Mandrake/Mandriva je zde vidět dodnes. Od roku 2007 však PCLinuxOS již není pouhým forkem Mandrivy, ale jde si svou vlastní cestou.

    Mix světa Mandrake/Mandrivy a Ubuntu/Debianu se v PCLinuxOS projevuje tak, že distribuce používá RPM balíčky, ale k jejich správě APT, resp. Synaptic. Původní mandrivácké urpmi je zcela pryč.

    V průběhu posledních let vznikaly edice s desktopovými prostředími KDE, LXDE a nejnověji MATE, na které se dnes podíváme.

    Instalace

    PCLinuxOS

    Nejprve mi dovolte podotknout, že PCLinuxOS jsem instaloval na stroji s CPU Intel „Haswell Refresh“ a grafickou kartou Nvidia GeForce GTX 750 Ti, kde dříve dlely distribuce Mageia a Lubuntu. Systém tak dostal prostor v rámci již existujícího oddílu, přičemž /home se připojuje už řadu let ten stále stejný.

    PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

    Instalace je pro každého Mandrivistu/Mageiistu chronicky známá. Systém má tendenci ponechat ext4. Výhodou PCLinuxOS je to, že je rovnou na začátku k dispozici uzavřený ovladač pro grafiky Nvidia. Aktuálně instalovaný kernel je poměrně nový, 4.9.8. Instalační proces se jinak na nic moc neptá, instaluje předpřipravený balík programů, výběr není možný. Vše ostatní se děje až po instalaci, a to včetně konfigurace českého (či jiného) prostředí.

    Zabydlení a první dojmy

    PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

    S ohledem na to, že ve výchozí podobě se systém instaluje v anglické verzi, ptá se po prvním spuštění, zdali chcete zachovat česky pojmenované adresáře, nebo je překlopit do anglických. Nedělejte to, hned přepneme systém do češtiny. Je na to přímo volba Add Locale v hlavním menu. Ta se postará o vše národního, stačí jen klikat na tlačítka typu YES a OK.

    PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

    PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

    Následnou instalaci aplikací je možné realizovat v prostředí programu Synaptic. Ten se pochopitelně v kombinaci s APT/RPM postará o závislosti.

    PCLinuxOS

    Prostředí MATE je klasika ve stylu GNOME 2.xx. Po těch letech jistě nepotřebuje důvěrnější komentář, zůstaňme tedy u screenshotů.

    PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

    Lze volit z více přihlašovacích programů, nastavit si libovolného avatara pro uživatele. Pro správu diskových oddílů je zde GParted, nechybí Compiz.

    PCLinuxOS PCLinuxOS

    PCLinuxOS

    Některé dialogy, konkrétně konfigurační centrum, je převzaté z Mandrivy a jen kosmeticky upravené.

    PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

    Jinak jsou zde nastavovátka MATE, konfigurace ovladačů GeForce (pokud jsou používány) a další typické věci pro tento desktop a tuto distribuci.

    PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

    PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

    PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS PCLinuxOS

    Zkušenosti z používání

    Zatím jen krátkodobé. PCLinuxOS 2017.2 s MATE používám jako primární desktop zhruba dva týdny. Přechod jsem dělal proto, že už mi vadily neustálé chybové hlášky v Lubuntu a polofunkčnost některých prvků bez zjevné příčiny. A čekat na Mageiu 6 se mi už nechtělo.

    Z hlediska výkonu se mi systém jeví viditelně, ale zanedbatelně pomalejší než Mageia s LXDE či Lubuntu. To je pochopitelně daň za použití náročnějšího MATE. Rozdíl je ale opravdu minimální (na PC se SSD).

    Narozdíl od Ubuntu ale vše funguje od začátku a bez padání. A to včetně Rawtherapee, které je z nějakého důvodu stabilnější zde, než jsem jej kdy měl v Lubuntu (bez ohledu na verze).

    Systém je zajímavý také škálou předinstalovaných aplikací, třeba MKVToolnix se hned tak nevidí. Přímo v balíčkovacím systému je také k dispozici spousta rozšíření a pluginů pro GIMP, včetně výtečného wavelet sharpen.

    PCLinuxOS

    Není třeba se přitom obávat, že například instalace dalších desktopových prostředí je složitá (zvláště při pohledu na Synaptic). Systém obsahuje metabalíčky, které se o to postarají (např. task-lxde nainstaluje LXDE se vším všudy a v mém případě bez potíží použije v /home uloženou konfiguraci z předchozího OS, tedy Lubuntu). K dispozici jsou meta balíčky pro LAMP, tisk, přehrávání multimédií (ten instaluje věci jako MPlayer, knihovnu pro DVD/CSS, GStreamer včetně Bad pluginů a dokonce Flash Player). Je zde třeba metabalíček, který odstraní všechny KDE hry, metabalíček pro skenování atd.

    PCLinuxOS

    PCLinuxOS v Česku a na Slovensku používá řada lidí, to je zjevné i z existence místní(ch) komunit(y). Ale systém je tak nějak ve stínu těch opravdu velkých distribucí, kde se často informuje o každém dílčím „uprdnutí“, přitom si z hlediska použitelnosti vede možná mnohdy i lépe, než ony velké. Tak mu třeba dáte také jednoho dne šanci.

           

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    robotics avatar 23.2.2017 07:56 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Proboha, ten poslední screenshot je z jakého roku?!
    pepe_ avatar 23.2.2017 09:00 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce

    100% 2017

    skunkOS avatar 23.2.2017 13:48 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Je zvláštní číst, že existuje vlastně někdo, kdo co pár let třeba instaluje jiné distro nebo dělá reinstall, často z důvodu, které jsou pro mě jako ArchLinuxaře nepochopitelné.

    Nebavilo by mě nějak pravidelně povyšovat systém na novou verzi nebo dělat komplet reinstall atp.
    http://martinrotter.github.io
    23.2.2017 16:36 trilobyte | skóre: 2 | blog: podtrzitko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    typo: V říjnu 2003 šlo o for Mandrake 9.2
    23.2.2017 16:56 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Jeden čas jsem ho používal k plné spokojenosti.
    23.2.2017 20:45 tuma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Postrádám zhodnocení, v čem tato distribuce vyniká, nějak motivovat čtenáře, co jim přinese ve srovnání s distribucemi typu ubuntu a jeho variant, které osobně aktuálně považuju za nejzdařilejší linux po stránce "user experience" (aktuálnost, odladěnost).
    24.2.2017 08:32 anbcdefgh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Ubuntu a odladenost a aktualnost ?
    ⧠ A = 0 avatar 24.2.2017 14:20 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    ubuntu
    odladěnost
    LOL
    Nevolte zmrdy.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 24.2.2017 21:44 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Ubuntu je tak skvělé a úžasné, že právě proto vznikl Mint.
    27.2.2017 16:59 jn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Já myslel, že mint vzniknul proto, aby pro uživatele windows XP byla cesta od windows (XP) k linuxu snažší než od XP k sedmičkám a dalším. PCLinuxOS jsem také kdysi zkoušel ale nepamatuju si dojmy, jenom ten název.
    k3dAR avatar 27.2.2017 21:14 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    take spatne, Mint vzniknul proto ze lidi co za nim stali chteli svoje distro ktere bude vypadat a chovat se tak jak si oni preji... to ze zvolili (jako spousta dalsich) *buntu byl logicky krok, pokud chteli deb based distro, ktere ale neni tolik syrove jako Debian, nakonec Mint pozdeji take vydal/vydava i verze zalozene na Debianu = LMDE...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 27.2.2017 21:42 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    A proto začínali jen skriptama do ubuntu. Jenže toho bylo pořád víc a víc, až z toho bylo samostatné distro, takže stejně jako u PCLOS. Mimochodem každá distribuce vzniká kvůli tomu, že lidé chtějí aby systém pracoval k jejich obrazu. Takže žádné špatně, Mint vznikl kvůli nespokojenosti a přiznejme si, že byli verze ubuntu, kde stabilita byla opravdu mizerná. LTS totiž nebyl od jeho prvopočátku.
    Fluttershy, yay! avatar 27.2.2017 21:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    První vydání Mintu je novější než první LTS (6.06).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    k3dAR avatar 27.2.2017 21:58 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    neni to myslim dulezite(tedy ze (ne)LTS nehralo ve vzniku Mintu roli), ale "Mint 1.0 Ada" vysel 27.8.2006 tedy az po "Ubuntu 6.06 Dapper Drake LTS" ktere vyslo 1.6.2006
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 6.3.2017 00:50 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Myslel jsem to tak, že LTS nebylo od prvopočátku Ubuntu, ale připoštím, že jsem to napsal blbě a dalo se to chápat všelijak.
    k3dAR avatar 27.2.2017 21:55 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    ale ano spatne, prave proto ze kazda distribuce tak vznika, tak sem to napsal, nicmene tys psal ze (kdyz revertnu ironii):
    Mint vznikl protoze Ubuntu bylo spatne
    fakt je ale ten, ze:
    Mint vznikl protoze jeho tvurci chteli "sve" distro a zvolili Ubuntu protoze pro ne bylo vhodne

    pokud by totiz tvurcum Mintu pri jeho vzniku slo opravdu o to ze (a to porad berem jen z jejich a ne globalniho(jak se snazit zatrollit) pohledu) ze je Ubuntu spatne, ale chteli by sve distro deb based, tak by logicky sahli uz v roce 2006 v dobe vydani Mint 1.0 k zakladu Debian, k tomu sahli ale az v roce 2010 a to nikoliv pro primarni Mint, ale jen sekundarni s tim ze primarni pokracoval a pokracuje zalozen na Ubuntu...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 28.2.2017 00:39 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Bylo pro ně vhodně špatné. V zásadě souhlasili s konceptem uživatelské přívětivosti, ale ne s provedením. Proto bylo zvoleno ubuntu, kde už byla nějaká práce odvedena. Stejně jako ubuntu zvolilo debian, tak mint si zvolil ubuntu. Je to přirozený výběr, který ovšem nikterak nesouvisí s kvalitou původní distribuce. Také dávno před ubuntu tu byly distribuce založené na debianu, které byly i lepší, jenže ubuntu je tlakem propagandy zlikvidovalo, takže i v tomto směru je jeho "kvalita" spíše protlačená.
    k3dAR avatar 28.2.2017 02:35 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    nepripada ti pokrytecke "vezmem jako zaklad ubuntu prestoze je spatne, protoze na nem byla jiz odvedena nejaka prace"? :-D
    tak bud vezmu Debian protoze je na nem zalozene Ubuntu spatne, nebo vezmu Ubuntu protoze je ta odvedena prace je dobra a ja na tom chci postavit neco podle sebe...
    nevim jake kvalitnejsi na Debianu pred Ubuntu zalozene distro myslis, ja si uvedomuju akorat Knoopix ktere bylo LiveCD nebo na nem zalezenej Kanotix... ze bych ale v te dobe videl nejakej natlak abych zkusil Ubuntu misto Kanotixu to vazne ne :-D
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    28.2.2017 06:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    A tobě nepřipadá divné, že je nás s tímto názorem víc?
    k3dAR avatar 1.3.2017 02:11 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    a tvuj je jaky nazor? nejak ho v teto vetvi nevidim :) tedy je tvuj nazor "Mint vznikl proto ze povazovali Ubuntu za spatne a pouzili jako zaklad Ubuntu protoze na nem byla uz odvedena prace" ? ja jen abych vedel ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    1.3.2017 10:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Můj názor je, že Ubuntu v konečném důsledku vývoj opensource a linuxu spíše poškozuje. A to tím, že budí mylný dojem, že v něm funguje všechno out of box, a že si BFU vystačí s klikátky.

    Zrovna včera se na mne obrátil jeden z vyučujících kolegů - dlouholetý uživatel kubuntu - že si nainstaloval poslední verzi kubuntu a počítač se mu nepřipojí. Síťová karta byla normálně vidět, nějaké pakety přes ni lítaly, ale dhcp klient v kubuntu IP adresu nedostal. Stejný stroj, po rebootu do windows dostane IP adresu z DHCP bez problému. U jiných distribucí jsem se dosud podobným chováním nesetkal.
    k3dAR avatar 2.3.2017 01:44 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    to mi prijde jako si stezovat ze Yast poskozuje ostatni distra, protoze v nem jde (skoro) vsechno naklikat, ale kdyz tam najednou neco naklikat nejde tak uzivatel nevi co napsat do terminalu, do jakeho konfigu kouknout, pritom kdyby Yast neexistoval tak by uzivatele rovnou lezi do terminalu a rovnou hledali konfiguracni soubory takze by je nic nezaskocilo ;)
    jenze ja si myslim ze Yast (pro ty co nemaji averzi k RPM) je vyborny/mocny nastroj a je SUSE tim nikoho neposkozuje, stejne jako *buntu nikoho neposkozuje tim ze ma vetsinu veci pripravenou out-of-box...

    chapu ale ze to vidis jinak, kdyz tvuj postoj je ze zacinajicimu uzivateli nema distribuce v nicem pomahat a ma si projit pocatecnima komplikacema instalace, pripadne se s prvni instalaci ma obratit na nekoho kdo uz zkusenosti ma, ja zastavem ale uplne rozdilny nazor... na jednu stranu klidne vse out-of-box aby BFU uzivatel si stacil s minimem infromaci a dokazal sam snadno nainstalovat system, na druhou stranu pokud se chce neco naucit a nezustal jen BFU uzivatel (coz nebereu jako nadavku ale normalni stav) tak muze sahnout po Arch Linuxu a bude vyskolen kvalitne a universalne...

    KDE je kapitola sama pro sebe (bohuzel) takze tam bych to na distro moc nesvaloval ;) stejne tak ty nevis jestli na pocitaci tveho kolegy by jine distro chodilo s lan ok, to ze ty ses nesetkal s chovanim nepridelovani IP adresi na jinem distru totiz nic neznamena, ja sem se nesetkal s problemem nepridelene adresy na desitkach ruznych modelu HW pri pouziti Xubuntu... ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    2.3.2017 07:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Kdybys mě znal, tak bys věděl že na yast mám obdobný názor. Suse se používalo pro uživatelské stanice na UMOB Ostrava-jih. Ty nebyly v mé kompetenci.

    Už jsem to psal u jiné diskuze. Klikací konfigurace se zdá každému super jen do té doby, než zjistí že něco nejde naklikat (kvůli chybě, nebo že to není implementováno). Teprve pak pocítí, jak je frustrující, že nerozumí tomu co to klikátko dělá. Protože většinou jde o naprosto banální věci, které by šlo vyřešit opravou pomocí běžných unixových nástrojů a textového editoru.
    k3dAR avatar 2.3.2017 22:45 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    no a v tom se zasadne rozejdem, jak ostatne oba uz davno vime i kdyz se nezname, ja osobne pouzivam gnu a jine konzolove nastroje a rucni upravu konfiguraku radeji nez GUI, ale nejsem omezenec co by mel potrebu to cpat ostatnim jako jedinou moznost, chapu ze naprosta vetsina uzivatelu uvita moznost si vse snadno naklikat, to ze ne vzdy bude k naklikani vse me ale rozhodne nenasmeruje k tomu abych veskere usnadnovaky/gui/klikatka zrusil a odriznul tim 90% uzivatelu co by pak GNU/Linux automaticky ignorovali jako tomu bylo pred 15roky...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    2.3.2017 07:39 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Jinak - moje disklessové distro se standardním Debianem na tom bez problémů najelo. A zřejmě něco u té síťové karty vyplo, protože pak začala chodit i v tom Ubuntu.

    Zajímavé je, že se ale ten problém projevoval i v systemrescuecd, které je postaveno na gentoo. U disklesové verze se stáhlo, najíždělo a pak mu síť upadla.
    k3dAR avatar 2.3.2017 22:51 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    zajimave, ale sam moc dobre vis, ze v tom hraje roli dost veci, od verze jadra, pres kernel parametry, po userspace, v zavislosti na tom kdy sit upadla, dle popisu uz s tim nemelo nic spolecneho DE nebo NM... to ale klidne mohl byt problem v tom Kubuntu... pro zajimavost, jakej "vyrobce model" to bylo si pamatujes?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    2.3.2017 07:43 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Myslím že o *ubuntu distribucích už nemusíme více diskutoval. Podle mě je to slepá větev, která bude žít jen dokud bude do toho Mark Shuttleworth pumpovat prachy.
    k3dAR avatar 2.3.2017 22:48 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    ano, podle zaslepence je to slepa vetev, ostani co nezavidi, maji otevrene oci a/nebo mysl, to ale vidi az 13let jinak :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    2.3.2017 07:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Mimochodem, Jak se můžeš dočíst v mém téměř deset let starém diskuzním příspěvku, můj názor je v této věci konzistentní.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 2.3.2017 08:02 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Jenže lidé jsou všeobecně líní se učit novým věcem. Proto klikací distro postrádá smysl, jelikož dostane lidskou povahu do stavu váhání, jestli má cenu se něco učit, když to vlastně funguje? Chceš se něco naučit, tak do toho skoč po hlavě! Vyber si něco, co má skvělou dokumentaci a ptej se teprve, až narazíš na problém u kterého si nebudeš vědět rady a budeš si myslet, že si vyzkoušel všechny možnosti.
    k3dAR avatar 2.3.2017 22:56 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    to by melo vyznam, pokud se bavime o systemakovi, nikoliv o beznem uzivateli, ktery MUZE a nevim proc mu to odeprit, chtit JEN system pouzivat bez potreby mit znalosti upravy konfiguracnich souboru...
    Chceš se něco naučit, tak do toho skoč po hlavě!
    zapominas ze jsou uzivatele co se NECHTEJI neco naucit, ale chteji system pouzivat a obcas si nejake nastaveni nakliknout, to ze ja takovy uzivatel nejsem, neznamena ze se budu tvarit ze takovej neni nikdo, ani nebudu odsuzovat moznosti snadneho nastaveni naklikanim...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    3.3.2017 07:44 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Pro uživatele o jakých píšeš není linux, ale komerční produkty od Apple nebo Microsoftu, kde si za to svoje NECHTĚJÍ platí ty co by ty problémy měli řešit za ně.
    k3dAR avatar 4.3.2017 01:55 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    tvuj pristup, ale nastesti dost ostatnich, to vidi jinak, proste ne kazdej je zabednenej/omezenej/namyslenej/arogantni... nevim co z toho si ty, ale ten kdo takovy neni by nemel tve nazory :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    4.3.2017 08:44 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Měl by ses seznámit s klasickým českým příslovím. Nevzniklo jen tak a nepřekvapilo by mne, kdybys byl celý modrý.
    k3dAR avatar 4.3.2017 18:33 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    a ty by ses mel prestan chovat jako arogantni egocentrik s cervenejma pupinkama :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 4.3.2017 18:36 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Než něco napíšeš, zamysli se nad tím!
    k3dAR avatar 4.3.2017 21:53 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    neboj ja premyslim, Ales propaguje "uzivatel se ma bud hodne naucit kdyz zacina, nebo si ma nechat naintalovat od zkuseneho", ja to povazuju za arogantni, spolecne s chovanim jak se povysuje ve svejch prispevcich, kdyz se tak nebude chovat, nebudu podle toho na nej ragovat, jak snadne :) ale pochybuju ze si Ales uvedomi ze je i jina cesta nez kterou razi on, protoze os se tvari ze ta jeho cesta je ta jedina spravna, jak arogantni ze? :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 28.2.2017 08:28 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Dobře, je to tvůj názor o kterém jsi pevně přesvědčen. I když bych mohl v oponentuře pokračovat a uvádět další a další argumenty, tak to považuji za zcela zbytečné. Absolutně nikam by to nevedlo.
    k3dAR avatar 1.3.2017 02:13 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    by me zajimal argument proc bych nebyl pokrytec kdyz jako zaklad zvolim neco co povazuju za spatne, proto ze uz na tom byla odvedena prave (z logiky veci teda spatna), misto abych vzal za zaklad ten puvodni zaklad, tedy Debian a veskerou praci (tedy jiz podle me dobre) bych odvedl sam ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 1.3.2017 07:48 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Nepovažuji to za pokrytectví. Líbí se mi koncept, ale né jeho provedení, tak začnu (u)opravovat koncept k obrazu svému, než abych to začal stavět na něčem, co má úplně jiný koncept. (Ú)Opravy jsou rychlejší, než nové psaní na čisté louce. Někdy tak vznikají i různé forky. Lidé (u)opravují, až je to pak natolik odlišné, že to vydají za něco jiného. Vlastně se to sem i hodí, protože RedHat -> Mandrake -> PCLinuxOS.
    k3dAR avatar 2.3.2017 01:49 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    a neni to spis tak, ze se ti libi provedeni, ale ne koncept, kdyz pouzijes s radosti uz ty provedene zmeny? ;) jinak ja samozrejme chapu a uznavam vyznam forku a prubeh jeho nasledneho vyvoje, jen zpochybnuju ze by autori Mint ho zacli tvorit na zaklade Ubuntu protoze by Ubuntu povazovali za spatne, souhlasim ze vzali Ubuntu protoze jim provedene zmeny vyhovovali a chteli to predelat a pokracovat jinak ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 2.3.2017 07:54 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Když se mi něco líbí, tak nemám potřebu to předělávat a pokračovat jinak, nemám k tomu důvod a považuji to za ztrátu času.
    k3dAR avatar 2.3.2017 22:40 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    no vidis, ale ty asi nejsi zakladatel Mintu, ten narozdil od tebe klidne mohl vzit neco co se mu libi, aby to nasmeroval k tomu co mu prijde idealni s vedomim ze by jeho smer nebyl v Ubuntu akceptovan/vyslysen ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 4.3.2017 17:18 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    A dostali jsme se opět zpět. Tenhle *buntí fanatismus nemám rád. Ano Canonicalu nelze upřít některé zásluhy v OSS. Ale dělat, že je to jediná uživatelsky přátelská distribuce je absolutní nesmysl. Třeba Mandrake/Mandriva tu byl(a) dávno před *buntu a zrovna do této kategorie plně spadal(a). Některé věci dělal(a) možná mnohem lépe, než *buntu. I dnes si člověk může vybrat s uživatelsky přívětivých distribucí, aniž by musel sáhnout po kolekci *buntu.
    k3dAR avatar 4.3.2017 18:30 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    ty ses ozralej??? jakej *buntu fanatismus? ja jen rozporuju tvoji posahanou uvahu o tom proc tvurci Mint vzali jako zaklad Ubuntu, to je cele ;)
    ani nikde neresim, jestli nekdy bylo/nebylo neco privetivejsiho, jen ze z deb based je *buntu nebo Mint nejprivetivejsi, z RPM nevim jestli Fedora nebo openSUSE protoze tyhle distra (obecne RPM) jsou mimo me ale chapu ze RPM fans je urcite vybere nebo neco jineho... nejprivetivejsi pro zacinajiciho-power-usera pak vidim Arch
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 4.3.2017 18:35 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Svým příspěvkem potvrzuješ jen má slova a já od tohoto ohně odstupuji.
    k3dAR avatar 4.3.2017 21:54 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    to je rozumne, kdyz nemas co kloudneho rict, tak odstup, lepsi nez aby ses dal ztrapnoval ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 4.3.2017 22:20 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    k3dAR avatar 4.3.2017 23:16 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    humor? to je dobre, lepsi nez aby ti ako Alesovi naskakovali cervene pupinky ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    ⧠ A = 0 avatar 4.3.2017 22:33 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    z deb based je *buntu nebo Mint nejprivetivejsi,
    No Ubuntu určitě ne, protože třeba takový debian je mnohem uživatelsky přívětivější, neb narozdíl od Ubuntu mu UI nepadá jako zralé hrušky.
    Nevolte zmrdy.
    k3dAR avatar 4.3.2017 23:14 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    dela ti problem pochopit vyznam *buntu ktere sem psal? ;) pokud si TY z te rodiny vybral Ubuntu a stezujes si ze mu pada Unity, tak je to tva volba a tvuj nazor ;)
    nebo ses z tech co nechapou rozdil mezi distribuci a desktopovym prostredim? nebo z tech co srovnaji Ubuntu+Unity Vs Debian+Xfce, misto aby logicky srovnali Ubuntu+Xfce(tedy Xububuntu) Vs Debian+Xfce, tedy totozne desktopove prostredi? ;)

    jinak to ze *buntu nebo Mint je privetivejsi uznavaji i zaslepeni/skalni fanouskove Debianu, kteri hlasaji ze privetivost, predpripravene volby jsou spatne, protoze je (podle nich) spravne kdyz s Debianem to ma zacatecnik uz od zacatku tezsi a misto aby neco naklikaval je (podle nich) tak jedina spravna cesta pro kazdeho zacatecnika za kazde situace, menit textove konfiguraky aby nahodou mu nebylo neco zjednoduseno :-D
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    ⧠ A = 0 avatar 5.3.2017 10:37 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Srovnávám Ubuntu+KDE a debian+KDE, soudruhu.
    Nevolte zmrdy.
    k3dAR avatar 5.3.2017 17:58 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    to srovnavas az ted, kdyz z *buntu vytahnes "Ubuntu a jeho UI", tak jestli neslo o Unity, tak kecas ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    ⧠ A = 0 avatar 5.3.2017 21:06 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Ale houby. Srovnávám to celou dobu tak, jak je používám, to jest Ubuntu+KDE a Debian+KDE.

    Nicméně Ubuntu s Unity je samozřejmě ještě mnohem horší. To už bych raději na pracovní stanici lezl přes ssh -X z laptopu než používat tu hrůzu.
    Nevolte zmrdy.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 5.3.2017 15:27 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Jistě, strčíš instalačku ubuntu, objeví se logo a dál nereaguje, dokonce ani na přepnutí do textového režimu, takže vůbec netušíš, co se děje. Strčíš instalačku debianu a on ti vypíše chybu. Co je tedy uživatelsky přívětivější? :-D
    k3dAR avatar 5.3.2017 17:56 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    copak Ales netvrdi ze Debian je vhodnejsi protoze je mene privetivej? tak kdyz mu chodis foukat na kuri oka, tak si zkus rozmyslet o co ti teda jde ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    4.3.2017 23:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Myslím že je nejvyšší čas, aby ses přibrzdil. Svým chováním řeznického psa si jen škodíš.
    k3dAR avatar 5.3.2017 17:54 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    pokud se nebudes chovat jako arogantni srac, nebudu k tobe pristupovat jako k arogantnimu sraci, to je cele...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Fluttershy, yay! avatar 5.3.2017 18:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Co bylo dřív… vejce, nebo slepice?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 5.3.2017 18:33 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Lidská hloupost.
    k3dAR avatar 5.3.2017 18:51 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    na tu otazku je odpoved pres moje a Alesovi prispevky, samozrejme priznavam i svoji vinu, protoze kdyz bych na jeho arogantne lidske prispevky nereagoval, on by nemel potreby byt vice a vice arogantni :)

    za me proste clovek co napise ze uzivatele bez zkusenosti by si meli GNU/Linux nechat od nekoho nainstalovat, nebo ze uzivatelum se nema usnadnovat nic GUI nastavovatkama a maji se naucit a mit moznost jedine upravy konfiguraku a pod nazory proste povazuju za namyslene arogantni, kdyz se pak diskuze stupnuje, tak se stupnuji logicky i emoce :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 5.3.2017 20:05 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Pokud člověku chybí základní počítačová gramotnost (a že jich stále je), pak by si skutečně neměl instalovat operační systém a raději by to měl někomu přenechat. Takový člověk nemůže vědět, co je všechno třeba. Takový člověk by se neměl pustit ani do žádné konfigurace a měl by dostat vše nainstalované a nakonfigurované přímo pod prsty, tak aby mu to sedlo. To se pochopitelně netýká jen operačního systému, ale i programového vybavení. V tom není žádná namyšlenost a ani arogance. Ne každý člověk je technicky zdatný, proto nemá smyslu jej zatěžovat něčím, co stejně nikdy nepobere. A to, že se o to někdo pokouší a naběhne mu instalační médium, neznamená, že to zvládne, i když bude číst vše, co se mu na obrazovce objevuje. A je naprosto jedno, o jaký systém se jedná.
    k3dAR avatar 5.3.2017 20:32 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    tady jsou proste 2 smery:

    1. snazit se vytvorit distribuci, co lze snadno nainstalovat, s minimem zkusenosti/otazek/konfigurovani a pripadne dalsi nastaveni po instalaci nevyzadovat zadne, ale to ktere by uzivatel mohl chtit mu umoznit pres snadno pouzitelne GUI nastroje

    2. uprednostnit aby se uzivatel nejdrive nastudoval spoustu informaci, instalace aby se ptala na co nejvice, konfiguraci aby si uzvatel delal na zakladne predem ziskanejch a prubezne doziskavanejch zkusenosti a to vyhradne pomoci textoveho konfiguracniho nastroje, bez jakychkoliv pomocniku v podobe GUI konfiguratoru, nedejmoze napr. Yastu...

    zatimco nekdo povazuje za jedinou spravnou variantu 2, tak ja vnimam obe jako dobre pro ruzne situace, prvni pro BFU co nema potrebu se neco ucit, ale rad by pouzival GNU/Linux, tu druhou vidim pro potrebu uzivatele co se chce neco naucit...

    tim ze se nekdo zameri jen na tu druhou a jeste to komentuje tak jak to komentuje, tak se proste namyslene/arogantne/povysene chova, navic kdyz se jeste tvari ze vsechno ostatni je spatne a jedine ten jeho nazor je ten spravnej a pise ze vsichni stejne casem dospejou k tomu ze budou mit nazor jako ma ted on a on jim tedy velkoryse chce usetrit to "trapeni" tim ze jim nabizi svuj nazor jako ten jedinej spravnej uz ted? no myslim ze arogantni je pro to proste jeste velmi slabe oznaceni :-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Fluttershy, yay! avatar 5.3.2017 20:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce

    Jsou dvě možnosti:

    1. řídit se WebMD
    2. studovat medicínu nebo využít služeb někoho, kdo ji studoval
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    k3dAR avatar 5.3.2017 20:43 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    a to je co za presentaci demagogie? :-D zatimco u spatne zvoleneho postupu pri samolecbe muzu dojit ke zdravotnim problemu az smrti, tak pri spatne provedene instalaci se nic nedeje, udela se znovu, nebo ji snadno muze ten "studovany" napravit bez trvalejch nasledku...

    ale prosim, kldine si vytisknete tricka a transparenty a chodte na linux akce s napisem "nechceme GUI, zabiji mysleni" :-D
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Fluttershy, yay! avatar 5.3.2017 20:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Možná kdyby mj. bezpečnostní rizika nebyla aktuálním tématem. A ano, následky můžou být na zdraví. To, že nejsou přímo patrné, neznamená, že neexistují.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    k3dAR avatar 5.3.2017 20:58 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    takze preferujes zruseni vsech dostupnych gui konfiguracnich nastroju a povazujes za jedine spravne aby instalator pred moznosti instalace provedl dukladny vedomostni test uzivatele a pod 90% uspesnost provedl halt?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Fluttershy, yay! avatar 5.3.2017 21:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Tvrdím, že správu zařízení připojeného k Internetu by měla provádět kvalifikovaná osoba. Beztak je otázkou, jak to bude do budoucna s právní odpovědností… zvláště s rozšiřováním Internet of Shit.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    k3dAR avatar 5.3.2017 21:33 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    aha, takze pan je vylozene extremista :) tak tezko rict co ma vetsi sanci k prosazeni, jestli toto, nebo zruseni gui konfiguratoru, ktere by pak logicky i k tomuto prispelo :))
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    8.3.2017 09:33 tondalevhart
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Tvoje tvrzení je sice hezké, ale obecně k ničemu. Většinu času by správu připojení k internetu prováděla kvalifikovaná osoba na widlousích. BFU na Linuxu je promile. A když se prokoušou prvním rokem používání, tak už jsou kvalifikované osoby :-)
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 8.3.2017 10:13 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Za rok se leda tak naučí přeposílat hoaxy. :-D
    5.3.2017 22:16 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Jak se zdá, u tebe samoléčba evidentně nestačí. Zkus navštívit pana Šindláře - tady máš kontakt.
    k3dAR avatar 5.3.2017 23:01 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    dementni kecy ti jdou, co treba slusne chovani? to te maminka nenaucila?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    5.3.2017 23:37 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Myslím, že každý kdo v téhle diskuzi došel po tento příspěvek si udělal obrázek o tom, kdo z nás dvou je vulgární křupan, který postrádá byť jen náznak slušného chování. I žížala se svou strunou místo mozku, by pochopila, že v této "diskuzi" již dávno nehraje roli její téma, nýbrž hovadská zaslepenost osoby, které doposud nedochází, že s rétorikou, jakou tady předvádí jen těžko může získat něčí sympatie.

    Ten zásadní rozdíl mezi námi dvěma je především v tom, že si každý může na webu najít co jsem zač, co dělám, s čím mám zkušenosti, kde všude jsem dělal a jak se se mnou spojit. Většinou také při tom zjistí, že jsem si už leccos vyzkoušel. Co zjistí o tobě? k3dAR - anonymní diskutér na abclinuxu s chováním skotáka, který adoruje ubuntu, co za necelý rok stačil svými plky zahnojit 736 diskuzí.

    Nu. Jen tak dál.. Fakt jsi tady chyběl. Od té doby co zesnul JXP tady větší kokot nebyl. I když zpočátku se ani Jindra nechoval jako debil. Asi by ses měl fakt zajít někam vyšetřit než bude pozdě.
    k3dAR avatar 6.3.2017 21:55 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    takze Alesku, zkusim to jeste jednou :)
    TY jsi zacal s arogantnima komentarema, TY jsi zacal s trapnejma narazkama na me, TY se tvaris jako pan sveta co ma absolutni pravdu, TY by sis mel uvedomit kdo ses a neco se sebou udelat, to co si kde udelal je IRELEVANTNI pokud jde (coz jde) ciste o diskuzi mezi nama dvouma ktera vnikla z TVEJCH arogantnich komentaru...

    pro mene chapave arogantni egocentricke trapaky dam. priklad...:
    Pokud nekdo za 10let postavi 50 skol v africe je to uctihodne, pokud ale pak prijde a znasilni v jedne vesnici vsechny zeny, ktere spolecne s detmi a muzi vyvrazdi a pak prijde si o tom nekam popovidat, tak jeho predchozi jakekoliv sebelepsi, sebecistejsi, sebevyznamejsi veci co kdy provedl jsou irelevantni kdyz mu nekdo rekne "ty sraci, jsi znasilnoval a vyvrazdil celou vesnici"...

    je mi jedno co si kdo o me mysli, ja mam svedomi ciste a kdokoliv nezaujaty ma moznost se podivat jak/cim to zacalo, dokud si ty nepriznas svoji cast chyby a ze to jsou duvody proc se k tobe chovam jak chovam, tak mas problem ty ale nechavam to uz jen jako tvuj problem, me uz je to jedno ale dik za experiment ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Chytrex avatar 8.3.2017 10:46 Chytrex | skóre: 30 | Bohumín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Jak Aleše osobně nemusím, tak tady se chováš kedare jak debil ty.. Meleš pořád svoje nesmysly, každý je špatný, jen ty jsi CEO vesmíru..

    Tak v tom případě mě prosím párkrát uraž abych patřil mezi ty špatné, než být s tebou na jedné straně.

    A ano taky si myslím že OS a konfigurace systému by neměl dělat někdo kdo tomu nerozumí. Jak si lidi volají opraváře pro pračky, ledničky, auta a cokoli jiného, pc by neměl být výjimkou. Ono zombie počítačů co si říkají o rozeslání pár mega spam mailů tu není málo..
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS .:. define QUESTION ((bb) || !(bb)) .:. Odmítám vaši realitu a nahrazuji ji svou vlastní..
    k3dAR avatar 8.3.2017 19:34 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    precti si jeste jednou ten odstavec pro mene chapave... nebo to nech bejt a delej si zkreslene zavery jak chces, ja mam svedomi ciste ;)

    btw: pokud se ti nezda jedno z mejch "porad dokola" ze se Ales chova namyslene/arogantne, co si myslis o tomto principu:
    "Co si to dovolujes? Vis ty vubec kdo ja sem? Vis ty co ja dokazal?" to je totiz sebediagnostika arogance jak z ucebnice :-D
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 8.3.2017 19:51 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    [...] Meleš pořád svoje nesmysly, každý je špatný, jen ty jsi CEO vesmíru.. [...]
    tohle je ovsem jasne nepochopeni, resp. nedostatek informaci, kdyz bys cetl zlomek z te diskuze co pises ze se opakuju, tak ja volam po otevrenosti a naslouchani ostatnim, nenuceni sveho nazoru a nevydavani ho za absolutni pravdu, tedy presne opak toho co delal Ales kterej se opravdu tvari ze je CEO vesmiru ;)

    A ano taky si myslím že OS a konfigurace systému by neměl dělat někdo kdo tomu nerozumí. Jak si lidi volají opraváře pro pračky, ledničky, auta a cokoli jiného, pc by neměl být výjimkou.
    kdyz davas primer tak aspon zkus vymyslet neco rozumneho :) vem si kolik lidi by si chtelo nainstalovat GNU/Linux a jen ho pouzivat a nemaji zkusenosti a zamysli se nad tim jestli to neni nekolikaradove mensi mnozstvi nez ve zkutecnosti:
    - koupenou pracku si sami nainstaluji, zapoji do elektriky, zasuvky, pripoji na vodu, naplni buben pradlem a naprogramujou prani
    - lednicku si rozbalej, prsunou do kouta, pockaji nez se aklimatizuje, zandaji policky, zapojej do zasuvky, nastavej teplotu a davaji do ni a vyndavaji z ni jidlo
    - koupi si auto, kde si nastavi sedacku ridice, polohu volantu, polohy vnitrniho a venkovniho zrcadka, nastavej si klimatizaci, osvetleni palubky, naladej radio, nastavej basy/vejsky...
    Takze mozna uz ti dochazi, ze zatimco je rec o intalaci, ty jsi prisel s opravama, jenze znovu, byla rec o prvotni instalaci/zprovozneni... kdy zatimco ja rikam ze podle toho jestli jde o zacatecnika co chce zustat BFU, nebo zacatecniha co chce byt PowerUser, tak podle toho je vhodne vybrat moznosti instlace, kdezto Ales hlasa ze jedina spravna moznost je ta co rika on a tedy ze spravne by zadnej uzivatel nemel pouzit zadne GUI nastavovadlo, pri instalace mel zuzitkovat spousty informaci ktere si predem nastuduju a konfiguraci provadet vyhradne pomoci editaci configuracnich souboru...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    9.3.2017 18:55 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Bože můj. Ty to máš v kebuli pěkně pomíchané. Ale co. Tenhle server ustál už mnoho exotů, takže nejspíš ustojí i tebe.
    k3dAR avatar 9.3.2017 22:44 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    promluvil arogantni clovek... stoupnete si na zidle a tleskejte mu ;) btw: me reakce co tento server ustoji jsou dvojiho druhu, bud radim lidem co potrebuji pomoc a nebo reaguju na arogantni srace, ty ses ten druhej pripad, nastesti takovych je malo, ale asi te potezi ze ses z nich vitez, ostatni byli jen arogantni ale meli urcitou uroven :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    10.3.2017 01:32 Rozhodčí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Kapica je čůrák, ale ve tvém stínu ho ani nejde vidět. A na rozdíl od tebe občas přispěje hodnotným článkem, protože je to sice čůrák – na osobní úrovni – ale aspoň čůrák se skillem.
    xxxs avatar 7.3.2017 19:38 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    mne to skor pripada tak, ze traja zdatni linuxaci sa biju motyckami v pieskovisku po hlavickach.
    k3dAR avatar 7.3.2017 23:00 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    konecne to nekomu doslo :-D
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 5.3.2017 20:44 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Základem je mít motorovou pilu a být univerzálním ptakopyskem. :-D
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 5.3.2017 20:42 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    k3dAR avatar 5.3.2017 20:46 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    uz je to dost trapne, ale ok: odkaz ;) jako odvolavat se na to abych premyslel kdyz ty nepremyslis je opravdu posahane, nechovej se jako dement ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 5.3.2017 20:52 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    :-D Končím tuto nesmyslnou debatu s tělem bez hlavy. Nemá to smysl a akorát to zasírá dobré rady, které by mohli někomu pomoci.
    k3dAR avatar 5.3.2017 20:59 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    je dobre ze sis rozhodl nezasirat diskuzi, doufam ze se toho budes drzet a dale se budes snazit psat rozumne a tolerantne ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 24.2.2017 08:13 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Jen pevně doufám, že se nevrací doba Greenieho, kdy je nutné upozorňovat na one man show distribuce a jejich každé uprdnutí. Prosím do zprávičky uvést vydání nové verze, ale recenzi? Čím si to zasluhuje? Snad ne tím naroubovaním apt na rpm? Jak je na tom s bezpečností? To jsou věci, které nelze jen tak přehlédnout. Tak nějak nevidím ani tu zvláštnost, která je v nadpisu. Pro nováčky bych spíše recenzoval openSUSE tumbleweed, kde je yast, yast2, zypper, což jsou skutečně přidané hodnoty. No a ostatní už si umějí distribuci vybrat, jelikož vědí, co od ní požadují.
    24.2.2017 18:27 Mik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Zrovna to OpenSUSE tumbleweed by mě zajímalo. Moc se o něm nemluví, ale asi to nebude úplně blbý.
    24.2.2017 19:01 suse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    zkoušel, smazal, je to ztráta času.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 24.2.2017 21:43 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Ke každému tvrzení by se měly automaticky dokládat i argumenty, jinak se z něj stává pouhý blábol.
    24.2.2017 21:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Snad ne tím naroubovaním apt na rpm?
    Hm. Projekt apt-rpm a před ním to řešil projekt apt4rpm. Díky němu jsem objevil v r. 2003 Synaptic. MichaeluVogt tenkrát už asi rok vyvíjel pro Conectivu pro to GUI – Synaptic, přišlo mi to jako super aplikace s budoucností, tak jsem pro něj udělal českou lokalizaci. Jenže u Mandrake upřednostnili místo aptu urmpi, tak jsem šel o dům dál. Mandrake pak Conectivu koupil, a šel o dům dál i Michael Vogt – jemu hodilo podle záznamů v gitu r. 2006 lano Ubuntu.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 24.2.2017 23:05 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Ono tehdá upřednostnění urpmi bylo zcela logické,jednak se dalo poměrně jednoduše rozšiřovat a též bylo znatelně rychlejší oproti synapticu pro rpm. Nicméně synaptic je stále dobrý, ale než aby se dotáhl do konce, tak některé distribuce dělají různá nestandartní centra aplikací. Na stranu druhou je to i dobře, protože se otevírají i jiné možnosti. Třeba zypper není vůbec špatný.
    24.2.2017 23:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Synaptic je super pro začínající uživatele, co se teprve seznamují s tím co distribuce nabízí. Já už dnes používám výhradně apt na příkazové řádce. Díky práci na lokalizaci synapticu jsem se tenkrát musel podívat na ty balíčkovací systémy opravdu důkladně. Od té doby se distribucím, co používají rpm vyhýbám.
    25.2.2017 20:02 r76 | skóre: 7 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    http://www.pclinuxos.cz/zkuste-pclos-s-prichuti-skorice-podruhe/
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 25.2.2017 22:01 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Ten vzhled je příšernej, ale v tomto směru PCLOS nikdy, nikterak nevynikal. Odpovídá to výtvarné výchově, prvního stupně základní školy. Inu za ty léta je to pořád jako dort od pejska a kočičky. Bohužel.
    26.2.2017 02:12 Odberatel Sunky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Cece, tobe ten PCLOS prebalil zenskou, nebo co to mas za dlouhodobej problem s timhle distrem?

    O neco vyse to prirovnavas ke Greenie a one-man-show, coz tohle rozhodne neni. Bud to distro proste neznas, anebo ti proste lezi v zaludku (kdo vi proc).

    Odpovídá to výtvarné výchově, prvního stupně základní školy.

    Hehe, vazne clovek co ma middle nick TIGER (horsi je snad uz jen Altair nebo X.) a s takovym avatarem pronese zrovna toto? :-D

    Tywoe vyndej si c**aka z huby, az tu budes zas priste chytracit. :-) Ale pobavils, tojo.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 26.2.2017 08:33 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    S tím tigerem i avatarem máš pravdu. Měnit to však nebudu, lidé co mě znají, tak vědí. Ostatní ať se klidně smějí.

    Ale zpět k tématu PCLOSu. Již v dobách, kdy byl ještě závislý na Mandraku/Mandrivě, tak se tvářil jako lepší varianta této distribuce. Něco jako Mint vs. Ubuntu. Jenže narozdíl od Mintu, PCLOS lepším nebyl. Jeho stabilita byla oproti Mandrivě na velmi mizerné úrovni. A když někdo provedl upgrade na novou verzi, tak měl jistotu, že se mu systém zaručeně rozsype. Prostě zlatá Mandriva.

    Dnes je už to naprosto "nezávislá" distribuce a měla by být po těch letech i dospělá, ale není. Způsob, kterým se připravují a testují balíčky připomíná onoho pejska s kočičkou. Ano obsahuje hromadu balíčků, ale jsou tam i dost staré a nefunkční balíčky, které už by neměli v repu být. O nějaké Linuxové čistotě se raději nebudu ani rozepisovat. Protože pokud je *buntu v bordelu, pak PCLOS je vyloženě skládkou. Distribuci jsem držel palce a věřil, že může sehrát velkou roli po úpadku Mandrivy, přeci jen Mageia také nebyla hotová hned. Nic z toho se nestalo a právě proto jsem na straně kritické.
    26.2.2017 23:51 Odberatel Sunky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Nuze dobra, diky za odpoved. K tomu nechci a ani nemam moc co dodavat.

    Asi jen ze timhle distrem kdysi davno kamos zachranoval stary notase, pac ostatni distra prilis dbala na politiku licenci, zatimco s timhle chodilo prakticky vse OOTB prej. Ale to bylo v dobach kdy si Ubuntu i SuSe sraly do huby, alespon co se tyce UX.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 27.2.2017 21:46 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Na staré notebooky poměrně velké kladivo. Dříve i dnes bych spíše volil minimalistické distribuce, oproti těm prebubřelím.
    k3dAR avatar 27.2.2017 22:03 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    tak hlavne "stary notas" kazdy bere neco jineho... pokud jde o >=1GHz s >=512MB RAM, tak Xubuntu, Debian+Xfce, nebo Mint+Xfce neni problem, neni ani treba resit LXDE protoze si tim clovek moc nepomuze a jen prichazi o moznosti normalniho Xfce desktopu... dulezite je pak volba www prohlizece (Opera12/Palemoon s NoScript nebo Lynx)
    pokud jde o neco s <512MB RAM ale RAM jde rozsirit alespon na tech 512MB (tedy pak vetsinou jde i rovnou na 1 nebo 2GB) tak je jednodusi RAM rozsirit nez se omezovat minimalistickou distribuci (pokud jei volba nema jinej duvod)...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 28.2.2017 08:39 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    Tak v případě PCLOSu to má cenu řešit už jen z důvodu onoho apt naroubovaného na rpm. Ono je to pomalé normálně, natož pak na starším železe. Ta rychlost odpovídá starému yumu, od kterého opensuse upustilo. Přesvědčení, že minimalistické distribuce omezují je také velmi liché.
    k3dAR avatar 1.3.2017 02:19 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    PCLOS sem take jako priklad normalni distribuce, vhodne pro jeden pohled na stary hw, ja neuvadel ;) minimalisticke distribuce pro ten mnou uvedenej HW priklad bude vzdy omezujici vice nez bezna distribuce... nerikam ze se neda pouzit minimalisticke distro co pouziva misto GNU Busybox, misto glibc pouzije uClibc, apod, ale obsah repositaru, sprava software, dokumentace, wiki a podobne asi budou oproti $tva_oblibena_normalni_distribuce proste nekde jinde ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    4.5.2023 08:58 안전놀이터
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
    The information my brother was looking for is in your blog. I'm sure your brother will be very happy if you show him your blog while he's doing his homework at school. I will share your blog to my brother. 안전놀이터

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.