abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    15.4. 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (62%)
     (13%)
     (2%)
     (23%)
    Celkem 448 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR

    23. 8. 2008 | Tisková zpráva | Tiskové zprávy | 40842×

    AbcLinuxu.cz a jeho provozovatel Stickfish, s. r. o., vyplatily náhradu za licenci MS Windows Vista Business OEM místo Lenovo ČR. Vyplacená náhrada představuje částku, která byla zákazníkovi výrobcem navržena za vrácení licence v souladu s EULA softwaru Windows Vista Business OEM dodaného spolu s notebookem Lenovo. Uplatnění náhrady však Lenovo ČR podmiňovalo prohlášením o mlčenlivosti, jež by se vztahovala na veškerý obsah a výsledky jednání Lenova ČR se zákazníkem.

    Pan Kamil Páral se po zakoupení přenosného počítače značky Lenovo rozhodl v souladu s EULA softwaru Windows Vista Business OEM uplatnit svůj nárok na vrácení licence předinstalovaného operačního systému od firmy Microsoft, protože chtěl na počítači provozovat systém Linux. EULA konkrétně stanoví, že:

    „Použitím softwaru přijímáte tyto podmínky. Pokud je nepřijímáte, software nepoužívejte. Místo toho se obraťte na prodejce nebo instalátora a zjistěte jeho zásady náhrad ve formě peněz nebo zboží.“

    Zákazník se řídil instrukcemi uvedenými v licenčním ujednání a po komunikaci se zástupci technické podpory a managementu společnosti Lenovo ČR (instalátor) mu bylo nabídnuto finanční vyrovnání za vrácení licence ve výši Kč 1950,–.

    Pan Páral se rozhodl na tuto podmíněnou nabídku nepřistoupit, navrhovaného vyrovnání se vzdát a licenci pro používání systému Windows Vista si ponechat. Své zkušenosti zveřejnil na portálu AbcLinuxu.cz. Redakce portálu spolu s jeho provozovatelem firmou Stickfish, s. r. o., se rozhodla vyplatit panu Páralovi autorský honorář za vydaný text ve výši nabídnutého vyrovnání za cenu licence (tj. 1950 Kč).

    Redakce portálu AbcLinuxu.cz společně s mnoha dalšími uživateli Linuxu, BSD a dalších operačních systémů věří, že vytrvalost pana Párala při jednání se společností Lenovo ČR nakonec povede k úpravě vztahů mezi výrobci výpočetní techniky a koncovými zákazníky, aby bylo možné bez potíží objednat libovolnou počítačovou sestavu i bez předinstalovaného operačního systému od společnosti Microsoft.

    O AbcLinuxu.cz

    AbcLinuxu.cz je portál s několikaletou tradicí. Od svého počátku se zaměřoval na shromažďování informací a rad pro české uživatele Linuxu. Jednou z jeho hlavních předností jsou obsáhlá diskusní fóra, ve kterých tazatelé nacházejí pomoc s linuxovými problémy nejrůznějšího druhu. Články, které vycházejí každý den, přinášejí návody, recenze a zajímavosti. To vše, společně se záznamy o hardwaru, který byl otestován pod Linuxem, a záznamy o nejlepším programovém vybavení, tvoří kvalitní znalostní bázi jak pro začátečníka, tak profesionálního uživatele.

    O Stickfish

    Stickfish je ICT firma specializující se na technologie enterprise Linux a UNIX. Její strategií je dodávat ucelená řešení: od analýzy požadavků, nalezení nejvhodnější varianty až po školení, následnou technickou podporu nebo outsourcing správy. Stickfish poskytuje řešení předních výrobců, jako jsou Sun, IBM, Red Hat, Oracle či VMware, vyspělé síťové prvky Juniper a Cisco a dále vlastní vysoce bezpečné a rychlé řešení virtuálního desktopu Raydesk. Stickfish provozuje známé elektronické obchody 64bit.cz, AbcHost.cz a , stejně jako populární technicky orientované internetové portály AbcLinuxu.cz a ITBiz.cz.

           

    Hodnocení: 81 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.8.2008 14:02 q
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    hezky pěkně :) Pan Páral si to za svou odvahu a cílevědomost zaslouží. Zajímalo by mě co na to Lenovo ČR ? :)
    wasabi1 avatar 23.8.2008 15:41 wasabi1 | skóre: 9 | blog: iLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Já jen dodám také hezky pěkně :-) Moc mě překvapil abclinux s tímto autorským honorářem :-) Dle mě je plně zasloužený.
    Týmová práce je důležitá hlavně proto, aby bylo možno svést vinu na někoho jiného.
    24.8.2008 23:15 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    ved je to predsa najlacnejsia reklama,.. teraz to este pretlacia na iDnes.cz a podobne "hura" portaly
    25.8.2008 11:58 Vít Profant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    IDnes? No, nevím, nevím. U Živě bych tomu věřil spíš.
    29.8.2008 15:16 Winter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Hmm... na iDnes to bylo, jestli se nepletu, už před pár tejdnama. Teď je to tady: http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/08/29/lenovo-imposes-nda-vista-refund
    23.8.2008 14:08 honzikd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    Zajímavé. Souhlasím, že snaha donutit prodejce k tomu, aby nabízeli počítačové sestavy a notebooky bez předinstalovaného operačního systému je jistě bohulibá. Je jenom otázkou, jak k této snaze co nejlépe přispět. Cesta pana Párala (a abclinuxu) se mi moc nelíbí. (Trpěl jsem, bojoval jsem a to všechno pro VÁS...) Když nechci notebook s předinstalovanými MS Windows Vista, tak si ho nekoupím, a dám vědět prodejci/výrobci, proč jsem si ho nekoupil. Až se sejde u prodejce takových ohlasů víc, nejspíše se trochu zamyslí... I když chápu, že se může stát, že si počítač koupí naprostý laik, který teprve po přečtení EULA zjistí, že s takovou licencí nemůže souhlasit. Pochybuji ovšem, že někdo donutí MS licenci EULA nějakým radikálnější způsobem změnit...
    23.8.2008 14:52 wajsup
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    Cesta pana Párala (a abclinuxu) se mi moc nelíbí. (Trpěl jsem, bojoval jsem a to všechno pro VÁS...)
    A co se Vám konkrétně nelíbí ? Nechápu, proč úsilí pana Párala shazujete ironickým výkřikem. Já v zápisku pana Párala nevidím přemrštěný patos, naopak mu závidím jeho houževnatost a nesobeckost. Myslím, že takhle by se lidé chovat měli. Je smutné, že jeho postoj je zcela raritní a místo toho, aby se stal inspirací k napodobení, provokuje leckoho k posměchu.
    Když nechci notebook s předinstalovanými MS Windows Vista, tak si ho nekoupím, a dám vědět prodejci/výrobci, proč jsem si ho nekoupil.
    Počet ztracených zákazníků by musel být mnohem vyšší než v současnosti, aby se s tím "ruka trhu" vypořádala. Tato cesta není možná, nabídka zmiňovaných sestav je velmi chudá a jednotlivci to nezmění. Přínos aktuální kauzy vidím právě v její atraktivitě, která jí zajistila pozornost i na nelinuxových serverech, takže i uživatelé Windows by mohli začít požadovat marketingovou změnu, aby neplatili zbytečně za něco, co už mají.
    25.8.2008 08:33 Roman Vasicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    Přínos aktuální kauzy vidím právě v její atraktivitě, která jí zajistila pozornost i na nelinuxových serverech, takže i uživatelé Windows by mohli začít požadovat marketingovou změnu, aby neplatili zbytečně za něco, co už mají.
    Doufam, ze jsem to nepochopil spatne a mel jste na mysli koupi operacniho systemu MS Windows. Osobne neznam ve svem okoli nikoho, kdo by mel jinou verzi, nez OEM a ta je pokud se nepletu vazana na zelezo s kterym se koupila. Z toho mi vyplyva, ze pri koupi noveho pocitace starou kopii systemu stejne nemohu pouzit, a to i v pripade, ze bych ji z puvodniho PC odstranil. Nebo jsem uplne vedle jak ta jedle?
    Saljack avatar 25.8.2008 09:28 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    Máš pravdu. Ale já znám dost lidí, kteří nemají verzi OEM nebo mají pochybnou verzi (těch je asi nejvíc :-D)
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    25.8.2008 10:27 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    Když nechci notebook s předinstalovanými MS Windows Vista, tak si ho nekoupím, a dám vědět prodejci/výrobci, proč jsem si ho nekoupil.
    Jo, kdyz je nekdo velkoodberatel a dela tomu prodejci polovinu trzeb (nebo ma tatinka vysoko postavenyho), tak si takhle dupnout muze. Pokud jsi obycejnej uzivatel, tak muzes prodejci davat vedet jak chces, ale on se na tebe vysere.
    28.8.2008 11:14 Krakonoš | skóre: 17 | Nová Ves v Horách
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    Pochybuju, že si laik bude číst EULA (ostatně, nebyla anketa kolik lidí čte EULU?) a laik i kdyby s ní nesouhlasil, tak "má windows" a to, že kliknul na "Accept" ho nějak nerozhází.

    Mimochodem - je vůbec přeložená? Přiznám se, že jsem ještě české Visty (ani předinstalované) neinstaloval (resp. neinicializoval), takže nevím.

    A taky mě nějak vyvstává v hlavě skutečnost, že se vedly diskuse o tom, zda jsou vůbec takováto ujednání v digitální podobě (a neověřená) legální v ČR (tj. jestli když tu licenci poruším - nevím jak, neodvážím se říci, ale nemyslím tím zrovna ukrást kopii - tak zda mě MS může stíhat).

    Mimochodem - na mém notebooku mám jedinou kopii Windows XP a užívám jí jednou za uherák, když potřebuju zkompilovat program a vytvořit instalátor (no flame prosím, ať si lidi používají co chtěj - a jestli to budou používat na win, je to jejich volba - píšu v Qt a těch pár minut mi neublíží). Licenci bych tedy nevracel tak jako tak.
    28.8.2008 13:36 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    A taky mě nějak vyvstává v hlavě skutečnost, že se vedly diskuse o tom, zda jsou vůbec takováto ujednání v digitální podobě (a neověřená) legální v ČR (tj. jestli když tu licenci poruším - nevím jak, neodvážím se říci, ale nemyslím tím zrovna ukrást kopii - tak zda mě MS může stíhat).
    MS vás rozhodně stíhat nemůže, od stíhání je zde policie. Ale jinak takovéto ujednání je v digitální podobě platné – jinak by nebylo platné nic, co na počítači potvrdíte nějakým tlačítkem. A i kdyby takové ujednání platné nebylo, je to problém na vaší straně – neuzavřel jste s MS licenční smlouvu, tudíž nemáte právo jejich software používat. Pořád je potřeba mít ne mysli to, že u autorského díla je implicitní to, že jej nesmíte používat, a teprve nějaká licence (nebo zákon) vám k užívání může dát právo.
    29.8.2008 11:54 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    Ale jinak takovéto ujednání je v digitální podobě platné – jinak by nebylo platné nic, co na počítači potvrdíte nějakým tlačítkem.

    To je dost pochybný argument, ne? Já bych naopak klidně věřila, že u nás není platné nic, co na počítači potvrdíte nějakým tlačítkem. Kdyby nic jiného, jak bude někdo dokazovat, že to vůbec někdo udělal, že jste to byl skutečně Vy... ale hlavně AFAIK takhle nic podobného ani uzavřít nejde.

    To, že si všichni odjakživa myslíme, že je spousta věcí OK neznamená, že by nám nakonec nějaký soud neřekl, že je to špatně... při úrovni našeho soudnictví dost možná až ten ústavní :-)

    Oproti tomu, vůbec si nejsem jistá, že soud nepřesvědčíte nějakou chytristikou ve stylu "vždyť jsem za to zaplatil dva tisíce, tím jsem evidentně právo získal" a soud se pak na to bude dívat skrz zákoník, ne skrz tu možná odkliknutou smlouvu.

    Tohle by bylo zajímavé vidět u soudu. Umím si představit jakýkoliv výsledek, ale kdybych si měla vsadit, budu mít za to, že žádný takový klikací nesmysl neplatí.
    ^D
    29.8.2008 13:02 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    Na tom, že kliknutím na tlačítko lze vyjádřit (právně platný) souhlas se shodnou snad všichni právníci.

    Pokud to chcete v paragrafech, pak je to Občanský zákoník, část I., hlava čtvrtá, § 34 a § 35:
    § 34

    Právní úkon je projev vůle směřující zejména ke vzniku, změně nebo zániku těch práv nebo povinností, které právní předpisy s takovým projevem spojují.

    § 35

    (1) Projev vůle může být učiněn jednáním nebo opomenutím; může se stát výslovně nebo jiným způsobem nevzbuzujícím pochybnosti o tom, co chtěl účastník projevit.

    (2) Právní úkony vyjádřené slovy je třeba vykládat nejenom podle jejich jazykového vyjádření, ale zejména též podle vůle toho, kdo právní úkon učinil, není-li tato vůle v rozporu s jazykovým projevem.

    (3) Právní úkony vyjádřené jinak než slovy se vykládají podle toho, co způsob jejich vyjádření obvykle znamená. Přitom se přihlíží k vůli toho, kdo právní úkon učinil, a chrání se dobrá víra toho, komu byl právní úkon určen.
    Autorský zákon pak přijetí licenční smlouvy upravuje tak, že stačí autorské dílo začít užívat (pokud dal autor takovou nabídku a pokud nejde o výhradní licenci), a tím je smlouva uzavřena.
    § 46 Základní ustanovení

    (1) Licenční smlouvou autor poskytuje nabyvateli oprávnění k výkonu práva dílo užít (licenci) k jednotlivým způsobům nebo ke všem způsobům užití, v rozsahu omezeném nebo neomezeném, a nabyvatel se zavazuje, není-li podle § 49 odst. 2 písm. b) sjednáno jinak, poskytnout autorovi odměnu.

    (2) Autor nemůže poskytnout oprávnění k výkonu práva dílo užít způsobem, který v době uzavření smlouvy ještě není znám.

    (3) Nabyvatel je povinen licenci využít, ledaže je ve smlouvě sjednáno jinak. Ustanovení § 53 tím není dotčeno. (4) Smlouva vyžaduje písemnou formu, poskytuje-li se licence jako výhradní.

    (5) O podání návrhu na uzavření smlouvy jde i tehdy, směřuje-li projev vůle i vůči neurčitému okruhu osob.

    (6) S přihlédnutím k obsahu návrhu nebo k praxi, kterou strany mezi sebou zavedly, nebo zvyklostem může osoba, které je návrh určen, vyjádřit souhlas s návrhem na uzavření smlouvy provedením určitého úkonu bez vyrozumění navrhovatele tím, že se podle ní zachová, zejména že poskytne nebo přijme plnění. V tomto případě je přijetí návrhu účinné v okamžiku, kdy byl tento úkon učiněn.
    1.9.2008 20:47 Almindor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    To je sice pekne, ale pokial viem EULA, pokial si ju neprial PRED zaplatenim za tovar ku ktoremu sa priamo alebo nepriamo vstahuje, je neplatna. Inymi slovami skoro vsetky su u nas neplatne, resp. presnejsie, nie su pravne vynutitelne.

    Iba to co sa podpise/odsuhlasi pred zaplatenim je pravoplatne vynutitelne, inak by si kazdy predajca topanok do krabicky vlozil dodatocnu licenciu z papierikom ktory ked pretrhnes predas svoju dusu a veskery majetok vyrobcovi/dodavatelovi atd.

    V USA si bohuzial kupili zakony ktore EULU ale spravoplatnuju aj pri takomto "dodatocnom" objaveni.
    2.9.2008 08:48 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    To je sice pekne, ale pokial viem EULA, pokial si ju neprial PRED zaplatenim za tovar ku ktoremu sa priamo alebo nepriamo vstahuje, je neplatna.
    Proč by měla být neplatná?
    4.9.2008 11:45 Almindor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    Pretoze obchod je v zakonniku upraveny tak (podla mna spravne), ze len tie zmluvne podmienky s ktorymi si suhlasil PRED kupu su platne. PO kupe ti nemozu nanutit nieco dodatocne o com si nevedel ked si za to vysolil love. Je to dost logicke ked sa nad tym zamyslis.

    Zmluvne podmienky sa daju dodatocne pridat, ked s tym suhlasia obydve strany ALE nieje mozne ich vlozit ako podmienku pouzitia niecoho co si kupil pred tym a co ma byt funkcne za podmienky predtym urcene.

    Takze ak si kupis produkt X, s podmienkami A, B, C a zaplatis za neho, nieje spravne ze potom ked si to donesies domov a "spustis" sa ti objavi tabulka "no a tu su podmienky D, E, F. Ak ich odmietnes, nemozes tento produkt pouzit". Ak to pri kupe nebolo explicitne spomenute, tak tieto podmienky mozes odmietnut, ale mas plne pravo produkt pouzit.

    Taaakze, ak ti pri KUPE ukazu EULU, a ty s nou suhlasis, je pravne zavazna. Ak ti ju ale neukazu, kupis si krabicku zo softom za peniaze bez nejakej podpisanej zmluvy (alebo zo zmluvou bez podmienok v EULE) a doma ti naskoci ze bud suhlasis z dodatocnymi podmienkami v EULE alebo to nemozes pouzit, je ta vec napadnutelna. To ze sa o to nikto nesnazi je druha vec, ale tak boj proti megakorporaciam na sude nieje jednoduchy, obzvlast ked ty nevlastnis produkt, ale len "pravo ho pouzit". Ale ajtak podla zakona vyplyva ze je to napadnutelne, resp. ze EULA takto prijata je pravne nezavazna. (aspon co ja viem u nas)
    4.9.2008 12:42 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    Jenomže licence není zboží nebo produkt, je to právo na užívání. Nevím o tom, že by Občanský zákoník nějak speciálně řešil „spotřebitelskou“ licenční smlouvu, takže podle mne platí obecná ustanovení z AZ – a to, že v tomto případě je licenční smlouva uzavíraná přes prostředníka (nějaký maloobchod) a na jednou smluvní stranou je spotřebitel, nehraje žádnou roli.
    5.9.2008 12:13 Almindor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    Ano a nie. Ak by som dostal zdarma CD a potom EULU tak co vravis je pravda. Ak si ale kupujem v obchode krabicku ako produkt za peniaze, je to kombinacia oboch. Najprv si kupim produkt, a potom mi vyskoci EULA ako licencia na jeho pouzivanie. Lenze toto je presne to co nas zakonnik pokial viem nepovoluje.

    Ta EULA musi byt pred kupu nie po nej.
    5.9.2008 12:52 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci
    Ale vy si žádný produkt nekupujete. Nebo si možná koupíte stříbrnou placku za 5 Kč, ale tu fyzicky dostanete a tím je obchod uzavřen, žádná EULA se na ní nevztahuje. EULA se vztahuje k softwaru, a ten si nekupujte, koupíte si (za celkovou cenu mínus těch 5 Kč za médium) pouze možnost software používat – licenci. To, co píšete vy, se týká kupní smlouvy, ta ale ošetřuje prodej a koupi předmětu. EULA je ale licenční smlouva, která je ošetřena pouze v AZ a ustanovení Občanského zákoníku pro kupní smlouvu se jí netýkají. Ostatně ustanovení ObčZ, která zmiňujete, jsou přímo nadepsána „…o prodeji zboží…“, a hned v § 1 ObčZ máte toto ustanovení: „Právní vztahy vznikající z výsledků duševní tvořivé činnosti upravují zvláštní zákony.“ A v AZ, pokud vím, není nijak stanoveno, že odměna za užití autorského díle nemůže být zaplacena před uzavřením licenční smlouvy.
    23.8.2008 15:00 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    zdravim,

    tak nevim, zda mam tleskat nebo brecet.

    Jako ceni se snaha udelat neco za velkou firmu, ktera ma exklusivni smlouvy s MS..... A taky rici verejnosti, jak se veci maji. Jenomze to mi bohuzel dneska pripada spise jako normalni a tento system se moc nezmeni. O tom, jak funguji a nefunguji slevy na licence Windows radeji nepovidat. No a kdyz je odkaz z idnes.cz na abclinuxu, tak je to taky zajimavy tah a zviditelneni ve svete byznysu se taky pocita.

    Taktez Lenovo zije spise s firem, kam doda kamion techniky a ne z jednoho notebooku.

    Jenomze na to koukam spise posledni roky z prakticke stranky. Brecet nad zlym Microsoftem a zlym Lenovo nebo zlym IBM nic nepomuze.

    Za tu dvojku jsme tu mohli mit od nejakeho studenta ci kodera hotovy funkcni acpi tlacitka u notebooku Lenovo. Nebo mozna koupenou dokumentaci k tomuto. A byla by dalsi funkcionalita. Nebo s usmevem mit opraven Firefox(kde je ted Petr Tomes a zda vubec vi, co to je.....), aby bezel poradne s webovym rozhranim Lotusu, kdyz pujdu o kus vedle. A tohle je neco, co uzivatele v nasem skvelem zabugovanem opensource-free svete vice zajima.

    Neprisel jsem si ted kopnout do nekoho jen tak z rozmaru. Jenomze veci se toci uplne okolo neceho jineho. Z praxe taky vim, ze tech daru ve vyvojarskych konferencich zase tak moc neni a i ta dvojka je nekdy vcelku velka castka, co dost pomuze.

    Jinak dobrej tah, bohuzel lidi si ho budou pamatovat asi tak 14 dni. Ja verim spise tomu, ze se malem zavaril server se zvysenou navstevnosti a tak autor dostal honorar. A tomuto budou taky verit spise v Lenovu nez bohulibym skutkum. Realita je jaksi uplne nekde jinde a dle meho nazoru je lepsi sponzorovat veci s vetsi budoucnosti.

    Pavel Kysilka
    23.8.2008 16:01 orca1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Jak se to veme, ve svobodném světě je paradoxně mnoho příkladů jak nevýznamní jednotlivci dokázali pohnout kolem dějin či dokonce poupravit ústavy zemí. Svoboda rozhodnutí je velmi cenná a zároveň křehká. Mnozí asi zapomínají na dobu kdy mnoho rozhodnutí bylo za nás učiněno jinýma uvědomělejšíma lidma. Hypoteticky až zkoupí Microsoft továrny na PC tak budem jen vzpomínat na podobné výkřiky do tmy že jsme je bývali měli podpořit a ne dnes čučet všichni uniformě do woken.....
    23.8.2008 16:22 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Ja to vidim spise takto:

    Jako beru to, ze neni treba kupovat notebook s predinstalovanym windows OS.

    Kdyz vylepsite projekt nejakou dotaci, tak ho zacne pouzivat vice lidi a tim se to nabaluje. Tudiz se stava linux a vse okolo vice pritazlivejsi pro vice lidi.

    Tim, ze tu budeme mit notebooky bez predinstalovaneho OS, tak to akorat pomuze z vetsiny tomu, ze si vetsina lidi nainstaluje kradene Visty a tim to konci. Kolik lidi myslite, ze tuto moznost vyuzije za tento rok ? A kolik lidi si nainstaluje Linux a bude ho po 14 dnech jeste pouzivat ?

    Osobne si myslim, ze uzivatele, co si koupi jedno PC-ecko, tolik velke firmy(vyrobce) nevytrhnou. Ti ziji z velkych zakazek. A na ty musi byt pouzitelny software.

    Celkove si myslim, ze se vynaklada vetsi usili a prostredky na propagaci nez na zkvalitneni stavajiciho stavu.

    Svoboda je fajn. Za poslednich par mesicu jsem nasel minimalne 40 chyb a chybejicich vlastnosti, z nichz nektere hodne/zcela brani praci. Nikomu svobodu neberu, ale kazda svoboda neco stoji. Po par letech denni obzivy na Linuxu clovek zmeni nazor.

    Pavel Kysilka
    23.8.2008 20:26 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Tim, ze tu budeme mit notebooky bez predinstalovaneho OS, tak to akorat pomuze z vetsiny tomu, ze si vetsina lidi nainstaluje kradene Visty a tim to konci. Kolik lidi myslite, ze tuto moznost vyuzije za tento rok ? A kolik lidi si nainstaluje Linux a bude ho po 14 dnech jeste pouzivat ?
    To je prece kravina, to je kazdyho vec jestli bude kradst software nebo ne, nemuze se prece zabranit kradeni neceho tim, ze to proste musi koupit vsichni a i ti, kteri to nejchtej... To je prece picovina ne?

    A ze jich je vetsina to prece nic na tomhle faktu nemeni...
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    23.8.2008 21:47 ja_kral_ll | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Možná se to někomu nemusí líbit ale má pravdu...
    24.8.2008 00:59 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Bohužel musím souhlasit, před lety kdy bylo prakticky nemožné koupit pc bez předinstalovaného Windows (vyjma toho kdy si člověk koupil díly a poskládal si to) jsem byl stejného názoru, zlý MS apod. Ale v dnešní době kdy lze koupit spoustu kvalitních notebooku např. od HP apod. bez předinstalovaných Win. jsou takovéto akce zbytečné. Možná by pomohlo více, když by tito nespokojení lidé poslali výrobci dopis znění: chtěl jsem váš výrobek, ale protože má tohle a tohle tak jsem si to koupil u konkurence. Takových hodně a pak by se asi výrobce zamyslel.

    Můj názor je to, že nikdo vás nenutí kupovat si ten notebook od toho "zlého" Lenova který to dodává jen s Windows. Tady se pořád ukazuje na to jaký je chudák zákazník, jak ho výrobci berou na hůl atd. Ale nemá snad firma (výrobce) právo si dodávat své výrobky jaké chce a s čím chce? Pokud o to zákazník nemá zájem tak ať to nekupuje. Pak se uvidí, zda firma prodá dostatek výrobků aby jí to uživilo, nebo jí to donutí změnit politiku.

    Navíc v běžné praxi je vidět, že systémy postavené na Linuxu, jak je pořád hájíte mají spousty "much" stejně tak systémy od MS. Sám používám Linux, protože mi vyhovuje, ale z praxe vím, že někdy je výhodnější a lepší nasadit Windows, někdy zas Linux.

    Ale to jsem odběhl úplně mimo. Zkrátka, také si myslím, že by se peníze, když už sponzorovat, měli využívat účelněji. Vylepšete OpenOffice třeba, proč se spouštějí tak dlouho. Proč Firefox žere paměť jak šílenej. Proč do OpenOffice je tak málo šablon (ano, je jich hodně, ale většina nepoužitelná, nebo s problémy) apod. Proč není kvalitní účetnictví pro Linux apod. Takovéto věci je užitečnější sponzorovat.

    Samozřejmě jinak respektuji, že to jak se svými penězi abclinuxu, respk. jeho provozovatel naloží, je jeho věc.
    http://kroko.evesnight.net
    24.8.2008 01:14 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    ... měli využívat účelněji. Vylepšete OpenOffice třeba ...

    zde jsem totalne jineho nazoru, rozsirovani software jako OOF skodi rozsireni unixoidnich systemu, protoze rozsiruje obec pseudoexpertu v oblasti IT a tito lide zdrzuji schopne lidi nepredstavitelnym zpusobem.

    Kdyz uz podporovat, tak financovat studii o tom, kolik prinasi pouzivani kancelarskeho software skod v miliardach dolaru nasi zemekouli.

    Zkuste se nad tim prosim vsichni zamyslet a az procitnete, tak pujdeme z Vaclavaku do Rudne pred barak pana Janika a tam mu predame petici, aby s tim vylepsovanim OOF uz konecne prestal ...
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    24.8.2008 08:48 Pev | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Ale v dnešní době kdy lze koupit spoustu kvalitních notebooku např. od HP apod. bez předinstalovaných Win. jsou takovéto akce zbytečné. Možná by pomohlo více, když by tito nespokojení lidé poslali výrobci dopis znění: chtěl jsem váš výrobek, ale protože má tohle a tohle tak jsem si to koupil u konkurence. Takových hodně a pak by se asi výrobce zamyslel.
    Proč Kamil Páral vybral zrovna Lenovo:

    Jen tak pro zajímavost (jako zákazník se společnostem ospravedlňovat nemusím, není to relevantní), žádná jiná společnost nebyla tehdy schopna splnit mé požadavky: rozlišení 1680×1050, matný displej, bezproblémový chod Linuxu, cena přijatelná pro studenta. Nejblíž Lenovu bylo HP, které však mělo problém s Ubuntu. Pokud bych doplnil podmínku “bez povinných Windows”, dostal bych se s možnostmi nákupu z jednoho produktu na nulu. Těžko se divit, že jsem si vybral nejpřijatelnější možnost a pak zkusil Windows vrátit. Zdroj

    Já mimochodem zhruba ve stejnou dobu též sháněl notebook s matným displejem a Lenovo bylo jediné, kt. jsem našel (v hlednané cenové kategorii > cca 27 tis). Takže dost dobře chápu, proč si KP vybral Lenovo a chtěl pak vrátit peníze podle nároku, kt. výrobce + MS slibují.
    Ale to jsem odběhl úplně mimo. Zkrátka, také si myslím, že by se peníze, když už sponzorovat, měli využívat účelněji. Vylepšete OpenOffice třeba, proč se spouštějí tak dlouho. Proč Firefox žere paměť jak šílenej. Proč do OpenOffice je tak málo šablon (ano, je jich hodně, ale většina nepoužitelná, nebo s problémy) apod. Proč není kvalitní účetnictví pro Linux apod. Takovéto věci je užitečnější sponzorovat.

    Samozřejmě jinak respektuji, že to jak se svými penězi abclinuxu, respk. jeho provozovatel naloží, je jeho věc.
    Kdo Vám brání neinvestovat úsilí či peníze do vylepšení libovolného open source (či closed source) produktu? Osobně mi přijde snaha o donucení výrobců dodržovat práva za stejně důležitá.

    Nedodržování smluv je dost nebezpečný problém.
    24.8.2008 15:47 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Ale nemá snad firma (výrobce) právo si dodávat své výrobky jaké chce a s čím chce?

    Vázaný prodej je u nás nelegální. Pokud prodejce zákazníkům nutí navíc doplňky od třetích stran nezanedbatelné ceny, porušuje zákon.
    24.8.2008 16:10 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Podle jakého zákona? Já jsem žádný takový nenašel (netvrdím, že není, jen o něm nevím). Např. v novinovém článku na iDnes z loňského roku se výslovně uvádí, že u nás vázaný prodej zakázaný není.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    multi avatar 24.8.2008 13:37 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Ten skutek mel mozna vliv na podporu linuxu, ale vidim dulezitejsi to, ze kritizuje nekale prodejni praktiky-prodej HW+SW dohromady.

    Jinak co se tyce propagace to je dnes velmi dilezite, sice neprodate asi brazdnou bublinu s propagaci a kvalitni vec bez propogace neprodate urcite.

    PS: ostani aspekty clanku neresim
    23.8.2008 19:50 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    "Za tu dvojku jsme tu mohli mit od nejakeho studenta ci kodera hotovy funkcni acpi tlacitka u notebooku Lenovo". Kam se dají poslat peníze, které se použijí na podobnou věc?
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    23.8.2008 20:47 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Me ty tlacitka funuji :) (uspani do RAM, na disk, regulace jasu, hlasitosti, multimedialni klavesy). Nic vic tam nemam :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    24.8.2008 16:00 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    zdravim,

    tak posledni prispevek zde. Mam vcelku dost prace.

    Noteobooky, co vyrabi Lenovo se deli do 2 kategorii. bud jsou to klasicke thinkpady anebo nove serie Lenovo 1000,2000,3000,.... . Bohuzel tyto nove serie, uz maji odlisny design, nez thinkpady. U thinkpadu pouzijete modul thinkpad-acpi (www.thinkwiki.org) a jede vse mozne(tlacitka, regulace otacek, vypinani wifi, prepinani monitoru,....). Bohuzel u novych serii neni zatim napsan modul.

    Jsou tedy 2 cesty, co pomohou:

    1) napsat modul ve stylu ibm-acpi modulu do kernelu.

    2) udelat nastroj na visualizaci dsdt tabulek do .dot formatu. Zobrazit, jak struktury/definice, tak idealne volani metod. Nebo porovnavani/parovani designu podle dsdt definic. idealne debugger. Toto se da psat v cemkoli. podle me se tim odladi mraky chyb a hodne to pomuze reversnimu engeneringu a vyvoji ovladacu. Cele je to o tom napsat gramatiku a umet chodit "po AST stromu". To je pak neco, co otoci vyvoj kupredu.

    toto pomuze : http://ibm-acpi.sourceforge.net/ http://www.thinkwiki.org/

    bye gf

    24.8.2008 17:40 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Nejsem programátor a v oblasti IT umím tak akorát dělání webů (a tedy to co píšete je pro mě absolutně zbytečné, nerozumím tomu). A protože je dělám v Linuxu tak jsem ochoten věnovat nějaké peníze lidem, kteří to celé vytváří. A věnovat je do podpory hardwaru by bylo vůbec nejlepší, protože to je ten největší problém. Mně stačí číslo účtu a záruka toho, že peníze půjdou do vývoje.
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    24.8.2008 19:08 tomfi | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Tímhle příspěvkem si sám trochu odporujete...

    Říkáte, že Odměnit člověka co ukázal, že vrátit Windows, když je nechci jde, je blbost.

    Na druhou stranu investovat do vývoje ovladače na tlačítka u počítače, který se jinak než S WINDOWS nedá koupit berete jako lepší investici. Protože pak se jistě najde o mnoho více lidí, kteří do toho počítače investují a vyhodí windows z okna, protože tam ty tlačítka fungujou :-/

    Snad víte na co narážím... jestli si ten počítač lze koupit jenom s windows, tak si asi linuxář vybere spíše Vámi navrhované HP. Naopak, kdyby fungovali tlačítka na stroji který předem při výběru vyulučuje, tak už by běžel do krámu jej koupit?
    Vždyť jsou to jen jedničky a nuly ...
    24.8.2008 19:46 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Ono nejde jenom o vyvoj modulu na ovladani tlacitek. Jedna se o regulaci otacek ventilatoru(prusvih.....), prepinani monitoru, atd....

    Ono tu hodne lidi vidi, jak se koupi jiny HW a vymeni system (software) za par dnu. Takhle to nefunguje. Toto muze fungovat u par uzivatelu, kdyz zabrali vyplatu a sli si koupit do alzy novy stroj - linux kompatibilni.

    Rikam, to ze aplikace i hw maji svuj zivotni cyklus. A ten je i par let. A vyhodnejsi a uspesnejsi cesta je se danemu zivotnimu cyklu prizpusobit - minimalne dle meho nazoru.

    gf
    26.8.2008 11:32 andro | blog: andro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Valka je souhrn nekolika bitev. Ber to tak, ze ty jsi v jinych druzich bitev, nez uspesni "navraceci licenci".
    25.8.2008 21:59 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    zdravim,

    napisi nejake __mozne__ kontakty ohledne funkcionality ACPI tlacitek, EC controleru Lenovo notebooku, a podobne funkcionality.

    1) zde je seznam konferenci ohledne thinkpadu a ibm notebooku:

    http://www.thinkwiki.org/wiki/Mailinglists

    bud ibm-acpi nebo linux.hardware.thinkpad (lepe) konference. Zde se muzete dotazat anglicky a pripadne zadat nejake sponzorstvi.

    2) asi nejvice Vam rekne tento clovek - Henrique de Moraes Holschuh - vyvojar, co zamakal posledni dobou na ibm-acpi modulu. adresu najdete v newsovem webovem rozhrani http://news.gmane.org/gmane.linux.acpi.ibm-acpi.devel/ . Mozna, ze daneho cloveka za danou odmenu ukecate a ze udela rozsireni modulu ibm-acpi o Lenovo notebooky do jadra.

    3) o ceskych lidech, co by danou vec kodili, moc nevim. Hodne toho jede reverse-engeneeringem.

    Vice bohuzel nepomuzu. Fungoval jsem jako tester co se tyce thinkpadu, co mam.

    bye gf
    24.8.2008 10:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Za tu dvojku jsme tu mohli mit od nejakeho studenta ci kodera hotovy funkcni acpi tlacitka u notebooku Lenovo. Nebo mozna koupenou dokumentaci k tomuto. A byla by dalsi funkcionalita.
    Možná. Ale dle mého názoru je to, co proběhlo, mnohem šikovnější a ve výsledku užitečnější využití prostředků. Novou funkci pravděpodobně někdo přidá, až ji bude potřebovat (nebo někomu zaplatí, aby to udělal za něj). Ale získat pro Linux publicitu v mainstreamových médiích je o dost obtížnější. Díky tomu se o systém začne zajímat více lidí, budou ho chtít vyzkoušet a možná je zaujme - a čím více uživatelů, tím rychleji se bude vývoj hýbat kupředu. Nehledě na to, že mi připadá fajn autora odměnit za jeho snahu a za to, že se o zkušenost podělil s ostatními, i když kvůli tomu o nabízené peníze přišel.
    24.8.2008 15:49 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Jedna vec je videt, jak veci vypadaji z pohledu medialisty a portalu a druha vec, jak to vidi, clovek z provozu.

    O Linuxu dneska pise, kde kdo. Jak seznam, tak i idnes.cz, zive.cz . V casopisech ma take sve stranky - CHIP a dalsi. Staci zajimavy obsah a v diskusich, je take zivo. Jo, linux stale leti.

    Urcite se da dojit k zaveru, ze obe strany v diskusich maji stejny cil a ze trh si to bude regulovat sam.

    Marketingove triky jsou dnes na dennim poradku. Skoro kazdy dnes telefonuje a pripadne chodi do supermarketu.

    Co se tyce samoregulace ceske trhu, jsem velmi skepticky. On je cesky trh velmi pokriveny a dlouho bude.

    Jenomze, co nechteji slyset jak media, tak i velke firmy, ze je tu velky problem s pouzitelnosti Linuxu a platforem na nem postavenych. A pritom casto staci malo. Kdyz vidim obcas jednoduche patche v konferencich, tak staci velmi malo. I kdyz proniknuti do problemu je nekdy otazkou par dnu a tydnu.

    Kdyz tu popisi, jak Linux obcas nefunguje na IBM podporovanych platformach, tak par lidi hodne zmeni nazor. Za posledni rok jsem byl asi v 6 bankach a mel jsem moznost videt, jak co funguje a predevsim pozadavky zakazniku/uzivatelu a co uzivatele delaji a chteji. Jako pozadavky uzivatelu, to je neco, co hodne lidem ze zdejsi ceske komunity a ceskych redakci unika.

    Menim vcelku zamestnani a i do budoucna to nebude vyjimkou. Vetsinou jsou to firmy, co znaji a pouzivaji open-source. V praxi to ale funguje tak, ze se jednou za rok Linux zkusi, zjisti se, ze to nejde a jede se open na Windows. Pripadne se dokoupi dalsi Windows licence. Minimalne na desktopy.

    Jako je fajn, ze portaly nalakaji lidi na reklamu, ale tim to konci. Uspesnost jiz neni takova, jak se prezentuje. O linuxu se vi. Ale uz moc lidi ho nepouziva.

    A je to tim, co rikam. Chybovost, chybejici vlastnosti. Hodne chyb take vyhniva roky. I pres ten velky potencial.

    Jediny, kdo na tomto stavu bude z povetsinou profitovat jsou media.

    Ono je sice fajn, ze se denne pise o stale stejnych aplikacich, ale v provozu zjistite, ze s Firefoxem a OpenOffice, svobodou a otevrenymi formaty si jaksi moc nepomuzete, kdyz Vam chybi napriklad reportovac a navod k nemu.

    A ted mi reknete, k cemu je mi publicita, kdyz s nemuzu poradne delat a hodne uzivatelu take ? Jako samozrejme, ze publicita pritahne dalsi lidi. Ale podle me je hlavni argument to, ze hodne projektu stoji na miste treba 3 roky, je nepouzitelnych doposavad a publicita a informovanost se zvetsila nekolikanasobne.

    Jako hlavni vidim to, ze kdyz jednou za rok nainstaluje nejaky nadsenec Linux ve firme, tak ze rekne, hele ono to slape a tu novou licenci na Win uz neni treba kupovat.

    Jojo, Linux je jeden velkej prusvih. Mensi nez Windows, to jo.

    gf

    24.8.2008 16:20 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Tvoje pofňukávání nad údajnou nepoužitelností Linuxu je úsměvné. Ve skutečnosti je Linux použitelný velmi dobře, což odráží i to, že na něj sází největší IT firmy světa (a jedna nejmenovaná se ho bojí). Možná, že Lojzovi "čtu-už-měsíc-abíčko-i-roota-takže-jsem-admin" Vomáčkovi se zatím do krámu nehodí, ale jinak mi budoucnost připadá docela růžová. Takže Linux není průšvih - spíš naopak.
    24.8.2008 16:49 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    To ze velka korporace napise "chlapi, toto je __mozna__ ta prava cesta" je jedna vec, ale uplne neco jineho je v praxi, ty idee realizovat. To, ze tu par lidi adminuje servery a pouziva z vetsiny webovy prohlizec na desktopu, jeste neznamena, ze to je smerodatny vzorek uzivatelu.

    Kdyz se podivam na to, co pouzivate za software (no, dobre nemam kolonku vyplnenu), tak s timto u dost uzivatelu neuspejete.

    Takze podle vas je to pouzitelne, ale pro me uz je to obcas na krajich moznosti, ale nic lepsiho neni .

    gf
    24.8.2008 17:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    uplne neco jineho je v praxi, ty idee realizovat.
    Ale ony jsou v praxi realizovány - každý den. Třeba web/internet je toho důkaz.
    To, ze tu par lidi adminuje servery a pouziva z vetsiny webovy prohlizec na desktopu, jeste neznamena, ze to je smerodatny vzorek uzivatelu.
    Však jsem také nic takového neuváděl :-)
    Kdyz se podivam na to, co pouzivate za software, tak s timto u dost uzivatelu neuspejete.
    Pokud narážíš na to, co mám v profilu, tak tam je sw, který považuji za zajímavý - ne všechen sw, který používám.
    Takze podle vas je to pouzitelne, ale pro me uz je to obcas na krajich moznosti
    Ne pouze podle mne - viz předchozí komentář.
    24.8.2008 19:39 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    >Ale ony jsou v praxi realizovány - každý den. Třeba web/internet je toho důkaz.

    Ono to chce premyslet jinak, ze svet IT je webovy prohlizec. Jako chapu, ze abicko spravujete pres internet a ze to staci, ale je hodne veci, co pres internet nebude a ani nelze dobre udelat.

    gf

    25.8.2008 09:21 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Ale ony jsou v praxi realizovány - každý den. Třeba web/internet je toho důkaz.
    Ono to chce premyslet jinak, ze svet IT je webovy prohlizec.
    Ono to chce pořádně číst - napsal jsem "třeba", tj. to byl příklad. Dalších příkladů, které dokládají dobrou použitelnost Linuxu v různých oborech jsou spousty.
    Dalibor Smolík avatar 25.8.2008 01:12 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Ve skutečnosti je Linux použitelný velmi dobře
    Používám Linux, resp. OSS ve firmě na desktopu asi od roku 2002, použitelný skutečně je, ale chybovosti si nelze si nevšimnout. Někdy to bývá havárie souborů s rozsáhlejšími tabulkami v OO, jindy špatně fungující genisoimage, atd. To, co připadá vývojářům jako maličkost, v ostrém provozu ve firmě s běžnými uživateli může být průšvih. Tím nechci naprosto tvrdit, že při práci s Windows nenastávají problémy ..
    Linux určitě budoucnost má a vracet se zpátky k Windows v žádném případě nebudu, ale problémy je třeba pojmenovat - a hlavně řešit, pokud to člověk umí, případně reportovat ...
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    otula avatar 25.8.2008 02:18 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    +1
    Naprostý souhlas. I při tom reportování bugů se ale člověk setká z velmi rozdílnými přístupy. Někteří vývojáři to mají naprosto "na háku", jiní velmi ochotně pomohou s okamžitým vyřešením problému.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    25.8.2008 09:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    OSS ve firmě na desktopu asi od roku 2002, použitelný skutečně je, ale chybovosti si nelze si nevšimnout.
    To je pravda, avšak já reagoval na řeči typy:

    je tu velky problem s pouzitelnosti Linuxu a platforem na nem postavenych

    nebo

    V praxi to ale funguje tak, ze se jednou za rok Linux zkusi, zjisti se, ze to nejde a jede se open na Windows.

    Desktop není všechno...
    24.8.2008 10:47 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Mne vsechny ty tlacitka na thinkpadu fungujou ;-)
    24.8.2008 15:20 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    thinkpady([rztx]6[01] a lenovo notebooky(...2000,3000 rady) jsou 2 ruzne konstrukcne odlisne veci, i presto ze je v soucasnosti vyrabi a distribuuje Lenovo.

    gf
    23.8.2008 15:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Skvělé, chtěl bych všem zůčastněným je říct, aby si nevšímaly těch sýčků a "chytráků" okolo, tohle je krok dobrým směrem, dobře vynaložené úsilí i peníze, je totiž potřeba, aby se o tom vědělo a aby si lidi uvědomili jak to je...
    vlk avatar 23.8.2008 16:24 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    skor ma trapi ze povodne peniaze aj tak skoncili v billovej kapse... a aj peniaze mnohych dalsich co si kupili pc s predinstalovanym m$, aj ked spominany operacny system sme vymazali, odinstlovali, tak v obchodnych statistikach sme.... "jednoducho bill gates je najlepsi"

    ale dakujem za snahu... dufam ze sa to raz zmeni aj vdaka vam.
    You don't exist, Go away !
    23.8.2008 16:43 CIJOML
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    takze nyni ma jak wokynka tak 2000 :) fine ;)
    23.8.2008 17:26 Blue Beret
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    +1 :-)
    23.8.2008 21:22 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    No jo, postavit vejce na spicku taky dnes dokaze kazdy. On ty penize (pravem) dostal, protoze byl prvni.
    24.8.2008 08:51 Pev | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    -1

    Mohlo to být jinak, kdyby Lenovo dodrželo smlouvu.
    27.8.2008 14:31 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Co to je za nesmysl? Smlouvu dodržely obě strany.
    Poe avatar 24.8.2008 14:26 Poe | skóre: 7 | blog: Colorless green ideas | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    -1

    Vistu už dnes má pravděpodobně smazanou aby nezabírala zbytečně místo na disku.
    CIJOML avatar 25.8.2008 09:18 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    To neni o tom, jestli ji ma na disku, to je o tom, jestli na ni ma licenci nebo ne ;)
    23.8.2008 19:28 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    A to je Cesko deklarovane priekumom za Linuxovy raj na tomto blogspote , ktor sa odkazuje na ten prieskum...
    23.8.2008 21:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    No možná by nebylo na škodu tento nebo originální Páralův článek předoliž do angličtiny (klidně bych to i přeložil, ale nevim na kterejch zahraničních serverech je to nejlepší zveřejňovat...)
    24.8.2008 13:54 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Zoznam podobnych skandalov je na Consuming Experience
    Zoznam podobnych skandalov je na Consuming Experience
    23.8.2008 20:18 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Abclinuxu rulezz !!!

    Fakt skvely :-)
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    brk avatar 23.8.2008 21:23 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    USE="-qt -kde"
    23.8.2008 21:46 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    To nebyla kompenzace za cenu windows, ale autorsky honorar za velmi zajimavy zapisek v blogu. V redakci jsme se dohodli, ze by Robert jako sefredaktor mohl (ale nemusel) kazdy mesic vybrat ty nejzajimavejsi | nejprinosnejsi | nejlepsi zapisky a jejich autory odmenit.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Dalibor Smolík avatar 23.8.2008 22:42 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Vidím to také tak, celá akce vrácení peněz za Windows propagačně pomohla portálu abclinuxu, píše se o tom na celém českém webu (jen namátkou vybraný odkaz) a autorský honorář je svým způsobem odměna za reklamu - a je to tak v pořádku, v obchodním světě to tak chodí a nikdo se nad tím nepozastavuje.
    Jiná věc je prodej notebooku bez předinstalovaného OS. Sdílím určitý pesimismus s Goldefishem, drtivá většina uživatelů si notebook bez OS nekoupí, lidé chtějí notebook otevřít, zapojit do proudu a používat. A klidně si na to něco připlatí. Řešením by bylo mít možnost mít nb s nainstalovaným a odladěným Linuxem - otázkou je, zda by se to prodejcům a výrobci vyplatilo, důležitým kritériem je počet prodaných kusů. Je jisté, že Linux je na vzestupu i v podvědomí běžným uživatelů, ale ten proces je stále ještě velmi pomalý ...
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    23.8.2008 23:23 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    drtivá většina uživatelů si notebook bez OS nekoupí
    Jde o to, aby to bylo _možné_.
    Dalibor Smolík avatar 24.8.2008 01:33 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    S tím souhlasím, ale výrobce bude dodávat nb bez OS pouze tehdy, bude-li po nich poptávka ve větší míře, než v nepatrné a tato situace zatím ještě nenastala.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    24.8.2008 07:59 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Možná je nízká poptávka po noteboocích bez OS dána tím, že většina těch, kteří by na něm chtěli provozovat linux nebo ne-OEM verzi windows, neví, že je možné výrobce donutit k dodání NTB bez OS. A právě článek Kamila Párala by mohl pomoci poptávku zvednout…
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    24.8.2008 20:04 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Presne tak to je :-)
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    24.8.2008 11:25 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    S tím souhlasím, ale výrobce bude dodávat nb bez OS pouze tehdy, bude-li po nich poptávka ve větší míře, než v nepatrné a tato situace zatím ještě nenastala.
    To je řekl bych trochu nepochopení toho, jak funguje trh – v ČR bohužel celkem běžné, protože tady každý řeší, jestli trh vyřeší vše nebo trh nevyřeší nic, ale málokdo se už zabývá tím, co to trh je. Poptávka neznamená, že by nějaký manažer Lenova měl někde budík, který by ukazoval „poptávka po noteboocích bez OS 0,5 % obratu“. Není to ani tak, že by si prodavač v obchodě dělal čárky za každého zákazníka, který se bude ptát na notebook bez OS, a v měsíčních hlášeních to posílal vedení. (Ostatně, nelze si nevšimnout, že na cestě od pultového prodeje přes samoobsluhu k internetovým obchodům se neustále snižuje pravděpodobnost toho, že se někdo od prodejce dozví přímo od zákazníka, že by chtěl koupit něco, co nemají.) Takže poptávka po něčem, co se neprodává, není nějaká exaktní veličina, kterou by si prodejce mohl okamžitě změřit. Takže o tom, zda se něco bude prodávat, rozhoduje spíš to, zda si nějaký manažer myslí, že je dostatečná poptávka. Ten mediální ohlas, který vznikl kolem zápisku pana Párala, je pro ovlivnění toho, co si nějaký manažer o poptávce myslí, daleko důležitější, než tisíc zákazníků, kteří se někde ptali na notebook bez OS. Protože ten, koho se ptali, to do pěti minut zapomněl a k těm, kteří rozhodují, se to nikdy nedostalo. Tohle se k odpovědným lidem buď dostane přímo, nebo to může posloužit jako podpůrný argument pro někoho, kdo se jim to bude snažit sdělit.
    Dalibor Smolík avatar 25.8.2008 00:34 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Tady se dostáváme do oblasti public relations a propagace vůbec, což je významnou součástí trhu a trh do značné míry vytváří. Jestliže si Madonna oblékne hnědé džíny, za pár týdnů je má kdekdo. Ve světě počítačů to takhle úplně nefunguje, ale do určité míry také. Výrobce notebooků bez OS bude stěží takový stroj propagovat jako výhodu, samotnou propagaci Linuxu bude dělat málokdo v masovém měřítku. Ono to ani tak moc nejde - pokud za tím nestojí finančně silný subjekt. (Vzpomeňme si na akci "Udělejte wow!" :-)) Takže nejde jen o to, zjišťovat potřeby zákazníků, což není tak úplně jednoduché, ale umět je také vytvářet.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Kamil Páral avatar 24.8.2008 01:43 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Určitě jsem nehodlal tvořit sbírku a nechat přispívat ochotné lidi na kompenzaci odmítnutého vyrovnání. To jednoznačně nebyl důvod, proč jsem to celé dělal. Nabídnutý honorář od redakce abclinuxu za zajímavý článek se mi zdál v pořádku, proto jsem jej přijal. Je v tom velký rozdíl, neboť příčina odměny je v každém případě jiná. Byl bych nerad, kdyby se našli vykukové tvrdící, že jsem to dělal pro slávu a ještě i pro peníze - což by mohli, kdybych si nechal něco poslat od čtenářů. V tomto případě je ale snad jasné, že jsem s nějakou odměnou za článek dopředu naprosto nepočítal a žádný postranní úmysl tam tedy nebyl. Nevidím v tom žádnou zradu a doufám, že ostatní čtenáři také ne.

    Již před pár dny jsem napsal zmínku do aktualizací v článku, aby to bylo všechno plně průhledné.
    brk avatar 24.8.2008 07:50 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Neříkám, že to je špatně, to určitě ne. Utřídit si podklady a napsat pěkný článek není zrovna jednoduché.

    Spíše mi šlo o "AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR" vs. "Honoráře pro blogery na Rootu za červenec 2008". Podle Leoše má jít v zásadě o totéž, ale nejsem si vědom, že by Root.cz k tomu někdy vydal i bombastickou tiskovou zprávu.

    Prostě mi to připadá jako trošku jako Královna koloběžka.
    USE="-qt -kde"
    24.8.2008 09:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    nejsem si vědom, že by Root.cz k tomu někdy vydal i bombastickou tiskovou zprávu.
    Bombastičnost není kvůli honoráři, ale kvůli snaze upoutat pozornost na tento konkrétní neduh. Nečekáme sice, že by se na základě této akce Lenovo natolik zastydělo, že by přestalo s dodržováním EULA dělat takové potíže, ale na druhou stranu je to určitě lepší než nic a čím více publicity se tomu dostane, tím lépe.
    Ilfirin avatar 24.8.2008 20:51 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    V podstatě souhlas.
    24.8.2008 10:08 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    je ale snad jasné, že jsem s nějakou odměnou za článek dopředu naprosto nepočítal
    Jen doplním, že nikdo z AbcLinuxu o úmyslech autora dopředu nevěděl a nijak dohodnuti jsme tedy nebyli. Rozhodnutí nabídnout autorovi odměnu v symbolické výši 1950,- padlo až několik dní po vydání zápisku. A hlavním důvodem je především dobrý pocit z toho, že si tak můžeme rýpnout do Lenovo ČR, které se nechovalo zrovna vstřícně; oni za své peníze vyžadovali mlčenlivost - tak teď má autor peníze, ale mlčet nemusel.
    24.8.2008 11:12 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    teď má autor peníze, ale mlčet nemusel
    Dokonce má peníze za to, že nemlčel ;-)
    23.8.2008 23:37 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Neda mi to, ale musim reagovat. Spousta maloobchodu by rada nabizela napriklad nb bez operacniho systemu, ale ono se to bohuzel neda. Me zkusenosti vychazejici z nekolikalete spoluprace s jednou firmou. Pokud chce zakaznik high-end notebook, je velice tezke sehnat mu ho bez os, jelikoz dodavatele a velkoobchody to proste nadiktuji. Neberu jim na to jejich pravo, ale nelibi se mi tato situace.
    3of5 avatar 24.8.2008 19:31 3of5 | skóre: 8 | blog: ta_technika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Hehe co treba tvuj compaq:D?
    Hul trifidy a i ve 125 budes jeste doomar. ASZ486
    25.8.2008 16:36 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    compaq contura aero 4/33c bohuzel jiz neni v prodeji... tezko bych ho schanel... ne, ze by to aktualni os nezvladlo, ale vis co... :-) je tam ted debian 3.1 ale to ty asi vis :-)
    brk avatar 24.8.2008 07:58 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Navíc u téhle kategorie se o tom ani moc nemluví. Davy kupující šunt do 20k jsou dostatečně zvučné, aby jim vyšel výrobce vyšel vstříc a model bez Windows pustil na trh. Notebook za 40k si už kupuje podstatně méně lidí a u takové částky se nad dvojkou za Windows snáze mávne rukou, ale to nemění nic na tom, že je zákazník nemusí potřebovat.
    USE="-qt -kde"
    24.8.2008 19:22 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Jste holt hustý, co dodat. Jinak hezky jste se poplácali po ramenou.
    24.8.2008 22:59 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Vydejte tiskovku anglicky, kupte novy server a poslete odkaz na slashdot :)
    25.8.2008 11:57 Vít Profant
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Úplný Hollywood-like happy-end. Ale vážně: Všichni zúčastnění, udělali jste ty správné věci a moc jste mě potěšili.
    25.8.2008 14:17 nabuch
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Vista je výborná, envim co tady všichni kvičí , kupte si pořádnej stroj a Vista vám pujde líp než cokoli jinýho, šunkaři.
    25.8.2008 16:49 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Přečti si občas nějakou knihu, tříbí to schopnost porozumět psanému textu. Až se tahle schopnost u tebe zlepší natolik, že budeš schopen nejenom rozeznat jednotlivá písmenka, ale i pochopit význam slov a vět, které jsou z nich složeny, přečti si tuto diskusi ještě jednou – dojde ti, že slabý výkon Windows Vista (TM) není téma, které by se tu probíralo.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    Kamil Páral avatar 25.8.2008 22:54 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    To je ale krásná odpověď :)
    26.8.2008 08:27 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    Škoda, že na patičku je to trochu dlouhé :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    26.8.2008 13:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    27.8.2008 02:32 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo ČR
    Chci Vám za toto rozhodnutí (zaplatit tuto částku) poděkovat. Je to gesto, kterého si velmi vážím.
    1.9.2008 09:14 gindar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: AbcLinuxu.cz vyplatil náhradu za licenci MS Windows místo Lenovo Č
    To je dobře, že se s tím nepáral! Ta částka mě překvapila, myslel jsem, že widle jsou levnější...
    1.9.2008 10:34 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: /.
    na slashdotu jsou hezke jazykove vtipky :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.