abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 689 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    InstallFest se vrací aneb svobodná láska linuxových technologií

    8. 3. 2009 | Tisková zpráva | Tiskové zprávy | 6791×

    Máte rádi open source technologie? Pak právě pro vás jsou následující řádky! Přijďte o víkendu 14. a 15. března 2009 do Školicího centra klubu Silicon Hill na strahovských kolejích v Praze, kde se po čtyřleté odmlce uskuteční další ročník úspěšné konference InstallFest.

    InstallFest 2009 je pokračováním tradičních víkendových seminářů pod záštitou studentského klubu Silicon Hill. Cílem semináře je představit možnosti současných open source technologií široké veřejnosti. Tematicky je zaměřen na unixové operační systémy jako GNU/Linux, OpenSolaris a jejich software. Na své si přijdou jak nadšení začátečníci, tak i pokročilí nadšenci či milovníci kávy zdarma :)

    Seminář je veden formou padesátiminutových přednášek, některé z nich jsou doplněny praktickými workshopy (a soutěžemi), které budou následovat po přednášce. V programu nebudou také chybět odbornější témata a příklady z praxe či LINUXOVÁ PORADNA, kde vám zkušený guru odpoví na jakoukoli vaši otázku (pozn. pořadatelů: Na poradně se podílejí i lidé z Novellu, proto je účast povinná pro všechny uživatele OpenSUSE).

    Program

    Sobotní ráno načneme všeobecným úvodem do problematiky, po kterém budou následovat možnosti řešení problémů v Linuxu a úvody do workshopů BASH a LaTeX Beamer. Těsně před obědem si můžete poslechnout, jak na Zypper z OpenSUSE. Po druhé hodině odpoledne na vás - kromě připraveného workshopu na LaTeX Beamer - čekají přednášky na téma svobodný software a OpenSolaris, následované porovnáním verzí Fedora 10 a 11 a obecně vysvětlením rozdílů mezi RHEL a Fedorou. Sobotní tečkou bude seznámení se souborovým systémem ZFS firmy Sun Microsystems.

    V neděli se můžete, kromě půlhodinového spánku, navíc těšit také na internetový protokol IPv6 (následovaný workshopem) a hry v prostředí Linuxu, dozvíte se něco o vysoké dostupnosti a load balancingu v Red Hat Cluster Suite a podrobně si také rozebereme možnosti embedded Linuxu.

    Odpolední program zahájíme desktopovou vizualizací ve VirtualBoxu. Následovat budou technologie pro zajištění bezpečnosti a vysoké dostupnosti webhostingových služeb v praxi. Cyklus přednášek pak uzavře digitální televize v Linuxu.

    Kdo si hraje, nezlobí

    Nedělní odpoledne si mimo jiné můžete zpříjemnit také turnajem ve 3D realtime strategické hře GLEST - http://glest.org/, případně si dobít baterky u realtime střílečky ASSAULT CUBE - http://assault.cubers.net/. Oboje klání samozřejmě o zajímavé ceny.

    Oba dva náročné dny plné přednášek a nových informací budou ukončeny SLOSOVÁNÍM ÚČASTNÍKŮ o překvapení, které si pro vás připravili naši partneři a které vás jistě potěší.

    Kdo jsme?

    Silicon Hill je zakládajícím klubem Studentské unie ČVUT v Praze. Jeho cílem je sdružování studentů se zájmem o provoz a rozvoj počítačové sítě v lokalitě Strahovských kolejí a se zájmem o síťové technologie. Kromě tohoto primárního zaměření zde existuje velké množství dalších projektů, které studentům umožňují realizovat své nápady, tvůrčí schopnosti či rozvíjet své koníčky nebo dovednosti, ať již v pořádání akcí, komunikaci s lidmi nebo týmovou spolupráci.

    Konferenci InstallFest pro vás dobrovolníci z klubu Silicon Hill připravují již od roku 1999. Jedná se o nejstarší pořádanou konferenci vůbec a letos se po delší odmlce setkáme již pošesté. Pečlivě jsme pro vás vybrali a připravili nová a jistě velmi zajímavá témata.

    Videozáznamy z přednášek

    Pokud byste se chtěli trochu inspirovat či navnadit historií, videozáznamy přednášek z minulých let naleznete na stránkách Audiovizuálního centra studentů ČVUT (AVC) - http://www.avc-cvut.cz/avc.php?id=1302. Natáčení přednášek InstallFestu spadá k historicky prvním aktivitám klubu AVC, které pro vás mimo jiné připravuje také ONLINE STREAMING celé konference, takže přednášky můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Podrobné informace naleznete na webových stránkách v sekci Video - http://installfest.cz/if09/video.

    I přesto, že nám předposlední seminář z roku 2004 nasadil - co se kvality týče - velmi vysokou laťku, věříme, že si z letošních přednášek odnesete každý právě to, co potřebujete!

    Praktické informace

    Účast na přednáškách je zcela zdarma. Pro účastníky bude přichystáno drobné občerstvení, voda, káva a čaj. V areálu strahovských kolejí se nachází obchod a minivečerka s možností zakoupení občerstvení v době mezi 9 až 22 hodinou. Oběd i večeři je možné zakoupit v restauraci Menza (11 - 21 hodin) nebo v nekuřácké restauraci Petřín (11 - 23 hodin) - vše v dostupnosti 5 minut chůze od místa konání.

    A jak se k nám dostanete? Strahovské koleje jsou dostupné autobusem 217 ze zastávek Dejvická, Anděl nebo Na knížecí, nebo linkou 176 z Karlova náměstí, ve zhruba půlhodinových intervalech. Případně lanovou dráhou na Petřín a kousek dojít pěšky. Pro řidiče je k dispozici zpoplatněné hlídané parkoviště v areálu kolejí.

    Další informace včetně programu s podrobným harmonogramem naleznete na webových stránkách www.installfest.cz. Vzhledem k omezené kapacitě přednáškového sálu doporučujeme provést předběžnou registraci.

    Všichni zájemci jsou srdečně zváni.

    Těší se na vás
    organizační tým InstallFestu 2009

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Petr Tomášek avatar 8.3.2009 08:06 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Užití slova „láska“?

    Zase další debilní amerikanismus?

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Vojtěch Trefný avatar 8.3.2009 08:40 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Užití slova „láska“?
    PT číslo dvě? A rovnou se stejnými iniciály...
    Petr Tomášek avatar 8.3.2009 22:20 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Užití slova „láska“?

    Sorry, ale „svobodná láska linuxových technologií“ je naprostý blábol (jen se nad tím zamyslete, jaká láska? koho? ke komu? co to znamená?)! A nevím, proč bych mě mělo být nadáváno do Tomešů, když se ohradím proti prznění jazyka a devalvaci slova, který označuje normálně vcelku intimní a hezké věci!

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    8.3.2009 22:34 worwan | skóre: 6 | blog: worwan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Užití slova „láska“?

    popravde s tebou souhlasim....nazev se mi moc nelibi...ale ma to mozna vyhodu v tom, ze zaujme svou netradicnosti lidi, kteri si treba prectou obsah aby zjistili co je to za kravinu..a pak zjisti ze vlastne nejde az o tak blbou vec a jeste nam na installfest prijdou;))...navic nam bylo receno, ze takove emotivni nazvy prilakaji zenskou cast populace ;)))

    8.3.2009 22:42 Aldagautr | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Užití slova „láska“?

    tak svobodna laska je rozhodne tahak

    o svobodu prichazi nejsnaze ten, kdo o ni nikdy nebojoval
    8.3.2009 08:59 . | skóre: 8 | blog: ,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest se vrací aneb svobodná láska linuxových technologií

    Koukám, koukám v AssaultCube budou hrát v neděli. Idealní :-) Česká/Slovenská komunita AC od toho máme od http://assaultcube.no-ip.info/. Měl takový plán jestli mají zájemci (spíš zkušenosti) zahrát tuto hru. Protože máme klan. Můžeme hrát tento týden AC spíš trénink :-) Neváhejte a napište. Nebojte máme hráče. Ale plán by bylo zajímavý že zkušenosti nebo geekovyni pokusím vyhrát zápasy na AC. Od toho můžeme cvičit zápasy :-).

    8.3.2009 11:48 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest se vrací aneb svobodná láska linuxových technologií
    Nevstávej tak brzo, není ti rozumět :-). Btw kdo z vás tady se vyskytujících bude na IF?
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    8.3.2009 11:22 dsdds
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest se vrací aneb svobodná láska linuxových technologií

    Ani jsem si nevsimnul, ze ta akce par let nebyla poradana. Nevite z jakeho duvodu?

    8.3.2009 22:25 worwan | skóre: 6 | blog: worwan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest se vrací aneb svobodná láska linuxových technologií

    duvod je jednoduchy :)...je to akce poradana studenty....tzn. kdyz se par let nenajdou studenti, kteri si ukroji kus casu a zorganizuji tudle akci...tak akce proste neni...ale doufam, ze tento rocnik bude mit uspech a namotivuje nas pro dalsi rocniky ;)

    12.3.2009 12:16 eh?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest se vrací aneb svobodná láska linuxových technologií

    A to tam bude vystupovat Zbynek Cech za jehoz "vlady" zadny installFest nebyl a uskutecnil se akorat MS Fest? Trapne.

    15.3.2009 17:14 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest se vrací aneb svobodná láska linuxových technologií

    Nebýt Z. Čecha, ten klub není dneska tam, kde je nyní. To není na jeho chválu, ale na způsob, jakým způsobem prezentoval své jednání. To umožnilo nastartovat proces sebereflexe, kdy hodně lidí si uvědomilo, že takhle ne.

    K tématu, IF 09 jsem navštívil a pořadatelé, amatéři, to měli zvládnuté dokonale. Je mi to až s podivem, co dokáže nadšení několika studentů.

    15.3.2009 09:23 franta22
    Rozbalit Rozbalit vše Živý přenos přednášek Installfest 2009

    Ahoj, živý přenos je možné sledovat ve falsh, na stránkách installfest.cz/if09/video  pokud se vám nezobrazí přehrávač, poklikejte na daný odkaz a nainstalujte si nejnovější verzi. Jen pro zajímavost, vysílá se v VP6 400x320, 480kbit video i zvuk.

    S pozdravem  franta22 (www.avc-cvut.cz, www.silliconhill.cz)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.