abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 715 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Softwarové patenty

    21. 9. 2004 | Tisková zpráva | Tiskové zprávy | 3447×

    Tisková zpráva CZLUG: "Odeslání naléhavé výzvy národním vládám a parlamentům".

    V Evropské unii se již nějakou dobu projednává, zda bude podle evropského práva možné patentovat algoritmy a počítačové programy. V současné době se evropské vlády chystají podepsat návrh směrnice pro neomezenou patentovatelnost a neomezenou vynutitelnost patentovaných algoritmů a "počítačově realizovaných" obchodních postupů. Rozhodnutí Rady ministrů z 18. května 2004 bez jakéhokoliv vysvětlení a bez demokratické legitimity zamítlo předchozí vyvážené rozhodnutí Evropského parlamentu a poradních orgánů EU. Rozhodující většina byla zajištěna klamavou generalizací a s pomocí pochybných diplomatických manévrů během rozhodujícího zasedání.

    Z výše uvedených důvodů iniciovalo Sdružení pro svobodnou informační infrastrukturu (FFII) akci "Odeslání naléhavé výzvy národním vládám a parlamentům" (http://kwiki.ffii.org/ LtrConsSend0406En). CZLUG si dovoluje touto tiskovou zprávou informovat o aktivitě FFII a oznámit, že s touto akcí FFII sympatizuje, neboť softwarové patenty jsou velkou hrozbou pro otevřený software. CZLUG proto vyzývá k přečtení textu "Naléhavé výzvy" (http://swpat.ffii .org/xatra/cons0406/index.cs.html) a k aplikování postupu na stránkách věnovaných odeslání "Naléhavé výzvy" (http://kwiki.ffii.org/ LtrConsRecvCz0406Cs).

    Za CZLUG
    Marcel Kolaja
    člen výboru CZLUGu

    O FFII

    Sdružení pro svobodnou informační infrastrukturu (FFII) je nezisková organizace registrovaná v Mnichově, jejímž posláním je šíření osvěty v oblasti zpracování dat. FFII podporuje rozvoj veřejných informačních statků založených na autorském právu, svobodné soutěži a otevřených standardech. Více než 400 členů, 1 000 společností a 60 000 příznivců pověřilo FFII k zastupování jejich hlasu ve veřejných politických otázkách spojenými s duševním vlastnictví v oblasti zpracování dat.

    O CZLUGu

    České sdružení uživatelů operačního systému Linux (CZLUG) je zájmové sdružení uživatelů Linuxu zejména z České republiky. Další informace, jako jsou stanovy, přihláška za člena a podobně, jsou dostupné na adrese http://www.linux.cz/czlug/.

           

    Hodnocení: 41 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.9.2004 20:16 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Mnichov? Svět je malý...
    FFII je registrována v Mnichově? Aha, to je tam, jak se ještě rádi začali po ohromném humbuku vracet od božského Linuxu pod mateřská křídla Windows, ne? Inu říká se, že kdo nechce poslechnout, musí pocítit. Jim ta free "technologie 21. století" přišla asi hodně draho.
    21.9.2004 22:25 CyberDragon | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    A to jsi slysel kde, ze se vraceji zpet? Muzes dodat relevantni odkaz?
    22.9.2004 11:33 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    Četl jsem to koncem srpna na nějakém slovenském technickém serveru; bylo to i v souvislosti s tím, že to teď zase chtějí zkoušet v Paříži nebo kde. Byl to překlad nějakého článku. Link si nepamatuji, nicméně pokud jej v historii navštívených stránek vyhrabu a ještě jsem jej nevymázl, tak jej sem vyhodím.
    22.9.2004 11:39 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    http://technet.idnes.cz/novinky/internetnews/linux_narazil_mnichov040302.html

    Tohle sice není přesně onen článek (je oproti tomu co jsem četl český) ale je to v tom duchu; zřejmě překlad stejného zdroje.
    22.9.2004 14:13 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    Moc čteš novinářské bláboly a novináři zase zaměňují vyjádření CEO MS S. Ballmera s prohlášenímy představitelů Mnichovské radnice a tady je výsledek.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    22.9.2004 19:51 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    No - mně nevadí, když si ozřejmíme Linuxový slovníček: Chvála linuxu = vyvážená, solidní zpráva. Kritika Linuxu = novinářský blábol. Ballmer, Gates = knížata temnot, oligarchičtí mafiáni. Stallman, Thorvalds = poslové světla, nositelé progresu. Windows = nejhorší operační systém. Linux = nejlepší operační systém. Uživatelé Windows = BFU. Uživatelé Linuxu = správní hoši. Takhle, jo? Tak jo.
    23.9.2004 13:20 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    Hmm, moc hezké. Tak si to zkus ověřit ty rozumbrado. Stačí se pokusit vypátrat zdroj odkud všechny ty zprávy pochází. No ať hledám jak hledám, tak na začátku tohoto roku se objevila v českých i světových novinách a internetových zpravodajských portálech bombastická informace o tom, že Mnichovský přechod na Linux je drazší než čekali. No když se člověk pokusí jít zpětně ke zdroji, tak se dopátrá čeho? Nějaký S. Ballmer na konferenci v Torontu. Z tama to převzal ten a od něj to opsal onen a informace kdo to tvrdí se nějak vytratila. Pokaždé od té doby, když se nějaký novinář otře o Mnichovské nasazení Linuxu, tak neopomene tento kec zmínit a zpravidla o tom napíše jako o faktu (někteří opravdový experti to dokonce dokážou vydávat za prohlášení Mnichovské radnice) a ne jako o prohlášení CEO poraženého konkurenta. Tak tomuhle já říkám "novinářský blábol". Je něco na mém slovníku v nepořádku? Běž si prndat někam jinam. Tady ti na to nikdo neskočí.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    22.9.2004 19:59 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    Jo - a ve slově "prohlášeními" (prohlášení podle vzoru "stavení") se na konci píše měkké "I". To je taky průvodní jev tzv. free softu - příšerná česká lokalizace na rozdíl od precizních lokalizací produktů MS.
    egg avatar 23.9.2004 17:53 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    Určitě jsi tu správně? Hledáš tu něco? Spíš to vypadá, že nemáš na práci nic lepšího než bezzubé provokace. Kolik programů jsi pomohl lokalizovat?
    22.9.2004 11:54 Jakub Chalupnik | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    Nezacali se vracet, ale pozastavili prechod, nez se rozhodne, jak to vlastne dopadne se SW patentama.
    22.9.2004 12:55 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    No - podle mne nelze vykonávat úřednickou práci s "pozastaveným" přechodem na jiný systém, to mi připadá něco jako "ani ryba ani rak". Něco v PC mít musí, čili já to chápu jako návrat k původnímu stavu, tedy k Windows. Jestliže se v článku (viz výše) píše v duchu, že nostalgicky vzpomínají na Windows, pak tam už asi Linux měli a odinstalovali jej. Tedy nikoli pozastavení ale regulérní návrat.
    23.9.2004 11:52 Tairo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    jses mimo misu. Prave ze i pokud se vrati k windows a nevyberou si linux, nebo jakykoliv jiny OS, uz to je dobre, ze VYBIRALI. Nikdo tady nesili, ze kdyz tam hned vsude nenasadi linux, ze se zbori svet. To jen ty kolem sebe kopes jak poranenej kun, kdyz maji byt nekde ohrozeny windows.
    23.9.2004 13:00 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    Ale nekopu, jsem jen ironickej a směju se v úplném klidu. Až budou Windows ohrožené, budu mít fousy po pás a to kdoví jestli. A v roce 2006 s novými Windows Longhorn bude muset linuxová komunita přijít s něčím hooooodně převratným a user friendly aby mohla konkurovat...
    egg avatar 23.9.2004 18:04 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    Přestaň provokovat, je to úplně zbytečné. Měl by sis v první řadě uvědomit, že cílem Linuxové komunity není porážet Windows a rvát se o zákazníky Microsoftu. Nic takového. Linux je tu prostě proto, že určité skupině lidí připadá dost užitečný a kvalitní, aby ho používali. Některým se líbí až tolik, že využili možnost podílet se na jeho vývoji. To je všechno, žádná křeč.
    23.9.2004 20:34 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    Všimněte si, že jsem v diskuzi nepoužil jediné vulgární slovo. Poučte si svoje příznivce, že až oni přestanou urážet nás, uživatele systému Windows, posmívat se "Widlím", nazývat nás "Lamery" a šklebit se "Mrkvosoftu", pak i my vás necháme na pospas vašemu oblíbenému softu. Touhle cílenou provokací, která mi není vlastní a připadá mi směšná, jsem pouze chtěl poukázat na militantnost některých vašich soukmenovců, která se u Windowsáků nevyskytuje a pokud ano, tak v o hodně menší míře. Tím končím. Žijte si.
    24.9.2004 11:15 Tairo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    hmm a muzes me tedy vysvetlit, jakou informacni hodnotu mel tvuj prvotni prizpevek a v cem se lisi od tebou popisovaneho hanobeni windowsu?
    Navic bych doplnil drobny postreh - zatimco windowsaci linux vetsinou vubec nezkusili, nebo maximalne stylem "jedna hura instalace", tak vetsina linuxaku je ve windowsech minimalne na urovni pokrocileho uzivatele a muze tedy porovnavat.
    25.9.2004 06:37 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    Vždyť to píšu. Příspěvek neměl žádný smysl, chtěl jsem vyvolat střet. Sleduji i Linuxové diskuze a vím, jak na ty naše Windowsácké občas vnikne nějaký Linuxák a pomocí spousty hrubek se nám snaží vnutit názor, jací jsme volové a debilové a lamy. Jinak: za Windowsáka nepovažuj nějakou úřednici, která klepe dopisy. Windowsák bývá člověk také zběhlý. Já volím proto, že mám na druhém PC Mandrake, OO.org a pár dalších věcí. Nejsem žádný guru ale k tomu co potřebuju se nějak dostanu. Svět spěje k jednoduchosti a proto si žádá rychlá řešení. A to se nezlob, zatím si pořád uživatelsky přizpůsobíš Win snadněji než Linux. A zejména trvám na tom, že kancelářský soft má Microsoft zatím nejlepší. Opakuji, vyzkoušel jsem soft pro oba systémy a pracoval jsem na nich jako profesionální uživatel, tak mohu porovnávat.
    27.9.2004 11:43 mafo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    > Svět spěje k jednoduchosti a proto si žádá rychlá řešení.

    S tymto by som si dovolil polemizovat. Je vseobecne zname, ze v dnesnej dobe su vztahy v spolocnosti ovela zlozitejsie ako v minulosti a preto narasta rezia, pocet uradnych vykonov atd. Prognozy hovoria, ze v buducnosti budu vztahy v spolocnosti tak neprehladne a zlozite, ze sa vacsina ludi nebude mat sancu zorientovat a teda budu uplne strateni. Ked sa vratime ku softwaru... najvacsiu vyhodu Linuxu vidim v jeho jednoduchosti, priamociarosti a cistote. Windows je enormne zlozity. Programovali ste uz niekto vo Win32, alebo pouzivali vo svojom softwari COM. API a proprietarne standardy Microsoftu su ukazkou neopodstatnenej zlozitosti a nezmyselnosti riesenia.
    25.9.2004 06:52 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    A navíc mám rád analogie. MS např. neuvolnil zdrojové kódy? Když si jako Windowsák koupím nové drahé auto, nezajímá mne co je v prostoru pro motor. Spolehlivě a jednoduše jezdím a když dojezdím, servis mi pomůže. Nebo si pomůžu sám výměnou vadného komponentu za jiný jako celek. Když si ho koupím jako Linuxák, auto je sice levné ale po koupi bude nepojízdné, budu ho muset nejprve upravit, okamžitě rozeberu motor a začnu pilníkem opracovávat vačky a budu si myslet, že mi motor potom poběží lépe. A když dojezdím, neseženu značkové náhradní díly ale odněkud z Pákistánu, protože se do toho motoru může hrabat kdo chce a nikdo nenese finální odpovědnost. O automatické převodovce si mohu nechat jen snít, protože tu užívají jen lamy. Já za jízdy měním převody záměnou ozubených kol na hřídeli...
    25.9.2004 13:09 Tairo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    nejak te nechapu. Tohle je diskuse u clanku o soft. patentech a ty tady pises o tom, co se ti na linuxu nelibi. Ale vzdyt je tu ZATIM moznost volby. Kdyz ti nevyhovuje, tak ho nepouzivej a je vyreseno. A to je to, o co vetsine linuxaku jde - aby si mohli vybrat. Kdezto Microsoft a jemu podobni se snazi prosadit, aby ta moznost vyberu nebyla - v tom je ta chyba.
    26.9.2004 23:43 pavlis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    Ach jo! Hochu zacni neco delat, treba sportovat, at se ti ten adrenalin trosku redukuje... Pak nebudes mit potrebu nekde vyvolavat flamy;o) P.
    egg avatar 30.9.2004 00:29 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mnichov? Svět je malý...
    22.9.2004 08:20 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše kde hledat seznam softwarových patentů
    Mohl by mi někdo napsat nějaký odkaz, kde by byl seznam udělených softwarových patentů buď v Evropě, USA nebo jinde ve světě. Zkoušel jsem googlovat, ale nic vhodného jsem nenašel. Všude se píše, že se již podařilo v nějaké zemi patentovat zcela triviální věci, zajímalo by mě co a kde, ale pouze nějaké oficiální stránky patentový úřadů nebo tak něco.
    22.9.2004 09:22 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kde hledat seznam softwarových patentů
    Přímo na stránkách FFI. Když se zaregistrujš, tak se rovnou můžeš zapojit do vyracení náhodně vybraného patentu.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    22.9.2004 09:03 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše to snad ani neni potreba...
    Zdravim

    ... dokazovat ze SW patenty jsou postrach a likvidace SW prumyslu. Jestli jsi cetl roman 1984 tak si vzpomen. Nebo jestli jsi videl film tusimze demolition man, tak si vzpomen na restaurace taco-bell. Pokud to takhle pujde dal tak konkurence bude zrusena a vsechny SW firmy se budou jmenovat Microsoft.

    http://webshop.ffii.org/

    P.S.: Ja jsem vcera tisknul a dneska posilam dopisy.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.